5. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Eileen Daffern
5. 12. 2007

Moderátorka: Co si myslíte o té obrovské apatické většině? Která se nikdy neúčastní žádných protestů, proti ničemu, ať je to jaderné odzbrojení nebo válka.

Eileen Daffern: Myslím, že si lidi neuvědomují, jak obrovskou mají moc. Kdyby si lidi uvědomili vlastní moc... Oni si ji neuvědomují. Myslí si "Já nic nezmůžu." No, kdyby všichni vyšli do ulic, zmohli by toho opravdu hodně.

Když jsem koncem sedmdesátých let přicestoval z Československa do Británie, setkal jsem se tam s Igorem Hájkem, který na univerzitě v Lancasteru tehdy vyučoval české literatuře, kultuře a historii. Přišel jsem čerstvě z normalizačního Československa s postoji typickými pro dnešní antikomunisty. Slovo "komunista", vysvětloval jsem Igoru Hájkovi, který z Československa emigroval v roce 1969, bylo pro mne synonymem "svině". Hájek mi nerozuměl. Neznal generaci podřadných, úhybných a patologických jedinců, která po invazi Varšavského paktu v československé kolonii převzala moc. Pro něho byl komunista ztělesněním humanismu, slušný člověk, který zamýšlel napravit omyly mládí, kdy z hlouposti a z přehnaného idealismu důvěřoval Stalinovi, a přispěl tak k zavlečení své země do sovětského impéria. Pro Hájka byli komunisté idealističtí jedinci s lidským svědomím. Nechápal jsem to. Každý jsme měli o tom, co znamená slovo komunista, úplně jinou představu, podle svých -- diametrálně odlišných -- zkušeností. Na rozhovory s Igorem Hájkem, blízkým přítelem Josefa Škvoreckého (Hájek sám byl nekomunista) jsem si vzpomněl, když v pondělí vysílal rozhlas BBC rozhovor s Eileen Daffern, třiadevadesátiletou britskou komunistkou a aktivistkou za jaderné odzbrojení, sociální spravedlnost a feminismus, která právě vydala své memoáry. │JČ

Shrnutí tohoto rozhovoru ZDE

Sloupek
Ivan Diviš

CHCÍPLO NÁM MORČE, DALI JSME JE DO KRABICE,
jak krále Tutanchámona obalili dečkami,
pokryli zlomky hraček, nasypali kvítí --
zavřeli krabici,
odešli na loučku za potokem, Lída vzala lopatku
do díry vložili krabici, vložili do díry.
Byli u toho Lída, Ondřej a Mimi.
Když byla na krabici přivrstvena hlína,
Mimi poklekla a na hrudičku,
kde se jí už začínají rýsovat jahůdky,
udělala přes ty jahůdky kříž,
pokřižovala se...

[ 12. IX. 87, 17.00]

Z knihy Obrať koně!, Československý spisovatel 1992. Mezi svých Deset básní vybrala Kateřina Bolechová.

5. 12. 2007

Musím znovu připomenout vynikající definici modernismu, jak jsem ji před nedávnem zaslechl v britském rozhlase:

"Modernismus je výrazem pocitu dezorientace, který vzniká, když si lidé uvědomí, že v důsledku bouřlivého společenského vývoje není možno používat zkušeností z minulosti pro orientaci v dnešním světě."

Tento pocit (ač podle teoretiků modernismus skončil už v roce 1950) stále, jak se zdá, nedospěl pro mnoho lidí do České republiky. Staré stereotypy přehrávají mnozí: jak Josef Vít v článku níže (v Rusku nejde o porážku "pravice" a Putin není "komunista" - snad by o tom mohla zabedněnce přesvědčit skutečnost, že proti Putinovu vítězství ve volbách chtěla protestovat především ruská komunistická strana, jeho soupeřka v těchto volbách. Putin je pragmatik, který prosazuje v zemi stabilitu, často i brutálním způsobem vůči oponentům. Většina národa ho podporuje, protože nestabilita devadesátých let a ožebračení velkého počtu obyvatelstva byly nesnesitelné.

V dnešním Rusku nejde o spor mezi "komunismem" a "demokracií", ale mezi pragmatickou stabilitou a nestabilitou. V tomto sporu většina obyvatel podporuje Putina, a tedy stabilitu, a to i na úkor některých demokratických vymožeností.

Je myslím velmi poučné, jak o situaci v Rusku informoval těsně před volbami (v pátek ráno 1. prosince) rozhlas BBC.

Vladimir Putin
5. 12. 2007

Proč se lidé v Rusku často o politiku vůbec nezajímají? píše Ema Čulík z Petrohradu. Mám pro to dvě vysvětlení.   1. Politické události tady byly tak chaotické a tak obrovsky nezvládnutelné, že se lidé naučili starat se o svůj život a nevšímat si chaosu, který vytvářejí vrcholoví politikové.   2. Malý člověk stejně nic nezmůže, si všichni myslí. Bylo jasné, kdo v těchto volbách vyhraje. Nebylo možné, aby Putin a Sjednocené Rusko nevyhrálo.

5. 12. 2007

Někdy mám sám o sobě pochybnosti, zda nepůsobím směšně, když se vyjádřím ve věci, které zcela nerozumím, nebo zda tím někomu buď nezpůsobím škodu, nebo třeba vlastně v nevědomosti pomohu něčemu, s čím jinak nesouhlasím. Tento pocit občas mívám, když sleduji prezidenta Václava Klause, který mi čas od času připomíná poručíka Duba z nesmrtelného Haškova Švejka. Také má ke všemu pohotově zásadní názor, který už dávno probíral s panem okresním hejtmanem. Ne že by třeba enviromentalismus nebyl prost potenciálu dogmatické ideologie s možným vývojem k totalitarismu. To je ale obecný problém prakticky každého myšlenkového směru nebo kulturního a politického hnutí. Mne spíše zajímalo, kde má Václav Klaus svého okresního hejtmana.

5. 12. 2007

Nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe) a European Law Students' Association (ELSA)

pořádají dne 5.12.2007 od 18,00 hodin

přednášku s diskusí na téma

Máme se bát Velkého bratra? - Uchovávání údajů o telekomunikačním provozu a údajů o cestujících aerolinek

aneb plošné sledování komunikace a pohybu lidí z pohledu ochrany soukromí ve světle aktuálního vývoje

5. 12. 2007

POZVÁNKA

ŠOK│ Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Univerzitou Karlovou v Praze a Ministerstvem vnitra pořádá mezinárodní konferenci ke kyberterorismu: CYTER 2007 -- Cyber Terrorism and Crime.

Konference je určena jak pro odborníky v oblasti technologií a počítačové bezpečnosti, tak pro experty v oblasti práva, sociologie, psychologie a státní administrativy, kteří se rovněž stále častěji setkávají s problematikou kybernetické kriminality a v poslední době i fenoménem kybernetického terorismu. Konference proběhne v úterý dne 11.12.2007 od 9:00 do 16:30 ve Velkém sále v 1. patře budovy Ministerstva zahraničních věcí České republiky, Loretánské náměstí 5, Praha 1. V případě zájmu se registrujte nejpozději do 8. prosince 2007. Účast na konferenci je bezplatná.

Více informací o konferenci a registrace ZDE

5. 12. 2007

Skupinka přívrženců tzv. „komunitní psychiatrie“ v České republice sice neprovozuje téměř žádná zařízení pro duševně nemocné, o to razantněji útočí na existující systém psychiatrické péče, který je sice podfinancovaný a nedokonalý, ale funguje. Tvrdí, že příčinou potíží nemocných je hospitalizace a řešením je zrušení psychiatrických ústavů, ačkoli už desítky let jsou hospitalizováni jen ti, u nichž ambulantní (nebo komunitní) péče selhala. Zrušením ústavů pak trpí nejvíce ti, kteří jsou nejvíce nemocní, protože nejsou schopni se udržet v ambulantní péči. Končí na ulici jako bezdomovci nebo ve vězení.

Nemají totiž náhled, že jsou nemocní a komunitní péči proto nevyhledávají.

5. 12. 2007

Poslal jste zajímavý článek, avšak máme-li uvažovat o jeho vydání, potřebujeme vaši emailovou i poštovní adresu, váš stručný životopis a telefon. Totéž platí i pro všechny ostatní čtenáře. Nemůžeme reagovat na anonymní maily, natož je publikovat. Děkujeme. (red)

5. 12. 2007

....některá tvrzení pana Kotrby nejsou tak úplně přesná, resp. je podal dle mého názoru zavádějícím způsobem.

Slova "nejsou tak úplně přesná" v souvislosti s vlivem Martina Bursíka z úst právníka EPS nezní zrovna sebejistě. Terminologie "tvrzení nejsou úplně přesná", "poněkud .. zavádějící" či "podává dle mého názoru zavádějícím způsobem" svědčí o tom, že jako právník pan Gregor velmi přesně ví , že si nemá na co stěžovat v souvislosti s příslušnými paragrafy tiskového zákona. Rád by mě nakopl kamsi, ale neví, jak na to... Pomáhat mu nebudu.

Na rozdíl od jeho komunikačních kliček a vytáček TVRDÍM , že činnost EPS škodí společnosti a její obstrukce povedou politickou reprezentaci ke zkratkovitým krokům, ve výsledku omezí občanskou společnost. Za krčení ramen těch, kteří by jinak blokovali v parlamentu mnohdy arogantní snahy státních úředníků. EPS ale oprávněně rozzlobil příliš mnoho starostů, hejtmanů, poslanců, senátorů i úředníků. Každý tlak způsobí protitlak. Současně TVRDÍM, že Martin Bursík MĚL prokazatelný vliv v EPS, které právními nástroji realizuje politiku zelených "zezdola". Jestli ho využil či ne, případně jak, je interní věcí EPS či těch, kdo je financují.

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

18. 12. 2006 Milan Valach: Nevládní organizace -- směs korupce a manipulace? ZDE

18. 9. 2006 Štěpán Kotrba: Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí ZDE
14. 3. 2006 Štěpán Kotrba: Duhové peníze ZDE
30. 11. 2007

PRVNÍ SOUBORNÁ KNIHA O ČESKÉM HRANÉM FILMU OD ROKU 1989

Jan Čulík, Jací jsme: Česká společnost v hraném filmu devadesátých a nultých let. Host, Brno, 2007, 656 str. Barevná fotografická příloha. 429 Kč. ISBN 978--80--7294--254--1. Vychází s finanční podporou University of Glasgow.

"Neocenitelná historicko-kritická práce, přehledná, vnímavá a dobře napsaná."

Josef Škvorecký, 6. ledna 2008

Právě přichází na předvánoční trh nová kniha o českém filmu od Jana Čulíka. K dispozici ke koupi na www.kosmas.cz ZDE, též přímo z nakladatelství Host ZDE

V první souborné knižní práci o českém hraném filmu od roku 1989 rozebírá autor více než dvě stě devadesát snímků, které vznikly za posledních osmnáct let. Filmovou produkci rozdělil tematicky do několika celků: v období kolem pádu komunismu se objevila celá řada trpkých výpovědí o životě v Československu sedmdesátých a osmdesátých let; naproti tomu svědectví o stalinském útlaku z padesátých let většinou už nesvědčí o životě v totalitě s tak úzkostnou naléhavostí jako snímky o normalizaci. Autor se dále věnuje četným filmům s historickými tématy, zejména z traumatických období, dále snímkům svědčícím o prvních zkušenostech z postkomunismu, včetně "pokleslých" komerčních komedií, a rozebírá též množství filmů vzniklých o současné společnosti. Nejnověji se česká kinematografie zabývá především mezilidskými vztahy; tyto snímky patří podle autora k nejlepším. Kniha analyzuje i filmy pro děti a mládež, dále četné, více či méně úspěšné umělecké experimenty, a závěrem vybírá "nejlepších pětačtyřicet" --- snímky vysoké kvality, které podle autorova názoru zřejmě přežijí.

Cílem autorovy analýzy bylo zjistit, jakým způsobem vypovídá současná česká kinematografie o dnešní české společnosti, zda o ní vytváří mýty a jakého hodnotového systému se podle českých filmů dnešní společnost přidržuje. Podrobným sémantickým rozborem příběhů jednotlivých hraných filmů dochází autor k překvapivým závěrům.

Současná česká kinematografie zaujímá vůči české společnosti svobodný a kritický postoj. Vytváří o ní podle jeho názoru pozoruhodně ucelené svědectví.

Informace ze záložky
ukázka z jedné ze shrnujících kapitol a obsah knihy ZDE
4. 12. 2007
Ve volební kampani - i s vaší pomocí - klamal veřejnost a své voliče, když hrál vzorného otce fungující rodiny, že?
Určitě. Jsem vždycky překvapená názory, že to, co dělá, je jen jeho soukromá věc. Do jisté míry ano, ale málokdo si uvědomí tu maminčinu práci. Celoživotní práci, která stojí za otcovým úspěchem. Myslím si, že kdyby tehdy ve Františkových lázních nepronesla ten projev, tak se otec vůbec nestal předsedou ODS. Kdybychom ho my vždycky nepodporovali, nenechali se fotit na plakáty, tak kdo ví, kde by byl. Je mi líto, že za tím nikdo už nevidí tu naši práci. A nešlo jen o jednu kampaň. No, my se s tím nějak vyrovnáme, ale tohle mi vlastně vadí nejvíc.

Ona Dnes: Jana Topolánková: Já jsem tátu neodřízla, to on odřízl nás ZDE

5. 12. 2007

Pan Aleš Přichystal se ve své stati dotkl závažného a mediálně vděčného problému čerpání peněz ze strukturálních fondů EU. Ačkoli s částí jeho vývodů souhlasím (zejména těch, které se týkají příčin zpoždění), nedá mi to, abych nepřipojil také několik kritických připomínek.

29. 11. 2002

Ne mocí ani silou,
nýbrž svým Duchem,
praví Hospodin zástupů

Svátek chanuka, známý též jako svátek světel, připomíná světlo v znovuočištěném jeruzalémském Chrámu, zapálené po historickém vítězství v povstání Židů proti jejich násilné helenizaci Syřany za krále Antiocha Epifana. Židé tehdy povstali, aby svrhli Antiochovy modly. Vybojovali si ale svobodu...

5. 12. 2007

Caracas, 3. prosince 2007 -- Venezuelské národní volební shromáždění: Proti prezidentem Chavezem navrženým ústavním reformám hlasovalo 50,7% voličů a pro hlasovalo 49,3% voličů. Volební účast činila 56%. Prezident uznal porážku s tím, že navrhované ústavní změny jsou "pro teď ztracené." Přední západní periodika jako New York Times, Guardian a Independent přinesly toho dne vesměs podobné informace. Chavez byl připraven o možnost setrvat v úřadu do roku 2050, jeho program "socialismu pro 21. století" utrpěl porážku a opozice v ulicích venezuelských měst mohutně oslavovala.Volby proběhly podle mezinárodních pozorovatelů bez větších překážek, a byly tudíž shledány legitimními.

5. 12. 2007

V článku "Nacionalismus bez psí hlavy" Patrick Ungermann poukazál na absurditu českého politického i společenského života, který vykázal lásku k vlastnímu národu na hanbu za dveře.

Jakpak asi může vypadat společnost, která se řídí tímto krédem? Jakými vlastnostmi pak budou oplývat její politici? A máme se toho, čemu se říká český nacionalismus, skutečně bát?

4. 12. 2007

Novodobým hrdinou není rytíř, ale manažer. A pokud se všichni shodneme na významu anglického slovesa "to manage" (řídit, spravovat), jsou učitelé vskutku ti nejubožejší a nejchudší manažeři v naší zachmuřené, zkorumpované a permanentně naštvané české kotlině. Dobře jim ale tak, mohou si za to částečně sami: jsou nevýrazní, tiší, nenároční, poslušní, pokorní, inu takové podražené a zakřiknuté intelektuální myši a myšky, prostě učitelíčci. Občas si pobrečí. To ale jen ve chvílích, kdy jim nic nehrozí; když o něco jde (třeba o stávku) a měli by trochu zariskovat, většinou nemají čas anebo chybí potřeba či motivace (případ učitelů -- rentiérů ); většinou prostě zmlknou. Protesty lékařů, strojvůdců, policistů, pošťáků: ó ano. Učitelíčci protestovat? Tohle dětem a jejich rodičům nikdy neudělají, jak by se na ně celá společnost dívala! Sociální inteligence učitelíčků je v tomto případě nadčasová, nadvesmírná.

4. 12. 2007

DOKUMENT

"Čím méně se něčím hodláte zabývat, tím více je o tom třeba mluvit...."
... "V jednotě je síla a neshoda znamená prohru."
..."Pokud se nikdo nedoví, co děláte, pak se také nedoví, že to děláte špatně."
Sir Humprey, seriál BBC "Jistě, pane ministře"

V případě zvolení Václava Klause totiž dojde k soustředění prakticky veškeré výkonné moci v rukách pravicových politiků z ODS. Ta již nyní ovládá většinu radnic velkých měst, má až na jednu výjimku všechny hejtmany i primátora Prahy, naprosto ovládla Senát a nyní má i funkci premiéra a prezidenta. Vzhledem ke krokům, které Topolánkova vláda činí především v sociální oblasti a které tvrdě dopadnou na sociálně slabé a důchodce, je nutné si uvědomit, že Václav Klaus jistě nebude bránit těmto neodpovědným experimentům a půjde vládě ODS na ruku. Levice nemá díky přeběhlíkům, kteří jsou i díky převažující moci ODS koupeni vládní koalicí, šanci zabránit vládě prosazovat některé sociálně devastující kroky na půdě Poslanecké sněmovny. Senát ovládla modrá totalita a dá se tak očekávat, že tato komora bude některé excesy spíše iniciovat, popřípadě upravovat do ještě tvrdší podoby, než aby jim bránila.

ŠOK│ Předseda ČSSD Paroubek se rozhodl odpovědět Vojtěchu Filipovi na výzvu po veřejné komunikaci okolo voleb prezidenta. V dopise, který označuje za veřejný, vyzývá poslance KSČM, aby nedovolili zvolení Václava Klause. Není tajemstvím, že i první období čestného předsedy ODS zapříčinili poslanci KSČM, i když se k tomu před svými voliči většinou nepřiznali. Kuhhandl rudých s modrými, před kterým varoval poslanec Ransdorf některé sociální demokraty, měl vést k vyvedení komunistů z ghetta. Když ne levicí (antikomunistický Špidla bránil i elementární spolupráci - i za cenu popření politického programu ČSSD), tak pragmatickou pravicí.

4. 12. 2007

Portrét/výročí

Píšeme tady příběh života a smrti herečky Anny Sedláčkové (1887-1967). V minulé části jsme se vrátili na místo činu, do Vodičkovy ulice v Praze, kde Andula točila se svým chotěm Maxem Urbanem první české němé filmy. Fascinující a temné období protektorátu na nás ale stále dotírá, a nejde mu uniknout, neboť právě v něm dostala slavná česká herečka, publikem zvaná prostě Andula, největší ránu. Blíží se čas zúčtování, který pro ni nedopadne dobře. Narodila se 20. září 1887 a zemřela o 80 let později 24. listopadu 1967. Pokud máte zájem, můžete její příběh číst vcelku nebo jenom po částech...

4. 12. 2007

KNIHA, KTEROU SI URČITĚ NEKOUPÍM

Jak se krade legálně a beztrestně? Využijete něčí popularity k parazitování na jeho jméně nebo osudu. Po zneužití jmen politiků či mediálních celebrit k vydání kuchařek či životopisů nebo prosté krádeži textů a "černému" tisku knihy, jako se to stalo čaroději Harry Potterovi v případě Ottova nakladatelství , sáhli knižní piráti tentokrát po fenoménu letošním i loňském - po gorilách z pražské ZOO, podporovaných mediálně Českým rozhlasem a Českou televizí v rámci projektu Odhalení.

Zbohatnout na příbězích gorilích mláďat se rozhodlo nakladatelství VIP books podnikatele Vlastimila Karase z Prahy 4. Aniž by se zeptalo zoo nebo rozhlasu, či aniž by podpořilo gorily tak, jako tak učinily všechny projekty Českého rozhlasu Leonardo. Část výtěžku z prodeje DVD či knih Českého rozhlasu o gorilách šel vždy po dohodě se zoo na podporu goril ve volné přírodě. Možnost právní obrany proti neetickému jednání VIP books? Žádná. Gorily jsou slavné, média o nich uveřejnila stovky článků, jejich osudy na internetu sledují tisíce lidí a jejich jména samozřejmě nemá zoologická zahrada chráněna jako zapsané ochranné známky. Richard, Moja nebo Tatu nejsou lidé a tak se na ně nevztahují ani osobnostní práva ze zákona. K soudu přijít nemohou. O to hůř pro parazita.

Jediná obrana tedy ale přeci jen je: Až uvidíte knihu autora Richarda Heyduka s názvem "Pohádkové příběhy gorilí rodinky" nebo "Příběhy gorilí rodinky" (ISBN 8087134176) od nakladatelství VIP books s jednou z těchto nevkusných obálek, nekupte je. A když uvidíte jakoukoliv další knihu od nakladatelství VIP books nebo jiné knihy Richarda Heyduka, udělejte totéž. Bojkotujte je. Protože je to firma a autor, kteří si podnikání představují jako zlatokopectví na divokém Západě, ke kterému etika nepatří. Jen rychlé kolty nízko u pasu.

"Nikdo s námi nejednal. Moc se nám to nelíbí. Autorská práva na gorily neexistují, jde však o věc etiky. Každý jistě cítí, že tohle je jaksi nefér, když žádný výtěžek ze zisku není se zoo domluven," reagoval na vydání knihy mluvčí zoo Vít Kahle pro deník AHA.

A místo toho si kupte kalendář a DVD, pexeso či puzzle nebo některou z knih, která gorilími příběhy podporuje skutečné gorily v Africe a nebo udělejte dobrý skutek. Pošlete stokorunu přímo na konto goril - na konto projektu Odhalení - pomáháme gorilám - 555 555 552/0800. Vyšla knížka pohádek "Moja a páv". Na předvánoční trh směřuje nyní i knížka gorilích říkadel a básniček pro děti od autora projektu Odhalení Miroslava Bobka "Proč nehladit ježka". Věřte, že s ní opravdu uděláte radost nejen sobě a svým blízkým, ale i ohroženým zvířatům v provincii Cabinda, která se nachází v nejzalesněnější části Angoly. A zcela určitě nepotěšíte knižní příživníky a parazity.

Vánoční dárky, DVD a knihy projektu Českého rozhlasu Odhalení - pomáháme gorilám ZDE

Příspěvky na konto projektu Odhalení - pomáháme gorilám - 555 555 552/0800 ZDE
4. 12. 2007

Pravdivé dílčí pohledy -- klamavý celek

Ke klávesnici usedám s pochybnostmi, zda je toto téma v Britských listech přípustné. Nelze totiž říci, že se v České republice (jak hlásá jejich podtitulek) o hospodářských otázkách příliš nemluví. Oprávnění "pro" jsem shledal v tom, že (ve větší míře než u jiných témat) zde veřejný diskurs (media, potažmo i politici) sklouzává z důležitých významových rovin do sféry zjednodušené každodennosti. Jako občané jsme zásobování rozdrobenými zprávičkami, které samy o sobě nejsou nepravdivé, ale kusé, krátkodeché. Neskládají se před občanem do výmluvné harmonické puzzle.

4. 12. 2007

... Zajímalo by mě, kdo byl zodpovědný za návrh a dodržování procesů ve firmě G4S Cash Services (CZ), a.s., jejíž zaměstnanec František Procházka údajně ukradl se svým komplicem z firemního trezoru půl miliardy korun ZDE).

Incident může mít dopad na reputaci firmy, škodu možná neuhradí pojišťovna a čtenáři zpravodajství se dozvěděli, že firemní trezor se nachází v Českobratrské ulici v Praze.

4. 12. 2007

Nelze než souhlasit s poznámkou Jana Čulíka ("Odpor vůči cizincům v České republice"). Vztah k cizincům je v rozhodující míře dán hodnotami, jež většinová česká společnost (podíl cizinců na celkovém počtu obyvatel je v ČR menší než 4%) vyznává. Je-li to pohodlí a konzum, není se co divit, že člověk přišedší odjinud, pro nějž je základní hodnotou mít práci, možnost uživit sebe a rodinu, ruší kruhy a je mu přisuzována každá moucha, která se v tom prostředí vylíhne. Cizinec není našinec.

4. 12. 2007

Co se stalo ?

Dne 1. ledna 2007 začalo nové programovací období (2007 -- 2013) a Česká republika mohla teoreticky od tohoto data začít čerpat finanční prostředky alokované Evropskou komisí pro Českou republiku na projekty spolufinancované ze strukturálních fondů. Bohužel opravdu jen mohla. K dnešnímu datu -- ke konci listopadu 2007 -- dosud nevyčerpala ani euro a není sebemenší naděje, že by se tato situace do konce roku změnila k lepšímu. Česká republika je tak na nejlepší cestě stát se pro rok 2007 čistým plátcem do rozpočtu Evropské unie, což je zcela v protikladu s tím, co slibovala vláda V. Špidly před vstupem naší země do EU.

4. 12. 2007

Nízké platy zaměstnanců škol jsou už nějaký ten pátek a čas od času přetřásány uvnitř i vně resortu. Veřejnost bývá informována pravdivě i zkresleně o jejich výši, diskutuje se o výhodnosti učitelského povolání zvláště vzhledem k rozsahu pracovní doby a délce dovolené. Učitelé jsou pak v těchto souvislostech chváleni i zatracováni. V české veselohře Marečku, podejte mi pero předvádí rodina Hujerů humornou formou jakýsi modelový vztah většiny z nás ke vzdělávacímu systému. Ze zcela pochopitelných důvodů zajímá rodiče a příbuzné především školní výkon jim blízkých osob, případně úroveň řešení konfliktních situací. Jen malá část rodičů a přátel školy jeví pravidelně zájem o celkový stav naší výchovné a vzdělávací soustavy, zejména pak o problémy učení a vyučování. Zájem politických stran má povahu ryze proklamativní.

4. 12. 2007

Před několika dny se v tisku objevila zpráva tom, že v žalobě majitelů domů proti Českému státu, podané k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli nízkému nájemnému, jsou uváděny nepravdivé skutečnosti. To je ovšem řečeno velmi mírně a stojí za to se věcí podrobněji zabývat. Soud vybral z několika podaných žalob čtyři jakoby vzorové, a to podle způsobu nabytí majetku (první nemovitost koupil, druhý ji zdědil, třetí restituoval a čtvrtý vydražil), což je okolnost, které soud zřejmě přiznává velký význam. O co zde ve skutečnosti jde ?

4. 12. 2007

Žebříčky a tabulky, to je "naše". Nejen ve sportovních soutěžích. (Ne že bychom se třeba měli pyšnit tím, jak jsme byli umístěni v úrovni korupce v ČR!) --- Světové ekonomické fórum (WEF) zveřejnilo žebříček naznačující vyhlášeným pořadím států jejich ocenění pro podnikání. Na prvním místě zůstávají stále Spojené státy. Jejich globální konkurent Čína je až na místě 34.; a to hned za ČR, které obsadilo 33. místo.

3. 12. 2007

Není maso, není toaletní papír, není mléko, nejsou vajíčka. Sovětský svaz? Ne, dnešní Venezuela...

venezuela, země bohatá na ropu, zažívala v posledních letech mejdan. Nekonečná inflace ropných cen poskytla Hugo Chavezovi miliardy dolarů. Tak mohl falešně přesvědčit chudé ve své zemi, že budou mít lepší život. Avšak Venezuela ve skutečnosti chudne, ne bohatne.

Cena ropy stoupla od doby, kdy Chavez ve Venezuele převzal moc, téměř osminásobně a nyní tvoří 90 procent venezuelského exportu. Tak se Venezuela stala velmi zranitelnou ekonomikou, která závisí na jediném vývozním artiklu. Tento umělý a jen dočasný příliv peněz zastírá velké hospodářské chyby Venezuely.

4. 12. 2007

Odlišnost viděného od mediálně prezentované reality. To je hlavní dojem poslankyně ČSSD Anny Čurdové jako předsedkyně delegace Parlamentního shromáždění Rady Evropy z návštěvy Ruska. Nesoulad dohodnutých formulací členů komise s předsedou ad hoc výboru a jeho vlastním, subjektivním komentářem , proneseným před médii. "Neviděla bych to takto ostře, pokud bych to tak předem nechtěla vidět," tvrdí Čurdová. "Jsem překvapena, jaká tisková zpráva byla zveřejněna i to, jak je dále interpretována. "

Vladimir Putin
3. 12. 2007

ANALÝZA

AB│ Tento pohled na trojúhelník Evropa, Rusko a USA, viděný z Austrálie, není nezajímavý. Jenom si člověk říká, proč za nás musí přemýšlet Australané.

Jak by měl Západ reagovat na Vladimíra Putina? To je stará otázka, která po včerejších vysoce pochybných volbách do ruského parlamentu opět nabývá na síle. Je to otázka především pro Evropu, kde hrozí, že politika vůči Rusku rozdělí kontinent stejně hluboce jako dilema, zda podporovat či nepodporovat Spojené státy ve válce v Iráku, píše James Button v deníku Sydney Morning Herald z 3. 12. 2007.

4. 12. 2007

JU│ V Izvestijích se Vitalij Ivanov, viceprezident Centra politické konjunktury Ruska, zamýšlí nad nedělními volbami. Je jisté, že Vladimír Vladimirovič přesvědčivě zvítězil a získal mandát na další období. To je hlavní výsledek. Bylo by však dobré se zamyslet ještě nad ničím jiným. Dá se říci, že hlavním bodem těchto voleb byla tvrdá kritika období 90. let a liberálů, kteří v tomto období v Rusku vládli a hospodařili.

17. 11. 2007

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. V anketě letos na jaře odpovědělo během několika málo dnů více než 5000 čtenářů. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 100 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře. Nedokáže to česká komunita? Jsou finanční prostředky skutečně k dispozici jen pro cílenou politickou manipulaci, a chce-li list prosazovat svobodnou linii, padni komu padni, národ se pro jeji podporu nevzchopí?

V říjnu 2007 přispělo celkem 121 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 27808,25 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2007 částku 166 539.96 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE   
15. 11. 2007 Červený kříž lituje nedostatečné aktivity zemí-účastníků Úmluvy o některých konvenčních zbraních   
8. 11. 2007 Rusko vypovědělo smlouvu o konvenčních silách   
6. 11. 2007 Generál Balujevskij: "Vyjasněme si nejprve pojmy"   
31. 10. 2007 Rusko--Západ: hledání východiska   
26. 10. 2007 Týden vztyčených prostředníků Karel  Dolejší
21. 9. 2007 Rusko vysílá vážné varování západní Evropě   
14. 9. 2007 Velká hra existence lidské společnosti je neměnná   
10. 8. 2007 Tvrdá pravda a evidentní skutečnosti Fidel Castro Ruz
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   

Kongres Evropské levice, Praha 2007 RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2007 Demagogický populismus Georgi  Margaritov
25. 11. 2007 Jak česká média ignorovala kongres evropské levice Štěpán  Kotrba
25. 11. 2007 Bertinotti: "Evropská levice nemůže vzniknout na platformě nějaké ideologie"   
25. 11. 2007 Evropskou levici povede Lothar Bisky. K příštím evropským volbám?   
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
24. 11. 2007 Lothar Bisky: K evropské kultuře patří obsáhlá historie demokracie, osvícenství, veřejné debaty   
24. 11. 2007 Neubert: Evropská levice už ušla svůj kus cesty - jiný svět a jiná Evropa jsou nejen možné, ale i nutné Milan  Neubert
24. 11. 2007 Oskar Lafontaine v Praze   
24. 11. 2007 Lafontaine: "Levice je věrohodná pouze tehdy, když je demokraticky obnovená"   
24. 11. 2007 Filip: "Jsme v situaci, kdy se odzbrojuje lid a ozbrojují se ti, kteří vládnou penězi" Vojtěch  Filip

Čunkova demise na pokračování RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2007 Nechte orgány činné v trestním řízení pracovat Zuzka Bebarová Rujbrová
7. 11. 2007 Od Tuchačevského k Čunkovi Vladislav  Černík
7. 11. 2007 Déja–vu televizní krize Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
2. 11. 2007 Čunek odstoupil pozdě Pavel  Kováčik
2. 11. 2007 V ČR fungují jen Parkinsonovy zákony   
2. 11. 2007 Proti politikovi se v ČR nikdy nepovede spravedlivý proces   
2. 11. 2007 Za určitých okolností je porušování zákonů nutné   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán   
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
17. 10. 2007 Íránská opozice nechce finanční pomoc z USA Lukáš  Lhoťan
12. 10. 2007 Hraje si s bombou -- aneb naivním konstruktivismem vpřed! Kateřina  Amiourová
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 ČT ve svém zpravodajství manipuluje, ať se nevymlouvá   
23. 11. 2007 Deska týdne na Radiu Wave   
20. 11. 2007 Atari Terror živě v Second Life a na Radiu Wave   
14. 11. 2007 Dodržení zákona? Na svatýho Dyndy Štěpán  Kotrba
14. 11. 2007 Jsme pobouřeni manipulací v České televizi   
14. 11. 2007 Osobní priority Václava Moravce, aneb nejen 17. listopad v českých mainstreamových médiích   
7. 11. 2007 Příhoda z ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 11. 2007 Právo: Z komára velbloud aneb normální pronájem předmětem "investigace" Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
30. 10. 2007 Štvanice na Jiřího Čunka Jan  Čulík

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
15. 11. 2007 Profesor Zbyněk Raida k vládní zprávě o radaru: Konečně začátek věcné diskuse? Jakub  Rolčík
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
3. 11. 2007 Radar: Rusové nebudou v Brdech, tvrdí vysoký úředník českého ministerstva zahraničí   
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
25. 10. 2007 Ano, pane ministře Michael  Marčák

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2007 Silnější Putin a slabá Evropa   
29. 11. 2007 Další kolo sporu o ceny plynu Rusko - Ukrajina   
29. 11. 2007 Čína a Střední Asie - aneb jak to udělat, aby na Čínu zbyl alespoň nějaký plyn   
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož
27. 11. 2007 Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?   
26. 11. 2007 Sen o bohatství Jindřich  Kalous
23. 11. 2007 Na hřbetě želvy k chudobě Lukáš  Rázl
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
22. 11. 2007 Po nás potopa? Jan  Makovička
22. 11. 2007 Energy Returned/Energy Invested Zdeněk  Wognar

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2007 ■ ■ ■ Ivan  Diviš
4. 12. 2007 Pohodlný život Oldřich  Wenzl
3. 12. 2007 ■ ■ ■ Dalibor Maňas Kaňas
30. 11. 2007 Infekce Václav  Hrabě
29. 11. 2007 Snídaně Jacques  Prévert
28. 11. 2007 Říjen Bohuslav  Reynek
27. 11. 2007 Bude po jaru Zbyněk  Hejda
26. 11. 2007 My umřít Zbyněk  Hejda
22. 11. 2007 Vzkaz redakci   
22. 11. 2007 Němá tvář Josef  Frič

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
24. 11. 2007 Prezidentský kandidát Dennis Kucinich by v případě zvolení otevřel vyšetřování 11. září Jan  Zeman
30. 10. 2007 Připravují se USA na preventivní jaderný úder proti Rusku? Lukáš  Rázl
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti   
11. 10. 2007 Co vše jsem si nepřečetl v českých médiích o válce USA proti Iráku Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2007 Sítě v síti, aneb jsou ve školství jen problémy s platy? Pavel  Táborský
21. 11. 2007 Sloučení škol nebude škodit   
15. 11. 2007 Nemoc, způsobená Oxfordem? Ema  Čulík
15. 11. 2007 Britské vysoké školy, pro a proti Jan  Čulík
15. 11. 2007 Manifest maturanta   
14. 11. 2007 Náš mlčící maturant Patrick  Ungermann
14. 11. 2007 Nechceme sloučení škol Simona  Szekelyová
11. 10. 2007 Vzdělání je důležité Hynek  Bíla
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
8. 10. 2007 Stane se školné spásou českého školství? Jiří  Beránek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 11. 2007 Člověk zahrada širá: Milan Kundera jako mladý stalinista Jan  Čulík
16. 11. 2007 Lašsko-evropský básník Óndra Łysohorsky Libor  Martinek
7. 11. 2007 Ludvík Vaculík: Hodiny klavíru. Památník národního písemnictví, 7. 11. 2007, 18 hod.   
6. 11. 2007 Básník a darebák podruhé Petr  Král
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech   
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Daj-li medajli reportérovi České televize - a mně se chce něco říct...   
26. 11. 2007 Spolehlivý a společný systém mezinárodní raketové obrany je racionální, nikoliv však současné americké řešení   
23. 11. 2007 Námezdný propagandista Tomáš Klvaňa, bojovník proti pravdě o radaru Jakub  Rolčík
23. 11. 2007 Americký radar podpoří komunisty v příštích volbách   
22. 11. 2007 Útočný radar Jan  Teplík
19. 11. 2007 Blížíme se tomu, co bývalo? Jan  Tamáš
18. 11. 2007 Američtí aktivisté protestují proti radaru   
18. 11. 2007 Solidarity with opponents of proposed US military base in the Czech Republic   
17. 11. 2007 Iniciativa Pro referendum píše Klausovi   
17. 11. 2007 Překvapivé reakce na americké pozvání ruských vojsk do Čech Petr  Nachtmann

Český film RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2007 Jací jsme   
2. 11. 2007 Po Gymplu Tomáš  Koloc
1. 10. 2007 Kinoteátr Pavel  Kopecký
1. 10. 2007 Okradl mě Medvídek Tomáš  Koloc
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík