19. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 6. 2007

IRNA:

Náměstkyně českého ministra zahraničí Helena Bambasová řekla v úterý v Teheránu, že Česká republika podporuje právo Íránu vyrábět jadernou energii, píše íránská tisková agentura IRNA.

Bambasová to uvedla v rozhovoru s předsedou íránské parlamentní komise pro národní bezpečnost a zahraniční politiku Alaeddinem Bouroujerdim.

"Česká republika jako jaderná země uznává právo Íránu na výrobu civilní jaderné energie," zdůraznila. Dodala, že aby došlo v této věci ke konsensu, mezinárodní společenství by mělo budovat více důvěry.

Zdroj v angličtině ZDE

Sloupek
Jana Štroblová

Úzkostněl šepot v lodní korouhvi
v oblázcích pod příbojem, v hrázi, ve zdi.
A vítr byl -- až pluly ostrovy.
Takový vítr, že padaly hvězdy.

Někdo se mohl bleskům znelíbit,
někdo se moře dotkl jako v tranzu...
Jen kolemjdoucími jsme měli být --
a vstoupili jsme bohům do obrazu!

(Chorvatsko)

ze sbírky Třetí břeh, Protis, Praha 2006 vybral Štefan Švec

19. 6. 2007

Poznamenává Karel Dolejší: Moskva si zřejmě ve snaze neztratit pozici při jednání o íránském jaderném programu pěkně naběhla, když poté, co nabídka základny v Gabale nevedla k úspěchu, přinesla toto ujištění. Nikdo tuto zprávu Reuters nedementoval. Citace íránského mluvčího je autentická, ZDE.

***

Rusko podle tiskové kanceláře Reuters dalo najevo, že nedovolí Spojeným státům, aby použily radaru v Ázerbajdžánu k raketové obraně proti Íránu, řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí tiskové kanceláři IRNA.

Mohammad Ali Hosseini uvedl, že Rusko prý nemá v úmyslu poskytnout Washingtonu přístup k radarové stanici v Ázerbajdžánu. "Zdá se, že Rusko nezamýšlí činit rozhodnutí, která by mohla vést k nestabilitě a k nebezpečí v regionu, v němž je samo?" řekl Hosseini na pravidelné tiskové konferenci. Spojené státy informovaly minulý čtvrtek Rusko, že nabídka Kremlu nemůže nahradit americké plány na stavbu základen raketové obrany v Polsku a v ČR. Hosseini uvedl, že Putinův návrh byl prodebatován s ruským a s ázerbajdžánským velvyslancem v Teheránu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 6. 2007

Jen globální akce na její záchranu ji zachrání před ekologickou katastrofou nebezpečných podnebných změn. Nejsou to slova "ekoválečníků", ale uvážlivý názor skupiny význačných vědců, kteří ho vyjádřili v uznávaném vědeckém časopise, píše deník Independent.

Šest vědců z čelných vědeckých ústavů v USA vydalo jednoznačné varování světu: sama civilizace je ohrožena globálním oteplováním.

Nepřímo také kritizují Mezivládní panel OSN pro podnebné změny (IPCC), že podceňuje, do jaké výšky vystoupí v tomto století hladiny moří v důsledku tání ledovců a ledu na pólech.

Článek profesora Hansona a jeho kolegů ZDE

19. 6. 2007

Vedení deníku Metro minulý týden odvolalo šéfredaktora Fabiana Golga poté, co - podle jeho slov - v asi půlhodinové hádce s generálním ředitelem Martinem Konrádem Golgo odmítl splnit jeho přání, aby potlačitl zprávu o soudní prohře Jiřího Paroubka s firmou Mafra. (Psali jsme o tom jako první ZDE).

Golgo svědčí o tom, že o údajných korupčních praktikách v redakci deníku Metro napsal podrobnou zprávu v angličtině pro mezinárodní ředitelství tohoto listu ve Švédsku (Britské listy mají tuto zprávu k dispozici). Mezinárodní ředitelství na ni nereagovalo a Golgo byl posléze z deníku vyhozen.

Martin Konrád pro Lidové noviny popřel, že by na Golgovi chtěl, aby potlačoval nějaké zprávy či tiskl PR pro firmy či politiky.

Fabiano Golgo však má rozsáhlý archiv emailů údajně od Miroslava Mareše, "Sales Managera" pražského deníku Metro, údajně i od dalších jeho pracovníků i od četných komerčních klientů. Golgo tvrdí, že tyto maily jsou důkazy systematického umisťování PR článků v deníku Metro. (Kopii některých těchto mailů má k dispozici i redakce Britských listů.)

Golgo se rozhodl tyto maily publikovat a první část seriálu vydal dnes ZDE. Jeho součástí je mail údajně od komerčního ředitele fimy Metro ČR Miroslava Mareše, vnucující Golgovi politický komentář od Jiřího Paroubka.

Nevím jak ve Švédsku či v ČR, ale v Británii je publikace PR materiálů, o nichž list předstírá, že jde o normální redakční článek, trestným činem.

Pozn. JČ: Zajímavé pojetí "kapitalismu" jako mafiánského spiknutí podvodníků, kdy musí zaměstnanec s mafiánskými šéfy držet basu, má jeden z anonymů ve všeobecně ubohé diskusi čtenářů pod Golgovým materiálem (zajímavý sociologický vzorek o úrovni těchto přispěvatelů a českého veřejného prostoru):

Co brečíš. To nevíš, že bez zdůvodnění lze kohokoliv vyměnit? Není socialismus ale kapitalismus. Tak nebreč. Douška: Myslíš si, že tě někdo zaměstná po takovémto bodnutí do zad šéfa? Nezaměstná! Udělal bys to znovu - JSI NEDŮVĚRYHODNÝ. Posral jsi to, žalobníčku. Dobře ti tak.

19. 6. 2007

O výstavbě protiraketové základny v Polsku a v České republice se mnohdy diskutuje tak, jakoby šlo o výstavbu pivovaru nebo elektrárny: jaký bude její vliv na okolí, jak ovlivní místní infrastrukturu, kolik přinese pracovních příležitostí apod. Přitom se jedná o zásadní, přímo osudové rozhodnutí:

Pokud vláda České republiky dá souhlas s vybudováním radarového zařízení, vystavuje její obyvatelstvo v dohledné době nekalkulovatelnému nebezpečí. Neboť v případě válečného konfliktu, vedeného Spojenými státy -- který může být v rozporu s českými zájmy a na jehož vznik a průběh nebude mít česká vláda naprosto žádný vliv - se může toto obyvatelstvo stát obětí úderu konvenčními či jadernými zbraněmi, který povede protivník Spojených států ve snaze zlikvidovat protiraketovou základnu na českém území.

19. 6. 2007

Nestačí jen, aby společnost BBC projevovala kritický odstup vůči tématům zpravodajství a publicistiky. Musí ho projevovat i v nepolitických pořadech, týkajících se jednotlivých politických kauz, jako bylo vysílání charitativních koncertů Live 8, jejichž cílem je bojovat proti chudobě v třetím světě, případně v obdobných pořadech, zaměřených proti globálnímu oteplování.

Interní analýza společnosti BBC zaujala zejména kritický postoj vůči rozhlasovým a televizním přenosům z akcí Live 8. Konstatovala, že tyto přenosy byly koncipovány tak, že byl vytvořen dojem, že BBC tyto akce podporuje.

Analýza varuje, že veřejnoprávní rozhlas a televize nesmí podlézat celebritám a nesmí jim být dovoleno, aby se kvůli nim měnilo vysílací schéma. Po ročním zkoumání zpravodajství a publicistiky uzavřela analýza, že toto každodenní vysílání je férové a nestranné. Avšak analýza poukazuje na to, že přenosy z akcí Live 8, z koncertů, zaměřených proti chudobě, které organizovaly rockové hvězdy Bob Geldof , Bono a spisovatel Richard Curtis selhaly v tom smyslu, že v této věci nepřinesly řádnou debatu.

V době, kdy BBC jednala s britskou vládou o obnově své charty, připustila, aby se v podstatě stala reklamním nástrojem pro akce Live 8, které silně podporovali Tony Blair i Gordon Brown.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

19. 6. 2007

Hlavní čínský výrobce letadel zamýšlí koupit všech šest továren evropské společnosti Airbus, které toto konsorcium prodává ve snaze ušetřit více než 2 miliardy euro ročně.

Lin Zuo Ming, ředitel China Aviation Industry Corporation (AVIC 1) uvedl, že se jeho firma uchází o koupit všech šesti továren - jedna je v Británii, ostatní jsou ve Francii a v Německu - a chce do nich investovat a učinit je více konkurenceschopnými. Čínský výrobce letadel také investuje 400 milionů dolarů do výrobu nového regionálního letadla, které plánuje kanadská firma Bombardier.

19. 6. 2007

Ve všech článcích, které jsem v Britských listech přečetl, jsou omyly, hlouposti ba i vyložené nesmysly neochvějně až demagogicky vydávány za jedinou možnou pravdu, píše čtenář Přemek Bělohlav. Zde je několik příkladů:

Mirek Vodrážka
19. 6. 2007

Filosofická ale i umělecká kritika rozvinula v posledních desetiletí myšlenky, které otřásly představou o neutralitě subjektu a možností zcela nezainteresovaného a objektivního psaní. Proto otevřené přihlášení se k diskursům jako je gender studies nebo feminismus bylo i reakcí na intelektuální pokrytectví těch zastánců, kteří pod pláštíkem přísné vědeckosti a empirismu maskovali svou ideologičnost.

Tato kritika však nebyla plodem nějakého bezbřehého relativismu, ale naopak byla vedena snahou hledat jiné vnitřní diskursivní hranice pro každé "motivované" psaní. Například mezi novinářským psaním, které pouze otevřeně přiznává svou ideovou zabarvenost a propagandistickým žurnalistickým věrozvěstováním.

19. 6. 2007

Stejně jako pan Žák jsem se zúčastnil přednášky pana Migranjana. Musím říci, že slovník pana Migranjana mi stejně jako panu Žákovi připomínal období studené války. Pan Migranjan se například vyjádřil v tom smyslu, že si Spojené státy budou muset zvyknout, že Rusko má své vlastní zájmy. Podobnými silovými výroky se vystoupení pana Migranjana jen hemžilo, píše Zdeněk Vopat.

Zde, ale můj souhlas s panem Žákem končí. Zatímco pan Žák došel k názoru, že Rusko navždy zůstane bezohledným velmocenským státem, chtěl bych vyslovit názor, že podobným způsobem se chová jakákoliv velmoc.

19. 6. 2007

Kauza Čunek-Vesecká:

Aféra místopředsedy vlády a senátora Jiřího Čunka se přes nenadálý zásah nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké vyšplhala k dalšímu vrcholu. Tím je hlasování o důvěře vládě, vyvolané opozicí, ke kterému má dojít ve středu 20. června 2007. Větší škoda na veřejných zájmech snad již ve spojitosti s Čunkovým trestním stíháním nevznikne. Pád vlády je nepravděpodobný, protože poslanci se nejspíš nebudou řídit hlasem svědomí, ale pokyny vedení stran. Půjde jim o to, aby ukázali, která strana má větší svaly, než o právo a veřejnou mravnost.

19. 6. 2007

S trochou, ale opravdu jen s trochou politického populismu a demagogie bychom mohli říct: máme vládu složenou z politických stran, které dosáhly volebního vítězství pomocí policejní a politické provokace, vládu, která se udržuje u moci jedině a pouze pomocí politicky i morálně pokleslého přeběhlictví, a která prodlužuje svoji existenci rezignací na nejzákladnější atributy právního státu, nezříkajíc se všech, doslova všech prostředků, včetně zneužití Nejvyššího státního zastupitelství nebo archivů bývalé STB. Z posledního vývoje událostí na naší politické scéně je více či méně jasné, že současná vládní garnitura již nezná, nemá a nevidí žádné meze, za které by již nechtěla jít, a to jak pro zachování svého podílu na moci, tak při špinění s dehonestací svých politických odpůrců.

19. 6. 2007

Věda, politika a energie

Motto:
Dnes stojíme na rozcestí.
Jedna cesta vede k beznaději a zoufalství,
druhá k úplnému vyhynutí.
Modleme se, abychom si vybrali moudře.

Profesor Diamond z Kalifornské university popsal ve své knize o hroucení společností , jak lidé reagují na rostoucí nedostatek nezbytných surovin: obvykle jdou do války, aby si zajistili pro svou tlupu a své potomky ten poslední strom nebo tu poslední kapku ropy. Profesor Václav Klaus je toho názoru, že USA bojují za demokracii.

18. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Čínské hospodářství roste. V květnu byla průmyslová výroba o 18% vyšší než loni touto dobou. Podle Spiegelu Online to je příliš i pro čínského premiéra Wen Jiabao. A to platí nejen pro přebytek zahraničního obchodu a pro inflaci, ale i pro spotřebu energie a znečišťování životního prostředí.

19. 6. 2007

Když přehlížím rok od parlamentních voleb, sleduji vinutí špulky politické kultury, onen svlačec popínající se veřejným prostorem od pronikavého volebního triumfu ODS, ony šavlové tance kolem sestavování vlády s důvěrou, protikorupční korupcí i vysokou fundovaností, tj. vlády jedniček a nul(ové tolerance), jejíž klopu přizdobuje štramácký kvítek ctihodně projednávaného amerického radaru, nezdržuji se úvah, které s poetikou kynismu pojal Diogenes ze Sinópy; muž, jenž za bílého dne procházel zaplněnou agorou vybaven svítilnou, by nalezl člověka, mudrc, který na otázku "Jaké zvíře kouše nejnebezpečněji?" odvětil, že "z divokých udavač, z krotkých pochlebník".

18. 6. 2007

Protože se stejně jako pan Ladwig domnívám, že lhaní předsedy vlády třeba i v nepodstatné věci není maličkost, rád bych ho -- a potažmo i ostatní čtenáře BL -- upozornil na jednu část ústních interpelací z minulého čtvrtka (14.6.), která v tomto bodě myslím již neponechává místo pro pochybnost, píše Josef Moural:

Poslanec Klučka požádal předsedu vlády o upřesnění jeho tvrzení ze schůze v úterý 12.6. odpoledne, že byl z vojenského gymnázia v Opavě, kde studoval, "z politických důvodů vyloučen" (stenografovaný protokol ZDE ). V odpovědi předseda vlády jednoznačně připustil, že gymnázium dostudoval a že armádu opustil až později (steno ZDE ).

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: David Rath, velký znalec mého života, by měl ale připomenout, že nakonec jsem z tohoto vojenského gymnázia byl z politických důvodů vyloučen.

Stenozáznam, Poslanecká sněmovna, 12.6. 2007

Poslanec Václav Klučka:

(...) Kladu vám (...) otázku, zda můžete dnes po mnoha letech ty politické důvody popsat a říct nám je.

(...)

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: (...) Jediná škola, která mě byla ochotná vzít (...) bylo právě Vojenské gymnázium v Opavě. (...) já jsem byl poslední ročník, kterému umožnili maturovat na této škole.

Poslanec Václav Klučka: Pane premiére, vy jste nám prostě tady lhal. Vy jste přesně řekl, a já tady mám stenozáznam, že jste byl z vojenského gymnázia prostě vyloučen. Já naprosto potvrzuji to, co jste sdělil, že jste byl velmi dobrým studentem, že jste měl na maturitě tři jedničky a jednu dvojku. (...)

Pane premiére, já se vás znovu ptám. Proč jste nám tady ve Sněmovně lhal?

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: Já vás mohu ubezpečit, že nelhal. A právě důvod, že jsem musel odejít z armády nuceně, to znamená byl jsem z ní vyloučen, vedl také k tomu, že jsem nemusel platit oněch dvacet tisíc, které bych jinak platit musel, pokud bych se chtěl z armády takzvaně vykoupit.

Stenozáznam, Poslanecká sněmovna, 14.6. 2007

18. 6. 2007

Situace kolem základny v Polsku vypadá následovně: Jak se lze dočíst v deklasifikovaném návrhu rozpočtu na rok 2008 předloženém americkou Agenturou pro protiraketovou obranu (MDA), USA plánují umístit v Evropě deset úplně nových dvoustupňových antiraket Orbital Boost Vehicle (OBV) působících ve střední fázi letu nepřátelské rakety. Kongres seškrtal prostředky na základnu v Polsku mj. právě proto, že tyto antirakety dosud nejsou k dispozici. Ruský expert Vladimir Litovkin v Gazetě Wyborczej nikde nehovoří o raketách Minuteman v Polsku či o jejich zpětné konverzi na jaderné rakety. V tomto ohledu je tedy přesnější než Petr Nachtmann. I přesto však Litovkinův článek obsahuje nepřesnosti. Tvrdí například: "Americké systémy protiraketové obrany jsou zkonstruovány tak, že ničí rakety v počáteční fázi letu, od dvou do čtyř minut po startu... Setřelení rakety ve střední fázi letu nebo před dopadem je již prakticky nemožné.

19. 6. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V noci ze středy na čtvrtek provedli povstalci rozsáhlou operaci, jíž se účastnilo více než 1000 mužů a během níž získali na přechodnou dobu kontrolu nad celým tímto třetím největším iráckým městem. Obsadili také pět věznic a policejních stanic, kde osvobodili všechny vězně. Minometnými střelami byl zasažen dům guvernéra provincie Ninwa Chusrawa Kurána, který utekl. Zničena byla řada amerických obrněných a transportních vozidel a několik vojenských štábů. Vyhozen do vzduchu byl jeden z mostů a poškozeny silnice vedoucím do města s cílem znemožnit příjezd amerických posil. Po několika hodinách, během nichž byla celá plánovaná operace provedena, se povstalci stáhli na své obvyklé pozice.

Stoupenec Muqtady as-Sadra a bývalý tzv. ministr zdravotnictví Alí aš-Šamarí se prohlásil za politického uprchlíka a požádal o trvalý azyl ve Spojených státech. Stalo se tak poté, co mu několik zaměstnanců ministerstva, které označil za zkorumpované a vyhodil je z práce, vyhrožovali smrtí. Americký imigrační úřad mu přiznal nárok na dočasný azyl a činitel americké vlády jej minulý týden doprovodil na newyorské letiště.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
18. 6. 2007

Ano, ale... Modrá vlna se převalila. Nebylo to sice nakonec žádné tsunami, přesto ale o vítězství pravice nikdo nepochybuje. Levici se ale podařilo udržet a dokonce upevnit svůj statut opozice. Ačkoliv Svaz pro lidové hnutí (UMP) prezidenta Nicolase Sarkozyho nedosáhl dvoutřetinového vítězství, které bylo všeobecně očekáváno, počet mandátů mu stačí na absolutní většinu. A to i přesto, že jeho síla bude menší než před pěti lety, nepotřebuje k tomu ani centristy.

Oficiální výsledky dávají UMP celkem 314 mandátů. To je oproti zisku 365 před pěti lety o poznání méně, dáno ale výjimečnou situací po prezidentských volbách, kdy se do 2. kola dostal Jean-Marie Le Pen a Jacques Chirac z toho vytěžil historické vítězství v parlamentních volbách. Historickou prohru naopak zaznamenal jeden ze silných kandidátů pravice, ministr Alain Juppé, a to přímo ve svém Bordeaux, kde opět získal před rokem radnici.

18. 6. 2007

Zapomeňte na to, co je teď ve světové politice. Nastává čas na nové přístupy, a to především v americké zahraniční politice. Politika Západu se v řadě regionů dostala do slepé uličky. Začalo hledání nových cest.

Zdá se, že zformování jednotného přístupu uvnitř transatlantických uskupení nebude snadné. Stačí jeden příklad: dá se s velkou jistotou předpokládat, že vítězný pravicový prezidentský kandidát ve Francii bude mít, pokud jde o Bílý dům, o něco později co do činění s představitelem demokratů.

18. 6. 2007

Doba zase jednou trhla oponou. Češi, bití bruselskými byrokraty, věrolomnými Němci, lehkovážnými Francouzi a dalšími rádobyspojenci, se už nemusejí bát: pracovitý a i jinak skvělý Topolánkův kabinet se o jejich zářnou budoucnost postará - klidně mimo Evropskou unii i mimo Severoatlantickou alianci. Radarovou stanicí, a bude-li nejhůř (a poženou nás Rusové, Korejci či islámští radikálové), tak i víza do Spojených států amerických promptně vyjedná. Třeba i novým státem USA se staneme. Chtěl nám snad premiér Topolánek sdělit toto, když před časem prohlásil, že „plánovaný protiraketový systém ve střední Evropě ochrání celý euroatlantický prostor a pokud evropské země nevyjádří svobodnou vůli ke své ochraně, hrozí jejich zánik“?

Upřímnost je nad zlato.

Carlo Maria Cipolla
18. 6. 2007
Po zveřejnění článku "Blbci a svině" mi psalo mnoho lidí a tázali se, jestli by se mi náhodou nechtělo přeložit v poznámkách zmíněnou Cipollovu esej do češtiny. Nechtělo a v současné době to ani není možné, ale toto je alespoň její stručné shrnutí.

Italský historik ekonomie Carlo Mario Cipolla (1922-2000), zformuloval teorii lidské stupidity, která je postavena na pěti základních zákonech:

18. 6. 2007

ANALÝZA

Americká administrativa má eminentní zájem na získání vlivu v Ázerbajdžánu. Mimo obvyklé tirády o globální válce proti terorismu a zprostředkování míru v uměle vyprovokovaném "národně osvobozovacím" konfliktu na Náhorním Karabachu už Američané přiznali barvu. Posílení americké energetické bezpečnosti a získání přístupu k pobřeží Kaspického moře, bohatému na ropné zásoby v době, označované termínem peak oil. Účast amerických firem při rozvoji ázerbajdžánského energetického sektoru "je klíčem k americkým cílům pro rozšíření nabídky ropy ve světě" a "pomoci tak zemi se zlepšit její ekonomiku". Z diplomatické řeči převedeno do surové reality: program mír za ropu. Argumenty zazněly v této prosté podobě jako odůvodnění devizových transakcí v Kongresu pro odůvodnění amerického rozpočtu na finanční rok 2005.

Jiří Csermelyi: Ruská základna v ázerbajdžánské Gabale ZDE

Štěpán Kotrba: Radar v Ázerbajdžánu namísto brdského je realistický ZDE
Putin Bushovi: Použijte radaru v Ázerbajdžánu ZDE
Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu ZDE
Ondřej Ivanek: Radar jako prestiž aneb Ázerbajdžán náš vzor ZDE
Miloš Kaláb: George W. Bush nazývá ázerbajdžánského banditu svým přítelem ZDE
Emil Souleimanov 8. 12. 2003: Ázerbajdžán: Zemřel Hejdar Alijev ZDE
Emil Souleimanov: Kavkaz - potenciálně výbušný region ZDE
18. 6. 2007

Do Prahy přijel profesor Andranik Movsesovič Migranjan, avizovaný jako nezávislý ruský politolog. Pobyl v českém Parlamentu a vystoupil rovněž na přednášce, kterou v rámci cyklu tématických diskusí uspořádaly společně Středisko bezpečnostních studií CESES FSV UK a Centrum globálních studií AV ČR a UK v sídle Akademie věd ČR dne 13. června odpoledne. Kupodivu se o jeho vystoupeních a návštěvě mnoho nenapsalo, když pominu komentáře Libora Dvořáka pro Český rozhlas 6.

18. 6. 2007

Neshody v Bílém domě:

"Možné pořadí události v 'nightmare scenario' (katastrofickém scénáři)" píše Karel Dolejší:

1. Polsko a ČR na podzim 2007 schválí budování základny "proti hrozbě z Íránu"

2. USA a Izrael na jaře 2008 zaútočí na Írán a destabilizují situaci na Blízkém a Středním Východě

3. Írán vypoví smlouvu o nešíření jaderných zbraní a začne vyvíjet jaderné zbraně již bez nesouhlasu či pochybnosti významné části obyvatelstva - a s maximálním nasazením.

* * *

V americké vládě se v současnosti debatuje o tom, jaký přístup zaujmout vůči Íránu, píše americký list Washington Post. Ministryně zahraničních věcí Condoleezza Ricová a její zástupci, kteří zastávají umírněný postoj a požadují vyjednávání, se přou s několika zbývajícími jestřáby ve vládě, zejména osobami v úřadě viceprezidenta Dicka Cheneyho, kteří chtějí, aby se více uvažovalo o vojenských útocích proti íránským jaderným zařízením.

17. 6. 2007

Nevěřil jsem slovům blízkého přítele, že politici jsou podobni dřevomorce. Věřím. Nevěřil jsem, že korupční jednání lze vymýtit. Věřím, nelze. Síla moci a vidina lehčího živobytí dokáže ztvarohovatět i člověka kdysi morálně silného, stavícího se na stranu pravdy a morálky. Postupně a zlehka nahlodá vytrvalého odpůrce čehokoli a vytvoří z něho karikaturu předešlých panáků -- výstavní kusy lze vídat na obrazovce, zaslechnout jejich švitoření v rádiu, na veřejných kurzech o sociální výdrži; přehlížet nositele moralistních přednášek, když evidentně selhali a našli zalíbení v hrabivosti je neodpustitelné lajdáctví vlažné veřejnosti.

18. 6. 2007
Lidé jsou si rovni morálně a ve svých občanských a lidských právech. Je úkolem dobré vlády, aby si občané byly rovni v možnostech uplatnění. Bohužel, mnozí směšují politickou rovnost s ekonomickým rovnostářstvím. Pod heslem, že "zisk je proti svobodě" chtějí zaměnit "rovnost příležitostí", za zaručenou "rovnost ve výsledku". Pro svoji individuelní rozdílnost si však lidé nemohou být rovni v nároku na užití plodů, jež naše společnost přináší. Pan Vít bije v Britských listech na poplach proti "modrému snu liberálů" argumenty z roku 1848. Svůj "rudý" zvon argumentů slil z tvrzení, že "základním zdrojem bohatství je práce" a "pracujeme-li všichni, pak si všichni musíme býti rovni v bohatství". "Nejsme-li si rovni v bohatství, pak je to, volně dle pana Víta, "důsledek oloupení pracujícího lidu kapitalisty".

Pane Víte, není většího omylu!

18. 6. 2007

"Co je pravda?" Tak se ptal Pilát muže, kterého měl za nevinného blázna a kterého měl ze strachu před politickými výhrůžkami mocného kléru vydat k brutální popravě. Téhož muže se jeden z těch, kdo ho nenáviděli, již dříve ptal, co je to láska. A teď mohl dostat i odpověď... Ježíš mu řekl, ať srovná chování kněze či levity, již nepomohli neznámému zbitému člověku, ležícímu ve škarpě, s aktivní, jasnou pomocí, kterou projevil Samařan, příslušník komunity spíše heretické, pohrdané a méněcenné.

Mnozí lidé jsou na slova "pravda" a "láska" přímo alergičtí a mohou mít k tomu mnoho, často smíšených, důvodů. Základním problémem obou pojmů je to, že ve světě pravda ani láska, a to bohužel ani v náznaku, nepanují.

18. 6. 2007

Podle mých informací (vycházím ze zpráv amerického CDI) mají být v Polsku umístěné nové dvoustupňové rakety GBI, které dosud neexistují. Tudíž lze o nich těžko říci, zda budou či nebudou moci být vybaveny jadernými hlavicemi. Pokládám za nepochybné, že Rusko poté, co jeho nabídka ázerbájdžanské základny neuspěla, zkusí předefinovat svou pozici, protože ta dosavadní se po čtvrtečním rozhodnutí NATO fakticky rozpadla (Moskva chtěla rozdělit Evropu na západní a východní část). Ale to, co tvrdí Litovkin, je s největší pravděpodobností kachna. Kachna, která má odůvodnit pokračování ruského nátlaku, když Američané naoko zkoumají nabídku na využití základny v Gabale jako DOPLŇKU, nikoliv alternativy v základně ve střední Evropě (="Vidíte, Rusové už spolupracují").

18. 6. 2007

To, co se dalo dlouho očekávat se nyní stává děsivou realitou. Palestinci coby národ jsou separováni. Jedni v Gaze a druzí na Západním břehu Jordánu. Islámští radikálové z militantního hnutí Hamas dosáhli konečně svého -- podařilo se jim obsadit Gazu, zatímco Západní břeh je v rukou umírněného Fatahu. Musím přiznat, že ti kteří divákům zprostředkují takovéto zpravodajství jsou buď hluší a slepí, nebo -- což je horší - to myslí doopravdy vážně.

18. 6. 2007

Vzhledem k tomu, že se mne někteří ptají, jak takový český škleb vypadá, se pokusím ho popsat, ale omlouvám se, pokud se mi to srozumitelně nepovede, nejsem na to odborník.

Poprvé jsem se s tímto šklebem setkala u jednoho udavače za socialismu. Věděli jsme, že nás udává, a on věděl, že my to víme. Také věděl, že jsme proti jeho udavačství naprosto bezmocní. Šklebil se nám do očí a my jsme s tím nemohli dělat nic jiného, nežli si ho nevšímat a vyhýbat se mu. Jeden děda mi v té době říkal, že takový škleb měli lidé, kteří chodili udávat gestapu.

15. 6. 2007

Interpelace poslanců na předsedu vlády dne 14.6.2007:

Poslanec Václav Votava: "Pane premiére, sranda opravdu musí být, ale přesvědčím vás, že to tak úplná sranda není. Na mítinku s občany v Brdech v obci Borovno se vás jedna tazatelka ptala - cituji z Britských listů: Právě nám zde tvrdíte, že radar bude zcela bezpečný, účinky zdravotně nezávadné, a že pokud by měl poškodit lidi, neschválíte ho. Co se stane, pokud to nebude pravda a k poškození dojde? Vaše odpověď byla: Všude umírají lidé, někteří ve válkách, někteří při autonehodách a někteří jen tak. Citoval jsem z Britských listů. Myslím si, že to, co jste lidem řekl, je naprosto šokující. Jestli jste to opravdu řekl, je to nehorázná odpověď lidem, kteří mají obavy o své zdraví v souvislosti s radarem."

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek: "Myslím si, že je nehorázné něco takového tvrdit. Standardně tvrdím, že pokud se prokáží zdravotní postižení, vyjednávání skončí. Musím vás zklamat - čerpejte z lepších zdrojů."

Pane premiére Topolánku, nehorázně a veřejně lžete!

Vaše slova v sále slyšelo 4.5.2007 přes 400 občanů a řekl jste je té paní přesně tak, jak je uvedeno v Britských listech, ze kterých pan poslanec Votava citoval. Občané také okamžitě reagovali na Vaše slova pískotem, voláním "fuj" a "hanba".

Dlouho se tady o ničem nehovořilo než o Vašich těchto a dalších arogantních slovech. Každý si tato slova dlouho držel v paměti. Velmi bych se proto divil, kdybyste chtěl všechny tyto lidi nyní veřejně přesvědčovat, že oni lžou a Vy ne.

Nezklamal jste pana poslance Votavu doporučením, aby čerpal z lepších zdrojů. Zklamal jste občany svým bezostyšným lhaním - to my bychom si měli najít lepšího premiéra, z lepších zdrojů.

17. 6. 2007

  • Blair nabídl vojska pro Irák navzdory jasné hrozbě chaosu
  • Bush chtěl invazi provést bez Británie

Tony Blair vyslal britská vojska do války v Iráku, přestože si byl plně vědom, že Washington nevypracoval řádnou přípravu pro poválečnou rekonstrukci této země.

Čelní Blairovi poradci a přátelé prozradili, že Blair opakovaně a neúspěšně vyjadřoval své znepokojení v Bílém domě. Svědčí také o tom, že Blair rozhodl vyslat britská vojska do Iráku navzdory tomu, že prezident Bush se vyjádřil, že Británie "může pomoci nějak jinak".

Jejich zdrcující svědectví je obsaženo v dvoudílném dokumentárním filmu televize Channel Four o desetiletí Blairovy vlády. Vyvolá to otázky ohledně Blairových veřejných tvrzení v roce 2003, že je spokojen s americkými plány pro situaci po válce. Blízký kolega Tonyho Blaira Peter Mandelson svědčí v pořadu, že si Blair byl dobře vědom, že přípravy po situaci po válce jsou nedostatečné, ale neměl možnost nic víc dělat.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu   
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral
15. 6. 2007 NATO schválilo americkou raketovou obranu   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Francie RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Bývalý prezident Chirac ztratil imunitu Simone  Radačičová
18. 6. 2007 Sarkozyho pravice získala většinu, levice i nadále vzdoruje Josef  Brož
17. 6. 2007 Sarkozy vyhrál francouzské volby, nikoliv však drtivou většinou   
11. 6. 2007 Sarkozyho modré tsunami smetlo téměř vše: levici, střed i extrémy Josef  Brož
8. 6. 2007 Francie, země, která se žádné jiné nepodobá Josef  Brož
18. 5. 2007 Bernard Kouchner jmenován francouzským ministrem zahraničí   
10. 5. 2007 Konec "dobrého života" ve Francii?   
10. 5. 2007 Turecká kríza Radovan  Geist
7. 5. 2007 Sarkozy ve Francii i v EU Michal  Petřík
7. 5. 2007 Sarkozyho velký úkol Boris  Cvek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech   
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování   
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Přeháňka Jana  Štroblová
18. 6. 2007 Netonální partitury? Milena  Fucimanová
14. 6. 2007 to nepochopíš Michal  Šanda
11. 6. 2007 Domov E. B.  Lukáč
11. 6. 2007 Létobraní Kateřina  Komorádová
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc
31. 5. 2007 Hodina mezi psem a vlkem Kateřina  Komorádová
30. 5. 2007 Ještě jednou o Strahově Jiří  Podešva
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)