22. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 2. 2006

VeriChip: Konec individuální svobody

Byla to krátká, nenápadná zpráva: Firma v americkém státě Ohio jménem City-Watchers nechala implantovat radiové vysílačky do paže dvou svých zaměstnanců. Vysílačky v těle zaměstnanců zajišťují, že jen tyto dva muže pustí bezpečnostní zařízení do firemního sejfu. Je to prý "první známý případ z USA, kdy zaměstnanci byli elektronicky označkováni tak, aby je bylo možno identifikovat".

Vysílačky jsou malé (jsou velikosti jednoho rýžového zrna), levné (jedna stojí cca 3000 Kč a cena rychle klesá), bezpečné a stabilní. Nepotřebují údržbu, nemusejí být nahrazeny, dokáží člověka identifikovat dlouhá léta. Za pomoci místního umrtvení jsou vpraveny injekční stříkačkou do horní části paže. Nevyžadují energetický zdroj, aktivují se pouze, když na ně posvítí scannovací paprsek. Technicky nic nebrání jejich rozšíření, píše George Monbiot v deníku Guardian .

Firma, která vyrábí tyto "radiové identifikační přístroje," VeriChip Corporation, uvádí, že umožňují kontrolu nad přístupem do určitých místností a zároveň dokáží lokalizovat a ochraňovat lidské jedince".

Chipy lze také implatntovat do těla nemocničních pacientů, zejména dětí a duševně nemocných osob. Když budou lékaři chtít vědět, co před ním stojí za pacienta a jakou má lékařskou historii, prostě si ho nascanuje. Údajně to "označkované jednotlivce osvobozuje". Po určitou dobu si jedna škola v Kalifornii hrála s myšlenkou, že nechá implantovat tyto chipy do těla všech svých žáků.

Tato konkrétní vysílačka má maximální dosah jen několik metrů. Avšak jiná, implantovatelná vysílačka vysílá signál, který je zaznamenatelný ze satelitu. Patent na tento výrobek uvádí, že se takového implantátu dá používat k identifikaci obětí únosů anebo osob, ztracených v divočině. Samozřejmě, existuje mnoho zcela legitimních užití tohoto vynálezu. Právě proto mě to děsí, píše autor Je to technologie, jejíž všeobecné užívání, kdyby se ho někdo pokusil zavést, bude NYNÍ přijata se zděšením. Během času si však na ní lidé zvyknout a budou ji považovat za normální.

A právě v té chvíli to začne být nebezpečné.

Nejprve budou implantovány tyto elektronické vysílačky do těla pracovníků s mimořádným bezpečnostním oprávněním. Nikdo nebude nucen násilím si vysílačku nechat implantovat, nikdo proti tomu nebude nic namítat.

A pak nemocnice - a v Americe už to některé nemocnice dělají - začnou scanovat své pacienty v bezvědomí anebo pacienty, neschopné souvislé řeči, ve snaze zjistit, zda mají implantovanou elektrickou vysílačku. Pojišťovny začnou požadovat, aby byli zranitelní lidé opatřováni implantovanou vysílačkou.

Armáda zjistí, že implantované vysílačky jsou užitečnější než identifikační značky, které vojáci nosí kolem krku. Že jimi lze užitečně identifikovat zraněné vojáky, anebo jednotky, které byly povražděny nebo se dostaly do zajetí.

A potom se přidají robotárny v rozvojových zemích. Už nyní tamější manažeři chtějí ovládat pracovní dobu svých dělníků do poslední vteřiny, určují, kdy přesně začínají pracovat, kdy smějí jít na záchod, kontrolují dokonce počet a druh pohybů ruky každého pracovníka. Implantovaný chip to všechno daleko ulehčí.

Dělníky nikdo nebude nutit, aby si nechali vysílačky do těla implantovat, jako nikdo přece nenutí mladé dělnice, aby spaly s šéfem - pokud však tyto pracovní podmínky nepřijmou, nesmějí se divit, že nedostanou zaměstnání.

A pak to nebude dlouho trvat, než budou takové volbě vystaveni žadatelé o azyl - nemusíte si samozřejmě vysílačku nechat implantovat do těla, avšak odmítnete-li, v naší zemi zůstat nebudete moci.

Tam to asi skončí. Nemyslím si, že já nebo vy nebo jiní mentálně kompetentní, bohatí lidé na světě budou donuceni chodit po světě s vysílačkou v těle. Ale postupně se to stane přijatelným nástrojem pro sledování a zjišťování totožnosti těch lidí, kteří by si mohli něco udělat, u nichž hrozí riziku náhlé nemoci ži zmizení, anebo u nichž shledávají firmy nebo vlády, že jsou obtížně zvladatelní. Většinou to budou lidé, kteří mají jen slabý politický hlas.

Tak, jako to bude se všemi takovými případy porušování osobního soukromí, nebude lehké přesně definovat, co je na této technologii špatného. Nebude to nová forma ovládání lidí, protože lidé, do jejichž těla budou implatovány čipy, budou už stejně z nějakých důvodů předmětem sledování. Vždycky to bude zcela dobrovolné, tedy asi do takové míry, jak po nás stát či zaměstnavatel chce, abychom něco dělali dobrovolně.

Přesto je na tom něco naprosto odporného. Je to další prostředek, v jehož důsledku se rozkládají bariéry mezi státem, individuálním občanem, korporací a strojem. Ten miniaturní přístroj zosobňuje paradox kapitalismu jednadvacátého století - politický systém, který oslavuje volbu, autonomii a individualismus požaduje, aby volba, autonomii a individualismus byly natrvalo potlačovány.

Implantování čipů nepovede k masovému scanování obyvatelstva, elektronické občanky ale zřejmě ano. Nedávno bylo prozrazeno memorandum od jednoho náměstka britského ministra vnitra, v němž se uvádělo, že budoucí britské elektronické občanky budou obsahovat identifikační čipy s vysílací radiovou frekvencí. To umožní úřadům číst ty karty scannerem. Je zjevné, že jak se technologie bude postupně zlepšovat, policie bude schopna nascanovat dav a tím vznikne identifikovaný seznam občanů, kteří se v tom davu nacházejí. Zdá se mi, že to bude trvat jen tak rok dva, než tohle bude technicky možné.

Už jsme si zvykli na to, že policie za tímtéž účelem filmuje demonstrace. Když to začali asi před deseti lety dělat, vyvolalo to obrovské rozhořčení. Nyní si už těch kamer ani nevšímáme. Jako i ostatní porušení našeho soukromí, i ty kamery se staly úplně normálním jevem.

Ve Walesu objevili minulý týden aktivisté, že tamější regionální úřad budue nedaleko města Aberystwyth novou průmyslovou zónu. Jejím účelem bude rozšiřovat užívání "bezpilotních letadel" k policejním účelům. Cílem je učinit užívání bezpilotních letadel pro policejní účely úplně běžnou věcí.

Takže policie ani nebude muset být na místě. Z nějakého velína bude stačit vyslat malé bezpilotní letadlo (některá mají rozpětí křídel jen několik centimetrů), které bude vybavené přijímačem. Letadlo policie vyšle nad hlavy demonstrujícího davu a za pomoci nových občanských průkazů tak identifikuje, kdo v tom davu je. Zdá se to nepravděpodobné a šílené, stejně jako se kdysi zdála šílená představa biometrických občanek.

Nedojde k žádným dramatickým změnám. Nevstaneme jednoho dne, abychom zjistili, že stát, náš šéf, naše pojišťovna, o nás vědí všechno. Ale z toho, jak málo lidí protestuje proti britským plánům na zavedení občanek, je zjevné, že si zvykneme na všechno a postupně se podrobíme technologii.

A nebude zapotřebí nějaké nové, tyranské vlády, aby nás připravila o naši svobodu. Postupně a dobrovolně si ji vzdáváme všichni už teď.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       22. 2. 2006
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů
22. 2. 2006 VeriChip: Konec individuální svobody
22. 2. 2006 "Nenávist" Britských listů vůči Západu
22. 2. 2006 O drzosti českých bank - stále vynucují neuvěřitelné poplatky Patrik  Nacher
22. 2. 2006 Jak se stát sochařem Michal  Šanda
22. 2. 2006 I když dřevěnému domku důvěřujete, buďte velice opatrní Miloš  Kaláb
22. 2. 2006 Zelené preference Oskar  Krejčí
22. 2. 2006 Evropská ústava -- obtížný krok Václav  Novotný
21. 2. 2006 Kam s ním? Ladislav  Žák
22. 2. 2006 Potíže jsou i s vědou! Zdeněk  Wognar
22. 2. 2006 Někteří už registrovaní být mohou Vladimír  Koníček
22. 2. 2006 Další neúspěch v Iráku: Hospodářství
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"
21. 2. 2006 Ptačí chřipka zůstane v Evropě natrvalo?
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
21. 2. 2006 Evropská identita
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
21. 2. 2006 Nesnáze jsou s každým náboženstvím Miloš  Kaláb
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Američtí farmáři žalují vládu za schválení GM vojtěšky od firmy Monsanto Miroslav  Šuta
20. 2. 2006 Dobrou noc a hodně štěstí!
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce