17. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2007

V maďarském hlavním městě Budapešti se 14. 9. 2007 konalo mezinárodní zasedání o výstavbě plynovodu Nabucco. Účastnici se domnívají, že aby se mohla uskutečnit diverzifikace zdrojů zemního plynu v Evropě, je třeba plyn do Evropy přivést nejen z Ruska. Zasedání se zúčastnili maďarský premiér Ferenc Gyurcsany , ministři vnitra Srbska a Rakouska, úředníci EU na vysoké úrovni, představitelé Evropské investiční banky a některých finančních orgánů .

Ačkoliv je Rakousko jen několik málo desítek kilometrů od slovenských rafinérií i hranic s Českou republikou, současná česká ani slovenská vláda se k výstavbě nepřipojily, ačkoliv je ČR závislá na ruském plynu z 80%. Česká média navíc naprosto ignorovala strategickou aktivitu EU, stavící do Íránu ekonomický most namísto radarové základny, která, jak sdělují nic netušícím občanům američtí propagandisté mezi českými politiky i českými novináři, má chránit Česko právě před "darebáckým" Íránem... Plán na výstavbu plynovodu Nabucco sponzoruje EU, financuje ho EIB, potrubí o kapacitě 30 miliard krychlových metrů zemního plynu za rok prochází z Íránu , Iráku a Turkmenistánu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska.

Firmy, které jsou nejvíce aktivní v stavbě plynovodu Nabucco, jsou rakouská OMV, maďarský MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz a turecký Botas. Německá RWE a Gaz de France zvažují, že se připojí ke konsorciu také. Dosavadní americká strategie, rozbíjející evropskou jednotu bilaterálními dohodami o radaru a raketových silech, má jen jediný cíl. Není to bezpečnost "spojenců", ale závislost na energetických zdrojích, které kontrolují prostřednictvím válek a okupací Spojené státy. Proto právě nyní eskalují americké výhrůžky války s Íránem. Nejspíše zde americké firmy nemají tak velkou podporu pro získání koncesí na těžbu, jakou si americká vláda pro "demokratický" vývoj v zemi představuje. Jak prosté, milý Watsone.

Pozn. JČ: Jenže, bez ohledu na americkou politiku vůči Íránu, interní vládní politika íránského prezidenta Ahmadinežáda vůči místním obyvatelům je hodně drsná, v podstatě teroristická. Není namístě dávat slovo "demokratický" či "darebácký stát" do uvozovek. Je to nevyvážené hodnocení. Štěpánu Kotrbovi by se žít v Íránu velmi nelíbilo... Je jistě pravda, že mnohé mocnosti, tedy Amerika i Rusko, zneužívají různých skutečností či kauz ke svým vlastním sobeckým cílům, to ovšem neznamená, že seriózní novinář může pominout, že v zemích, jako je Írán, jsou hrubě porušována lidská práva.

Pozn. ŠOK: Netrpím hypertrofovaným humanismem a nedomnívám se, že jakýkoliv stát a jakákoliv společnost se ohlíží na "lidská práva", jde li o existenční otázky. Británie stejně jako Spojené státy podporují tyranské režimy v Africe, jen když zde mohou získat koncese na těžbu. Spojené státy cvičí teroristy a manipulují s cizími vládami. Spojené státy mají vřelé zbrojní, obchodní a diplomatické styky s těmi nejhoršími náboženskými tyraniemi světa - například se Saúdy. Spojené státy vyzbojily nyní celý arabský a perský region za miliardy dolarů. Snad se nedomnívají, že to budou zbraně míru, demokracie a lidských práv? Nikoliv. Ale destabilizovaly tak zájmovou oblast - kvůli ropě. Kde je teď ona Čulíkem opěvovaná "vyváženost"?

Pozn. JČ: Britské listy nezastávají zájmy žádných vlád ani zájmových skupin, a proto poukazují nejen na zneužívání určitých "idealistických" konceptů velmocemi pro prosazování svých sobeckých zájmů, ale i na porušování lidských práv. Není správné ironizovat úsilí o svobodu a demokracii v Íránu, neboť je to úsilí legitimní - bez ohledu na prosazování mocenských pozic Spojených států.

17. 9. 2007

Jedním z protikandidátů Václava Klause v příštích prezidentských volbách může být profesor Václav Pačes. Protože většina občanů stále odmítá výstavbu amerického protiraketového radaru v Brdech, potenciální Pačesovy příznivce jistě zajímá, jak se k této důležité otázce staví. Zatím se bohužel zdá, že proslulý molekulární genetik se jednoduše povznesl nad názor většiny, aniž si dal práci opatřit si relevantní argumenty.

Některých nesrovnalostí si mohli posluchači všimnout hned v úvodu pasáže nedávného rozhlasového vystoupení věnovaného zmíněnému tématu. Pačes doslova řekl: "Tak víte, ona je to opravdu velmi odborná otázka, jednak vojenská, jednak politická, sociální tam pro tu oblast. Já o ní vím velmi málo, já nejsem v politice zaangažován. Vím to vlastně ze sdělovacích prostředků, všechno."

17. 9. 2007

Těžko si představit větší faux-pas některého z prezidentských kandidátů, než je angažmá Václava Klause v PR kampani ústavu Heartland Institute sponzorované ropným gigantem Exxon Mobile. V západních zemích je sotva myslitelné, aby člověk zastávající veřejnou funkci spojil své jméno s reklamními nebo PR aktivitami. Česká veřejnost a politická scéna se ovšem po "čunkiádě" zřejmě smíří téměř s čímkoliv, byť se to týká funkce "demokratického císařpána" na Pražském hradě. Letargické reakce na naprosté vykloubení obvyklých měřítek demokratické politické kultury dávají tušit, že kandidaturu na post hlavy státu by snad bylo s to překazit jedině spojení s organizovaným zločinem. I když, kdo ví...

17. 9. 2007

Slovník a myšlení místopředsedy zahraničního výboru Parlamentu za ODS

Zůstal jsem nevěřícně zírat, když do mého mailu dorazila reakce místopředsedy Zahraničního výboru PS PČR Davida Šeicha (ODS) na setkání lídrů sociálně demokratických stran střední Evropy, tlumočené jeho mluvčí Lenkou Nedbálkovou. Nepřišlo mi ani tak divné, že slečna, která spala s poslancem Tlustým a vydává se v Parlamentu za novinářku, rozesílá tisková prohlášení poslance ODS. Zneužití parlamentní novinářské akreditace je tím nejmenším, i když si zaslouží pozornost tiskového oddělení a parlamentní komise pro práci aparátu sněmovny. To, co mne vyděsilo, je xenofobní protievropský postoj místopředsedy zahraničního výboru, poslance ODS Šeicha. Absence diplomatické slušnosti. Nepochopení procesů, ke kterým došlo za uplynulých 50 let v evropské politice. Urážlivé a pohrdavé výroky poslance ODS vůči Německu, Rakousku i Francii si žádají odpověď od nejvyšších představitelů vlády, zda postoj jejich poslance je postojem nejsilnější vládní strany a jak se tento postoj odráží v zahraniční politice země. Pokud ne, pak je namístě se ptát, jak člověk s takovýmto názorem na sousedské vztahy v Evropě může sedět na židli, kde spoluformuluje zahraničněpolitické postoje Parlamentu. Poslanec Šeich je dokonalou vizitkou své strany. Ale posuďte sami...

17. 9. 2007

Firma Microsoft prohrála své odvolání proti rekordní pokutě 497 milionů euro, kterou na ni uvalil Evropská komise za to, že Microsoft zneužil v Evropské unii svého dominantního postavení na trhu k monopolizaci trhu. V roce 2004 rozhodlo šetření, že Microsoft vytěsňuje z trhu konkurenční software v oblasti mediálních přehrávačů. Nyní se může Microsoft ještě odvolat k Evropskému soudnímu dvoru.

ZDE

17. 9. 2007

BRITÁNIE:

pondělí 13.00: Navzdory ubezpečování britské vlády i vedení banky Northern Rock, že neexistují žádné problémy, se i v pondělí utvořily před pobočkami banky Northern Rock v Británii obrovské fronty a vkladatelé vybírají veškeré své uložené peníze. Lidé ve frontách konstatují, že ubezpečování britské vlády, že o své peníze nemohou přijít, nevěří. Od pátku si vybrali více než 2 miliard liber (více než 80 miliard Kč).

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 9. 2007

"180..., ne: 185 centimetrů," řekl student a zmáčkl klávesu na laptopu, aby uložil tuto míru. "Tolik měříte."- "Máte to přesně," řekl jsem odpověděl reportér rozhlasu BBC.

"Dobře, teď vás zmrazíme," řekl jiný student u jiného počítače. "Takže máme vaši výšku, a charakteristiku vaší stopy i DNA vaší chůze."

"DNA?," zeptal jsem se a zvedl jsem hlavu, takže náhodou kamera zaznamenala i detail mé tváře. "Máte to zachycené?" ptal se jejich profesor. "Stačí jen asi 30 obrázků, tedy něco přes vteřinu, a máme z toho všechny osobní charakteristiky, které potřebujeme."

Bylo to na Maryland University nedaleko Washingtonu, kde profesor Chalapa a jeho tým výzkumníků-studentů tvoří novou generaci softwaru pro dohled nad občany. Napříkla tzv."DNA chůze" zaznamenává přesně veškeré charakteristiky toho, jak chodím. Informace o vaší výšce bude sloučena s údaji o vaší váze s obrazem vaší tváře a s charakteristikami vaší chůze a dalších charakteristických, osobních prvků, takže počítač bude schopen okamžitě identifikovat , kdo jste.

14. 9. 2007

Koncem června 2007 jsem na městské státní zastupitelství podal oznámení o důvodném podezření ze spáchání trestného činu neznámým pachatelem (prosím, aby mne češtináři ušetřili svého hněvu, neb to řazení genitivů, to je tzv."řeč úřední"), spočívající v tom, že kdosi falšoval můj podpis na fingovaném dopise, který nevyjadřoval mé názory a dopis podvodně odeslal mým jménem Ústavu státu a práva Akademie věd. Pisatel dopisu chtěl zmanipulovat jednání a expertní rozhodování akademiků o právní kauze, známé veřejnosti jako vysílání Radia Wave na vlně 100,7 FM. Akademici se ale nedali zmást, čímž rozlítili místopředsedkyni Rady Českého rozhalsu Danu Jaklovou a přiměli ji k veřejným výrokům o Ústavu státu a práva AV ČR na hraně poškození dobrého jména autorů právního posudku. Události a jejich bouřlivý průběh i komentáře jsem popsal v článku Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci". Rádio Českého rozhlasu pro mladé přes všechny ústrky stále vysílá...

V podání trestního oznámení jsem vyjádřil explicitně přání, abych byl písemně informován, navrhl výslech některých osob a provedení některých důkazů. Státnímu zástupci trvalo měsíc, než prozkoumal obdržené podání, neodložil ho, ale předal místně příslušnému úřadu vyšetřování Policie ČR. Tím potvrdil v prvé fázi oprávněnost a odůvodněnost podezření. Lhůtu dodržel. Policie České republiky ovšem odpověděla až nyní. Dopis s č.j. ORI-1175/900K-OM-2007 má datum 10. září 2007, z podatelny byl odeslán 12. září 2007 a pošta ho řádně doručila o den později. "Písemný materiál se tedy opatřením bez dalšího odkládá...", píše vyšetřovatel. Dnes proti tomuto rozhodnutí Policie podávám stížnost pro nesprávnost výroku (podle § 145 odst. 1 písm. a TŘ) i porušení ustanovení o řízení (podle § 145 odst. 1 písm. b TŘ). Podle nprap. Ondřeje Máchala, "vrchního policejního inspektora", se trestný čin dle §209 odst 1a trestního zákona nejspíše nestal, či zneužití cizího podpisu trestné není . Stížnost ovšem budu podávat i na onoho inspektora pro porušení trestního řádu a nedbalou práci.

Radio Wave na vlně 100,7FM jako TÉMA BL

17. 9. 2007

Připomenutí výročí úmrtí našeho prvního prezidenta bylo letos relativně výrazné. Nejzajímavější příspěvek byl od Jiřího Kovtuna v Lidových novinách. V týchž novinách v sobotní Orientaci (15. září) však psal redaktor P. Zídek, že "prezident se dá zneužít opravdu ke všemu". Vnímá negativně celkem zajímavé příspěvky, které byly prezentovány na Hradě. Je přece dobře, že k nějakému zamyšlení či alespoň krátké úvaze vůbec T. G. Masaryk podněcuje, píše Jiří Olšovský

Václav Klaus se dokonce vyloženě přivrátil k Masarykově myšlení (což dříve nebylo), vidí Masarykovo vítězné nasazení ve válce, jeho život a myšlení vedené pod dojmem pravdy. I politika má být zejména nesena pravdou, znalostí a mravností. To jsou záležitosti, které je třeba stále v opakování prohlubovat, jen tak lze příznivě kultivovat dnešní demokratickou společnost. Masaryk je nám tedy dodnes inspirací a je třeba ho "pozorně studovat", je pro nás dnes skutečným "současníkem", jak pěkně na závěr zdůraznil současný prezident.

17. 9. 2007

aneb Být sociálním umělcem

V naší škole nám pořád opakují:

Sociální je živná půda pro individuální - individuální je živná půda pro sociální.

Přišlo mi to jako buddhistický koán až do chvíle, kdy jsme si při závěrečném týdenním soustředění začali ve škole začali u mytí nádobí zpívat písničku "Läutet uns zum Frieden".

Je to německá barokní písnička, do které basy zpívají latinský recitativ:Laudate deum omnis terra..."

Většinou to dělám tak, že začnu zpívat s někým, ten pokračuje německý text a já přejdu na latinu.

Pak je to opravdová krása...

A teď se stalo, že jen jsem začal, už u mě stálo deset lidí, kteří se přidali a já, jediný bas, jsem spustil: "Laudate-"

A najednou mi to došlo!

Co dělám?

Zpívám něco úplně jiného, než oni úplně jiným jazykem.

Jsem tedy tak individuální, jak jen je to možné!.

A zároveň to teď ladí ještě líp, než dřív.

Jsem tedy tak sociální, jak jen je to možné!

Tak jsem vyluštil koán.

Byl jsem od první třídy chronicky "nesoustředěný" žáček, který celou vyučovací hodinu dokázal pozorovat jediný list javoru, aniž vnímal jediné slovo z výkladu. Jedniček jsem dosahoval jedině díky přísnému rodinnému drilu. Ve chvíli, kdy jsme se o sebe já a SRPŠ vzájemně přestali starat, se ze mě na všech dalších klasických státních školách stal klasický případ s diagnózou "problémový student".

17. 9. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kolínský arcibiskup Joachim kardinál Meisner spojil při příležitost slavnostního otevření nového Kolumbova muzea v kolínském dómu pojmy umění a náboženství. Část německého světa se tomu diví. Já se taky divím, ale víc komentátorům než tomu arcibiskupovi, a o těchto svých důvodech bych chtěl dnes napsat poznámku.

Dalo by se nejen dlouho mluvit a psát, ale možná také i hádat o tom, co je vlastně umění. Mohlo by se začít argumentovat s interpretací filozofa Platóna a nemuselo by skonči ani u mínění umělce a profesora umění Josepha Beuyse. Ale právě od Beuyse je konečně jasné, že jsou lidé, kteří se nedomnívají, že umění existuje jen na základě řemeslné dovednosti, ani nehovoří o nutnosti spojení pravého umění a kultury s uctíváním boha.

15. 9. 2007

Od toho času, co Občanská demokratická strana neprosadila předčasné volby v souvislosti s pádem Stanislava Grosse, neustále za tuto kardinální chybu platí. Tehdy by hladce triumfovala nad oslabenou opozicí, rozdrobenou sociální demokracií, a na základě pozice vítěze prosazovala reformy dle libosti. Její vládní členové by si také nemuseli dělat násilí s neuvěřitelnými veřejnými prohlášeními o tom, že na Topolánkově batohu úsporných reforem vydělá opravdu každý.

K vládnutí osmero hubenými nevládními lety frustrované ODS náleží bohužel nevraživost, agresivita a budovatelská intolerance. Stručně řečeno pocit, že "socialistické" minulosti bylo nějak příliš, takže každý prostředek k její demontáži je dobrý.

17. 9. 2007

Předseda německé sociální demokracie Kurt Beck znovu potvrdil na setkání spřátelených středoevropských lídrů v Praze svůj neměnný postoj k umístění nových amerických raket na evropském kontinentu. Známé je jeho prohlášení, které pronesl již před několika týdny, že "SPD si nepřeje žádné nové závody ve zbrojení mezi USA a Ruskem na evropské půdě".Toto stanovisko nyní opět stvrdil svým podpisem v dokumentu sociálně demokratických stran střední Evropy, že se "objevuje hrozba nových závodů ve zbrojení." Varuje přitom před jednostranným rozhodnutím o rozmístění raket a naléhavě vyzývá "Evropskou unii, USA a Radu NATO-Rusko, aby zahájily další seriózní konzultace o otázce raketové obrany.

15. 9. 2007

BRITÁNIE:

sobota 13.15: Od čtvrtka večer, kdy bylo oznámeno, že britskou banku Northern Rock musela založit ústřední Bank of England, protože má nedostatek peněz pro hypotéční transakce v důsledku moratoria na mezibankovní půjčky po nedávné americké úvěrové krizi, se utvořily před pobočkami banky Northern Rock obrovské fronty kolem celých bloků (často stojí frontu až 200 lidí). Za pátek britští vkladatelé z banky vybrali miliardu liber. Bankovní instituce v Británii však varují, že se lidé chovají iracionálně, že se bance Northern Rock nemůže nic stát, neboť hypotéční transakce neohrožují vklady, ústřední banka Bank of England banku Northern Rock plně podporuje a v Británii je plně funkční kompenzační projekt, který znamená, že kdyby nějaká banka udělala bankrot, vkladatelům budou vyplaceny jejich peníze v plné výši.

15. 9. 2007

ANALÝZA

"V životě všech svobodných národů jsou momenty, které rozhodnou směrování země a odhalí charakter občanů. Nyní stojíme před takovým momentem," prohlásil americký prezident George W. Bush v projevu k Americe 13. září 2007. Bush hovořil demokracii a o sektářství. Dodnes ale nepochopil, že demokracie nemá společný jmenovatel, že je kulturně determinována a to, co jedna země nazývá demokracií, nazývá druhá země anarchií či okupací. Bush dodnes nepochopil, že Spojené státy nečelí "sektám" , ale celému spektru politických názorů, z nichž ani jeden není plně kompatibilní s americkými představami o demokracii (a hlavně o volném trhu s ropou).

15. 9. 2007

Pro většinu z 1,2 miliardy muslimských věřících začal ve čtvrtek ramadán. Začátek devátého měsíce muslimského kalendáře souvisí s přibývajícími fázemi měsíce. V Libyi či Nigérii začal ramadán už ve středu. Muslimové jsou povinni soustředit se od východu do západu slunce na modlitby, nařízen je půst a sexuální abstinence. Dodržování náboženských pravidel je povinností každého muslima.

25. 10. 2003 -- 1424: Chvála budiž Bohu, který ukončil měsíc šacbán a započal měsíc ramadán ZDE

17. 9. 2007
poznámka k oslavě ramadánu a článku Ramadán: Půst končící se západem slunce

Vzhledem k tomu, že mám příležitost k bližšímu pohledu na život některých muslimů, musím se zasmát pokrytectví týkající se ramadánu. Aspoň v případě četných muslimů, žijících v Británii se děje totéž jako s každou neživotnou ideologií či teologií, která znásilňuje člověka. Protože je v podstatě nemožné se přísným požadavkům podrobit, aspoň liberálnější muslimové si v podstatě během ramadánu obracejí den v noc: ve dne, kdy nesmějí jíst a pít, spí, a pracují a žijí v noci.

Poněkud cynickou musí být poznámka o sexuální abstinenci: Jak známo, muslimové nesmějí mít sexuální styk před uzavřením sňatku. Není příliš překvapivé, že to z mladých muslimů skoro nikdo nedodržuje :) Pak ovšem není údajné dodržování ramadánu ničím jiným než pokrytectvím.

Rituály - co židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje TÉMA BL

17. 9. 2007

Pokrytectví v návodových náboženstvích je velmi rozsáhlé a zdaleka se netýká jenom muslimů. O nezabiješ, nepokradeš a nepožádáš manželky bližního svého by myslím komunita křesťanská i židovská mohla pořádat rychlokursy na všech školách.

Známe krásný případ z naší nedávné historie kdy jeden prezident od Svatovítské katedrály dospěl až k humanitárnímu zabíjení, pardon bombardování... Občas některá raketa omylem zalétla i do sousedního státu. No "collateral damage", pouhé "vedlejší škody." My říkáme: "když se kácí les létají třísky" ale to se nenosí v dnešní době "šálků čaje".

Ramadán
17. 9. 2007
polemika s článkem Jana Čulíka "Pokrytectví ramadánu"

Ano, pokud vezmeme jednotlivé příklady, které vypovídají o jednotlivcích, můžeme pohřbít jakýkoliv rituál - a je jedno, jestli to jsou příkazy ramadánu, chanuky nebo Vánoc. Konzumerismus nás vzdálil od duchovních prožitků a spirituality či si je přivlastnil jako novodobý rituál - nákupní horečky, formality. Nectíme oslavu boha sedmý den, nectíme osmihodinovou pracovní dobu ani čas odpočinku. Naučili jseme se nerespektovat přirozené cykly spjaté po tisíce let s přírodou v přezíravém, pohrdlivém povýšenectví. Nad bohy, nad tradice, nad minulost. Stali jsme se otroky spěchu a formálních vztahů. Svůj život jsme podřídili neustálému úprku odnikud nikam - v marné snaze dosáhnout něčeho nepodstatného. Podáváme druhému ruku, aniž mu ji chceme podat.

17. 9. 2007

Křik potrefených hus připomínají výroky pánů Ševčíka a Macha, liberálních ekonomických guru a dle našeho tisku těch ekonomů, kteří jako jediní objevili a hlásají tu správnou ekonomickou pravdu. Bouři jejich nesouhlasu vyvolalo vystoupení eurokomisaře Vladimíra Špidly na 70. Žofínském fóru, které se zabývalo sociální odpovědností firem a rovnými příležitostmi. To znamená záležitostmi, které jsou pro výše uvedené pány záležitostmi nepotřebnými, brzdícími pokrok a konkurenci firem.

15. 9. 2007

Úroveň práce Šámalovy redakce zpravodajství ilustruje názorně zpravodajská relace, odvysílaná s ministryní školství a místopředsedkyni Strany Zelených, Danou Kuchtovou. Editor zpráv neví, že Kuchtová není zastupitelkou Českých Budějovic a nechá na obrazovce nepravdivý titulek, moderátorka neví, že není ani poslankyní. Nikdo v redakci neví, že Kuchtová je ministryní. Veřejnou službu si ředitel redakce představuje jako vysílání zmateností či propagandy. Podobný problém jako v tomto případě mají i redaktoři ČT v Parlamentu. Rada České televize, management televize i vedení redakce k flagrantním profesionálním pokleskům svých redaktorů mlčí a mluvčí televize jde raději dělat diplomata. Kvalitní grafika nestačí. Za ní musí následovat kvalitní práce - všech. Generální ředitel ČT má pravdu - Česká televize si plete veřejnou službu s virtuální realitou. Ve zpravodajství zvláště. Kdy už se Jiří Janeček probere ze své falešné kolegiality k redaktorkám v OTN a začne televizi opravdu pevnou rukou řídit tak, jak mu ukládá zákon? Až se mu rozpadne pod rukama nebo až mu ji diletanti z OTN zcela zdiskreditují?

Trapas v ČT na You Tube ZDE

17. 9. 2007

Za okny třetí den intenzivně pršelo a já poslouchala příspěvek o tenčících se světových zásobách pitné vody a současných i budoucích konfliktech vzniklých kvůli přístupu k pitné vodě. Přednáška se konala v rámci environmentální sekce konference s názvem Globalizace a její vliv na lokality, kterou pořádala Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Ostravské univerzity od 5. do 7. září 2007. Začínala jsem se ošívat...

Příspěvek to byl velmi zajímavý, tento problém se koneckonců netýká jen takzvaných rozvojových zemí, ale v současnosti už například také Austrálie, Kalifornie a dalších zemí takzvaného vyspělého světa a v budoucnosti podle prognóz vlastně celé planety.

16. 9. 2007

Česká strana sociálně demokratická podporuje policisty v jejich snaze zrušit povinnost odsloužit ročně 150 hodin přesčasů zdarma. Do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR už proto podala návrh novely zákona, který by měl tuto povinnost odstranit. Návrh bude projednáván na nejbližším jednání sněmovny. ČSSD nesouhlasí s tvrzením Ivana Langera, že si s nástupem nového služebního zákona pohoršilo jen cca 6% policistů. Rozhodující bude srovnání čistých příjmů policistů za rok 2006 a 2007 za stejného objemu odpracovaných hodin.

Policista v uniformě a podivná postava na demonstraci
15. 9. 2007

šok │Protestující policejní odboráři se mohou dočkat projevů solidarity, stejně jako jiní pracující. Dá se očekávat, že demonstraci proti novému služebnímu zákonu a poklesu platů na Staroměstském náměstí, plánovanou na dnešek, navštíví s projevy solidarity i pražští anarchisté a revoluční socialisté. Vedení velkých policejních odborů ale s protestní akcí nesouhlasí. Stovky policistů poslali do služby, aby se demonstrace nemohliu zúčastnit. Nakonec do Prahy přijelo jen několik stovek protestujících. Je otázkou, zda k monitorování kolegů nenasadí protiextremistické oddělení a nezákonné perlustrace demonstrantů. To by mohlo tvůrčím způsobem obohatit databázi osob, kterou shromažďuje. Britské listy už tak často činnost policistů na pražských demonstracích nemonitorují. Pražská policie se ve většině případů (až na excesy jednotlivců - zbití Kateřiny Jacques, které monitoroval fotoreportér Vlk; ponižování Mladých sociálních demokratů, které "vyřešil" ministr vnitra Langer) naučila respektovat zákon, do demonstrací už nenasazuje provokatéry a její aktivity prozatím většinou nevybočují z rámce běžného výkonu pořádkové služby - za kterou si policii platíme.

Protiextremističtí policisté v minulosti sledovali i oslavy 1. máje na Letné , které pořádala KSČM, či na Výstavišti, které pořádala vládní ČSSD. Byli i na Letné ve chvíli, kdy zde Unie svobody realizovala kampaň za legalizaci marihuany - nejspíš dohlíželi, aby akci nenarušil nějaký extremista.... Nezasahovali. A tak to má být...

15. 9. 2007

DOKUMENT

Prohlášení vydané předsedy sociálně-demokratických stran a předsedy vlád států střední a východní Evropy - České republiky, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska, během schůzky v Praze dne 14. září 2007

Osmnáct let po pádu Berlínské zdi a skoncování s bipolárním systémem se mírová dividenda Evropě vyplácí. Rozšíření Evropské unie o země střední a východní Evropy svedlo na našem kontinentu dohromady to, co k sobě patří. Ve spojenectví se svými přáteli a partnery má takováto Evropa veškerou příležitost přispět k bezpečí a míru na světě A proto si přejeme nastolit novou fázi uvolňování napětí. Základním regulačním principem v mezinárodních vztazích se postupně musí stát smluvně zajištěná mezinárodní kontrola zbrojení a odzbrojení.

15. 9. 2007

DOKUMENT

Prohlášení čelních představitelů sociálně demokratických stran a hlav vlád států střední a východní Evropy - Praha, 14. září 2007

Budoucnost Evropské unie

Padesát let od podpisu Římské smlouvy dospěl úspěšný evropský projekt do další rozhodující fáze. Současná mezivládní konference musí být zdárně završena, aby bylo zaručeno pokračování evropského úspěchu i v 21. století. Ústředními tématy naší evropské politiky je ustavení „Nové sociální Evropy“ a přeměna EU do globálně působící síly podporující mír v mezinárodních vztazích 21. století. A samozřejmě také pokračování procesu rozšiřování tak, jak byl odsouhlasen Evropskou unií.

15. 9. 2007

Prezident Turkmenistanu Gurbangula Berdymuchammedov je vo svojom úrade od februára a za necelých osem mesiacov vo funkcii stihol v rámci svojej zahraničnej politiky viac ako jeho predchodca za roky.

Navštívil Ruskú federáciu, Čínu, Kazachstan, Irán, Spojené arabské emiráty. Zúčastní sa zasadnutia VZ OSN v New Yorku a v novembri má v kalendári poznačenú návštevu Bruselu, kde navštívi centrálu NATO a aj EÚ. Ak bude v New Yorku, uskutoční aj oficiálnu návštevu USA. Vo Washingtone ho čakajú ako potenciálneho protiruského spojenca alebo aspoň ako predstaviteľa energetického prívesku.

14. 9. 2007

Moje babička je již dávno v důchodu. Žije celý život na vesnici. Nedávno se mi položila otázku ohledně radaru. Je to již hodně stará osoba, celou aféru příliš nesleduje a tak do její mysli pronikají jenom ty nejvíce veřejně diskutované radarové argumenty. Její otázka mne však svojí prostomyslností zarazila. Nejen to, uvědomila jsem si, že nejsem schopna na ni řádně odpovědět ani sama. Zjistila jsem, že jsem na tom se svojí podrobnou informovaností podobně. Snad se na Britských listech najdou fundovaní odborníci, kteří dokáží oné důchodkyni, ženě z lidu, i mně, přespříliš zaměstnané ženě, krátce a srozumitelně odpovědět, na velmi jednoduchou otázku.

14. 9. 2007

Rozhovor s Jiřím Urbanem, dlouholetým členem České společnosti rukopisné a obhájcem pravosti Rukopisů, u příležitosti 190. výročí nálezu Rukopisu královédvorského.

Jak jste se vlastně dostal k Rukopisům?
14. 9. 2007

Dlouho jsem se nechtěl k otázkám klimatu vyjadřovat a neučiním tak ani teď. Chtěl bych se vyjádřit pouze k postojům pana prezidenta Klause. Jsou tři věci, kterým nerozumím. Předně je to jeho odvaha vyjadřovat se autoritativně a proti všem v oboru, jemuž nerozumí, čili v klimatologii. Kdyby vznášel pouze pochybovačné otázky jako inteligentní laik, je to v pořádku. Svým chováním však spíše připomíná Lysenka.

Druhá věc, která mi na Klausovi není dlouhodobě jasná, je Klausovo odmítání státních regulací jako takových. Vždyť samotné zákonodárství je státní regulace. Státní regulace, vynucovaná veřejná pravidla prostě musí existovat (Klaus se ve svém zlehčování role pravidel diametrálně liší od Hayeka a staletých tradic vyspělého světa - pro Klause je pravidlo stále totéž co pro normalizačního občana, totiž buzerace, již je třeba obejít).

Do třetice - i kdyby měl Klaus pravdu ve věci oteplování, není rozumnější se připravit na horší scénář?

Klaus mi připomíná veverku, která druhé veverce říká: nic nedělej, zima bude mírná! Ano, možná mírná bude, možná ne. Lepší než riskovat bezhlavě budoucnost lidstva je snažit se potencionální katastrofě předejít. Navíc tlak na omezení klasických technologií může jen urychlit vývoj nových a pomoci i našemu zdraví, nejen klimatu.

O Lysenkovi ZDE

17. 9. 2007

DOKUMENT

Václav Klaus
Projev prezidenta republiky na slavnostním shromáždění k 70. výročí úmrtí prezidenta Masaryka, Pražský hrad, Španělský sál, 13. září 2007

Vážení vysocí ústavní činitelé, vážené dámy, vážení pánové, sešli jsme se, abychom připomněli, že zítra uplyne 70 let od úmrtí Tomáše Garrigua Masaryka. Muže, jehož jméno je neoddělitelně spojeno s moderní českou státností. Muže, který patří k největším postavám naší historie. Muže, jehož odkaz je pro naši demokracii trvalou inspirací.

"T. G. Masaryk zasloužil se o stát".

14. 9. 2007

Vždy, když se vracíme zpět v čase, snad tak nečiníme pouze z nostalgie, ani z touhy po iluzivní podezdívce současnosti. Falešnou a ne zrovna adekvátní stopou ovšem může být také pouhé kultické kladení květin při připomínce historicky závažné osobnosti. Chci tím naznačit, že bychom neměli vnímat T. G. Masaryka jenom jako formální symbol původně ještě československé státnosti (bez pomlčky či rozdělovníku!). Navíc, po tolika letech jsou dnes již stěží rozeznatelné souvislosti i návaznosti toho všeho, co by mohlo či mělo být ještě v 21. století "odkazem".

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
13. 9. 2007 Dnes rozhodnou zastupitelé Strašic o referendu k radaru, vyvolané peticí občanů   
13. 9. 2007 Vládní demokracie ve Strašicích hořce zaplakala... Jan  Neoral
12. 9. 2007 Potůček: radar škodit nebude ! Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
7. 9. 2007 V radarovém opojení   
6. 9. 2007 Radar v Brdech? PR kšeft pro bývalou ministrovu firmu Štěpán  Kotrba
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách