4. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 10. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Povstalci přepadli ráno konvoj více než 20 cisteren přepravujících ropu z Fallúdže do Sámarrá, celou kolonu zapálili a zajali několik řidičů, většině z nich se však podařilo utéci. Řidiči pocházeli většinou z provincií Anbár a Saláh ad-dín. Živí se dopravou surové ropy do rafinérie v Bajdží a přepravou přes provincii Anbár do Jordánska a Sýrie.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 16. září 2007

Bagdád

V poledne zasáhl povstalecký ostřelovač na náměstí Nusún americký konvoj doprovázený zahraničními žoldáky ve službách společnosti Blackwater. Ti na útok odpověděli zběsilou palbou, zabili devět místních lidí a dalších 15 zranili. Podle agentury Associated Press pracuje v Iráku pro okupační síly asi 120 000 žoldáků, většinou jako strážci amerických vojenských konvojů a zařízení.

Policie ohlásila nález 12 mrtvých obětí sektářského násilí pohozených na různých místech města.

Ozbrojená akce

V bagdádské čtvrti Ámil došlo v noci k boji mezi povstalci a loutkovou policií. Podle policie bylo několik povstalců zraněno. Americké síly uzavřely všechny přístupy do čtvrti, nad niž vzlétly jejich vrtulníky. Vzhledem k tomu se nepodařilo zjistit žádné podrobnosti.

Bombové útoky

Ráno zničil výbuch bomby v Miqdádíji americké obrněné vozidlo a zabil celou jeho posádku.

U oblíbené restaurace ve čtvrti Mulla Safa v Túz Churmátú explodoval motocykl naložený výbušninou, šest lidí usmrtil a 11 zranil. Podle původní zprávy zástupce místního guvernéra šlo o útok muže, který na sobě výbušninu odpálil přímo v restauraci.

Ve čtvrti Ma‘mún v západním Bagdádu zabil výbuch bomby u policejní hlídky jednoho civilistu a dva zranil. Další bomba odpoledne usmrtila v okrsku Ša‘b na severovýchodě města jiného civilistu. V okrsku Mansúr způsobil výbuch auta smrt dvou a zranění pěti lidí.

Pondělí 17. září 2007

Bagdád

Američané spolu s loutkovými silami začali po uzavření Ámiríje a A‘zamíje budovat další zeď v Bagdádu. Tentokrát má uzavřít čtvrť Chadru v západní části hlavního města, jejímž obyvatelům americké hlídky už před několika dny sdělily, že se se stavbou počítá.. Dálnice vedoucí do čtvrti už byla uzavřena a zakázán veškerý provoz aut, vojáci staví mohutné betonové zátarasy. Obyvatelé vyjádřili rozhořčení nad uzavřením čtvrti, z níž bude možno se dostat ven nebo zpět jen jedinou branou. Připravených betonových bloků je údajně tolik, že by každý obyvatel čtvrti mohl mít jeden sám pro sebe.

Důkazem pokračujícího sektářského násilí byl nález 11 lidí usmrcených střelnou ranou do hlavy.

Hillá

Mohutná exploze neznámého původu otřásla zdejší základnou 1. brigády 8. divize loutkové armády. Zranila deset vojáků, z toho dva důstojníky, a způsobila rozsáhlé škody na budovách.

Basra

Dopoledne ostřeloval povstalecký snajpr kolonu zástupce velitele zdejší policie brigádního generála Ajdana Džabra Karíma projíždějící okrskem Kút al-Hudždžadž. Podle policejního zdroje nebyl nikdo z kolony zraněn.

V Abú al-Chásib asi 20 km jihovýchodně od Basry zasáhli dva ozbrojenci auto s velitelem šíitského sektářského „Hnutí 15 Ša‘banu“ a na místě ho usmrtili. Abú al-Chásib byl poslední měsíc dějištěm atentátů na několik členů šíitské kolaborantské strany SIIC. „Hnutí 15 Ša‘banu“ je podezíráno z úzkého spojení s íránskou zpravodajskou službou „Ittila‘at“ a stálo údajně za vraždami mnoha významných sunnitů v Basře.

Ozbrojená akce

V Burse západně od Mosulu zastřelili povstalci večer vojáka loutkové armády.

Bombové útoky

Ráno zranil výbuch bomby v bagdádském Jarmúku tři policisty a dvě další osoby; kromě toho poškodil hlídková vozidla a několik obchodů. V okrsku Nahda centrálního Bagdádu zasáhla bomba americkou hlídku. Odpoledne vybuchlo auto u šíitské husajníje Ansarí v obchodním okrsku Džamíla na východě města, zabilo dva chodce a čtyři zranilo.

Kolem poledne zničila bomba v Qannánu 4 km západně od Hítu americké Humvee a zabila celou jeho posádku. Američané pak uzavřeli dálnici v úseku mezi Hítem a Hadíthou a prohledávali všechny vesnice.

Úterý 18. září 2007

Fallúdža

Povstalci přepadli ráno konvoj více než 20 cisteren přepravujících ropu z Fallúdže do Sámarrá, celou kolonu zapálili a zajali několik řidičů, většině z nich se však podařilo utéci. Řidiči pocházeli většinou z provincií Anbár a Saláh ad-dín. Živí se dopravou surové ropy do rafinérie v Bajdží a přepravou přes provincii Anbár do Jordánska a Sýrie.

Bagdád

Policie oznámila nález devíti mrtvých.

Bajdží

Ráno poškodil výbuch bomby východně od města vážně větev ropovodu spojující kirkúcká ropná pole s rafinérií v Bajdží, těžce poškozeno bylo rovněž potrubí přes Tigris vedoucí do Turecka. Značné množství ropy následkem toho uniklo do Tigridu a dým z hořící ropy zahalil celé okolí. Hasiči s ohnivým peklem bojovali celé dopoledne. Společnosti se teprve potom podařilo zastavit vytékání ropy do Tigridu a zahájit přípravy na čištění řeky a polí.

Basra

V noci dopadly do čtvrti Amin ad-Dachilí na západě města dvě rakety neznámého původu, časně ráno dopadla další střela blízko obydlí dělníků ropné rafinérie ve čtvrti Zahra. V obou případech způsobily hmotné škody, ale nikoho nezranily. Přestaly naopak po opuštění základny v prezidentském paláci minometné a raketové útoky na britské vojáky. Tím se zvýšila bezpečnost obyvatel okolních čtvrtí, do nichž při některých útocích dopadaly zbloudilé střely.

Sebevražedný útok

V poledne najel fidá‘í západně od Mosulu do kolony brigádního generála Matty al-Chazradžího, velitele 2. divize loutkové armády. Výbuch poškodil Humvee, v němž generál jel, a zranil dva jeho strážce; generál přežil útok i následnou střelbu útočníků. Vojáci palbu opětovali a jednoho z útočníků zabili.

Ozbrojené akce

V Šuraqatu 250 km severně od Bagdádu byl v přestřelce mezi policisty a pěti ozbrojenci zabit jeden policista a jeden z ozbrojenců. Další dva policisté byli zraněni a čtyři ozbrojenci zajati.

Podle amerického oznámení byl jeden z jejich vojáků zabit při útoku malými zbraněmi na jihu Bagdádu.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhla exploze bomby v Tikrítu kolonu zástupce guvernéra provincie Saláh ad-dín Abdalláha Džabaru, který byl spolu s jedním ze svých průvodců zraněn, zatímco jejich vozidlo bylo zničeno.

V Zafaraníji na jihovýchodě Bagdádu zabila bomba určená policejní hlídce civilistu a další dva zranila. V okrsku Zujuna na východě města poškodil výbuch auta několik soukromých aut, usmrtil dva a zranil pět civilistů. Další dvě auta explodovala u tzv. ministerstva zdravotnictví v centrálním Bagdádu, kde bylo usmrceno sedm a zraněno 20 lidí; shořelo tu 11 aut a několik domů bylo poškozeno. V poledne došlo k výbuchu auta a tržišti ve čtvrti Ur ve východním Bagdádu, kde zemřelo dalších osm civilistů a dalších 11 osob bylo zraněno.

Ve 12:30 došlo k výbuchu bomby uprostřed tržiště v Džalawle ležící asi 120 km severovýchodně od Bagdádu, při níž zemřeli čtyři civilisté a 13 utrpělo zranění.

Večerní exploze bomby zranila v Burse západně od Mosulu čtyři členy policejní hlídky, která po dokončení akce odtud odjížděla.

V Hášimíjatu 20 km východně od Ba‘qúby zničila večer bomba Humvee loutkové armády a zranila všech šest členů jeho posádky. Hlídka projížděla oblastí, kde nedávno došlo k řadě únosů.

Američané přiznali smrt tří vojáků, k níž došlo při výbuchu bomby v provincii Dijála. Tři další vojáci tu byli zraněni.

Středa 19. září 2007

Bagdád

Proamerický Málikího režim odvolal své předchozí rozhodnutí, jímž byla společnosti Blackwater odňata licence s tím, že jde jen o přechodné opatření, dokud nebude nedělní masakr zaviněný jejími žoldáky „vyšetřen“. Mluvčí vlády Alí ad-Dabbagh dodal: „Nehodláme jim zastavit činnost nebo trvale odebrat licenci, ale chceme, aby respektovali irácké zákony a pravidla. ... Chápeme a uznáváme bezpečnostní společnosti za to, že vykonávají ochranu, která je pro diplomaty a společnosti nezbytná.“

Ve městě se našlo dalších osm mrtvých; jako příčinu jejích smrti teď tzv. ministerstvo vnitra uvádí vždy střelnou ránu do hlavy, o známkách mučení se zprávy zásadně nezmiňují.

Mosul

V časných ranních hodinách prohledaly loutkové bezpečnostní síly čtvrť Wahda, během razie sebraly deset lidí, označily je za „teroristy“ a odvlekly.

Provincie Dahúk

Po celou noc až do 8:00 ostřelovalo turecké dělostřelectvo pohraniční vesnice u Zachu a Amadíje. Do oblasti dopadlo nejméně 82 střel, které způsobily paniku mezi vesničany. Zda způsobily nějaká zranění, zpráva neuváděla.

Basra

Ústřední výbor odborového svazu zaměstnanců ropného průmyslu oznámil, že vrchní inženýr společnosti „Oil of the South“ Tálib Nadží Abbúd zemřel časně ráno na následky zranění, která utrpěl, když na jeho auto na silnici u Basry začali američtí vojáci střílet a těžce ho zranili. Člen výboru Fálih Abbúd Amará kromě toho oznámil, že všichni zaměstnanci společnosti hodlají ve čtvrtek stávkovat a žádat rychlé zahájení vyšetřování inženýrovy smrti.

I když je jižní Irák obsazen britskými vojsky, západně od Basry střeží strategickou silnici z Kuvajtu sloužící výhradně jejich zásobování Američané.

Na severu města byl časně ráno před svým domem zastřelen policejní důstojník.

Ozbrojené akce

Dopoledne došlo v Džalawle (provincie Dijála) k boji, v němž bylo podle mluvčího loutkového režimu zabito 14 ozbrojenců a zabavena čtyři auta plná zbraní.

Podle oznámení americké armády zemřel v provincii Anbár jeden její voják při „nebojovém incidentu“. Další z amerických vojáků, příslušník jednotky speciálních sil, zahynul kdesi v provincii Ninwa při „dopravní nehodě“, která je podle oznámení „předmětem vyšetřování“.

Bombové útoky

Kolem 6:00 zničila bomba v Chadře na západě Bagdádu americký tank a zabila nebo zranila všechny vojáky v něm.

Ranní exploze auta v Kirkúku poškodila soukromé auto a zranila v něm dva civilisty.

Věc čtvrti Muthanna na východě Mosulu zasáhl výbuch auta americkou hlídku, zranil však údajně dva civilisty.

Po poledni zabil výbuch bomby v Džalawle loutkového vojáka, další tři zranil a těžce poškodil jejich hlídkové vozidlo.

Čtvrtek 20. září 2007

Hít

Rada ulamá oznámila, že pozdě večer a v noci obklíčili Američané několik čtvrtí města, v nichž nahodile sebrali řadu lidí. Důvod razie a zatýkání nebyl oznámen.

Bagdád

Za rozednění podnikli američtí a loutkoví vojáci další razii v Madínat as-Sadr. Americké vrtulníky přitom prohledávanou oblast ostřelovali zabily jednoho z obyvatel, dalších sedm zranili, poškodily dva domy a sedm aut. Během dvouhodinové razie vojáci sebrali a odvedli osm lidí.

Odpoledne přepadli ozbrojenci auto soudce Mustafu Kázima Abbuda ad-Damighího a jeho i řidiče zabili.

Za tento den se po městě našlo sedm zastřelených lidí.

Ba‘qúba

Pozdě večer zranila hlídka loutkových vojáků střelbou v Dillí Abbás severovýchodně od města tři lidi, z toho dvě ženy.

Mosul

Šajch známého kmene Šamar Fawwáz al-Džarba oznámil, že za poledne obklíčilo jeho dům asi deset aut s ozbrojenci, kteří dům vyhodili do vzduchu. Nikdo nebyl při této akci zraněn, dům však byl zcela zničen. Dodal, že v posledních dnech dostal řadů telefonických výhrůžek, při nichž byl vyzýván, aby zanechal pokusů o tzv. Mosulskou radu spásy. 16. září totiž oznámil, že dostal od Málikího vlády povolení vytvořit v Mosulu po vzoru anbárské rady spásy v Mosulu podobnou kolaborantskou organizaci, určenou k boji proti iráckému odboji.

Sebevražedný útok

Na mostě spojujícím bagdádskou ulici Palestina se čtvrtí Habíbíja najel v poledne fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády, zabil dva vojáky, zranil dva civilisty a poškodil několik soukromých aut stojících na stanovišti.

Ozbrojené akce

Odpoledne zastřelili ozbrojenci na silnici z Túz Churmátú do Tikrítu arabského člena městské rady Túz Churmátú Sajjida Chálida Karíma al-Bajjatího.

Jak oznámili Američané, zemřel jeden příslušník jejich speciálních sil v Kirkúku při „nebojovém incidentu“.

Ostřelování

V 21:05 dopadly čtyři minometné střely na policejní stanici v Madá‘inu. Zabily dva civilisty, zranily tři další a tři policisty. Poškozena byla budova stanice a několik okolních domů.

Bombové útoky

Ráno zasáhla v jižním Kirkúku exploze bomby policejní hlídku, jejíž vozidlo poškodila a jednoho z policistů zranila. Další bomba explodovala na jihu města ve chvíli, kdy byla ulice zcela prázdná, a proto nikoho nezranila.

Ve východním Bagdádu zasáhl dopoledne výbuch auta hlídku sil Magháwir, údajně však zabil pouze civilistu a tři další zranil.

Večer vyhodili ozbrojenci do vzduchu dům bývalého velitele policie v Huwajdžá 200 km severně od Bagdádu. Výbuch zranil dvě osoby, velitel sám v tu chvíli v domě nebyl.

Výbuch bomby usmrtil v provincii Dijála podle amerického přiznání jednoho příslušníka jejich speciálních sil a dalšího zranil.

Pátek 21. září 2007

Bagdád

Během dne bylo po městě nalezeno osm mrtvých obětí sektářského násilí, mezi nimi čtyři ženy, jejichž těla našla policie v Durá.

Chális

Hlídka složená z kurdských pešmergů zastřelila ve městě čtyři civilisty a další čtyři zranila. Ti byli s těžkými zraněními dopraveni do bagdádské nemocnice, kde o něco později jedno dítě na následky zranění zemřelo.

Miqdádíja

Na hlavní silnici severně od města zřídili neznámí ozbrojenci kontrolní stanoviště, na němž zastavili a na neznámé místo unesli sedm lidí.

Bombové útoky

V Talílu u Násiríje najelo na minu vozidlo rumunských okupačních vojáků, v němž jeden byl usmrcen výbuchem a dalších pět utrpělo popáleniny různého stupně. Z celkového kontingentu 605 vojáků jich 400 střeží v okolí Talílu ropovody, dalších 100 je umístěno v Basře, kde poskytují ochranu týmu pracovníků OSN.

V Kirkúku zabil výbuch bomby jednoho loutkového vojáka a jednoho policistu a zranil civilistu.

Sobota 22. září 2007

Bagdád

Američtí vojáci prohledali řídící budovu bagdádského mezinárodního letiště a zatkli bezpečnostního ředitele, manažera a dva úředníky z úřadu generálního inspektora letiště. Žádný z nich nebyl členem některé z hlavních politických stran ani hnutí a na letišti pracovali rok a půl. Američané neposkytli žádné vysvětlení, proč k zatčení došlo, ani kam zajatce odvezli.

Tzv. irácká národní garda vpadla večer do dětské nemocnice ve čtvrti Iskan a začala ji prohledávat. Když se nemocniční stráž a policie pokoušely zjistit důvod zákroku, gardisté je zbili pažbami zbraní a dva strážce sebrali. Stříleli při celé akci do vzduchu, čímž mezi dětmi a jejich rodiči způsobili paniku, řada rodin děti popadla a raději s nimi z nemocnice utekla. Lékaři nemocnice pohrozili stávkou, pokud se jim nedostane řádného vysvětlení útoku a ujištění, že se nebude opakovat.

Na několika místech města bylo nalezeno celkem devět mrtvých, usmrcených výstřely do hlavy.

Provincie Dijála

U hlavní silnice jižně od Miqdádíje bylo nalezeno zmasakrované tělo pětiletého chlapce.

Na okraji Chálisu našla policie pohozené ostatky 15letého chlapce.

Iskandaríja

Ráno prohledali Američané dům Ahmada Tawfíqa Abd al-Kázima v okrsku Džilawí a postříleli všech sedm lidí v domě včetně dětí, údajně pro podezření, že patří k milicím. Dům pak vojáci vyhodili do povětří. Poté došlo ke střetnutí s 12 muži, kteří se v domě zdržovali přechodně na pouti do svatého města Karbalá. Podle některých zpráv bylo těchto 12 zatčeno, podle jiných v boji zabito.

Mosul

Loutková armáda a policie vyhlásily na jihozápadě města zákaz vycházení a zahájily razii, během níž sebraly 54 obyvatel.

Ozbrojené akce

Na jihu Balád Rúzu přepadli povstalci kontrolní stanoviště policejních sil, jednoho policistu zabili a pět zranili. Celé stanoviště vyhořelo.

Na západě Mosulu zastřelili ozbrojenci policistu projíždějícího průmyslovou zónou města.

Američané přiznali smrt jednoho příslušníka námořní pěchoty, k níž došlo v Iráku následkem „nebojových“ zranění.

Bombové útoky

V Basře došlo k explozi auta zaparkovaného asi 50 metrů od budovy íránského konzulátu; výbuch však nezpůsobil žádné škody ani ztráty.

Na tržišti v Sulajmán Páku (asi 170 km severně od Bagdádu v provincii Saláh ad-dín) zranil výbuch bomby dva policisty a devět dalších lidí.

Odpoledne vybuchla bomba na dálnici na západní straně Bagdádu pod americkou kolonou; podle policejní informace zranila jednoho civilistu. V tutéž chvíli došlo k výbuchu další bomby v západobagdádské čtvrti Iskan; i tady měli být zraněni jen dva civilisté.

Večer zasáhla bomba ve čtvrti Hudaba na severu Mosulu policejní hlídku, jejíž vozidlo poškodila, zabila jednoho a zranila druhého policistu.

V noci zasáhla exploze bomby v Azimu 120 km severně od Bagdádu tři auta společnosti Dadžlá (Tigris) Import a zranila jejich řidiče.

Ve východním Bagdádu zabil výbuch bomby podle oznámení amerického velení jednoho amerického vojáka a druhého zranil.

Neděle 23. září 2007

Fallúdža

Večer ostřelovaly americké tanky a letadla základní školu v nedaleké Karmě. Jen díky pozdní hodině nebyl při tom nikdo zabit, zraněni byli tři obyvatelé blízkých domů. Proč na školu zaútočili Američané samozřejmě nijak nevysvětlili.

Bagdád

V okrsku Waššaš na severozápadě města vtrhli mahdisté vedení velitelem známým jako Madžíd Tábutá do řady domů, a při útoku zabili čtyři lidi – ženu se dvěma dětmi a 60letého muže.

Za tento den oznámila policie nález deseti zastřelených obětí sektářského násilí.

Ramádí

Zdejší policie našla dopoledne v pustině u Thartharu 29 km severně od Ramádí těla tří civilistů, kteří byli přede dvěma dny ve městě uneseni neznámými ozbrojenci. Podle lékařů byli mrtví déle než 12 hodin a na jejich tělech byly známky mučení.

Miqdádíja

Márnice zdejší nemocnice převzala sedm těl neznámých lidí, většinou svázaných a zastřelených, která byla nalezena na hlavní silnici u vjezdu do města.

Sebevražedný útok

Za poledne najel v Hibhibu u Ba‘qúby fidá‘í s automobilem Kia do kontrolního stanoviště loutkových vojáků, kde zranil tři vojáky a dvě další osoby.

Ozbrojené akce

Dopoledne se povstalci střetli s policií v Džable 30 km jižně od Bagdádu. Podle prvních zpráv byl zabit jeden z policistů a dvě další osoby, boj však stále pokračoval a na místo mířily policejní posily.

V Jathribu zaútočili povstalci na usedlost poručíka loutkové policie a zabili ho spolu s dalšími třemi příbuznými.

Ve vesnici Mustafíja u Huwajdžá našla odpoledne policie tělo mrtvého policisty z policejní stanice v Rijádu ležícím 56 km jihozápadně od Kirkúku, jenž byl unesen před několika dny a usmrcen pak výstřely do hlavy a těla.

V Mosulu zastřelili povstalci jednoho policistu.

Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že jeden britský voják zemřel na následky zranění utrpěných 21. září v Basře „při plnění povinností“.

Ostřelování

Několik minometných střel nezjištěného původu dopadlo do vesnice Dulajmí u Iskandaríje, kde poškodily několik domů a zabily dvě osoby.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby v Siníji 7 km západně od Bajdží americké obrněné vozidlo, které z 80 % shořelo a jeho posádka byla těžce zraněna.

Exploze podomácku vyrobené bomby přerušila kolem půlnoci ropovod vedoucí z ropných polí u Bajdží do Durá jižně od Bagdádu.

V Mosulu usmrtil výbuch bomby jednoho člena policejní hlídky.

Odpoledne zranil výbuch bomby v okrsku Chadra na jihu Kirkúku policistu a jednoho civilistu.

Pondělí 24. září 2007

Bagdád

Tentokrát byl oznámen nález 12 mrtvých těl na území Bagdádu.

Sámarrá

Za poledne obklíčili loutkoví vojáci celou čtvrť Mu‘tasim a prohledávali domy. Podle očitých svědků rozbíjeli vstupní dveře, rozbíjeli okna, ničili nábytek a sebrali všechny muže, které v prohledávaných domech našli.

Sebevražedné útoky

V poledne najel ve vesnici Abú Maríja a silnici mezi Mosulem a Tal Afárem fidá‘í nákladním autem do kontrolního stanoviště, usmrtil dva policisty, loutkového vojáka a tři další osoby a 17 lidí zranil.

Během nočních modliteb se v šíitské husajníji v Ba‘qúbě odpálil sebevražedný útočník a zabil 26 osob, většinou předních místních duchovních a kmenových vůdců různých náboženských komunit a členů loutkové armády. Mezi mrtvými byl šéf místní policie brigádní generál Alí Dajlan a šéf dopravní policie brigádní generál Nadžíb at-Tá‘í . dalších 50 lidí bylo zraněno, mezi nimi představený místní šíitské nadace šajch Ahmad at-Tamímí. K útoku se přihlásil islámský stát Irák čili al-Qá‘ida v Zemi dvou řek.

Ozbrojená akce

Granát hozený ozbrojenci v Mosulu na policejní hlídku minul podle velitele policejního operačního centra provincie Ninwa brigádního generála Abd al-Karíma al-Džabbúrího cíl a vybuchl mezi chodci, z nichž osm zranil.

Bombové útoky

Kolem 9:00 zasáhl výbuch auta v Kirkúku kolonu správce okrsku Mutlaqa Abd al-Karíma Násifa, zranil však jen čtyři jeho strážce a dva civilisty, Násif sám zůstal nezraněn.

K explozi dalšího auta došlo v okrsku Ummal 5 km západně od Kirkúku, kde zabil jednoho loutkového vojáka a čtyři zranil.

Do třetice došlo za poledne k explozi auta v Huzajrá 5 km jižně od Kirkúku, kde došlo ke zranění šesti civilistů.

Dopolední výbuch bomby v Mahlabu západně od Mosulu zabil jednoho civilistu, tři zranil a poškodil jejich auto.

Úterý 25. září 2007

Bagdád

Ani tento den se neobešel bez nálezu zavražděných civilistů; tentokrát to bylo osm zastřelených obětí.

Bajdží

Za svítání prohledali američtí vojáci dům Chalafa Hamída al-Assafa ve vesnici Džurajš, jehož dveře si otevřeli granáty. Způsobili tak popáleniny jeho ženě a jejímu ročnímu synkovi. Majitele domu pak zbili a ženu s chlapcem sebrali a odvedli. V domě zůstalo další dítě, 15 denní nemluvně. Několik členů místní odnože rady ulamá navštívilo poškozený dům a pak se dopisem obrátilo na guvernéra města s výzvou, aby byla žena neprodleně propuštěna. Pokud k jejímu propuštěni nedojde, pohrozili hromadnou demonstrací obyvatel.

Mahávíl

Těžce ozbrojený americký výsadek začal ráno prohledávat vesnici Mustafa u Maháwílu, kde pátral po jakémsi autě naloženém výbušninou, které ovšem nenašel. Místo toho se vojáci střetli v potyčkách s místními lidmi, tři z nich zabili, jednoho muže zranili a dalších devět zatkli a odvezli na svou základnu.

K podobnému útoku došlo před několika dny v okolí Iskandaríje.

Dibis

V oblasti ležící 45 km severozápadně od Kirkúku vyhodili ozbrojenci do vzduchu část plynovodu vedoucího z kirkúckých ropných a plynových polí k místní elektrárně. Dobu potřebnou na opravu přerušeného plynovodu odhadla společnost Oil of the North na týden.

Sebevražedné útoky

V okrsku Aššar v Basře odpálil dopoledne sebevražedný útočník auto u policejní stanice, kde bylo zabito a zraněno několik osob.

V Huwajdžá najel fidá‘í s automobilem Kia do kolony Husajna Alího Sáliha, předsedy loutkové místní rady. Šlo již o pátý atentát na tohoto kolaboranta, který byl i tentokrát s jedním ze svých strážců a jedním náhodným chodcem pouze zraněn.

Odpoledne se v mosulském okrsku Džamí‘a u policejního ředitelství odpálil fidá‘í v těsné blízkosti policejního ředitele tohoto okrsku plukovníka Abd Tawbíji. Ten byl s dalšími devíti osobami, mezi nimi jedním soudcem, při výbuchu zraněn.

Ozbrojené akce

Američané připustili, že jeden z jejich vojáků byl zastřelen ve východním Bagdádu při zneškodňování bomby.

Bombové útoky

Ranní exploze auta ve vesnici Umm ad-Dhiban 18 km západně od Sindžáru v provincii Ninwa si vyžádal smrt deseti lidí a zranění devíti dalších, vesměs civilistů. Čtyři ze zraněných přitom byli v kritickém stavu.

Ve čtvrti Karradá v centru Bagdádu ráno zranil výbuch bomby tři místní lidi. Kolem 11:00 usmrtila exploze auta v okrsku Zujuna na východní straně města pět lidí a 12 zranila.

Ve fallúdžské čtvrti Šuháda zabila asi v 11:00 bomba policistu a poškodila hlídkové vozidlo.

Středa 26. září 2007

Bagdád

Dalších sedm zastřelených obětí sektářského násilí nalezla policie na několika místech města.

Musajjib

Za svítání provedly americké síly výsadek v Džurf as-Sachr nedaleko města. Vrtulník přitom zasáhl střelou obytný dům, v němž bylo zabito devět členů jedné rodiny. Výsadkáři prohledali místní mešitu a zastřelili jejího imáma šajcha Hasana Muhammada al-Džannabího. Během razie zničili ještě další dům, ten byl však opuštěný.

Ozbrojené akce

V Madá‘inu přepadli povstalci kontrolní stanoviště tzv. Lví brigády ministerstva vnitra a zabili všech 15 přítomných příslušníků brigády, která má na svědomí sektářské násilí ve městě.

Americké velení oznámilo zranění jednoho svého vojáka při útoku povstalců v provincii Saláh ad-dín.

Ostřelování

Američané přiznali, že jeden z vrtulníků Apache námořní pěchoty se dostal jižně od Bagdádu do palby lehkých zbraní, když letěl podpořit operaci pozemních sil, a byl nucen nouzově přistát na blízké základně. Nikdo z  osádky nebyl údajně zraněn.

Bombové útoky

Ráno usmrtil výbuch bomby v Džazíře 2 km severně od Chálidíje jednoho policistu a zranil druhého. Zbytek hlídky pak zatkl v okolí tři muže jako „podezřelé“.

Při explozi dvou aut a jednoho nákladního auta byli v Mosulu čtyři lidé zabiti a 50 dalších zraněno.

Kolem poledne explodovala dvě auta v Šaruqatu 250 km severně od Bagdádu. Výbuchy zabily dva policisty a pět dalších lidí; pět osob bylo kromě toho zraněno.

Asi v 18:40 zničily exploze dvou aut v bagdádském okrsku Bajjá fasády několika domů, zabily 32 lidí a zranily dalších 28, některé z nich těžce.

Večer zasáhl výbuch bomby v Huwajdžá policejní hlídku, zabil policejního důstojníka a tři policisty zranil.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka při explozi v provincii Dijála.

Čtvrtek 27. září 2007

Bagdád

Za posledních 24 hodin oznámila policie nález devíti zastřelených lidí.

Sámarrá

Americké letadlo zasáhlo raketou iráckého řemeslníka Muhammada Mawlúda ar-Rahmáního, který vezl brány do továrny na stavební materiál na okraji čtvrti Džubajríja ve východní části města a na místě ho zabilo.

Irbíl

Íránské dělostřelectvo ostřelovalo několik pohraničních oblastí provincie v horách Barnaz a v oblasti Kudu. Tři ze střel zasáhly prázdný dům, který obyvatelé už před několika dny v obavách z ostřelování opustili. Další čtyři střely spadly do vesnice Muhji Chán, ale ani tam nikoho nezasáhly.

Ozbrojené akce

V Huwajdžá zastřelili dopoledne ozbrojenci loutkového vojáka v jeho vlastním autě.

V Mosulu zastřelil odpoledne na ulici Nadžafí muž s pistolí policejního prezidenta města Hudaby Chalfa Husajna a zmizel. Ulice je považována za klidné místo plné knihkupectví a papírnictví a je obvykle plná chodců.

Bombové útoky

V bagdádské Džadídě zabil ráno výbuch auta v ulici za mešitou jednoho a zranil tři civilisty. Další auto explodovalo o něco později ve čtvrti Ur, zranilo šest lidí a poškodilo několik aut a obchodů.

Pátek 28. září 2007

Bagdád

Americké letadlo zaútočilo kolem 1:00 na obytný dům ve čtvrti Sihha v Durá. V těžce poškozené budově zahynulo deset lidí a dalších sedm bylo zraněno. Američané útok nijak nevysvětlili, podle tvrzení loutkových bezpečnostních sil náletu předcházel ozbrojený útok na americkou hlídku projíždějící touto čtvrtí. Podle očitých svědků pokračoval nálet až do rozednění.

Tentokrát oznámila policie nález pěti mrtvých těl.

Sámarrá

V 11:00 začal početný oddíl iráckých loutkových vojáků uzavírat některé čtvrti města. Zákaz vycházení znemožnil místním lidem účast na pátečních modlitbách.

Ozbrojené akce

U čerpací stanice v Saqlawíji u Fallúdže zastřelil v poledne povstalecký ostřelovač vojáka z americké hlídky. Ostatní vojáci začali střílet po všech lidech kolem stanice, přičemž zabili jednoho muže a poškodili několik aut.

Američané teprve teď oznámili, že v polovině září zemřel jeden z jejich příslušníků námořní pěchoty při „nebojovém incidentu“, k němuž došlo na blíže neurčeném místě provincie Anbár.

Sebevražedný útok

Ve vesnici Mazrá‘a nedaleko Tal Afáru pronásledovala hlídka loutkové armády auto řízené sebevražedným útočníkem. Poté, co na ně začali střílet, auto explodovalo, zabilo tři vojáky a tři civilisty a dalších 17 osob zranilo, některé těžce.

Bombové útoky

Výbuch cisterny zničil v západním Mosulu most Sihha. Silný výbuch poškodil i řadu poblíž zaparkovaných aut a obytných budov a zranil asi 20 lidí.

V noci došlo k explozi bomby u domu policejního plukovníka Fattáha al-Chafadžího v Huwajdžá, který při výbuchu zahynul.

Sobota 29. září 2007

Bagdád

Policie za tento den ohlásila nález čtyř mrtvých.

Sámarrá

Čtvrti Džubajríja, Armušíja, Dubbat. Sikak a Mu‘allimín stále blokovaly loutkové síly. Povstalci na ně zahájili útok z několika stran, načež následovala déle než dvouhodinová bitva. Podle oznámení režimu v ní byli zabiti dva příslušníci sil Magháwir.

Ozbrojené akce

Před polednem se na bagdádské křižovatce Ámin na ulici Džumhúríja střetli ozbrojenci s loutkovými vojáky. Během přestřelky byli zraněni čtyři civilisté.

Američané přiznali, že v bojích na jihu Bagdádu a v provincii Dijála přišli o život dva jejich vojáci. Kromě toho oznámili smrt jednoho vojáka v přestřelce s povstalci ve východním Bagdádu, při níž došlo ke zranění dalšího vojáka.

Ostřelování

V časných ranních hodinách zasáhlo základnu Camp Echo v Díwáníji, kde jsou umístěni polští okupační vojáci, 12 raket Kaťuša. Šlo o druhý útok tohoto druhu na polské vojáky během jediného týdne.

Odpoledne dopadly tři minometné střely na americkou hlídku u policejního ředitelství v Dulu‘íji. Podle policie zabily jednoho z vojáků.

Bombové útoky

Odpoledne explodovalo v Hamdaníji 35 km východně od Mosulu auto stojící u vládní banky, zasáhlo projíždějící policejní hlídku, zabilo čtyři policisty a dalších 16 zranilo. Mezi mrtvými byli dva policejní důstojníci.

Ve čtvrti Bunuk na východě Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku.

V provincii Saláh ad-dín zničila bomba instalovaná příslušníky Armády mudžáhidů americké Humvee. K dalšímu podobnému útoku této organizace došlo u Kirkúku; v obou případech zahynuly celé posádky zničených vozidel.

Neděle 30. září 2007

Bagdád

V poledne zastavili ozbrojení muži v okrsku Nahda auto inženýra a generálního ředitele státní společnosti Mu‘tasim Táliba al-Ubajdího právě když odjížděl z úřadu, zasypali inženýra deštěm kulek, zabili ho a zmizeli. Zcela nezraněn zůstal Ubajdího řidič.

Podle oznámení tzv. ministerstva vnitra byla v Bagdádu nalezena čtyři těla obětí sektářského násilí, další tělo bylo objeveno v Mahmúdíji a tři v Haswě v provincii Bábil. Na posledních třech obětech byly patrné stopy po mučení.

Ozbrojené akce

V díwáníjské Džadídě našla ráno policie tělo loutkového vojáka, kterého před jeho domem zajali ozbrojenci, odvlekli ho a později zastřelili.

V Basře pokračuje boj mezi šíitskými milicemi o kontrolu nad městem. V jeho rámci se blíže neurčení ozbrojenci pokusili zastřelit velitele místní policie majora Abd Kázima, ten však atentátu unikl.

V Mosulu přepadli ozbrojenci kolonu člena loutkové městské rady šajcha Mumtáze Mahmúda al-A‘radžího a deštěm kulek ho i se třemi strážci usmrtili. A‘radží byl členem kolaborantské Islámské strany Iráku a současně předsedou výboru pro regionální rozvoj provincie Ninwa.

Odpoledne v Mosulu ozbrojenci zastřelili dva policisty.

Americká armáda oznámila smrt jednoho vojáka, k níž došlo při útoku povstalců a na hlídku ve východním Bagdádu.

Ostřelování

Po poledni dopadly čtyři minometné střely do blízkosti budov provinčního úřadu a policejního ředitelství v Mosulu.

Bombové útoky

V Mosulu odpoledne narazila na bombu policejní hlídka, z níž byli dva členové zraněni.

V Tikrítu na silnici vedoucí do Bajdží zasáhla bomba zásobovací transport americké armády a částečně jej zničila.

Večer zasáhla bomba na hlavní ulici Huwajdžá policejní hlídku a zranila tři policisty.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       4. 10. 2007
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví
4. 10. 2007 Co asi měli na mysli autoři petice o vzdělanosti
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
4. 10. 2007 Je slušnost a civilizovanost "protikapitalistická"? Bohumil  Kartous
4. 10. 2007 Co ve zprávě vládní komise o radaru vůbec není Jaroslav  BRDSKÝ
4. 10. 2007 Obě Koreje uzavřely mírový pakt o prosperitě
4. 10. 2007 Ivan Hoffman chce ústavně zakázat reklamu
4. 10. 2007 Žadatelé o azyl z Darfuru byli po deportacích biti a mučeni
4. 10. 2007 Scotland Yard před soudem za zabití brazilského elektrikáře, policisté se možná vyhnou stíhání
4. 10. 2007 Padesát let od vypuštění sovětského Sputniku
4. 10. 2007 Bush vetoval návrh zákona o zdravotnické péči pro děti
4. 10. 2007 Česká národní flagelace aneb Jak moc velkou ostudu dělají Češi ve finských národních parcích Michal  Straka
4. 10. 2007 Strach z propouštění, aneb stále víc lidí pracuje v nemoci Uwe  Ladwig
4. 10. 2007 Severní Korea zlikviduje svůj jaderný reaktor
4. 10. 2007 Korelace indikátorů důvěry v ekonomiku a skutečného HDP
4. 10. 2007 Zelené linky Praha-Brusel Pavel  Pečínka
4. 10. 2007 Ukrajinskej lavici prepadlo jeden a pol milióna hlasov Ivan  Hopta
4. 10. 2007 Zatracená pedofilie Wenzel  Lischka
3. 10. 2007 Jak rovné jsou rovné příležitosti? Michaela  Appeltová
3. 10. 2007 Čurdová: ČSSD je na straně samoživitelů a samoživitelek Anna  Čurdová
4. 10. 2007 Evropa jako nová hranice Miloslav  Ransdorf
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007
3. 10. 2007 Vládní "posouzení zdravotních dopadů" radaru v Brdech: Podhodnocené výkonové parametry plus triviální výpočet
2. 10. 2007 Aféra jménem Andula (III. část) Josef  Brož
3. 10. 2007 Velký náčelník šéfinspektor Jacques Clouseau Jan  Stern
3. 10. 2007 Jak vidí "obyčejní" Američané válku v Iráku? Simone  Radačičová
3. 10. 2007 Tejc: NBÚ prokázal, že Langer nemluvil pravdu Jeroným  Tejc
3. 10. 2007 Soumrak utopií (třetí část) Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
3. 10. 2007 Minimální mantinely pro jednání české vlády s americkou o zřízení radarové základny USA v ČR Václav  Drbohlav
3. 10. 2007 Republikánský monarcha, prozatím Štěpán  Drahokoupil

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007