31. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2007

Mez slušné diskuse

Vážený pane Šuto,

Přestože slušnost je dnes známkou slabosti, jak podotkl pan Valiašik, snažím se o to. Právě proto, že jsem nabyl dojmu, že tón Vašeho příspěvku přesáhl mez slušné diskuse a také proto, že o některých Vašich tvrzeních by se dalo s úspěchem pochybovat, odhodlal jsem se ke své reakci.

Váš článek i následná odpověď se nesou v několika rovinách, které se pokusím postupně rozebrat. Je mi při tom jasné, že názorově stojíme na opačných pólech spektra a těžko dojdeme ke shodě. Jde mi ale o objektivitu a tu ve Vašem projevu postrádám.

Především proč považuji za nevhodné a denuncující Vaše výrazy soudruh, ex-soudruh, věrný marxista atd. Prostě proto, že ony mají diskvalifikovat Vašeho protivníka ještě před tím, než začnete rozebírat jeho názory, píše Petr Březina.

Z Vašeho projevu je na sto honů cítit jízlivost.

Ten či onen je (ex)soudruh, věrný marxista, tudíž v dnešní době exot, který patří do rezervace a jeho názory jsou hodné pousmání nebo jsou krajně podezřelé (Pozor! Agent Moskvy!). Tady nejde o to, jestli se stydím nebo nestydím za to , že jsem soudruh, či marxista, ale o to, že aniž jsem měl možnost otevřít ústa, mohu si místo této nálepky napsat na čelo blbec. Jestliže se Vám nelíbí projevy M.Prokeše, máte plné právo k nim zaujmout stanovisko. Označením někoho za (ex)soudruha, či věrného marxistu se posouváte do jiné roviny (zesměšňujete stranu nebo filozofický směr a to přece není podstatou Vašeho článku).

Nehodlám dělat advokáta Vojtěchu Filipovi ani bývalým členům STB. Mohu jen konstatovat, že jsem neviděl žádný rozsudek soudu, který by říkal, že Vojtěch Filip je lhář a udavač. Ostatně se domnívám, že individuální posuzování viny za konkrétní činy by bylo namístě. V souvislosti s Vaším článkem jde zase jen o jedovatou slinu. Jsou to estébáci a tak mají jediné právo - mlčet protože My nejsme jako oni! Anebo jsme?

Na margo Vaší zmínky o slušných lidech v Německu, kteří připomínali minulost těm svým udavačům bych jen poznamenal, že je celá řada případů, kdy prominentní nacisté a jejich přisluhovači zastávali po 2. světové válce vlivná místa ve státní správě i německém hospodářství. Tyhle věci Vám pro Vaše mládí asi nebudou příliš známy, jako příklad uvedu jen jméno Hans Globke (http://www.answers.com/topic/hans-globke).

O "vypořádání se" s nacismem svědčí třeba i závěrečné konstatování filmu Stanley Kramera Norimberský proces. Již několik let po válce nebyli ve vězení žádní nacističtí zločinci. Přitom doufám, že snad nepatříte k těm, kteří jsou ochotni dělat ideologické rovnítko mezi nacismem a komunismem.

K Vaší obavě z vydírání ze strany Ruska ať už jde o jádro nebo naftu mohu říci jen, že pro mne jde o nepodložené spekulace. Prostě tajná ruka Moskvy je za vším proto, že ji řídí agenti KGB, kterým jde jen o to, jak dostat do svého područí pupek světa, Českou republiku a už se na nás chystají za pomoci své páté kolony - KSČM. Promiňte mi tu ironii, ale já nevím co na tohle odpovědět. Jestliže hledáte za vším spiknutí a agenty Moskvy, pak myslím opouštíte racionální půdu Vy. My prostě musíme vzít na vědomí, že energetické zdroje jsou jinde než u nás a v naší energetické koncepci se musíme snažit svoji závislost diverzifikovat. Nevím co doporučuje M. Prokeš, ale určitě si nevymyslel ČEZ jako spásu. Zajímalo by mě, jakou Vy máte alternativu. Já jsem laik, ale jako první vidím především úspory a pak rozvoj stávajících zdrojů s důrazem na jádro. Pokud jde o minulost, tak zaplať pánbůh za ty megalomanské projekty. Zatím máme díky jim čím svítit.

Ještě k problematice odpadů. Rozhodně netvrdím, že za dovozem odpadků do ČR stojí mezinárodní imperialismus. Chtěl jsem jen říci, že za tím vším je prachsprostá honba za ziskem a to je přece podstata kapitalismu. Berte tedy můj poukaz na kapitál jako nadsazený eufemismus. Pochopitelně máte pravdu, že i předchozí období zanechalo velké škody na životním prostředí a tedy také tehdejší vládnoucí garnitura za to nese odpovědnost. Sám připouštíte, že i v jiných částech světa se děla a dějí různá ekologická zvěrstva, která opět měl a má na svědomí kapitál. Myslím si, že odpovědnost za trvale udržitelný život máme dnes všichni a jsem přesvědčen, že levice více než pravice by na tom měla mít přirozený eminentní zájem.

Nejsem tak úzce spjat s KSČM, abych dokázal odpovědět na Vaše poznámky ohledně její nekonzistentní energetické a ekologické politiky. Mohu Vám jen říci, že mě zaujaly a rozhodně se pokusím zjistit si o tom víc. Rád Vás se svými zjištěními seznámím. Jsem ale přesvědčen, že jestli hledáte zelené řešení pro tuto zemi, a nejste dogmaticky zaslepený, najdete spojence spíše nalevo.

                 
Obsah vydání       31. 1. 2007
31. 1. 2007 Evropa se obává amerického útoku na Írán
31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...
31. 1. 2007 Washinton Post: Proti americkým raketám ve východní Evropě protestují místní lidi i Rusko
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Balistické rakety už nejsou v Česku dávno ! Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
31. 1. 2007 Poslední zhasne! Jan  Stejskal
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
31. 1. 2007 David Ray Griffin, Nový Pearl Harbor Nikola  Čech
31. 1. 2007 Mez slušné diskuse
31. 1. 2007 Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně Miroslav  Šuta
31. 1. 2007 Byl komunismus lepší než kapitalismus? Uwe  Ladwig
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?
31. 1. 2007 "NE!" americké základně znamená "NE!" Americe? Miloš  Dokulil
31. 1. 2007 Kdo je odborníkem? Antonín  Hubený
31. 1. 2007 Pan Cvek by měl přestat hledat trojského koně, kde již není Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Skleněné korálky... Michal  Rusek
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
29. 1. 2007 Česká republika je jediným státem EU, který nepodporuje činnost Mezinárodního trestního soudu
30. 1. 2007 Několik poznámek k diskusi o základnách Michael  Kroh
30. 1. 2007 Homosexualita v demokracii aneb vůle k soužití Darina  Martykánová
30. 1. 2007 Jednání o mezinárodním obchodu se točí dokola Ludmila  Štěrbová
30. 1. 2007 Všem, koho to může zajímat: O případu Adély Rajdlové
30. 1. 2007 Role šumperského rodáka při holocaustu Jiří  Glonek
29. 1. 2007 Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty Karel  Dolejší
29. 1. 2007 České dráhy: Psycholog Matoušek a psychologie železničního zdravotnictví Naděžda Vodsloň Chorkovská
29. 1. 2007 Mají rozhodnout o základně politici a vojáci, anebo občané-voliči? Miloš  Dokulil
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce