17. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 8. 2007

Nature Precedings

Asi nikdo nebude překvapený tím, když řeknu, že svět vědy je dynamický a stále se v něm něco děje. Nedávno se ale stalo něco mimořádného, co může změnit celkové pojetí výzkumu ve vysoce kompetitivních oborech, jako je např. biomedicína. Nature Publishing Group (npg), vydavatel mnoha časopisů včetně Nature, se spolu s British Library, EMBL-EBI, Science Commons a Wellcome Trust rozhodla následovat fyzikální vědy a jala se publikovat na webu předběžné, doposud nezralé výsledky vědeckého výzkumu v blogovém formátu pod názvem Nature Precedings.

Když pracujete na vědeckých problémech, které se v průběhu let mění povrchně a spíše jen kumulativně, nemusí vás to vůbec zajímat. Ve vědě však existují oblasti, kde nový objev, jenž udělá váš kolega na druhé straně světa v jedno obyčejné srpnové odpoledne, může změnit celý kontext vašeho právě probíhajícího výzkumu. A to jsou ty oblasti, o něž jde časopisům, jako jsou Nature nebo Science.

Pokrok vědeckého výzkumu je ovšem nesmírně zdržen, když se ženete cestou, již právě kdosi vyvrátil, nehledě na to, kolik se promrhá peněz a zbytečné práce. Klíčovou otázkou je, kdy se dozvíte o jeho výsledcích. Jistě, znáte výzkumníky, kteří pracují na podobném tématu jako vy, a můžete je pravidelně kontaktovat, nicméně ti se budou dost možná ostýchat vám obšírně vykládat o svých objevech, abyste je třeba nepublikovali místo nich. Budete muset tedy spoléhat především na časopisy, jenže články v nich vycházejí často s mnohaměsíčním zpožděním od učinění objevu. Navíc časopisy jsou docela konzervativní a máte-li smělé myšlenky, budou je publikovat teprve, až je dokážete, což může trvat léta. Bylo by krásné mít myšlenku, publikovat ji někde na známém blogu a dozvědět se, že některé její důsledky někdo v rámci svého jinak zaměřeného výzkumu již potvrdil či vyvrátil.

Ve fyzice, kde obecně panuje méně soutěživá atmosféra, neboť nejde o léky proti rakovině a často ani o významné průmyslové patenty, už tato situace nastala před časem. Nyní se o totéž pokouší npg, což je vnímáno jako odvážný krok, který má umožnit definovat prvenství, ale i sdílet nejnovější objevy a myšlenky. Časopisy z npg garantují, že se na rukopisy, jejichž části již byly publikované na Nature Precedings, nebudou dívat jako na již publikované čili dále nepublikovatelné. U ostatních časopisů je to otázkou. Nicméně vzhledem k tomu, že npg je vydavatel vysoce prestižních časopisů snad ze všech oblastí biomedicíny, neměl by se nikdo nechat odradit od publikování na Nature Precedings.

Publikování zde ovšem není úplně volné a podléhá zrychlenému (asi jeden den) recenznímu řízení, které obstarává speciální tým "kurátorů". Je zřejmé, že v zájmu nového podniku musí být vysoká kvalita a zejména myšlenková podnětnost příspěvků, v opačném případě by totiž npg riskovalo, že svou autoritou zaštiťuje pouhé internetové fórum. Vzhledem k tomu, že jde o projekt, který je jediný svého druhu, měl by se stát výkladní skříní npg a průlomem v pojetí výzkumu. Za zmínku stojí i to, že Nature před časem uspěl s jiným zajímavým tahem, který nebyl, podobně jako Nature Precedings, následován časopisem Science, totiž vytvořením jakýchsi "filiálních" odnoží typu Nature Physics či Nature Cell Biology. Podobně postupoval i časopis Cell. Otázka, jak se Science a Cell postaví k Nature Precedings, je, domnívám se, jednou z nejzajímavějších otázek, již si klade dnešní vědecká komunita. Zřejmě jim nezbude nic jiného než velkorysé přijetí vítězství svého odvážnějšího konkurenta.

Na začátku srpna se uskutečnila v Kalifornii zajímavá konference Science Foo pod záštitou Nature, O'Reilly a Google. Zdá se, že otevřenost vědeckého bádání a zároveň strach badatelů na prestižních univerzitách z tvrdé soutěže, jež neumožňuje sdílet nové objevy s ostatními co nejdříve, byly důležitým tématem. ZDE můžete sledovat zajímavou diskusi o tom, co se tam vlastně dělo. Autorka úvodního příspěvku je editorkou časopisu Nature.

Nature Publishing Group ZDE

Vybraná diskuse o Nature Precedings ZDE
Science Foo Camp ZDEZDE

BTW: Google nenašel v češtině o Nature Precedings nic, tak se zdá, že Britské listy jsou teď první, kdo o tomto projektu informuje. A můj poster je zřejmě vůbec první příspěvek od českého týmu.

                 
Obsah vydání       17. 8. 2007
17. 8. 2007 Rusko obnovuje strategické lety svých vojenských bombardérů
17. 8. 2007 Rusko vykázalo ruské vysílání BBC ze svých domácích frekvencí na FM
18. 8. 2007 Zemřela "národní instituce", novinář "svědek století"
18. 8. 2007 Tisková zpráva ČSSD o tom, že se Paroubek nepo... Štěpán  Kotrba
18. 8. 2007 Paroubkova reakce je paranoidní a nepřiměřená, ale... Jan  Čulík
17. 8. 2007 Maksudov byl propuštěn z českého vězení
17. 8. 2007 Schwarz odmítá, že by Golga nechtěli odvézt, kdyby nezaplatil Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Železářská firma dostala od Pentagonu milion dolarů za dvě podložky v ceně 19 centů
17. 8. 2007 Kořeny nelidského systému v českém zdravotnictví Petr  Wagner
17. 8. 2007 Herec a senátor Tomáš Töpfer je pro radar Jakub  Rolčík
17. 8. 2007 To fakt necháte ty lidi umřít? Jan  Čulík
17. 8. 2007 Provedené výkony nejsou ze zdravotního pojištění plně hrazeny
17. 8. 2007 Provedené výkony nejsou ze zdravotního pojištění plně hrazeny? Štěpán  Kotrba
16. 8. 2007 Záchranka pro cizince? Zaplaťte předem, ošetření bude později a lékaři a zdravotní sestry na vás budou sprostí Fabiano  Golgo
17. 8. 2007 Pasti života Bohumil  Kartous
17. 8. 2007 Cena pevných svazků s obyvateli České republiky Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Nature Precedings Boris  Cvek
16. 8. 2007 Co je české, to je hezké? Jiří  Pehe
17. 8. 2007 Čechy Čechům aneb xenofobní Luboš Palata Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 ČT vybírá neobjektivně hospodářské "odborníky"
17. 8. 2007 Ztohoven České televize Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Asymetrie mezi většinou a menšinou na příkladě Lužických Srbů Měrćin  Wałda
16. 8. 2007 S Klvaňou jednat nebudeme
16. 8. 2007 Život za dvě tisícovky Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
16. 8. 2007 Johann Cook: Svätá zem ako jedna krajina
16. 8. 2007 Ambulance for foreigners? Pay first, get treated later Fabiano  Golgo
16. 8. 2007 CIA rediguje Wikipedii
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
17. 8. 2007 Praha očima Uwe Ladwiga Uwe  Ladwig