31. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2007

"NE!" americké základně znamená "NE!" Americe?

Řekne-li se "Amerika", málokdo tím myslí celý velký světadíl. Běžně myslíme na "Spojené státy americké" ("USA"). Vše ostatní jako kdyby bylo, přinejmenším tam, v jejich stínu. --- Kdo by býval ještě v prosinci roku 1773 řekl, že několik málo pobřežních koloniálních osad už za pouhých dalších třicet let se změní ve značně rozlehlý stát? Teprve 30. dubna 1789 složil přísahu první prezident nedávno nově vzniklého státu, který se stal ze své vůle republikou. Málem jako ozvěna "americké revoluce" v létě téhož roku propukly sociálně-politické bouře ve Francii, z nichž nakonec po krvavých bojích vzešla též republika. Velké území tehdejší Louisiany odkoupily USA od Napoleonovy Francie roku 1803. Nato byla formulována tehdejším ministrem zahraničí USA J. Q. Adamsem tzv. Monroeova doktrína, o Americe Američanům; aby se Evropa nevměšovala do amerických záležitostí...

USA nepřehlédnutelným způsobem pomohly evropským státům tzv. Dohody vyhrát 1. světovou válku. Wilsonových "14 bodů" z ledna 1918 bylo základem příští mírové iniciativy, na jejímž dalším průběhu ale USA pak neparticipovaly. Asi netřeba zdůrazňovat vliv USA na vznik ČSR. Na rozdíl od zahraniční politiky USA po 1. světové válce po skončení 2. světové války USA již v Evropě vojensko-politicky zůstaly. Hodnocení tohoto "amerického" angažmá v Evropě po roce 1945 se zřejmě bude podstatně lišit podle ideologického klíče posuzovatele.

USA jsou díky své ekonomické výkonnosti nejvýznamnějším znečišťovatelem ovzduší; plnými 25 % . (Na druhém místě je Čína, se 17 %.) Prezident Bush ve své lednové adrese o stavu Unie se poprvé výslovně zmínil o nutnosti reagovat na změny v globálním klimatu a snížit během příštích deseti let spotřebu ropy o 20 %. Naznačuje to nejen zásadní význam ekonomických kolosů pro život na naší planetě. Současně se takto dává také na vědomí, jaký význam mají pro náš dnešní svět osobní preference prezidenta USA. Po dramatickém přesunu většiny v obou komorách USA ve prospěch "demokratů" je nezbytné vzít v úvahu, že se tam také blíží prezidentské volby. Rozhodně to není "lokální" záležitost, "jen pro Ameriku" !

Pravděpodobně většina světa (se zřejmými výjimkami) odsoudila teroristický útok "z 11. září". Prezident USA Bush vyhlásil tzv. osu zla. V Afghánistánu sice se podařilo odstranit talibánský režim; klid v zemi a stabilita tam rozhodně zatím nepřevládají. Jen za loňský rok (2006) vykázala OSN na 35 tisíc "individuálních" obětí v Iráku; přes tři tisíce amerických vojáků již zaplatilo svými životy pokus nahradit v Iráku Saddámův režim demokracií. Severní Korea zmizela z agenturních titulků. Írán je zesíleně citlivou zemí pro světovou politiku jak svým navenek nábožensky dominujícím režimem, tak hrozbou, že se připojí mezi státy s atomovou zbraní. Není nutné moc připomínat trvalku na poli ozbrojených konfliktů, Izrael a jeho palestinskou otázku. Vojenská střetnutí v několika afrických státech, s doprovodnými neblahými účinky na místní obyvatelstvo, nám většinou ve Střední Evropě asi unikají. Je otázkou, do jaké míry se má (a účinně může?) v těchto problémech angažovat OSN (odvozeně NATO) a jaký podíl mají jako supervelmoc přímo sehrát USA .

Spojené státy přímo za vlastními humny nedokázaly za 45 let najít přiměřený modus vivendi s Kubou. Trvá obchodní embargo na obchod USA s Kubou, ačkoli USA obchoduje jak s komunistickým Vietnamem, tak --- ještě okázaleji --- s komunistickou Čínou. (Na Kubu lze vyvážet jen léky a zemědělské produkty; dovážet do USA z Kuby se nesmí nic. Na Floridě jsou ovšem mj. potenciální voliči pro prezidentské volby! Na milion kubánských exulantů žije právě na Floridě.)

Koncem ledna 2007 se sešlo mezinárodní ekonomické fórum tří desítek ministrů obchodu v Davosu, aby jednalo o překonávání překážek dalšího hospodářského rozvoje. Je nepřehlédnutelné, jak dlouho nelze s některými problémy vůbec hnout. Zemědělství hraje ve světovém hospodářství svou vahou jen malou roli (2 %). Jenže USA každoročně vynakládají celých 17 miliard dolarů subvencí do vlastního zemědělství , čímž se značně podvazuje konkurenceschopnost ekonomicky zatím rozvojových zemí. Nemá smysl teoretizovat nad tím, že to není "liberální" nebo že s podporami do zemědělství stále počítá zrovna tak i EU. Žijeme v globálním světě a zřejmě je nejvyšší čas myslet i na ty země, které jinak stěží chytnou dech.

Zrovna tak s koncem ledna souvisí ještě přinejmenším jeden nepřehlédnutelný fakt. Čína uplatnila svou antisatelitní technologii a sestřelila svou vlastní družici "Feng Yun 1-C", obíhající Zemi ve výšce 800 km. Nemluvme teď o tom, že podobné pokusy už prováděly jak USA, tak tehdejší SSSR, a to před víc jak 20 lety. Je zbytečné připomínat, že trosky z takto likvidovaných objektů mohou ohrozit jiné družice. Za zmínku ovšem stojí, že Čína --- tvrdící, že nezávodí ve zbrojení --- celých 12 dní nepodávala žádnou zprávu o tomto svém nesporném vojenském úspěchu. --- Přitom Čína zrovna tak jedinečně vykazuje překvapivý rozvoj ekonomiky; zhruba o 10,5 % HDP ročně! Má závratné devizové rezervy, v celkové výši jednoho bilionu dolarů . Uměle udržovaným nízkým směnným kurzem yuanu vůči dolaru si mj. vylepšuje podmínky pro vlastní vývoz. Kdyby Čína přistoupila na požadovanou rektifikaci tohoto kurzu, znamenalo by to pro ni citelnou finanční ztrátu; neboť 70 % svých rezerv má přímo v dolarech. Čína je největším světovým věřitelem USA...

Aniž bychom to měli okamžitě hodnotit, měli bychom jistě registrovat, v jakém světě žijeme. USA ze svého rozpočtu podporují nemalou řadu zemí. Prezident Bush přestal trvat na možných omezeních týkajících se ekonomické pomoci u 14 států a u dalších 21 států, pokud jde o vojenskou pomoc. Mohou být pochybnosti o nezištnosti této pomoci. Stačí, aby někomu znělo stále v uších ono "Right or wrong, my country!" (volně přeloženo: "Ať už je to správné, anebo ne, jde především o mou zemi!"). Američané nejednou dávají najevo, že tzv. americké národní zájmy jsou prvořadé. Že to pak stojí stamiliardy dolarů ročně výdajů na obranu, z toho se nám může jen točit hlava (440 miliard dolarů pro finanční rok 2007).

Pro ČR jsou USA nesmírně důležitým politickým partnerem. Naopak ale ČR je zanedbatelně malým spojencem USA, především v rámci NATO. Jakákoliv naše odpověď na žádost USA vybudovat v ČR radarovou základnu nepřinutí k vážně zneklidňujícím vráskám vojenské stratégy Spojených států. Je ale také samozřejmé, že všechno, co nějak zavání armádou, může být všelijak riskantní, počínaje dopadem na životní prostředí a konče vlastní identifikací v rámci mezinárodně-politických vztahů. Pokud jde o radarovou základnu USA v ČR, je to pro českou politiku závažná a rozhodně nikoli jednoduchá otázka.

Řešit ji ze zorného úhlu reminiscencí na tzv. Varšavský pakt by bylo pošetilé. Zrovna tak nestačí zvažovat jen možné krátkodobé výhody z realizace takového projektu u nás, bez analýzy všech podstatných relevantních souvislostí, od technických přes medicínské, až po ty branné a "politické". Přičemž by případné kladné "naše" rozhodnutí v té věci nemělo být v rozporu s názory obyvatelstva, které má žít v dosahu možných doprovodných negativních vlivů projektované základny; tamní občané by měli získat odpovídající korektní odškodnění za předpokládané újmy a měli by disponovat dalšími nezbytnými opatřeními a zárukami vůči nepředvídanostem, tak aby to odpovídalo jejich představám a aby mohli s řešením bez nepřiměřeného nátlaku souhlasit. Takové problémy se ovšem nevyřeší žádnými dobře míněnými protestními průvody v Praze (ani jinde).

Mají rozhodnout o základně politici a vojáci, anebo občané-voliči?

                 
Obsah vydání       31. 1. 2007
31. 1. 2007 Evropa se obává amerického útoku na Írán
31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...
31. 1. 2007 Washinton Post: Proti americkým raketám ve východní Evropě protestují místní lidi i Rusko
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Balistické rakety už nejsou v Česku dávno ! Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
31. 1. 2007 Poslední zhasne! Jan  Stejskal
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
31. 1. 2007 David Ray Griffin, Nový Pearl Harbor Nikola  Čech
31. 1. 2007 Mez slušné diskuse
31. 1. 2007 Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně Miroslav  Šuta
31. 1. 2007 Byl komunismus lepší než kapitalismus? Uwe  Ladwig
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?
31. 1. 2007 "NE!" americké základně znamená "NE!" Americe? Miloš  Dokulil
31. 1. 2007 Kdo je odborníkem? Antonín  Hubený
31. 1. 2007 Pan Cvek by měl přestat hledat trojského koně, kde již není Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Skleněné korálky... Michal  Rusek
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
29. 1. 2007 Česká republika je jediným státem EU, který nepodporuje činnost Mezinárodního trestního soudu
30. 1. 2007 Několik poznámek k diskusi o základnách Michael  Kroh
30. 1. 2007 Homosexualita v demokracii aneb vůle k soužití Darina  Martykánová
30. 1. 2007 Jednání o mezinárodním obchodu se točí dokola Ludmila  Štěrbová
30. 1. 2007 Všem, koho to může zajímat: O případu Adély Rajdlové
30. 1. 2007 Role šumperského rodáka při holocaustu Jiří  Glonek
29. 1. 2007 Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty Karel  Dolejší
29. 1. 2007 České dráhy: Psycholog Matoušek a psychologie železničního zdravotnictví Naděžda Vodsloň Chorkovská
29. 1. 2007 Mají rozhodnout o základně politici a vojáci, anebo občané-voliči? Miloš  Dokulil
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2007 Kdo je odborníkem? Antonín  Hubený
31. 1. 2007 Pan Cvek by měl přestat hledat trojského koně, kde již není Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...   
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
31. 1. 2007 Washinton Post: Proti americkým raketám ve východní Evropě protestují místní lidi i Rusko   
31. 1. 2007 "NE!" americké základně znamená "NE!" Americe? Miloš  Dokulil
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?   
30. 1. 2007 A proč jsem proti já? Pavel  Zoch
30. 1. 2007 Co vy na to?   
30. 1. 2007 Když se dva perou, třetí se směje   
30. 1. 2007 ČR nebude americkým vazalem   
30. 1. 2007 Chcete muset zase chodit na vojnu?   
30. 1. 2007 Pozoruhodné důvody, proč neuspořádat referendum   
30. 1. 2007 Pro referendum