5. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 3. 2007

Nesmírně zajímavý je jiný trik, často používaný politiky v českém prostředí od pádu komunismu, podle nichž je postoj, který považují za protiřečící jejich zájmům "hulvátský a nezdvořilý". Zažil jsem to sám, když jsem se kdysi v parlamentě obrátil - zabírala to kamera ČT - jménem Svobodné Evropy s jakousi otázkou na Josefa Zieleniece. Okamžitě před něj předskočil jeho mluvčí a odpovědi zabránil se slovy: "Vy jste urazil pana ministra!":) K této manipulaci se nyní navrátil - zřejmě se rozpomněl na politické poměry, když byl se svým šéfem u moci - někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

Otřesným příkladem nevědomosti a naivity je argumentace těch českých občanů, kteří se domnívají, že Česká republika musí na svém území postavit americkou základnu, neboť je povinována "projevit svým západním osvoboditelům vděčnost". Je to argumentace, stoprocentně převzatá z komunistické totality.

Obdobně hloupý postoj projevují ti případní odpůrci americké základny v ČR, kteří své odmítání snad spojují s nějakými levicovými ideály. Nejhroznější cestou do pekla je spojit aktuální problém s falešnými mýty či předsudky a pak reagovat nikoliv na problém, ale emocionálně na ty předsudky.

Sloupek

japonci v síťovce
kousky kytovce
tržištěm nosí

to je haiku na tři řádky se 17 slabikami

na serveru Antilistí nalezl bez podpisu autora Štěpán Kotrba a strašně se mu líbila...

5. 3. 2007
"Nebudeme mít v Evropě stabilitu, pokud zaženeme Rusy do rohu," řekl. "Musíme tady pomoci Polákům a Čechům, aby projevili solidaritu s postojem EU."

(německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier)

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn uvedl, že americký plán je "nepochopitelný" a dodal, že peníze, vydané na evropský systém raketové obrany by se daly daleko lépe využít jinak.

5. 3. 2007

Ladislav Špaček, který se léta objevoval vedle prezidenta Václava Havla jako mluvčí, vystoupil ve zcela nové roli. Stal se nejznámější tváří skupiny, která si přeje základnu USA v Česku. "Jako slušně vychovaný člověk si nedovedu představit, že bychom USA odmítli," sdělil Špaček.

Nenechte si ujít!! IDNES

Slušně vychovaný Ladislav Špaček nechce americký radar, chce rakety! ZDE

5. 3. 2007

aneb kavkazský špek

Ve čtvrtek v Bruselu generálporučík Henry Obering, ředitel Missile Defense Agency, prohlásil, že USA zamýšlejí umístit další radar na Kavkazu, někde mezi Ruskou federací a Íránem, kde se geograficky nabízí Gruzie a Ázerbajdžán. Důvodem má být předsunutí linie radarové včasné výstrahy co nejblíže případné hrozbě, za kterou je zcela nepokrytě Spojenými státy prohlašován Írán. Očekává se, že záměr vyvolá ještě bouřlivější reakce ze strany Ruské federace a nic na tom nezmění fakt, že radar má mít charakteristiku úzkého pozorovacího úhlu, který není primárně vhodný pro komplexní sledování vzdušného provozu, a že má jít o mobilnější verzi radaru, schopnou rychlého přesunu.

5. 3. 2007

Co tam proboha dělali Šiklová a Kocáb?

Nemohu souhlasit se Štěpánem Kotrbou, že s Moravcovou diskusí v nedělních Otázkách bylo všechno v pořádku. Struktura pozvaných hostí byla nevyvážená.

Moravec neuvedl, že Jan Keller do pořadu výslovně odmítl jít, protože za sebe navrhoval zástupce hnutí Ne základnám. Není úplně pravda, že Keller nešel do pořadu "z pracovních důvodů". Moravec se nezmínil o ostrých útocích na ČT, obviňovanou z cenzury, například o prohlášení organizace Greenpeace.

Nechápu, proč Moravec nebyl schopen vzít do pořadu jednoho zástupce hnutí Ne základnám. Měl mu pak klást ostře kritické otázky. Nebo prostě nějaké jiného normálního občana. Argument, že "Tamáš v pořadu už byl", neobstojí. Vondra přece je v ČT taky pečený vařený.

Nechápu, co v pořadu měli co dělat Šiklová a Kocáb.

Uznávám, že se snažil Moravec pořad moderovat nezávisle a kriticky, ale neuspokojivá struktura pozvaných hostů byla obrovským handicapem. Čtu-li transkript pořadu a neustále se v něm vyskytují jména Kocáb (hudebník! :) ) /Šiklová, kteří nezastupují nikoho, mám pocit obrovské komedie. Promiňte, ale je tomu tak.

Instituce veřejné služby má povinnost zkoumat nově vzniklé iniciativy a podrobovat je ostře kritickému výslechu na veřejnosti. V tom Moravec selhal a nechápu, proč v pořadu neměl zástupce iniciativy Ne základnám!

Nedovedu si představit v britské televizi nebo britském rozhlase obdobnou diskusi, která by záměrně vyloučila z diskusního pořadu zástupce nově vzniklé iniciativy.

5. 3. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

aneb Jak to, že nikdo nechápe, že starý Marx byl duchovním revolucionářem

V BL se zase jednou píše něco o Marxovi, o Karlu Marxovi, o tom člověku, který je asi nejstudovanější člověk světa, alespoň podle údajů těch, kteří si všichni myslí, že jsou marxisté.

Vlastně jsem nechtěl k Marxovi nic dodat. Hodně jsem o něm v minulosti diskutoval, hodně jsem se divil, už jsem toho všeho skoro nechal. Stejně jsem ale četl část těch textů, které vyšly v posledním týdnu v BL. Vzpomněl jsem si na profesora Millera z hamburské university. On jednou vyčítal Marxovi to, co se z toho, co Marx kdysi napsal, potom vyvinulo.

5. 3. 2007

Analytická reportáž MF Dnes k pořadu OVM

Prestižní český deník MF Dnes opět rozčísl intelektuální hladinu poklidných vod české společnosti, když obsáhlou analytickou reportáží rozebral včerejší diskusní maratón o umístění raketové základny na území ČR. Kromě objektivního zhodnocení názorů konfrontovaných s respektovanými světovými informačními zdroji poskytuje analýza také trefnou a vtipnou charakteristiku účastníků. Autor si také velmi profesionálně všímá pozadí diskuse a nabízí tak čtenáři drobnohled na nitky všech politicko -- mediálních souvislostí. Převratný je způsob, jakým autor zasazuje problematiku do geopolitického obrazu současného světa. Text, který splňuje nejen žurnalistická, ale také nejpřísnější vědecká kritéria, následuje níže.

5. 3. 2007

Nedostatečná názorová pluralita v ČT

Postupně jsou rušeny diskusní pořady, ve kterých dochází k výrazným střetům dvou a více názorů. Diskuse jsou vedeny podivným způsobem. Například diskutující podporující instalaci cizí vojenské základny hovoří prakticky po celý pořad. Zástupce občanské iniciativy požadující, aby o instalaci nebo odmítnutí této základny rozhodlo všelidové referendum, není vpuštěn do studia a je mu pouze dovoleno 1 minutu hovořit po telefonu.

Domnívám se, že veřejnoprávní TV by v takovém případě měla uspořádat velkou diskusi kolem kulatého stolu, kde by proti sobě seděl zastánce základny, odpůrce základny a expert na technickou stránku celé věci, který by za pomoci grafiky názorně ukazoval, jak raketový deštník funguje.

5. 3. 2007

Nestavím se jako ignorant k novým architektonickým výtvorům, jde pouze o asociaci, nemohu si pomoci, jiná představa mě nenapadá. A má architektura vůbec něco připomínat? Určitě ne za každou cenu. Gotické chrámy připomínaly také jen samy sebe, ale kdeže je dnes stylová čistota, pro mě jednoho z nejnádhernějších slohů vůbec, architekti se inspirují jinde. Ale kde? Marně si lámu hlavu nad projektem Národní knihovny, ale nic mě nenapadá.

5. 3. 2007

DOKUMENT

Přinášíme přepis dvou a půl hodin diskuze v pořadu České televize Otázky Václava Moravce na téma radarová základna USA na území ČR, tak jak ji zanamenala na stanicích ČT 1 a ČT 24 agentura pro monitoring tisku NEWTON IT.

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 1 na internetu VIDEO

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 24 na internetu VIDEO

přepis pořadu Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007 ZDE

5. 3. 2007

Dobré odpoledne pane Moravče,

Pojďme se podívat na Váš pořad Otázky Václava Moravce optikou faktů, vyzývá Václav Novotný.

Kolik bylo pozvaných diváků a jak byli diváci vybíráni vzhledem ke kampani k tomuto pořadu?

Tuto skutečnost jste neuvedl.

Prohlášení Greenpeace - zajistěte vyvážené informování ČT. Na protest se odmítli zúčastnit.

Tuto skutečnost jste neuvedl.

Otevřený dopis generálnímu řediteli ČT od hnutí Ne základnám! - nevyvážené zpravodajství, v dopise byla žádost o účast.

Tuto skutečnost jste neuvedl.

5. 3. 2007

Je "diskuse o základnách" americkým testem, kam až si může USA v Evropě dovolit zajít?

Děkuji paní Šiklové, že jsem si až dnes uvědomil, jak podléhám všemu, co je kde psáno. Konkrétně díky větě, cituji "Bush půjde do háje po volbách v příštím roce ( tím padem asi i projekt radarů) navíc to všechno musi schválit Kongres v USA a v příštích volbách se dostanou k moci v USA asi Demokrati." jsem si uvědomil, zda my všichni náhodou nepodléháme nějaké konspiraci, píše Jan Molič.

5. 3. 2007

Ve čtvrtek mi telefonovala produkce z ČT 1 a nabídli mi, abych v neděli přišel do pořadu Václava Moravce. Řekl jsem jim, že chci, aby do pořadu pozvali mluvčího iniciativ sdružených ve hnutí Ne základnám pana ing. Tamáše. Oznámili mi, že pan Tamáš už prostor v TV měl. Zopakoval jsem jim svůj návrh ještě dvakrát, ale bezvýsledně. Nebyl jsem ochoten v TV zaskakovat za lidi, kteří by měli být pozvání přednostně, protože dnes už reprezentují více než jen svůj osobní názor. Tedy pokud bereme vážně řeči o občanské společnosti.

V posledních Otázkách Václava Moravce se vedla diskuse o případném umístění americké vojenské základny systému NMD v České republice, přičemž složení pozvaných hostů budilo rozpaky nad tím, zda se skutečně jedná o seriózně míněnou debatu. Václav Moravec uvedl, že původně předpokládané složení mělo být jiné, ale někteří pozvaní účast odmítli. Britské listy požádaly dva z původně pozvaných, Ivana O. Štampacha a Jana Kellera, aby se k důvodům odmítnutí vyjádřili. (Bohumil Kartous)

4. 3. 2007

STEM pro ČT: Sedmdesát procent občanů proti americké radarové základně

Neděle, 14:30 - Obavy Jana Čulíka i dalších z možné nedemokratičnosti a nevyváženosti diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce k tématu radarové základny v České republice se nenaplnily. Skladba hostů reprezentovala všechny odstíny relevantních názorových a politických proudů, prostor dostaly všechny parlamentní politické strany (KDU-ČSL ho ústy ministryně obrany Parkanové nevyužila), novináři deníků, občané, odborníci, americký velvyslanec i komunální politici. Prostor dostali všichni velmi spravedlivě a nikdo z diskuze nebyl vylučován. Korektní moderace Václava Moravce, jeho rychlé komentáře i ironizování některých odpovědí dodalo diskuzi dynamiku i "titulkový" potenciál. Úpornost, s jakou Moravec trval na svých otázkách, ukázala, že měl snahu minimalizovat prostor vyhýbavé propagandě - zejména místopředsedy vlády Vondry (ODS). Jediný zápor vidím v tom, že Česká televize sice neváhá používat argumenty, které nalezne kdekoliv, i na internetu, odmítá ovšem citovat zdroje. Necitovala ani časopis ATM, který je mateřskou redakcí Moravcem citovaného Stanislava Kauckého, necitovala ani Britské listy, jejichž autoři a redaktoři nalezli, vybrali a přeložili řadu informací, ze kterých v diskuzi čerpal nejen Václav Moravec, ale i mnozí politici.

Redakci zpravodajství a publicistiky České televize je nutno poděkovat za to, že připravila dynamickou, zajímavou a informací plnou diskuzi, u které ani nevadila neuvěřitelná délka dvě a půl hodiny. Sledovat jste ji mohli s napětím a sledovat ji budete moci i ze záznamu ČT 24 na internetu. Britské listy přinesou v dalších dnech její kompletní přepis, který u všech pořadů zpracovává agentura Newton IT.

Otázky Václava Moravce - 4. 3. 2007, ČT 24 na internetu ZDE

5. 3. 2007
reakce na poznámku Karla Dolejšího "Jak málo stačí"

Nejsem zvyklý posuzovat druhé podle nemístných poznámek na svou osobu. Neučinil jsem tak ani v případě Václava Moravce, neučiním tak ani v případě Karla Dolejšího. Diskuzní pořad ČT není lobbistickým parlamentem, řídí se kritérii zákona o České televizi a Kodexu České televize. To jsou limity a požadavky na kvalitu veřejné služby. Já osobně mohu mít názor odlišný, ale Moravec požadavky zákona i kodexu splnil. Beze zbytku. Ony "odstíny relevantních názorových a politických proudů" se principiálně dělí na zastánce americké základny , váhající, lhostejné a odpůrce. Nikoliv na "iniciativu A", "iniciativu B" a tak dále. Tamáš by neměl být dalším Bursíkem české politiky - uměle mediálně vyhnanou celebritou, tvořící "naději" pro zklamané. Pokud o to jde věčným romantikům, aby kanalizovali levicové názory do neškodného koryta "Humanistické" strany, může jít o stejně falešnou taktiku, jakou bylo spoléhání se na "revoluční potenciál" Zelených a přehlížení politického ukotvení zprvu tak charismatického předsedy.

Moravec odvedl v mezích možného časového limitu dokonalou práci. A je mi jedno, zda za politiky či za občany mluvil ten či onen. Podstatné není to, kdo co řekl, ale to, co bylo řečeno. A bylo řečeno takřka vše.

5. 3. 2007

Mám trošku problém se Štěpánovou argumentací:

a) odpůrců základny bylo v panelu významně méně než příznivců - kde je tedy vyváženost?

b) v OVM prezentovaní odpůrci základny jsou do značné míry nevěrohodní - Filip je jako zástupce KSČM pro velkou část české společnosti nestravitelný, Zaorálek ztratil věrohodnost tím, že jeho strana jednání s Američany v roce 2002 iniciovala a před posledními volbami se k tématu nevyjádřila.

Omlouvám se za "kotrbovskou" formu, opravdu nemám čas psát souvislejší text.

5. 3. 2007

Tak to vidíte - Štěpán Kotrba je spokojený, měl tam Zaorálka a Ne základnám! mu mezi "odstíny relevantních názorových a politických proudů" nechybí.

Jak málo stačí - lidé se po té propagandistické masáži ubezpečí, že jednání nás k ničemu nezavazují, a je hned veselo.

Jenomže žádná jednání jednoduše začít neměla. Vládě k nim chybí mandát.

5. 3. 2007

Souhlasím se Štěpánem Kotrbou, Václav Moravec zvládl diskusi velmi dobře a zvrátil tak sestupný trend kvality pořadu. Byl vůči politikům daleko více nesmlouvavý a dokázal v pravém okamžiku glosovat snahy politiků o manipulace.

To ovšem nic nemění na skutečnosti, že tzv. občanská společnost byla ze dvou třetin zastoupena lidmi s téměř shodným názorem blízkým politickému stanovisku bývalého prezidenta Havla, dostatečné rozhodně není to, že na začátku uvedl stanovisko iniciativy Ne základnám. Není také úplně jisté, zda by pořad probíhal stejně, pokud by mu nepředcházela ostrá kritika.

4. 3. 2007

Tisková zpráva iniciativy Ne základnám

Nedělní "Otázky Václava Moravce" na ČT 1 byly očekávány jako zatím nejvýznamnější pořad veřejnoprávní televize k závažnému problému vybudování radarové základny USA na našem území.

Bohužel ale naplnil naše nejhorší očekávání. Je skandální, že v panelu převažovali příznivci vybudování základny, ačkoli podle posledních průzkumů je názor veřejnosti na základnu přesně opačný (proti základně je 61 % občanů, za základnu jen 25%). Skandální je také skutečnost, že do panelu nebyli přizván žádný ze zástupců občanské iniciativy Ne základnám, která veřejnou diskusi o základnách v létě minulého roku zahájila a od té doby už uspořádala řadu protestních a informačních akcí, včetně petice za celostátní referendum o této otázce. Pro občanskou veřejnost, jejíž převažující názory vyjadřuje právě iniciativa Ne základnám, není zřejmě ve veřejnoprávní televizi místo.

5. 3. 2007

Prvotní dojem zůstává, že pokud skutečně zafungoval tlak veřejnosti (Ne základnám!, Greenpeace, nejrůznější experti, BL, a další), byl díky němu pořad Otázky Václava Moravce viditelně o trochu ostřejší, což je jedině dobře.

Za pozornost z nedělních Otázek Václava Moravce na téma základny stojí především poměrně kategorické vystoupení místopředsedy Poslanecké sněmovny PČR a stínového ministra zahraničí ČSSD, Lubomíra Zaorálka, citujeme níže.

Předpovědi se bohužel naplnily, doplňuje autor v pondělí v 9 hodin ráno, ČT1 tuto pasáž (ale i jiné silnější momenty Lišky, Filipa, natož diváků ve studiu) samozřejmě zazdila i v hlavních zprávách v 1900. Kde OVM dostaly k zavážnosti tématu zcela neadekvátně krátký blok. Moravec je zřejmě v relativním smyslu opravdu hvězda ČT a to dosud trpěná zbytkem ČT, která preferuje zcela jinou vlastní agendu.

5. 3. 2007

Pan Zaorálek je dost neinformovaný (Haliburton staví leda malý děti na nočník, a ne základny) ptákoviny, které tam namluvil jsou zrovna tak pitomé jako hlásání Saši Vondry!

Pan Liška je sluha svého pána, teď ještě bych rád vyslechl prohlášení pana Hamáčka..... Spíš by bylo dobré připravit v ČR logistický uzel pro US STRATCOMM než cokoliv jiného, jenže to se nehodí do krámu ani místním "expertům", ani "antiamíkum". :o))), píše Karel Stehlík.

5. 3. 2007

Vážená redakce, všichni si ceníme BL pro názorovou pestrost, ale to neznamená, že by jste měli automaticky zveřejňovat všechny hloupé výkřiky zaslané do redakce, viz. nejapná poznámka páně Stehlíkova.

Pokud zůstaneme jen v laické rovině, během pěti sekund se dá zjistit na wikipedii, že dcera Halliburtona, společnost KBR (Kellogg, Brown and Root) je významným kontraktorem nejen v Iráku, kde zaměstnává 30.000 lidí, staví základny, včetně zajištění pokročilejších logistických funkcí dříve ve správě armády, jako řízení letového provozu, doprava phm atd. Cheney od nich stále pobírá nemalou kompenzaci. Proti kontraktorům se připravuje v Kongresu vyšetřování.

Wikipedia Halliburton-KBR: ZDE

O skutečném rozsahu korupce z outsourcování irácké okupace kontraktory pojednává např. detailně dokument Robert Greenwalda, "Iraq for Sale: The War Profiteers" ZDE

5. 3. 2007

Zaorálek je skutečně neinformovaný. Základnu bude s největší pravděpodobností stavět Boeing. Už jsem to uvedl v analýze materiálu MO, i s příslušným odkazem na americký zdroj, píše Karel Dolejší.

5. 3. 2007

Parafráze dne, aneb jak jsem se naučil mít rád absurdní divadlo.

"....ať radary a rakety zvítězí nad lží a nenávistí "

Václav Havel

dramatik několikanásobně nominovaný na Nobelovu cenu míru, píše Josef Valiašek.

5. 3. 2007

Dvě poznámky k mini článečku Štěpána Kotrby, píše Tomáš Poláček.

1) Britské listy prostřednictvím několika článků nevyjádřily obavy, ale udělaly čistě soud včetně řádného prokádrování pozvaných hostů. Viz například článek "Nedělní Moravcova televizní debata bude zase propaganda". Považuji tento typ výkřiků Jana Čulíka za jednu z největších slabin BL.

2) V pořadu Britské listy citovány byly. Viz část rozhovoru s Janem Kellerem, Stanislav Kaucký byl citován z Haló novin.

5. 3. 2007

Malý podnět - při posledním výstupu pana Kocába ve smyslu, že kdybychom my věděli o Iráku tolik, co Američané, tak bychom se na to dívali jinak (už si to nepamatuji přesně, ale to to gesto bylo nepřehlédnutelné), si pan Kocáb na konci zakrývá ústa. Je možné, že reaguje jako jako malé dítě, které si podvědomě uvědomuje, že proneslo lež? ptá se F. Vančura.

5. 3. 2007

Sledoval jsem včera debatu o radaru na ČT 1 a nestačil jsem se divit. Tolik demagogie a ideové poblblosti, co předváděla paní Šiklová, jsem od dob vlády jedné strany neslyšel a je celkem jedno, že to bylo na opačnou stranu než tenkrát. Vždycky jsem si myslel, že nejvíce škody nadělají fanatici. Jde asi o postup jak ohloupit masy a zajistit si politický "vrch" na nevědomosti. Tento způsob byl již v minulosti lidstva mnohokrát s úspěchem vyzkoušen.

Co mně však vadilo nejvíce byla skutečnost, že na jasně položenou otázku ohledně aktivity USA v Iráku se pan Vondra klidně uchýlil k mluvení o něčem naprosto jiném a bylo mu to od moderátora tolerováno, píše Jiří Havlačka..

5. 3. 2007

Jiřina Šiklová:

Díky za názor, ale já jsem o tom přesvědčena. Obě strany, jak USA tak SSSR udělaly mnoho chyb, ale . na rozdíl od SSSR, Američani svoje chyby vždy uznali -(třeba dodatečně - viz Vietnam ) ale Sověti neuznali. (Rusové neuznali, že okupace Československa v roce 1968 byla chyba? JČ)

A zase vyhrožují. Navíc, já nemluvila za žádnou politickou stranu,ale pouze za sebe. Bush půjde do háje po volbách v příštím roce ( tím padem asi i projekt radarů) navíc to všechno musi schválit Kongres v USA a v příštích volbách se dostanou k moci v USA asi Demokrati. Ale v Rusku vystřídá Putina právě ten, kdo nám zase vyhrožuje tím, že mohou obrátit zase rakety vůči svým bývalým satelitům. Zdravím a děkuji, že to vzbudilo vaši pozornost, i když je hodnocení mé osoby negativní. To tak bývá. Jiřina Šiklová.

Reakce na tento mail:

5. 3. 2007

Podle epidemiologických studií se v okolí radarové základny v provincii Gabala rodí ve srovnání se stavem před její výstavbou čtyřikrát častěji postižené děti. Výskyt chorob nervového systému a ledvin se zvýšil přibližně osmkrát, porodnost se dramaticky snížila. Mezi provinciemi Ázerbajdžánu má provincie Gabala nejvyšší výskyt rakoviny mezi mladými lidmi... Ruské armádní zpravodajství reagovalo prohlášením, že vliv základny na životní prostředí nepřekračuje stanovené normy. Avšak zprávy různých ekologických organizací tvrdí pravý opak. Není bez zajímavosti, že všechny tyto organizace čerpají z prostředků západních grantových agentur a nadací, především nadací USA.

5. 3. 2007

Raketová základna:

Adresováno Janu Tamášovi:

Vážený pane,

díval jsem se na Vaše internetové stránky, no a nenašel jsem tam místo pro negativní vyjádření k Vaší iniciativě. To mi dává jediné vysvětlení, že se jedná o revoluční, nikoliv demokratické hnutí. A základny jsou zjevně jen záminkou.

Rád bych Vás tedy upozornil na dvě věci, které jste možná ve svých úvahách lehce opomněl, píše Ivan Javorský:

Koule jako koule
5. 3. 2007
šéfredaktor časopisu ATM - Armády, technika, militaria

Zájezd k radaru NATO do Nepolis, který ministerstvo obrany počátkem února zorganizovalo a "reagovalo tak na četná přání novinářů", přináší ovoce. Kulovitý tvar radomu, který ukrývá páteřní radar protivzdušné obrany systému NATINADS, pronikl do většiny tištěných médií i TV vysílání a jejich prostřednictvím ovlivňuje podvědomí běžného občana a konejší jej v rámci státní kampaně ve prospěch něčeho zcela jiného.

5. 3. 2007

Divím se soukromým rozhlasovým stanicím, že nepodaly žalobu na Český rozhlas (nebo na zřizovatele, v tom se nevyznám) - vždyť vznikem Radia wave vytváří ČRo konkurenční stanici, ovšem za nerovných podmínek, totiž za peníze daňových poplatníků...

Myslím si, že veřejnoprávní rozhlas má vysílat především to, co soukromé rozhlasové stanice nevysílají, a ne se s nimi přetahovat o posluchače tím, že jim bude přebírat moderátory i s celými pořady!

Škoda, že o tomto úhlu pohledu není nikde slyšet... píše Jiří Beránek.

Pozn JČ: Toto je přesně argument, jímž opakovaně kritizují britské komerční stanice veřejnoprávní BBC. I velcí komerční vysílatelé útočí na BBC, že je to "moloch, který chce dělat všechno". Například deník Guardian nemohl začít provozovat kulturní a intelektuální televizní stanici, protože BBC zahájila digitální okruh BBC FOUR s daleko větším množstvím zdrojů.

5. 3. 2007

Dvoudenní klauzurní první společné povolební jednání stran rakouské velké koalice v lineckém Ars-Electronica-Centru, zakončené sobotním zasedáním vládního kabinetu skončilo ve smířlivé atmosféře. Šéfové obou stran kancléř Alfred Gusenbauer a vicekancléř, ministr financí Molterer byli s jednáním spokojeni a demonstrovali vzájemnou harmonii V pátek byl kompromisně vyřešen největší problém, a to spor o zaměstnávání odborných sil soustružníků, svářečů a frézařů.

3. 3. 2007

My, níže podepsaní starostové obcí a měst okresu Příbram sousedících s Vojenským výcvikovým prostorem Jince, vyjadřujeme znepokojení z toho, jakým způsobem k nám přistupuje vláda České republiky v souvislosti se žádostí vlády Spojených států amerických o umístění radarové základny na území Vojenského újezdu Brdy.

5. 3. 2007

Nový styl Václava Moravce

Dobrý den pane Moravče,

považuji za slušné po shlédnutí vašeho pořadu vám odepsat a podělit se se svými dojmy, píše Pavel Hlávka Předem chci říci, že jsem byl až neuvěřitelně mile překvapen vaším vedením diskuze. Tohle byl styl, na který jsem u vás nebyl zvyklý -- opravdu dobré, v tomto chválím -- jen tak dále -- snad to nebyl váš poslední pořad!!

Bohužel, kritiku, kterou jsem na vás měl ohledně výběru pozvaných hostů stále prosazuji. Myslím, že (když pominu A.Vondru) jste nejvíce šlápl vedle s p.Zimmermanem (hejtmanem Plzeňského kraje) -- jeden z postřehů z diskuze:

3. 3. 2007

Polemika s "Dopisem Václavu Moravcovi" od Jana Čulíka.

Milý Jane, věř, že jsem dlouho váhal, zda se mám pouštět do obsáhlejší polemiky. Je totiž velmi komplikované vést polemiku s někým, kdo používá obraty jako "lezete pořád kamsi jen establishmentovým politikům". Přiznávám, že jsem z akademické půdy zvyklý vést věcnou polemiku nad čísly a fakty. Netuším, o jaké obsahové analýzy opíráš své tvrzení o "lezení kamsi".

Pořad, který nese mé jméno, se snaží o co nejširší spektrum názorů, proto v něm byl účasten v uplynulých 12-ti měsících několikrát i Jan Tamáš jako předseda Humanistické strany. Chodí do něj politologové či sociologové (například Václav Bělohradský, Jan Švejnar, Jiří Pehe, Jacques Rupnik atd., to vše v první hodině OVM na ČT1), kteří sedí proti politikům a rozrušují jejich fráze.

4. 3. 2007

K odpovědi od Václava Moravce:

Možná je Václav Moravec z akademické půdy zvyklý na "fakta a čísla", na to si na zdejší akademické půdě zvykne kdekdo, ale umět s fakty a čísly pracovat je už často za hranicí schopností některých "akademiků". Za největší ctnost pak nepovažují to, co se nachází v duševním prostoru nad akademickou půdou, ale akademickou půdu samotnou. Jsou to takoví akademičtí zemědělci, na akademické půdě existenciálně závislí, jenom trošku funkčně negramotní. Lecčeho si asi všiml Milan Nápravník, na leccos je potřeba ještě upozornit. Ale aby nedošlo ke křivdě, mnoho zajímavého Václav Moravec o dění v ČT prozrazuje. Ve světle omezených schopností a "těžkých podmínek" je pak nutné uznat, že nedělní seminář na téma "Proč postavit v ČR základnu NMD" je jediné, čeho je současná ČT ve smyslu "objektivního, ověřeného, všestranného a vyváženého informování pro svobodné vytváření názorů" (§ 2 zákona č. 483/1991 Sb.) schopná. Otázka zní, zda vůbec máme jako občané nárok na něco lepšího.

3. 3. 2007

Milý Václave, děkuji ti za vyjádření názoru, že Britské listy jsou propagandistické a nedůvěryhodné, protože do nich píše člen Rady Českého rozhlasu Štěpán Kotrba.

Píšu ti, protože mě požádal pan Uwe Ladwig z Hamburku, abych se tě zeptal, jak víš, že jsou Britské listy propagandistické a nedůvěryhodné, když je nečteš.

Byli bychom ti opravdu vděčni, kdybys poskytl nějaké věcnější argumenty, čím se projevuje propagandističnost Britských listů a jak BL zkreslují západní politický diskurs. Kritika je vždycky plodná a bylo by nám ctí tvůj příspěvek zveřejnit.

3. 3. 2007

Procitne Václav Moravec do reality?

Pusťte si, pane Moravče, někdy jen pár minut komentáře Keitha Olbermanna na právě aktuální téma, tak se hovoří, když je demokracie zpochybňována nebo přímo ohrožena. O čemž je právě dnes možná většina veřejnosti v ČR v souvislosti s bezprecedentním tlakem na U.S. základnu pevně přesvědčena.

"Aktuální" perlička. Václav Moravec se vrací částečně do rádia, a to ze zrušené české BBC na stanici "Impuls". Nevím, jestli bude moje zkratka úplně přesná či není až příliš příkře odsuzující, ale je to dovolte asi jako přesun z IHT (International Herald Tribune) do Blesku.

Podobné formáty na pomezí politických a "celebrity" talkshow v rádiu samozřejmě ve světě existují, ale není to seriózní žurnalistika, alespoň podle výběru média a dostupných informací o náplni pořadu.

5. 3. 2007

V úvodu své odpovědi panu Binkovi musím uvést na pravou míru některá fakta. Nebyl jsem to já, kdo jej vydával za amatéra v oblasti filosofie. Tím byl bohužel on sám, neboť jeho stať s neustálými omluvami za zjednodušování působila -- a nejen na mne -- velice amatérsky, rozhodně ne jako od někoho, kdo se může pyšnit třemi tituly. K tomu ještě v rubrice "o autorovi" v Britských listech je zmíněn jako jeho hlavní obor hlubinná ekologie. Kdyby psal tím způsobem jako své poslední Intermezzo, nikdy bych si nedovolil použít takového příměru.

2. 3. 2007

(intermezzo polemika s několika dogmatiky)

George Orwell pro ně dlouhou dobu hledal jméno a nakonec dal přednost anglickému nationalism před francouzským longueur. Ale nenechme se mýlit! Nemyslel tím národovecké fanatiky, daleko spíše mu šlo o pojmenování dogmatických uctívačů nějaké myšlenky, symbolu, státu, třídy. Lidí, kteří prostě přestávají slyšet a v případě potřeby i myslet, pokud se do nebezpečí dostane předmět jejich uctívání. Lidí, kteří se neštítí používat nečestné argumenty, nadávat i lhát, pokud jste se dotkli jejich "nacionalistické" víry. Lidí, kteří v nějaké oblasti mají dopředu a provždy jasno! Orwell se je ve svém eseji "Poznámky o nacionalismu" snaží roztřídit, pateticky nás vyzývá k boji s nacionalismem v nás samých, ale fakticky si s tímto mentálním postojem neví rady. A proč to nepřiznat, v jistém slova smyslu si s ním rady nevím ani já. Po zveřejnění první části mého eseje Trojí bída komunismu mi takovýchto marxistických (jaký to paradox!) nacionalistů napsalo asi deset a kromě dvou výjimek jsem se nedozvěděl nic jiného, než že jsem duševní trpaslík, blábolista, zaplacený zrádce a svině. Jak marxistické! chtělo by se s notnou dávkou ironie napsat, ale Marxovy myšlenky si takovou reakci nezaslouží.

Jan Čulík se dva příspěvky těchto marxistických dogmatiků rozhodl zveřejnit, a tak bych se s nimi, tam kde to jen trochu jde, pokusil polemizovat.

3. 3. 2007
Tisková zpráva organizace Greenpeace č. 7/2007

Greenpeace ostře kritizuje Českou televizi za cenzurování názorů veřejnosti na prosazovanou výstavbu americké radarové základny. Na protest proti tomu se zástupci Greenpeace nezúčastní vysílání Otázek Václava Moravce, mezi jehož diváky byli vybráni. ČT opakovaně odmítla přizvat mezi diskutující hosty tohoto pořadu na neděli 4.3. zástupce hnutí Ne základnám ! Pokud vedení z jakýchkoliv důvodů nedovede dosáhnout souladu se zákonem o ČT, mělo by kompletně odstoupit a uvolnit cestu k řešení problému.

Oponentů základny je v ČR podle průzkumu veřejného mínění provedeného v únoru CVVM téměř dvoutřetinová většina. Přesto mezi hosty nedělní debaty výrazně převažují proponenti základny. Z několika málo pozvaných odpůrců se profesor Jan Keller momentálně nachází v zahraničí a redakce za něj odmítla pozvat náhradu stejného názoru. O Kellerovi i nemocném Ivanu O. Štampachovi redaktor Moravec prohlásil, že "se pořadu podle svého rozhodnutí nezúčastní", což je přinejlepším polopravda. Vysílání na téma zamýšlené radarové základny USA se tak stále výrazněji odchyluje od standardů nestrannosti a vyváženosti. Situace vyvolává podezření, že současné vedení ČT není s to obhájit "objektivní, ověřené, všestranné a vyvážené informace pro svobodné vytváření názorů" proti politické objednávce z vládních kruhů. Právě to však od něj požaduje § 2 zákona č. 483/1991 Sb.

3. 3. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro sváteční opilce

Vyrůstal jsem v sekulární rodině a tak se u nás doma, jak to v Čechách bývá, ze všech křesťanských rituálů zachovávaly pouze některé vánoční zvyky. A mezi nimi samozřejmě zejména štědrodenní půst. Rodiče mi neuměli vysvětlit smysl půstu - neboť ho neznali - a tak se uchylovali k onomu záhadnému „zlatému prasátku“, které se má objevit jako odměna za hladovění.

V pozdějších letech jsem začal přicházet na to, že řada nejen vánočních, ale i velikonočních a jiných zvyků, obyčejů a rituálů má buď stejně záhadný původ, jako ono zlaté prasátko, anebo se jejich původ dá vystopovat již u dávných pohanských předků.

3. 3. 2007

zdravím Vás z Kréty a chci Vám poděkovat za Britské listy (dávám si je každé ráno spolu se snídaní:)! Moje spolužačka a kamarádka měla pravdu, že odvádíte zajímavou práci. Kontakt na redakci jsem nenašel, tak děkuju Vám, píše Jakub Čechvala:

Za dnešní den děkuju (ač mě naštvanost odvedla od práce) především za odkaz na text Jiřiny Šiklové. Zaujal mě především svou až prostou ideologií. Kdo je proti základně, radarové či jakékoli jiné, nádherně se před našimi zraky odhaluje. Socioložka (slyšíme ten "logos"!) Jiřina Šiklová udává pro toto odhalování naprosto přímé a jednoduché vymezení.

3. 3. 2007

Dopis začíná autorovou omluvou: Britské listy nečte.

3. 3. 2007

Britské listy jsou nedůvěryhodné, protože do nich píše člen Rady Českého rozhlasu

Odpověď Václava Moravce jednomu čtenáři, kterou v kopii zaslal též Britským listům

Omlouvám se, že propagandistické stránky (čímž mám na mysli Britské listy), které odsuzují pořad, jehož detailní strukturu neznají a nevědí například, že byl pozván sociolog Keller či religionista Štampach, kteří se pořadu podle svého rozhodnutí nezúčastní, nečtu.

(Ne)důvěryhodnost Britských listů je dána již tím, že členem týmu je člověk, který se politicky angažoval. Když pan Čulík káže o důvěryhodnosti médií a odkazuje se na Velkou Británii, měl by začít ve své vlastní redakci.

Aktivistické texty, které veřejnosti přinášejí jen část obrazu britské žurnalistiky podle ideologického obrazu pana Čulíka, jsou smutným obrazem především tohoto periodika.

Je zajímavé, že pan Čulík dlouhodobě kritizuje - a to v míře nebývalé ČT, zatímco Český rozhlas ponechává stranou, protože je v konfliktu zájmů, když členem jeho týmu je člen Rady ČRo. Berte pak takové médium za věrohodné... Přejí hezký víkend.

Srdečně Váš V.M.

2. 3. 2007

Petr Suchý, vedoucí katedry Mezinárodních vztahů a Evropských studií:

  • Domníváte se, že v rámci informování o radaru USA na území ČR dochází k cíleným dezinformacím či mediální manipulaci (ať už ze strany příznivců či odpůrců)?
  • Myslíte si, že je v českých poměrech možné uskutečnit korektní mediální diskuzi na takto (nebo podobně) závažná bezpečnostní témata?

Ano, taková tendence je patrná například u KSČM, nebo iniciativy "Ne základnám". Současně je ale poměrně obtížné přesně určit co je cílená dezinformace a co prostá ignorance -- úroveň znalosti problematiky těmi, kdo se k ní v médiích vyslovují je, až na malé výjimky, velmi žalostná. Za nejvíce dezinformující média v tomto ohledu považuji televizi Nova (zejména pokud se jedná o debaty v pořadu Snídaně s Novou) a Britské listy.

Média a zejména televize dávají v debatách prostor zejména politickým činitelům (stoupencům i odpůrcům základny), představitelům iniciativy "Ne základnám, případně publicistům bez hlubšího vhledu do problematiky.

Petr Suchý, vedoucí katedry Mezinárodních vztahů a Evropských studií, FSS MU Brno.

Obávám se, že u nás k cíleným dezinformacím v rámci kampaně k radaru skutečně dochází. Aby bylo možno o celé věci říci více, musel by člověk znát odpovědi na některé otázky. Např. za jakých podmínek svěřilo Ministerstvo zahraničních věcí vypracování výzkumu k postojům veřejnosti k radaru firmě sociologa Ivana Gabala. Z jakého titulu byl sociolog Ivan Gabal přítomen v listopadu 2006 v Rize na jednání špiček NATO. Proč má právě tento člověk tak velký prostor v Českém rozhlase v souvislosti s informováním o záležitostech týkajících se radaru.

Jan Keller, sociolog, Ostravská univerzita.

Petr Kupka, student Bezpečnostních studií na FSS MU, se zeptal různých lidí, co si myslí o tom, jak média informují o návrhu postavit v ČR americkou základnu. Odpovědi zveřejnil ZDE

2. 3. 2007

Adresováno: Petru Suchému, vedoucímu katedry Mezinárodních vztahů a Evropských studií, FSS MU Brno

Vážený pane profesore,

zaujal nás váš názor, že, jak jste uvedl, "za nejvíce dezinformující média" [ve věci americké základny v ČR] považuji televizi Nova a Britské listy".

Přinesli jsme v češtině jako první informaci o tom, že Američané chtějí v ČR postavit raketovou základnu, a to v červenci r. 2004 ZDE

Od té doby jsme publikovali nesčetné analýzy k této věci a názory pro a proti, mnohé z nich od renomovaných zbrojních odborníků.

Rád bych vás upozornil zejména na analýzy zbrojního odborníka Karla Dolejšího

např ZDE

a také na analýzy Stanislava Kauckého ZDE

Rádi bychom od vás publikovali rozbor, v čem jsou tyto analýzy "nejvíce dezinformující".

Předem vám děkujeme za názor.

S pozdravem

Jan Čulík

Britské listy

(University of Glasgow)

3. 3. 2007

Český rozhlas Radio Wave na vlně 100,7 FM

Zdálky to vypadá jako válka. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Českému rozhlasu pokutu jeden milión za něco, co se posléze u soudu ukázalo jako nezákonné rozhodnutí. A tak si Rada pro rozhlasové a televizní vysílání poslala pro pomoc. Zaslala dopis s žádostí Radě Českého rozhlasu, kde zopakovala tvrzení, na základě kterých neuspěla s žalobou a dokonce si určila lhůtu 30 dnů, do které by měla Rada Českého rozhlasu rozhodnout. Jako kdyby byla jedna Rada druhé Radě podřízena...

Rada Českého rozhlasu (většina pěti členů) poslušně rozhodla. V termínu... Rozhodl jsem se k tomuto rozhodnutí dát jako přílohu zápisu Rady takzavané votum separatum ve kterém objasním okolnosti, za kterých Rada rozhodovala a zveřejním podklady, se kterými byla Rada před rozhodnutím seznámena. Dlužím to těm koncesionářům, kteří Český rozhlas Radio Wave poslouchají. Aby věděli... Protože vědět mají právo. Český rozhlas je i jejich, neboť i oni jsou koncesionáři.

2. 3. 2007

Jak vypadá "televizní publicistika"

Telefon.

Ona:Dobrý den, tady je Veronika Sedláčková z Novy, chtěla bych s vámi natočit rozhovor.

Já: O čem, prosím?

Ona: Vy jste před léty vyhrál lustrační spor... My se těmi lidmi teď zabýváme.

Já: Ne, lituju, k tomu už se nevyjadřuju.

Ona: Ne, prosím vás, chceme to mít vyvážené, dáme vám prostor. Opravdu ráda bych vás v tom pořadu měla. A máme v pořadu paní Vaculíkovou...

Já: Dobře, sejdeme se.

Sejdeme se.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2007 Zaorálek je neinformovaný   
5. 3. 2007 Jiřina Šiklová v OVM   
5. 3. 2007 Co paní Šiklová v televizi neřekla   
5. 3. 2007 Otázky Václava Moravce optikou faktů   
5. 3. 2007 Optikou zákona o České televizi Štěpán  Kotrba
5. 3. 2007 Co mi vadí na České televizi Tomáš  Franke
5. 3. 2007 Děkuji paní Šiklové   
5. 3. 2007 SOUTĚŽ PRO ČTENÁŘE: Mystifikace koulema Jiří  Csermelyi
5. 3. 2007 Základny, "vděčnost osvoboditelům" a český národní zájem Jan  Čulík
5. 3. 2007 Zaorálek je skutečně neinformovaný   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Agitky Českých médií už netáhnou, není divu Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Rozhlas, jak ho vidí staří i mladí? Tragédie! Ivo V. Fencl
3. 7. 2006 Odpovědnost člena Rady a odpovědnost partajního sekretariátu Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 ČTK: Rada žádá ředitele ČRo, aby zastavil přípravy dalších stanic   
23. 1. 2006 Krutá pravda o Rádiu Wave Bohumil  Kartous
20. 1. 2006 Rádio 1 a Reflex: barterově vyměňovaný prostor pro vzájemnou propagaci Štěpán  Kotrba
19. 1. 2006 Potůček teče, vlna se valí... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2006 Vlna spláchne i potůček špíny Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Schwarzenberg - rakouský problém české zahraniční politiky RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2007 Náměstek americké ministryně zahraničí u Paroubka a Schwarzenberga, americký velvyslanec u Zemana na chalupě   
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2007 Zápisky z blázince, aneb Václav Klaus ekonomistickým klimatologem II. Bohuslav  Binka
23. 2. 2007 Stanovisko ČHMÚ ke klimatické změně, překlad "Summary for Policymakers" 4.zprávy IPCC Ladislav  Metelka
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   
15. 2. 2007 Globální oteplování "způsobuje kosmické záření"   
14. 2. 2007 Kysličník - ne oxid Tomáš  Krček

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
22. 2. 2007 Blair oznámil, že stáhne britská vojska z Iráku Jan  Čulík
22. 2. 2007 Vysoký Blairův poradce zkritizoval britského premiéra, že "nedával pozor" při vedení války v Iráku   
21. 2. 2007 Irák: Peklo na zemi Jakub  Rolčík
21. 2. 2007 Blair ve středu "potvrdí rozvrh stažení britských vojsk z Iráku"   
21. 2. 2007 Britská vojska "budou stažena z Iráku do konce roku 2008"   
8. 2. 2007 USA poslaly do Iráku 12 miliard dolarů. Nechaly je zmizet beze stopy   
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku   
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení   

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek