24. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 3. 2005

Jestli jsem správně porozuměl rozhodnutí Ústavního soudu, pak tvrzení, že "hodnotový soud je nežalovatelný" se vztahovalo k jednomu a konkrétnímu případu výroku publicisty Rejžka, který konstatoval, že zpěvačka Vondráčková těžila z kontaktu s normalizační mafií.

Čeho se vlastně týká tento výrok? Tento výrok se snaží odhalit souvislost mezi dvěma subjekty. Těmito subjekty jsou specifická společenská struktura a zpěvačka.

Sloupek

Štěpán Kotrba vyjadřuje možná právem v tomto svém článku zhnusení nad manipulativností, primitivismem a neodpovědností bulvárního tisku, avšak potíž je, že kvalita tisku se dost dobře asi nedá napravovat soudně. Měl by existovat, tak jako v Británii, alespoň dobrovolný kodex, jímž by se sdělovací prostředky, včetně bulvárních novin, zavazovaly dodržovat určité základní etické principy novinářské práce. Tento kodex v Británii noviny nyní (většinou) dodržují, protože jim vláda pohrozila, že pokud ho dodržovat nebudou, uvalí je na ně prostřednictvím tiskového zákona.

Kotrba právem konstatuje, a to je nutno podtrhnout, že Ústavní soud ve svém verdiktu pominul jednu důležitou věc: a to veřejný zájem. Noviny skutečně nemají mít právo tisknout jakékoliv podrobnosti (anebo lži) "ze života celebrit", pokud to není definováno veřejným zájmem. Otázka však zůstává, zda lze tyto záležitosti skutečně regulovat soudně.

Jinak, navzdory Kotrbově zhnusení, myslím platí vše, co už bylo řečeno. Celebrity opravdu nemají právo na takovou soudní ochranu před pomluvou, jakou mají řadoví občané, bez přístupu do médií - mluvčí Ústavního soudu tuto zásadu, v Evropské unii běžnou už celá desetiletí, vysvětlil brilantně.

Výstižně to dokumentuje trapný rozhovor s Helenou Vondráčkovou, zveřejněný ve středu v deníku Právo. Je to jedno velké PR. Je s podivem, že novináři tímto způsobem "celebritám" nadbíhají. Rozhovor je přesvědčivým důkazem, že Vondráčková jako celebrita zneužívá svého postavení k sebereklamě. Je, chudák, celá "rozhozená", ale přesto nezapomene udělat si v rozhovoru reklamu pro své nové show:) Viz tuto neuvěřitelnou směsici patosu a PR:

Reportérka: Stačí, že o tom mluvíte a rozhodí vás to...

Vondráčková: Takové věci mě opravdu rozhodí hodně. Já se teď potřebuji koncentrovat na svoji premiéru v muzikálu Cats, kterou mám 1. dubna v pražském Divadle Milénium. Mám už léta v koncertním repertoáru titulní píseň Memory s textem Zdeňka Borovce a v muzikálu je text Michaela Prostějovského. Nemám ale na učení klid.

Důležitý komentář k celé této věci publikovaly středeční Hospodářské noviny:

Středoevropskou tradicí je spíše postihování kritiky než ochrana svobody projevu; v duchu hesla "na chudý lid musí být přísnost". Z meziválečného Československa je znám případ, kdy Nejvyšší soud ztrestal výrok, že za císaře pána bylo líp než za Masaryka. A když tehdejší politici zpřísnili tiskový zákon, s úspěšnými žalobami proti nactiutrhání se roztrhl pytel. V roce 1925 Přítomnost žasne nad rozsudkem, jímž sochař Mára vysoudil na kritikovi Pečírkovi za nepříznivou recenzi tehdejších 700 korun a náklady řízení (kdyby je kritik nezaplatil, šel by na sedm dní do vězení, zostřených jedním dnem postu).

Ústavní soud se nyní přihlásil k anglosaské liberální tradici: veřejně činné osoby mají větší prostor k mediální obraně než neznámý pan Svoboda či slečna Novotná, a proto mají menší stupeň soudní ochrany a občas musejí snést ostrou, štiplavou, možná i nespravedlivou kritiku. V evropském kontextu to samozřejmě není bůhvíjaká novinka, soud pro lidská práva ve Štrasburku tak rozhoduje již léta.

Souhlasím a k své argumentaci, že se v ČR dosud příliš často zasahovalo proti svobodě projevu soudně, nemám v podstatě co dodat.

Kotrba má však pravdu, že při rozhodování, co zveřejňovat a co ne, musí být brán v úvahu veřejný zájem. Důležitý je z tohoto ohledu případ modelky Naomi Campbellové. Ta v květnu 2004 vyhrála soudní spor nad britským listem The Daily Mirror. Těsnou většinou (tři soudci proti dvěma) bylo rozhodnuto, že list neměl právo otisknout fotografii, jak Campbellová odchází z léčebny pro drogově závislé osoby, když publikoval článek, že Campbellová lže, když tvrdí, že není drogově závislá. Článek list publikovat směl, protože Campbellová předtím lživě tvrdila, že narkomankou není. Publikace doprovodné fotografie však prý byla zásahem do jejích osobnostních práv. Podle soudců nebyla publikace fotografie ve veřejném zájmu.

Jak vidno, o hranicích svobody se složitě rozhoduje i v zavedených demokraciích. "Jaký to výborný den pro prolhané, narkotika zneužívající primadony," vyjádřil se k tomu tehdy šéfredaktor deníku Daily Mirror Pierce Morgan.

24. 3. 2005

Reakce na článek Štěpána Kotrby Klacek v rukou novinářských troglodytů.

Se zájmem, postupně přerůstajícím v údiv, jsem si přečetl článek Štěpána Kotrby (člena Rady pro Český rozhlas) s titulkem Klacek v rukou novinářských troglodytů, uveřejněný na internetovém serveru Britské listy dne 23. 3. 2005, píše Kamil Miketa, ředitel agentury Korzo.

Autor v něm mimo jiné líčí svou představu o fungování tiskové agentury Korzo.cz, jejímž jsem spoluzakladatelem a nynějším majitelem na příkladu zprávy o tom, že se zpěvačka Helena Vondráčková rozhodla obrátit se v záležitosti svého sporu s publicistou Janem Rejžkem na štrasburský soud.

Předně se chci důrazně ohradit proti tvrzení, že tisková agentura Korzo.cz má smlouvy s celebritami a je placená za to, že o nich uveřejňuje články.

Michael Marčák: Vo Vondráčkový si pište co chcete, Rejžek, ale v mým případe byste musel mít k tvrzením o mafiích hóóódně neprůstřelný argumenty !
24. 3. 2005

24. 3. 2005
reakce na poznámku Kamila Mikety "Klacek v rukou mediálních ideologů?"

Nedá mi to, abych parafrází překladu názvu knihy autora reklamních kampaní Benetton, fotografa Oliviera Toscaniho, nereagoval na tvrzení Kamila Mikety o jím řízené a vlastněné firmě. Miketa se ohradil proti tomu, že Korzo je placené za to, že uveřejňuje články o celebritách "na objednávku". Miketa přitom přiznal, že "pro své klienty z řad obchodních společností i společností působících ve sféře show-bussinesu zajišťuje standardní služby například v oblasti servisu tiskových zpráv". Miketa ale nabízí a realizuje nejen "profesionální finální zpracování článků", ale i dodávku "na klíč" pravidelných rubrik či tematických stran v tištěných a elektronických médiích. Jako fullservis svých služeb. Co ještě víc říci? Že kombinace PR služeb a služeb tiskové agentury (byť v oblasti bulváru) je neslučitelná, stejně jako je neslučitelná jejich kombinace s outsourcingem redakční práce. Stejně v případě ČTK, jako v případě Korza. Přiznat ale natvrdo, že firma dělá namísto legitimního bulvárního zpravodajství píár současně zpěvačkám a herečkám (společnostem působícím ve sféře show-bussinesu), se v české mediální kotlině jaksi nesluší...

Seznam PR služeb, nabízených "tiskovou" agenturou Korzo ZDE

Sleva na "exkluzivní materiály a publicistiku na klíč", nabízených "tiskovou" agenturou Korzo ZDE

Chcete-li se podívat, jak vypadá taková žurnalistická perla o "celebritě", připravená na klíč hloupými píáristy, a jak se dá udělat z editora internetových stránek "seriózního" deníku hlupák, podívejte se na včerejší "redakční zprávu" serveru IDNES. Produkt o celebritě, vousech a holicím strojku sice není výsledkem práce agentury Korzo, ale Tv Nova, nicméně od informace, že "celebrita týdne", jakási Šinkorová se těší na duet s Vondráčkovou, se až tak neliší... :-)

23. 3. 2005

Zase přišel nějaký email o tom, že si mám vzít píšťalku a jít řvát "Gross je hnůj" ve třech možných termínech v Praze a v Brně.

Ptám se proč?

Abych dal dostatečně najevo svou občanskou angažovanost a společenskou loajalitu, v níž přece musí všichni táhnout za jeden řetěz? Abych vyjádřil svou společenskou frustraci? Abych si konečně dopřál ukamenování toho skutečného nepřítele státu, lidu a vesmíru, který se konečně vyjevil?

23. 3. 2005

ČISTÉ RUCE EVROPSKÉHO DEMOKRATA, ODS A ČSSD

Zastupitel, člen Rady městské části, je nájemcem nebytových prostor z majetku městské části a je přitom jejich dalším pronajímatelem třetím osobám. Městské části za tyto prostory dluží značné částky. Za energii dluží 46 220 Kč od ledna 2004, 51 583 Kč od června 2004, za další nájemné z prosince 2004 dluží ing. Svoboda-Kont dalších 163 890 Kč. Z hlediska objemu je největší pohledávkou částka ve výši 911 810,- Kč za nájemné, které bylo zaplaceno třetími osobami místo na účet městské části na účet onoho zastupitele - ing. Iva Svobody. U této pohledávky se blíží datum promlčení a je u ní ve zprávě o hospodaření s obecním majetkem, který spravuje firma TOMI-holding s.r.o., poznámka "doporučen odpis pohledávky".

24. 3. 2005

Památce českého psychoanalytika Michala Černouška

Před sto lety, roku 1905, začalo 20. století.

Mnozí tvrdí, že začalo až s prvními výstřely 1. světové války, avšak ono začalo onoho dne, kdy Albert Einstein zformuloval svou speciální teorii relativity, a úplně přesně v onu hodinu, kdy ve Vídni vyšel spisek s názvem Tři pojednání k sexuální teorii. Sigmund Freud v něm učinil mnoho skandálních věcí: pojmenoval dětskou sexualitu, pojal tuto sexualitu jako bytostně perverzní, či pojmenoval morálku, umění a náboženské city jako výtvory ze stejné látky jako perverze.

23. 3. 2005

V podvečer 24. března 1980 zaparkoval červený volkswagen před otevřenými dveřmi nemocniční kaple "La Divina Providencia". Muž, sedící na zadním sedadle, zamířil po způsobu odstřelovačů ručnici značky Roberts na postavu za oltářem, sloužící mši za mrtvé. Výstřel, který zasáhl srdce, skolil kněze přímo k nohám Ukřížovaného. Místem činu bylo hlavní město El Salvadoru, obětí hlava salvadoriánské církve arcibiskup Romero, od své ordinace v roce 1977 nazývaný pro své angažmá na straně utiskovaných "hlasem umlčených". Spolu s jeho životem tehdy definitivně zhasla pro většinu obyvatel této středoamerické země i poslední naděje na minimum spravedlnosti a lidské důstojnosti.

24. 3. 2005

Ze Spojených států přicházejí podivné zprávy. Další pomatené děcko postřílelo část své rodiny a následně několik svých spolužáků přibližně ve chvíli, kdy kulminoval spor o to, zda po patnácti letech nechat v jiné části USA odpojit od přístrojů jednu nešťastnou ženu v kómatu.

Rusko 1941 - 45 Snajpři
24. 3. 2005

očima Zelmy, Trakmana, Ustinova a dalších

Doba, kdy krev nebyla rudá, neboť se fotografovalo na černobílý film. Svět zažloutlých dokumentů, svět pamětníků, svět 2. světové války, svět vzpomínek a nepochopení, svět bolesti a svět nenávisti. Svět naší společné paměti. Za čtyřicet let senilnějících oslav slavných vítěství, plných márnic a udatných bojovníků jsme si zvykli ignorovat vnucovanou podobu historie. Kulkou mezi lopatky, nebo lopatkou mezi kulky... Okleštěná, propagandisticky převařená hmota historie se slila v nechuť. Zapomnění. Nepochopení. Za patnáct let "svobody" poté vyrostla celá jedna generace, která neví nic o tom, jak se umírá za vlast. Neví už nic o tom, co je to vlast. Japonská fabrika, francouzskej obchoďák, katolickej kostel, vykácenej les, mexická hospoda či rozpadlá silnice?

Unikátní fotoreportážní výpovědí ruských fotografů dostáváte možnost poznat černobílý svět velké lásky i velké nenávisti. Poznáte tváře lidí, kteří šli na smrt a věděli přitom proč. Otevíráme vám možnost vidět východní front 2. světové války očima těch, kteří ji zažili. Fotografie hovoří beze slov.

Stalingrad během blokády 1 2 3 4 5

Rusko během 2. světové války 1
24. 3. 2005

Duchovní vyhnanství ordinuje stát bez rozdílu každému, za pomoci bublifukových titánů. Zlomená páteř země, v mnoha urputných bitvách o přežití v nerudném a nelítostném okolním světu, zapříčinila hubení pravdy, vyprodukovala množství karatelů, rádoby nositelů výjimečné samojedinnosti, lidově řečeno - vejtahů.

9. 3. 2005
Přes písemně sdělený nesouhlas mluvčího ÚS ČR Michala Spáčila pokračující polemika s rozhodnutím Ústavního soudu v kauze Vondráčková versus Rejžek

Můj výkřik o soudcích, kterým zbývá jen pláč, se netýká rozhodnutí Ústavního soudu o odělení "hodnotového soudu" od "tvrzení skutečnosti". Kritizuji zásah Ústavního soudu do definice rovnosti. Vytvořením "občana veřejně činného" či "občana veřejně známého" se Ústavní soud dopustil nepřímé novely základních zákonů státu - textu Ústavy 1/1993 Sb. (Hlava první, čl. 1. odst. 2; čl. 10,) a Listiny základních práv a svobod (Ústavní zákon č. 2/1993 Sb. ve znění ústavního zákona č. 162/1998 Sb., hlava 1, čl. 1; Článek 3 odst. 1). Ústavním principům a tedy i rovnosti - nejen před zákonem - musí být podřízeny veškeré další zákony.

V tuto chvíli je rozhodnutím Ústavního soudu "negativně diskriminován" kdokoliv, kdo se svým umem, vůlí občanů či cizím rozhodnutím, které nemohl ovlivnit, stal známým. Stupeň jeho známosti bude přitom ponechán v rukou soudu jako kritérium, jestli už je dost zralý na pranýř.

23. 3. 2005
Kvílení Britney Spearsové by bez silonových punčoch, latexové kombinézy či lakových kozaček sotva někoho vzrušilo.

Archetyp Hrdiny je v naší kultuře (a americké třeba mnohem více než evropské) zcela klíčový. Tuto klíčovost vnímal Carl Gustav Jung jako tragické přecenění. Rozuměl mu jako rituální pýše toužící vyvolat hněv bohů, nevědomě toužící po trestu a katastrofě (která k osudu hrdiny patří). Celá západní civilizace trpí chronickou potřebou katastrof, kterých je přitom tak zoufale málo, neboť příroda jen pomalu nabírá sílu v zápase s lidským nádorem, motory letadel fungují až podezřele spolehlivě a tolik vzývaní globální teroristé jsou buď naprosto neschopní, nebo vymyšlení. Celý žánr katastrofického filmu není výrazem kolektivního strachu z katastrofy, ale zoufalé kolektivní touhy po ní.

(Text vyšel původně s technickými chybami, autorovi i čtenářům se omlouváme.)

23. 3. 2005

Většinový systém není zárukou stabilní vlády. A je sporné, zda tato země stabilní vládu potřebuje.

Každý závan vládní krize v této zemi vyvolá výzvy ke změně volebního systému pro volby do Poslanecké sněmovny. I tentokrát se ozvaly hlasy tohoto typu. Tak trochu navíc úřadující předseda ČSSD a premiér Stanislav Gross vyslal směrem k ODS signál, že by byl ochoten v případě spolupráce zmíněných dvou stan podpořit změnu volebního systému. Nabídka je to vskutku velkorysá. Očekává se totiž, že při změně volebního systému z poměrného na většinový by se do Sněmovny propracovaly jen dvě nejsilnější politické strany. A mezi ně v této chvíli rozhodně sociální demokracie nepatří.

Michael Marčák: Potřebujeme pravicovou vládu, abychom tady zase mohli na někoho pořádně a právem nadávat
23. 3. 2005

23. 3. 2005

aneb inspirace pro politické komentátory, analytiky a syntetiky

Nemám koho volit. Mezi tuzemským obyvatelstvem rozšířená věta. Zkouším si ji přeložit a mám obavu, že člověk, který ji často vyslovuje, chce nejspíš sdělit, že ho příliš neuspokojuje nabídka politických seskupení zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky - nějak si nemůže vybrat mezi ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a US-DEU. Tentýž člověk zároveň žije v beznadějném přesvědčení, že politické dějiny budou vytvářet pouze lidé pod zmíněnými značkami (i když - v případě US-DEU to není jisté). Jak na tohle přišel? Možná to někde slyšel nebo četl. Vy také?

23. 3. 2005

Projekt Internet do škol zřejmě vstoupí do dějin českého školství jako nejpodivnější investice, při které se neefektivně vynaložila skoro miliarda korun. Mezi kandidáty na druhé místo patří projekt školského portálu a státní maturity. Jejich společným jmenovatelem je, že přes obrovské investice zatím nepřinesly žádný výsledek. Podívejme se detailněji na státní maturitu.

24. 3. 2005

V polemice Fabiana Golga a Martina Hekrdly se střetává svět liberálního demokrata se světem antiglobalisticky a antiamericky zaměřeného příslušníka radikální levice. Protože mají zásadně odlišné hodnotové řebříčky, nejenže vycházejí z rozdílných východisek, ale logicky dochází k jiným závěrům. Je vůbec zajímavé, jak k polemice došlo. Nevšiml jsem si, že by Golgo produkoval články typu "Více moci latifundistům" či "Rozšířením favel vyřešíme bytovou otázku."

23. 3. 2005

Taky některá fakta a o paradoxních perspektivách lidí dole

Ta dávná cukřenka ze vzdáleného zámoří se stala tyto dny přímo trumfovou, ne-li trumfovací kartou. Letmá interpretace vnitřní politiky kubánského státu, navenek ztělesňovaného Fidelem Castrem, skýtala diskutujícím v BL argumenty pro i proti, z rozmanitých východisek a s rozdílným cílením. V polemice se vždy zužují pohledy; méně v zájmu vyjasnění možného sporu, více k odhalení slabin názorového odpůrce. Takové už polemiky bývají. V lecčems mívají pravdu zápolící názoroví protivníci na obou stranách. Zřídka říkají, že za revizi určitého stanoviska vděčí svému polemickému odpůrci.

23. 3. 2005

Bořivoj Čelovský má pravdu, když tvrdí, že ne všichni vojáci Hitlerových armád byli nacisté (v přísném slova smyslu -- tedy členové NSDAP). Z tohoto hlediska je dnes převažující úzus faktograficky nepřesný. Co ale znamená samotný pojem historické faktičnosti? Čelovský ve svém textu nezáměrně, ovšem o to plastičtěji předvádí, jak je lpění na nesmlouvavé pravdě faktů pouhou zástěrkou pro dogmatičnost vlastních názorů.

Michael Marčák: Inu nastoupil jste špatně, senátore, do nebe se kupodivu jezdí tím studeným, špinavým státním vlakem.
24. 3. 2005

23. 3. 2005

ANALÝZA ČSSD PŘED SJEZDEM

Za dva dny začne nevímkolikátý sjezd ČSSD. Až skončí, mnozí si budeme jeho pořadové číslo a místo konání (Brno) pamatovat. Poslední přelomový sjezd byl "hradecký" (Hradec Králové, 1993). Účelově je dnes více připomínám "bohumínský" (Bohumín, 1995), který nikterak přelomovým nebyl. V Hradci Králové byl zvolen Zeman přečnívající loutky v pimprlovém divadle. Pokud kandidoval, neměl protikandidáta. Politici si nemohou dovolit prohrát. Poražený nebývá již nominován. Zeman předal funkci Špidlovi (2001), který ji za dva roky s převahou 2% obhájil proti pět minut před volbou nominovanému svému bývalému náměstkovi Rusnokovi. Zeman stranu sjednocoval, proti spolustraníkům se vymezoval jen verbálně.

Výsledek sjezdu je zcela nejistý.

22. 3. 2005

Existence skutečností může být prokázána, zatímco pravdivost hodnotového soudu dokazatelná není. Osoby veřejně činné jako politici, veřejní činitelé, mediální hvězdy apod. musí akceptovat větší míru veřejné kritiky než jiní občané, jak ustáleně tak judikuje i Evropský soud pro lidská práva.

Musím reagovat na článek Štěpána Kotrby, nazvaný "Hodnotový úsudek Ústavního soudu: nerovnost občanů před zákonem", píše mluvčí Ústavního soudu ČR Michal Spáčil.

22. 3. 2005

Ke krizi (re)prezentace a důvěryhodnosti v jedné pohádkové končině.

22. 3. 2005

Přikládám text o tématu, které nenávidíte. Ale přece, když ne Britské listy, kdo ještě zbývá?

Dopis čtenáře do Lidovek a MF Dnes nebyl ovšem otištěn, právě tak jako mé prohlášení a článek o kolektivní vině. A tak prý němečtí majitelé českého tisku neovlivňují.....

24. 3. 2005

Velikonoce

O svátcích jim propouštíval jednoho vězně, o kterého žádali. Ve vězení byl mezi vzbouřenci, kteří se při vzpouře dopustili vraždy, muž jménem Barabáš. Zástup přišel Piláta požádat o to, v čem jim obvykle vyhověl. Pilát jim nato řekl: "Chcete, abych vám propustil židovského krále?" Věděl totiž, že mu ho velekněží vydali ze zášti. Velekněží však podnítili zástup, ať jim raději propustí Barabáše. Pilát se jich znovu zeptal: "Co tedy mám učinit s tím, kterému říkáte židovský král?" Tu se znovu dali do křiku: "Ukřižuj ho!" Pilát jim řekl: "A čeho se vlastně dopustil?" Oni však ještě více křičeli: "Ukřižuj ho!" Tu Pilát, aby vyhověl zástupu, propustil jim Barabáše; Ježíše dal zbičovat a vydal ho, aby byl ukřižován. (Mk 15, 1-15)

24. 3. 2005

V těchto dnech si připomínáme smrt a zmrtvýchvstání Našeho Pána Ježíše Krista. Ježíš Kristus musel překonat řadu zkoušek, ve kterých obstál. Chci se s vámi zamyslet nad smyslem zkoušek v našich životech. Snad nejznámějším textem na toto téma je příběh o Abrahamově obětování Izáka. Pokusme se pozorně zamyslet nad velice dobře známým textem v knize Genesis.

24. 3. 2005

DOKUMENTY

Britské listy přinášejí pro čtenáře i kolegy novináře v originální, elektronické podobě nejdůležitější dokumenty nadcházejícího "velikonočního" sjezdu sociální demokracie.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Proč nejsem environmentalistou a feministou Jan  Stern
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
24. 3. 2005 Neskutečný soudní případ Bohumil  Kartous
23. 3. 2005 Jak se znásilňuje přítomnost Martin  Škabraha
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
23. 3. 2005 Úvod do teorie hrdiny Jan  Stern
23. 3. 2005 Nuda v Brně (nebude) Ivan  David
23. 3. 2005 Volební mýtus české politiky Oskar  Krejčí
23. 3. 2005 Terapie Bohumil  Kartous
23. 3. 2005 Ano, soud měl vzít v úvahu i veřejný zájem Jan  Čulík

Kuba a Fidel Castro RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Hekrdla je (své) pravdě blíž Milan  Černý
23. 3. 2005 OSN: Není předkladatel   
23. 3. 2005 Kuba -- Nekuba?! Jen hrob "svobody"? Miloš  Dokulil
22. 3. 2005 Fidel Castro versus Fabiano Golgo Milan  Valach
22. 3. 2005 Lidská práva Petr  Wagner
22. 3. 2005 Dopis účastníkům tzv. "kubánsko-brazilské" pře Tomáš  Koloc
21. 3. 2005 ... a Golgo věří Forbesu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2005 Komu se žije lépe -- obyvatelům favel nebo Kubáncům?   
21. 3. 2005 Přesvědčení Fabiana Golga je tak silné, že jím neotřese ani skutečnost   
21. 3. 2005 O Fidelově bohatství a o sociálních zázracích Fabiano  Golgo

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 Rétorika konfliktu kolem Literárních novin Vít  Janeček
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
7. 3. 2005 Předplatné Literárek zatím neruším Jindřich  Kalous
5. 3. 2005 Tanec mezi řádky s bývalými redaktory Literárních novin   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula
18. 3. 2005 Krajčíri gardistických uniforiem Martin  Krno
17. 3. 2005 Stalingrad během blokády II.   
16. 3. 2005 Lidé, kteří zvítězili ve válce Josef  Vít
16. 3. 2005 Stalingrad během blokády I.   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2005 Nejdůležitější materiály pro jednání XXXII. sjezdu ČSSD   
22. 3. 2005 Je kam uhnout? Na koho (nebo na co) vsadit? Miloš  Dokulil
18. 3. 2005 O chybách konštruktívnej utópie alebo úpadok sociálnej demokracie Egon  Matzner
17. 3. 2005 Legální vnitrostranická čistka?   
16. 3. 2005 Žijeme v dobe, kde verejné prostredie je infikované liberálno-konzervatívnou agendou Igor  Daniš
16. 3. 2005 Modleme se: aféry Grosse a chiméra Šimonovského Václav  Jirovský
16. 3. 2005 Nejdůležitější materiály pro jednání XXXII. sjezdu ČSSD   
15. 3. 2005 Gross je ostuda každého Čecha! Radek  Sárközi
15. 3. 2005 Hlupák hledá hlupáky sobě rovné. Zn.: rychle Štěpán  Kotrba
11. 3. 2005 Lišáci a jiní bez vinice Václav  Dušek

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin
11. 3. 2005 Mají si slova uchovat svůj smysl? Ondřej  Slačálek
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 Britské zdravotnictví bude muset zaměstnankyním vyplatit obrovské odškodné   
15. 3. 2005 Britští konzervativci chtějí zpřísnit zákony o potratech   
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže   
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?   
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma
28. 2. 2005 Václav Klaus v komerčním pořadu Miss 2005   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček