1. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 2. 2007

Sibtain Bokhari byl právníkem, specializujícím se na lidská práva, působícím v městě Lahore v Pákistánu. Byl šiitou v sunnitské oblasti, kde má silný vliv wahhabský extremismus a pravidelně dochází k teroristickým útokům na mešity a na příslušníky menšiny V roce 2001 přijel do Británie na konferenci o lidských právech. Po svém návratu do Pákistánu byl obviněn z toho, že je stoupencem Tonyho Blaira a britský špion. Jeho kanceláře byla vypálena, jeho manželka ztratila zaměstnání a na jeho dům házeli kamení studenti z místní madrasy, píše v deníku Independent známý britský labouristický poslanec Austin Mitchell.

Sloupek
Ivan Diviš

Nevládne nám žárlivec z hořícího keře
metající oblázky po tetelivých stanech

V ustavičném vedru
zda jsem zavčas odstavila krajáč mléka
a větve pod ohništěm

Nevládne Nanebevzatý
jediný Pozoruhodný, jemuž ze zvyku děti
kladou snítky jasmínu

Vládne nám Velemorče
sele dobytče jménem Inges
s mozkem Franze Josefa

Lidé po ránu v rozbitých sochách
v plandavých gumácích ve frontě na bus
jatečný dobytek netvaru

Neslituješ-li se
slituji se já

ze sbírky Žalmy, BB art, Praha 2003 vybral Štefan Švec

2. 2. 2007

Vyšetřování z korupce v britské vládě

Vyšetřování údajné korupce v úřadě britského premiéra Tonyho Blaira ho prý "neodradí od normální práce". Tony Blair to uvedl v pátek ráno v britském rozhlase, kdy si stěžoval na "rušivou a obsesivní" pozornost, kterou média věnují vyšetřování podezření, že britská vláda udělovala státní vyznamenání za finanční půjčky Labouristické straně.

(Psáno pro ČRo6)

1. 2. 2007

Blíže neidentifikovaní agenti jsou v Německu terčem stíhání za to, že neprávem uvěznili Khaleda al-Masriho a způsobili mu vážná zranění, uvedl mnichovský prokurátor Christian Schmidt-Sommerfeld. Dodal, že zatykače byly vydány před několika dny.

Al-Masri, německý občan libanonského původu byl unesen v prosinci 2003 na srbsko-makedonské hranici a dopraven letadlem CIA do Kábulu, kde byl týrán. Byl propuštěn v Albánii v květnu 2004 poté, co si CIA uvědomila, že zatkla nesprávnou osobu.

1. 2. 2007

Holandská liberální poslankyně Sophie in't Veld uvedla, že nejde o to, že by člověk byl zaměřen proti Americe -- americké zákony na ochranu soukromí jsou přísnější než obdobné zákony v EU. Potíž ale je, dodala, že americké zákony neplatí v Evropě a v žádném parlamentě jednotlivých evropských zemí, ani v Evropském parlamentě neprobíhá demokratická debata o těchto amerických opatřeních.

Europoslanci vyjádřili znepokojení nad způsobem, jímž Spojené státy shromažďují informace od občanů Evropské unie, které mohou být použity k identifikaci osob, podezřívaných z terorismu.

1. 2. 2007

Wildhaber řekl listu Neue Zürcher Zeitung (NNZ am Sonntag), že během své návštěvy v Rusku s jiným švýcarským právníkem Karlem Ecksteinem, navštívil historické město Vladimir, kde poobědvali s místními činiteli.

Dva dny po návratu do Basileje Wildhaber zkolaboval. Lékaři diagnostikovali vážnou otravu krve, když pro něho přijela sanitka, zachránila ho několik minut před smrtí, a měsíc se pak uzdravoval.

Ruští činitelé Wildhaberovo tvrzení odmítli jako směšné. Valerij Zorkin, předseda ruského ústavního soudu, uvedl: "Pokud vím, došlo k otravě potravinami - byla to jen... otrava zkaženými potravinami."

Když se Wildhaber dověděl o otravě Litviněnka, chtěl poslat vzorky své krve do forenzní laboratoře, ale bylo mu řečeno, že švýcarská klinika je už zlikvidovala. Druhý švýcarský právník také onemocněl.

Mluvčí Evropského soudu pro lidská práva uvedl, že "neexistuje nic, co by naznačilo, že byla příčina nemoci pana Wildhabera - septicémie způsobená stafylokokovou infekcí - něčím podezřelá. To, že pan Wildhaber onemocněl krátce po návratu z Ruska neposkytuje žádné důvody pro spekulace v médiích."

Činitelé však přiznali, že Kreml rozhněvala celá řada rozsudků Evropského soudu pro lidská práva, který Rusko považuje za patologicky protiruský a zaujatý.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 2. 2007

Včerejší oznámení (31. 1. 2007) pana ministra Langera v médiích o tom, že se chystá mé odvolání, není pro mne překvapením. Překvapující je pouze způsob komunikace přes média a potom důvod. Pan ministr je nespokojen s mou prací, přestože výsledek auditu Testcom, který sám objednal, neshledal žádná pochybení. Jsem přesvědčen, že jeho rozhodnutí nejen že přímo souvisí s absurdním rozsudkem v kauze Testcom servis, ale především s dopisem, ve kterém jsem pana ministra v nedávné době upozorňoval na podivné manipulace jeho úřadu s veřejnými zakázkami na poskytování služeb KIVS a Integrátor. Přesto, že jsem v něm žádal odpovědi na otázky a instrukce k dalšímu postupu, do dnešního dne jsem nic neobdržel.

V Praze, 1. 2. 2007

Dušan Chmelíček, ředitel Testcom v. r.

1. 2. 2007

Britské úřady zatkly v Birminghamu devět mužů, kteří údajně plánovali teroristické spiknutí, v jehož rámci chtěli unést a popravit jednoho britského muslimského vojáka. Policie odmítla uvést další podrobnosti. Zatčení je dílem nové protiteroristické jednotky v oblasti anglických Midlands, která vznikla teprve před několika měsíci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Miloš Pick, foto:Josef Nosek, Ekonom
1. 2. 2007

ROZHOVOR EKONOMA

Petr Němec

Asi šestinou hrubého domácího produktu subvencujeme vyspělé země, říká ekonom Miloš Pick.

foto:Josef Nosek, Ekonom; Štěpán Kotrba, Britské listy

Tvrdíte, že naše společnost nenabrala ten správný směr. Polemizujete s liberálním přístupem a obhajujete to, čemu říkáte stát blahobytu. To zavání "třetí cestou", tedy směrem, o kterém například Václav Klaus prohlásil, že vede k bídě a zaostalosti. A že to byl on, kdo se svými spolupracovníky restauroval v naší zemi kapitalismus.
Václav Klaus především prokázal, že je nesporně lepším politikem než ekonomem. On nic nerestauroval. On a jeho tým pouze prosadili washingtonskou doktrínu oktrojovanou postkomunistickým zemím s výjimkou Slovinska, které se tlaku ubránilo. Dodnes to má vážné důsledky.
Ale nemůžete popřít, že tuzemskému hospodářství se daří.
Stále se ale teprve škrábeme z propadu, vyvolaného šokovou metodou transformace ekonomiky, prosazené Klausovým týmem. Zaplatili jsme za to propadem hrubého domácího produktu o 13 až 21 procent. Vždyť jsme se ještě ani nedobrali k předlistopadové relativní úrovni.
1. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Bruselu zodpovídá za ochranu životního prostředí komisař Stavros Dimas. Trvalo mu to, ale teď konečně si prý myslí, že by bylo na čase, aby si vyměnil auto. Už nechce, aby ho vozili v mercedesu, ale ve více ekologickém japonském autě zatím neznámé značky.

Četl jsem o tom ve Spiegelu online a musel jsem se zpočátku smát, protože jsem si uvědomil, z jaké nicotnosti se dá zase jednou udělat zpráva. A také jsem se podivil, že se Dimas vůbec odvážil dosud používat takový vůz, že je tak drzý, že mu nepřijde nutné, aby používal ekologičtější způsob cestování. Potom jsem ale pomyslel na politiky a na jejich myšlení, na jejich smysl pro svou důležitost, připomněl jsem si sen nejen kluků, ale pánů všech generací, pro něž je automobil symbolem statusu, a pochopil jsem, jak výměna automobilu musí být v očích toho člověka nesmírně důležitá a jak hrozná je ta hrozba.

1. 2. 2007

"Jsme přesvědčeni, že dostatečně informovaný a poučený lid dokáže rozhodnout odpovědně a správně."

Ve svém článku "Pro mezinárodní studenty..." jsem se 30. ledna pasoval na samozvaného obhájce americké základny na území ČR., píše Martin Maděra. Přestože jsem v úvodu uvedl, že je to pouze "domácí cvičení" na téma argumenty na libovolně zvolené téma, mohli by si někteří čtenáři myslet, že jsem opravdu pro. Proto jsem napsal tento článek, ve kterém přináším argumenty PROTI stavbě základny. Jakkoli mi mohou být sympatické cíle občanské iniciativy www.nezakladnam.cz, tak se mi nelíbí argumentace a celkové vyznění petici NE základnám. Pro ilustraci si přečtěte, prosím, citát na začátku článku. Líbí se Vám?

1. 2. 2007
reakce na článek Martina Maděry Poučení ze schizofrenie

Martinu Maděrovi se nelíbí doprovodný text petice požadující referendum o umístění základny protiraketové obrany USA v ČR a své odmítnutí staví na kritice věty "Jsme přesvědčeni, že dostatečně informovaný a poučený lid dokáže rozhodnout odpovědně a správně." Jenže tato věta v textu vůbec není, což si lze ověřit na webových stránkách www.nezakladnam.cz .

"Ta věta tam ale je, a to ZDE, v posledním odstavci," upozorňuje Martin Maděra.

1. 2. 2007

Přečetl jsem si článek pana Jana Stejskala "Poslední zhasne!" a můžu zase popsat své zkušenosti s anglickou poštou. Před dvěma roky jsme zaslali dceři balíček do dvou kil jako doporučenou zásilku s příplatkem za prioritaire dne 7. 12. Balíček byl anglickou poštou doručen dne 7.1. i když prokazatelně opustil území České republiky ve stanoveném termínu D+1, píše Jan Mahďák.

Vloni jsme dceři podali dne 8. 12. standardní balík taky prioritaire a taky opustil naše území v termínu D+1 a jeho doručení bylo anglickou poštou realizováno až dne 6. 1. letos.Místo určení je vzdáleno od londýnského terminálu 60 km a to znamená, že anglická pošta přepravovala zásilku rychlostí cca 94 metrů za hodinu.

Co jsem tím chtěl říci.Pracoval jsem 45 let u pošty a to na všech možných postech.Začínal jsem prakticky od píky, tj. jako listonoš a vím že se v tom množství zásilek a lidí podílejících se na jejich zpracování, mohou vyskytnout i nějaké nepravidelnosti.Žádný systém není úplně dokonalý a vždy jde jen o to při zajišťování chodu toho kterého systému, se k té dokonalosti maximálně přiblížit.Kdo to nechápe má smůlu a škodí je svému zdraví. Jedná se zřejmě o pana Stejskala a podle duchu jeho článku bych to odhadoval, že u něj se jedná o poruchy trávení a žlučovitost není životní program, aspoň si to myslím!

Pozn. JČ: Za takovou službu však má čtenář určitě od britské pošty nárok na odškodnění.

1. 2. 2007
odpověď Miroslavu Šutovi na sérii článků Česko-ruské jádro komunistického pudla, Komunisté životní prostředí nechrání, KSČM žádnou ekologickou politiku nemá, Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně jako volné pokračování mého příspěvku z mezinárodní konference komunistických, dělnických a levicových stran Antikomunismus a (ne)udržitelný život

Vždycky jsem si vážil doktora Šuty jako odborníka na toxické látky. Když jsem se nedávno s celou Komisí strategie životního prostředí připojil k jeho kampani za schválení politiky REACH a oslovil jsem poslance Evropského parlamentu za KSČM, napsal mi: "Dobry den, dekuji za info i Vasi aktivitu. Bylo by fajn, kdyby e-mail prispel k tomu, ze by se KSCM podarilo odstranit rozpory mezi volebnimi hesly a faktickou politikou alespon ve veci REACH :-)". Dokonce mi poslal i novoroční přání.

Stačilo však několik vět, v nichž jsem nezatratil jadernou energetiku, aby pan Šuta začal vidět rudě. A když rudě, tak už to vzal šmahem ode mne přes Putina ke Stalinovi.

31. 1. 2007

Komunisté jsou v Česku nejprotiekologičtější politickou silou

Vážený pane Březino,

děkuji Vám za Vaší odpověď, ačkoli se v mnohem mýlíte.

1) Ač otevřený kritik nenávistné komunistické ideologie (třídní boj, znárodňování atd.) i zločinné komunistické praxe (masové vraždění, koncentráky, masové okrádání, policejní totalita atd.) nepatřím na opačnou stranu pomyslneého politického spektra. Právě proto měřím komunistické i nacistické diktatuře a ideologii podle vykonaných činů a nikoli podle údajných dobrých úmyslů, do kterých komunisté a nacisté svou touhou po neomezené moci maskují. Slepota vůči zločinům komunistů nebo nacistů (i jiných diktatur -Chile, Kuba, Barma atd. ) je dle mého důvod k zamyšlení. Jsou Vám snad zločiny komunistů sympatické, že je odmítáte porovnávat se srovnatelně ohavnými zločiny nacistů? Mě politické názory by na pomyslném pravo-levém spektru zřejmě spadly kamsi do středu :-)

30. 1. 2007

ANALÝZA

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Všechny v titulku uvedené pojmy (a po pravdě řečeno mnohé další) se vejdou do zahraniční politiky i poměrně malého státu, jakým je Česká republika.

Jednání současných českých představitelů s reprezentanty spřízněných zemí velkých a blízkých i jedné ještě větší, ač poněkud vzdálenější, také všechny zmíněné pojmy vynesla do pozornosti zpravodajských médií a tím i občanů. Představitele, tedy pravomocnou vládu, má ČR po více než osmi letech zcela novou, ale předpokládá se, že zahraniční politika demokratických států se změnami vlád zásadně nemění... O tradičních demokraciích to platí, s jistými výkyvy, celkem spolehlivě, nové demokracie o tom musí svět, ba i samy sebe, přesvědčovat.

31. 1. 2007

Jasné americké stanovisko k protiraketovému zařízení je na stránkách velvyslanectví USA ZDE, píše František Procházka a dodává: O řadě fakt není třeba se dohadovat, jsou tu jasně řečena.

31. 1. 2007

Jaderná kontroverze sílí

Vysocí evropští politikové jsou silně znepokojeni, že americká vláda začne používat leteckých úderů proti Íránu, aby zničila jeho jaderný program.

Sílí rozpory mezi Evropou a Amerikou ohledně toho, jak se postavit k íránskému jadernému problému. V evropských hlavních městech vládnou obavy, že by mohla jaderná krize skončít válečnou konfrontací, protože Spojené státy jsou frustrovány odklady Ruska v Radě bezpečnosti OSN. "Hodiny tikají," uvedl jeden evropský činitel podle deníku Guardian. "Vojenský zásah je opět na stole a je to vážnější než dříve. Američané teď používají jiný jazyk."

31. 1. 2007

Copak mohla asi už před deseti lety dělat Karlova univerzita za výzkum pro Pentagon a americkou protiraketovou obranu? Co se dělo a nejspíš ještě děje pod pláštíkem české vědy za zbrojní projekty? Ví ministerstvo školství a poslanci školského výboru Parlamentu, že peníze na financování školství vědy a výzkumu na Karlově univerzitě využívají USA pro svůj program Hvězdných válek?

Spojené státy už krouží kolem České republiky už minimálně deset let, aby si zde vytvořily předpolí pro realizaci svého projektu Hvězdných válek. Není to tedy pouze politika Bushovy administrativy, realizující ambiciózní plán na ovládnutí vzdušného i kosmického prostoru bojovými prostředky. Uvnitř americké administrativy nejsou až tak významné politické rozdíly. Hlavní zahraničně politické think-tanky jsou obsazeny vyváženě - jak republikány, tak i demokraty - představiteli armády, průmyslu i politiky. Vrána vráně oči nevyklove... Stejně tak i americké zbrojní firmy nejsou pouze republikánské, nebo pouze demokratické. Politika USA se nemění s momentální změnou politických elit. Společným jmenovatelem je snaha po politické, ekonomické, technologické i vojenské hegemonii.

31. 1. 2007
"Válka je nejspolehlivější koloniální nákazou, která dostává nový impuls pod heslem pacifikace."
Z manifestu surrealistické skupiny Francie (1932)

Ponecháme-li některé detaily, všechny zkrachovalé státy mají dvě zásadní charakteristiky: nejsou schopny zajistit pořádek a zákonnost na celém svém teritoriu, nemohou dostát svým mezinárodním obligacím. Z pohledu lokální populace je nejvážnějším problémem ten první, týká se jejího každodenního bezpečí a života; ve skutečnosti ovšem největší zájem vyvolává problém druhý. Jedním ze světových regionů, který se stal středem pozornosti podobného zájmu, je Africký roh.

O tom rozhoduje fakt, že USA si přejí, aby tato část Afriky hrála hlavní roli v rámci jejich globální války proti mezinárodnímu terorismu. Brzy po 9/11 začaly budovat protiteroristickou základnu v bývalém francouzském vojenském táboru Lemonier na území Džibuti.

31. 1. 2007

Američané si ještě v roce 2004 mysleli, že Česká republika disponuje ruskými balistickými raketami 9K79 Točka.

Podle oficiálních zdrojů Armády ČR tomu ale tak není... Kdo tedy nemluví pravdu? Obelhávají američtí generálové své politiky a nebo obelhávají čeští generálové české občany? Točka je označovaná v kódu NATO jako SS-21 Scarab - minimální dolet 15 km a maximální 70 km, hlavice tříštivo-trhavá 9N123F, protibunkrová, chemická , jaderná AA-60, kazetová protipancéřová nebo kazetová protipěchotní 9N123K, kazetová chemická - nervově paralytická.

Technika PVO A ČR ZDE

MDA: Ballistic missile capability 2004 ZDE
31. 1. 2007

PRAHA -- Plány Bushovy vlády vybudovat ve východní Evropě raketový obranný štít vyvolává protesty z Ruska i od místních lidí, kteří jsou proti zahraničním vojenským základnám a obávají se, že se v důsledku těchto vojenských zařízení jejich země stanou terčem útoků.

31. 1. 2007

RECENZE:

David Ray Griffin, Nový Pearl Harbor -- 11.září a vláda George Bushe. Znepokojující otázky; Praha, VOLVOX GLOBATOR; 2006

V roce 2006 se na knižní pulty v České republice dostal český překlad pozoruhodné knížky amerického profesora filosofie a teologie, Davida Ray Griffina (1939), který vyučoval a vědecky pracoval na katolické Daytonské universitě a vysoké škole Claremont School of Theology. Knížka s názvem "Nový Pearl Harbor" a podtitulem "11.září a vláda George Bushe -- znepokojující otázky" se podrobně věnuje událostem 11.září 2001 v jejich širším kontextu a také tím, co jim předcházelo. Jak už napovídá sám název, jejím hlavním posláním je kladení znepokojujících otázek, zda dnešní mainstreamové podání těchto událostí, jak nám jej předložila americká vláda a světová média, obstojí před nezávislým přezkoumání dostupných faktů.

31. 1. 2007

Česká pošta zdražuje. Už jsme si na podobná oznámení zvykli. Samozřejmě, zmíněná státní organizace z toho nic mít nebude, to jen reagují na zvýšení nákladů. Tu či onde. Alespoň něco v tom smyslu se lze dočíst na jejich webových stránkách. Věřit tomu člověk může, či nemusí, ale v praxi mu to při monopolním postavení této organizace u nás nebude nic platné. Pokud už dávno nepřišel na to, že je často levnější a rychlejší doručit příslušnou zásilku osobně. A kdyby ho to dosud nenapadlo, pošta sama se snaží ze všech sil, aby se mu v hlavě rozbřesklo.

31. 1. 2007

Řekne-li se "Amerika", málokdo tím myslí celý velký světadíl. Běžně myslíme na "Spojené státy americké" ("USA"). Vše ostatní jako kdyby bylo, přinejmenším tam, v jejich stínu. --- Kdo by býval ještě v prosinci roku 1773 řekl, že několik málo pobřežních koloniálních osad už za pouhých dalších třicet let se změní ve značně rozlehlý stát? Teprve 30. dubna 1789 složil přísahu první prezident nedávno nově vzniklého státu, který se stal ze své vůle republikou. Málem jako ozvěna "americké revoluce" v létě téhož roku propukly sociálně-politické bouře ve Francii, z nichž nakonec po krvavých bojích vzešla též republika. Velké území tehdejší Louisiany odkoupily USA od Napoleonovy Francie roku 1803. Nato byla formulována tehdejším ministrem zahraničí USA J. Q. Adamsem tzv. Monroeova doktrína, o Americe Američanům; aby se Evropa nevměšovala do amerických záležitostí...

29. 1. 2007
tisková zpráva Ligy lidských práv, Amnesty International Česká republika, Člověka v tísni a Českého červeného kříže

29. ledna 2007 - Mezinárodní trestní soud se sídlem v Haagu dnes potvrdil obžalobu proti Thomasi Lubangovi, bývalému prezidentu Unie konžských vlastenců. Tímto rozhodnutím může být zahájen historický první případ instituce, jejíž založení 1. července 2002 je považováno za nejvýznamnější událost v mezinárodních vztazích od vzniku OSN.

Česká republika ovšem činnost tribunálu nepodporuje a dodnes ani neratifikovala zakládající Římský statut z roku 1998. "Tímto postojem ukazuje Česká vláda světu svou lhostejnost k obětem těch nejzávažnějších mezinárodních zločinů posledních desetiletí," říká Jan Kratochvíl z Ligy lidských práv.

30. 1. 2007

Završením autorovy argumentace je postoj k referendu. Ten by zasluhoval samostatný rozbor, což se ale vymyká zaměření této stati. Jestliže takto uvažuje většina budoucích politologů, pak potěš Bůh! Konzervativně elitářský obsah je spojen s bolševickou formou "vedoucí úlohy politické reprezentace", pouze namísto jediné strany autor nabízí střídání koncepcí politických profesionálů bez možnosti korekce "nevědomou" veřejností.

Již několik dní probíhá na stránkách "papírových" i elektronických médií vášnivá diskuse o možném umístění jednoho komponentu americké protiraketové obrany -- radaru -- na území České republiky. Kromě odpůrců okolo iniciativy NE ZÁKLADNÁM a levicových politických stran a hnutí se do ní zapojili i stoupenci z řad konzervativců a pravicových liberálů. Velmi mne v té souvislosti zaujal příspěvek mladého studenta politologie Viktora Dvořáka, který výstavbu radaru podporuje.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark

17. listopad RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu