2. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2009

I člověk, který má obavu z centralizované moci, může být pro jadernou energetiku

Článek Bohuslava Binky mě zaujal. Ukazuje, že i vyhraněný aktivista může být nakonec fakty přiveden k relativně realistickému pohledu. Souhlasím, že je často diskuze z obou stran, tedy ze strany protijaderných aktivistů i zastánců jaderné energetiky, vedena mimoběžně a propagandisticky. Dovolil bych si však upozornit na dva základní motivy úvah Bohuslava Binky, ve kterých se podle mého názoru velice zásadně mýlí.

Prvním je, že Bohuslav Binka považuje postoje a chování těchto dvou skupin za srovnatelné. To ovšem není pravda. Obě skupiny se velice podstatně liší jak cíli, tak prostředky, které pro dosažení těchto cílů uplatňují. Zastánci jaderné energetiky se snaží podporovat a prosazovat využití jaderné energie. Proto se snaží prezentovat výhody jaderné energetiky a upozorňují na rizika využití některých jiných zdrojů při jejich uplatnění v nevhodných podmínkách a nevhodným způsobem. Nesnaží se zakázat žádný jiný druh energetického zdroje. Nebojují za úplný zákaz používání žádného zdroje, nelehají si na koleje, nezapalují na nich barikády a nevynucují si tento zákaz žádnými násilnými prostředky.

Naopak odpůrci jaderné energetiky aktivně prosazují úplný zákaz budování jaderných elektráren, odstavení existujících a dokonce i vývoje nových typů těchto elektráren. V některých zemích se jim to dokonce podařilo, jmenujme třeba Rakousko, Německo, Itálii nebo Švédsko. I když ve Švédsku ideologicky prosazený zákon o zastavení jaderných elektráren nedošel díky realitě naplnění a podle mého názoru budou nakonec muset na základě reálné situace změnit postoj i v ostatních zmíněných zemích. K tomuto boji navíc protijaderní aktivisté používají i násilných prostředků. O své účasti na blokačních akcích se ostatně zmiňuje i Bohuslav Binka.

Tento rozdíl je velmi podstatný, ba přímo kritický. Je něco jiného nějakou technologii podporovat, propagovat a vyzdvihovat její výhody oproti jiným, nebo se snažit jinou technologii za každou cenu úplně zakázat. Podle mého je právě toto také jednou z velkých překážek rozumné diskuze.

Druhý omyl Bohuslava Binky lze dokumentovat v jeho závěrečném shrnutí:

"Pokud si každý z nás dokáže většinu zásadních výhod i nevýhod jaderných elektráren spojit s hodnotami, které vyznává, dokáže i sám za sebe odpovědět na otázku, zda je pro, či proti jaderné energetice. Například člověk, který vyznává princip společenské decentralizace a má principiální strach z kumulované centrální moci, bude spíš odpůrcem jádra. Člověk, který silně vnímá riziko klimatických změn, bude spíš jadernou energii podporovat. A člověk, který vyznává oba zmíněné a proti sobě jdoucí principy, bude muset zvolit, který je pro něho zásadnější."

Jedná se o mylný předpoklad, že některý zdroj a priory podporuje větší či menší společenskou centralizaci či decentralizaci. Stejnou ideu pak ještě ve větší míře propaguje ve svých úvahách Jindřich Kalous. Vychází z představ, že se lidská civilizace obejde bez velkých kompaktních zdrojů energie a vystačí s místními decentralizovanými zdroji. Představa Jindřicha Kalouse a některých dalších je pak až extrémní. Myslí si, že díky podpoře "zelených zdrojů" a zákazu jaderné energetiky bude možné změnit formu společenského zřízení do jisté formy soběstačných nezávislých komun. Tato představa je podle mého názoru mylná a její autoři neuvádějí a možná ani nedomýšlejí důsledky její realizace. V energetice je potřeba totiž mít jak velké centrální, tak i malé decentralizované zdroje.

Za ideálních podmínek lze postavit moderní ekologickou budovu, jejíž provoz bude energeticky soběstačný. Ovšem je potřeba využít relativně technologicky sofistikované materiály a technologie. V případě, že by možnost takového bydlení měla být přístupná pro větší část obyvatelstva, musí být tyto technologie (třeba solární panely, akumulátory či úsporné kotle na biomasu) vyráběny levně a tedy efektivně. Tato výroba, pokud má být třeba podpořena i vývojem k jejich zlepšování, už musí být prováděna v relativně centralizovaných podnicích a požaduje už větší energetické zdroje. Velké centrální energetické zdroje však pochopitelně budou potřebovat nejen další výroby, ale i větší vzdělávací, zdravotnická, kulturní či vědecká zařízení. Jestliže chceme mít vzdělanou společnost nevystačíme s malotřídkami na komunální úrovni, ale potřebujeme i gymnázia či specializované střední školy a také university. A to se už bez centralizace neobejde. Stejně tak kvalitní zdravotní péče nevystačí s obvodními lékaři na komunální úrovni, ale potřebuje také polikliniky i vysoce specializovaná transplantační centra, která fungují centrálně a je jich jen pár ve státě. Vědecká centra také nemohou být v každé vesnici. V každé vesnici lze postavit kostelík, ale pro stavbu katedrály už potřebujeme centralizaci. Naše civilizace má ve všech oblastech jak úroveň centralizovanou tak decentralizovanou. A to platí i v energetice.

Pokud bychom zrušili velké energetické zdroje jaderné, uhelné a plynové, museli bychom je nahradit velkými zdroji solárními (velká pole solárních článků), větrnými (velká pobřežní pole větrníků), či spalujícími biomasu. Navíc by se nezrušilo centrální řízení rozvodné soustavy (viz. například současné obrovské transfery elektrické energie z větrných elektráren na severu Německa na jih). K decentralizaci nepomůžou ani chytré rozvodné sítě, o kterých bájí Jindřich Kalous. Půjde o další mikroelektronizaci, pro kterou jsou potřebné komponenty vyráběny vysoce centrálním způsobem. Řízení této sítě vede spojitě s decentralizací k vysoké centralizaci. Je to stejné jako s internetem a počítačovými sítěmi. Spolu s požadavky na decentralizaci a demokratizaci možností jeho využití (libovolný člověk může z libovolného místa volně informace získávat i šířit) rostou nároky na centrální databázové a řídící servery, bez kterých by systém fungovat nemohl. Rostou pak intenzivně jak požadavky na výkony těchto serverů tak i na jejich elektrickou spotřebu.

Rovný demokratický přístup ke vzdělání, zdravotní péči, kultuře a dalším lidským potřebám nelze zajistit bez centralizace (kde je to nutné a efektivní) i decentralizace (kde je to možné a efektivní). To, jakou technologií se bude vyrábět elektřina ve velkých centralizovaných zdrojích, stupeň centralizace společnosti neovlivňuje. O tom, že představa samosprávných soběstačných komun Jindřicha Kalouse nemůže naplnit zmiňované lidské potřeby, jsem už psal dříve. Takže na rozdíl od Bohuslava Binky si myslím, že postoj k jaderné energetice je vůči pohledu člověka na princip společenské decentralizace a jeho principiálnímu strachu z kumulované centrální moci irelevantní. Myslím si také, že snaha napravovat reálné či zdánlivé společenské neduhy pomocí zákazu těch či jiných technologií je scestná.

Sám osobně si myslím, že je třeba využívat mix všech dostupných zdrojů energie a poměr mezi nimi přizpůsobit podmínkám v dané oblasti. Pochopitelně je třeba využít i všechny dostupné zdroje energetických úspor. Pro diskuzi o výhodách či nevýhodách konkrétních zdrojů energie i úspor je pak třeba vycházet z konkrétních faktů a čísel. Sám jsem jaderný fyzik, takže mám největší přehled v této oblasti. Proto jsem napsal cyklus článků o jaderné energetice na serveru Osel, které se týkaly třeba přehledu stavby nových reaktorů v Evropě, vlastností nejmodernějších reaktorů generace III, zásob paliva pro jaderné elektrárny či cesty k využití jaderné fúze.

                 
Obsah vydání       2. 4. 2009
2. 4. 2009 Rozhrnout oponu Josef  Švéda
2. 4. 2009 Důkaz: Nevinní se mají čeho bát
2. 4. 2009 Magistrát zakázal nedělní průvod odpůrců amerického radaru, demonstrace ale bude
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO
2. 4. 2009 Michael  Marčák
2. 4. 2009 Ministr české vlády lže. A co? Lže i premiér. Štěpán  Kotrba
2. 4. 2009 Co kdyby Klaus navrhl jako premiéra Švejnara? Lubomír  Lédl
2. 4. 2009 Protest proti záměru české vlády umístit americká vojska v Brdech, nebo oslava jeho zrušení?
2. 4. 2009 Kosovská fakta a inscenace Petr  Schnur
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme
2. 4. 2009 Největší podporu občanů měla obnova práv Moravy
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa
2. 4. 2009 G20 zklame
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize
2. 4. 2009 I člověk, který má obavu z centralizované moci, může být pro jadernou energetiku Vladimír  Wagner
2. 4. 2009 O dvou stranách jedné mince, aneb mluvčí jsou od toho, aby mluvili Irena  Ryšánková
30. 3. 2009 Problémy Baracka Obamy Oskar  Krejčí
31. 3. 2009 OECD varovala vedoucí představitele skupiny G20: Globální ekonomika zažívá volný pád
1. 4. 2009 Jemelíkova břitva Jan  Rovenský
1. 4. 2009 Tomáš Töpfer se zapojil do propagandy již za minulého režimu Petr  Nachtmann
1. 4. 2009 Podobu klipů ODS diriguje lídr evropské kandidátky Zahradil
1. 4. 2009 Smiešna vážnosť románopisca Milana Kunderu Igor  Daniš
1. 4. 2009 Oběť masakru spáchaného srbskými policisty má dodnes noční můry
1. 4. 2009 DNES: Globální hospodářská krize pohledem politického filosofa
1. 4. 2009 Jak (ne)začít dialog o jaderné energetice Bohuslav  Binka
1. 4. 2009 MIT: Je třeba "ekologizovat" výrobu solárních panelů Karel  Dolejší
1. 4. 2009 "Guardian se stane prvním deníkem, který bude vycházet jen na Twitteru"
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu
1. 4. 2009 Politické strany " se musejí přidržovat ideologie" Luděk  Prokop
31. 3. 2009 Lety a romská mozaika Pavel  Pečínka
30. 3. 2009 Václav Klaus: Více Kožených!
31. 3. 2009 Rekordních 150 000 podpisů pro referendum o radaru
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se
31. 3. 2009 Další "45 minutová hrozba", tentokrát z USA
31. 3. 2009 Evropa v krizi: o důvod více, proč přijmout Lisabonskou smlouvu Michael  Kroh
31. 3. 2009 Umějí autokraté lépe hospodařit?
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009