23. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
TU-95 C
23. 8. 2007

ANALÝZA

Co znamenají "Medvědi" na obloze?

Zavedení hlídkových letů strategického letectva Ruské federace je u nás vesměs prezentováno bez zohlednění právě jejich strategického významu. Buď je nabízena žertovná glosa amerického činitele o jakési "airshow" sovětských vzdušných veteránů, anebo je to servírováno než jako další z projevů Putinova nostalgického velikášství.

V této souvislosti nelze zapomenout, že před rokem vyšla ve Foreign Affairs stať nazvaná Vznik nukleární nadřazenosti USA. Zaujala vizí, že jaderné síly USA jsou schopné preventivního odzbrojovacího úderu proti Rusku, jenž by zničil jeho odstrašující jaderný arzenál. A jehož případná odvetná rezidua by zachytila US protiraketová obrana.

S prodlevou, ale zato v promptní reakci na záměr lokalizovat v ČR radarovou základnu, na to reagovala stanoviskům Kremlu blízká "Izvěstija" 31. 5. 2007. A to statí v podstatě upřesňující informaci z Foreign Affairs. Uvádí, že Rusku zůstala schopnost zničit USA do třiceti minut salvou až 650 balistických raket s dvěma tisíci jadernými hlavicemi. Varuje však, že tento princip odstrašující jaderné rovnováhy byl narušen převahou, kterou USA získaly z prodloužení doletu střely s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Ta, jak známo, má při rychlosti až 900 km/h dolet cca 2500 km v letové hladině 15-30,5 metrů.Takže jí radary neobjeví a PVOS nezničí, zatímco ona cíl zasáhne s přesností až jednoho metru. A propos -- může aparatura zcela autonomně řídící let manévrující letounové střely stejně efektivně, tj. s přesností zásahu do jednoho metru, ovládat i trajektorii letu např. dopravního letounu, pokud by do něho byla instalována ?

Stať z "Izvěstijí" dále připomíná, že na námořních nosičích, již nyní obkličujících Ruskou federaci, je umístěno víc než šest tisíc střel Tomahawk, což by USA umožnilo jednorázovou salvou napadnout všechny významné cíle na jejím území. V této souvislosti nelze opomenout, že Američané si jejich podobné nasazení již vyzkoušeli v Iráku. V první fázi přepadení odpálili 291 střel, z nichž 85% zasáhlo cíl.

Rusové tak usuzují, že stoprocentní úspěšnost zásahu Tomahawků je nepravděpodobná. A kdyby se po uvažovaném americkém úderu zachovala jen desetina ruského jaderného potenciálu s dvěma sty jaderných hlavic, jejich odvetné nasazení by postačilo ke zničení amerických velkoměst.

Uvedená stať dovozuje, že právě pro tuto eventualitu USA budují systém PRO. Veřejnosti přitom prezentovaný ve vazbě na kampaň boje proti terorismu jako výlučně obranný před teroristy a tzv. "darebáckými státy". Ve skutečnosti má být určen jako součást systému likvidace balistických raket detekovaných v iniciální fázi jejich letu, kdy ještě nejsou schopny se vyhnout antiraketě. Jeho komponenty ale musí být umístěny v optimálních souřadnicích ve vztahu k "choulostivému" potenciálu RF, což splňuje lokalizace radarové základny na území ČR. Jejímž úkolem je detekce parametrů trajektorie ruských balistických raket v prvních sekundách po startu. Neboť námořní či kosmické pozorovací prostředky jsou toho schopny až po několika minutách jejich letu, když jsou již ale tyto zbraně schopny úhybných manévrů. A mělo by se jednat o radiolokátor s rozlišovací schopností v řádu decimetrů při dosahu až 5 000 km. Rusové proto jak známo pohrozili, že z důvodu vlastní sebezáchovy v prvních deseti minutách po napadení zničí salvou několika raket s jadernými hlavicemi v Čechách umístěný radar.

Připojme k těmto - po internetu snadno dostupným, a i laikovi srozumitelným informacím - ze stejného média snadno "získatelné" parametry o výkonech a operačním nasazení dálkového bombardéru Tu-95MS (v kódu NATO "Bear H", čili "Medvěd"). Jeho dolet činí přes 10 000 km a tyto stroje mají plánovanou operační životnost do roku 2015. Jedná se přitom o nosič 16 kusů ruské obdoby Tomahawku, a to manévrující letounové střely typu Ch-55.Tyto střely mohou být na palubě Tu-95MS samozřejmě nahrazeny protilodními raketami nejmodernější generace.

V rámci informace ocitované z "Izvěstijí" si snadno dovodíme, že americké námořní nosiče střel typu Tomahawk se s nimi musí přiblížit teritoriu Ruské federace na vzdálenost úměrnou jejich doletu a předvídatelným cílům. A protože počet hladinových plavidel a ponorek nesoucích Tomahawky nepřesahuje dvě desítky kusů, je zapojení celkem dvaceti "Medvědů" s vytrvalostí přes 10 000 km letu do nepřetržité štafety hlídkových letů adekvátní odpovědí na potencionální americkou hrozbu v samém zárodku.Laicky vzato, jeden "Medvěd" na obloze, kroužící nad jedním námořním nosičem vyzbrojeným Tomahawky, představuje přinejmenším účinný faktor aktivní obrany, schopný zadržovat obávanou nepřátelskou činnost protivníka.

"Joke" amerického vládního komentátora je tak spíše nuceným úsměvem. I proto, že ony "obstarožní" tupolevy měly na velmocenské strategickovojenské šachovnici ještě za studenoválečné éry přinejmenším srovnatelné postavení s dálkovými bombardéry B-52 G či H, neblaze proslulými kobercovými nálety, včetně bomb s napalmem, proti obyvatelstvu Vietnamu.A jenž, navzdory stejnému stáří (vyráběny dokonce o rok dříve, tj. od r. 1955) jako TU-95 dodnes tvoří páteř strategického bombardovacího letectva USA (a to zřejmě až do roku 2045).

Ruští "Medvědi" na obloze jsou tak ze všeho nejvíce poselstvím do Bílého domu o relativnosti úvah, které korunuje umístění US radarové základny pár desítek kilometrů od Prahy, a pasující zdejší obyvatelstvo na případné živé štíty.

Nicméně "Medvědi" na obloze jsou jistě i produktem studenoválečnické hysterie, do které Američané svými prvky PRO v Polsku a u nás Rusy tak obratně manévrují. Prezident V. Putin se ve svém poselství z počátku roku se zadostiučiněním zmínil o desáté pozici ruské ekonomiky ve světovém měřítku. Revitalizace vojenského potenciálu, jeho modernizace a mobilizace jeho významu na úroveň srovnatelnou snad až se silou SSSR, a to podle množících se prohlášení ruských činitelů dokonce "za každou cenu", ohrožuje cestu Ruska. Stát se v dohledné době moderní a proporcionálně bohatou společností, z hlediska časového horizontu na rozdíl od USA surovinově zcela nezávislou.

Rýsující se studená válka mezi USA a RF však ale nehrozí přerůst do rozměrů tohoto konfliktu v druhé polovině minulého století.Z prostého důvodu.Její protagonisté poněkud "zkarikovali". Z vojenskoekonomického hlediska je potenciál RF ve srovnání s bývalým SSSR na úrovni sice mocné, ale již jen regionální veličiny.Stín Číny, jejíž - podle svého označení ještě komunistická strana - si osedlala a výnosně pro rozvoj celé společnosti "dojí" kapitalisty (a dokonce stín již i tradičně nuzné Indie), ubírá Rusku výlučné místo na slunci byť jen v asijském kontinentu.

Triumfující Amerika se již začíná podobat Švejkovi, mávajícímu berlemi na invalidním vozíčku, tlačeném jeho stařičkou bytnou do války. Invalidními pomůckami a paní Müllerovou nejsou jen Čína a fatální závislost stability dolaru na jüanu. Není to ani neschopnost udržet si donedávna samozřejmý pořádek na svém "zadním dvorku", kde mezitím nabývá na síle "Anti-US" červotoč Chavezovy "Bolívarské revoluce." A jejíž plody, např. v podobě laciné topné nafty v zimním období, již po několik let infikují hispánský virus v jeho ghettech amerických metropolí. Ani Vietnamy v Afghanistánu a Iráku. Ale je to i stále hlasitěji tikající časovaná bomba po generace zakonzervovaných neduhů americké společnosti.Které mohly v klidu zůstat pod pokličkou růstu americké prosperity. Jejíž stav v současnosti vystihují nanejvýše lety obstarožních kosmoplánů, již folklórně doprovázené trhlinami nejenom v jejich pláštích. Ale především trhlinami ve víře, že respektování základního lidského práva, a to na život, jde v USA po desetiletí kampaně za dodržování lidských práv stranou před kšeftem a demonstrací síly.

Obstarožní "Medvědy" na obloze viděti, tak jazykem vykladačů znamení a úkazů na nebi, zároveň znamená viděti pomalu přibližující se soumrak éry světa, v němž mocnější řeší svoje bytostné problémy a krize nakonec jen drancováním a loupeživými válkami.

                 
Obsah vydání       23. 8. 2007
23. 8. 2007 V zájmu osvěty Jan  Čulík
23. 8. 2007 Jaromír Štětina: KSČM se dopouští vlastizrady, když odmítá americký radar
23. 8. 2007 Informace pro MFD: Premiér sídlí v Kramářově vile Oldřich  Průša
23. 8. 2007 O radaru tak trochu jinak Michael  Kroh
23. 8. 2007 Riziko jisté smrti s dlouhotrvající agónií Michal  Mašín
23. 8. 2007 Amerika "prohrává válku proti terorismu"
23. 8. 2007 Greenpeace vyjíždí do měst a obcí diskutovat o radaru
23. 8. 2007 Ivanov: Ruské strategické letecké hlídky nejsou agresivní
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde
23. 8. 2007 Je důležitý modul anteny radaru, nebo naše bezpečí? Jan  Neoral
23. 8. 2007 Terorismus zastaví jen změna mezinárodního klimatu
23. 8. 2007 Kdy je Sisyfos užitečný a kdy je věda nebezpečná Štěpán  Kotrba
23. 8. 2007 Vztah k vědě musí být kritický Boris  Cvek
23. 8. 2007 Dva výrostci zatčeni za vraždu jedenáctiletého chlapce
23. 8. 2007 Vládní NEreforma Michal  Rusek
23. 8. 2007 Špatný kredit není jen jed pro hospodářství, aneb Nekonformní pomoc pro banky i soukromníky Uwe  Ladwig
22. 8. 2007 Dostane cenu pro mladé umělce roku 2007 "NG 333" skupina Ztohoven?
23. 8. 2007 Další tragický 21.srpen českého národa?
23. 8. 2007 Proč nepřesunout nádraží v Brně? Jan  Motal
23. 8. 2007 Na záření nás matička příroda dobře připravila
22. 8. 2007 ČR nemá příliš benevolentní limity
22. 8. 2007 Trestní stíhání ďábla v kauze Čunek Petr  Dolínek
22. 8. 2007 Ruský generál varuje ČR před přijetím raketové obrany
22. 8. 2007 Obava z údajně škodlivých účinků amerického radaru jako odvádění pozornosti od problému Jan  Čulík
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
22. 8. 2007 Horký podzim Oskar  Krejčí
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
22. 8. 2007 Proč to udělali? Josef  Vít
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
8. 8. 2007 Rusko na pranýři Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Rusko začíná sériovou výrobu nejmodernějších střel pro jaderné ponorky Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Rusko instalovalo protiraketový a protiletadlový systém S-400 Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Jen dočasný mráz mezi Moskvou a Londýnem? Jiří G. Müller
24. 7. 2007 Bělorusko chce dodat zbraně Chavezovi - za miliardu dolarů Štěpán  Kotrba
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
17. 7. 2007 Evropa a konvenční ozbrojené síly I.: Od Helsinek po Vídeň Zdeněk  Brousil
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost