22. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 2. 2006

I když dřevěnému domku důvěřujete, buďte velice opatrní

S potěšením jsem zjistil, že článek o zvýšeném výskytu rakoviny u kanadských hasičů vyvolal zájem.

Pan Tomáš Peltan dal svému příspěvku titulek "Dřevostavby nejsou požárně nebezpečné", takže mě zajímalo, jak k tomuto přesvědčení dospěl. Mohl by mít pravdu, poněvadž je možné dřevo proti požáru impregnovat. Kdo se ale o tuto možnost zajímal, zjistil, že to není vůbec běžné - impregnace se ani neprovádí, protože by přišla velice draho.

Před 30 lety jsem se zajímal o impregnované dřevo a dodnes fotografuji novostavby, tedy i ty 4-podlažní jen ze dřeva, a mám mezi svými známými stavebníky, jenže zjišťuji, že se bohužel stavební dříví proti ohni neimpregnuje. Je tedy skutečně bezpečné tak, jak se používá? Proč je ale vidět ve městech tolik spálenišť a proč umírá každoročně tolik lidí při požárech? Protože jsou lidé neopatrní a protože je dřevo hořlavé. A proč se i restaurace stavějí ze dřeva, přestože je v nich silně zvýšené riziko požáru?

V naší boční ulici za posledních 30 roků naštěstí dosud nehořelo, ale po hlavní silnici za rohem jezdí hasičská auta k požárům několikrát týdně. Kanadská i americká televize ukazovaly několikrát, za kolik sekund (!) je v jednom plameni kuchyně, kde se třeba vznítil omastek na sporáku. I ony ukazovaly modelové situace a ty byly velice výstražné.

Viděli jsme několikrát, jak to dopadlo ve starších domcích, které si pronajali univerzitní studenti, když nebyli opatrní a třeba přetěžovali elektrické zástrčky. Kromě otevřeného ohně, jako jsou svíčky, tak romantické při večeři, je velkým nebezpečím právě elektrické vedení. To se na rozdíl od vedení v kovových trubkách, které jsme měli zasekané ve zdech v Československu, vede otvory vyvrtanými v dřevěných nosnících pod podlahou. Je obaleno pouze izolací z umělé hmoty.

Přede 2 roky nám sdělila pojišťovna, že nám neobnoví pojistnou smlouvu na další rok, jestliže do 90 dní neupravíme rozvod elektřiny v domku. V 70. letech se totiž používal hliník, protože se v Kanadě šetřilo mědí. Zatím se zjistilo, že ač vychvalován před 30 roky, hliník se snadno láme a přepaluje a tedy vede ke vzniku požárů. Na vybranou jsme měli buď zcela vyměnit všechny dráty v domě nebo aspoň jim dát měděné koncovky ve všech vypínačích, zástrčkách i svítidlech. Tuto práci konají některé elektrotechnické firmy a v našem případě to přišlo na $700 i s provinční profesionální inspekcí. Ani jedna z jiných pojišťoven nebyla ochotna pojistit majitele domku, v němž by nebyly vypínače atd. připojeny výhradně na měděné dráty, přestože jinak pojišťovny rády přetahují zákazníky od svých konkurentek.

Z toho, co jsem uvedl, je snad vidět, že se v Kanadě dělá všechno možné, aby se požárům předešlo. Na jaře chodili hasiči ode dveří ke dveřím a rozdávali bateriové hlásiče ohně. Kromě toho upozorňují občany, jak ohni předcházet a jak se při požáru chovat.

Děkuji panu Peltanovi za jeho připomínku. Protože nemáme na vybranou, na život v dřevěném domku jsme si zvykli, i když jsme si podobně jako naši sousedé a jiné občané vědomi, jak velké nebezpečí oheň představuje. Hrdinství se ale nevyplácí.

Každý, komu se podaří uprchnout z hořícího domku, jako by se znova narodil. Ruční hasicí přístroje jsou v každém domku, ale pokud není možnost uhasit malý plamen, jediná možnost je rychle ven a volat 911.

Odpověď na otázku, kdo uvádí, že nejsou stavby ze dřeva požárně nebezpečné, dává zdroj, na který pan Peltan odkazuje: "UK Timber Frame Association" čili Britská asociace výrobců stavebního dříví. Pochopitelně má zájem na tom, aby se lidé dřeva nebáli (No more scaremongering, Some facts on fire) a aby věděli, že dřevo odolává záplavám (Flood resistance) i jak je celkově odolné (A final word on durability). (Anglické výrazy jsou odkazy na další informace na oné britské webové stránce). Pokud jsem ještě zcela nezapomněl česky, charakterizoval bych tuto situaci příslovím, že každá liška chválí svůj ocas.

Na můj předešlý článek odkazuje internetový časopis Požáry.cz. Čtenář pan Dušan Stuchlík se v diskusním fóru dostává k obsahu článku teprve po dvou odstavcích naprosto irelevantní kritiky Britských listů a jejich autorů. Bohužel je i zbytek jeho příspěvku takového druhu, že by se bez něho fórum docela dobře obešlo. Kritizuje zřejmě ještě dříve než si článek přečetl nebo jej četl velice nepozorně. Ačkoliv jsou na internetu statisíce odkazů na studie o vzniku a výskytu rakoviny u hasičů, on se zeptal: "Udělal na to někdo někdy nějaký korektni výzkum? Myslím, že ne, nebo jsem jej aspoň nečetl". Má pravdu - nečetl - ale proč se tím chlubit?

                 
Obsah vydání       22. 2. 2006
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů
22. 2. 2006 VeriChip: Konec individuální svobody
22. 2. 2006 "Nenávist" Britských listů vůči Západu
22. 2. 2006 O drzosti českých bank - stále vynucují neuvěřitelné poplatky Patrik  Nacher
22. 2. 2006 Jak se stát sochařem Michal  Šanda
22. 2. 2006 I když dřevěnému domku důvěřujete, buďte velice opatrní Miloš  Kaláb
22. 2. 2006 Zelené preference Oskar  Krejčí
22. 2. 2006 Evropská ústava -- obtížný krok Václav  Novotný
21. 2. 2006 Kam s ním? Ladislav  Žák
22. 2. 2006 Potíže jsou i s vědou! Zdeněk  Wognar
22. 2. 2006 Někteří už registrovaní být mohou Vladimír  Koníček
22. 2. 2006 Další neúspěch v Iráku: Hospodářství
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"
21. 2. 2006 Ptačí chřipka zůstane v Evropě natrvalo?
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
21. 2. 2006 Evropská identita
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
21. 2. 2006 Nesnáze jsou s každým náboženstvím Miloš  Kaláb
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Američtí farmáři žalují vládu za schválení GM vojtěšky od firmy Monsanto Miroslav  Šuta
20. 2. 2006 Dobrou noc a hodně štěstí!
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce