5. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2007

koš│ Nejspíše ne. Ale prezident se v korespondenci s místopředsedou Parlamentu Filipem shodl, že reforma v podobě novely 46 zákonů nakynula v "dvousetstránkový, obtížně srozumitelný konglomerát. "Norma je proto podle některých posudků, které mám k dispozici, nepřehledná a její legislativní zpracování nevalné", konstatoval prezident. Filip ve svém dopise mluví o "legislativních vadách, nedostatcích a hrubých nerealizovatelných chybách" tohoto zákona. "Námitky tohoto druhu mohou být oprávněné. Podobné výhrady mi sdělili i mí poradci a také Legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky", přiznává prezident. Právník Vojtěch Filip je vůči "reformnímu baťohu" Mirka Topolánka přísnější: " nechutná arogance při projednávání v Senátu ČR, spojená s neochotou napravit největší legislativní vady, mne přesvědčily o tom, že některým zákonodárcům není vlastní zájem o naplnění ústavního slibu, ale pouze okázale demonstrovat svou moc."

Britské listy mají korespondenci obou politiků k dispozici.

Aktualizováno: Václav Klaus zákon dnes podepsal, platit začne od 1. ledna 2008. Snížená sazba za potraviny a služby se zvyšuje na 9 procent. Daně ze zisku společností se snižují z 24 až na 19 procent. Daně z příjmu mají klesnout až na 19,5 procent. O podpisu prezidenta dnes informovala prezidentská kancelář.

Sloupek

Už se potkávají jen v paměti
kde se neuklízí
už jsou si znovu cizí
o mnoho hůř

a už si nejsou víc nežli jméno
které skrze ně proniklo jako nůž
Nechtějí vzpomínat
Nedovedou zapomenout

Báseň ze sbírky "Ke mně se přitiskni" nakladatelství BMSS Start, Praha 2003

5. 10. 2007

Původně to měla být jedna z řady mediálních konferencí, které bývalý ředitel České televize Mathé nazývá kočovným cirkusem, neboť se tam už osm let setkávají titíž lidé s týmiž názory na totéž téma. Jen pořadatel a místo bylo tentokrát jiné. Místo: zasedačka Syndikátu novinářů. Téma: objektivita a vyváženost v televizním vysílání. Pořadatel: Asociace televizních organizací společně se Syndikátem novinářů České republiky. Pozvánka visela na webu Syndikátu. Po příchodu novinářů do sálu bylo všechno jinak.

5. 10. 2007

Rekordní počet povodní, případů sucha a bouří letos po celém světě znamenal obrovskou katastrofu už způsobenou globálním oteplováním, varoval koordinátor krizové pomoci OSN britský diplomat sir John Holmes. Konstatoval, že předpovědi o záporném dopadu globálního oteplování pro lidstvo se už plní.

Během letošního roku vydal úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí už 13 krizových apelů. Je to o tři krize více než r. 2005, což byl rekordní rok.

Ještě před dvěma lety měla jen polovina mezinárodních krizí, která musela řešit OSN, co společného s globálním oteplováním. Letos jich bylo způsobeno podnebnými změnami 12 z 13, a to ještě není konec roku.

Euroasijské  ekonomické  společenství
6. 10. 2007

V pátek 5. 10. 2007 skončil v Dušanbe summit SNS, na který kromě ve Francii dlícího prezidenta Viktora Juščenka, kterého zastupoval ministr zahraničních věcí Arsenij Jaceňjuk, přijelo všech jedenáct prezidentů zemí společenství. Rusko zde slíbilo nižší, "domácí" ruské ceny zbraní členským zemím SNS. Státy SNS mají na oplátku zintenzivnit své zapojení do mírových akcí v regionu, včetně prosazení míru v Gruzii. Uzavřená dohoda je součástí balíku 20 dokumentů, podepsaných lídry zemí Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO), která také proběhla v Dušanbe. Nyní byl v tomto městě zahájen summit Euroasijského ekonomického společenství (Eurasian Economic Community - EURASEC (EAEC), Евразийское Экономическое Сообщество - ЕврАзЭС) Summit EAEC řídil ruský prezident Vladimír Putin. Summit se dělí na jednání malého rozsahu a plenární zasedání Hlavním tématem summitu je zřídit v rámci společenství Celní unii za účasti Ruska, Běloruska a Kazachstánu.

5. 10. 2007

Vládou připravovaná privatizace Budvaru, lze i bez účasti vládního důvěrníka Dalíka bezesporu považovat za zlodějnu. Na tom nic nemění ani převedení na akciovou společnost. Finta je v tom, že naše privatizace není totéž, co privatizace ve světě. Vláda stále majetek prodává za zlomek jeho hodnoty, což má za následek, že jí pak chybí peníze na výdaje na penze a zdravotnictví.

K tomu: z archivu Jana Čulíka: Proč byla Klausova privatizace špatná. Rozhovor s londýnským finančníkem Františkem Nepilem. Svobodná Evropa, leden 1991 ZDE

Kompetence někdejších Klausových poradců: Rozhovor o privatizaci s Ivanem Svítkem. Vřele doporučujeme, pobavíte se ZDE

5. 10. 2007

Podle včerejší schůze parlamentní komise pro sdělovací prostředky se bude v úterý 13. 11. od 16:00 projednávat stížnost na porušení zákona o Českém rozhlase Marií Ptáčkovou, která vykonává funkci státní úřednice - tiskové mluvčí jihočeského hejtmana a vedoucí tiskového oddělení hejtmanství. Stálá komise ale "opomněla" projednání druhé části stížnosti, která směřovala proti Daně Jaklové (ODS), která vykonávala volenou funkci členky bytové komise Rady (vládní koalice) zastupitelstva Prahy 2. Stížnost na nezákonnost působení dvou členek Rady Českého rozhlasu jsem podal na jaře tohoto roku a Sněmovna dodnes nerozhodla. Stálá komise se usnesla, aby se zbavila odpovědnosti za rozhodnutí, že požádá předsedu Sněmovny o podání určovací žaloby na obě dvě členky RČRo na soud. Už jednou měla komise ale problém zahrnout do žaloby Danu Jaklovou a své užovčí chování potvrdila i nyní. Po tehdejší diskuzi, které jsem se účastnil jako předkladatel stížnosti, nakonec s tímto řešením vyslovila stálá komise souhlas, což je doložitelné ve zvukovém záznamu a snad i v zápise. Podle nynějších slov předsedy komise, poslance Jandáka, ale předsedovi sněmovny nedoporučili podání žaloby sněmovní právníci (a měli samozřejmě pravdu, neb se nejedná o nejasnost v zákoně, sněmovna není legitimována k žalobě, neb jí nevzniká újma) a tak předseda Parlamentu doporučil komisi, aby rozhodla. Mezitím vzniklo další porušení zákona.

V tuto chvíli porušují zákon o Českém rozhlase čtyři členové rady... Z devíti. Všichni byli zvoleni Sněmovnou, která o konfliktu zájmů musela vědět, neb u všech vznikl ještě před zvolením. Pravdivost a úplnost nominací, lustrace a kolizi údajů se zákonem kontroluje volební výbor Sněmovny, ve kterém jsou zástupci všech parlamentních klubů. Všichni jsou vizitkou toho, jak se poslanci snaží nasadit médiím náhubek poslušnosti, neb volí členy rad, u kterých se kdykoliv může záminka odvolání "objevit". A když se náhodou najde bez jejich přičinění, jako v tomto případě, poslanci kličkují jako zajíci v poli.

5. 10. 2007

Popravy smrtící injekcí v USA vedly nejméně k devíti šokujícím případům, kdy se poprava nepovedla. V jednom případě trvalo vězni 69 minut, než zemřel a v jiném případě sí odsouzenec pětkrát stěžoval: "Ono to nefunguje," konstatuje zpráva Amnesty International.

5. 10. 2007

Ceremonie připomínající katynský masakr z roku 1940, kdy Stalinovo Rusko usmrtilo až dvacet tisíc polských armádních důstojníků, byly přesunuty z doby za několik měsíců na tento pátek, tři týdny před polskými parlamentními volbami.

4. 10. 2007

Absolutní idiocie:

"Po celou dobu komunismu Památník národního písemnictví nakupoval i rukopisy zakázaných autorů. Hnusný režim byl alespoň v tichu archivu ochoten připustit, že se jednou může hledat a nacházet projev českého ducha, který se bude potomkům hodit k jejich úvahám o tom, proč žijí a jak žít po svém, tedy zvláštně. Na veřejnost autory nepustili, ale do skryté paměti ano.

Zrušení institucí jako je Divadelní ústav či Památník národního písemnictví není jen projevem vůle uspořit. Je to projev nevyslovené vůle všeobecně zblbnout a vystavit se zapomnění. Když nám bude chybět vlastní paměť, budeme muset převzít nějakou cizí. Nebo se pohybovat jako náměsíčníci, kteří za hlavní četbu mají noviny zadarmo a letáčky o posledních slevách v blízkém obchodním domě."

Jan Šícha, "K čemu jsme měli a máme Památník národního písemnictví", Rádio Česko, kompletní text ZDE

šok │ V pondělí se má konat ministerská porada, na které se rozhodne o osudu Památníku národního písemnictví. Jedinou snahu, jak zachránit funkční celek této národní kulturní instituce před barbarismem této vlády a nedopustit zabalení jeho sbírek do krabic kdesi v nějakém skladu, vyvinula Národní knihovna. Její ředitel Vlastimil Ježek napsal projekt, ve kterém uvažuje o vzniku Národního literárního institutu, pracujícího ve stejném režimu, jako Slovanská knihovna - čili se zázemím rozpočtově silné instituce a přitom velkou mírou autonomie. Jakou naději ale má Ježek proti politické snaze pravice vyvrátit historické tradice a svému ideologizujícímu pohledu podřídit vše? Jeden z ministrů kultury za ODS dokonce na začátku devadesátých let uvažoval o zrušení celého resortu...

5. 10. 2007

Výzva českých občanů, varující před stavem naší společnosti, padla na úrodnou půdu, jak o tom svědčí rozvíjející se diskuse. Této výzvy, která byla čistě akademická a nekladla si nároky na hodnocení ani na zdůvodnění stavu, se chopili novináři a ihned ji zpolitizovali. V Právu jsme se dočetli, že "snad ještě nikdy nebylo u nás v kruzích, požívajících obecné vážnosti sepsáno nic tak z gruntu protikapitalistického" (Kartous). Lidovky se zabývaly vyvracením myšlenky, že snad "výzva explicitně předpokládá, že komunisté nám starším zajistili lepší vzdělání". Snaží se to vyvrátit, ale marně. I sledování večerníčků bylo větším přínosem pro děti, než bezduché americké seriály o strýčkovi Skrblíkovi, ukazující dětem, že peníze jsou všechno.

5. 10. 2007

Hlasovali jsme pro vládu loajální k občanům a teď prý máme být loajální vůči vládě; pěkná to demokracie, když občané mají dostávat mandát od vlády.

4. 10. 2007

Trosky vrtulníku pohřbily ve Skotsku celkem čtyři lidy včetně McRae a jeho pětiletého syna.

Zdroj: SPORT.CZ

(Zaslal Jan Schneider)

5. 10. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Čtvrtého listopadu 2008 zvolí Spojené státy nového prezidenta, novou Sněmovnu reprezentantů a novou třetinu Senátu. Slonem v manéži je irácká válka. Všichni vědí, že je tady. Všichni vědí, že bude nejsilnějším z faktorů určujících volební výsledky. A nikdo si není zcela jist, jak s ním zacházet, aby vyhrál volby. Většina politiků se stará především o to, aby byla znovu zvolena, pak aby zvítězila jejich strana, a až ve třetí řadě o ideologické otázky. Jen málo jich klade ideologické záležitosti na první místo.

5. 10. 2007
Motto: jen chvíli a jste opodál

Postupně se stát octne v soukromých rukou. Kdo nevěří, nemusí nikam běžet, protože počká-li si i zcela neaktivně, dočká se. Dozvídáme se, že může být prý postupně vše soukromé:

Prý by mohli být i komerční soudci a nájemní státní zástupci.

5. 10. 2007

V srpnu a září se na internetových stránkách Britských listů (i jinde) objevilo opět mnoho povídání o radaru pro Brdy. Dovolím si k tomu uvést několik konkrétních poznámek, píše čtenář Roman Kopic.

V příspěvku "Debata o americké protiraketové obraně v Ostravě" je citován pan Bednarčík, jeden z autorů zprávy, která odmítla obavy z nebezpečnosti XBR radaru na zdraví obyvatel. Snaží se být dost objektivní, žel vychází z ne zcela správných údajů.

5. 10. 2007

Americký sociolog Talcott Parsons (1902-79), známý jako zakladatel funkcionalismu, doplnil Toenniesovu dichotomii Gemeinschaft-Gesellschaft o pětici vzorových proměnných, které kategorizují rolová očekávání a strukturu vztahů. Vztahy v tradičních společnostech , které jsou převážně osobní a stabilní, označuje za "expresivní", a vztahy v moderní společnosti, které jsou převážně neosobní či na způsob obchodních za "instrumentální". Vzorová proměnná je "dichotomie, jejíž jednu stranu musí aktér volit dříve než je pro něj určený význam situace a tedy dříve než může jednat s ohledem na tuto situaci."

4. 10. 2007

Monitor Jana Paula:

I takový názor jsem obdržel v jedné z reakcí na svůj text "To není bolest, děti, co cítíte, je vám jen smutno..." . Nepřekvapil mě. Toto stanovisko přesně odhaluje podstatu příčiny ve společnosti většinově uznávaného falešného postoje ochrany dětí před bolestí. Jinými slovy: rodiče a odborníci chtějí děti izolovat od bolesti z humánních důvodů prevence před traumatem a to mi přijde stejně zcestné jako rozmlouvat pubescentům lásku, aby se náhodou nešťastně nezamilovali. Paradoxní je, že na jedné straně rodiče děti před bolestí chrání, na straně druhé je bolesti vystavují třeba citovým vydíráním.

5. 10. 2007

Portrét/výročí

V minulé, III. části jsme se zmínili o těch největších prvorepublikových aférách herečky Anny Sedláčkové (1887-1967). Velká a slavná herečka, nazývaná svým publikem prostě Andula, plnila pokladny divadel, ale i stránky bulvárního tisku. Narodila se 29. září 1887, zemřela o 80 let později 24. listopadu 1967.

5. 10. 2007

Před pár dny Tomáš Koloc při hodnocení filmu Medvídek užil slovo zmatenost. Obávám se však, že někteří lidé takto hodnotíme i dnešní nezvládnutou dobu. Takže je možné, že co tím filmem chtěli jeho autoři říci, také řekli.

T. Koloc zmínil: "nádavkem jsem dokonce dostal i jednu písničku z šedesátých let".

4. 10. 2007

(Z příběhů ne/slušného občana)

Dnes už si člověk ani nemůže vyjít do parku. Všude je to samý pedofil. Zneužívání dětí je na běžném pořádku. Tradiční metody již nestačí. Na pořad dne přicházejí nové moderní způsoby prznění dětí a nezletilé mládeže. Máme internet, počítače, média, DVD, domácí kino a já nevím co ještě, jak se to všechno dnes jmenuje.

4. 10. 2007

PŘEČETLI JSME:

Pro manipulaci, která prolezla společenský organismus jako rakovina, se zaužíval termín "reklama". Dovolí-li laskavý čtenář jistou nadsázku, bude zmíněný fenomén na následujících řádcích pojednán jako organizovaná lumpárna, někdy dokonce zločin. Ví se obecně, že reklama nemá nic společného s pravdou a její ambicí je pouhá propagace. Smyslem různých plakátů, inzerátů či televizních spotů není objektivně informovat, ale udělat kšeft. V reklamě se přehání, říká jenom to, co se hodí, nikoli tedy všechno. Zákonem je zakázáno prvoplánově lhát a jistá regulace garantuje rovnou soutěž jednotlivých propagátorů. Obecná podstata reklamy jako podvodu ovšem žádnou regulací dotčena není. Ochranou společnosti před rafinovanou manipulací může být pouze zákaz reklamy jako takové, včetně všech jejich modifikací. Takový krok je stále aktuálnější. Reklama dávno neplní roli nějakého servisu, neslouží k orientaci v nepřehledném terénu, jak to o sobě tvrdí. Obrovské objemy peněz protékající reklamními či PR agenturami spíše vypovídají o funkcích "tunelu" či "pračky". To vedle manipulace veřejným míněním představuje podstatnou hrozbu pro svobodu a demokracii.

JČ│ Je to zajímavý názor. Ze studia českého hraného filmu za posledních 18 let skutečně vyplývá, že reklama a reklamní firmy mají na českou společnost naprosto ničivý vliv.

Celý Hoffmannův článek "Klamy reklam" , bohužel v technicky chybné formě ZDE

4. 10. 2007

Dnes před padesáti lety, 4. října 1957, vypustil Sovětský svaz první umělý satelit na oběžnou dráhu kolem Země. Rozhlasová stanice BBC Radio Four už celý týden věnuje celou řadu pořadů tomuto výročí. Například vysílá každé dopoledne v 9.45 četbu z knihy Matthewa Brzezinského Red Moon Rising o okolnostech kolem vypuštění Sputniku; vědce, kteří se na jeho vypuštění podíleli (Koroljov) předtím Stalin věznil v koncentračních táborech na Kolymě.

Audio v angličtině ZDE

Sputnik vysílal radiové signály po dobu tří týdnů. Signály fascinovaly radioamatéry i západní vědce. Sputnik II byl vypuštěn v listopadu 1957 s cestujícím - psem Lajkou. Z letu se sovětští vědci mnoho poučili o možnostech budoucích letů lidí do vesmíru.

Baterie sputniku vydržely asi tři týdny, ale sputnik zůstal na oběžné dráze téměř půl roku a oběhl zemi asi 1400krát. To, že mnohokrát přeletěl nad územím USA, vedlo Američany k horečné snaze urychlit jejich vesmírný program.

Podrobnosti ZDE

Vypuštění Sputniku oslavuje i Google >

4. 10. 2007

ČR chce být papežštější než papež

Sněmovní Výbor pro obranu začal jednat o novele zákona, která chce utajovat pod odvoláním na NATO a EU (které tento typ informací ovšem neutajují) celý balík informací, které dnes spadají pod zákon o svobodném přístupu k informacím. Návrh zákona je na webu psp.cz jako tisk č. 280.

Níže publikujeme rozbor organizace Iuridicum Remedium, proč je tento návrh, papežštější než papež, z demokratického hlediska nepřípustný:

4. 10. 2007

Lidé v médiích, které je ve společnosti hodně slyšet, jsou bohužel idioti

Hlasy, které jsou slyšet, byly českými akademiky (převážně) a umělci (řídce) vyzvány k tomu, aby prostřednictvím své rezonance zvrátily převládající mediální diskurs na téma vzdělávání. Některé z nich skutečně zareagovaly, ale iniciátoři i signatáři výzvy musí být značně rozpačití z toho, jakým způsobem se toho zhostily. Jeden například "zaduněl", že ještě nikdy snad nebylo napsáno nic tak protikapitalistického. Jiný zase, že se mu zdá směšné cítit zodpovědnost za svět a společnost, protože bere vzdělání jako privátní konkurenční výhodu... Možná, že by řada těch, kteří výzvu podepsali, nyní daleko pečlivěji zvážila, zda jejich výzva je určena skutečně všem, jejichž hlasy jsou slyšet:)

4. 10. 2007
Jaroslav BRDSKÝ

Co ve zprávě vládní komise o posouzení vlivu radaru EBR na zdravotní stav obyvatelstva v okolí vojenského újezdu Brdy vůbec není, je vliv impulsního elektromagnetického záření na lidský organismus.

Impulsní výkon radaru je přepočítáván na střední hodnotu a jeho vyzařování je uvažováno jako spojité, nemodulované. Hustota toku výkonu určená ze středního výkonu jakoby spojitého záření je potom hodnocena podle normy postihující pouze ohřev tkáně.

Tento postup je vhodný jen tak pro hodnocení účinku mikrovlnné trouby (a na mrtvé maso).

Miloslav Ransdorf
4. 10. 2007

Aby nebylo mýlky, nechci nahradit české vlastenectví evropským patriotismem. Ale chci tu promluvit o určitém úhlu pohledu na Evropskou unii, který se příliš nevzpomíná. Evropská unie není jen to, že Němci a Francouzi spolu neválčí, že se financují velké projekty, které nám mají pomoci v konkurenčním boji, že náš desetimilionový stát dostal zázemí pětisetmilionového trhu a že paradoxně může (budeme-li svou roli zvládat) naše suverenita vzrůst. O tom psali jiní. Mým tématem dnes není ani ITER, ani GALILEO, ani SESAR, ani žádný z těch desítek projektů, které plní můj život a práci v Bruselu v průmyslovém výboru, jehož jsem prvním místopředsedou.

3. 10. 2007

Důsledná realizace politiky rovných příležitostí Evropskou unii a její členské státy teprve čeká. Antidiskriminační legislativa sice existuje, její implementace však mnohde vázne a ženy, etnické skupiny, starší lidé, handicapovaní, neheterosexuálové/ky a další jsou stále v mnoha oblastech života diskriminováni/y. Takto letos, kdy si Unie připomíná padesátileté výročí svého vzniku, a tedy padesát let prosazování rovnosti mezi muži a ženami, hovoří zástupci a zástupkyně Evropské komise a Evropského parlamentu na různých konferencích a akcích. A dodávají, že se sice za oněch padesát let udělal kus práce ve zlepšení postavení žen ve společnosti, stále je však na čem pracovat.

4. 10. 2007

Dne 2. 10. 2007 odvysílala televize NOVA v Televizních novinách příspěvek s názvem "Naše republika utržila další mezinárodní ostudu". ZDE (klikněte 2x, pokud se objeví reklama)

Nejsem přítelem české národní flagelace (výraz vypůjčen od Benjamina Kurase) předeslané už samotným názvem nováckého příspěvku, a proto cítím potřebu trochu rozmělnit jeho mírně nadsazený nádech. Bleskový průzkum mého okolí v Helsinkkách ukázal, že většina Finů o problému vůbec netuší. Nerad bych ovšem situaci zlehčoval a zlobivému českému turistovi neobjektivně nadržoval. Chci zejména poukázat na více informací k tématu a čtenář si zajisté svůj názor udělá sám. Nečiním si ovšem nárok na úplnost, protože některé materiály se mi nepodařilo sehnat.

Nejnovější článek o neukázněnosti českých turistů ve finských národních parcích, zmíněný v příspěvku TV Nova, vyšel v deníku Helsingin Sanomat dne 24. 9. 2007. Upozornil mě na něj můj kolega z Helsinské university. Jmenuje se "Do otevřených srubů v Národním parku Urho Kekkonena se bude vracet pořádek" s podtitulem "Čeští turisté ovládli veřejné chatky na dlouhé dny." Jeho shrnutí je níže.

4. 10. 2007

Vývoj vztahů českých a evropských zelených

Přibližně do jara 2002 se o zadluženém torzu české Strany zelených (SZ) setrvávajícím na 1 % preferencí vyskytovalo v médiích vždy jen několik krátkých zpráv do roka, o odborných studiích na toto téma ani nemluvě. Po víc jak čtyřech letech, v červnu 2006, se SZ stává na české politické scéně se svými 6 poslanci a 6,3 % odevzdaných hlasů novým hráčem, který svým konkurentům tvrdě předvádí vlastní "vyděračský" potenciál i možnost netradičních spojenectví.

4. 10. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Povstalci přepadli ráno konvoj více než 20 cisteren přepravujících ropu z Fallúdže do Sámarrá, celou kolonu zapálili a zajali několik řidičů, většině z nich se však podařilo utéci. Řidiči pocházeli většinou z provincií Anbár a Saláh ad-dín. Živí se dopravou surové ropy do rafinérie v Bajdží a přepravou přes provincii Anbár do Jordánska a Sýrie.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
4. 10. 2007

< snímek EPA

Severní a Jižní Korea se dohodly, že budou naléhat na supervelmoci, aby byla uzavřena mírová dohoda k ukončení nejdelšího a najkrvavějšího konfliktu studené války na korejském poloostrově. K dohodě došlo závěrem druhé nejvyšší schůzky mezi představiteli obou zemí za posledních více než padesát let.

Kim Čong il a Roh Moo Hyun konstatovali, že budou naléhat na Čínu a na USA, aby vyjednali oficiální ukončení korejské války z let 1950-1953.

Ve válce zahynuly 4 miliony lidí a skončila příměřím, v jehož důsledku došlo k rozdělení národa a k nedůvěřivému a ostražitému přístupu z obou stran.

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví   
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU   
22. 12. 2006 Jak úspěšně ovlivňovat a nenechat se zmanipulovat Jozef Bohumil Ftorek
21. 12. 2006 Čtyři občané "neurazili tureckou národní totožnost" překladem Chomského knihy   
21. 12. 2006 David Irving bude před Vánocemi propuštěn z vězení   
4. 12. 2006 Írán zablokoval přístup k Wikipedii, k Amazonu a YouTube   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2007 Radar -- mýty a fakta   
4. 10. 2007 Co ve zprávě vládní komise o radaru vůbec není Jaroslav  BRDSKÝ
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
27. 9. 2007 Nezajímá mě, zda je radar zdraví škodlivý, nechci ho   
27. 9. 2007 Propagandistický průzkum STEM pro Tomáše Klvaňu: Míchat jabka s hruškami Jakub  Rolčík
26. 9. 2007 Jak se v Česku dělá "vládní" beseda o Radaru Vladislav  Černík
25. 9. 2007 Amerických základen bude v ČR víc? Jan  Neoral
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2007 Je slušnost a civilizovanost "protikapitalistická"? Bohumil  Kartous
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
2. 10. 2007 Gordon Brown: Británie sníží svůj počet vojáků v Basře o 1000   
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2007 Rozchod Michal  Černík
26. 9. 2007 Módní přehlídka Emil  Bok
25. 9. 2007 Zarůstáš Kateřina  Komorádová
24. 9. 2007 Jan  Skácel
21. 9. 2007 V hodině studeného slunce se mi zdá Inka  Machulková
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Přítomnost Milena  Fucimanová
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2007 Katastrofa podnebných změn je už zde, varuje OSN   
26. 9. 2007 Senzitivní téma, anebo jen (navíc?) prestiž v sázce?! Miloš  Dokulil
19. 9. 2007 Záporné následky globálního oteplování pocítí už naše generace   
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2007 Jak jsem nyní potkal Rusko znovu Ladislav  Žák
10. 9. 2007 Schröder se s Putinem shodl na odporu k americkému radaru v Česku   
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA   
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
8. 8. 2007 Rusko na pranýři Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Rusko začíná sériovou výrobu nejmodernějších střel pro jaderné ponorky Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Rusko instalovalo protiraketový a protiletadlový systém S-400 Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2007 Syndikát novinářů uspořádal lobbistické setkání s politiky s vyloučením novinářů Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Stálá komise pro sdělovací prostředky se probudila Štěpán  Kotrba
2. 10. 2007 Rada Českého rozhlasu odflákla svou práci Štěpán  Kotrba
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství   
1. 10. 2007 Tadžikistan: Snaha o posilnenie pozície Peter  Stupavský
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein

Írán RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2007 Spojené státy provádějí výcvik letectva zemí v Perském zálivu pro válku proti Íránu   
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý