20. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2006

Bez spisovatelů se kultura bez kultury obejde

V několika větách má autor pravdu: Rok 1989 přinesl spisovatelům svobodu slova, ale vzal jim čtenáře. Je načase si odpovědět PROČ. Protože autor sice volá o pomoc, ale doposud nic nepochopil.

Společenská poptávka po krásné literatuře klesala po celá devadesátá léta a klesá dodnes. Recipient žije velmi dynamickým životním stylem. Kde zůstala krása? V antikvariátu. Televizní obrazovka a filmoví tvůrci, osobní počítač a internet mají opravdu nepřekonatelné kouzlo: věcné informace, zábavu i estetické vjemy nabízejí pohodlněji. Prchavěji odpovídají na tužby svých čtenářů či diváků. Vjemy jsou dnes přijímány i prožívány velmi, velmi zhuštěně. Proč? Není čas. Není čas žít. Je třeba přežít. Sny se nesní, ale žijí. Kdo chvíli stál, už stojí opodál. Pamatujete? Literární tvůrci současnosti prožívají právem traumata. Traumata své vlastní neschopnosti pohledět do tváře dynamicky se měnící reality a výzev budoucnosti.

Takový je rozdíl mezi veřejnou službou a službou zisku.

Protože popisovat bouřlivě se měnící skutečnost mediálně integrovaného světa divokého globálního kapitalismu je neskonale těžší, než donekonečna rozebírat psýché hlavní postavy, které nikoho v každodenní válce o život a o chleba nezajímá. Nebo věčný souboj dobra se zlem, když zlo je všude a dobro umřelo v den, kdy se narodila vaše manželka...

Stejně tak jako nikoho mimo autora nezajímá rurální román o těžkém životě rolnického rodu v horské oblasti. Nebo sny o demokracii a lidských právech uprostřed poloprázdného pokoje s nezaplaceným nájmem na předměstí. "Kulturní" čtenář není středoškolský profesor nebo student bohemistiky. Středoškolský profesor dnes přemýšlí nad druhým pracovním poměrem, aby si dovolil ten luxus učit své studenty a student bohemistiky nemá ty tisíce korun na předražené malonáklady 18 500 edičních titulů ročně, které vycházejí v ČR.

Próza i poezie blednou před realitou a "vážná" literatura nepřináší čtenáři žádnou relevantní přidanou hodnotu. Natož srandu. Komici jsou dnes ministry. V pohádce nebo hororu žijeme, tak co může ještě přebít Mladou frontu Dnes? Blesk. Emanuella. Vanity Fair. Ewingové. Juicy. Jágr. Sny o nedosažitelném. Sny pro služtičky.

Cinkáním klíči se změnil hodnotový žebříček čtenářů i spisovatelů. Zatímco dříve, za časů nenáviděných byrokraticko-komunistických primitivů, dostávala literatura granty, spisovatelé psali a čtenáři četli, básně měly náklad i čtyřicet tisíc výtisků, čtenář se literaturou a uměním kultivoval a vyjadřoval tím potřebu mezigenerační kontinuity vzdělání, kultury, či krásna - jako odpor vůči boření některých hodnot, primitivitě a antikulturnosti většiny představitelů tehdejší státní moci, vzešlých z kravínů a od soustruhů, kteří to vše ale podporovali a dotovali; po "Velké listopadové občanské revoluci" se z tehdejších "dělníků pera" rázem stala šlechta. Navíc zpupná šlechta. Nadutá šlechta. Svědomí společnosti. Prodejná šlechta. Farizejská šlechta. Všem svým čtenářům najednou přikazovala, jak mají žít. Jaké hodnoty jsou pro ně nejlepší. Jaké hodnoty nejhorší. Zlaté časy štvavých vysílaček, které šlo přeladit. Největší hodnotou, kvůli které občané na náměstích organizovaně volali "Na Štěpána bez Štěpána" a "Havel na Hrad", se stal individuální zisk. Prachy. Love, vole, ne?

A láska zvítězila. Nad lží i nad nenávistí. I nad literaturou. Kult zvítězil nad kulturou. "Zpátky do Evropy", znělo jedno z hesel té doby. Vrátili jsme se. Nastal kult PRAVICE. Roboty. Zlatá doba spekulantů. Fakt, že nositelkou bohatství myšlenek i bohatství práce byla ve své většině vždy tak trochu snílkovská a tak trochu bohémská LEVICE, nikomu nepřišel divný. Voskovce s Werichem už netřeba, i tu vilu můžou koupit spekulanti. V touze po restituci dědečkovi "ukradené" krávy, domku a "póle" se ztratila neúprosná logika dějin. A tuto skromnou skutečnost dodnes, jak je vidět, většina "spisovatelů" nepochopila. Proto nikoho nezajímají.

Kulturtrégři té "revoluční" doby vyhnali své čtenáře s klidem reklamních stratégů od knih vydělávat na kupónové knížky, nikdy nekončící dovolené na Jamajce či v Belize, záhy rezavějící auta, záhy z módy vyšlé umělohmotové svetříky, fialová saka a další symboly té trikolórové doby - a oni se nechali. Jak ovce. Dodnes. Receptář DOBRÝCH NÁPADŮ nahradil Receptář PRO PODNIKAVÉ a namísto kultu písmáků, šířících po dědinách vzdělanost, namísto kultu vzdělanosti nastal kult robotujích ŽIVNOSTNÍKŮ a PODNIKATELŮ na úvěr. Pro bohatší pak kult RENTIÉRŮ. Požitků bez práce. Pro ty chudé pak práce bez požitků - vždyť ROH dávaly jen bomboniéry a poukazy do Bulharska či na odborovou rekreaci k Mácháči... Zničte odbory, buďte moderní !

A co dnes chtějí SPISOVATELÉ? Vždyť nečíst své čtenáře naučili. Nemyslet a věřit v prachy své čtenáře naučili. Tak ať teď něco podnikají...

A nebo ať se spokojí s rovným důchodem, bez rekreace na Orlíku. A jsou zticha. Protože pokud nenajdou cestu ke svým čtenářům sami, pokud nenajdou témata a způsob jejich zpracování odpovídající době, pokud se nestanou opět tvůrci snů CELÉ společnosti za cenu, kterou společnost za jimi vytvořené sny je ochotna platit, pokud nepozvednou hlavu a nezahledí se proti kultu peněz, který pomohli stvořit, zůstanou i nadále zbyteční. Protože tato civilizace se bez nich obejde. Vytvořili si ji.

                 
Obsah vydání       20. 2. 2006
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku
20. 2. 2006 Dobrou noc a hodně štěstí!
20. 2. 2006 Pozor! Intenzivní kouření konopí způsobuje duševní choroby
19. 2. 2006 Londýnští policisté budou trestně stíháni
20. 2. 2006 18 Jiří  Studený
19. 2. 2006 Topolánek se vrací do hry? Boris  Cvek
19. 2. 2006 Vrací se skutečně Topolánek do hry? Miroslav  Šuta
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu
20. 2. 2006 Michael  Marčák
20. 2. 2006 Hloupost, zaujatost a nenávist Britských listů
20. 2. 2006 Jsem rád, že Britské listy existují
20. 2. 2006 Procento aneb od kdy se omezila reklama v České televizi? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2006 Strýčku Toby, a co karikatury? Boris  Cvek
20. 2. 2006 Klausovo sexuální pokrytectví Václav  Houfek
20. 2. 2006 Michael  Marčák
20. 2. 2006 Británie "potřebuje 11 miliard liber na podporu populační politiky"
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Bez spisovatelů se kultura bez kultury obejde Štěpán  Kotrba
20. 2. 2006 Piráti se vrací na scénu Jan  Klusáček
20. 2. 2006 Weak ODS leadership hurting `blue` chances Irena  Ryšánková
20. 2. 2006 Tak já tedy stále nevím... Ladislav  Žák
20. 2. 2006 Kanadští hasiči podléhají rakovině Miloš  Kaláb
20. 2. 2006 Proč nevolit Zelené Ondřej  Ručka
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
20. 2. 2006 Jazyková politika EU musí počítat i s umělými jazyky
17. 2. 2006 Dobrá zpráva - snílkům se dá ještě věřit Bohumil  Kartous
17. 2. 2006 Aby byl parlament lidem blíž Lubomír  Zaorálek
20. 2. 2006 Súboj nadnárodného gigantu a slovenského podnikatela Braňo  Ondruš
20. 2. 2006 Neokonzervativizmus ako hodená rukavica Eduard  Chmelár
20. 2. 2006 V akom svete chceme žiť? Armin  Pougs
20. 2. 2006 Nebezpečná slepá ulička Radovan  Geist
20. 2. 2006 Liberální konzervativec Klaus Josef  Provazník
16. 2. 2006 OSN: Spojené státy by měly zlikvidovat tábor v zálivu Guantánamo
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce