16. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 2. 2007

Oficiální nóta je dokument vysoké závažnosti, který by měl precizně vystihovat povahu problému, včetně toho, v jakém stádiu se momentálně nachází, co je konstatováno jako již dojednané a co je případně navrhováno.

Nóta a její překlad se zatím ve veřejnosti vyskytuje jen v neoficiální verzi -- nebyla prozatím zveřejněna MZV ani vládou ČR. Vzhledem k tomu, že je však tak jako tak již text v médiích, bylo by určitě nanejvýš žádoucí, aby MZV co nejdříve její text zveřejnilo oficiální cestou. Třeba bychom si ušetřili zase další řadu dohadů, fám a spekulací. Protože se tak ale doposud nestalo, nezbývá nám než vycházet z textu, který máme k disposici.

Autor je předseda představenstva Brdy-Res publica, o.s

Sloupek
Marcela Zengrová

byl to ten
který špinavýma rukama
sedě na útesu pojídal slávky
a pak mi oblýskaným rukávem
osušil oči
drahá
mám k vám prosbu
kdyby kdokoli se tázal
vašich ok na punčochách
jak smýšlíte o rybářích
dejte prst na ústa
a zašeptejte pouze:pšššt!

a to i kdyby vaše obočí
vzneslo se k nebesům
a spojilo se v siluetu vran

nechcete ochutnat?
zbyly tu kabátky temných slávek
a ještě něco by uspokojilo ústa
statné jedlice
jakou jste zajisté i vy

vím že brzy odejdete
a po vás závan spáleného masa
ještě dlouho bude dráždit moje chřípí

řekl
a zamyšleně si otřel ruce
do mapy Francie

do Britských listů poslala autorka

18. 2. 2007

Proti americké základně tam protestovalo přes 200 000 lidí

tisková zpráva Humanistické strany

Předseda Humanistické strany a mluvčí Iniciativy "Ne Základnám" Jan Tamáš, přednesl jeden z hlavních projevů na demonstraci v italské Vicenzi, kde proti rozšíření americké základny protestovalo přes 200 000 lidí!

Ve svém projevu mimo jiné uvedl:

" ... Je zajímavé sledovat, jak v České republice "Zelení", kteří jsou součástí pravicové vlády, už dlouho kličkují a neřeknou jasně svoji pozici! Je také velice zajímavé sledovat socialisty, jak své pozice k základnám mění ze dne na den! Ale připadá mi, že něco velmi podobného se odehrává ve vládnoucích stranách i tady u Vás v Itálii. Že by se jednalo o nějakou velmi nakažlivou nemoc?

16. 2. 2007
Lída Rakušanová

V zájmu České republiky tedy mělo být nenechat se do bilaterální pozice (při jednání s USA) vůbec vmanévrovat. To má ovšem cenu jen tehdy, má-li země krytá záda členstvím v silné a stabilní organizaci. NATO takovou organizací bylo do chvíle, než se jeho soudržnost rozmělnila rozdílnými postoji vůči americké válce v Iráku. Teď něco podobného hrozí Evropské unii kvůli euroústavě.

Pouštět se do jednání se světovou velmocí, jako jsou Spojené státy americké, z bilaterální pozice a domnívat se, že si přitom lze zachovat rovnoprávné postavení, by bylo trestuhodně naivní. Čeští politikové to samozřejmě vědí a snaží se úporně zachovat si dekorum.

Například nedávno informovali v rámci akce s nechtěně komickým názvem "otevřená informační kampaň" hned tři nejvyšší činovníci ministerstva zahraničí v čele s Karlem Schwarzenbergem zástupce ambasád zemí NATO a Evropské unie o tom, co si všichni už několik dnů předtím přečetli v novinách: totiž, že Česká republika má teď na krku oficiální americkou žádost o výstavbu radarů na rozhraní středních a západních Čech.

Washington o to žádá nikoli své spojence v Severoatlantické alianci, nýbrž výslovně jen Českou republiku.

Vysíláno na ČRo 6

16. 2. 2007

Tisková konference ve Washingtonu. President Spojených států amerických vyjádřil svou soustrast všem Slovákům a Rakušanům a poděkoval Čechům a Polákům za to, že zabránili atomovému útoku na Washington.

16. 2. 2007

DOKUMENT

Zpráva generálního ředitele České televize k personálnímu obsazení funkce vrchního ředitele -- pro projednání s Radou České televize

Vzhledem k informacím, se kterými vrchní ředitel České televize pan ing. František Lambert seznámil Radu České televize ve svém písemném prohlášení při příležitosti posledního zasedání Rady České televize dne 7. 2. 2007, tj. vzhledem k problematice jeho údajného formálního členství v Lidových milicích, předkládám Radě České televize následující zprávu spolu s návrhem řešení k projednání. Funkce "vrchní ředitel" uváděná v tomto materiálu zároveň zahrnuje i funkci řízení programových útvarů České televize, protože -- jak víte-organizační změnou byly tyto útvary v minulosti podřízeny vrchnímu řediteli.

V postavení generálního ředitele České televize jsem v dalším postupu a samozřejmě rovněž při zpracování tohoto materiálu veden třemi základními motivy, které spolu vzájemně souvisejí.

Michael Marčák: Samozřejmě, že úplná mobilizace, dostali varovnou zprávu od Harryho Pottera !
17. 2. 2007

17. 2. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro politiky, s odpustky na sjezdech kramařící

Čtení: Lukáš 18, 31-43

Osmnáctého února 1546 zemřel v rodném Eislebenu Martin Luther. Letos na toto datum připadá Masopustní neděle se starocírkevní perikopou Lk 18,31-43, na kterou napsal M. J. Hus břitké kázání, z něhož budeme citovat, a letos si připomínáme 15. výročí vstupu internetu na naše území. Jak tyto skutečnosti spolu souvisí?

Od podzimu 1517 se po Německu rozletěly zprávy o Lutherových pětadevadesáti wittenberských tezích. Lidé všech vrstev a nejrůznějšího postavení čtou, dávají si předčítat a nadšeně hltají, co hlásá tento doktor theologie, který už prostě nemohl klidně přihlížet, jak se korupční vlna kramaření s odpustky přivalila do bezprostřední blízkosti jeho působiště.

Lucas Cranach : Martin Luther

16. 2. 2007

J. Paroubek zbytečně polemicky a I. Langer s racionální přiměřeností?!

Dva politikové nám vystoupili v krátkém televizním duelu ve čtvrtek večer. Jejich tématem byla psychotronika jako adresné informační východisko k policejním a bezpečnostním opatřením. Umí vůbec někdo spolehlivě předvídat? A umíme v ČR diskrétně postupovat, když relevantnost zprávy není automaticky zajištěna? Anebo v Česku všichni víme všechno, tak jaképak tajnosti? To, co a jak pod křídly ministra Langera jako "opatření" na ruzyňském letišti proběhlo, adekvátní nebylo. O "rozumnosti" té akce pomlčím.

16. 2. 2007

Péče o památky?

V Přerově se bourá. Několik jedinců je rozhořčeno, že se bourá vyškrtnutá památka. Pro mnohé se bourá jako všude jinde, píše Jaromír Lenoch. Bude tu stát nové, čisté, krásné. Nedávno se bouralo v Brně. První brněnský pavlačový dům překážel síle peněz. Také zde bude stát krásné, nové, hladké. Den co den na nás padají památky, které nikdo nikdy nikam nezapsal.

16. 2. 2007

Rageh Omaar (39), bývalý reportér televize BBC, který světově proslul během vysílání z války v Iráku v březnu 2003 (americký tisk mu dal přezdívku "Scud Stud", "Raketový hřebec") , pracuje nyní pro katarskou televizi Al Džazíra, i když o občas nadále uvádí pořady v BBC -- loni v létě se v BBC 1vysílal jeho film o biblických svitcích od Mrtvého moře "Ježíšovy zázraky (Rageh Omaar je muslim) a ve čtvrtek v 21 hodin se v BBC vysílal jeho film o Íránu, do něhož se Rageh Omaar doslova zamiloval.

Předtím, než udělal tento Somálec závratnou mediální kariéru, vystudoval historii na Oxfordské univerzitě. Při příležitosti jeho nového filmu pro BBC o Íránu ho interviewoval list Guardian. O Íránu Rageh Omaar uvedl:

"Myslím, že je to pozoruhodné, že tady je islámská společnost, které vládne teokracie, a přesto se tu otevřeně hovoří o narkomanii, existují rehabilitační programy, běží vzdělávací programy proti infekci HIV. Ve většině prozápadních "demokratických" arabských režimech to nenajdete. Írán je islámská země, kterou zkoumají a popostrkávají dopředu její vlastní občané. Je tam ovšem útlak, lidé jsou ukamenováváni a věšeni, a tak."

16. 2. 2007

DOKUMENT - Co na to Bursík?

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLoficiální stanovisko norské Strany zelených k americkým základnám v Evropě

Norská strana zelených je hluboce šokována, že česká strana Zelených podporuje americkou protiraketovou základnu v České republice.

The Norwegian Green Party is deeply shocked about the Czech Green Party's support of the US Anti-Ballistic Missile base in the Czech Republic.

Tak začíná krátké stanovisko, podepsané Trude Malthe Thomassenovou, členkou předsednictva - mluvčí Green Party Norway.

DOKUMENT - v angličtině ZDE

překlad do češtiny ZDE
16. 2. 2007

Pravomocně odsouzený vrah může požádat o zahlazení trestu, pokud vedl po výkonu trestu alespoň deset let "řádný" život. Člověk, který v atmosféře všeobecného strachu podlehl tlaku všemocné Státní bezpečnosti si naproti tomu může být téměř jist tím, že jeho jméno nezmizí z veřejného pranýře do konce jeho života, i kdyby do smrti žil jako světec.

Lidé, zapsaní na seznamech StB, jsou vděčným objektem známkování nejen ze strany udavači objektivně postižených, ale i čtyřicátníků, kteří v roce 1989 svlékli svazácké košile, jakož i dorostenců, jimž dnes modré košile kromobyčejně sluší. Někteří pamětníci ukazují na udavače právem. Mnozí však neprávem -- vláčejí blátem své spoluobčany, kteří měli tu smůlu, že byli ve zlé době v hledáčku tajné policie a neměli sílu jí uniknout.

16. 2. 2007
tisková zpráva redakce Britských listů

Leden 2007 byl ve všech ukazatelích rekordní. Poprvé přesáhly Britské listy milion stažených stránek za měsíc a překročily tento objem oproti prosinci o 43%, o 23% překročily počet unikátních návštěvníků oproti prosinci, o 32% překročily za stejné období počet návštěv. Podle internetových výzkumů iAudit International jsou Britské listy stále čtenější. Za rok 2006 dosáhly reach - podíl na trhu - mezi internetovými uživateli serverů na doméně .cz si více než 3 % v měsíčním průměru s průměrnou denní návštěvností více než 11 000 - 16 000 návštěvníků. Leden pak znamenal reach 3,49% a 451 628 návštěv (14 614 denní průměr).


Přehled vývoje návštěvnosti Britských listů v roce 2006 ZDE

iAudit 200612 PDF
iAudit 200701 PDF
16. 2. 2007

Včera ráno jsem byl nakoupit v obchodním centru potraviny na celý víkend, jak děláme každý týden. A stalo se mi něco, o čem jsem často slyšel, ale pokud se s tím člověk nesetká osobně, tak takové zprávy přechází.

" Vážení zákazníci opusťte ihned prostor. Nechejte vozíky na místě a rychle vykliďte prodejnu" - neřekli proč, ale všichni jsme to věděli - v prodejně je bomba. Mezi lidmi vznikl neklid - nelze říci panika. S nadávkami opouštěli prodejnu a jak jsme odcházeli z centra, viděli jsme, jak prodavači zatahují rolety a zavírají obchody.

16. 2. 2007

ANGLIE:

Tisíce pracovníků anglických komunálních úřadů budou letos v létě hlídkovat v hostincích, restaracích a v obchodech a dohlížet na to, aby Angličané dodržovali zákaz kouření ve veřejných místnostech, až bude zaveden 1. července 2007. Ve Skotsku se ve veřejných místnostech nesmí kouřit už od 26. března 2006. Kuřácké organizace plány na tyto kontroly kritizovaly jako zbytečně nákladné a agresivní. Anglické komunální úřady dostaly zvláštní rozpočet ve výši 29,5 milionu liber. Těmito penězi budou platit platy inspektorů, kteří budou vydávat na místě pokuty ve výši 50 liber, pokud někdo poruší zákaz kouřeni. Inspektoři budou sedět mezi pijáky v civilních šatech a budou mít právo fotografovat a filmovat zákazníky hostinců a restaurací. Zpočátku bude pro tuto práci podrobeno výcviku 1200 zaměstnanců komunálních úřadů, později přibudou další.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 2. 2007

Vláda Tonyho Blaira vyjádřila ve čtvrtek své odhodlání pokračovat v realizaci plánů na nové jaderné elektrárny, přestože prohrála soudní proces u britského Nejvyššího soudu s organizací Greenpeace.

Organizace Greenpeace zažádala o soudní analýzu dvanáctitýdenního konzultačního období, které proběhlo loni. Greenpeace toto konzultační období kritizoval jako "podvod".

Soudní rozhodnutí znamená, že vláda bude muset uspořádat konzultační proces znovu, což znamená, že se návrh zákona o energetice, který měl být zveřejněn v březnu, zdrží o několik měsíců.

Premiér Blair po rozhodnutí soudu zdůrazňoval, že nové jaderné elektrárny musejí být součástí energetické politiky Velké Británie. "Toto soudní rozhodnutí na naší politiku nebude mít vůbec žádný vliv," uvedl.

16. 2. 2007

Britský (sociálnědemokratický!) premiér Tony Blair se rozhodl stimulovat soukromé dárcovství pro vysoké školy, čímž se zřejmě rozšíří propast mezi nejchudšími a nejbohatšími britskými univerzitami, varovali tento týden vysokoškolští učitelé i studenti.

Premiér Blair tento týden přislíbil britským vysokým školám 200 milionů liber ze státního rozpočtu, pokud se jim podaří získat od soukromých dárců 400 milionů liber.

Blair chce v Británii vytvořil kulturu individálních finančních darů pro vysoké školy, jaká existuje v USA, kde nejlepší univerzity z tzv. Ivy League každoročně dostávají od soukromých dárců miliony dolarů.

Blair byl potěšen, že počet studentů, hlásících se na vysoké školy od podzimu 2007, stoupl o 7,1 procent, přestože musejí nyní platit v Anglii školné ve výši 3000 liber ročně.

Za každé dvě libry darované soukromým dárcem britské univerzitě poskytne britská vláda ze státního rozpočtu další jednu libru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

16. 2. 2007

"Doporučuji proto právníkům hnutí Ne základnám nebo nějaké jiné občanské organizace na obranu demokracie, aby podali na vedoucí představitele vlády a do věci zapojených politických stran trestní oznámení pro podezření ze spáchání vlastizrady." Píše zde Tomáš Stýblo 12.2.2007 v článku: "Základna: Vlastizrada? Trestní oznámení na Topolánka, Vondru a Paroubka?"

Jedno přísloví říká že: Národ, co se nepoučí ze své minulosti je nucen ji opakovat. Vypadá to tak, že jasnou formulaci o vlastizradě pozváním cizí armády do republiky v ústavě nenalezneme, přestože Češi mají ve své minulosti již dostatečně tragickou zkušenost s "pozváním" ruské okupační armády, píše Jiří Doležel:

16. 2. 2007

Pořad Volejte Šestku, který se bude vysílat na Čro 6 tuto sobotu 17. února po zprávách, tedy ve 20 hodin a deset minut, bude tentokrát věnován otázce, zda by Česká republika měla přijmout evropskou Ústavní smlouvu v její nynější podobě, jinými slovy, zdali by měl pokračovat ratifikační proces i v České republice, bez ohledu na to, že dva evropské státy tuto smlouvu odmítly v referendu.

I vy můžete vyjádřit svůj názor. Můžete nám napsat e-mail na adresu ro6@rozhlas.cz nebo volejte.sestku@rozhlas.cz , dále můžete diskutovat na internetových diskusních fórech pořadů Názory a argumenty a Volejte Šestku na www.rozhlas.cz/cro6 nebo na téže adrese odpovědět na anketní otázku.

A v době vysílání pořadu nám samozřejmě můžete volat na telefonní číslo 22155 2726. V sobotu deset minut po dvacáté hodině se na Vás těší Radko Kubičko.

16. 2. 2007

Čína a Tchajwan:

Počátek února je obvyklým časem bilancování, tady je navíc dobou těsně před začátkem nového roku, a tak jsem si řekl, že po delším čase napíši pro Britské listy krátkou bilanci. Samozřejmě, aktuální bilanci témat, o kterých jsem už kdysi referoval:

15. 2. 2007

Rodiče více než 24 000 dětí v severním Pákistánu odmítli dovolit zdravotním pracovníkům, aby jejich děti očkovali proti obrně, v důsledku tamějších nepodložených zpráv, že tato neškodná vakcína je americkým spiknutím, jejímž účelem je sterilizovat nevinné muslimské děti.

15. 2. 2007

True, it had been a long day and some deputies were stifling yawns. But there was only one item left to get through on the day's parliamentary agenda, and it was well worth moving it to discussion.

Alas, it was too late; many deputies were already out the door. If they knew what had been denied a proper debate, their actions were pitiful. The item in question was the "delimitation" of the Ministry of Informatics (MICR). In fact, this meant its abolition.

Published in Czech Business Weekly on 12th February, 2007 HERE

15. 2. 2007
Marián Mikluš

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLNiet pochybností o tom, že každá krajina, ktorá sa cíti byť ohrozená má nespochybniteľné právo, prijať adekvátne opatrenia pre zaistenie svojej bezpečnosti či obrany.

Otázkou je rozhodnutie, či tieto opatrenia budú len vojenského, hoci obranného (asymetrického) charakteru, alebo sa využije celé spektrum nevojenských možností (napr. zahraničnou politikou, diplomaciou s využitím OSN, OBSE a ďalších organizácií a pod.). "Aj vyhratá vojna je horšia, ako hoci nedokonalý mier".

Na prvý pohľad sa zdá, že antirakety sú obranného charakteru a vytvárajú tzv. ochranný dáždnik len pred tými zlými, neposlušnými, darebáckymi a teroristickými krajinami.

Generálmajor Ing. Marián Mikluš bol v roku 1998 náčelníkom Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky, v roku 1999 náčelníkom správy pre integráciu a štandardizáciu Generálneho štábu Armády Slovenskej republiky. Z armády odišiel v roku 2004 do výsluhového dôchodku.

15. 2. 2007

14. února 2007 19:30, aktualizováno 21:38

Ruzyňské letiště zpřísnilo bezpečnostní opatření. Policii se totiž přihlásil člověk s varováním před střelbou a terorem. Provoz letiště není omezen. Policie posílila ozbrojené hlídky. Na Ruzyni je i obrněný transportér. Podle mluvčího BIS policii varovala senzibilka.

Zdroj:ZDE

Bez komentáře.

15. 2. 2007

Tisková zpráva iniciativy "Ne základnám"

Tiskový mluvčí Ing. Jan Tamáš promluví jménem iniciativy "Ne základnám" na demonstraci proti rozšiřování vojenské základny Spojených států, která se bude konat v sobotu 17. února v italské Vicenze. Očekává se účast minimálně několika desítek tisíc demonstrantů.

V Praze se na podporu demonstrace ve Vicenze sejdou příznivci iniciativy Ne základnám v pátek 16. února v 11 hod. před italským velvyslanectvím v Nerudově ulici. Zástupci velvyslanectví bude předán dopis vyjadřující sympatie členů a příznivců iniciativy k italským odpůrcům militarizace Evropy.

14. 2. 2007

DOKUMENT

neoficiální překlad, zveřejněný komunistickým poslancem Václavem Exnerem

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Poté, co jsem jako člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky na požádání dostal neoficiální překlad nóty, kterou předal velvyslanec USA Ministerstvu zahraničních věcí ČR ve věci umístění radaru Spojených států amerických na obranu proti balistickým střelám - bez příloh, jedna z nich údajně má nižší stupeň utajení, se divím, že jindy tak vynalézaví novináři v rámci své investigativní nebo aspoň informační činnosti už dávno nezveřejnili její text. Nebo tomu něco brání? |Václav Exner

DOKUMENT: Nóta Velvyslanectví Spojených států Ministerstvu zahraničních věcí ČR ve věci umístění radaru Spojených států amerických na obranu proti balistickým střelám ZDE

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2007 Tamáš promluvil ve Vicenzi   
17. 2. 2007 DNES: Občané, poslanci i ministryně obrany o americké základně v Parlamentu   
16. 2. 2007 Norští Zelení nevědí, proč jsou čeští Zelení ještě zelení   
16. 2. 2007 Úspěch americké raketové obrany v Polsku, aneb Američané litují, že byla zničena Bratislava Uwe  Ladwig
16. 2. 2007 Debaty o radarech a evropské Ústavě jsou o stejném tématu Lída  Rakušanová
16. 2. 2007 Ústava a krátká paměť jejich tvůrců   
16. 2. 2007 K nótě Velvyslanectví USA ve věci radarové základny Pavel  Čámský
15. 2. 2007 Evropští zelení jsou proti raketové základně v Polsku a v ČR   
14. 2. 2007 Kam až sahá arogance Pavel  Čámský
14. 2. 2007 Základna v zemi mrtvých hrdinů   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 2. 2007 Globální oteplování "způsobuje kosmické záření"   
14. 2. 2007 Kysličník - ne oxid Tomáš  Krček
14. 2. 2007 Prezidentův poradce: demagog o demagogii Tomáš  Mančal
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
9. 2. 2007 Uhnul byste před rozzuřeným býkem? Karel  Dolejší
9. 2. 2007 Výkonný ředitel CEP Petr Mach v Lidových novinách: Projev vysokoškolsky vzdělaného ignoranta Jakub  Rolčík
9. 2. 2007 Petr Mach se mýlí Ladislav  Metelka
7. 2. 2007 Globální změna klimatu? No a co? Michal  Mašín
7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
6. 2. 2007 Stručně panu Brezinovi Ladislav  Metelka

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2007 Pointe du Raz Marcela  Zengrová
15. 2. 2007 II. Marcela  Pátková
14. 2. 2007 Malá nádraží Jan  Skácel
13. 2. 2007 Oddávající Jaroslav  Kovanda
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda
8. 2. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
7. 2. 2007 Sníh Vladimír  Holan
6. 2. 2007 ■ ■ ■ Josef  Palivec
5. 2. 2007 13 Pavol Orzságh Hviezdoslav

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Washington: Velký protest proti válce v Iráku   
27. 1. 2007 Baradei si myslí, že válka s Íránem by byla katastrofou Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Čeští novináři "objevili" americkou paprskovou zbraň, a ono je to jinak Štěpán  Kotrba
25. 1. 2007 Americký Senát odmítl Bushův apel o Iráku   
24. 1. 2007 Bush žádal o více času pro Irák   
23. 1. 2007 Důvěra v George Bushe mezi americkými občany je na rekordním minimu   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek