29. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2006

Štěpán Kotrba kritizuje TV Prima za zpravodajství o usnesení Poslanecké sněmovny vyzývající pp. Topolánka, Langra a Nečase k odstoupení. V podstatě naprosto stejný text mohl být napsán o hlavním večerním zpravodajství na veřejnoprávní (!) ČT 1. Celá zpráva vyzněla tak, že levičáci, kteří jsou stejně schopní všeho, si toto usnesení odhlasovali, i když je to největší skandál v dějinách naší země.

Divák v žádném případě neměl šanci dozvědět se, že odposlouchávání nenařídila ČSSD, ale orgány činné v trestním řízení, a to v souvislosti s vyšetřováním trestného činu úniku tajné Kubiceho zprávy. Co se již vůbec nemohl dozvědět, bylo, že policejní vyšetřování bylo zaměřeno právě proti současnému -- dočasnému ministrovi vnitra Langrovi. Právě tento pán další postup policie rázně zatrhl, a to včetně zbavení funkcí nepohodlných policistů, i když je sám důvodně podezřelý, že nestojí jen za únikem Kubiceho zprávy, ale možná i za jejím vznikem.

Kdyby byla ČT skutečnou veřejnoprávní televizí, tedy televizí, která má sloužit všem občanům, což rovněž znamená chránit základní principy právního státu a demokracie, měla v právě v této souvislosti bít na poplach. Znamenají poslední kroky ODS, že napříště policie nesmí vyšetřovat výše postavené?

Sloupek

Na ceste do Nórska
v norkovom kožuchu počúvaš ska.

V podmorskej ponorke stretol si Noru,
jedného Nóra nočnú moru.

Vášnivo ponoril si sa do Nory,
okolo plávali podmorské potvory.

Do Britských listů poslala autorka

Sylvia Rychlá (* 1974) Po skončení štúdia na LF UK v Bratislave namiesto bieleho plášťa obliekla business dress a zo zvedavosti sa zapojila do obchodu s liekmi. Zapojená bez prestávky dodnes. Okrem boja so životom ju tešia ešte hory, beh, bicykel a 9-ročný syn Daniel.

Bob Woodward: State Of Denial: Bush at War Part III
1. 10. 2006

Bob Woodward, který vyvolal Watergate, nyní kritizuje Bushe

Americký prezident George Bush se připravuje na snad největší boj svého politického života. Vznikla obrovská kontroverze ohledně toho, zda lhal americké veřejnosti ohledně zhoršující se situace v Iráku. Krize má také dopad v Evropě, neboť Bushovi kritikové tvrdí, že jeho vláda utajila klíčové informace o Iráku od svých britských spojenců.

Bob Woodward: State Of Denial: Bush at War Part III, Simon & Schuster Adult Publishing Group 2006, ISBN: 0743272234 ISBN-13: 9780743272230. První díl: Bush at War (ISBN: 0641675984 ISBN-13: 9780641675980), druhý díl: Plan of Attack (ISBN: 0743255488 ISBN-13: 9780743255486)

30. 9. 2006

Ministři mají příležitost omezit vysoké exhalace

tisková zpráva hnutí Duha
Největší uhelný zdroj ČEZ -- elektrárny Prunéřov -- vypouští jen o několik procent méně oxidu uhličitého než všechna česká osobní auta dohromady. Ukázal to přehled emisí z průmyslových provozů, který zveřejnilo ministerstvo životního prostředí.
30. 9. 2006

Pákistánská rozvědka pomohla zorganizovat bombové atentáty ve vlacích, k nimž došlo letos v červenci v Bombaji a při nichž zahynulo 184 osob, konstatuje indická policie.

Útoky naplánovala pákistánská rozvědka ISI a vykonala je islámistická militantní organizace Laškar-e-Toiba, která má základnu v Pákistánui, konstatoval šéf bombajské policie. Na útocích se také podílelo Studentské islamistické hnutí Indie, dodal.

Pákistán tato obvinění odmítl s tím, že Indie nepředložila žádné důkazy.

Ve středu tento týden zveřejnila televize BBC interní analýzu britského ministerstva obrany, v níž se argumentuje, že pákistánská rozvědka ISI podporuje al Kajdu a islamistické extremisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 9. 2006

Faux pas: Česká konzulka vyhodila nestora českoamerických novinářů

Když se v úterý 26. září večer účastnil novinář Josef Schrabal (83) v newyorské Národní budově oficiální akce a chtěl si tam postavit televizní kameru, jíž chtěl natočit příchod Saši Vondry, nového, ještě neschváleného ministra zahraničí, byl dotázán, zda se na tuto událost zaregistroval. Schrabal odpověděl, že nechal zprávu na speciálním telefonním čísle (646 981 4006), jak bylo pro tyto účely uvedeno na pozvánce. Dále podotkl, že je zde však jako novinář. Byl vyzván, aby zapsal své jméno na seznam účastníků.

Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula
30. 9. 2006

V Brazílii se volí nejméně každé čtyři roky, jako i někde jinde, ale jinak. Volit se bude 1. října. Někteří radostně, jiní neradostně předvídají, že vyhraje Luiz Inácio da Silva neboli Lula a jeho Partida da los Trajabadores s rudou hvězdou ve znaku hned v prvním kole, ve kterém musí mít 51 a více procent bez rozumných pochybností. Problém, v USA chtěně neřešitelný, Brazílie nezná. Zde se ovšem jezdí hlavně na alkohol a bionaftu -- tím napovídám doposud nic netušícím.

29. 9. 2006

Proces se Saddámem Husajnem

Poslední výmluva pro ty z nás, kteří byli tak důvěřiví, že podporovali válku v Iráku, se nám rozkládá před očima píše v deníku Daily Telegraph konzervativní poslanec, známý britský samorost a novinář Boris Johnson:

Brzo nám dokázali, že nemáme pravdu, když jsme předpokládali že má Pentagon vážné plány na poválečnou znovuvýstavbu Iráku: Američané neměli šajna. Nyní se podílejí na občanské válce, jejíž divošství se stále zintenzivňuje.

My optimisté jsme se domnívali, že jsme přece jenom těm Arabákům něco přinesli, když už jsme vyvolali válku, která dosud stála životy 58 000 lidí, většinou nevinných civilistů. Domnívali jsme se, že jsme vytvořili na problematickém Blízkém východě jednu dokonalou západní instituci. Když už nic jiného, vytahovali jsme se, postavili jsme toho zločince Saddáma Husajna před soud, co?

29. 9. 2006

Vysocí činitelé britské armády naléhají na britskou vládu, aby stáhla britská vojska z Iráku a soustředila se na podle jejich názoru důležitější a vyhratelnější válku v Afghánistánu.

Britští generálové jsou přesvědčeni, že britské jednotky už nemohou ničeho víc dosáhnout v jižním Iráku, kde jsou rozmístěny, a že je načase, aby Iráčané převzali odpovědnost za vlastní bezpečnost. Nátlak od britských vojenských šéfů na bezodkladné a výrazné snížení počtu britských vojáků v Iráku (je jich tam nyní 7500) je také motivován extremním tlakem, který je na ně a na jejich velitele v Iráku vyvíjen.

30. 9. 2006

Zatímco nový český ministr vnitra Ivan Langer se pokouší přes odpor odborníků sloučit mnisterstva vnitra a informatiky do jednoho resortu, kterému by podléhaly sloučené civilní zpravodajské služby (rozvědka a kontrarozvědka) poté, co předchozí ministr obrany sloučil vojenské zpravodajské služby (rozvědku generálního štábu a kontrarozvědku) , polská vláda v sobotu zrušila Vojenskou zpravodajskou službu WSI. Oznámila, že ji nahradí dvěma zpravodajskými agenturami. Vojenské zpravodajství bylo pozůstatkem komunismu a představovalo hrozbu pre demokracii a veřejný pořádek, uvedl náměste ministra obrany Antoni Macierewicz, poveřený rozpuštěním WSI. Zrušení vojenského obranného zpravodajství bylo prioritou vládní strany Právo a spravedlnost bratrů Kaczynských. Zprávu přinesla slovenská tisková agentura SITA.

29. 9. 2006

V souladu se zákonem neodposlouchává jen policie !

Večerní, jinak také První zprávy televize Prima po právě skončené schůzi Poslanecké sněmovny ukázaly, jak snadno lze manipulovat tím, co televize divákovi přinese.

Reportáž Heleny Šulcové převrátila logiku některých dějů, o nichž se může přesvědčit každý, kdo má internet. Reportáž zamlčela, že Poslanecká sněmovna schválila usnesení, jímž konstatuje, že předseda vlády Mirek Topolánek, ministr vnitra Ivan Langer a ministr práce Nečas pro svá tvrzení o odposleších v souvislosti s únikem informací v kauze tzv. Kubiceho zprávy nepředložili důkazy a Sněmovna je vyzvala k odstoupení.

"Studio 1. zpráv je modernější, sleduje zahraniční trendy a může využívat nových možností grafiky", tvrdí se na webu Primy Etický kodex zpravodajství TV Prima říká: "Redakce zpravodajství Prima TV považuje za svůj základní cíl sloužit veřejnosti. Chce poskytovat ověřené informace o událostech, které mají podstatný význam pro život jednotlivců i společnosti. Za nejdůležitější předpoklad naplňování tohoto cíle redakce zpravodajství považuje pravdivost. Pravdivostí se rozumí takový popis skutečnosti, při němž autor nebo autoři využili podle svého nejlepšího svědomí všech dostupných důvěryhodných zdrojů informací, které byly v daném čase k dispozici."

A jaká je realita?

1. zprávy Prima 29. 9. 2006: Policie skutečně odposlouchávala. Ve Sněmovně to prohlásili politici ODS. VIDEO

30. 9. 2006

Britské listy analyzovaly zpravodajství TV Prima vysílané večer po mimořádné schůzi PS. Štěpán Kotrba, se zručností a pílí sobě vlastní předkládá fakta, myšlenky, domněnky. Vznikl text dílem osobitý a dílem převzatý (tuším, že název "Langergate" vsunuli do veřejného prostoru sociální demokraté a Štěpán si jej bere za svůj, proč ne, na "Sarajevské atentáty", "Toleranční patenty" jsme politikům naběhli svého času mnozí). Čtení je to dobré, ale dovolím si dobrat si autora za to, kam se dobral.

30. 9. 2006

Poznámka Štěpána Kotrby na okraj vyjádření šéfredaktora Radiožurnálu Jana Pokorného, reagující na článek "Zpackané Langerovo Watergate na Primě"

Pokud není Helena Šulcová ještě i dnes externí spolupracovnicí Radiožurnálu, pak Radiožurnál na svých internetových stránkách uvádí nepravdivé údaje. Jak se potom pozná, co je pravda a co ne, když novináři mísí nepravdu či pravdu bývalou (která už pravdou není) a pravdu současnou s polopravdami? Stejné je to nyní s použitím termínu Langerovo Watergate. Termín Watergate si v souvislosti s odposlechy politici, tím méně sociální demokraté nevymysleli. Je dílem novinářů. Od šéfredaktora nejsledovanější veřejnoprávní rozhlasové stanice bych čekal poněkud lepší analytický výkon. Nejspíše platí, že jaký šéfredaktor, taková redakce.

výbava teroristy - advokáta
29. 9. 2006

Langerova hysterie se šíří po ČR

◄ výbava "teroristy - advokáta"

Když byly u vstupů do soudních budov a budov státních zastupitelství koncem devadesátých let instalovány bezpečnostní rámy a započalo se s prohlídkami zavazadel, bylo to u nás něco dosud nevídaného. Bude tomu již nejméně 8 let, co jsem jednou při návštěvě soudu neprošel bezpečnostním rámem. Pamětliv úsloví "každý muž má v kapse nůž" měl jsem v kapse skutečně malý kapesní nožík, který jsem musel na vrátnici odevzdat do úschovy justiční stráži.

14th summit MNOAL - Syed Hamid Jaafar Albar  a Carlos Lage Dávila
29. 9. 2006

Čtrnácté vrcholné setkání představitelů Hnutí nezúčastněných zemí v Havaně skončilo. Zúčastnilo se ho 56 šéfů států a 90 ministrů zahraničí. Celkem Hnutí sdružuje 118 zemí, ale ne všechny poslaly na setkání své zástupce.

Název "Hnutí nezúčastněných" ( Non-Aligned Movement) je trochu zavádějící, neboť když nic jiného jsou všechny členské země zúčastněny právě v tomto hnutí. Proto se jim někdy říká "Unie jihu" nebo též hnutí třetího světa. Žádná hospodářsky vyspělá země mezi nimi není. Termín "nezúčastněné země" poukazuje k tomu, že státy tvořící hnutí nejsou účastny v paktech jako je například NATO nebo historicky Varšavská smlouva.

Vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty 19. 9. 2006 od 18:10 DOWNLOADSTREAM

14th summit MNOAL - oficiální stránky v angličtině ZDE
29. 9. 2006

V našem kraji se často dohadujeme, kdo byl a jest hrdina. Většina z nás křiklavých hrdinstvím neoplývala, zato dokážeme umně nálepkovat a zlehka rozhodovat o těch odvážnějších z nás. A rádi zapomínáme na excesy v různých letech. Proč? Méně cyničtí si uvědomují, že selhali a mlčeli, zupáci a negramoti, duchovní mrzáci a čeládka nehodná pozemského ráje bagatelizuje utrpení jiných. Zlehčuje doby krvavých lázní, upravuje černé kroniky dle svého podlého a pohodlného uvážení.

29. 9. 2006

Dokumentární film o letních táborech evangelikálských křesťanů vyvolal v USA obrovskou kontroverzi.

Mladí lidé v letním táboře "Děti hoří!" se soustředěně modlí nad papírovou podobou George Bushe. Zvedají ruce do vzduchu a kymácejí se, se zavřenýma očima, skandují, že chtějí "soudce spravedlivé". Po tvářích se jim kutálejí slzy, když je jim vyčítáno, že jsou "falešníci" a "pokrytci". Myjí si ruce vodou z pet lahví, aby vyhnali ďábla.

Dokumentární film Tábor pro Ježíše sleduje tři děti na letním táboře pentekostalistů v malém městě Devil's Lake v Severní Dakotě.

29. 9. 2006

Bob Woodward, jeden z nejvýznamnějších amerických novinářů, obvinil amerického prezidenta G. Bushe, že jim zatajuje informace. Podle Boba Woodwarda ukrývá americká administrativa před veřejností statistiku útoků na americké jednotky v Iráku. Podle něj dochází v Iráku ke 800-900 útokům proti americkým jednotkám týdně. To znamená jeden útok každých patnáct minut.

Podle expertů amerických zpravodajských služeb se situace v roce 2007 prý ještě zhorší. Podle Woodwarda musí prezident Bush dostávat zprávy o nárůstu násilí. Přesto prezident ukrývá pravdu před americkou veřejností a veřejně tvrdí, že situační vývoj v Iráku jde správným směrem. V rozhovoru pro televizní stanici CBS Woodward zdůraznil, že Bush odmítá připustit možnost staženi amerických sil z Iráku. Americký prezident měl před nedávnem říci členům republikánské strany, že dokonči misi v Iráku, a to i tehdy kdyby to podporovala pouze jeho žena Laura a pes Barney, píše Lukáš Lhoťan.

Zdroj v angličtině ZDE

29. 9. 2006

Jede slepej černoch na kolečkovým křesle a tu se ho někdo zeptá:

"Promiňte, nejste žid?"
"Ešte to by mi chýbalo!"

Zaslal Štefan Švec

Tři arabští politici - iránský prezident Mahmoud Ahmadinežád, syrský preizdent Bašar al-Assad a ajatolláh Chamenei si vypráví vtipy.

"Ještě vteřinku, než Vám to dopovím...," říká Assad.
"... a pak jsem tomu novináři řekl:
Chci uzavřít mír s Izraelem."

Jako "černý humor před šabatem" zveřejnil server Eretz.cz

30. 9. 2006

Nevím, je-li to chyba Eretzu nebo českého překladatele onoho politicky korektního" vtipu na dnešních Britských listech, ale bohužel je v onom vtipu "bota" jako Brno:

Íránský prezident Ahmadinedžad, ba ani ajatolláhové Chomejní a Chamenejií prostě nejsou arabští politici. Jsou to totiž Íránci (též Peršané), příslušníci indoevropského národa etnicky i jazykové bližšího např. Čechům než semitským Arabům. Ano, jsou sice muslimové, jako jejich syrský, tedy skutečně arabský kolega al-Asad, ale být muslim skutečně nutně neznamená být Arab (stejně jako být Arab nerovná se být muslim, o čemž svědčí pár milionů arabských křesťanů).

Snad nikdo by se nedopustil podobné chyby v případě malajských či indonézských politiků, jen těžko by někdo označil Megawatti Sukarnoputri za arabskou političku.

Stejně tak i Íránci jsou sice ve své většině muslimové (i když mezi Íránci existuje i značný počet vyznavačů staroíránského náboženství zoroastriaánstvií), ale opravdu nejsou a nikdy nebyli Arabové. Proto ani íránští politici nejsou politiky arabskými.

◄ Islámští či arabští státníci? Saudsko arabský princ Abdulláh a syrský prezident Assad - BBC

Poznámka ŠOK: Je úžasné, jak se do Britských listů podsouvají rasové teorie... Arabský politik je pro mne jako editora například politik země hájící arabské zájmy. Například země, která je členem organizace Společného arabského trhu (Arab Common Market, česky též Rada arabské hospodářské jednoty), Arabské ligy (Arab League), Rady spolupráce arabských států Perského zálivu (Gulf Cooperation Council) či Organizace arabských zemí vyvážejících ropu (OAPEC). Členem mezivládní organizace Společný arabský trh jsou Palestina, Egypt, Irák, Jordánsko, Kuvajt, Libye, Mauretánie, Somálsko, Súdán, Sýrie, Spojené arabské emiráty a Jemen. Členů Arabské ligy je ještě více. Irán mezi nimi není. Lze samozřejmě napsat islámští politici - definice dle náboženství. Ale bude to přesné? Jeden ze sloganů, definujících Sýrii, zní: "Tlukoucí srdce arabského nacionalismu". Na rasové teorie zohledňujících etnický původ státníků lze proto přistoupit jen stěží...

30. 9. 2006

Naozaj netuším, kde pán Kotrba dospel k názoru, že mu ľudia "podsouvají rasové teorie", píše orientalista Slavomír Čéplö.

Pani Martykánová ho iba upozornila na na skutočnosť, že Iránci nie sú Arabi. Pán Kotrba by mohol priznať chybu (ak ju spravil on) alebo sa odvolať na Ha-arec a bolo by.

29. 9. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

"Je to normální, být odlišný" - Richard von Weizsäcker, bývalý president NSR

Víme, že existují menšiny. Myslíme si, že asi v každé zemi. A právem, protože jednu takovou menšinau, na kterou se ale moc nemyslí a o které se ještě míň mluví, můžeme opravdu najít všude na světě. Patří do ní lidé všech věkových tříd, různých národností a profesí, a stejně si často lidé myslí, že to vlastně žádná menšina není.

29. 9. 2006

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zahájila s Českou televizí správní řízení, v němž bude zkoumat, zda ČT ve svém povolebním vysílání 3. června neporušila zákonnou povinnost poskytovat objektivní a vyvážené informace.

V průběhu povolebního studia totiž ČT nabídla odhady agentury SC&C, které se lišily od konečných výsledků voleb u dvou nejsilnějších stran ODS a ČSSD o více než dva procentní body, což je podle některých odborníků příliš. ČT ve správním řízení hrozí pokuta až 2,5 milionu korun.

podrobnosti: Hospodářské noviny ZDE

polemika redakce zpravodajství a publicistiky České televize s kritikou Štěpána Kotrby

ČT: "Česká televize se intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny" ZDE
Filip Rožánek: Zdeněk Šámal - Diletanti nejsme ZDE
Štěpán Kotrba: Ostuda volebního zpravodajství: kapacita připojení a meze "vteřinové" žurnalistiky ZDE
29. 9. 2006

Ano. Je to tak. Chtěl bych poděkovat Městské policii v Praze. Za příkladnou péči o moji Octavii. Jako obvykle jsem ji v pondělí 18. září zaparkoval vedle dalších šesti aut šikmo k chodníku ve Sněmovní ulici, vyvěsil viditelně kartičku se státním znakem, aby bylo vidět, že jde o vůz poslance na k tomu vyhrazeném parkovišti. Odjel jsem na zasedání Evropského parlamentu do Bruselu s lehkou myslí a vědomím, že ochrana kamer a PČR mi zajistí bezproblémové shledání s vozidlem po příletu z Bruselu.

29. 9. 2006

V neděli předstoupí před 6,108.044 rakouských voličů jedenáct politických subjektů, které se budou ucházet 1.října o 183 poslaneckých míst do dolní komory parlamentu-Národní rady. Jistotu zatím mají dvě největší strany - vládní lidovci ÖVP, vedoucí síla opozice sociální demokracie SPÖ a Zelení. Naději na překročení čtyřprocentního práhu mají ještě Svobodní FPÖ Stracheho, avšak podle všech předpovědí koaliční Společenství pro budoucnost Rakouska BZÖ se zřejmě do Národní rady neprobojuje.

29. 9. 2006

Ve Spojených státech přichází od 1. října na trh nová čtečka elektronických knih firmy Sony. Zároveň otvírá Sony na internetu prodejnu elektronických knih. Internetový obchod Sony Connect bude nabízet čtenářům 10 000 knih od šesti nejvýznamnějších amerických nakladatelství, včetně HarperCollins a Simon and Schuster.

Nová elektronická čtečka knih napodobuje kvalitu papíru. Bude se v Americe prodávat za 350 dolarů. Elektronické knihy běžně stojí asi o čtvrtinu méně než tradiční knihy na papíře.

29. 9. 2006
Milan Bouška

Čas běží jak splašená herka a diváky pranic nezajímá zápletka prvního aktu. Tak nějak odpověděl Miloš Kopecký alias Horác Badman ve slavném filmu Limonádový Joe na námitku svého filmového bratra Douga Badmana, jestli už zapomněl, že i oni měli někdy milující rodiče.

Podobně krutě by se dalo často odpovědět i mnoha politikům, kteří si stěžují na to, že média se honí za aktuálními informacemi a každá nová informace pak nutně překryje informaci předešlou, která tak zhyne v zapomnění, byť by se jednalo ještě před hodinou o zprávy mimořádné důležitosti. a tak není nic divného na tom, že například aféru s údajnými odposlechy překryje o pár hodin později aktuální nebezpečí teroristických útoků, a to aniž by byla před tím kauza odposlechů dovedena k nějakému konci.

Vysílal ČRo 6 v rámci pořadu Názory a argumenty 26. 9. 2006 od 18:10 DOWNLOADSTREAM

další komentáře pořadu Události a argumenty na téma aktivit nového ministra vnitra Langera:

Martin Schulz: Šaškárna v Praze ZDE
Irena Ryšánková: Kouřové signály odposlechů ZDE
29. 9. 2006

Jak vznikla nejnovější aféra "odposlouchávání politiků a novinářů" v souvislosti s vyšetřováním úniku tzv. Kubiceho zprávy? Přinášíme vám přepis tiskové konference vlády z 20. 9. 2006, na které se jeden novinář zeptal ministra vnitra na něco, co mu duhý novinář prozradil esemeskou o pár hodin předtím - alespoň jak tvrdí sám ministr...

Přítomný ministr vnitra na otázku novináře, zapleteného do případu, potvrdil neprověřenou informaci a přítomný premiér označil viníka - bývalou vládu. Ministr vnitra neprotestoval. Další ministr si přisadil. Politický cíl dostal přednost před výkonem státní správy - policejním vyšetřováním. Kdo prozradil doposud neznámému novináři, že v případě Kubice je prováděno interní vyšetřování? Komu vadilo? Nabízí se jediné vysvětlení. Těm, kteří Kubiceho aféru vymysleli a teď se bojí prozrazení.

"Budu chtít znát odpověď na otázku, jaké že to byly vážné důvody, které mohly vést k tomu, že policejní orgán, ať už tedy Inspekce ministra vnitra nebo jiný orgán, požádal o odposlouchávání telefonu nebo prostor, ve kterých se pohybuje ministr vnitra," prohlásil Langer ve středu 20. 9. .

"Pouze v okamžiku, kdy se ukáže, zda byli novináři, zda byli někteří politici odposloucháváni, pouze v okamžiku, kdy se ukáže, jací to byli novináři, jací to byli politici, tak budeme znát část odpovědi na otázku, zda to byl standardní postup, nebo zda existuje důvodné podezření z politické motivace," řekl ministr vnitra Langer novinářům o den později. Mohl to říci už hned ve středu - na tiskovce svému premiérovi... Langer si ve čtvrtek posypal hlavu popelem. "Pro mě by to znamenalo velké poučení, že v tom střetu ministr vnitra a člověk, ve střetu racia a emocí, pokud bych chtěl dál pokračovat ve veřejném životě, budu muset více potlačovat své emoce jako člověka." | koš

přepis tiskové konference vlády ZDE

29. 9. 2006
Martin Ondreját

Týdeník Respekt už šestým rokem bojuje s ministerstvem financí, po kterém se (nyní již) soudně dožaduje zveřejnění smlouvy týkající se deblokace ruského dluhu vůči ČR a postupní smlouvy se společností Falkon, která jej měla vymáhat. Poukazuje na to, že vláda Miloše Zemana prodala stamiliardový dluh za pětinu jeho hodnoty pochybné a rizikové společnosti, a to bez jakékoli soutěže a bez ohledu na to, že ruská vláda na jeho umoření uvolnila v přepočtu přes padesát miliard korun, a když pak tuto sumu poslala do Čech, třicet miliard se někde na cestě mezi Moskvou a Prahou ztratilo.

29. 9. 2006

Žasnu nad článkem pana Ondrejáta, který patrně považuje veřejnou kontrolu veřejných financí za věc vedlejší a nikoli důležitou. Jeho článek vede říká všem gangsterům a podvodníkům, kteří se dostanou k možnosti nakládat s veřejnými penězi: učiňte všechno tak, aby veřejná kontrola vašich nekalých kšeftů znamenala riziko mezinárodních arbitráží pro stát (a to je velmi jednoduché např. při jednání se zahraničními investory), a nikdo vás nebude moci kontrolovat a volat k odpovědnosti.

29. 9. 2006

Problémy Brazílie jsou viditelné, účinné a prosté jako trnová koruna, proto se vystačí s obvyklými sliby, věcnými programy a když na to přijde, tradiční manipulací nebo tradiční čestností.

1.října budeme mít v Brazílii volby. Pakliže někdo z ctěných čtenářů si myslí, že to je třeba důležité jen pro Brazílii, bezvýznamnou zemi jednoduchých přičmoudlíků, kteří jen kafe, fotbal a sambu, a zcela zanedbatelné pro všechny ostatní, je beznadějně odsouzen doživotně si zakládat na tom jak je blbej, jak praví záhadná postava Fešák Plyšák, kdysi se potulující po stránkách zcela nezáhadných Haló novin... Ať si dá utopence nebo tláču s cibulí a pokračuje nerušeně v náročné diskusi na pavlači nebo blízké 4. cenové, my jsme tam chodili taky.

Hugo Chávez
27. 9. 2006
Hugo Chávez
redakčne zpracovaný prejav, ktorý zaznel 20. septembra 2006 na Valnom zhromaždení OSN.

V důsledku Chavezovy reklamy pro Chomského knihu se kniha stala v internetovém knihkupectví Amazon.com bestsellerem č.1 Chavez ale netušil, že Chomsky je ještě naživu - v projevu vyjádřil lítost, že se s Chomskym během jeho života neměl možnost setkat. - V deníku Guardian protestoval Cristal Montañéz, předseda Mezinárodního venezuelského výboru pro demokracii (IVCD), že Chavez nereprezentuje "pravý charakter a pravého ducha venezuelského lidu". IVCD se za Chavezův projev v OSN hluboce stydí a omlouvá se americkému lidu. Poukazuje na to, že Chavez porušuje ve Venezuele zákony, rozkradl národní kapitál, vytvořil v zemi chudobu a sociální chaos a spojil se s nejodpornějšími diktátory na světě. Nyní chce vytvářet rozbroje i v USA tím, že nazývá amerického prezidenta ďáblem a alkoholikem a neupřímně rozdává finanční prostředky vybraným "chudým" v USA. |

podrobnosti ZDEZDE

Vážení predstavitelia vlád sveta, želám vám všetkým dobré ráno. Na začiatok by som vás chcel úctivo požiadať, aby ste si prečítali túto knihu, ak ste tak už nespravili. Noam Chomsky je jeden z najvýznamnejších intelektuálov Ameriky i sveta, a toto je Hegemónia alebo prežitie, jedna z jeho najnovších publikácií [Chávez zamáva knihou]. Je vynikajúca. Opisuje, ako hegemonické ambície amerického impéria ohrozujú samotné prežitie ľudského rodu.

Myslím si, že túto knihu by si mali prečítať najmä naši bratia a sestry v Spojených štátoch, pretože hrozba sa nachádza v ich vlastnom dome. V ich vlastnom dome je diabol. Ten diabol tu včera bol [Chávez sa prekrižuje]. Ešte dnes tu smrdí síra. Prezident Spojených štátov, ktorého som nazval diablom, tu včera z tohto pódia prehovoril, akoby mu patril svet. Myslím si, že jeho včerajšie výroky by mal analyzovať psychiater. Prišiel sem ako hovorca imperializmu ponúknuť svoje všelieky v úsilí zachovať súčasný systém nadvlády, vykorisťovania a pľundrovania národov sveta.

27. 9. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Rasismus a terorismus existuje. A měli bychom všichni něco proti tomu dělat. Každý na svém místě, každý ve svém okolí. A možná nám při tom pomůže vědomí, že většina lidí na světě je proti rasismu a terorismu.

Rasismus a terorismus se staly v Německu pojmy, spojenými se strachem a hrůzou. Z různých důvodů by se mohly stát každodenním chlebem novinářů.

28. 9. 2006

Vysoký britský výzvědný analytik:

"Války v Afghánistánu a zejména v Iráku neprobíhají úspěšně. Vyvíjejí se pomalu směrem k dosud nespecifikovanému a nejasnému cíli. Válka v Iráku působí jako verbující důstojník pro extremisty z celého muslimského světa."

Prozrazený dokument z analytického oddělení britského ministerstva obrany varuje, že takzvaná "válka proti terorismu" se dostala do vážných potíží, informoval ve středu večer pořad televize BBC Newsnight.

Televizi BBC byla zpřístupněna analýza, kterou vypracoval vysoký důstojník z Akademie pro obranu britského ministerstva obrany. Tato analýza poukazuje na vážná selhání při tzv. "válce proti terorismu". Dokument tvrdí, že "válka proti terorismu" probíhá neúspěšně, že napomáhá extremistům a že údajní klíčoví špionážní spojenci Západu nepřímo podporují al Kajdu a Taliban.

Dokument zdůrazňuje, že navzdory veřejným tvrzením Tonyho Blaira o opaku je faktem, že invaze do Iráku skutečně zradikalizovala muslimy. Analýza také ostře kritizuje Pákistán, zemi, která je údajně klíčovým spojencem Západu. Dokument tvrdí, že pákistánská špionážní služba ISI podporuje al Kajdu. Analýza dodává, že pákistánský prezident Mušarraf stojí v čele země na hranici chaosu. Pákistánská armáda podle této analýzy nepřímo poskytuje pomoc Talibanu.

Britské ministerstvo obrany sdělilo ve středu večer televizi BBC, že zmíněna analýza "nereprezentuje oficiální názory britské vlády".

28. 9. 2006

Zápisky od života odtrženého spisovatele

Největším nepřítelem politiků, činovníků a vůbec se stává odposlech. Technika umožňuje odposlechnout a nahrát kohokoliv kdekoliv, mikrofon máte v telefonu, kamery a magnetofony mají velikost plnicího pera. A tak si je třeba dávat pozor na hubu.

Je pravda, že písemný záznam mluveného projevu, bez přízvuků, intonace a souvislosti může sugerovat úplně jiný obsah, než sdělení původně mělo. Když si přečtu projev maďarského premiéra Gyurcsánye, nemohu si pomoci, ale ten člověk je mi velmi sympatický -- už proto, že přečteme-li a poslechneme-li si jeho řeč, tedy ten kousek z ní, zjistíme, že především svým spolustraníkům vynadal.

27. 9. 2006

Jak mne upozornil Michal Polák, vydavatel internetové revue Hej Rup!, íránský filosof Rámin Džahánbeglu, s nímž Britské listy přinesly rozhovor, byl již 30. srpna propuštěn na kauci. Výměnou za svobodu však bylo provedení sebekritiky, jejímž smyslem je v podstatě odvolat vše, co by ve filosofických názorech mohlo mít politický přesah a co by mohlo zpochybňovat současný íránský režim (týkalo se hlavně minulých Džahánbegluových vystoupení v zahraničí). Dodržení dohody je pojištěno tím, že Džahánbeglu se zavázal dát režimu jakoby "do zástavy" svůj dům a dům své matky. Dá se očekávat, že podobně budou perští teokraté postupovat i v dalších podobných případech (nastanou-li). Rasool Nafisi na serveru Open Democracy označil, podle mého názoru velmi výstižně, takový přístup výrazem "represivní propuštění".

27. 9. 2006

Číst dnes v Íránu filosofické texty je jako číst Patočku v Praze na konci 70. let

říká íránský liberál Rámin Džahánbeglu

přeložil, úvodem a poznámkami opatřil Martin Škabraha

Íránský filosof Rámin Džahánbeglu patří již po léta k vůdčím osobnostem intelektuálního života (nejen) ve své zemi. V dubnu 2006 byl zatčen a od té doby je protiprávně zadržován, navzdory protestům z celého světa.

Více ZDE

Ještě před svým uvězněním poskytl internetový rozhovor Dannymu Postelovi, který byl publikován v posledním čísle levicové revue o moderní společnosti a kultuře Logos. Navzdory neúnosné délce jsem se rozhodl podstatné části interview přeložit, protože přináší zajímavý pohled na současné vztahy Západu a muslimského světa, zejména z filosofického hlediska, ale přibližuje také intelektuální dění v Íránu, které v některých rysech připomíná situaci v Československu po roce 1968. Navíc se jedná o text, který zvláště v závěru silou své výpovědi (tolik připomínající původního ducha filosofie, na Západě již sotva viditelného) a okolnostmi vzniku pretenduje na to stát se možná i svého druhu testamentem -- když ne svého autora, tak společenského pohybu, který reprezentuje. Za zostřujícího se návratu studené války budou íránští vlci v souboji se západními psi sotva šetřit své beránky...

27. 9. 2006

V úterních sdělovacích prostředcích zveřejnila česká odbočka Tranparency International svou "zprávu" o stavu české politické scény a neváhám říci, že touto písemností již překročila meze, které oddělují potřebu zabývat se vážně míněnými argumenty (i když s nimi nemusím nutně souhlasit) od obyčejného hromadění různých tvrzení bez jakýchkoliv důkazů (což se lidovým jazykem nazývá "blábolení") kterým se zabývat je jen ztrátou času...

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann
23. 9. 2006 Atta je opět v Praze? Štěpán  Kotrba
23. 9. 2006 Váženi politici, když už chcete lidem říci "pravdu" říkejte ji stejnou Lukáš  Lhoťan
23. 9. 2006 Teroristický útok musí mít novinářskou hodnotu Jan  Čulík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha