27. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kongo
27. 6. 2005

Osm milionů žen v rozvojovém světě zažije každoročně vážné komplikace v těhotenství a půl milionu těhotných žen každoročně v Africe umírá. Není divu, že v Africe mají přísloví, že těhotná žena je jednou nohou v hrobě. V Čadu je těhotná žena ohrožena rizikem 1:11, že při porodu zemře. V Británii je toto riziko 1:5100. Tímto otřesným stavem věcí se v neděli večer zabýval pořad televize BBC Panorama, v reportáži Steva Bradshawa Mrtvé maminky nepláčou.

27. 6. 2005

To je otázka, na niž nejprve odpovídali v sobotním pořadu rozhlasu BBC Any questions politikové, a pak, v pořadu Any answers velice živě a energicky posluchači.

27. 6. 2005

Američtí činitelé v Iráku vyjednávají s vedoucími představiteli protiamerického povstání, konstatoval americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Přiznal to poté, co britský týdeník Sunday Times informoval, že ke dvěma takovým schůzkám došlo severně od Bagdádu.

Rumsfeld vystoupil v televizi Fox News a uvedl, že Spojené státy pravidelně "umožňují" schůzky mezi iráckými vládními představiteli a povstalci. Američtí činitelé konstatují, že irácké povstání roste a Rumsfeld přiznal, že rebelie možná bude trvat víc než deset let.

27. 6. 2005

To tvrdí ve svém článku v BL (27.6.05) Miloslav Zima. Z článku ovšem vyplývá, že autor má poněkud nepřesné informace nejen o Evropské unii, ale také o české politické scéně. Vystupuje přitom autoritativně, jako nositel jakýchsi vyšších evropských pravd.

Václava Klause považuje pan Zima za komickou a zmatenou osobnost. Zřejmě proto, že s jeho názory nesouhlasí. Vydávat ovšem prezidenta České republiky za "diletanta" v evropské politice a v ekonomice, na to už je třeba mít hodně silný žaludek.

27. 6. 2005

Ne, že by se v Česku o EU málo mluvilo, ale to, co se mluví, je pro Evropana většinou vhodné k rychlému zapomenutí. Otázky, které zajímají občana "staré Evropy", nenacházejí v Česku de facto žádnou odezvu, natož pochopení. Nejmarkantnějším dokladem pro českou myšlenkovou specifičnost jsou pochopitelně Václav Klaus a jeho kolegové z ODS. U typického Čecha, jak ho reflektují česká média, je také prakticky vyloučeno, že by pochopil, že ho i s jeho modlami v původní EU Evropané jednoduše nechtějí.

Michael Marčák: Rád vidím, příteli, že pokračujete v ekologickém zemědělství i přes problémy s vládními dotacemi...
27. 6. 2005

27. 6. 2005

Představte si, že máte zaměstnance, kteří si sami rozhodují o tom, kolik jim musíte platit. Ano, jste jejich rukojmí... chodí si do práce, jak sami uznají za vhodné, dokážou se účinně a víc než rychle zastat vysokých manažerů, jež platíte ze své kapsy, ale vašim zájmům dělají obstrukce, a když už se uvolí pro vás něco udělat, je to úplný šmejd. Jednou za čtyři roky vám pár týmů nabídne ty samé tváře, které musíte zaměstnat, nebo nejít k volbám. Když už chcete zajásat nad tím, že se aspoň výjimečně objeví někdo jiný, zjistíte brzy, že síto tvořené starými šelmami s nasládlým úsměvem, který se vysmívá všem námitkám zdravého rozumu, pouští ke korytu jen ty samé lidi, byť s jinými tvářemi. To v pohrdání voliči se poslanci shodují nejvíc a komunista se podobá socánovi, unionistovi, lidovci a modrému ptáku jak vejce vejci.

24. 6. 2005

Ministr kultury Pavel Dostál opravdu neví, kolik stojí česká mediální kultura, anebo jí začal úmyslně škodit. Stejně tak radní ČT a dloholetý komentátor Práva Petr Uhl.

Oba totiž podlehli mýtu, rozšiřovanému lobbisty reklamních a mediálních agentur, že odchod médií veřejné služby z reklamního trhu povede ke zdražení výrobků. Nepovede, ale reklamní lobby se činí, neboť chce reklamou zasáhnout opravdu každého. I toho, kdo chce sledovat film nezpřetrhaný propagací dámských vložek, pracích prášků či syrovátky, tvářící se jako lék na všechny choroby civilizace. Diváky komerční televize neosloví zadavatelé reklamy vícekrát, protože by to bylo nesmyslné. Nedají do elektronických médií více peněz, protože konkurence ostatních médií vyvažuje monopolistické snahy těch, kteří si myslí, že jsou nejlepší a musí být tudíž i nejdražší. Klíčový termín reklamy se jmenuje CPT. Cena za oslovení tisíce diváků. Slevy už dnes vládnou naplněnému trhu, jak se o tom přesvědčila televize Prima. Zadavatelé po ztrátě jednoho segmentu diváků vloží peníze do jiných sebezviditelňovacích aktivit. Nebo ušetří. Reklamní a mediální agentury budou mít menší provize. Ty tvoří třicet i více procent celkové ceny reklamy. Nepokrytí části diváků a posluchačů vymýváním mozků vede k nižší účinnosti brainwashingu. Občan nebude ze své kapsy dotovat soukromé televize. Bude platit za službu ve veřejném zájmu, definovanou zákony. Bez reklamy, která je jen a jen v zájmu soukromém.

27. 6. 2005

Odříkávači vyzkoušených dogmat nám zvesela připomínají, že jsme dětmi prokletého Satana. Konec nových časů se prý chystá k neodvratitelnému konci. S nebývalou razancí zastavit nás lidské bytosti před pádem do hluboké propasti nevíry a tmavých koutů pekla, nastupují do boje s nepravostmi často morbidní spasitelé, vybavení potřebnou trpělivostí a nehynoucí láskou ke šťastnému životu nás nevědomých a hříšných. Je třeba burcovat a vracet ovečky k poslušnosti, lásce, mravnosti, dodržovaní pravidel desatera, a to i za cenu trestů a různých násilností tělesných a duchovních.

27. 6. 2005
Dvě poznámky k polemice Pavla Urbana "Ekonomika versus etika?" s textem Jindřicha Kalouse "Ekonomie versus etika"

Jako právník se zajímám o vztah etiky a práva a myslím, že ekonomie je na tom ve vztahu k etice o dost hůř než právo.

Jistotu o tom, že ekonomie je exaktní věda, berou někteří lidé z faktu, že pracuje s matematickým aparátem. Ekonomie je však exaktní věda jen potud, pokud pracuje s exaktně měřitelnými proměnnými. Jestliže tedy stanoví zákonitosti mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti například, lze to stanovit exaktně. Jakmile však pojednává o lidském chování, a ekonomie je primárně vědou o lidském chování, pokud nejde o ekonomii např. fyzikálních procesů, je exaktní stejně jako právní věda - tedy nijak. Lidské chování totiž nelze exaktně měřit.

27. 6. 2005

Milý pane Víte,

Vaše ekonomické úvahy vždycky překonávaly ty nejdivočejší představy o tom, v které mateřské školce už zavedli dětem internet. Způsob výpočtu obchodní marže nenažraných obchodníků ale opět předčil všechna myslitelná očekávání.

Dovolím si vám tedy ozřejmit, jak to funguje ve skutečnosti.

27. 6. 2005

ČTK vydala zprávu o začátku dalšího zlevňování zboží. Ještě jsme se nevzpamatovali z povánočního zlevnění a máme tady další. Letní slevy zboží jsou v plném proudu letos od poloviny června. Časný začátek slev prosazují velké obchodní řetězce, které argumentují tím, že počátkem července se už města vylidní a není komu prodávat. Letní výprodeje jsou rok od roku dříve. Na začátku devadesátých let jsme jezdili do Německa v půli srpna na letní výprodeje zboží. Dnes podle zprávy začaly letní slevy již v půli června - tedy vlastně před sezónou. Ono je již zřejmé, že vlastně je u nás výprodej a slevy celoroční fenomén.

27. 6. 2005
Milan Grus
pokračující polemika s názory Ivana Breziny, naposledy v článku "Jedinou reálnou alternativou je jaderná energie"

Ivan Brezina mne ve své obhajobě jaderné energetiky označil za neznalce obnovitelných zdrojů energie. Nevím, co je pro něho kritériem znalosti a jak se to dalo určit z těch pár řádků, které si ode mne přečetl. V každém případě bych se pokusil oponovat a ukázat, že ubíjení "fakty" a krátkozraké odsuzování nikam nevede.

Michael Marčák: No tak je to poslanec, drahá. No a co? Ti, pokud vím, mohou lítat dokonce zadarmo!
27. 6. 2005

27. 6. 2005

"Pamětní rok 2005", jak je v Rakousku nazýváno 60. výročí osvobození Rakouska od hitlerovské nadvlády a především 50. výročí znovuzískání suverenity bylo pro politology příležitostí zjistit, jaký vztah má obyvatelstvo ke své vlasti.

Na jedné straně o toto jubileum podle ankety klagenfurtské univerzity mělo mezi mladými ve věku 18 - 29 let "velký zájem" pouze 12% dotázaných a dokonce každý třetí se o to nezajímal. Na druhé však Rakušané jsou podle nejnovější ankety pro magazín rozhlasu a televize ORF "Report" 92% hrdi na svoji zem a tím se zařadili na nejpřednější evropské místo. Více národní hrdosti mají pouze Irové a Řekové a dostali se tak i před Francouze, kteří dosáhli 85%.

27. 6. 2005

Německá politická scéna začíná dostávat alespoň ve vědomí voličů nové kontury, i když dosud na levici k vytvoření avízovaného levicového bloku formálně nedošlo. Zatím to tam vře.

Problémem dneška je vnitrostranická setrvačnost PDS a pravicově populistické úlety WASG.

Agentura TNS Emnid se ve dnech 16. - 23. června dotázala 4134 německých voličů na jejich postoj v očekávaných podzimních volbách do německého Spolkového sněmu. 32% dotázaných udalo, že se voleb patrně nebo jistě nezúčastní. Odhad volebních preferencí je podle tohoto průzkumu následující: CDU/CSU 46%, SPD 27%, levicový blok WASG/PDS 9%, Zelení 8%, FDP 7%.

27. 6. 2005
přeložila Eva Cironisová

Zástupy stoupenců pomalu procházejí kolem Muqtady as-Sadra, líbají mu ruce na znamení oddanosti tomuto temperamentnímu mladému protiamerickému duchovnímu, který vytvořil jedno z nejdynamičtějších náboženských a politických hnutí v Iráku. I navzdory podpoře, jíž se těší, řekl Sadr Associated Press v jednom z mála poskytnutých rozhovorů, že by chtěl zůstat stranou politiky, dokud jsou američtí vojáci v zemi, a varoval současnou vládu před tím, aby okupaci legitimizovala místo aby připravovala její ukončení.

27. 6. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Loutková policie vpadla 2. června do mešity Hittín, prohledala ji pod záminkou, že se v ní ukryli "teroristé" a prohlásila ji na základě soudního příkazu za konfiskovanou. Nato ji předala šíitské komunitě a ta ji přejmenovala na mešitou Fátimy az-Zahry. Sunnitská komunita si stěžovala u provinční správy a zjistilo se, že žádný soudní příkaz k prohledání a ke konfiskaci mešity vydán nebyl. Loutková policie na jejich stížnost odpověděla pohrůžkou, že zabaví všech devět sunnitských mešit v provincii.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
25. 6. 2005

Íránský ultrakonzervativní starosta Teheránu, Mahmúd Ahmedinedžad, byl velkou většinou zvolen novým íránským perzidentem. Získal 62 procent hlasů a porazil svého umírněného soupeře bývalého prezidenta Akbara Hašemiho Rafsandžáního. Voleb se v druhém kole účastnilo asi 22 milionů osob, 47 procent voličů; prvního kola před týdnem se zúčastnilo 63 procent voličů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 6. 2005

Americká armáda hájí práci lékařů, kteří pomáhali definovat násilné vyšetřovací taktiky, jakých užívají americké úřady na vězních v táboře v zálivu Guantánamo.

Pentagon uvedl, že žádné vyšetřování nepřineslo "přesvědčivé důkazy", že se lékaři podíleli na "nelidském zacházení s vězni".

Pentagon však přiznal, že "odborníci na psychologii chování" pomáhali vyšetřovatelům využívat slabosti vězňů. Toto přiznání přichází uprostřed obnoveného znepokojení nad tím, že americké úřady v Guantánamu porušovaly lékařskou etiku.

27. 6. 2005

Vážení, dovoluji si Vám připomenout, že dnes [v pondělí 27. 6.] v 17.00 vyjde z Václavského nám.protestní Pochod proti komunismu. Cílem je ulice Politických vězňů, sídlo propagátoru ideologie, kterou lze bez přehánění označit za horší nacismu! píše Dominika Chocová ze sekretariátu předsedkyně Národní strany Petry Edelmannové, která "brání české národní zájmy".

Pochod do ulice Politických vězňů před sídlo KSČM pořádají pravicově extremistické politické strany, sdružené v Národní čtyřce - Národní strana Petry Edelmannové, České hnutí za národní jednotu Pavla Svobody, Republikáni Miroslava Sládka a Národní sjednocení Františka Červenky...

25. 6. 2005

Tisková zpráva Socialistické alternativy Budoucnost ke Dni politických vězňů.

Jako každý rok posledních 15 let bude 27. červen spojen s připomenutím popravy Milady Horákové, která následovala po procesu se skupinou národně socialistických a dalších politiků. A jako každý rok média a politická elita se pokusí toto výročí využít k antikomunistické kampani, která nemá za cíl popsat a vysvětlit současníkům, co to bylo a kde se vzal stalinismus, ale především má za cíl spojit veškerou radikální levici a radikálně socialistické myšlenky s jejich barbarským pošlapáním stalinismem, zaměnit oběti za viníky.

Proto si v tento den Socialistická alternativa Budoucnost připomene na Újezdě u pomníku věnovaného obětem stalinismu oběť nepříliš zmiňovanou, protože socialistickou, filosofa, spisovatele a novináře Záviše Kalandru, někdejšího člena KSČ, který po procesech v Sovětském svazu roku 1936 byl vyloučen ze strany za ostře kritické odsouzení praktik stalinismu (především procesů v roce 1936, které vyvrcholily v roce 1937) kritizoval. Záviš Kalandra byl odsouzen ve stejném procesu jako Milada Horáková a popraven také 27. června.

24. 6. 2005

Tiskové prohlášení FFII.cz

V současné době probíhá mnoho diskusí o účelnosti a budoucím směřování Evropské unie. Záležitost takzvaných evropských softwarových patentů (přesněji Směrnice o počítačem implementovaných vynálezech, která byla navržena Radou ministrů EU) je v podstatě dokonalým testem, zda Evropská unie, proklamující se jako demokratický svazek národních států, není pouze dalším spolkem mocných, kteří hodlají bez skrupulí prodat občany do otroctví monopolů a vykořisťovat daňové poplatníky.

24. 6. 2005

Věda a umění:

Úvodem citace z několika recenzí:

"Dlouhou linii instalace na úzkém mostě určují balíky starého sešrotovaného a slisovaného papíru na dřevěných paletách. V nově vzniklé struktuře útržků se skrývají tajemství, příběhy a osudy lidí, které byly uloženy v tajných archivech" (výstava v berlínské Akademii umění) .

"Ve Vreckovkách se nejdříve zmačká, pak fixuje a šepsuje plátno, na než se nakonec maluje. Praváci pracují levou rukou, leváci pravou rukou. Jde o to, aby se zrušily stereotypy, aby se umělci i diváci naučili dívat na skutečnost novýma očima, abychom dokázali zapomenout, co jsme se naučili, na chvíli odložit svazující zkušenost a vnímali svět s čistou hlavou" (Dezider Tóth v Slovenskom Inštitute v Praze) .

27. 6. 2005
Každý z nás má někde schované ty svoje první snímky. A málokdo je dokáže vyhodit. Připomínají nám, že to všechno, čím člověk projde, aby z něj byl dobrý fotograf, není zadarmo, a že je to dlouhá a tvrdá cesta. Že to, co nám pak přijde jako samozřejmost, jsme museli zaplatit dlouhými hodinami zkoušení, pokusů a omylů.
Jakub Zeman

-fr- Minulý čtvrtek tragicky zahynul fotograf a novinář Jakub Zeman. Šéfredaktorovi časopisu Digitální Foto magazín a módnímu fotografovi bylo pouhých 27 let. Zeman s fotografováním začínal v týdeníku Redhot. Poté pracoval jako reportér v týdenících Mladý svět a Instinkt a předtím, než usedl do čela Digitálního Foto magazínu, působil půl roku jako šéfedaktor v týdeníku Nový prostor. Světem fotografie ho provázela jména jako Tomki Němec nebo Tomáš Janeba, spoluvlastnil také profesionální fotoateliér. Poslední rozloučení proběhne ve čtvrtek 30. června v 16 hodin v pražském evangelickém kostele U Salvátora.

22. 6. 2005

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík zastává názor, že při současném relativně vysokém počtu čtenářů tohoto deníku by mělo být možné, na základě relativně minimální osobní finanční újmy, aby čtenáři Britským listům umožnili (pravidelnou měsíční částkou cca 50 - 100 Kč) skutečně profesionální provoz v nezávislém občanském zájmu. Kdyby totiž z 8000 denních čtenářů Britských listů jen polovina přispěla pravidelnou měsíční padesátikorunou, list by měl k dispozici 200 000 Kč měsíčně a s takovou částkou by mohl dělat podstatné věci ku prospěchu řadových občanů v české společnosti. Jde tedy přirozeně jen o rozhodnutí čtenářů, zda mají pocit, že je takového nezávislého a průrazného listu v českém prostředí zapotřebí.

Po zveřejnění Čulíkova apelu "Proč to nejde" přispělo na konto Britských listů 166 čtenářů celkovou částkou přibližně 70 000 Kč. Přispěl tedy dosud jen zlomek z cca 8000 denních čtenářů, zato podstatně většími částkami než je navrhovaných 50 - 100 Kč.

Darovaná částka nám umožní odstranit dosavadní technické nedostatky v redakčním systému. Děkujeme. Kdo z dárců chce potvrzení pro daňové účely, napište si o ně, prosíme. - O dalším vývoji budeme informovat.

Britské listy mají účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo konta: 1001113917, kód banky 5500. (PS. Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.)

Diskuse "Měli by čtenáři přispívat na Britské listy?" je ZDE

8. 6. 2005

V květnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 5000 Kč, dalších 5000 Kč byl příjem z reklamy. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová
15. 6. 2005 Orwellovská vize Jan  Čulík
10. 6. 2005 Svět vydává bilion dolarů na zbrojení   
10. 6. 2005 Příčinou evropské krize je euro   
10. 6. 2005 Británie zavede placení za jízdu autem do pěti let   
9. 6. 2005 Reakce na článek pana Kechlibara: "Japonci jsou agresivní" Antonín  Líman

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
9. 6. 2005 Světové akademie žádají zásah proti globálnímu oteplování   
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon   
8. 6. 2005 Šéf britských konzervativců varuje před podnebnými změnami   
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous
20. 6. 2005 Digitalizace: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
20. 5. 2005 V pondělí nebude BBC vysílat "Newsnight"; Paxman odmítl stát se stávkokazem   
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek