3. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 4. 2008

Otevřete si po pár týdnech britský tisk, jako třeba hospodářský deník Financial Times, a uvidíte, že zatímco střední Evropa a Česká republika setrvávají víceméně v blahé nevědomosti (krize finančních institucí v Americe středovýchodní Evropu ještě výrazněji nezasáhla), v Británii vědomí vážné krize nepolevuje. Uvědomují si to lidé i jinde: deník Financial Times například přinesl analýzu o tom, že v důsledku slabého dolaru podstatnou měrou slábne ekonomické přistěhovalectví do USA: Lidé z jižní Ameriky i z jiných zemí jsou zklamáni, že i když se jim horkotěžko (a často za velkých finančních obětí) nakonec podařilo dostat se do Ameriky, nevydělávají tam dnes zdaleka tolik, aby to stálo zato posílat peníze domů. Finanční společnosti, specializující se na odesílání vydělaných peněz imigrantů do domovských zemí, uvádějí, že objem těchto finančních prostředků v poslední době vážně poklesl.

Sloupek
Hana Tomšů

V kuchyni na lince
se občas objevili mravenci.
Dnes vysunuli zpoza skříně
barikádu z chlebových kůrek.
Napochodovali doprostřed pokoje,
a že prý odpor nemá smysl
a vyjednávat se nebude.
Balím si pomalu kufr.
Než si něco najdu, půjdu k tetičce.

3. 4. 2008
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Že je Wall Street opravdu založen na chamtivosti neříkám já, ale Stephen Raphael. A kdo je Stephen Raphael? Bývalý člen správní rady Bear Stearns, banky na Wall Streetu, která se zhroutila minulý měsíc. A kde to Raphael říká? V interview pro Wall Street Journal, což jsou víceméně domácí noviny Wall Streetu. A o co Raphaelovi šlo? Chtěl vysvětlit (nebo snad omluvit?) zhroucení firmy. "To by se mohlo stát každé firmě," řekl na jednom místě.

3. 4. 2008
Dohoda mezi USA a Ruskem je taková, že radar bude zabudován tak, aby nesledoval situaci na území Ruska, dokud by se neprokázalo, že má někdo balistické rakety," řekl Paroubek.

Takto prý se předseda ČSSD vyjádřil po návratu z Ruska při debatě se studenty ústecké univerzity. Přítomným novinářům prý odmítl cokoli o "tajné informaci" dodat. "To mám z uzavřeného okruhu lidí. Není to určeno pro veřejnost," řekl podle serveru iDnes. Pokud je tomu tak, a není to aprílová kachna, zveřejněná o den později serverem iDnes, pak prokázal Jiří Paroubek značné nedostatky zeměpisu a prostorové představivosti. Pohled na glóbus ukáže, že nelze "zabudovat" radar tak, aby sledoval směr letu rakety, odpálené z Íránu a směřující na New York nebo Londýn, a vyhl se pohledu nad Rusko. To je prostě hloupost. S jakými "odborníky" se Paroubek v Rusku potkal, s kým jejich výroky konzultoval a jak pečlivě se tématu věnuje? Nejspíš se Paroubek stal obětí něčí škodolibé dezinformace a protože spoléhá v řadě věcí na své odborné poradce, měl by je nejspíše vyměnit za poněkud kvalifikovanější...

iDnes: Insider Paroubek prozradil studentům tajnou dohodu o radaru ZDE

3. 4. 2008

tisková zpráva Ne základnám

Iniciativa Ne základnám je pobouřena výroky představitelů vlády a ministerstva zahraničních věcí, kteří reagují na prohlášení generála Henry Oberinga v branném výboru Senátu USA. Obering řekl, že Spojené státy budou mít zájem na instalaci radaru v České republice i v případě, že by se nepodařilo dosáhnout dohody s Polskem. Hlavní vyjednavač smluv za Českou republiku, Tomáš Pojar, před časem prohlásil, že ,,za těchto okolností bychom jednání o radaru okamžitě ukončili."

Karel Schwarzenberg
3. 4. 2008

Když si ministr zahrnaičí Karel Schwarzenberg dupl, že buď bude ve vládě on, nebo předseda KDU-ČSL Čunek, mnoho lidí překvapil. Jednak proto, že od politiků neočekávali čestné jednání, jednak proto, že principiální postoj neočekávali ani od samotného Schwarzenberga, který dokázal být jak kancléřem Václava Havla, tak i ministrem ve vládě největších nepřátel absurdního hradního dramatika. Jako kdyby to nestačilo, ještě má Respekt. Nicméně respekt, který si majitel týdeníku Respekt výrokem o Čunkovi získal, se rozplýval hned potom, jak začalo být jasné, že to s tou demisí ministra za modrozelené nebude tak horké. Čunkovi nebylo policií ani soudem prokázáno, že bral úplatek. Čachry státního zastupitelství zametly pod stůl možnost, že by to kdy prokázat šlo. Nelze vyloučit, že se jedná o muže bezúhonného a čestného, pouze zlovolně pomluveného zhrzenou sekretářkou. Politika je uměním možného, pravil kdysi Michail Gorbačov a málem se mu podařilo dokázat nemožné. Stejně tak Čunek. Demise Havlova kancléře by navíc neprospěla nikomu ve vládě, mravoučným nominujícím Zeleným nejméně.

Stárnoucí rakouský playboy Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg, "Středoevropan se švýcarským pasem", nezklamal. Při prezidentské volbě spal, aby snad nemusel zasahovat do jejího průběhu, z jeho politické orientace se nepozná, zda je více americkým, nebo více českým politikem, a teď ještě Čunek. Od včerejška je lidovecký předseda ve vládě. Má právo zde být a je dobrou vizitkou této vlády. Původ svých peněz neobjasnil, z médií i ostatních politiků má škodolibou legraci. Jde s dobou a nezná rozdíl mezi špinavými a čistými penězi... V kostelní kasičce jsou k nerozeznání a všechny nakonec slouží Božímu dílu. Audit dopadne tak, že dovolí Schwarzenbergovi zůstat ve vládě dál. To se dá prorokovat už teď. Zvláště, když je ve hře další kolo šlechtických restitucí. Nilnisi rectum. Nic než spravedlnost.

3. 4. 2008

Firma British American Tobacco je jedním z hlavních partnerů filmového festivalu Febiofest. Právníci se nyní hádají, zda firma porušila zákon o regulaci reklamy a nebo ne. Pražský magistrát obdržel v pondělí stížnost týkající se propojení Febiofestu a BAT. ... ... Společnost British American Tobacco byla ovšem hlavním sponzorem Febiofestu poprvé již v roce 2001. Její logo bylo k vidění na plakátech i loni. Tenkrát si však na spojení tabákové firmy a filmového festivalu nikdo nestěžoval, informuje ČT24.

Česká televize jako obvykle nemluví pravdu. Na spojení tabákové firmy a filmového festivalu si už před dvěma lety stěžoval Jan Čulík, šéfredaktor Britských listů. A ačkoliv pracovníci České televize denně velmi pečlivě sledují Britské listy a obsah jejich článků dostávají v monitorech, nezajímalo je toto téma. Možná proto, že ignorují Britské listy, i když jejich obsahem ne nezřídka "inspirují", aniž citují zdroj. Někdy ovšem je jejich inspirace dva roky stará. Možná proto, že ředitel British American Tobbaco Tomáš Klvaňa byl v roce 2007 lobbistou pravicové vlády Mirka Topolánka. Prosazoval - stejně jako nevyvážené zpravodajství České televize - stavbu amerického radaru v českých Brdech.

3. 4. 2008

RECENZE

Moderna si, tak zní ve velké stručnosti Sloterdijkův návrh na řešení této krize v rámci politicky možného , musí uvědomit, že již není politikou klasickou, že již vstoupila do jiné fáze politiky, do fáze hyperpolitické, která se, chce-li stát „na vlastních nohou“, musí zbavit obrazů a zastřešovacích idejí, jež byly vlastní klasické politice.

Sloterdijk, Peter 1947-. Na jedné lodi: pokus o hyperpolitiku.  Z německého originálu In selben Boot. Versuch über die Hyperpolitik (1993) přeložil Břetislav Horyna. Doslov napsal David Mik. Olomouc: Votobia, 1997.  91 s. ISBN: 80-7198-151-6

Tato recenze je věnována jednomu z děl německy píšícího myslitele Petera Sloterdijka, jež bylo jako jedno z mála z jeho rozsáhlé tvorby přeloženo i do češtiny. Text Na jedné lodi představuje po stránce obsahové i tvarové namnoze osobitý, stěží zaměnitelný a do jisté míry dozajista průlomový příspěvek k historicko-politologické antropologii, filosofii dějin či politické filosofii.

3. 4. 2008

Sněmovní zahraniční výbor ve svém středečním usnesení vyjádřil nespokojenost nad tím, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (bezp.,SZ) zvažuje uznání vyhlášení nezávislého Kosova navzdory tomu, že výbor i sněmovna vládu vyzvaly v této věci ke zdrženlivosti a k respektování rezoluce Rady bezpečností OSN, která hovoří o nutnosti zachování celistvosti Srbska, jehož je Kosovo součástí.

3. 4. 2008

Včera (na apríla, kupodivu) se hodně vytrubovalo, že návratu předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády a do místopředsednické funkce v ní požehná audit. Aniž bychom museli posuzovat další souvislosti se Stranou zelených (a s dřívějším prohlášením ministra zahraničí Schwarzenberga v té věci), mělo se hned také naplno říci, že audit, dokonce "forenzní", se provádí pouze na základě toho materiálu, který předloží osoba auditem posuzovaná! Jaká je přesvědčovací síla takové "operace"? (Nebo orgány prokuratury předtím nepostupovaly "ve věci" dost korektně?) Nač si to stále v ČR hrajeme?!

3. 4. 2008

Bohdan Sláma, Venkovský učitel (2007)

Slámův třetí celovečerní film je vlastně o tomtéž jako jeho filmy předchozí. Lze to říci diplomatičtěji: projevuje výrazné rysy Slámova charakteristického stylu. Těmi jsou: určitý politický pamfletismus - Sláma má velmi konkrétní, energické názory na společnost a mezilidské soužití a filmem nám nepokrytě sděluje, jak očekává (či doporučuje), že bychom se měli chovat -- jeho "vzdělávací" postoje obsahují -- jako vždy -- určitou jemnou míru sentimentality.

3. 4. 2008

Londýnský primátor Ken Livingstone nedávno oznámil nový projekt v hodnotě 75 milionů liber, v jehož rámci chce vytvořit v Londýně program pro půjčování jízdních kol, inspirovaný nově zavedeným, vysoce úspěšným pařížským systémem Vélib.

Vélib je zkratka dvou francouzských slov, "vélo" (jízdní kolo) a "libération" (svoboda). Umožňuje Pařížanům i turistům využívat 10 000 jízdních kol, strategicky rozmístěných po celém městě.

3. 4. 2008

Ve snaze zabránit sociálním protestům a nepokojům v důsledku drahoty potravin začaly vlády v celém rozvojovém světě radikálně omezovat vývoz potravin ze svých zemí a snaží se posílit dovoz potravin, informuje deník Financial Times.

Saúdská Arábie v úterý snížila dovozní cla na celou řadu potravinářských výrobků. Úplně zrušila dovozní clo na pšenici a podstatně snížila cla z dovozu kuřat, mléčných výrobků a rostlinných olejů.

Michael Marčák: Ano, slovo šlechtice, že nebudu  s Čunkem ve vládě , zavazuje, ale řeknou mi, příteli, jakej já jsem v České republice šlechtic ?
3. 4. 2008

3. 4. 2008

S výše uvedeným geniálním titulkem přišly Lidové noviny a dodaly v perexu: "Rozrušeným či agresivním svítá na lepší časy. Kazajka nebo popruhy budou až poslední možnost." Zákon prý má být zpracován podle tezí "vládního výboru pro lidská práva a biomedicinu". Sdělil to prý člen tohoto výboru právník David Zahumenský. Je rovněž členem výboru "Ligy lidských práv". Když jsem v BL poukázal na miliónové příjmy a prakticky nulovou práci tohoto "výboru" odkazem na vlastní internetové stránky této organizace, staly se pro čtenáře nedostupnými. [pozn. red.: nejspíše pouze server přeorganizoval svou strukturu. Články pana Zahumenského najdete na serveru na jiném místě.]

Klecová lůžka, Rowlingová, MDAC a psychiatrická ústavní péče v ČR TÉMA BL

3. 4. 2008

V textu "Vládě se nelíbí svěrací kazajky" Ivan David vyjadřuje své znepokojení nad zprávou Lidových novin o tom, že by požívání omezujících prostředků mělo být regulováno zákonem. Podívejme se blíže na to, čeho se novinový článek vlastně týkal.

3. 4. 2008

Když jsem dnes uviděl návrh vybarvení nových aut pro policii, udělalo se mi do slova špatně. Vždyť to znamená, že budeme potkávat na silnicích esesáky, kterým chybí už jen jejich smrtihlav, se kterým na čepici vraždili nelítostně a na potkání. Možná ještě haknkrajc by mohl být na střeše pro lepší orientaci shora. Nestydatost některých současných institucí a jejich zaměstnanců nezná hran ic-je to snad jen proto, že tu dobu nepamatují? Ministr vnitra se prý od toho distancuje, že je to záležitost policejní ho prezidia. Možná. Ale komu je vlastně tedy policie podřízena? Je snad policejní prezident členem vlády?

Promiňte, ale bohužel tu dobu poroby pamatuji pořád velmi dobře, a zdá se mi,že není daleko doba, kdy u dveří zazvoní dva páni v kožeňáku a řeknou pojďte s námi. To totiž už jen zbývá k tomu, aby tu byla diktatura úplná.

3. 4. 2008

Obávám se, že na starosti o ochranu soukromí je v tomto případě už pozdě , píše čtenář Tadeáš Kubát. Štěpán Kotrba v článku píše, že mýtná brána dokáže přečíst registrační značku vozidla. To samo o sobě stačí na to, aby byla poloha každého vozidla zaznamenána pod každou mýtnou branou. A jakmile má stát RZ vozidla, tak okamžitě ví, na koho je vozidlo registrováno. Takže na komunikaci, kde jsou mýtné brány, má stát možnost sledovat pohyb úplně všech vozidel a tím i jejich vlastníků, ani k tomu nepotřebuje žádnou elektronickou vinětu. Stačí aby policie měla přístup k datům sbíraným bránami. Což, podle mne, má.

3. 4. 2008

Arabské kmeny jižního Iráku požadují intervenci arabských států

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Generální sekretariát Vlasteneckého svazu iráckých kmenů v Basře se ráno obrátil na arabské země s výzvou, aby zakročily proti pokračování "vyvražďovací kampaně" prováděné iráckým režimem podle rozkazů Spojených států. V provolání se uvádělo: "Provincie Basra, Násiríja, Kút, Karbalá, Hillá, Díwáníja, Bagdád a další města ve středním a jižním Iráku jsou svědky vražedných operací vládní armády za logistické podpory amerických a britských okupačních sil pod záminkou pronásledování zločinců. Ve skutečnosti však jde o plnění zvláštních úkolů ve prospěch okupačních sil a některých okolních zemí, které mají zájem na rostoucím chaosu v Iráku, což je v souladu s programem současné /irácké/ vlády." Provincie byly zablokovány bez předchozího varování a jejich obyvatelé nemají vodu, elektřinu, potraviny, léky ani přístup k lékařským službám. "Probíhá nevybíravé bombardování, které zasáhlo mnoho nevinných a neozbrojených civilistů. Bojová letadla zaútočila a zničila domy nad hlavami jejich obyvatel, zanechala za sebou stovky mrtvých a zraněných a hrozící humanitární katastrofu." Šajch arabských kmenů v obležené Basře vyzval arabský svět "ve jménu islámu, arabismu a jednoty arabské krve, aby neprodleně zasáhl ve prospěch zastavení genocidy a prolévání irácké krve." Zástupci arabských zemí by měli přimět iráckou vládu, aby zasedla k jednacímu stolu se všemi politickými stranami a nabídla mírové řešení krize bez použití násilí. Červený půlměsíc a další humanitární organizace v Iráku by měly spěšně poskytnout pomoc lidem v oblastech bojů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
3. 4. 2008

Reakce na údiv čtenáře Pavla Koudelky.

Pan Koudelka jednoznačně podléhá propagandě, píše čtenář Jan Šimůnek.. I v době jím citovaného vrcholného rozmachu islámské kultury islám židy a křesťany pouze toleroval, přičemž tato tolerance byla spojena s horším postavením než bylo postavení standardního evropského poddaného. Např. ještě v době křížových výprav měl poddaný v řadě evropských zemí (včetně českého království) právo "pohnat" před královský soud i příslušníka vysoké šlechty.

3. 4. 2008

Nechci se zaplétat do diskuzí tam, kde to nemá smysl, ale chtěl bych poprosit redakci, zda by autorovi článku "Islámský přístup ke světu je civilizačně katastrofální" předala můj dotaz, na základě jakých pramenů dospěl k tvrzení, že "nemuslim ani nemůže vůbec dožadovat soudního procesu proti muslimovi a na jeho svědectví není brán zřetel", píše Jan Potměšil a dodává:

Článek vypadá jako by kvalifikovaně, ale spíše vypadá jako kompilace apologezí křižáckých výprav a pomlouvání mohamedánů na stránkách ultrakatolického tisku typu Mezinárodní Report - zajímá mne tedy, kde autor čerpá informace.

Pozn. red. To je vhodná připomínka. Jak čtenáři BL vědí, zásadně VŽDY (pokud je to technicky možné) uvádíme zdroje.

3. 4. 2008

S článkem samotným od pana Šimůnka nehodlám příliš polemizovat, protože pan Šimůnek má zjevně svoji představu o dějinách islámu a, jak správně poznamenává, "na toto téma byly napsány celé knihy". Možná bych mu jen doporučil, aby si je prostudoval méně selektivně, píše Jiří Hudeček.

Zaujal mě ale jeho omyl, kdy Isaacu Newtonovi připisuje výrok "hypotézu Boha jsem nepotřeboval". Zhruba toto ("[Sire,] je n'avais pas besoin de cette hypothèse-là.") ve skutečnosti (údajně) řekl Pierre-Simon Laplace Napoleonovi na otázku, proč se v jeho knize "Mécanique Celeste" nemluví o Stvořiteli (viz ZDE). Newton naopak "hypotézu Boha" nejen potřeboval, ale podle dnešních poznatků ZDE byl k napsání Principií motivován právě snahou ukázat, jak je vše Bohem hezky stvořeno a zařízeno, aby prospěl své osobní spáse. Vypjatá křetanská religiozita 17. století přispěla ke zrodu moderní vědy a totéž je třeba říci o zanícení islámských učenců v 10.-13. století, kteří jako první vnímali jednotu teorie a aplikací a prováděli cílené kvantifikované fyzikální experimenty.

Peter Sloterdijk
2. 4. 2008

"Musí-li sama velká politika být říší monstrózního, pak je politická výchova v posledním důsledku světem monster."

Peter Sloterdijk: Na jedné lodi

Člověk se navzdory všemu úsilí třebas i o aforistické vyjádření občas nevyhne nutnosti být polopatický. Tak i já na tomto místě vyložím -- doufám, že srozumitelně -- snad vše, co je třeba k pochopení příčin mého nedávného sporu s Janem Čulíkem. Tento spor nebyl sporem o konzervativizmus britský či český, ani o levicovost ostrovní nebo kontinentální; šlo v něm v zásadě o dvě úplně jiné věci. Zaprvé, že a proč nepovažuji politika (levicového jako pravicového, to je jedno) v občanském smyslu za plnohodnotnou lidskou bytost; zadruhé, že a proč považuji za nebezpečné, aby politikovi bylo dovoleno předstírat, že takovou plnohodnotnou bytostí skutečně je, a zasahovat do světa, nechce ani neumí pozitivně ovlivnit.

Peter Sloterdijk: Na jedné lodi. Pokus o hyperpolitiku, Votobia 1997, ISBN 80-7198-151-6, z orig. Im selben Boot přeložil kolektiv autorů vedený Břetislavem Horynou

2. 4. 2008

Nesmysly v rozhovoru v Lidových novinách

Četl jsem v LN rozhovor Hany Čápové s Vámi, pane bývalý vládní koordinátore Klvaňo, ze dne 31.3.2008 - a došel jsem k závěru, že máte v některých věcech dodnes zmatek. Rád bych, s využitím citací z tisku, Vám pomohl uvést některé věci na pravou míru:

"Sociálnědemokratický starosta Příbrami Josef Řihák založil Ligu proti radaru. Jsou tam komunističtí a sociálnědemokratičtí starostové..."

Nemáte pravdu. Sdružení starostů, později nazvané Ligou starostů proti radaru, jsem navrhl založit já - a požádal pak starosty na prvním zasedání v Rožmitále, aby přijali můj návrh na ustanovení zkušeného příbramského starosty Řiháka koordinátorem Ligy. Tak se stalo.

1. 4. 2008

Na pomyslných stránkách těchto českých Britských listů jsem toho o Kosovu a jeho, po několika staletích v nové souvislosti se objevivším, neúměrném významu pro Evropu ba tentokrát dokonce snad pro celou zeměkouli dosud napsal dost a z reakcí čtenářů soudím, že pochopili, co jsem měl na mysli, ba že s tím v podstatě i souhlasí. V podstatě nemám, co bych dodal – ve veřejné diskusi na toto téma dodali jiní, nejednou odborně, právně, či věcně informovanější, kteří leccos doplnili, aniž by se jejich závěry s mými rozcházely.

2. 4. 2008

Uznávám, že na apríla si člověk může dovolit mnoho, je ale důležité, aby toho pak nelitoval. A právě to se může stát Janu Čulíkovi, který ve své lamentaci nad úrovní Lidových novin opět jednou přestřelil. Chápu a sdílím jeho nechuť (méně už jeho rozhořčení, neboť si na ten neonormalizační kurz pomalu zvykám a obsah našich novin mne bohužel nemá čím překvapit), podřezává si ale sám pod sebou větev, když následně ve svatém nadšení prohlašuje: "Britské listy si z toho musejí vzít příklad. Nikdy nesmíme propadnout na tak nízkou úroveň, na jakou se dostaly Lidové noviny. Musíme vždy dodržovat princip kritické sebereflexe a zkoumání každého problému ze všech možných stran. Jediným způsobem, jak nezdegenerovat, je hledat chyby a slabiny ve všech argumentech, tedy i ve vlastních. Nechť to, prosím, autoři Britských listů mají neustále na zřeteli." Jan Čulík by měl být realista a přiznat si, že něco takového není možné.

2. 4. 2008

Otevřený dopis vládě České republiky

Žádáme vládu České republiky, aby odmítla návrh svého ministra zahraničí na uznání autonomní provincie Srbské republiky Kosovo a Metohije jako samostatného státu.

Případným uznáním suverenity Kosova a Metohije by vláda České republiky přispěla k popírání platnosti mezinárodního práva stejně jak to udělala Chamberlainova Británie a Daladierova Francie v případě Mnichovské dohody. Státní hranice nelze měnit silou a bez souhlasu všech zúčastněných stran. USA, které tzv. Kosovskou osvobozeneckou armádu deklarovaly jako teroristickou organizaci (viz např. Usnesení Senátního výboru Republikánské strany z 31. března 1999 či protokol Právního výboru amerického Kongresu z 13. prosince 2000), přijaly argumentaci jejích vůdců a reprezentace zahrnující předáky drogové mafie a válečné zločince se tak stala jejich oficiálním spojencem.

Tento krok naopak znamená velmi nebezpečný precedens, jenž už dnes reálně ohrožuje sousední Makedonii.

2. 4. 2008

Včera jsem na Britských listech objevil článek Jana Čulíka o znechucení, které zažil při četbě Lidových novin. Čtu české noviny také jen občas a činím tak spíše než z potřeby být informován z důvodů zdravotních. Za normálních okolností mám nízký krevní tlak a na nízký tlak nemůže být nic lepšího než sledování tuzemské mediální produkce. Je to tak k pláči, že se člověk raději zasměje a krev v žilách se pěkně rozproudí. Ale teď vážně. V Čulíkově zmíněném textu je jedna věta, která odhaluje bídu novinářské profese velmi přesně. "Jsem přesvědčen, že oni (novináři) podplaceni nejsou - oni, bohužel, tomu co píší, zřejmě skutečně věří!"

21. 3. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco málo nad 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro její podporu nevzchopí?

V únoru 2008 přispělo celkem 161 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 236.86 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 29.2.2008 částku 288 237.81Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 940.56 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely.

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Politujme Tibeťany, kteří si naivně mysleli, že jim někdo pomůže   
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Čínský premiér: Čína je ochotna zahájit dialog o Tibetu   
19. 3. 2008 Očitý svědek z Tibetu Zdeněk  Jehlička
21. 2. 2008 Čína obvinila Spojené státy, že používají dvojí metr   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Proč omezovat omezující prostředky ve zdravotnictví a proč Britské listy dávají prostor pro vytváření virtuální reality? David  Zahumenský
2. 4. 2008 LN: Vládě se nelíbí svěrací kazajky aneb lepší časy české psychiatrie Ivan  David
11. 1. 2008 Ústavní soud odmítl schematickou praxi českých soudů   
31. 7. 2007 Je správné, pokud práva občanů omezují moc lékařů David  Zahumenský
30. 7. 2007 Tvrzení o znepokojivém stavu lidských práv v psychiatrických ústavech se neopírá o pravdivé údaje Ivan  David
30. 7. 2007 Záhumenský to ví   
27. 7. 2007 Nejvýznamnější orgán pro lidská práva s celosvětovou působností po druhé kriticky posoudil situaci v Česku   
24. 7. 2007 Rowlingová je nána... Martina  Dostálová
16. 7. 2007 Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou Ivan  David
13. 7. 2007 CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách   

Zelení RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Chceme otevřenou diskusi o tom, za jakých podmínek setrvávat v této vládě!   
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
12. 10. 2007 Proč by měl Václav Klaus Alu Gorovi pogratulovat Jiří  Paroubek
8. 10. 2007 Hnědí a zelení. Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka

Tibet RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   
26. 3. 2008 Tibet a nezávislost aktivistů?   
26. 3. 2008 Boj za svobodu není nelegitimní jen proto, že ho podporují Spojené státy Jan  Čulík
26. 3. 2008 Následkem čínské okupace zemřelo přes milion Tibeťanů   
25. 3. 2008 Sněmovna odmítla projednat rezoluci k Tibetu Andrea  Cerqueirová
25. 3. 2008 Čínská velvyslankyně: Kdyby čeští poslanci měli nezávislé informace, rozhodovali by se jinak   
25. 3. 2008 Tibet -- konečně vyvážený přístup Miroslav  Polreich

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
16. 1. 2008 Americká a britská rozvědka se zřejmě svářejí o to, jaký přístup používat v Afghánistánu   
9. 1. 2008 BBC a indicie naznačující budoucí realitu v Pákistánu a Afghánistánu Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Bhuttová: Důkazy jsou pryč, za smrt si podle Mušarrafa mohla sama   
8. 1. 2008 Konspirace, nebo zvídavost? Jiří  Jírovec
8. 1. 2008 Neprofesionalita nebo Profesionálové? Jan  Zeman
8. 1. 2008 BBC je zaprodaná vládě Michal  Vimmer
8. 1. 2008 Atentát na Bhuttovou vyšetřuje pákistánský inspektor, který řešil vraždu reporéra Wall Street Journal   
8. 1. 2008 Editor pořadu Newsnight: BBC případ dvou "diplomatů" vyhoštěných z Afghánistánu vyšetřuje Jan  Čulík
7. 1. 2008 Complaint to the BBC - Stížnost na BBC   

Radiožurnál podle Tachecí RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
31. 1. 2008 Který film naposledy rozplakal Petra Vachlera?   
21. 1. 2008 Stížnost Radě Českého rozhlasu: Tachecí porušila Kodex Českého rozhlasu aneb co je to "myslet nově" Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Každý by měl dělat, co umí, aneb, paní Tachecí, potřebujeme vás jinde a jinak! Karel  Šolín
21. 1. 2008 Volejte ředitelce, volejte Báře aneb čí chleba jíš, toho píseň zpívej   
18. 1. 2008 Svět kolem rádia František  Řezáč
17. 1. 2008 První významná internetová iniciativa?   
17. 1. 2008 Barbora Tachecí: 4000 lidí nepokládám za mnoho   
16. 1. 2008 Radiožurnál: Pro řešení neexistuje rychlý, jednoduchý, schematický recept Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 "S nutným časovým odstupem budeme změny vyhodnocovat"   

Klaus versus Švejnar - prezidentské volby 2008 RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2008 Hradní mozek v kalhot(k)ách Jana  Bobošíková
14. 3. 2008 Testiculos habet et bene pendentes - Má varlata, a ta mu správně visí! Štěpán  Kotrba
29. 2. 2008 Volba prezidenta 2008, exces, či nový trend? Petr  Sak
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
15. 2. 2008 Kdo se bojí Václava Klause ? Ivan  Veselý
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
10. 3. 2008 Zřiďme státní zdravotní pojišťovnu   
28. 2. 2008 Plány ministerstva zdravotnictví ohrožují vzdělávání budoucích lékařů   
28. 2. 2008 Blokační minorita Petr  Wagner
21. 2. 2008 Americké zdravotnictví v zrcadle NEJMu Boris  Cvek
19. 2. 2008 Jak jsem onemocněl   
31. 1. 2008 Premier Topolánek hat wieder Bescheid gegeben...! Vladislav  Černík
17. 1. 2008 Poplatky u lékaře platit nebudu   
17. 1. 2008 Jako lékař MUSÍM pacienta ošetřit Petr  Wagner
14. 1. 2008 Zdravotnictví plně hrazené ze zdravotního pojištění může dosahovat velmi dobrých výsledků Darina  Martykánová

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2008 Jesle jako vzdělávací zařízení, aneb už se nedá mluvit o krkavčích matkách Uwe  Ladwig
22. 1. 2008 Neúcta k vědění se nevyplácí Darina  Martykánová
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Ponižující slouhovství české vlády   
3. 4. 2008 Balistická hloupost Jiřího Paroubka Štěpán  Kotrba
2. 4. 2008 Klvaňa: Jaký pán, takový kmán Jan  Neoral
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
28. 3. 2008 Rusko stále naléhá na Spojené státy, aby projekt raketové obrany zrušily   
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Třikráte předpovězené utrpení a třikráte předpovězené vzkříšení aktivismu Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
27. 3. 2008 Otokar Fischer -- nejen překladatel Fausta a Zarathustry Nikola  Richtrová
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
25. 1. 2008 Čtenář je partnerem autora Irena  Zítková
17. 1. 2008 Založen Přípravný výbor Společnosti přátel Památníku národního písemnictví   
11. 1. 2008 Zemřeli dva spisovatelé, kteří milovali Jesenicko Libor  Martinek
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou   
14. 12. 2007 Znovu: Bude zrušen Památník národního písemnictví?   
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek

Český film RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2008 Bohdan Sláma: "Buďme na sebe hodní, nic jiného nemáme" Jan  Čulík
18. 3. 2008 O rodičích a dětech: Dobrý film, ale zase o tomtéž Jan  Čulík
26. 2. 2008 Mučení jako důkaz, aneb Jiří Křižan byl věštec Boris  Cvek, Jan Čulík
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
22. 2. 2008 Czech Cinematography 1989 - 2007   
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede   
19. 1. 2008 Čtěte "disidentskou" knihu Jana Čulíka o současném českém filmu Jan  Čulík
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2008 Trhy s dětmi v osvobozeném Iráku Lukáš  Lhoťan
25. 3. 2008 Zájem o bezvýchodnou válku v Iráku klesá, The New York Times "zkoumají" proč Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu   
13. 3. 2008 Operace Iraqi Freedom: Vojenské vítězství, politická prohra Karel  Dolejší
10. 3. 2008 Česká vláda jedná s iráckými teroristy Lukáš  Lhoťan
29. 2. 2008 "Tak trochu jiná" euroatlantická diplomacie v Sýrii: Brzeziński a Paroubek Štěpán  Kotrba
5. 2. 2008 Británie plánovala postavit v Afghánistánu pro Taliban výcvikový tábor   
5. 2. 2008 Britský princ Andrew kritizoval USA za iráckou válku   
5. 2. 2008 Americké firmy korumpují irácké poslance Anna  Voňavková