5. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 1. 2007

Izrael si vypracoval tajné plány, jejichž cílem je zničit íránské zařízení na obohacování uranu, a to taktickými jadernými zbraněmi. Tvrdí to britský týdeník Sunday Times na základě informací z izraelských vojenských kruhů. Diskuse v televizi BBC nad nedělním tiskem v sobotu před půlnoci dospěla k závěru, že jde zřejmě o propagandistický nátlak ze strany Izraele na Írán, aby se vzdal své jaderné politiky.

Sloupek
Jiří Staněk

Klobouk z černé plsti
Potem promaštěný
Bere na sebe podobu ženy
Někdo se hlasem Jahveho táže:
Jsi sám a obřezán? Anebo
Jinak připravený do lázně
Mikve sestoupit po kamenech
Do vody plodové se vnořit
Jericha hradby tabu zbořit
Troubou hlasu: oddanným mlčením?
A: může být v tobě jistota
Že je to voda a ne louh
V kádi na činění kůže?
Na hladině plovoucí růže
Hořící svíce více nenapovím

Okolní hory začínají čtení tóry
Ukazovátko smrků v lesích
Sečteno ztopořeno podtrženo:

Mé věno: můj chtíč

z autorova rukopisného díla vybral Štefan Švec

7. 1. 2007

Stanislav Wielgus budoucí varšavský arcibiskup rezignoval hodinu před oficiálním jmenováním. V jeho rámci se tuto neděli měla konat slavnostní mše, které se měl účastnit polský prezident.

Wielgus přiznal, že za komunismu spolupracoval s polskou tajnou policií, avšak tvrdí, že jednotlivé kněze neudával. Komentátoři poznamenávají, že odstoupení nominovaného arcibiskupa na poslední chvíli je bezprecedentní. Znamená to prý podstatnou krizi v polské katolické církvi, která hraje v Polsku významnou roli.

Podle historiků spolupracovalo s polskou tajnou policií za komunismu asi patnáct procent katolických kněží.

Za současné pravicové vlády se v Polsku konají čistky osob, které údajně spolupracovaly s komunistickou policií. Pronásledování osob v situaci, kdy je téměř po dvaceti letech po pádu komunistického režimu obtížné přesně určit dobové poměry i míru vydírání od komunistické tajné policie, způsoby, jímž se mu občané snažili vyhýbat, i pravdivost toho, co a z jakých důvodů komunističtí policisté psali do spisů obětí svého vydírání, je velmi sporné. Je to dalším důkazem, že postkomunistická "demokracie" ve střední Evropě mnohdy nabývá patologických forem.

Na druhé straně je pravda, že církevní hodnostář, o němž vládly pochybnosti, jak to bylo s jeho spoluprací s tajnou policií, neprojevil rozumný úsudek, když navzdory těmto pochybnostem funkci arcibiskupa původně přijal. (JČ)

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 1. 2007
Bobtnání fízlovských a represivních kapacit pod hlavičkou boje proti terorismu, které během pár let může vést k podstatně efektivnější kontrole všech "neposlušných", než jakou někteří z nás zažili v relativně již uvolněném období na konci osmdesátých let - ale díky novým technologiím vlastně i účinnější než v letech padesátých.

Vážení přátelé, v příloze naleznete výzvu, kterou jsem před chvílí podepsal. Přiznám se hned, že jsem o tomto kroku dlouho přemýšlel; skutečnost, že mi ji přeposlal Petr Uhl mě sice definitivně zbavila obavy z dalšího patočkovského mobilizačního pokusu - a věru nemám chuť tkáti "demokratický" šlojíř halící úzkou skupinku pretendentů na trůn, jejíž respekt k demokracii, jíž se soustavně zaklínají, je v praxi podstatně menší než u příslušníků etablované politické třídy, které nemohou přijít na jméno... Nejde tedy o X-té vydání Děkujeme, odejděte. Ale stejně.

Patrně i Vy jste v minulých letech podepsali řadu nejrůznějších petic. Patrně i Vy jste si jeden nebo dva okamžiky mysleli, že ten který standardní politický subjekt změní korupční postprivatizační chaos a často i mocenskou zvůli v ČR... Může toho všeho dosáhnout nějaké prohlášení, které prostě podepíšu? Právě toho se týkala a nadále týká má skepse. (Mimochodem: Já sám jsem na seznamu signatářů našel několik jmen lidí, kteří na mě v minulosti útočili nebo s nimiž jsem měl ostré spory.)

6. 1. 2007

IRÁCKÝ PREMIÉR:

Irácký premiér Núri al-Maliki varoval, že jeho vláda pravděpodobně "přehodnotí" styky se zeměmi, které kritizovaly popravu Saddáma Husajna. Maliki zdůraznil, že poprava byla "iráckou vnitřní záležitostí" a že se bývalému prezidentu dostalo spravedlivého soudu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Terry Jones
6. 1. 2007

Začátkem letošního roku požádá Bushova vláda americký Kongres, aby schválil dalších 100 miliard dolarů na tíživý úkol jak učinit pro Iráčany život nesnesitelným. To znamená, že tím stoupnou celkové výdaje na současnou posedlost Bílého domu s vedením války na téměř 500 miliard dolarů -- každý americký občan mohl dostat 1600 dolarů. Jakpak by se asi voliči rozhodli, kdyby měli volbu: (a) dáme každému Američanovi 1600 dolarů, anebo (b) vydáme ty peníze na bombardování jedné země na Blízkém východě, která nepoužívá toaletní papír.

Samozřejmě, Bush s těmi penězi mohl udělat ještě něco jiného -- mohl dát každému Iráčanovi 18 700 dolarů. Napadá mě, že to by asi poněkud snížilo hrozbu mezinárodního terorismu, píše v deníku Guardian Monty Python Terry Jones.

Možná jsem staromódní, ale nemohu si pomoci: mám pocit, že kdybyste někomu dali 18 700 dolarů, začal by vás podporovat víc, než kdybyste ho bombardovali jak šílení. Za ty prachy by si v každém případě mohli koupit spoustu toaletního papíru.

< Terry Jones

5. 1. 2007

EGPYTSKÝ PREZIDENT MUBARAK:

Okolnosti oběšení Saddáma Husajna ho proměnily v mučedníka, uvedl egyptský prezident Hosni Mubarak. Dodal, že neoficiální videozáznam popravy byl odporný a barbarský. Chaotické scény při popravě, kdy se přítomní Saddámovi posmívali, byly odsouzeny po celém světě.

Egypt je významným regionálním spojencem USA na Blízkém východě a je jen jedním ze dvou arabských států, které podepsaly mírovou dohodu s Izraelem.

5. 1. 2007

Britský premiér Tony Blair odmítá se vyjádřit na veřejnosti k popravě Saddáma Husajna, navzdory tomu, že se nad jeho mlčením v této věci silně pozastavují sdělovací prostředky.

V době Saddámovy popravy byl Blair na dovolené v Miami. Zdůrazňuje, že podporuje vyšetřování okolností, jak bylo zveřejněno neformální video popravy, natočené mobilem.

6. 1. 2007

"To, že Saddám skončil i v propadlišti dějin, je správné, nic než nejvyšší trest si za své mnohonásobné zločiny nezasloužil.

Jenže poprava proběhla ostudně. Irácká vláda se nedokázala důstojně zbavit zločince a ukázat přesvědčivě světu, že stejně důstojně se vypořádá i s obrovskými problémy své země. "Nikdy nebylo aktuálnější varování Friedricha Nietzscheho, že ten, kdo bojuje proti monstrům, si musí dávat velký pozor, aby se sám nestal monstrem. Rétorika války zahájené jménem civilizace degenerovala v kvákání pletařek (které za teroru Francouzské revoluce seděly u gilotiny a pletly svetry). Měli bychom se hodně stydět," napsal k provedení popravy například Sam Leith v britském deníku The Daily Telegraph," cituje Viliam Buchert v Mladé frontě Dnes britský konzervativní list v překladu Britských listů.

Jenže Sam Leith ve svém článku poukázal ještě na něco jiného, jak to s uspokojením kvitovali mnozí čtenáři v čtenářském fóru pod článkem. Sebekriticky upozornil na obscénnost médií, která se vyžívala v informacích o popravě.

"Naše horečnaté vzrušení nad tím konopným provazem není ničím jiným než rykem chátry," míní Sam Leith.

Na jiný aspekt celé věci však poukázal drsný kreslený komentář Martina Rowsona v deníku Guardian ZDE. "Ještě jednou! Pořád to není dost důstojné!" zní příkaz mimo obraz popravčím, kteří v přítomnosti svědků s kápěmi a mobilními telefony znovu a znovu věší už rozkládající se mrtvolu. Rowson tím oprávněně oživuje otázku trestu smrti. Obrázem se jasně ptá: "Může být jakákoliv poprava, zbavení člověka života, kdy důstojná - bez ohledu na to, jakým je odsouzenec zločincem?" Neblahá epizoda s popravou Saddáma Husajna to ozřejmila víc než jasně.

To jsou závažné otázky. Nejsem si jist, zda je neměla zohlednit i Mladá fronta Dnes aspoň jako námět do diskuse.

Tři králové
6. 1. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro hrabivé lékaře

Čtení: Izaiáš 60,1-6 Text: Matouš 2,1-12

Známé vyprávění z Matoušova evangelia o klanění tří králů, či vlastně mudrců je názorným příběhem, určeným k tomu, aby se četl, čili legendou (legenda je gerundivum od legere, čísti). Nejsou to zdaleka "cestovní zážitky svatých mudrců". Teprve když tento předpoklad uznáme (pokud tedy respektujeme literární druh, kterým toto vyprávění je), můžeme se legitimně ptát, o čem ten příběh vypráví, proč právě on je nabízen ke čtení, k opakování, k tomu, aby se stal součástí paměti člověka i celého lidstva.

5. 1. 2005

Christus Mansionem Benedicat

Svátek Zjevení Páně, řecky Epifaneia či theofaneia (tj. Boží zjevení), lidově zvaný "Tří králů", je na Východě původním svátkem Kristova narození. Svým obsahem téměř totožný s vánočním svátkem Narození Páně. Pod epifanií se v antice rozumělo jak viditelné zjevení božstva, tak i slavnostní příjezd panovníka, uctívaného jako božstvo, do měst jeho říše. Je možné, že volbu 6. ledna ovlivnil pohanský svátek: v Alexandrii slavili pohané v noci z 5. na 6. ledna narozeniny boha Eóna, boha času a věčnosti.

5. 1. 2007

Osobně jsem si s velikým zájmem přečetl novoroční radu Jana Čulíka, ve které vyzýval k hojnému vzdělávání se na zahraničních univerzitách. Snad příliš zdůrazňoval ty anglosaské, ale proč ne, je evidentní, že je dobře zná. Nejvíce se mi líbil závěr jeho příspěvku, kdy říkal, že je lhostejno, jestli se dotyčný vrátí nebo nevrátí, že vždy to může být ku prospěchu jeho vlasti. Má pravdu. Zkušenost odjinud je prostě nenahraditelná. Dává odstup, plastičtější vidění a cesta na zkušenou, tovaryšský vandr nebo zahraniční stáž patří k české tradici jako k velbloudovi hrby. Je velká škoda, že tuto tradici nerozvíjíme v době, která je k tomu obzvláště vhodná. Ještě horší je, že současné možnosti nevyužíváme systematicky.

5. 1. 2007

DOKUMENT

Motto: "Nám všem manžel systematicky, řekla bych přímo cíleně, konstruktivně, chladnokrevně, tak dlouhou dobu lhal. To je věc, která mi už nikdy nepřestane vadit."
Pavla Topolánková pro iDnes 6. října 2006 ZDE

Prohlášení premiéra a předsedy občanských demokratů Mirka Topolánka k jeho rodinné situaci

V posledních sedmi měsících jsem se plně soustředil na důležitá politická jednání a práci vlády. Nepovažoval jsem proto za nutné reagovat na všechny nesmysly a polopravdy, které o mně a mojí rodině vytrvale uveřejňovala zejména bulvární média. Také díky tomu se mé rodinné vztahy staly veřejně diskutovanou záležitostí. Nevybíravé metody bulvárních žurnalistů zásadním způsobem poškozovaly a poškozují životy mých blízkých. Já sám jsem veřejnou osobou, tudíž s něčím podobným musím, ač nerad, počítat.

Situace se nyní vyhrotila natolik, že cítím nutnost učinit zásadní prohlášení, a od této chvíle nebudu na další otázky týkající se mého soukromí odpovídat.

6. 1. 2007

ROPA

Ředitel čínské státní naftové a plynárenské společnosti CNPC Jiang Jie-mei řekl v Pekingu, že Čína a Rusko aktivně podporují výstavbu plynovodu, který spojí obě země. Čínské prudce vzrůstající hospodářství je hladové po ruských energetických zdrojích.

Dodal, že v loňském roce Čína a Rusko podepsaly rámcovou dohody o spolupráci v oblasti zemního plynu. Podle dohody v každém následujícím roce bude Čína importovat 68 miliard kubických metrů zemního plynu. Čínský prezident Hu Jintao se dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v březnu 2006 na rozvoji spolupráce.

Irán
5. 1. 2007

To byl hlavní titulek včerejšího pořadu televize BBC Newsnight, který pokračoval:

Je možné, že agenti íránské tajné služby ovlivňují politiku iráckého premiéra al-Malikiho? Kde jsou v této rovnici Američané? Od té doby, co v roce 1979 v Íránu svrhla islámská revoluce šaha Páhlavího, mají islámští duchovní v Teheránu jeden hlavní strategický cíl: neutralizovat své arabské soupeře v Iráku.

5. 1. 2007

Pravděpodobnost, že v České republice vznikne na základě dnes už loňských voleb vláda, jsou mizivé. Vznikne-li nějaká, bude velmi podobná té současné. Buď nezíská důvěru a zemře při porodu, nebo důvěru získá a přijde o ni při nejbližší příležitosti. Ústava pro tento stav zaručuje vcelku jasný postup, který by málokdo nestranný mohl vykládat vícero způsoby. Jsou tři pokusy o to sestavit vládu.

První dva jsou v rukou prezidenta, poslední v rukou předsedy sněmovny. Prezident nebo předseda sněmovny musejí někoho pověřit sestavením vlády, jmenovat premiérem a následně musejí jmenovat premiérem navrženou vládu. Je ovšem pod úroveň ústavy, nejvyššího společensko právní úmluvy, aby v tomto rituálu ustavení správce společenské moci vymezovala jako nějaký trestní řád, že tak musí být pod sankcí učiněno bez zbytečného odkladu.

Trestejte prezidenta, který může být stíhán pouze pro velezradu...

Michael Marčák: Naše pravicová vláda bude mít pracovně právní  předpisy stručné a srozumitelné !
5. 1. 2007

Havel - 1977
5. 1. 2007

Havel sa bezprostredne po revolúcii dlho bránil obvineniam, že bral peniaze z fondov amerických tajných služieb, zľahčoval ich, robil si z nich dokonca žarty a označoval ich za úplné táraniny -- až kým sa k tejto podpore hrdo neprihlásili sami Američania.

Pred 30 rokmi bol zverejnený dokument, ktorý odštartoval postupnú demontáž komunistického režimu v Československu. Na prvý pohľad nebol ničím výnimočný. Nemal ani revolučný pátos, ani radikálny obsah a ako pripomenul jeden z jeho duchovných otcov, filozof Jan Patočka, nijako nestál v protiklade k socialistickej orientácii. Charta 77 upozorňovala iba na neplnenie toho, čo sa režim sám zaviazal dodržiavať.

Na počiatku celého procesu stála pasca, ktorú na Rusov nachystali Američania roku 1975 v Helsinkách.

5. 1. 2007
Polemika s článkem Bohumila Kartouse "Dejte do ústavy prázdniny"

Pan Kartous sleduje ve svých úvahách vždy jen jednu, pro něj typickou logiku. Viníci všeho nedobrého jsou napravo a budoucnost hledejme vlevo. Nezbývá než mu doporučit zamyslet se nad tím, kdo stál u zrodu ústavy. Kdo zformuloval pravidla, podle kterých jsou politické strany nuceny již víc jak patnáct let hrát.

Už samotná skutečnost, že počet členů parlamentu je sudý (200) je zarážející. Vždyť každý kdo někdy navštívil právníka s prosbou o zformulování smlouvy mezi dvěma obchodními partnery byl následně informován, že zde se absolutní spravedlnost zásadně nedoporučuje, tedy ať se partneři domluví, kdo z nich bude mít 49% a kdo 51%. Tím se lze vyhnout sporům a je jasné, kdo má "navrch", míní čtenář Alexander Vojta.

5. 1. 2007

Loni v záři publikoval Robert Redeker, učitel filozofie na střední škole na jednom menším francouzském městě nedaleko Tolouse komentář v deníku Le Figaro. Byla to reakce na kontroverzi ohledně výroků papeže Benedikta o islámu a komentář měl název "Co by měl svobodný svět dělat tváří v tvář islámskému zastrašování?" "Face aux intimidations islamistes, que doit faire le monde libre ?" Byla to zuřivá kritika toho, co Redeker označil za snahu islámu "pokrýt svět svým kabátem z olova". "Ježíš je pánem lásky," napsal Redeker, ale "Mohamed je pánem nenávisti". Islám je jediným náboženstvím, které "otevřeně hlásá svatou válku".

Robert Redeker: "Face aux intimidations islamistes, que doit faire le monde libre ?" ZDE

Článek byl rychle přeložen do arabštiny. Po internetu se začalo šířit odsuzování Redekerovy "urážky proroka". Redeker začal dostávat velký počet výhrůžek dopisy i emaily. Na jedněch islámských internetových stránkách byl odsouzen k smrti a stránky uvedly jeho adresu a zveřejnily fotografii jeho domu. Redeker požádal o pomoc policii a francouzská kontrarozvědka mu doporučila, aby s rodinou utekl z domova a skryl se na tajném místě. Od té doby se -- na vlastní náklady -- Redeker skrývá na různých místech Francie pod ochranou policie.

Redekerův přítel a stoupenec, Christian Delacampagne, profesor francouzské literatury na Johns Hopkins University v USA, který o celé věci píše v konzervativním americkém časopise Commentary, byl zklamán zbabělou reakcí francouzské veřejnosti.

5. 1. 2007

Morální hodnoty, které mi vštípili mí rodiče, by neutralizovaly v Británii všeobecnou absenci respektu, argumentuje v deníku Guardian Sarfraz Manzoorová:

Michael Marčák: Drahý příteli, už několik let pracuji jen doma, na počítači, ale v poslední době mě napadají  takové divné myšlenky...
5. 1. 2007

5. 1. 2007

Svoboda není laciná a v budoucnu nemůžeme očekávat slevu. Utloukat čas povídačkami, bažit po civilizačním blahobytu a žít dobře v každé době chce přece nejen hříšník. Před lety opouštěl můj známý ženu pro jinou ženu -- opouštím ji, protože mi je čtyřicet a chci si ještě užít, mumlal poníženě. Tož si užívá, halama jakýsi. A ona? Koho by zajímala, příroda si nedá poroučet a Boha se nebojíme, nebyl, protože na počátku byla jedna buňka a všichni jsme z ní povstali. Jedna buňka? A kdo ji tam dal?

5. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Svoboda je vždy ohrožena nebezpečím a také to platí pro demokracii.

Měli bychom na to myslet pokaždé, když někdo jménem demokracie žádá, aby bylo něco zakázáno.

Jedno ze slov, které rádi slyšíme a které rádi používají politikové, je slovo 'svoboda'. To slovo má velký význam hlavně pro demokracii, někdy se dokonce v té souvislosti korektně, ale mylně poukazuje na antické Řecko. Mělo by být ale známo, že tehdy v Řecku šlo o politické zřízení, které se vztahovalo jen na svobodné muže, kteří měli občanství v těch městských státech, ve kterých to platilo. Tak tehdy to byla demokracie jen pro vybrané lidi, ne pro všechny lidi ve státě. A co dnes? Jak je tomu se svobodným životem v demokratickém státě?

SWF a Ya Basta na Nuselském mostě, 26. 9. 2000
5. 1. 2007

I demonstrovat se musí umět

v roce 2000 černobíle fotografoval Topí Pigula - puffin.cz, barevně fotografoval Štěpán Kotrba - blisty.cz
v roce 2006 fotografoval Michal "Wolf" Vlk - blisty.cz

SWF a Ya Basta na Nuselském mostě, 26. 9. 2000

Každý kdo dělá kanadské žertíky musí počítat s tím, že si naběhne a někdy se holt "kouzlo nepovede". Každý, kdo vykládá košilaté vtipy si občas vybere někoho, komu tento typ humoru nesedí a vypravěče bude považovat za jednoduchého, vulgárního primitiva. A každý kdo chodí na demonstrace musí počítat s tím, že může dojít k potyčce a "nějakou koupí." Tak to chodí a statistika to jen potvrzuje. Na to, že Kateřina Jacques "nějakou koupí" měla zaděláno už dávno.

5. 1. 2007

Kateřina Jacques zachycena na fotografiích z násilných demonstrací v pražských ulicích z roku 2000 -- v článku "Nebezpečné archívy". Marně přemýšlím, čím ony záběry mají být pro osobu ženy, která se věnuje práci v prostoru občanské společnosti i formou přímých akcí (rozuměj: demonstrací), nebezpečné? Je nějaké překvapení, že osobnost, která bojuje proti většinovým názorům, vyjde do ulic a snaží se upozornit na své názory? Aniž by jí bylo prokazatelně dokázáno nějaké protizákonné chování? Nebezpečný nemusí být nutně archív, ale nabroušený jazyk žurnalisty, který chce v kontextu antipatických nálad ještě přiložit pod kotel.

Myslím, že z fotografií nelze usuzovat na nic, co by Kateřinu Jacques mělo nějak morálně uškodit více než její známý incident s policistou

5. 1. 2007

Americké úrady zabránili tomu, aby lacná letecká spoločnosť Virgin America dostala licenciu na podnikanie v USA. Dôvodom je, že spoločnosť "nemajú v skutočnosti pod kontrolou občania USA". Podľa amerických zákonov totiž sedemdesiatpäť percent akcií leteckých spoločností musia vlastniť americkí občania. Nuž a spomínaná firma je súčasťou Virgin Group britského miliardára Richarda Bransona.

5. 1. 2007

V Havlíčkově Brodě se konala mše, protože jedině pánbůh prý může navrátit tamní nemocnici dobrou pověst. A protože je pánbůh silný argument, nemohl u toho chybět ani reportér ČT. Reportáž o iniciaci božího slitování se nad nešťastnou nemocnicí přinesly včerejší Události z regionů. Zda bude ČT sledovat také vývoj božího působení, není jasné.

O mši řekl reportér něco v tom smyslu, že byla prvním důstojným zastavením po "honbě za senzacemi a hledáním viníků". Ač veřejnoprávně ctnostný, patrně i on se nechal strhnout honbou za senzacemi a hledáním viníků, protože hned v následující větě tento dobrý muž hovořil o "obětech nemocničního vraha".

Michael Marčák: Ani tu vládu jsme nedostali...
5. 1. 2007

5. 1. 2007

Dovolte mi pouze stručnou reakci na článek pana Krčka: Pane Krčku, všichni víme, že se ve farmaceutických gigantech filantropie nenosí.To je však velice smutné, uvědomíme-li si, že mají vyrábět produkty "pro záchranu lidských životů". A tedy ještě výkřik: Kde jsi, doktore Galéne??? píše čtenář, který se označil jako René First.

Tomáš Krček odpovídá

5. 1. 2007

Argentinský deník XI:

Dnes je příliš horko na to, aby se dalo cokoliv dělat. Jakmile jsem se osušila ve sprše, hned jsem měl pocit, že se musím osprchovat znovu. Ve skříni mám jen šaty, které mi dnes všechny připadají jako příliš teplé. Naštěstí jsem si půjčila od Pabla ventilátor a ten teď za sebou tahám po bytě. Sejít dolů na ulici a opustit svou vzdušnou terasu mi připadá jako sebevražda, jenže dneska se nemohu povalovat doma. Dneska je den pro rozhodnutí.

Misam a já diskutujeme už celou řadu dní o tom, co budeme dělat na Nový rok. Gaston a jeho Skoti pojedou s přáteli do "Mar del Plata", do velkého studentského města na pláži. Bohužel nemají v bytě, který si tam pronajali, místo pro nás a je velmi nepravděpodobné, že bychom ještě teď tam našli nějaké jiné ubytování.

5. 1. 2007

A LETTER FROM ARGENTINA XI:

It is too hot to do anything today. When I dried myself in the shower I already felt like having another one. Looking in my closet, all my clothes seemed too much to wear. Luckily I could borrow a ventilator from Pablo, which I now drag behind me through the apartment. Going down to the street and leaving my airy terrace seems suicidal, but I can't lie about today. Today is decision day.

Misam and I have been discussing what to do with New Year for days now. Gaston and his Scotland crew go with friends to "Mar del Plata", a big student city on the beach. Unfortunately they do not have space for us in the apartment they have rented and there is very little chance we might find something else still available there.

5. 1. 2007

Ačkoliv byla v neděli 4. ledna 1903 celkem nepříjemná zima, newyorský Coney Island neměl nouzi o návštěvníky. V tamním parku se totiž Thomas Alva Edison chystal prakticky předvést, že elektřina může být dobrý sluha, ale také zlý pán. A že může i zabíjet. A to i na přání člověka. To vše mělo být navíc pro budoucí generace zachováno na filmovém pásu, dalším novém vynálezu, který měl změnit budoucnost lidstva.

5. 1. 2007

Jelikož mne vždy mrzí, když někdo -- v tomto případě zejména Stanislav Berger a jeho přítelkyně - z  mého textu usoudí něco jiného, než jsem měl v úmyslu napsat, pokusím se to trochu napravit. Mrzí mne to, protože to bývá dílem výsledkem mých vlastních opominutí. Shrnuji, abych nebyl více usvědčován z nezamýšleného, protože téma se mi jeví jako vážné, a reakce, které mi přišly vzápětí na e-mail o tom jenom svědčí. Všem pisatelům si tímto dovoluji zároveň poděkovat...

5. 1. 2007

Milan Kozelka
Nepříjemná pravda -  An Inconvenient Truth
5. 1. 2007

Keď sa režisér Davis Guggenheim posadil do šera konferenčnej sály beverlyhillského Hiltonu, aby si pozrel, ako bývalý americký viceprezident Al Gore "premieta diapozitívy" o globálnom otepľovaní, veľmi neveril tomu, že pôjde o dobrý námet na film. O dve hodiny neskôr bol presvedčený, že sa mýlil. Obaja muži sa pustili do šesťmesačnej spolupráce, z ktorej vznikol dokumentárny film Nepríjemná pravda (An Inconvenient Truth). Ten je už dnes sám globálnym fenoménom.

Nepříjemná pravda. An Inconvenient Truth, dokument, USA, 2006, 100 min. Režie Davis Guggenheim, hudba Michael Brook, producent Lawrence Bender, hraje Al Gore, česká premiéra 26. října. 2006, světová premiéra 24. ledna 2006

Kofi Annan
5. 1. 2007
Radovan Geist

Pri nástupe do funkcie generálneho tajomníka OSN ho označovali aj za "bábku americkej politiky" -- Clintonova administratíva potrebovala po ére Boutrusa Boutrusa-Ghálího na čele OSN úradníka, ktorý by hral jej hru "selektívneho multilateralizmu". S jeho pôsobením sa častejšie spájajú menej slávne chvíle Spojených národov než úspechy -- korupčný škandál programu "Ropa za potraviny", neschopnosť OSN účinne zasiahnuť v konfliktoch na Balkáne, v Rwande, Sudáne, neschopnosť zabrániť Spojeným štátom zaútočiť na Irak bez súhlasu OSN... Mnohé z výčitiek však smerujú na nesprávnu adresu a v mnohých prípadoch bola jeho úloha skôr pozitívna.

4. 1. 2007

zní legenda k obrázku Martina Rowsona v deníku Guardian ZDE

4. 1. 2007

SIROMACHA

1.

Byla tma. Eliška se matně rozpomínala, kde je a jak se tam dostala.

Přijeli v podvečer autem na křižovatku u lesa, auto řídila černovlasá žena, se kterou se sešli v trafice nedaleko nádraží - nebyla Elišce sympatická a zdálo se, že ani Eliška jí, protože se však často stává, že jedna mladá žena není sympatická druhé mladé ženě, ani jedna se nad tím příliš nepozastavovala. Neznámá nesympatická mladá žena jim nechtěla říci ani svoje jméno, ani prozradit, kam pojedou. Na lesní cestě je pak čekal muž s tmavými, pomádou dozadu ulízanými vlasy, který si pohazoval několika kameny jako zručný žonglér, představil se jako Šandor a zavedl je do lesního domku, nejspíš hájovny. Zavřel okenice -- vysvětlil, že z logických příčin nesmí nikdo, i když je velmi nepravděpodobné, že by se tu někdo touhle dobou objevil, postřehnout, že v lesovně jsou lidé -- a požádal je, aby i petrolejovou lampu raději tlumili. Pak odešel s tím, ať si zatím odpočinou a prospí se, on že se vrátí, jakmile bude jasné, že cesta je v pořádku a bezpečná, někdy kolem druhé hodiny v noci.

Irák
4. 1. 2007

STUDIE

Jaroslav Bureš

Objektivní zhodnocení role Saddáma Husseina v moderních arabských dějinách není možné bez dobré znalosti mezinárodního, regionálního a lokálního, iráckého kontextu, z něhož konkrétní, často velmi kontroverzní kroky a myšlení diktátora v dané časové periodě vyplývaly. Klíčem k vysvětlení jeho jednání jsou i psychologické rysy jeho osobnosti či rodinné zázemí, v němž vyrůstal. Kmenová a klanová příslušnost hrála značnou roli v závěru jeho téměř pětadvacetileté vlády, podobně jako islám, což lze chápat jako snahu najít způsob, jak zabránit dalšímu oslabování systému, který čelil těžké krizi legitimity v extremních vnitropolitických i mezinárodních podmínkách.

Jaroslav Bureš: Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA ZDE

Štěpán Kotrba: Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu ZDE
4. 1. 2007
... ne že bych měl něco proti vzdělání, ale to samo o sobě nepřinese ani spásu, natož moc.

Na otázku, zda způsob, který popsal do Nového roku editor Britských listů Jan Čulík, je tím správným způsobem, jak zachránit Česko (já jsem ale nic nepsal o "správném způsobu jak zachránit Česko. pozn. JČ), si dovoluji nesouhlasit. Neznamená to, že bych nesouhlasil s potřebou vzdělání -- naopak, dlouhodobě jsem si myslel, že vzdělání je alfou a omegou všeho --, ale nesdílím ten lyrický optimismus z Glasgow, že tím něco, neřku-li třeba nějakou zemi, člověk zachrání.

Proč vlastně něco zachraňovat? A před kým? Zachráním-li sám sebe, zachráním i ty ostatní?

5. 1. 2007

Se dvěma inscenacemi se v Praze začátkem února představí známé moskevské Divadlo N.V. Gogola v Praze.

Divadlo bylo založeno již v roce 1925 jako Moskevské divadlo dramatu a komedie. V roce 1959 bylo pojmenováno po Nikolaji Vasilijeviči Gogolovi a od roku 1979 existuje při tomto divadle i Malá scéna, která se stala tvůrčí laboratoří a upoutala zaslouženou pozornost jak diváků, tak i odborné kritiky.

4. 1. 2007

Pochlebovači USA, nejmocnějšího státu světa, si často stěžují, že objekt jejich uctívaní přitahuje nelibost mnoha lidí po celém světě, a to i když dělají dobrý skutek. Jako důkaz poukazují na politické a lidské osvícení, jenž USA šiří po světě, avšak to je natolik propletené vlastní subjektivitou, že jakékoliv srovnání se skutečností se mění v důkaz bezedné nesnášenlivosti a pohrdání.

Z perspektivy tohoto argumentu by vyprahlé a válkou zmítané Somálsko mohlo být příkladem vzácné výjimky. Ve srovnání s jinými oblastmi (např. Irák, Afghánistán, Darfur) je zřejmě proč USA, vědomy si svého neblahého vměšování v r. 1993, zůstávají vůči dění v Somálsku nezvykle potichu.

Miloš Pick
4. 1. 2007

Čtyři vzpomínky pamětníka na českou minulost a jedna na časy příští

část projevu, předneseného na shromáždění Masarykovy dělnické akademie 14. 11. 2006 při příležitosti 110. výročí založení Dělnické akademie, 80. narozenin Miloše Picka a při příležitosti slavnostního poděkování Miloši Hájkovi a Miloši Pickovi za jejich celoživotní dílo

Když v létě 1944 za povstání v Paříži její vojenský velitel generál von Choltitz vysvětloval svému štábu, proč nesplní Hitlerův rozkaz srovnat Paříž se zemí, ale bude kapitulovat, řekl jim: "Tu válku jsme dávno prohráli. Daleko na východě, na zamrzlých ruských pláních". Chtěl bych teď - možná v určité nadsázce - nastavit obdobné zrcadlo Bushově administrativě. Tu třetí světovou válku, která bohudík ani nevypukla, jste už dávno prohráli, ještě dál na východě, na tichomořském pobřeží Číny, kde vyrůstá největší a nejmodernější ekonomika světa. S městem jako je Šanghaj s pěti tisíci moderních mrakodrapů, jaké nemá ani Amerika...

Chtěl bych obrátit akcent. Nevzpomínat hlavně na to, co se přihodilo mně, ale především bych se chtěl sklonit před těmi, kterým vděčím za to, že tu ještě jsem. Proto jsem tuto část našeho setkání nazval "Rozhodující okamžiky" a nejsou to okamžiky anonymní. Každý z nich má jméno člověka, který nastavil prsa v rozhodujícím okamžiku a proto tu ještě jsem.

3. 1. 2007

"Saddám byl brutální diktátor, ale způsob, jímž byl popraven, sektářsky, a ještě v den muslimského svátku, šokoval velkou část irácké komunity. Dokázalo to, že irácká vláda není ochotna jít cestou smíření, ale cestou pomsty. Saddámovo dědictví jako diktátora se v tom úplně ztratilo. V očích mnoha lidí se stal hrdinou, v důsledku toho, jak byl popraven a jak se mu posmívali. Bylo to opravdu strašlivé. Odpovědná vláda se takhle chovat neměla."

Americký vojenský velitel v Iráku se ve středu vyjádřil, že by americká armáda zorganizovala popravu Saddáma Husajna jinak. Generálmajor William Caldwell zdůraznil, že plnou odpovědnost za popravu Saddáma Husajna měly irácké úřady.

Caldwellovy výroky jsou první americkou reakcí na trapné okolnosti popravy bývalého iráckého diktátora. Těsně po jeho popravě americký Bílý dům pochválil irácké úřady, že "umožnily spravedlnosti průběh tak, jak by to býval sám irácký diktátor za své vlády nedopustil". Nyní však zdůraznil generál Caldwell, že kdyby za organizaci popravy Saddáma Husajna byly odpovědné Spojené státy, poprava by proběhla naprosto jinak. Dodal, že Saddám byl v americkém vězení až do posledních okamžiků před popravou, kdy ho Američané předali iráckým úřadům. Americká vojska se pak stáhla z popravčí komory předtím, než se poprava konala.

Poprava Saddáma Husseina TÉMA BL

Národní divadlo
3. 1. 2007

V Národním divadle se ztrácely astronomické sumy

Nehospodárné, neúčelné a neefektivní nakládání s veřejnými prostředky a astronomické náklady u podezřelých představení. To je závěr oficiálního, ale neveřejného interního auditu operních inscenací v Národním divadle, uvedených od 1. ledna 2003, jehož zpracování zadal prozatímní ředitel Zlaté kapličky Jan Mrzena. Audit obviňuje z plýtvání bývalého ředitele Daniela Dvořáka, správního ředitele Tomáše Heinzela a bývalého šéfa opery ND Jiřího Nekvasila. Dvořák byl z funkce odvolán ministrem kultury Martinem Štěpánkem v polovině září 2006. Nekvasila odvolal 23. listopadu z funkce Mrzena.

3. 1. 2007

ANALÝZA

Na závěr roku se kdekdo zvykne zabývat bilancováním a tak se každý ještě před slavnostním, či úlevným vydechnutím nad tím, co ho potkalo, může zopakovat, čemu se nevyhnul (ač měl a mohl), co si vychutnal a co by si byl býval vychutnal, kdyby byl býval mohl, chtěl, či na to měl. Kdo chce se také doví, co z toho všeho bylo nejvýznamnější, tedy jakousi událostí roku.

Čeští občané jistě tak hned nezapomenou na svou mýdlovou operu loňského roku, již si nevědomky vybrali, ale jaksi nevyladili, totiž na nekonečnou lekci o tom, jak se nedělá poctivá politika a jak se přesto přitom dělají jacísi "úspěšní" politici.

5. 1. 2007
tisková zpráva Britských listů

Podle statistiky www.iaudit.info hned po Novém roce - 2. ledna 2007 navštívilo Britské listy 15 337 čtenářů, o den později 14 070 čtenářů. Včera to bylo 12 490 čtenářů. Je to o čtvrtinu víc, než byl denní průměr za doposud poslední kompletně sečtený měsíc - listopad 2006. Za poslední týden prosince 2006 to bylo 30 044 čtenářů, za listopad 2006 to bylo celkem 145 693 individuálních čtenářů (UV), což je druhý nejlepší výsledek v historii sledování návštěvnosti BL. Ti si stáhli za listopad 2006 celkem 969 778 stránek. To je o 46,8% více oproti listopadu 2005 a doposud rekordně nejvyšší počet stažených stran.

iAudit 200610 PDF

iAudit 200611 PDF
31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
4. 1. 2007 Saddámova poprava: "Ještě jednou! Pořád to ještě není dost důstojné!"   
3. 1. 2007 Strana Baas zvolila Saddámova nástupce   
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Když už chcete někoho zabít, zabijte ho důstojně! Jan  Paul
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Pražská výzva pro Irák RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Konference skončila - zapomeňte Lubomír  Brožek
18. 12. 2006 Pražská charta   
18. 12. 2006 Vůle k hledání mírového řešení současné kritické situace v Iráku   
17. 12. 2006 Americký projekt demokracie v Iráku a zástupná role EU Jiří  Bystřický
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
16. 12. 2006 Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
5. 1. 2007 Dejte do ústavy prázdniny Bohumil  Kartous
5. 1. 2007 Buď chceme demokracii, ve které figurují čitelné osobnosti s politickou vizí, nebo bordel   
31. 12. 2006 Kondom Oldřich  Průša
29. 12. 2006 Očišťuje se ODS (aspoň trochu) od starého balastu? Boris  Cvek
23. 12. 2006 Proč média nepíší, že Klaus porušuje ústavu?   
22. 12. 2006 O Klausovi, vládě, která nebyla jmenována, a českém právním řádu   
22. 12. 2006 Konečně se zbláznili Oldřich  Průša
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
21. 12. 2006 Přeběhlíci v poslaneckých řadách: pošlapávání demokracie Dalibor  Jenne

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Mikve Jiří  Staněk
4. 1. 2007 Rampouchy Antonín  Brousek
3. 1. 2007 V ráji žab Milan  Exner
2. 1. 2007 Oslovenie slova Jaroslav  Rezník
29. 12. 2006 Cokoliv Marian  Palla
28. 12. 2006 Benátky v zimě Zdeněk  Hron
27. 12. 2006 Vyznání Karel  Sabina
21. 12. 2006 ■ ■ ■ Václav  Daněk
20. 12. 2006 Už vím Miroslav  Florian
19. 12. 2006 ■ ■ ■ Karel  Hynek

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba