17. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Vladimir Putin na letišti v Olenegorsku na palubě strategického bombardéru Tupolev TU-160  Pavel Taran v dubnu 2005
17. 8. 2007

Rusko s okamžitou platností obnoví lety strategických bombardérů, a to "trvale", konstatoval prezident Vladimír Putin, a to poté, co byly po dobu 15 let suspendovány. Putin poukázal na to, že zastavení letů ruských bombardérů na velké vzdálenosti po rozkladu Sovětského svazu ohrozilo ruskou bezpečnost, vzhledem k tomu, že "jiné státy" - tím měl na mysli USA- takové lety nesuspendovaly.

"Rozhodl jsem obnovit pravidelné lety ruského strategického letectva..." ... "Dnes 17. srpna v 00:00 moskevského času ze sedmi ruských letišť v různých částech země vzlétly čtyři strategické nosiče raket, zabezpečovací i tankovací letouny. Začala bojová služba. " uvedl Putin.

Ve Washingtonu konstatoval mluvčí amerického ministerstva zahraničí, že toto rozhodnutí Spojené státy neznepokojuje. "Je to zajímavé. V žádném případě nemáme dnes [tak záporný] postoj, jaký jsme mívali vůči bývalému Sovětskému svazu. Dnes je jiná éra. Pokud si Rusko chce vytáhnout tato stará letadla z konzervace a zase s nimi začít létat, to je jeho rozhodnutí."

Vladimir Putin na letišti v Olenegorsku na palubě strategického bombardéru Tupolev TU-160 ``Pavel Taran" v dubnu 2005

Sloupek

Neuvěřitelná situace, kterou ve svém článku popsal Fabiano Golgo, si žádá oficiální vysvětlení radního zodpovědného za zdravotnictví v hlavním městě České republiky MUDr. Michaely Bartákové (ODS), zástupců zřizovatele - náměstka primátora Mgr. Rudolfa Blažka (ODS) a radního HMP Mgr. Milana Pešáka (ODS) a ředitele ZZS MUDr. Zdeňka Schwarze. Zdravotnická záchranná služba, jejíchž služeb musel využít autor článku, je zařízením, zřízeným Magistrátem hl. m. Prahy - územním střediskem integrované záchranné služby, zřízené ze zákona o IZS a má statut nestátního zdravotnického zařízení. Své výkony účtuje zdravotním pojišťovnám a městu. Výkon, který účtovala pacientovi Golgovi, se jmenuje "přednemocniční neodkladná péče". Z názvu vyplývá, že to není žádný luxus ani nadstandard, ale výkon, mnohdy nutný pro záchranu života či zdraví.

Nelze si tedy vybírat... Nelze rozhodnout, jestli chcete záchranáře bez lékaře, záchranáře s lékařem nebo jen řidiče s lékařem. Musíte věřit, že ten, kdo přijel, je profesionál... A že se také jako profesionál chová, že hledá řešení optimální z odborného pohledu - poskytnutí lege artis péče. Zneužití něčí tísně vyžadováním "platby předem", odpíráním poskytnutí neodkladné péče v případě nezaplacení a nerespektováním mezinárodního zdravotního pojištění, platného v celé EU, je kvalifikováno českým trestním zákoníkem jako útisk a vydírání. Záchranka je tu proto, aby zasahovala, když jde o minuty.

Fabiano Golgo omdlel. Byl v bezvědomí. Ten, kdo volal 155, nemohl vědět, zda nedostal akutní koronární syndrom (akutní infarkt myokardu, minimální myokardiální léze - mikroinfarkt či nestabilní anginu pectoris), mozkovou příhodu či jakýkoliv, v té chvýli asymptomatický stav ohrožující život... Stav závažný, i když nedojde k okamžitému selhání vitálních funkcí. Rozhodnutí o vyslání jednotlivých výjezdových skupin je výhradně v kompetenci dispečera. Přednemocniční neodkladná péče je garantována státem a hrazena ze státního rozpočtu a zdravotního pojištění.Na internetových stránkách záchranné služby hl. m. Prahy se dočteme, že

Pokud jde o život ohrožující stav (podezření na infarkt, mozkovou příhodu, popáleniny, střelné poranění, obtíže s dýcháním), vyjíždí i lékař ve voze RLP.

zdroj ZDE

Výjezd se řídí interním ceníkem , který je k dispozici na stránkách záchranné služby, ale tento ceník platí pouze v případě výkonů, nehrazených ze zdravotního pojištění.

Sazebník placených služeb organizace mimo výkony hrazené ze zdravotního pojištění ZDE

Je zdravotník RZP kvalifikován k posouzení, které kreditky brát a které ne, které pojistky akceptovat a které ne? Dle jakého nařízení si záchranná služba účtuje v hotovosti? Evropská unie, kde platí celoevropské zúčtování, má nyní tolik pojišťoven, že se v nich nevyzná někdy ani pojišťovák. Znát je nazpaměť je nesmysl. Česká republika garantuje neodkladnou péči i osobám, které nemají zdravotní pojištění a nejsou občany státu. Domnívám se, že zdravotnický personál pražské záchranky nekonal tak, jak měl konat - s péčí o pacienta a vystavil ho zdravotnímu riziku zcela zbytečně. Neřídil se Hippokratovými pravidly, ale starostí účetního. Děsivé je, že Pražský magistrát zruší 16 služeben lékařské první pomoci. Místo, aby šli na pohotovost, budou lidé volat záchranku. A za výjezd jim někdo naúčtuje dva tisíce.... Přesně v duchu zkvalitnění péče , naordinované ODS... Britské listy disponují pro případný zájem orgánů činných v trestním řízení jménem záchranáře a číslem vozidla RZP, který vystavil 1. 6. 2007 v 11:55 účet Fabianu Golgovi.

Má lidský život pro pražské záchranáře opravdu jen cenu dvou tisícovek?

17. 8. 2007

Regulační orgán pro média v Rusku nařídil, aby se v Rusku přestalo na frekvencích FM přebírat vysílání BBC v ruském jazyce. Poslední vysílací partner BBC v Rusku, Bolšoje radio, uvedlo, že dostalo příkaz, aby přestalo vysílat pořady BBC, anebo mu bude odebrána licence. Nedávno přestaly používat pořady BBC i dvě další ruské rozhlasové stanice vysílající na FM. Ruské vysílání BBC je stále dosažitelné v Rusku na středních a krátkých vlnách a na internetu. Vedení zahraničního vysílání BBC konstatovalo, že se BBC proti tomuto rozhodnutí odvolá. Podle BBC mělo Bolšoje radio právo přebírat 18 procent svých pořadů ze zahraničí. Vlastníci rozhlasu Bolšoje radio, finanční skupina Finam, však sdělila BBC, že ruský regulační orgán pro média stanici přikázal, že veškeré její pořady musejí být vyráběny v Rusku. Mluvčí dodal, že "je známo, že BBC "byla založena, aby vysílala propagandu."

18. 8. 2007

Británie:

snímek Daily Telegraph

Ve věku 94 let zemřel v Británii v pátek po krátké nemoci známý a dlouholetý novinář, Bill Deedes, člen britské vlády v šedesátých letech a po 12 let šéfredaktor konzervativního deníku Daily Telegraph. Poslední článek Bill Deedes publikoval v listě Daily Telegraph dne 3. srpna 2007, přirovnal v něm genocidu v Darfuru s tím, co činil Hitler.

Bill Deedes "jedinečným způsobem v sobě slučoval dlouholetou zkušenost novináře a soucit," píše deník Daily Telegraph. V posledních letech se především soustřeďoval na drastickou situaci v Africe. "Byl požehnán schopností psát jasně a jednoduše, a přitom s obrovskou emocionální silou. Stále ještě, přesto, že mu bylo přes devadesát, hodně cestoval," píše Daily Telegraph.

Margaret Thatcherová, která ho znala padesát let, konstatovala: "Byl to můj velký přítel, kterého budu postrádat. Uděla vynikající kariéru v politice i v novinářské práci. Podařilo se mu zaujmout nové generace svým psaním stejně tak, jak to dokázal se svou generací."

Deedsova kariéra začala ve třicátých letech, kdy byl r. 1935 reportérem z války v Habeši. Během druhé světové války bojoval jako voják a za hrdinství na bojišti dostal vyznamenání. Byl ve vládě Winstona Churchilla a pak se dlouhá léta věnoval novinářské práci. Jak píše deník Guardian, ze všech stran přicházejí pocty "tomuto obru novinářské práce" ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

18. 8. 2007

Ze zpravodajského serveru iHNed, dceřinné firmy Hospodářských novin, unikla "ALERT" SMS zpráva rozeslaná všem, kdo odebírají jejich avíza urgentního zpravodajství. Stojí v ní kategoricky napsáno "Paroubek se po...". Jako kdyby to někoho zajímalo... Všichni přemýšleli, zda tuto zprávu ověřila redakce ze dvou nezávislých zdrojů. Ostatní média zprávu rozšířila s cynickým smíchem vůči nešťastnému zástupci šéfredaktora portálu iHNed Františku Novákovi a dalšímu redaktorovi, kteří zkoušeli systém SMS zpravodajství "nanečisto". Jako "zprávu o zprávě". Tak spektakulární zakopnutí si konkurence nenechá ujít. Šéfredaktor iHNed se obratem koktavě omluvil. Čtenářům i Paroubkovi.

A co na to sám ó velký předseda ČSSD? Namísto osvobozujícího smíchu z vlastního gólu novinářů a štiplavé poznámky o tom, že taková zpráva přispěje k pádu kurzu dolaru a díky ní stoupne cena ropy v posledních dnech prázdnin, zaslal všem médiím toporně uražené vyjádření, které zveřejňujeme v plném znění. Protože je stejně ilustrativní, jako ona SMS, která byla příčinou ztráty jeho soudnosti.

18. 8. 2007

Paroubkova reakce na trapnou esemesku, kterou vydalo zpravodajství iHned, je paraoidní a nepřiměřená. Státník by samozřejmě takovou situaci ignoroval.

Jenže odeslaná zpráva je tzv. "Freudean slip". Vypovídá o politickém zaměření údajně "nestranných" redaktorů serveru iHned velmi mnoho.

No, řekněte, kdybyste měli jako novinář neutrální postoj vůči té či oné politické straně, skutečně byste při testování systému zadali do něho zprávu tohoto znění? Její obsah vypovídá o tom, že někteří redaktoři IHned jsou možná až trochu patologicky posedlí bývalým premiérem České republiky... :)

17. 8. 2007

Ve čtvrtek 16. srpna, den po zveřejnění článků v Britských listech o jeho neoprávěném věznění v plzeňské věznici, byl Uzbek Amonullo Maksudov propuštěn na svobodu, informuje Andrew Stroehlein. Jako obvykle, česká média opsala exkluzivní informaci z Britských listů bez uvedení zdroje.

17. 8. 2007
tečka za případem "Záchranka" s vyjádřením ředitele pražské záchranné služby

Ředitel Schwarz se v komunikaci s redakcí po prověření okolností dnes ráno zastal svých zaměstnanců a vysvětlil, že pacientův stav už na místě zásahu nevyžadoval akutní převoz, pacient se probral z bezvědomí, komunikoval a tak posádka přistoupila k řešení administrativy. Proto požadovala už na místě doklad totožnosti a doklad o zdravotním pojištění. To potvrdil redakci BL i Golgův kolega. Zaměstnanci záchranky odmítají, že by odmítli pacienta převézt, pokud by nezaplatil, ale že ho ještě na místě informovali, že pokud nepředloží doklad o pojištění, bude mu předepsán k úhradě. "Platba na místě v kanceláři byla aktivitou přítomných kolegů pacienta, kteří sami peníze posádce předali. Rozhodně to nebylo tak, jak je popsáno a co je předmětem kritiky," tvrdí ředitel Schwarz. Podle něj je každý cizinec povinen informovat se před příjezdem do ČR, jaké zde platí podmínky zdravotní péče. Informace by měl podat občanovi jeho zastupitelský úřad. Fakturu Golgo dostal po převozu v nemocnici. "Kde je důvodem léčby přítomnost alkoholu a drog, neplatí žádná zdravotní pojišťovna," vysvětluje obecně ředitel záchranné služby s tím že u tohoto pacienta ale žádný test na přítomnost alkoholu či THC prováděn nebyl.

17. 8. 2007

Majitelka železářství u soudu přiznala, že podvodně vylákala od Pentagonu více než 20 milionů dolarů, v jednom případě účtovala milion dolarů za to, že dodala dvě podložky ke šroubům v ceně 19 centů. Charlene Corley, která vlastnila železářství C&D Distributors LLC se svou zemřelou sestrou, nyní hrozí dvacetileté vězení.

Mluvčí Pentagonu plukovník Brian Maka svědčil o tom, že její firma občas účtovala Pentagonu za tytéž dodávky dvakrát, anebo jí posílala účty, i když se Pentagon rozhodl jejích služeb nevyužít.

Po dobu asi deseti let zneužívala železářská firma automatický platební systém Pentagonu za dodávky, jehož účelem bylo zrychlit dodávky americké armádě v zahraničí. Systém byl mezitím změněn, aby k podvodům tohoto druhu nemohlo docházet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 8. 2007

Možná by, jako doplněk k současné diskusi stálo za to trochu zrekapitulovat, jak současný systém úhrady zdravotních služeb vznikal.

Po revoluci, kdy zde byl relativně velmi dobře fungující a velmi kontrolovaný systém zdravotnictví, vznikla představa, že způsob placení by neměl být centrální, ale na základě prováděných výkonů. Ve všeobecné euforii všeobecné změny se stala řada dalších věcí.

17. 8. 2007

Je velmi zajímavé sledovat nejrůznější způsoby argumentace, jež používají zastánci umístění amerického radaru v České republice: Premiér Topolánek lže. Ministryně Parkanová své argumenty zapomíná a pomáhá si zpěvem agitky. Karel Schwarzenberg hazarduje potenciálně s životy českých občanů, když tvrdí, že ruské hrozby jadernými zbraněmi netřeba brát vážně.

Argumentace nájemného propagandisty Klvani je zřejmě nejpestřejší: Stávající ředitel společnosti British American Tobacco pro firemní a právní záležitosti zamlčuje, popírá, ignoruje, lže a manipuluje - podle zásady "účel světí prostředky". Lékař Lukáš Pollert ... jak jen to říci? Inu, žvaní. A jak na věc jde další zastánce radaru, herec a senátor Tomáš Töpfer?

17. 8. 2007

Fašismus v českém zdravotnictví

"Jeden můj kolega v práci jako student bydlel na vysokoškolských kolejích. "Pod Palackého vrchem". Jedna slovenská studentka se tam pokusila otrávit prášky Přivolaná záchranka také vyžadovala jakýsi poplatek, který logicky nebyla schopna z té dívčiny dostat, tak jej vyžadovala po obyvatelích pokoje. Prý ten kolega, také Slovák, běžel do bankomatu. Co se dělo mezitím, nevím... Mám to z doslechu," píše čtenář Zdeněk Bláha.

Jsem opravdu šokován, jak už jsem dlouho nebyl. Ředitel Záchranné zdravotnické služby Zdeněk Schwarz přiznává ve svém prohlášení, že se od cizinců při příjezdu sanitky skutečně v Praze inkasují poplatky, i když tvrdí, administrativní úkon nesmí ohrozit zdraví pacienta. Pan ředitel odpustí -- jsou to zcela pokrytecká slova. Musí vědět, jak to v takové situaci skutečně vypadá. Utrpěl jste infarkt? Nevadí, neodvezeme vás, dokud nevypláznete příslušný poplatek. Dokazuje to, jak daleko dokáží postkomunistické země ve svém pseudopravicovém tiku zajít. Jakékoliv lidské ohledy, etika, Hippokratova přísaha jdou stranou. Je to neuvěřitelné. ČR se tím řadí k nehroznějším režimům světa.

Je to nehorázná, nelidská, fašistická praxe.

17. 8. 2007
MUDr. Zdeněk Schwarz
vyjádření ředitele Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy - územního střediska záchranné služby k článku Fabiana Golga "Záchranka pro cizince? Zaplaťte předem, ošetření bude později a lékaři a zdravotní sestry na vás budou sprostí" a článku štěpána Kotrby "Život za dvě tisícovky"

V článku není uvedeno město, ve kterém k této dramaticky popsané situaci došlo a které Zdravotnické záchranné služby (ZZS) zaměstnanci takto postupovali.

Vezmu-li v potaz fakt, že popsaná událost pochází z Prahy a tím pádem takto postupovali zaměstnanci Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy – územního střediska záchranné služby (ZZS HMP – ÚSZS), pak musím konstatovat, že uvedený postup, jak byl popsán, neodpovídá standardní metodice, kterou se mají všichni členové výjezdových skupin a zaměstnanci organizace řídit.

17. 8. 2007

A co etika??

Jste-li cizinec, předem zaplaťte, anebo v ČR si můžete umřít! Koho by to zajímalo...

reakce na vyjádření ředitele Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy - územního střediska záchranné služby MUDr. Zdeňka Schwarze pod titulkem "Provedené výkony nejsou ze zdravotního pojištění plně hrazeny"

Redakce oceňuje, že MUDr. Schwarz přistoupil ke komunikaci otevřeným způsobem a vítá, že dostala jeho vyjádření jen několik hodin po zveřejnění článků Fabiana Golga a Štěpána Kotrby. Odpověď sama nás potěšila méně, neboť ukazuje na úskalí, které přináší částečná či úplná privatizace zdravotnictví a outsourcing služeb státu a obcí. Ústavou halasně proklamovaná a zákony tiše omezená péče státu o zdraví se netýká kupodivu všech stejně a zákonodárci ponechali mnohdy hodně velkou volnost ve výkladu té péče, na kterou má nárok a která je poskytnuta každému z titulu humanitárního (k tíži všech ostatních) a té péče, na kterou má nárok pouze pojištěnec či občan toho kterého státu. Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Ředitel záchranky přiznává (a opakoval to i telefonicky), že výběr poplatků v hotovosti za ošetření či příjezd záchranky k cizincům se děje. Poukazuje na to, že stát nehradí záchrance všechny výkony - ani ty, které garantuje český právní řád všem, tedy i těm, kteří jsou nepojištěni či dokonce i těm, kteří nejsou občany ČR a nemají zde povolení k pobytu nad 90 dnů.

16. 8. 2007

Před několika týdny jsem omdlel v práci. Přijela záchranka, že mě odveze do nemocnice. Kdybych se býval neprobral, nevím, co by si počali, protože jakmile vedoucí sanitky uslyšel můj cizí přízvuk, řekl, že mě do nemocnice odvézt nemůže, vzhledem k tomu, že jsem cizinec. Druhý muž, který přijel tou sanitkou, reagoval na slova jeho kolegy větou "- jestli nemá pojištění". Řekl jsem, že pojištěn jsem, ale nemám ten průkaz u sebe. Takže jsem byl okamžitě informován, že mě odvezou pouze, pokud jim na místě zaplatím 2000 Kč.

Řekl jsem, že bych musel zajít do bankomatu a doufal jsem, že to udělám, až mě do nemocnice odvezou, protože, vzhledem k tomu, že jsem potřeboval sanitku, znamenalo to, že jsem potřeboval okamžitou lékařsko pomoc -- jinak bych se přece objednal u lékaře a dojel k němu tramvají. Anebo taxíkem, což by mě stálo daleko míň než 2000. Abych se dostal z této kafkovské situace, zaplatil za mě kolega.

Jak málo jsem tušil, že ještě zdaleka není té tragikomedie konec.

Na doporučení právníků odstranil autor konkrétní údaje, jsou však redakci Britských listů známy, včetně jména pracovníka sanitky, který "vypadl" [měl ho napsané na uniformě], a máme i "fakturu" za "odvoz" sanitkou. Např. v Británii by vedlo autorovo svědectví k okamžitému vyšetření této neuvěřitelné situace a k nápravě, protože by se pacientovo svědectví bralo vážně -- v ČR musí svědek, pokud nemá všechno natočené videokamerou, což může mít po zdravotním incidentu těžko -- místo nápravy očekávat stíhání za pomluvu. Pozoruhodná situace. |

17. 8. 2007

Udržet si osobnost není jednoduché, je to asi nejtěžší úkol života. Někdo rezignuje a přijme roli na čase a prostoru absolutně závislé součástky, někdo bojuje a přitom si neuvědomuje, že se sám aktivně podílí na své vlastní proměně. Pat této situace spočívá v sebeklamu vlastního já, uchopitelného pouze vtiskem do hmoty. Ale je snad odlitek něčím skutečným?

17. 8. 2007

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se fotografuje s Georgem Bushem na památku a tu fotku si pak nechává podepisovat s Bushovými výlevy o českém lidu a nerozborném přátelství, jeho milenka (jak sama říká "toho času přítelkyně" ) popisuje na blogu svou nezdařilou operaci slepého střeva a vyvrací fámu, že odmaturovala 10. 5. 1991, když se tak stalo 23. 5. 1991. Sociální demokracie je v krizi, protože už neví, zda je a po Paroubkem připravené modernizaci stylu a image ještě bude demokratická a sociální.

17. 8. 2007

Asi nikdo nebude překvapený tím, když řeknu, že svět vědy je dynamický a stále se v něm něco děje. Nedávno se ale stalo něco mimořádného, co může změnit celkové pojetí výzkumu ve vysoce kompetitivních oborech, jako je např. biomedicína. Nature Publishing Group (npg), vydavatel mnoha časopisů včetně Nature, se spolu s British Library, EMBL-EBI, Science Commons a Wellcome Trust rozhodla následovat fyzikální vědy a jala se publikovat na webu předběžné, doposud nezralé výsledky vědeckého výzkumu v blogovém formátu pod názvem Nature Precedings.

16. 8. 2007

Dovoz levné pracovní síly z Východu, je prý horší než zločin. Je to hloupost, píše Luboš Palata v Lidových novinách ze 16. srpna 2007. Hrozí prý nebezpečí, že se Česko kvůli přílivu lidí ze zemí, jako jsou Ukrajina a Moldávie, změní. Až prý bude každý pátý dělník ze Slovenska, z Ukrajiny a z Moldávie, bude i Česko z pětiny Slovenskem, Ukrajinou a Moldávií--se vším, co k tomu patří. S levnou pracovní silou prý dovezeme mizernou úroveň vzdělání, nekvalitně odváděnou práci, jakož i lavinovitě se šířící AIDS.

17. 8. 2007
...Zaplatíme za to. Obrazně i každý z vlastní kapsy. Aniž si toho stačíme všimnout, Česko se změní. Až tu bude každý pátý člověk Slovák, Ukrajinec nebo Moldavan, a k tomu už dnes máme blízko, bude Česko z pětiny Ukrajinou, Slovenskem nebo Moldávií. Se vším, co s tím souvisí. ...

... co si sem spolu s tou pro ně výhodně levnou pracovní silou dovezeme. Všudypřítomnou korupci, mizernou úroveň vzdělání, nekvalitně odváděnou práci. Tím počínaje a konče třeba lavinovitě se šířícím AIDS. ...

Redaktor Lidových novin Luboš Palata o zahraničních dělnících v České republice hovořil na titulní stránce včerejších Lidových novin s neskrývanou xenofobií. Dělá čest pravici, ke které patří a neskrývá to. Bílý redaktor s myšlením nacionálního socialisty hájí "moderní" heslo Čechy Čechům a domnívá se, že "gastarbeitři" přinášejí do Česka jen "lavinovitě se šířící AIDS".

Palata taky zapomněl, že jeho šéfredaktor Veselin Vačkov je z Bulharska..., poznamenává jízlivě Fabiano Golgo

17. 8. 2007
reakce na (nejen) včerejší komentované zpravodajství České televize

Věc se týká komentářů tzv. nezávislých ekonomických odborníků na ekonomickou politiku vlády -- tj. v současné době reformu veřejných financí. K té se vyjadřovat nebudu -- ale co mne velmi zaráží je výběr tzv. nezávislých odborníků/hodnotitelů či "tvůrců" veřejného mínění. Česká televize s železnou pravidelností si do vysílání zve sice každý den novou tvář, ale vždy to je buď analytik banky, investičního fondu či penzijního fondu. Bohudík již poměrně zřídka zvou "vědce" z Liberálního institutu, píše čtenář Jaroslav Polák.

17. 8. 2007

Jak se dělá veřejnoprávní zpravodajství, se mohli diváci přesvědčit ve chvíli, kdy Česká televize informovala o své vlastní kauze - obvinění pěti členů umělecké skupiny Ztohoven za neoprávněný průnik do vysílání - a vyrobila manipulaci. Česká televize propojila informaci o stíhání členů skupiny s ilustrativním ilustračním záběrem ozbrojených příslušníků Talibanu. "Já to neviděl. Ale to by byla přesně ta manipulace médii, na kterou jsme chtěli naší akcí upozornit," řekl hned ráno iDNES.cz výtvarník Roman Týc... Odůvodnil tak vlastně REALITOU tu ILUZI, kterou skupina předvedla vysíláním atomového výbuchu. Právníkům obžalovaných dala televize do rukou netušenou protizbraň.

17. 8. 2007

Mechanismy potlačování menšinové kultury za minulá století prohloubily lužickosrbský komplex méněcennosti. Už do roku 1933 měla lužická srbština v německém světě nízkou prestiž, v době nacizmu hovořit lužickosrbsky dokonce znamenalo konkrétní riziko. Mnoho Srbů se cítilo vyloučeno ze společnosti. Po porážce nacizmu bylo zrušení zákazu všeho lužickosrbského pro mnohé Srby nepochopitelné. Předsudky přesto nezmizely dodnes. I když se tyto konflikty kompenzují zákony a dalšími prostředky, nejsou rozpory překonány.

Existence Srbů je brána na vědomí, ale jejich kultura není dostatečně respektována, většinou omezována na folklór, což je další podoba marginalizace. Nikoho už nezajímá, proč se Srbové stali menšinou.

16. 8. 2007

Tisková zpráva organizátorů setkání starostů v okolí Brd

Vládní mluvčí Klvaňa sezval na 22.8.2007 do Spáleného Poříčí několik starostů z blízkého okolí místa zamýšlené výstavby amerického radaru.

Tento jeho záměr bereme jako snahu pokračovat v dosavadním systému přesvědčování - jako tomu bylo v Míšově. Svolat vždy jen pár starostů, pak jim oznámit, že bude jednat jen se dvěma, omezit přístup široké veřejnosti. Je to snaha vrazit klín mezi starosty, rozdělit je, narušit jejich jednotu.

T. Klvaňa je ředitelem tabákové firmy British American Tobacco. Ve vyspělých zemích je degradací pro politiky, použít služeb někoho, kdo pracuje v tabákovém průmyslu. Jak může člověk, který napomáhá prodávat lidem tabákové výrobky, způsobující rakovinu a smrt, propagovat za naše daně americký radar a tvrdit, že je naprosto neškodný? Kdo mu uvěří?

Guillermo Rigondeaux  Ortiz a jeho rodina - foto:AP
15. 8. 2007

Tajemný příběh kolem dezerce a deportace - tak hodnotí na sportovní, nikoliv zahraniční stránce německý Die Zeit /Tagesspiegel příběh kubánských boxerů v Brazílii pod ironizujícím titulkem "Irrfahrt zweier Starboxer: Fidel Castro und die "deutsche Box-Mafia"" a ihned dodává citaci novináře a spisovatele Elia Gaspariho o tom, jak "ochránci lidských práv" a "mediální pozorovatelé" kritizovali jejich vystěhování. Podle Gaspariho brazilská hlava státu Luiz "Lula" da Silva dal "brazilský stát do služby politické policie kubánského revolučního vůdce Fidela Castra Ruz". Prostě - aktivistické žvásty nad zpackanou operací. Německý list ovšem 6. 8.2007 přiznává, že se příběh změnil v "mýdlovou operu". Titulek je ovšem v ten den čtrnáct dní starý - jako první ho z německých médií použil n-tv - 24. července 2007...

Brazilský deník O Globo přinesl včera 14. 8. informaci zástupce ministerstva vnitra Luize Fernanda Corrêy, že Doering se dostavil 12 července do centra Credenciamento de Imprensa jako novinář německé televizní společnosti ZDF a předložil zde falešný e-mail. Podle brazilského ministerstva vnitra Doering opustil sportovce (abandonarem a delegação).

Izrael, západní břeh - zeď
16. 8. 2007
"Vineyard Saker", přeložila Judita Takáčová

Konflikt Izraela s Palestínčanmi už dlhé desaťročia spôsobuje utrpenie a smrť. Spravodlivé a stabilné riešenie je zatiaľ stále v nedohľadne. Nezmieriteľné frakcie existujú na oboch stranách, no samotný konflikt je nevyrovnaný. Na jednej strane stojí technicky vyspelá, dobre vyzbrojená regionálna veľmoc podporovaná svetovou superveľmocou, na druhej strane len národ bez štátu zatláčaný do čoraz menej civilizovaných podmienok.

Táto nevyrovnanosť spochybňuje medzinárodný konsenzus "riešenia dvoch štátov". V nasledujúcom rozhovore sa hovorí o možnej alternatíve, i keď je dnes málo pravdepodobná. Autorom odpovedí je britský novinár Jonathan Cook, ktorý žije v Nazarete.

16. 8. 2007

Czech experience:

and how doctors and nurses can abuse you

A few weeks ago I fainted at work. An ambulance came to take me to the hospital. Had I been unconscious, I wonder what they would do, because, as soon as the man in charge heard my accent, he said he could not take me to the hospital, for I am foreigner. The second man who came with the ambulance, though, reacted to his colleague by saying "not if he has insurance". I said I do, but not with me in my pocket. Then I was immediately informed that they could take me only if I paid 2 thousand crowns in cash.

I said I would have to go to the bankomat and that I hoped to do this actually after they took me, because, if I needed an ambulance, that means I needed immediate care, or else I would have made an appointment with a doctor and take the tram to get there. Or a taxi, which would cost me less than the 2 thousand. To put an end to the kafkian situation I was in, a colleague gave from his own money the required quantity.

Little did I know that it was not the end of the tragicomedy.

16. 8. 2007

Internetový program, který dokáže odhalit totožnost organizací a jednotlivců, kteří redigují hesla ve wikipedii, odhalil, že některé stránky v této internetové "encyklopedii" pozměňuje CIA, informovala BBC a deník Guardian.

Wikipedia Scanner údajně dokázal, že osoby, používající počítače CIA, zredigovaly heslo týkající se íránského prezidenta. Vatikán zase pozměnil stránky o nejrůznějších svatých a také o šéfovi katolické severoirské politické strany Sinn Féin Gerrym Adamsovi.

16. 8. 2007

Čínský prezident Chu Ťin-tchao v Biškeku jednal se hlavami států se svým afghánským protějškem Hamidem Karzaiím, Nambarynem Enchbayarem z Mongolska, kyrgyzstánským premiérem Almazem Atambayevem a kyrgyzstánským ministrem zahraničí Maraztem Sultanovem, a tádžikistánským prezidentem Emomalí Rakhmonem či uzbeckým protějškem Islamem Karimovem.

Ukazuje se, že pro Šanghajskou organizaci spolupráce je ekonomická diplomacie stejně důležitá jako bezpečnostní spolupráce. Na pozadí cvičení vzniká teritoriálně kompaktní vojenskoekonomické uskupení, vybavené nejmodernějšími zbraňovými systémy, jehož zájmy respektuje či bude muset respektovat i USA a pro které je Evropa pouze nepodstatnou periferií. USA se přitom bojí hlavně čínské převahy v Pacifiku a počínající technologické síly, vyjádřené čínským kosmickým výzkumem, schopností v oblasti počítačů a rusko-čínskou zbrojní kooperací v oblastech radrové a raketové techniky.

17. 8. 2007

Schodiště ano, ale kudy nahoru?

Arktida RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 S Klvaňou jednat nebudeme   
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Sergej Chelemendik: My ... ich! RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2004 Jak nám vládnou Sergej  Chelemendik
8. 9. 2004 Jaké tabu rozdupali liberální sovětčíci Sergej  Chelemendik
7. 9. 2004 Naše zlostné křivé zrcadlo Sergej  Chelemendik
3. 9. 2004 Liberální sovětčíci Sergej  Chelemendik
2. 9. 2004 Naši zrádci Sergej  Chelemendik
1. 9. 2004 Kdo nám dnes vládne Sergej  Chelemendik
31. 8. 2004 O našich zbloudilých slovanských bratrech Sergej  Chelemendik
30. 8. 2004 O našich emigracích Sergej  Chelemendik
27. 8. 2004 O svoloči Sergej  Chelemendik
26. 8. 2004 Naši oligarchové Sergej  Chelemendik

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík