30. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2009

SPORY VE STRANĚ ZELENÝCH:

Martin Bursík

Praha sobota 31. ledna 2009

Milá Dano,

dlouhou dobu mne nevyděsilo v souvislosti s budoucností Strany zelených nic tak, jako včerejší telefonický rozhovor s Tebou. Zavolal jsem Ti v reakci na Tvůj dopis, kterým jsi mne požádala o jednání se signatáři Výzvy. Zavolal jsem Ti v dobré víře dozvědět se, co chceš Ty, co chce Jiří Čáslavka, co chce Matěj Stropnický a co chtějí další. Očekával jsem, že budu kritizován (to k břemenu, jež nesu, patří) a že se dozvím sérii požadavků na vedení strany. Nakonec, v tomto duchu byl i dopis, který jsi mně adresovala minulou neděli před půlnocí a který obsahoval téměř třicet požadavků z oblasti zdravotnictví, radaru a zahraniční politiky a dopravy.

31. 1. 2009

VZBOUŘENÍ PROTI BURSÍKOVI:

Nedodržujeme ani volební, ani politický program, ba ani koaliční dohodu. Účasti ve vládě jsme v současné době již obětovali svou podstatu, rezignovali jsme na zelené programové priority. Stavíme víc dálnic než v době vlády předchozí a do železnic a veřejné dopravy směřuje peněz mnohem méně. Kamiónů na silnicích přibývá. Mírovou politiku si většina našeho vedení představuje jako podporu americké radarové základny v Brdech. Nejsme čitelní v boji s korupcí. Téma menšin a lidských práv jsme nezvládli, především personálně, ani jsme nedokázali dát mu ve vládě a u veřejnosti patřičnou vážnost.

tisková zpráva

Dne 31.1.2009 v Pardubicích byla ustavena vnitrostranická frakce Strany zelených - Demokratická výzva.

Cíle a prostředky k jejich dosažení jsou obsaženy v politickém Prohlášení Demokratické výzvy, které je přílohou této zprávy.

1. 2. 2009

Propad důvěry stranická frakce zastavit nemůže

Těžko říci, zda si Martin Bursík skutečně myslel, že Straně zelených jako celku vnutí svůj koncept pragmatického mocenského nástroje, který se bude opírat o sterilní environmentalistiku, v rovině politické však bude až na kosmetické úpravy přejímat vše, co je charakteristické pro pravostředovou orientaci této vlády.

1. 2. 2009

Každý straník by měl posuzovat svůj krok, dříve než jej udělá, z perspektivy zda tím prospěje či naopak ublíží straně...

Ve Straně Zelených vznikla nová frakce. Část politiků nespokojená s programovou destrukcí předsedy Martina Bursíka se spojila . "Chceme říct, že Strana zelených není jednonázorová strana. ... Budu vystupovat jako poslankyně reprezentující tuto frakci. Vedení by mělo na naše názory brát větší zřetel," říkala Zubová médiím. Vedení se frakce odchýlilo od programu strany v oblastech zdravotnictví (poplatky), dopravy (kamióny) a zahraniční politiky (radar). "Dlouho mne v souvislosti s budoucností Strany zelených nic tak nevyděsilo," reagoval Martin Bursík na zprávy o pokusu založit frakci, která by se snažila o jinou politiku, než kterou reprezentuje vedení v čele s Bursíkem, Jacques a Rabasem. "Chceme být být programovou protiváhou vedení strany", tvrdí Kuchtová. "Bude to vnímáno jako další konflikt ve Straně zelených," varoval vnitrostranickou opozici předseda strany.

Domluvená hra na na hodného a zlého policajta. Vychytralý pokus, jak zachránit preference strany před pádem do nevolitelnosti ještě dříve, než začne eurovolební kampaň, ve které půjde jak o zahraniční politiku státu, tak o ropnou bezpečnost a jadernou energii, stejně jako o ministrem Liškou připravované školné.

31. 1. 2009

ČTK│ Největší vydavatel novin v USA, Gannett Co., vytvořil v posledním čtvrtletí minulého roku zisk 158 milionů dolarů. Výsledek je předběžný a meziročně nižší o 36 procent kvůli poklesu příjmů z reklamy za hospodářské recese. Uvedl to dnes Gannett s tím, že zisk stejně vymažou odpisy klesající hodnoty jeho deníků v miliardách dolarů.

EKONOMIKA: Největšímu vydavateli novin v USA klesl zisk kvůli slabé reklamě během hospodářské recese ZDE

To jsou první indikátory předvídaného dvouciferného poklesu reklamních příjmů, o nichž jsem psal v analýze "ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš". Podle dosavadních zkušeností kopíruje český reklamní trh trendy zahraniční ekonomiky se zpožděním 2-4 měsíců na úrovni 80% objemu. Křivky proto nemají tak volatilní průběh.

31. 1. 2009
"Náležel jsem také k akademické legii..."

Sabina, K.: Oživené hroby. Československý spisovatel, 1977. S. 39

Na ten slunečný podzimní den roku 1990 si dosud dobře vzpomínám. V posluchárně 21 brněnské filozofické fakulty skupina čerstvých studentů dostala otázku, ke kterému myšlenkovému směru se hlásí. Když přišla řeč na marxismus, zvedly se čtyři ruce. Jméno zájemce o křesťansko-marxistický dialog šedesátých let si už bohužel nepamatuji, záhy mi zmizel z dohledu. Stopa dalšího se ztrácí kdesi v Romském muzeu. Třetím byl autor těchto řádků -- a čtvrtým mladistvý bouřlivák Bohuslav Binka, nyní ovšem autor takřka nadšené recenze knihy konzervativního psychiatra Theodora Dalrympla Život na dně -- světový názor, který vytváří spodinu společnosti.

1. 2. 2009

There is very little detailed information, available on the web in English on various aspects of Czech literature, culture and politics, as well as on the value system of contemporary Czech society. We have thought it useful to bring together on a single web page various articles in English, dealing with various aspects of life in the Czech Republic. Many of these have been written by Jan Čulík, editor of Britské listy, as material for his students at Glasgow University in Scotland.

Na webu je velmi málo podrobnějších informací o české literatuře, kultuře a politice v angličtině. Rozhodli jsme se na jedné internetové stránce dát čtenářům k dispozici soubor článků v angličtině právě na tato témata. Autorem většiny z nich je šéfredaktor Britských listů Jan Čulík; mnohé z nich vznikly jako materiál pro jeho studenty na Glasgow University ve Skotsku.

31. 1. 2009

TAK TROCHU JINÝ PŘÍSTUP, NEŽ JAKÝ MÁ SCHWARZENBERG:

Organizace Hamas musí být nějakám způsobem včleněna do mírového procesu na Blízkém východě, protože snahy izolovat Gazu ve snaze dosáhnout narovnání na Blízkém východě nemohou být úspěšně. Řekl to bývalý britský premiér Tony Blair v rozhovoru s deníkem Times.

31. 1. 2009

Nejnovější prognóza ministerstva financí o ekonomickém růstu v letošním roce rozhodně patří k tomu, co bychom si měli hodně dobře zapamatovat. Ministerstvo totiž tvrdí, že růst HDP v letošním roce dosáhne 1,4 % a v dalším roce se již růst zrychlí na 2,1 %.

Když někdo nezasvěcený čte tato čísla, musí mít nepochybně pocit, jak dokonalí jsou tito ekonomové. Vždyť oni dokáží s přesností na jednu desetinu procenta odhadnout růst tak málo hmatatelné veličiny, jako je hrubý domácí produkt. Přitom dokáží říci, že to bude právě 1,4 % a nebude 1,6 % nebo jen 1,2 %. Je to něco podobného, co tak dobře známe z již klasického filmu – jedině pivo ze sedmého schodu, je správně vychlazené, ze šestého je už moc teplé...

30. 1. 2009

Konzervativní duch vlády České republiky chce snad zvítězit nad zdravým rozumem. Ministr Nečas totiž chce na neformální schůzce ministrů a následné "ministeriádě" zahájit neformální diskusi o změně tzv. barcelonské strategie, která se týká péče o děti v předškolním věku (závazek zajistit péči o děti minimálně u třetiny dětí mladších tří let a pro 90% dětí ve věku od tří do šesti let). Zástupci ČSSD ve Výboru pro evropské záležitosti tento přístup MPSV k péči o nejmladší děti tvrdě kritizovali. Záměry ministra Nečase, respektive tvrdě konzervativního pojetí české politiky v této oblasti, jdou totiž proti potřebám rodičů, ale i proti potřebám dětí. Jdou dokonce i proti návrhům, které podporuje i evropská pravice.

30. 1. 2009
Petr Petržílek

Současná ekonomická krize má hlubší příčiny a podle některých ekonomů bude dlouhodobější. Krizi proto nevyřeší pouze standardní ekonomické nástroje, je třeba hledat nová řešení. Je proto nutno zaměřit pozornost na kvalitativní změny především v oblasti technologií, tj. klást důraz hlavně na vědu a výzkum. Zjednodušeně lze říci, že řešením ekonomické krize je technologická revoluce.

30. 1. 2009

Obrovské davy lidí demonstrovaly v ulicích ve Francii proti tomu, jak vláda "řeší" ekonomickou krizi. Byla narušena železniční i letecká doprava.

Odbory uvádějí, že 2,5 milionu dělníků demonstracemi požadovaly opatření na ochranu mezd a pracovních příležitostí. Policie odhadla počet účastníků na 1 milion.

Prezident Nicolas Sarkozy uvedl, že znepokojení ohledně krize je legitimní a vláda musí naslouchat a jednat. Setká se příští měsíc s představiteli odborářů i podnikatelů a bude s nimi jednat o reformním programu, který bude ve Francii letos realizován.

30. 1. 2009

„Nemáme v úmyslu platit jejich krizi“.

„Ať platí spekulanti a zbohatlíci“.

„Jiná politika je možná a naléhavě nutná. Jiná Evropě je možná a naléhavé nutná“.

30. 1. 2009

Reakce na noticku Schopná absolventka University of Glasgow hledá v ČR zaměstnání u filmu či v médiích

Přiznám se, že se mě takový inzerát - na úvodní straně (více méně politického) deníku, který je "o všem, o čem se v České republice příliš nemluví" - velmi překvapil ... Přesně toto je člověk, který si u nás najde dobře placenou práci za pár minut po několika kliknutích a jednom telefonátu. Nedočetl jsem se, že by slečna Aianová k tomuto zveřejnění dospěla např. po ročním zoufalství na úřadu práce, nebo řadě ponižujících zklamání s planými sliby potenciálních zaměstnavatelů... , píše Roman Kříbek z Ořechova.

Vím o čem píšu, protože za posledních 7 měsíců jsem pročetl stovky inzerátů nabízejících práci, rozeslal asi 40 mailů s osobními údaji a navštívil asi 20 zaměstnavatelů osobně. Nic...

30. 1. 2009

V posledních dnech se opět rozhořel spor o vysílání Radia Wave v pásmu FM. Štěpán Kotrba hrubě napadl Radu Českého rozhlasu a obvinil ji ze lži. V čem spočívala lež? "V odpovědi (na dopis náměstkyně ministra školství) Rady ČR zaznělo, že z analogového kmitočtu byla stanice stažena proto, že vysílala v rozporu se zákonem. Proti této formulaci byl nucen ostře a hlasitě protestovat generální ředitel," píše Kotrba.

Konstatujme:

1) Stanice skutečně vysílala v rozporu se zákonem.

2) Generální ředitel se ohradil vůči něčemu jinému.

30. 1. 2009
reakce na text předsedy RRTV Václava Žáka "Ke sporu o Radio Wave"

Nevyvracím Václavu Žákovi jeho názor, protože to byla jeho Rada (pro rozhlasové a televizní vysílání), která prohrála soud, když se rozhodla pokutovat Český rozhlas za porušení zákona. Konstatuji tedy, i když to konstatování bude delší, neboť jak říkával Miloš Zeman, buď je odpověď krátká, ale nepravdivá, nebo dlouhá, ale vyčerpávající: Válav Žák dezinterpretuje neschopnost RRTV udělit pokutu v souladu se zákonem a rozsáhlými kompetencemi RRTV. Vidí to jako důkaz toho, že má Rada Českého rozhlasu pravdu, když tvrdí, že Wave vysílal v rozporu se zákonem a obvinila generálního ředitele z "obcházení zákona".

  • Správní rozhodnutí o pokutě uložená Českému rozhlasu Radou pro rozhlasové a televizní vysílání pro porušení zákona vysíláním Rádia Wave na analogovém kmitočtu bylo Českým rozhlasem uznáno za nezákonné a Český rozhlas po souhlasu Rady ČRo Radu pro rozhlasové a televizní vysílání zažaloval.
  • Rozsudek v plném souladu s petitem žaloby Českého rozhlasu zní: "Rozhodnutí RRTV o pokutě se ruší, věc se vrací RRTV zpět a RRTV musí Českému rozhlasu zaplatit náklady řízení".
  • RRTV se proti rozsudku soudu neodvolala (protože nemohla), ani nedovolala - tedy uznala nezákonnost udělené pokuty. Měla dle stanoviska soudu rozhodnout podruhé a nerozhodla.
  • Soukromý právní názor soudu, vyjádřený komentářem v odůvodnění rozsudku, není rozsudek. Nezavazuje nikoho, jiného než RRTV samotnou - činí podklad k druhému rozhodnutí. Dle § 78 odst. 5 soudního řádu správního je právním názorem vysloveným v rozsudku v dalším řízení vázán POUZE správní orgán, tj. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, popř. by je mohly zohlednit případné další soudy. Rada ČRo není správní orgán ani účastník řízení, proto právním názorem soudu vázána nebyla. Nikdy. Ani Český rozhlas jako strana vítězná v tomto sporu. Také nikdy. Pro něj byl závazný pouze rozsudek sám. Tečka. Nic víc.
  • RRTV nebyla schopna najít paragraf, podle kterého by napadla kompetence generálního ředitele, podle níž zřídil regionální studio, ačkoliv se dost snažila. Svou neschopnost vtělila do dopisu, kterým se zbavila odpovědnosti a přesunula ji na Radu ČRo. Tento dopis ale také není a nemůže být výkladem zákona, ale je pouze a jedině názorem Rady, na který měla Rada ČRo pouze zdvořile odpovědět, ať si RRTV trhne nohou, a založit jej do šanonu.
  • Ani předseda RRTV, ani RRTV jako orgán není kompetentní vydávat soukromé názory za závazný výklad zákona. Ani Rada ČRo není kompetentní vykládat zákon, k tomu má puvoir pouze soud.

Václav Žák nemluví pravdu, tvrdí-li dnes, že cituje "přepis PRAVOMOCNÉHO rozsudku". Necituje. Pravomocný rozsudek je něco jiného. Václav Žák cituje výňatek z odůvodnění pravomocného rozsudku, ačkoliv rozsudek sám zamlčuje. Ptejme se proč. Prč cituje předseda RRTV pouze to, co se mu hodí? Není to náhodou účelové a neslouží to pouze jedinému zájmu? Kotrba, když něco tvrdí, opírá se o listiny a o zákon, nikoliv o domněnky, dojmy a polocitace.

30. 1. 2009

Česká lékařská komora vydala závazné stanovisko

"Závazné stanovisko" České lékařské komory znamená velmi silný argument pro obhájce pokroku ve vedení lékařských záznamů a zároveň bere v potaz námitky odpůrců. Neuzavírá se do konzervativní pozice, ale stanovuje velmi tvrdé mantinely pro podmínky nakládání s daty pacientů, respektující a upřednostňující přitom jejich práva dle evropských norem. Obsahuje jen jediný nesmysl: zavádí absurdní a naprosto nepřijatelnou kategorii "duševní vlastnictví tvůrců zdravotnické dokumentace", ale to je věc, která se dá odladit ve fázi paragrafového znění, pokud k němu dojde. Žádný systém státu by neměl být závislý na monopolu a proprietárním řešení.

Škoda, že stejné stanovisko nevydala lékařská komora už jednou - když probíhal spor o elektronické vedení zdravotní dokumentace s ministrem Ivanem Davidem. Česko mohlo ušetřit deset let a v tuto chvíli už mohla být elektronická zdravotní dokumentace všemi akceptovanou a využívanou realitou.

Bota pro Bushe
30. 1. 2009
Radovan Geist

Počas Bushovho vládnutia vystupovali mnohé európske krajiny z pozície morálnej nadradenosti. Svoju neschopnosť urobiť čokoľvek vyhlasovali za neochotu pripojiť sa k jasne katastrofickej politike americkej administratívy. Nástup Obamu, akokoľvek bol vytúženou zmenou, však pravdepodobne nájde Európu nepripravenú.

Osem rokov vlády Georga Busha ml. bolo pre kritikov politiky USA vlastne veľmi jednoduchých. Nielen že prezident zosobňoval všetky predsudky o Spojených štátoch amerických, ale jeho politika bola tak očividne katastrofálna, že len samotné dištancovanie sa od nej stačilo na to, aby politik vyzeral rozumný a umiernený. Európe však teraz „hrozí“, že nový americký prezident a jeho tím splní presne to, čo od Washingtonu dlhodobo žiada – že Spojené štáty americké budú nazerať na Európsku úniu ako na relevantného medzinárodného hráča a budú klásť väčší dôraz na multilaterálnu spoluprácu. Za to bude, prirodzene, požadovať zmysluplne jednotný európsky postoj a ochotu stáť za slovami aj činmi. Nie je to isté.

30. 1. 2009

Skutečné změny v politice Washingtonu na Blízkém východě by umožnily Íránu, aby zaujal "kooperativní" postoj vůči Spojeným státům, konstatoval íránský ministr zahraničí Maouchechr Mottaki při svém vystoupení na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

"Jsme přesvědčeni, že jestliže nová vláda ve Spojených státech, jak říká pan Obama, změní svou politiku, nikoliv jen slovně, ale i v praxi, je nesporné, že region bude zaujme vstřícný postoj i reakce", řekl Mottaki v Davosu. "A Írán není v tomto všeobecném postoji v regionu výjimkou".

O den předtím však íránský prezident Mahmud Ahmadinežád pronesl v televizi ostře protiamerický projev, v němž požadoval, aby se Spojené státy omluvily za všechno, co Íránu napáchaly za posledních šedesát let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 1. 2009

26. a 27. januára 2009 sa v Budapešti stretli predstavitelia krajín, ktorí sa rozhodli vybudovať plynovod Nabucco zo strednej Ázie do Európy. Projekt by sa mal začať realizovať už na budúci rok, ale prvý plyn potrubím pretečie najskôr v roku 2013. Ako povedal eurokomisár Ján Figeľ novinárom v Bratislave, Európska únia (EÚ) potrebuje diverzifikovať energetické zdroje. Je však Nabucco reálnou alternatívou aj pre Slovensko?

30. 1. 2009

Vojenský soudce v táboře v zálivu Guantánamo odmítl žádost prezidenta Obamy, aby suspendoval svůj proces s jedním z tamějších vězňů. Abd al-Rahim al-Nashiri, saúdský občan, je obviněn, že plánoval útok na americkou letadlovou loď USS Cole v říjnu 2000. Obžalovaný tvrdí, že doznání z něho bylo vynuceno mučením. Soudce James Pohl zdůraznil, že Obamova žádost, aby byly procesy v Guantánamo na čtvrt roku suspendovány, aby je mohla nová vláda "nastudovat", je nepřesvědčivá. Dodal, že jeho proces s Nashirim se bude konat. Bílý dům uvedl, že konzultuje Pentagon a ministerstvo spravedlnosti ohledně toho, jak dál jednat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 1. 2009

POMÁHAT A CHRÁNIT

ŠOK│ "Informace, které jsme uvedli v reportáži a za něž se máme panu Patočkovi omluvit, získali naši redaktoři z několika zdrojů, mimo jiné i policejních, které si ale přály zůstat v tuto chvíli utajeny a my to respektujeme," uvedla mluvčí stanice Michaela Fričová.

Aktuálně: Televize Nova lhala o pornu u Patočky. Musí se omluvit ZDE

30. 1. 2009

Izrael se musí vzdát částí Judeje a Samaří, aby zachoval charakter Izraele jako židovského státu. Uvedlo to předsedkyně strany Kadima (Vpřed) a ministryně zahraničí Cipi Livni ve středu večer na šesté výroční Jeruzalémské konferenci.

"Máme generaci vyrůstající v obavách z halachického (židovského náboženského) státu a politické strany založené na strachu a nenávisti. Mou prací je vytvořit společný základ a společného jmenovatele a ne (hájit) zájem jedné části společnosti."

Eretz.cz: Livni: Vzdejme se částí Izraele, abychom zachovali židovskou většinu ZDE

Arutz Sheva: Livni: Surrender Part of Israel to Keep a Jewish Majority ZDE
30. 1. 2009

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan se ostře střetl na Světovém hospodářském fóru v Davosu s izraelským prezidentem Šimonem Peresem, který vášnivě, se vztyčeným prstem, hájil nedávný vojenský útok Izraele v Gaze. Erdogan řekl, že Peres mluvil tak nahlas proto, že se snažil skrýt svou "vinu". Turecký prezident obvinil moderátora, že ho nepustil k řeči, a dodal, že příště už do Davosu nepřijede. Později zdůraznil, že neopustil debatu kvůli nesouhlasu s Peresem, ale proto, že dostal daleko méně času k tomu, aby promluvil, než izraelský prezident.

Turecko je jedno z mála muslimských zemí, které mají styky s Izraelem, ale ty jsou chladné od doby, kdy v Turecku zvítězila v roce 2002 ve volbách strana AK s islámskými kořeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Hamburg, přednáška profesorky filozofie Birgity Recki na téma "veřejnost". Profesorka cituje Kanta o svobodě myšlenek, já při tom myslím na svobodu myšlení, na Obamu, na raketovou obrany a na odvahu novinářů. Cestou domů mi bylo jasné, že mám něco, o čem bych chtěl napsal poznámku...

Michael Marčák:  Hle, Gaza. Další úchvatný pomník lidské nesnášenlivosti byl právě dokončen.
30. 1. 2009

30. 1. 2009

Dalrymplova argumentace, kterou ve své recenzi představuje Bohuslav Binka, není ničím novým a je známá zejména od konzervativce Charlese Murrayho, kterému v ČR vyšla knihaPříliš mnoho dobra (u nakladatelství SLON a s podporou Občanského institutu). Podle této argumentace dochází ve spodních příčkách společnosti k vytváření "underclass" se specifickou "kulturou chudoby", která je odlišná od kultury zbytku společnosti.

29. 1. 2009

Vláda si vymýšlí

Poplatky v lékárnách se na "drahé léky" neuspoří

Po mém článku o rozhovoru s prvním náměstkem ministra zdravotnictví, Mgr. Šnajdrem, jsem dostal řadu reakcí obhajujících poplatky v lékárnách ve formě, jaká existuje. Tj. 30 Kč,- na každou napsanou položku. Důvodem byl argument úspory prostředků pro drahá léčiva. Vcelku jsem se snažil odpovídat individuelně, ale dnešní úvodník pana Neffa v Neviditelném psu mne vyprovokoval k napsání článku o skutečných faktech. Budu se věnovat poslednímu roku bez poplatků, tj. roku 2007 na základě podkladů Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

29. 1. 2009

Tisíckrát opakovaná lež se nestane pravdou, i kdyby si to Dana Jaklová a Antonín Zelenka přáli. Jako už několikrát, i tentokrát se na svém zasedání Rada Českého rozhlasu dopustila několika lží. Záměrných lží, protože za diplomatický výraz "nepravda" se dá označit pouze ta lež, o které lhář neví, že je nepravdivá. Rada tentokrát odpovídala náměstkyni ministra školství, která vyjádřila obavu o pokračování vysílání stanice pro mladé. V odpovědi Rady zaznělo, že z analogového kmitočtu byla stanice stažena proto, že vysílala v rozporu se zákonem. Proti této formulaci byl nucen ostře a hlasitě protestovat generální ředitel. Protestuji i já. Rádio Wave nevysílalo nikdy v rozporu se zákonem, jak se veřejnosti (a to i odborné) snaží už více než dva roky Florianova Rada Českého rozhlasu namluvit. Rádio Wave bylo v roce v lednu 2005 schváleno tehdejší Radou, vedenou bývalým náměstkem ministra kultury Prokopem jako "regionální rozhlasové studio", a zřízeno generálním ředitelem v souladu s § 9, odst. 8 zákona 484/1991 Sb. Schválen byl jeho program, schváleno bylo zřízení studia, schválen byl jeho rozpočet, schválen byl jeho ředitel. Hlasováním pro nepravdivou formulaci v odpovědi na dopis 1. náměstkyně ministra se dopustili lži D.Jaklová, J.Florian, L.Jíša,T. Ratiborský, A.Zelenka.

29. 1. 2009

Nechápu, proč levicové strany usilují o přímou volbu prezidenta republiky. Jediným smyslem může být demonstrace snahy dát jednotlivým občanům příležitost k rozhodování, protože občané rádi rozhodují, a to i přesto, že ani nevědí, že nevědí o čem. Přímá volba do Parlamentu je pro levici relativně výhodná, pokud jde o poměrný systém. Při většinovém systému jen tehdy, pokud se objeví velké téma a podaří se zmobilizovat voliče. V parlamentních volbách jde o volbu strany s jejími trvalejšími prioritami, s nimiž se volič může identifikovat.

29. 1. 2009

Není zrovna teď čas zamyslet se (znovu) nad I. a II. stupněm škol?

Kdeže loňské sněhy jsou! Každá generace si musela nějak vychutnat nějakou tu dobře či jen módně (nebo pragmaticky) nastavenou školskou reformu. Zrovna tak zažila určitý soubor vyučujících, nejednou s obtížemi klopýtajících omezeními danými celým tím setrvačně sebezáchovným systémem. Nejdřív muselo stačit, že na vsi děti učil třeba vysloužilý voják. Další směna učitelů musela spoléhat nemálo na koledu a shovívavou světskou a církevní vrchnost. Po první světové válce si nakonec musela mladá žena vybrat, zda chce založit rodinu (a opustit školu), anebo dále učit (a neprovdat se). Ne že by se vůbec kdy učitelům dařilo mít záviděníhodnou existenci. (Jediné, co navenek vypadá rajsky, je těch v základním a středním školství osm týdnů letních "prázdnin", nikoli už ty platy za zodpovědnou práci během školního roku.)

29. 1. 2009

Vláda prezidenta Baracka Obamy uvažuje o tom, že pošle do Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské vztahy a připravit cestu pro přímé rozhovory.

Americké ministerstvo zahraničí připravuje různé verze tohoto dopisu už od 4. listopady 2008, kdy byl Obama zvolen americkým prezidentem. Americký dopis by byl odpovědí na dlouhé blahopřání ke zvolení, které Obamovi poslal 6. listopadu 2008 íránský prezident Mahmud Ahmadinežád.

29. 1. 2009

Tak je několik týdnů po volbách v krajích a také do Senátu. Současně proběhl kongres ODS jako reakce na volby. Volby dopadly pro strany vládní koalice přímo katastrofálně, především pro ODS a SZ. Při relativně neočekávané vysoké účasti voličů byly výsledky tak jednoznačné, že pro vládní koalici je nanejvýše těžké si přiznat hlavní důvody tak drtivé prohry.

Jedním z hlavních důvodů tak zničující prohry vládní koalice (i když se to ona nyní snaží zlehčovat a všelijak omlouvat), byla nesporně mimo jiné i snaha prosadit navzdory mínění většiny občanů instalaci radaru XBR v Brdech. To byl nejspíše důvod, který stál SZ téměř vymazání ze seznamu politických stran. Není to vina prostých členů a voličů SZ, ale jejího současného vedení v čele s panem Bursíkem. To nerespektovalo přání členské základny a voličů o nesouhlasu s přítomností cizích vojenských základen mimo NATO na našem území.

Jak vlastně vypadá historie ohlupování, mlžení a diskuzí o radaru:

nádraží Ústí nad Orlicí
29. 1. 2009

Právě s tímto poselstvím se na nového ministra dopravy Petra Bendla (ODS) obrátilo několik uznávaných českých vědců. Ve svém dopise se odvolávají nejen na památkovou a kulturní hodnotu této stavby, ale zmiňují také novou rovinu – výjimečný krajinný ráz Tiché Orlice. „Jedná se o ucelený krajinný celek figurující v různých regionálních členěních jako fytogeografický okres, geomorfologická jednotka apod. Existuje řada dokladů v odborné literatuře mnoha disciplín, že jde o území mimořádně cenné z hlediska migrací různých skupin bioty a také člověka. V úhrnu jde o turisticky a rekreačně atraktivní hodnoty, hodnoty kulturního a přírodního dědictví, které by ani moderní dálková dopravní trasa neměla místním obyvatelům ničit, paradoxně ve veřejném zájmu.“

Doc. Ing. Petr Maděra, PhD., který je předsedou České společnosti pro krajinnou ekologii a Prof. RNDr. Pavel Kovář, CSc., děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy se ve svém dopise dotýkají i skutečnosti, že nejen oni, ale i mnozí jejich zahraniční kolegové se pozastavují nad tím, že z fondů EU jsou financovány devastace ekosystémů a demolice historicky či jinak cenných objektů.

O celé kauze jako první informovaly BL.

29. 1. 2009

Vladimír Putin nabídl olivovou snítku nové americké vládě. Přislíbil, že se skoncuje s konflikty z minulosti. Zdůraznil, že militarizace nemůže vyřešit problémy světa.

Ruský premiér pronesl svůj projev několik hodin poté, co Kreml oznámil, že zastavuje rozmístění raket v Evropě, v jehož důsledku hrozilo nové ochlazení vztahů mezi Ruskem a USA. Činitelé ruského ministerstva obrany zdůraznili, že toto rozhodnutí bylo přijato, protože Obama znovu hodnotí plány na postavení protiraketové obrany v Polsku a v České republice.

28. 1. 2009

Mění se Rusko v gangsterský stát?

Minulý týden jakýsi mladík v lyžařské kukle na moskevské ulici zblízka zastřelil známého lidskoprávního právníka Stanislava Markelova, 34, a pětadvacetiletou novinářku na volné noze Anastasii Baburovou. Oba pracovali pro protivládní list Novaja gazeta. Markelov byl kolega a blízký přítel před časem zavražděné opoziční novinářky Anny Politkovské. List Novaja gazeta je v Rusku dobře znám jako hlavní zdroj opozice vůči režimu Vladimíra Putina.

Na scéně nebyli žádní svědci, na ulicích nebyly žádné videokamery, a - jako pokaždé, když dojde k usmrcení osob, které jsou v opozici, zcela nepřítomna byla i policie.

28. 1. 2009

Otevřený dopis zoufalých zaměstnanců Crystalexu předsedovi vlády

Zřejmě poslední způsob, jak se zaměstnanci mohou domáhat svých práv v bezprávním státě, jakým se Česká republika stala, je trestní oznámení, zaslané Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu, píše čtenářka Britských listů (jméno je redakci známo), zaměstnankyně Crystalexu a posílá nám otevřený dopis, zaslaný zaměstnanci premiérovi. Smutné je, že jako právní laik se mýlí, protože trestný čin otrocké práce byl liberalizovaným zákoníkem práce v podstatě legalizován. Za lhostejného přihlížení zaměstnanců, odborářů, občanů, voličů. Za jásání většiny novinářů a podnikatelů. Selhání preventivní a koordinační role ČMKOS jako centrály odborů považuji osobně za fatální. A byla to právě tato vláda, která kombinací úmyslu, podpořeného Svazem průmyslu (zaměstnavatelskou lobby) a lhostejnosti MPSV o ČMKOS k tomuto stavu přispěla... Nekonala se generální stávka, nechodilo se na náměstí. Odbory jakoby neexistovaly, nebo se staraly pouze o stravenky a vánoční bonboniéry... Nezbývá nyní, než - jako kdekoliv na Západě - vzít cepy a sudlice a táhnout na hlavní město, před honosný palác těch, kteří o zavedení otroctví v Česku rozhodli - před Úřad vlády. Teprv teď možná poznají dělníci nejen z Crystalexu, co znamená odborářská práce a hájení svých práv. A NIKOLIV HOLÉ RUCE, ALE HOLE V RUCE. Dokud nebude před Strakovou akademií nejméně deset tisíc lidí, kteří si nebudou brát servítek, a nebudou připraveni i na násilný střet s policií, nestane se nic. Dokud do Úřadu vlády nebude foukat studený vítr vytlučenými okny, nestane se nic. │ŠOK

My zaměstnanci sklárny Crystalex a.s., se sídlem v Novém Boru, ČR, podáváme trestní oznámení pro nedodržování platných zákonů, uvedených v Zákoníku práce ČR, porušování lidských práv a zavádění otrokářského řádu v ČR.
28. 1. 2009

Zelené karty, nebo odpovědný výběr kvalifikovaných migrantů?

Dramatická změna ekonomických poměrů přinesla i nutnost změny imigrační politiky. Do podzimu 2008 se zdálo, že trend přílivu levné pracovní síly ze zahraniční bude pokračovat. České firmy stále hlasitěji reptaly na lhůty vyřizování pracovních víz pro své budoucí zaměstnance, české konzuláty v Hanoji a Ulánbátaru se hrozily front před svými dveřmi a obvinění z korupce a ministerstvo průmyslu a obchodu dělalo všechno pro to, aby prosadilo dlouho již připravený koncept zelených karet a uvedlo ho do praxe. To se nakonec podařilo. Než však potřebné legislativní změny vstoupily v platnost, zelené karty dostaly barvu zimního listí. Pracovní místa, o něž je možno prostřednictvím portálu MV v rámci institutu Zelených karet požádat, z trhu práce prakticky zmizela. Obsadili je čeští zaměstnanci, jimž je najednou dobrá každá práce, kterou vůbec seženou.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
29. 1. 2009 Hospodářská situace se stále zhoršuje   
28. 1. 2009 Krize: Nevědomost, nebo neprofesionalita? Jaroslav  Ungerman
27. 1. 2009 O příkladném jednání Richarda Fulda, neboli Když si někdo nechá za něco platit, ale pak se odpovědnosti vyhne Uwe  Ladwig
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Prerastie globálna kríza do megakrízy? František  Škvrnda
23. 1. 2009 Ekonomická krize utajeným pohledem odborů   
23. 1. 2009 Británie je v recesi   
22. 1. 2009 Finanční krize -- největší černá díra v dějinách Patrik  Nacher
22. 1. 2009 O rozložení majetku a o sociálním smíru Uwe  Ladwig

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Potrebná zmena Radovan  Geist
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Již první dny Obamova prezidentství ukazují, že bez prolévání krve to nepůjde Daniel  Veselý
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
22. 1. 2009 Chce vyjednávat s Íránem bez předchozích podmínek   
21. 1. 2009 Toto je cena a příslib občanství Barack  Obama
21. 1. 2009 Nový tón. Opustil falešný optimismus   
21. 1. 2009 Co Obamův projev znamená   
21. 1. 2009 Komentář deníku Daily Telegraph   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Lukáš  Visingr
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Čína RSS 2.0      Historie >
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2009 Existuje v ČR "moderní" a všestranně adekvátní výuka? Miloš  Dokulil
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice   
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2009 Nejen technické aspekty radaru v Brdech Petr  Pokorný, Milan Hlobil, Stanislav Kaucký
29. 1. 2009 Putin a ruská vláda nabízejí Spojeným státům smířlivý postoj   
28. 1. 2009 Rusko zruší plány na raketovou obranu   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda