23. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Vizualizer a analyzer emailové komunikace
23. 2. 2006

European Union Classified Social Network:

< Open source vizualizer a analyzer emailové komunikace Econstellation

Ministři spravedlnosti a vnitra Evropské unie definitivně schválili v úterý 21. února 2006 kontroverzní směrnici, která ukládá telekomunikačním operátorům v Evropské unii uchovávat záznamy o telefonickém či internetovém spojení po dalších šest až 24 měsíců. Direktiva se týká nikoliv obsahu hovorů či e-mailů, ale metadat - údajů o tom, kdo kdy jak dlouho a komu volal telefonem či kdo komu odeslal email či s ním hovořil prostřednictvím internetu. Data jsou tak k dispozici nejen vyšetřovatelům policie, ale i analytikům tajných služb.

Sloupek

Já vím jak na to, se zárukou
budou z nás connected people
promiňte, že to zkouším rukou
mobil mi bohužel chceople
23. 2. 2006

"Čulík je bolševik!", "Britské listy jsou levicové!" To jsou výkřiky, většinou značně negramotné (pisatelé neumějí pravopis), které se ozývají, kdykoliv poukážeme ostře na zločiny mocných. Naposledy se to stalo, když jsme při příležitosti úmrtí papeže Jana Pavla II. psali o tom, že za jeho vlády lhala katolická církev věřícím v afrických zemích, postižených AIDS, že kondomy nechrání před nákazou HIV, neboť jsou prý pórézní, a ať je tedy lidé neppoužívají. V kontextu všudypřítomné infekce HIV se tato oficiální rada katolické církve rovnala genocidě.

Nyní se někteří čertí, že jsme si dovolili upozornit na to, že v amerických vojenských věznicích zabili jejich správci až 98 vězňů. To, že poukazujeme na zločiny mocných, má být v důsledku jakési zkratové logiky důkazem "levicovosti", "bolševismu" Britských listů.

Pikantní je, že tyto informace vždycky přebíráme z autoritativních mezinárodních zdrojů. Bude asi docela obtížné obviňovat britskou veřejnoprávní BBC z bolševismu (i když někteří potrhlíci dělají v ČR i to :) ) - mimochodem, obě zprávy, o lhaní katolické církve ohledně "pórézních" kondomů i o zabíjení vězňů v amerických věznicích, jsou v BL zdrojovány z BBC. Daleko jednodušší je tedy obviňovat Britské listy, jako kdyby prostě jen nepřinášely do zasmrádlé české atmosféry čerstvý vzduch normálního mezinárodního diskursu.

Přiznám se, že tomu vůbec nerozumím. Žiji v Británii skoro třicet let. Konzervativní hodnoty, které vyznávají "pravičáci" v této relativně zralé demokracii, jsou:

  • rovnost občanů před zákonem
  • povinnost státu zajistit občanům rovné příležitosti, uchránit je před zločinností a korupcí
  • povinnost státu hájit právo, dohlížet na dodržování dobrých zákonů a dodržování lidských práv
  • povinnost státu nezotročovat občany přebujelou byrokracií a arogantní mocí, omezovat svou roli na minimum
  • právo občanů rozhodovat o svých věcech až do nejmenších podrobností na místní úrovni; právo občanů mít pluralitní volbu
  • povinnost státu umožňovat, aby každý rozvíjel své schopnosti svobodně podle svých možností
  • povinnost státu pomáhat slabším občanům, aby měli stejné příležitosti jako ostatní
  • inkluzivita: britští konzervativci jsou stranou "jediného národa" - všichni podle nich patří do společnosti, je nepřípustné kohokoliv vylučovat

Tyto konzervativní hodnoty plně podporuji, daleko více než Blairův "socialismus", který se stále intenzivněji projevuje arogantním, byrokratickým státem, produkujícím neustále hory papírů a diktujícím občanovi s vojenskou drzostí, co má dělat.

23. 2. 2006

Jak se přibližujeme k třetímu výročí zahájení irácké války, zdá se nepravděpodobné, že historie bude posuzovat tuto intervenci či myšlenky, které ji motivovaly, zrovna laskavě. Snahu zdemokratizovat Irák a Blízký východ prosazovali v Americe především neokonzervativci.

23. 2. 2006

Mnichovská státní prokuratura zahájila vyšetřování ve snaze zjistit, zda Německo tajně pomohlo CIA při únosu jednoho německého občana, který byl vězněn a mučen v americké věznici v Afghánistánu poté, co ho američtí vyšetřovatelé omylem označili za teroristu.

23. 2. 2006

Francouzský prognostický think-tank Laboratoire européen d'Anticipation Politique Europe 2020 (LEAP/E2020) vydal prognózu, podle které týden 20. - 26. března 2006 bude začátkem nejzávažnější politické krize, kterou svět poznal od pádu železné opony v roce 1989, spolu s ekonomickou a finanční krizí podobného rozsahu jako byla krize v roce 1929.

Varování je založeno na dvou událostech, k nimž ve 12. týdnu roku 2006 dojde:

Sergej Ejzenštejn, Křižník Potěmkin
23. 2. 2006

Nevědecká reakce na tři texty v BL

Hluboce prožívaná existencionalita dneška není otázka být, či nebýt, ani otázka toho, co mohu, protože mohu vždy jen něco, ale znovu kladená otázka KDO JSEM, jsem to ještě já? To je myslím téma nové citlivosti, téma tzv. aktuální, těžké, ale mám dojem, že velké a troufám si tvrdit, že jistě ne nezajímavé i pro recipienta, žijícího velmi dynamickým životním stylem.

Zatímco Miroslav Vejlupek není nadšený, že spisovatelé vyklidili veřejný prostor, tak víceméně přitakávající, avšak emocionálně vypjatý Štěpán Kotrba - tak, jak ho známe - si zchladil žáhu na polistopadové "naduté šlechtě" -- svědomí národa. Z povzdálí rámoval oba texty částečnou odpovědí Martin Damašek "Krátkou nevědeckou úvahou o umění" která byla opravdu tak nevědecká, že sympatická byla její upřímnost.

Tři texty se mi ale pomyslně spojily v jedno společné téma: postavení umělce a umění v současné společnosti.

23. 2. 2006

Reakcia na článok Štěpána Kotrbu "Bez spisovatelů se kultura bez kultury obejde"

 

Domestikovaný flamewarista Štěpán K. odvážne škrtol zápalkou, elegantne ju hodil do susedovej stodoly plnej sena a napalmu, vykríkol: A co dnes chtějí SPISOVATELÉ? Vždyť; nečíst své čtenáře naučili. Nemyslet a věřit v prachy své čtenáře naučili. Tak ať; teď něco podnikají!" a rýchlo ušiel preč.

Pozorujem na sebe a na okolí, že všetko je inak.

23. 2. 2006

Úkolem vědy není objevit univerzální recept na štěstí, nýbrž zkoumat svět kolem nás. Nepracuje s absolutními, jednou pro vždy danými pravdami. Její podstatou je vědecká metoda. Vědecká teorie platí jen do té doby, než je nahrazena teorií lépe odpovídající stávajícím vědeckým poznatkům v té které vědecké disciplíně. Vědci neslibují, že jednou vyřeší všechny problémy, protože si uvědomují, že poznání nemá hranic, a každý objev neustále přináší nové otázky. Nemluví ani o ráji na zemi, ten bývá doménou politických ideologií. Problém je spíše v přístupu některých lidí k vědě. Chtějí v ní vidět jakousi náhražku náboženství a očekávají, že je schopna přinést univerzální, jednoduché a neměnné odpovědi na neobyčejně složité otázky.

23. 2. 2006

Před chvílí jsem otevřel internetové Lidovky. Nejdřív jsem nevěřil svým očím, pak se mi udělalo lehce nevolno. Nevím, kdo je zodpovědný za to, že článek o výročí bitvy u Verdunu, jednoho z nejhorších masakrů evropských dějin, je zařazen do rubriky ZÁBAVA. Skutečně k popukání...

Snad padlí od Verdunu, bez kterých by mj. neexistovalo ani samostatné Československo, odpustí těm, kdo nevědí, co činí: jsou to jen blbí čeští novináři. Nelze se na ně ostatně zlobit -- čím jiným než příležitostí k další show je v naší hyperkonzumní společnosti vzpomínka na první světovou válku?

23. 2. 2006

Domnívám se, že pan Wognar by měl poněkud objasnit svůj článek, píše Pavel Samohýl. Co myslí pod pojmem "společnost založená na víře v Boha, na náboženství"? Tuším, že by se mělo jednat o společnost, kde většina jejích příslušníků žije nábožensky, nebo věří v Boha. Snad by Polsko mohlo představovat takovou společnost. Co myslí společností založenou na vědeckém poznání? Má snad na mysli technickou společnost, která využívá v rozsáhlé míře poznatků vědy a techniky?

23. 2. 2006

Sociální ekonomií se rozumí ty teoretické systémy, jejichž explicitním cílem je odstranění chudoby a nezaměstnanosti jako hlavních zdrojů sociální nerovnováhy. Sociálním podnikáním lze označit podnikatelské aktivity veřejné nebo soukromé, jejichž bezprostředním cílem není dosažení zisku, ale vytváření pracovních příležitostí. To je součástí strukturální politiky zaměřené na zmírnění některých selhání konkurenčního systému podnikání - založeného na soukromé ziskové pohnutce - opatřeními institucionálního charakteru. V širším smyslu sem lze zahrnout rovněž alternativní formy organizace společenské výroby nahrazující nebo doplňující tržní organizaci společenské výroby.

23. 2. 2006

Reakce na článek Miloše Kalába I když dřevěnému domku důvěřujete, buďte velice opatrní"

Úvodem bych rád podotkl, že nejsem seznámen se situací v Kanadě ani s tamními předpisy. Nemám ani v úmyslu vést spor v otázce četnosti výskytu rakoviny u hasičů, neboť ta zřejmě souvisí hlavně s přítomností plastů a různých dalších chemických látek ve stavbě i v předmětech v domácnosti.

Pro úvahu nad požární (ne)bezpečností dřevostaveb bych si položil tři otázky: Zvyšuje materiál dřevostavby výrazně riziko vzniku požáru? Zvyšuje použitý materiál nebezpečí během požáru? Jsou dřevostavby výrazně nebezpečnější z hlediska šíření požáru?

23. 2. 2006

Od akcí kolem karikatur uplynulo už dostatek času, abychom mohli s odstupem zhodnotit poznatky, které jsme tím získali. Jako u každé kauzy se ptáme především, komu to má prospět a potom, kdo za tím stojí.

Shrňme nejdříve fakta: V Dánsku vydané karikatury, pocházející z knížek pro děti, zaručeně nikdo v těch protestujících zemích neviděl. To, co se tam za dánské karikatury vydávalo, byl podvrh dánských imámů, kteří podnikli s tímto padělkem trip po islámských zemích.

23. 2. 2006

Krásná literatura, přehnaně iracionálně oplakávaná autory traumatizovanými z toho, že společenská poptávka po beletrii -- a cožpak potom po poezii! -- prudce poklesla, má před sebou nové perspektivy. Evoluční pohyb sociálně organizované hmoty se neptá, kdo byl Johannes Gutenberg a stále rozmáchlejší pozornost se upíná k digitální scéně. Zde jsme svědky neobyčejné demokracie a stejných práv pro všechny. Nikoli jen jedinci, vyvolení odborníci z vědeckých sfér, ale každý počítačově gramotný obyvatel planety má přístup na internetové stránky s digitalizovanými, několik set let starými klenoty písemnictví toho kterého národa. Internet zpřístupňuje informace jako žádné médium před ním a podporuje vzdělanost jaké žádné médium před ním.

23. 2. 2006

Ottawa/Lima/Berlin/Brusel/Praha - Více než 350 nevládních organizací z celého světa vyjadřuje obavu z ohrožení biologické rozmanitosti a potravinové bezpečnosti pro téměř jeden a půl miliardu lidí v důsledku hrozby zavedení geneticky manipulovaných (GM) rostlin, které byly změněny tak, aby jejich semena byla neplodná (sterilní) (1). Americká agrochemická firma MONSANTO, která je největším světovým výrobce GM osiva, totiž už nehodlá nadále plnit veřejný přislib z roku 1999, že neuvede na trh tzv. "zabijáckou technologii" (terminator technology). Jelikož společnost MONSANTO nyní říká, že může tzv. "sebevražedné osivo" užívat pro nepotravinářské plodiny a zároveň do budoucna nevylučuje ani jiná použití, žádají stovky nevládních organizací celosvětový zákaz této technologie(2).

23. 2. 2006

V pokračujících sporech o společenský status homosexuálů se z konzervativního tábora do omrzení ozývá zpochybňování a bagatelizace stanoviska odborné psychiatrické veřejnosti:

  • homosexualita jako taková není diagnostikovatelná duševní porucha
  • není vědecky prokázána účinnost a neškodnost tzv. reparativní terapie
  • je třeba mít na mysli základní etické pravidlo: Především nepoškodit

Čtenáři mohou posoudit střízlivě korektní odbornou argumentaci v překladu (MUDr. Ivo Procházka, CSc. a Prof. Doc. PhDr. Petr Weiss PhD.): ZDE a porovnat s iracionálními vývody lidí, kteří chtějí zavádět léčbu, o níž není prokázáno, zda skutečně účinkuje a dokonce ani to, že neškodí. Je zřejmé, že v medicíně je takový postup naprosto nemyslitelný, neetický a nepřijatelný.

Pokud se pokusy, udržet ohledně homosexuality současný stav, opírají o podobné nevědecké názory a snahy, těžko mohou být kriticky myslícím čtenářem akceptovány ...

22. 2. 2006

"Omračující", exkluzivní reportáž o chování amerických vojáků spravujících vězení v Iráku a v Afghánistánu přinesl úterý pořad televize BBC Newsnight.

Od srpna 2002 zemřelo téměř sto osob, většina z nich Iráčanů, v amerických vojenských věznicích. Nejméně 34 vězňů bylo úmyslně usmrceno nebo zahynuli v důsledku bezohlednosti vyšetřovatelů. Některé osoby byly umučeny k smrti. Tato tvrzení jsou obsažena ve zprávě organizace amerických právníků Human Rights First (Lidská práva především), která bude zveřejněna ve středu, a jsou založena na oficiálních informacích od americké vlády.

Pro toho, kdo má broadband a umí anglicky, kompletní televizní reportáž a následná diskuse je ZDE

Plný text zprávy je ZDE

Reuters o zprávě informovala teprve ve středu 22.2. ve 23.40 středoevropského času ZDE

22. 2. 2006

Zdá se mi, že nenavidíte západní civilizaci, která přinesla lidská práva a hlavně zrovnoprávnila ženu s mužem. Neustále se tu člověk může dozvědět o "hrůzách", které páchají Spojené státy, píše Jan Karafiát.

Co takhle pro změnu zveřejnit příběhy íránských uprchlíků. Co kritizovat bestiální mučení íránské náboženské policie, íránských revolučních gard, cvičení teroristů na území Íránu, či snahu Íránu pohřbít svobodu v Libanonu, částečnou svobodu v Iráku, či likvidaci nefanatického režimu v Bahrajnu. O tom se tu dozvědět samozřejmě nelze, protože veškeré zlo je pro vás Západ. A režimy, které mučí své vlastní obyvatelstvo jsou pro vás vzorem šlechetnosti.

Vadí vám, když se někdo dotkne fanatických islámských fundamentalistů, ale naopak zrůdnosti prováděné na chudácích v totalitních režimech vás nechává zcela chladnými.

Neškodilo by, kdybyste se stali aspoň trošku objektivními. Když kritizuji americké vězení, tak bych také měl daleko ostřeji kritizovat například íránské vězení, či mučení při výsleších, které přinašejí velký počet obětí.

Co třeba Súdán, Severní Korea atp. Těch hrůz je tam až až, ale ty nemůžete napadnout, protože tyto země považujete zřejmě za spojence proti Spojeným státům a jejich spojencům, čili i proti Česku.

Reakce JČ: Toto zkratkovité myšlení je děsivé. Pan Karafiát přece nemůže myslet vážně, že pokud vyjde najevo, že v demokracii, která se zaštiťuje řečmi o individuálních právech člověka, je zabito ve vězeních 100 lidí? Děsivou skutečností je, že jsou země na světě, jako je Česká republika, kde takováto zpráva není okamžitě hlavní zprávou dne.

Kromě toho, je skutečně pošetilé "střílet posla" a obviňovat z těchto zpráv Britské listy - ty jen reflektují, o čem se hovoří v mezinárodním diskursu.

Myšlenkový zkrat, že protože poukazujeme především na nedostatky nejmocnějších na tomto světě, nezajímají nás zvěrstva, páchaná jinde, je také děsný. Je to varovnou známkou, jak mnozí lidé v ČR stále neumějí myslet. Jsou navyklí na "manifestační" způsob prezentace a vnímání zpravodajství, Myslí si, že média vždycky publikují zprávy proto, že někoho podporují, "za někoho kopou". Demonstrativní a nekritické vychvalování západních demokracií, "protože jsme s nimi na jediné lodi" se vymstí. Zralé demokracie vědí, že se rozvíjejí právě v důsledku ostré kritiky.

Prosím vás, pane Karafiáte, běžte si stěžovat generálnímu řediteli BBC v Londýně, že BBC pořád útočí na Spojené státy, Vždyť je to směšné.

Ne, je to děsivé: tady jde o životy lidí a vy byste chtěl, abychom tyto zprávy potlačovali, protože jde o "Ameriku, náš vzor" - protože to tak většinou činí český tisk.

Kolikrát jsme psali o týrání lidí v jiných zemích světa - kolik prostoru například věnujeme útlaku v Číně. Zabíjení lidí v amerických věznicích je ovšem velmi výrazná zpráva.

23. 2. 2006

Nenávist, vztek a vyváženost

Britské listy jistě nelze považovat za "klasické" noviny. Objevuje se zde mnoho témat a textů, které by nenašly prostor jinde. (Čím to však je, že nalézají normální prostor v mezinárodních médiích; Britské listy si tato témata nevymýšlejí, vždy odkazují na - pokaždé velmi autoritativní - zdroje, pozn. JČ.) Některá témata jsou podobná jako v jiných novinách nebo televizích.

Reakce některých čtenářů v poslední době mne mírně řečeno "pobavily".

Po rozpadu sovětského bloku se staly USA světovým hegemonem. Nemyslím, že je příliš důležité vracet se k jimi vedeným válkám. Ať už v Evropě, v Iráku, Afgánistánu či jinde. Jsou nejsilnější a tak reálně leccos mohou a také to bez optání dělají. Co je ovšem tragédie pro nás všechny, je absolutní nezvládnutí této úlohy. USA připomínají nezralého výrostka, který neví co svou silou, daleko více, než moudrého, skutečně silného, vladaře. A tak rozbíjí lavičky, místo toho aby sloužil a chránil. Myslím, že skutečně zkratkovitá argumentace typu: "Soused také krade, tak mne nechte si vzít Vaše auto" je o ničem.

23. 2. 2006

Zasmál jsem se při čtení výlevů socanského propagandisty Čulíka, kterého asi v Anglii pálí dobré bidlo.(sic!) Pane Čulíku, to snad nemůžete myslet vážně, že Britské listy jsou vyrovnané a nestranné. Dobře přece víte, že to tak není. Britské listy jsou hlásnou troubou levice, míní Richard Burunduk.

Pravicové názory a politici jsou tady v jednom kuse napadáni. Veškeré názory prezentované na Britských listech jsou levičácké a často vysloveně extrémistické. Nebo snad považujete pány Víta, Škabrahu, Dolejšího, Krejčího, Kartouse a další za demokraty? Vaše prolhaná přetvářka je akorát v intencích marxistického průzkumu bojem. Samozřejmě, chápu, že se před volbami bude "třídní boj" zostřovat. Ale k věci: neznám větší bolševickou žumpu než je váš web. Nebezpečně tu soustavně a vědomě lžete a podvádíte a ještě se tváříte že píštete více objektivně, než normální média. Už jsou na to paragrafy. Celé je to akorát zaměřené na nahánění bolševických hlasů mezi různými blby, kterých je podle preferencí KSČSSD pořád až přespříliš.

23. 2. 2006

Moc často nereaguji a až do dnes jsem se považoval za dost otrlého čtenáře. Ale reakce na výtku pana Karafiáta přesahuje i způsob uvažování pana Víta, neoficiálního to etalonu hranic reality, píše Stanislav Toula.

Za prvé jsem u pana Karafiáta nezaznamenal ani náznak po požadavku, aby jste (sic) nepsali o excesech na straně demokratických zemí.

23. 2. 2006

Jsem pravidelný čtenář Britských listů, proto mě překvapila vaše vzteklá reakce na text Nenávist BL vůči Západu". Dovolte mi s vámi nesouhlasit, píše Petr Marek.

22. 2. 2006

Byla to krátká, nenápadná zpráva: Firma v americkém státě Ohio jménem City-Watchers nechala implantovat radiové vysílačky do paže dvou svých zaměstnanců. Vysílačky v těle zaměstnanců zajišťují, že jen tyto dva muže pustí bezpečnostní zařízení do firemního sejfu. Je to prý "první známý případ z USA, kdy zaměstnanci byli elektronicky označkováni tak, aby je bylo možno identifikovat".

Vysílačky jsou malé (jsou velikosti jednoho rýžového zrna), levné (jedna stojí cca 3000 Kč a cena rychle klesá), bezpečné a stabilní. Nepotřebují údržbu, nemusejí být nahrazeny, dokáží člověka identifikovat dlouhá léta. Za pomoci místního umrtvení jsou vpraveny injekční stříkačkou do horní části paže. Nevyžadují energetický zdroj, aktivují se pouze, když na ně posvítí scannovací paprsek. Technicky nic nebrání jejich rozšíření, píše George Monbiot v deníku Guardian .

22. 2. 2006

Minulý čtvrtek došlo ve Washingtonu k přiznání. Ve chvíli, kdy se Bushova administrativa chystá požádat Kongres o dodatečné zvýšení rozpočtu pro krytí válek v Iráku a v Afghánistánu, ministryně zahraničních věcí Condoleezza Ricová se dostavila před rozpočtový výbor Senátu, aby vysvětlila, že situace v Iráku se přes všechny těžkosti zlepšuje. Ministryni v rozletu zarazil demokratický senátor ze Severní Dakoty: "Generální inspektor pro rekonstrukci Iráku nám před několika dny řekl opak," prohlásil Kent Conrad. "Generální inspektor nám tvrdí, že věci se zhoršují i když jsme poskytli mnoho peněz. Komu máme věřit?" Ministryně se zakoktala. Pak musela přiznat pravdu.

Skutečnost je hrozivá, napsal francouzský deník Le Monde. Článek pro nás shrnul Jakub Rolčík.

22. 2. 2006

S potěšením jsem zjistil, že článek o zvýšeném výskytu rakoviny u kanadských hasičů vyvolal zájem.

Pan Tomáš Peltan dal svému příspěvku titulek "Dřevostavby nejsou požárně nebezpečné", takže mě zajímalo, jak k tomuto přesvědčení dospěl. Mohl by mít pravdu, poněvadž je možné dřevo proti požáru impregnovat. Kdo se ale o tuto možnost zajímal, zjistil, že to není vůbec běžné - impregnace se ani neprovádí, protože by přišla velice draho.

22. 2. 2006

Proč stát nezasáhne?

S neobyčejnou drzostí vynucují české banky od svých zákazníků poplatky téměř za všechno. Je neuvěřitelné, že jim to prochází. V zemích, jako je Británie, zákazníci žádné bankovní poplatky neplatí - vždyť bankám svěřují své peníze, z nichž pak banky mají zisk! Jak to, že česká vláda proti tomuto hrubému zkreslení trhu a bankovnímu kartelu nezasáhne?

Proti bankovním poplatkům se v ČR ozývá, zdá se, jen hrstka aktivistů, které nikdo neposlouchá. V jejich čele stojí Patrik Nacher. Píše:

22. 2. 2006

Výzkumy vypracované agenturou STEM a společností SC&C oznámily veřejnosti i politikům: kdyby se dnes konaly volby, v křeslech Poslanecké sněmovny by zasedli i členové Strany zelených. Význam této zprávy je dán tím, že vstup pátého subjektu do Sněmovny by narušil pravo-levou matematiku sváru sociálních a občanských demokratů.

V případě výsledku, který zmíněné agentury na trhu předvolebních informací nabídly, by totiž zmizela převaha levicových stran, kterou představily výzkumy jiné. Na tom se většina komentátorů shodne. Mlčky přitom předpokládá, že Strana zelených je pravicová. Málokde tomu tak je, neboť pohled na svět přes zelenou tématiku varuje před živelným vývojem, přičemž lék vidí v ochraně člověka a přírody mimo jiné prostřednictvím zásahů státu. Což se chápe jako něco, co je v rozporu s pravicovým světovým názorem.

Ovšem nikoliv v Česku.

21. 2. 2006

Education remains at the forefront of successful economic development, and education in the English language has long been an essential component.

But a new study published by the British Council warns that, paradoxically, the global dominance of English is now threatening the international standing of English-speaking countries.

Published in Czech Business Week on 20th February, 2006 HERE

21. 2. 2006

Jak se žije starým strukturám

Utajené dějiny devadesátých let, jak to před časem nazval Jan Čulík, v sobě neskrývají jen příběhy převálcovaných, kteří o nich mluví nanejvýše šeptem, aby si nezopakovali odvrácenou tvář lidských práv. Také masa "úspěšných" si dnes ani tím šeptem pro sebe nepřipomene příběhy, které je vynesly vzhůru a k bohatství. Nedávno jsem po mnoha letech potkal známého z kategorie "těch za vodou". Když se kácela NDR, zdejší filutové ve směnárnách nakupovali, tuším po třech korunách, východoněmecké marky. Převezli je do NDR, tam je v kurzu 1:1 vyměnili za zde mnohem dražší západoněmecké, za které doma výměnou dostali mnohonásobek východoněmecké měny. Takže již podruhé nikoliv s taškou, ale rovnou s kufrem bankovek cestovali do NDR. A tak to opakovali až do totálního výprodeje DDR-marky u nás.

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Konflikty karikatur   
7. 2. 2006 Kde skončily peníze pro odškodnění romských obětí?   
6. 2. 2006 Luciferův ráj aneb úvaha nejen o kovbojích v sukni Karel  Moudrý
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek
6. 2. 2006 Británie bohatství a bídy, 2006   
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
4. 2. 2006 Bulvární úzkost českých šéfredaktorů Jan  Čulík
3. 2. 2006 Vzdělanostní společnost, univerzity a kvalita vzdělání Boris  Cvek

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2006 Finta Jiří  Krombholz
22. 2. 2006 Jak se stát sochařem Michal  Šanda
21. 2. 2006 * * * Boris  Cvek
20. 2. 2006 18 Jiří  Studený
17. 2. 2006 Sloky Jan  Vladislav
16. 2. 2006 Pohoda Richard  Weiner
15. 2. 2006 Kmotrem Zdeněk  Volf
14. 2. 2006 Mařatkova Eva Miloš  Vodička
13. 2. 2006 Já jsem skřítek Aladin Jan  Vodňanský
9. 2. 2006 Co máme od jiných národů odlišného Josef Svatopluk Machar

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Weak ODS leadership hurting `blue` chances Irena  Ryšánková
13. 2. 2006 Václav Klaus poškozuje ODS Milan  Daniel
2. 2. 2006 Žákovo mlžení: stamiliardové ztráty v příjmu do státního rozpočtu Ivo  Bubeník
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

17. listopad RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2006 Německo vyšetřuje únos nevinného občana americkou CIA   
22. 2. 2006 Další neúspěch v Iráku: Hospodářství   
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů   
17. 2. 2006 V Iráku zatčeno šíitské komando smrti Karel  Dolejší
16. 2. 2006 Babičky všech zemí, pozor! Greg  Evans
11. 2. 2006 Vysoký činitel CIA: Bush si vybíral z výzvědných informací jen, co se mu hodilo   
10. 2. 2006 Hladovkáři v zálivu Guantánamo jsou nuceně vyživováni   
6. 2. 2006 Náklady války v Iráku a v Afghánistánu dosáhnou 440 miliard dolarů   
3. 2. 2006 Bush řekl Blairovi: "Invazi do Iráku provedeme stůj co stůj"   
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2006 Poslední operace premiéra Šarona byla úspěšná   
9. 2. 2006 Izrael možná bude litovat svržení Saddáma Husajna Karel  Dolejší
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
31. 1. 2006 Získá Netenjahu po nástupu islamistů?   
30. 1. 2006 Bush za to nemůže, může za to Arafat   
28. 1. 2006 České noviny: milujeme zbraně Jan  Klusáček
28. 1. 2006 Organizace Hamas odmítla "vydírání" od poskytovatelů pomoci   
28. 1. 2006 Vítězství Hamásu může být prospěšné Bohumil  Kartous
27. 1. 2006 Hamas se musí rozhodnout, zda bude schopna přijmout moc   
27. 1. 2006 Co je organizace Hamas?   

Školství RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
14. 2. 2006 Učitelé, počítače a gramotnost František  Augusta
10. 2. 2006 Jazyková vybavenost českých studentů je mizerná Marian  Kechlibar
9. 2. 2006 Absolventi britských univerzit jsou k ničemu, varují čelné firmy   
6. 2. 2006 Plagiátorství má jednoduché řešení Ondřej  Slačálek
3. 2. 2006 Poptávka je po titulech a mladí se chovají přirozeně Radek  Macalík
3. 2. 2006 Vzdělanostní společnost, univerzity a kvalita vzdělání Boris  Cvek
3. 2. 2006 Matkou bifľovania je učenie sa naspamäť Igor  Daniš
1. 2. 2006 O škole pořád stejně Alois  Michálek
1. 2. 2006 Student je zákazník, nikoliv sluha Rastislav  Krč

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace