16. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 5. 2007

Spojené státy nedovolí Rusku, aby jim zabránilo ve vybudování protiraketové obrany v Evropě, konstatovala americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová v Moskvě.

"Myslím si, že nikdo neočekává, že Spojené státy dovolí, aby někdo vetoval americké bezpečnostní zájmy," řekla po setkání s ruským prezidentem Putinem.

Sloupek

Přede mnou dnes stojí smrt;
jako uzdravení pro nemocného,
jako vyjití přede dveře po nenadálém zatčení.

Přede mnou dnes stojí smrt;
jako vůně myrhy,
jako posezení pod plachtou po větrném dni.

Přede mnou dnes stojí smrt;
jako vůně lotosů,
jako posezení na břehu opilosti.

Přede mnou dnes stojí smrt;
jako cesta svlažená deštěm,
jako když se muž vrací domů z války.

Přede mnou dnes stojí smrt;
jako když se vyjasní,
jako když objevíš něco, cos dosud neviděl.

Takto přede mnou dnes stojí smrt;
jako když se muž,
který strávil mnoho let v zajetí,
touží vrátit zpátky domů...

Úryvek ze starověké básně uslyšel na přednášce o starém Egyptě a upravil Tomáš Koloc. Báseň je o pocitech člověka, který na smrtelném lůžku přemýšlí o svém životě, nikoli o pocitech sebevraha.

16. 5. 2007

Teď poslouchám ČT1, zprávy a v cca 19.15 hlasatel oznámil, že "mladí komunisté (?) sbírají podpisy proti základně, už jich mají asi 100 000, píše Jaromír Tínek. Zajímalo by mě, proč ČT to převedla na politikum, jako že proti základně jsou jen mladí komunisté,a že to organizují pouze oni.Takhle se dělají zprávy, notabene ve veřejnoprávní televizi?

Už dopředu se vytváří negativní postoj veřejnosti vůči této akci jen proto,že lidi nemají rádi slovo KOMUNISTA.

Prosím Vás, udělejte něco s tím,že to není akce politická, ale akce občanů všech možných vyznání a politických směrů (tak jako v opozici stojí také občané různých politických názorů).

Děkuji.

16. 5. 2007

V úterý 15. května dopoledne mi přišel nevyžádaný email. Odesílatel Rostislav Valvoda z nějakého důvodu zaslal do mé schránky informaci o politicky angažované výstavě. Projekt pokrývá nesvobodné a zmanipulované prezidentské volby v Bělorusku v roce 2006 a uskutečňuje se pod záštitou Václava Havla a brněnského primátora Romana Onderky. Více informací o akci nazvané Volby bez volby naleznete ZDE

Přiznám se, že mám pocity dosti smíšené. Jak totiž napsal jistý vousatý myslitel, nikdo nebojuje proti svobodě vůbec, maximálně proti svobodě těch druhých. Dokonce ani hnusný běloruský režim nebojuje 'proti svobodě' všeobecně, ale snaží se udržet mocenský monopol úzké postsovětské oligarchie v jedné menší zemi, která nemá imperiální ambice. Nejde bohužel o nic až tak výjimečného. V proamericky orientované, avšak rovněž postsovětské Gruzii se prezident Saakašvili a jeho kamarila holedbají volebním ziskem přesahujícím údajně 96% hlasů - a legitimitu této spřátelené autoritářské skupiny na Západě dosud nikdo nahlas nezpochybňuje.

16. 5. 2007

Jestliže americké úřady předem nevydají povolení americkému občanovi k návštěvě Kuby, takový občan nesmí na Kubu jet. Tento zákaz je součástí širokého obchodního embarga proti Kubě zavedeného již v r. 1962.

Jen několik málo dní po zprávě o tom, že je v Saúdské Arábii ženám zakázáno být hosteskami ve výstavních stáncích, byť se jednalo o mezinárodní výstavu o vzdělání, jsme četli o tom, že ve Spojených státech se vztahuje zákaz navštívit Kubu jak na ženy tak i na muže, pokud nedostanou zvláštní povolení k takové návštěvě.

Americký režisér Michael Moore Kubu bez povolení navštívil a co horšího, on tam dokonce filmoval. Filmový režisér se prostě nezapře a má nutkání filmovat i tam, kde mu to jeho vlast nedovoluje. Proto proti němu zahájilo americké ministerstvo financí vyšetřování a písemně mu to sdělilo.

16. 5. 2007

V pátek 18. 5. 2007 by se měla setkat delegace EU vedená německou kancléřkou Angelou Merkelovou s ruským prezidentem Vladimírem Putinem na klíčovém summitu EU-Rusko. Mezi Evropskou unií, USA a Moskvou stoupá napětí. Ve vztazích Západu a Ruska nastalo obtížné období, připustila ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová před návštěvou Moskvy. Méně radikální byl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který přiletěl do Moskvy hned po ní, aby zachránil osud summitu Evropské unie s Ruskem, který se v pátek schází v Samaře.

Jisté je, že ještě nikdy se v uplynulých letech nenahromadilo mezi Ruskem a jeho západními partnery tolik problémů, jako právě nyní. Špatnou zprávou je, že moskevská jednání obou zahraničních ministrů přinesla pouze jejich výčet, ne jejich řešení – byť podle Putinových slov „sláva bohu, konflikty mezi námi nejsou, jsou jen odlišné názory“. A seznam sporných témat není krátký:

16. 5. 2007

tisková zpráva Greenpeace

Praha, 16. května -- Česká kancelář Greenpeace dnes spolu s dalšími vlastenci přivítala ohlášené pokračování právě vydané knihy Václava Klause. Zatímco první svazek nese název Modrá, nikoli zelená planeta, připravovanou studii autor vybavil výmluvným titulkem Placatá, nikoli kulatá Země. V pokračování svého vizionářského počinu z oboru klimatologie profesor Klaus přesvědčivě vyvrací tvrzení levičáckých alarmistů, podle nichž je Země kulatá. Kniha, jejíž vydání předem vřele přivítala The Flat Earth Society, přináší překvapivě duchaplnou obhajobu nerelativizujícího a nekonstruktivistického přístupu ke kosmologii a geografii od muže, který jednoduše má pravdu.

16. 5. 2007

O ubohé úrovni českého mediálního diskursu vypovídá výmluvně to, že se česká média vůbec zabývají výstředním amatérským pokusem Václava Klause přispět k debatě o globálním oteplování. Klause v této věci v mezinárodním kontextu nikdo neposlouchá a jeho argumentace je irelevantní a komická. Česká média se jen ponižují tím, že této substandardní práci dávají vůbec prostor. Je to opět příklad toho, jak se veřejný diskurs v ČR zabývá irelevantnostmi.

Je sice samozřejmě záslužné přinášet do veřejného prostoru kontroverzní a nové názory, ale musejí mít alespoň minimální míru profesionality a racionality. Jinak se dostáváme do virtuálního světa a to se právě v důsledku nesmyslně široké pozornosti vůči Klausově knize v ČR opět stalo. Jako by nebylo mnoho daleko důležitějších argumentů a témat.

16. 5. 2007

Několik autorů na stránkách Britských listů již prezentovalo svůj názor na expozici rozřezaných naaranžovaných těl. Názorová různost je zajímavá, přesto nepřináší přirovnání, které je jistě velice užitečné. Jde o základní rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí. Anatomická pitva je základní součástí výuky lékařství. I v dalších zdravotnických i nezdravotnických profesích (Policejní akademie, Pedagogická fakulta a další) se studenti v rámci výuky účastní anatomické pitvy. Prezentace pitvaného lidského těla je nevyhnutná pro pochopení anatomických a funkčních vztahů mezi orgány, tkáněmi, a bez názorné ukázky anatomickou pitvou ji lze jen stěží nahradit (přesto existují fotografické atlasy, 3D atlasy, multimediální učebnice).

Všem anatomickým pitvám ovšem předchází rozsáhlé pojednání o etice práce s mrtvým lidským tělem. Samotná pitva je prezentována jako akt v podstatě pietní, kdy narušujeme integritu kdysi živého člověka. Přitom nejdůležitějším úkolem je, zachovat mrtvému tělu jeho důstojnost.

16. 5. 2007

S hlubokým úžasem jsem si přečetl článek Štěpána Kotrby "Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí". Pokud máte zájem zpytovat své svědomí, doporučuji vám zadat do internetového vyhledávače vhodné výrazy, například: Čína trest smrti, Čína lidská práva. Udělal jsem to a výsledek je velice smutný, tak jako dojem z vašeho článku, píše Jan Pacovský. Jak by se vám líbilo, kdybyste byl odsouzen a popraven, za vaše náboženské přesvědčení anebo za činnost v Britských listech, a vaše tělo, vytvarované do "vkusné" formy například dirigenta, se ocitlo na výstavě Bodies.

To by se vám v Číně mohlo stát a nikdo by se vás, ani pozůstalých, neptal, jestli s tím souhlasíte.

Reakce Štěpána Kotrby: Mrtvola nesouhlasí, ani neprotestuje, mrtvolu žerou červi. A je jedno, jestli zemřela ve "válce proti teorismu", roztrhána minou, anebo na rakovinu či infarkt z "politického" pronásledování. A kdyby někdo po smrti naaranžoval mé tělo do podoby dirigenta, bylo by mi to už fuk a vám nejspíše také, pokud nevěříte na život věčný... Nejlepším výsledkem snah po otevření čínských hranic západnímu světu by bylo, kdyby to Čína udělala jednostranně - ihned a naráz. Chtěl bych vidět evropskou "demokracii", jak by se vyrovnala s nastalou "žlutou" migrační vlnou... Ameriku dělí od Číny oceán a vychytralá teze mezinárodního práva, že o azyl lze požádat pouze v prvním "demokratickém" státě. Čili kdekoliv, ale ne v USA... Přemýšlejte. Přijde velmi rychle doba, kdy i Evropa obnoví trest smrti, protože nápad zločinnosti při zmateně zpolitizovaném liberálním zákonodárství a neexistenci společné kultury a "desatera" už dnes vede k chaosu na ulicích. A ještě jena poznámka: Přibližně stejný výsledek dotazování byste dostal, kdybyste do Googlu zadal "Falun Gong"+propaganda. Ještě plastičtější obrázek dostanete, když zadáte USA + "public diplomacy" +"Public Affairs". Britské listy tyto subverzní mediální manipulace zmiňovaly v řadě zemí a řadě případů, včetně aranžovaných barevných revolucích v postsovětských republikách.

Financování "neziskových" struktur TÉMA BL

Pozn. JČ: zastávám názor, že je nutno projevovat úctu k mrtvým, tato úcta je skutečně spíš pro pozůstalé. Štěpán Kotrba má jistě pravdu, že "kdybych byl mrtvý, bylo by mi to fuk".

Avšak takovéto zacházení s mrtvými těly je pro živou společnost dehumanizující a je to známkou příliš silného vlivu státu nad jednotlivcem, k čemuž se nyní ještě bohužel přidává vliv komerce. Vliv nelidských totalitních zákonů, aplikovaných nekontrolovatelnými autoritativními úřady, fungujícími v situaci bezbřehého volného trhu, je snad to nejhroznější, co si dokázala lidská společnost kdy vymyslet. Pokud byly osoby, použité na výstavě Bodies, v Číně popraveny, je to absolutně šokující a nepřijatelné.

Na rozdíl od Štěpána Kotrby doufám, že západní demokratické společnosti neobnoví trest smrti: je známo, že nemá odstrašující účinek. Funguje pouze jako pomsta, a nad tu se snad civilizovaná společnost povznesla. Účelem justičního trestu má být zamezit zločinci, aby škodil, případně, pokud to lze, ho převychovat (je to sporné, zda je to možné), nikoliv se mu mstít. To by byl barbarský, středověký způsob jednání.

16. 5. 2007

Původně jsem se nechtěl vyjadřovat ke kontroverzní pražské výstavě upravených mrtvol vůbec. Nepovažuji ji za příliš významnou událost, byť souhlasím s názory Jana Čulíka, že její komerční zázemí, její jakési "vytěžování" lidských ostatků za účelem zisku, je velmi blízké postojům někdejších nacistických průmyslníků. Je dobré o tom hovořit a uvažovat, proč naše civilizace, v tomto případě reprezentovaná např. církvemi a vědeckou etikou, odmítá byznys s lidskými ostatky. Co mne však přimělo napsat tento krátký je článek, je tvrzení obhájců oné výstavy, že kdo spatří ony vystavené mrtvoly, poznává lidské tělo, nebo dokonce jeho krásu.

To je velký omyl. Lidské tělo je živý organismus, ne kýčově upravená mrtvola.

16. 5. 2007

Věnováno druhé velké události v Táboře po roce 1990 -- rekonstrukci tratě Budějovice-Praha. (Tou první byla operetní dodělávka obchoďáku, kterou lokální šmíráci popisují jako drama).

Věnováno i vzpomínce na Pařížskou třídu, jejíž kariéra počala velkoměstským mindrákem pražských konšelů a vyvrcholila stavbou Stalinova pomníku, jenž bylo možno nerušeně obdivovat ze Staroměstského náměstí díky Pařížské třídě.

Příjemný život ve městě, - jéje, kdo z městských je proti tomu! Moci větrat oknem, nebát se, že mi dítě přejede auto, neinhalovat spouštěče astmatu, alergeny a kancerogeny z výfukových plynů, nemít zničené srdce a psýché hlukem. Ale to ještě není příjemný život, to jsou samozřejmosti prosazované pro všechny, nejen pro privilegované, obyvatele v evropských městech! Ovšem Tábor v Evropě úplně neleží.

16. 5. 2007

tisková zpráva

Ve čtvrtek 17.5.2007 uplyne 12 let od doby, kdy byl příslušníky čínských ozbrojených složek unesen 11. tibetský pančhenlama Gendün Čhokji Ňima. Dodnes je čínskou vládou držen na neznámém místě.

U příležitosti tohoto smutného výročí pořádá Občanské sdružení Lungta před Velvyslanectvím Čínské lidové republiky shromáždění za účelem předání petičních archů, požadujících propuštění pančhenlamy, velvyslankyni ČLR paní Huo Yuzhen.

16. 5. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Východoněmecká Strana levice se dostala do parlamentu v Brémách

V neděli se konaly volby v Brémách, v nejmenší zemí SRN, která má jen 663 000 obyvatel. A vědělo se už předem, že strana sociálních demokratů SPD ve srovnání s posledními volbami přijde o část voličských hlasů, ale že i tentokrát zůstane nejsilnější stranou. Tak vlastně se zdálo být všechno víceméně jasné. Dopadlo to tedy taky tak, ale přesto úplně jinak, než si sociální a křesťanští demokraté a také liberálové přáli. Ale stalo se, že křesťanští demokraté litovali, že sociální demokraté nedostali více hlasů...

Vlastně je to divné, když političtí soupeři nejsou rádi, že jejich oponent a největší strana v zemi dostal ve volbách míň hlasů, ale v Brémách k tomu letos došlo.

16. 5. 2007

Aneb o kupčení s pseudoargumenty ve hře na "jako že je to dokument" (2. část)

Jde-li o "dokumentární" cyklus, těší se zvláště náročný divák na podnětné informace. BBC je známa celou řadou kvalitních pořadů. ČT2 zrovna teď připravila jeden, dozajista širší zájem vzbuzující program převzatý z repertoáru BBC. Koho by nezajímaly překvapující "zázraky" Ježíšovy? Tím zajisté svrchovaným zázrakem pak je tradičně předávaná zvěst o Ježíšově "zmrtvýchvstání". Je mi dost málo pochopitelné, jak lze níže komentovaný program bez rozpaků převzít a dokonce následně pustit na obrazovky bez přiměřeného komentáře.

16. 5. 2007
snad nikoliv reakce na glosu "Péro Václava Moravce na prodej"

16. 5. 2007 09:22:40 - Přeji pěkné středeční ráno, velice se omlouvám - došlo k chybě a akce, která byla plánována na 22. května od 14:30 v Reprezentační prodejně ČRo a ČT (prezentace per s emblémem pořadu Otázky Václava Moravce a zároveň autogramiáda Václava Moravce) je zrušena. Ještě jednou se omlouvám a děkuji Vám za pochopení. S přátelským pozdravem Dagmar Krtičková, manager (sic!) marketingu, Česká televize ......s námi máte informační náskok. Od ledna hodinové Události, denně od 19,00 na ČT. ČT+ ... časopis plný televize. 2x měsíčně 90 stran čtení pro celou rodinu.

16. 5. 2007

Úvodem svého krátkého textu bych rád předeslal, že Václava Klause nevnímám pouze jako politika a ekonoma, ale také jako člověka, který se již několik let pohybuje na českém "trhu idejí". Je to přesně ten případ myslitele, s jehož názory nesouhlasím, ale které jsou často formulovány dostatečně precizně a konzistentně, aby umožnily rozumnou kritiku. Tím více mi vadí jeho "angažmá" v kauze nové budovy Národní knihovny, kterým popírá několik tezí, které již několik let opakuje a hájí.

16. 5. 2007

Ve svém článku "Gesta, symboly, mýty a metafory -- atributy populismu" napsal Václav Chyský, že syn jednoho z obžalovaných ve stalinském procesu, Ludvíka Frejky, šestnáctiletý Tomáš, žádal 22. listopadu 1952 v rozhlase a v tisku trest smrti pro svého otce a že dva měsíce po popravě svého otce spáchal sebevraždu.

Pan Václav Chyský posléze zjistil, na upozornění Bohuslava Hubálka, že výrok o údajné sebevraždě Frejky juniora se nezakládá na pravdě. Na MV ČR mu bylo potvrzeno, že Tomáš Frejka jr. žije v USA.

16. 5. 2007

Opět je to tu. Další důkazy o vzájemné a zakořeněné nenávisti mezi Palestinci. Další násilí, které je snímáno a představováno s profesionálním grifem asi tak, jako že prší, když je nám řečeno, abychom se podívali z okna. Nedávno skončilo jednostranné příměří uzavřené mezi palestinskou vládou národní jednoty a Izraelem. Opět ale byl Hamas tím ničemou, který zazdil "mírový proces" na Blízkém východě.

Přestože je nám stále neurvale předhazováno, že existuje něco jako jaderná hrozba ze strany rošťáckého Íránu, průzkumy veřejného mínění, které byly uskutečněny v Egyptě, Jordánsku, Maroku, Saúdské Arábii, Libanonu a Spojených arabských emirátech, hovoří poněkud jinak. 80% dotázaných považuje americko izraelskou politiku za největší hrozbu v regionu a pouhých 11% z nich udává, že největšího strašáka představuje médii démonizovaný Írán. Pikantní je skutečnost, že většina z těchto zemí je strategickým spojencem nejen USA, ale i Izraele. Průzkumy veřejného mínění prováděné (opakovaně) ve státech Evropské unie dávají na vědomost, že kolem 60% dotázaných považuje za největší hrozbu světovému míru, překvapivě, izraelskou politiku.

F. William Engdahl: A Century of War: Anglo-American Oil Politics and the New World Order  (Století válek: Anglo-americká ropná politika a Nový světový řád)
16. 5. 2007
F. William Engdahl

Na schůzce Vladimíra Putina, francouzského prezidenta Jacquese Chiraca a německé kancléřky Angely Merkelové v září 2006 v Paříži se Rusko projevilo jako znovu se vynořující světová velmoc. Nové Rusko získává na vlivu řadou strategických tahů s využitím svých geopolitických aktiv v energetice – především v oblasti ropy a zemního plynu.

Přitom lišáckým způsobem využívá strategických nesmyslů a politických omylů Washingtonu. Nové Rusko rovněž zjišťuje, že nebude-li jednat rozhodně, brzy se ocitne v obklíčení a v kleštích vojenského rivala, USA, a k obraně mu zbývá málo prostředků. Tato válka, o které se mnoho nehovoří, je bitvou s nejvyššími sázkami ve hře na scéně současné světové politiky. Z hlediska washingtonských stratégů jsou Irán a Sýrie pouhou předehrou k Velké Konečné Ruské Hře.

15. 5. 2007

Někdy je dobré počkat s publikací tiskových zpráv několik měsíců, aby se tak prověřilo, zda obsahují fakta nebo jen floskule. K čemu vedlo sloučení kontrarozvědky s rozvědkou, vidíme dnes. Na zemi se povalující taška s klíčovými spisy, které policie vede na uprchlého podnikatele Krjčíře, jejíž obsah si kopírují brněnští feťáci zrovna v tu chvíli, kdy zvlášť dobře utajená delegace zástupců policejního prezidia a ministerstva spravedlnosti , kriminalistů z protikorupční služby, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a žalobců z vrchního státního zastupitelství odlétá do Johanesburgu - to je typická ukázka stavu, ve kterém se nachází stát. Řediteli sloučených tajných služeb je to jedno, i když právě on je povinnen vědět. Skoro vše. "Každé slovo, které nyní řeknu k této kauze, snižuje šanci Česka na vydání," řekl minulý čtvrtek serveru Aktuálně.cz ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil... |koš

tisková informace stínového ministra vnitra ČSSD Františka Bublana z 10. 1. 2007

Jmenování ředitele BIS současně ředitelem ÚZSI s sebou nese několik vážných právních problémů. Účinností zákona č. 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů se od 1. ledna 2007 tyto právní problémy ještě dále rozšiřují.

15. 5. 2007

Ve středu 9. 5. 2007, kolem osmé hodiny večerní, šel pan Tomáš se slečnou Nikolou Jaselskou ulicí. Zhruba u čísla popisného deset spatřili u nějakého automobilu s kouřovými skly stát kufřík. Nikde nikdo okolo. Kufřík vzali a zjistili, že zjevně obsahuje spis superhledaného "zločince" Radovana Krejčíře. Zde vznikla Tomášova osudová chyba, když kufřík rovnou nezahodil, nebo se ho jakýmkoliv jiným způsobem okamžitě nezbavil. Naopak kouzlu představy o snadném výdělku podlehl a začal spekulovat jak na to. ... Ve čtvrtek večer si takhle Tomáš vařil doma pervitin, když si policisté přišli zpátky pro kufřík. Ten jim pochopitelně s příslibem, že nikdo o ničem neví vydal. Strávil noc na Policii na Příční a má rozebraný telefon. Vypadá to s ním bledě, byl už jednou v kriminále, má podmínku a teď zase tohle..

"Skutečný" příběh kufříku je na www.informacezbrna.cz, píše redaktor Marek Adámek ze serveru "Informace z Brna". Odtud to dostala Sabina Slonková. Poprvé zde byly také publikovány další dva existující okopírované listy dalších spisů z kufříku z Jaselské ulice. Další fotokopie s největší pravděpodobností neexistují a tak je snad nebezpečí úniku informací z citlivé kauzy zažehnáno.

15. 5. 2007

"Amerika nezaplatí pouze svými mrtvými. Pentagon se snaží umlčet ekonomy, kteří předpovídají, že několik desetiletí péče o zraněné bude stát neuvěřitelných 2,5 bilionu dolarů". Informuje o tom článek britského magazínu New Statesman z 12. března 2007.

15. 5. 2007

Technická odpověď tazateli s lidově srozumitelným přirovnáním...

Jinými slovy, lidově - mám nějaký výkon vysílače, "nacpu ho do impulzů" a mám větší výkon v jediném impulzu a když ten impulz pak vysoce směrovou anténou dále "nacpu" do velmi úzkého paprsku, dostanu tam ještě víc výkonu (podobně funguje "šajn z baterky"). Čím větší reflektor, tím víc světla dostanu do velmi malého bodu. Zbytek výkonu se parazitně vyzáří do nežádoucích bočních směrů a dozadu (laloky) -- v podstatě jde o ztráty (baterkou si taky nesvítím jen na objekt, ale též na svoje boty)...

15. 5. 2007

Michael Hauser a kol., Sociální stát a kapitalismus

Vydal Socialistický kruh, a.s., vytiskl Svoboda servis v Praze 2007

3 části, 306 str.

Motto: "Sociální stát už dávno není samozřejmostí, ale mnohé jeho instituce nadále existují. ...můžeme prohlásit, že sociální stát, který dával naději na postupné vyřešení sociální otázky a na harmonii vztahů mezi prací a kapitálem, je minulostí." (recenzovaná publikace, str. 73)

Péčí nakladatelství Socialistický kruh a Svoboda servis byla vydána velmi podnětná a inspirující publikace "Sociální stát a kapitalismus". Je koncipována jako sborník statí a vystoupení řady odborníků, zabývajících se příslušným tématem. Velkou výhodou takového přístupu je, že je možno prezentovat široký rejstřík názorů pokrývajících různé aspekty problematiky související s pojmem sociální stát, takže v předložených textech můžeme objevit řadu velmi fundovaných ekonomických, sociologických, historických i politologických komentářů.

X band radar - HQ USPACOM
15. 5. 2007

Ukázka z knihy Mezinárodní politika Oskara Krejčího

Nakladatelství Ekopress přichází v tyto dny na trh s třetím upraveným a rozšířeným vydáním mimořádně úspěšné knihy Mezinárodní politika (ISBN 978-80-86929-21-7, 3. aktualizované a rozšířené vydání, 744 stran; 19 map, 80 tabulek, 38 schémat, 19 grafů) od spolupracovníka Britských listů, univerzitního profesora Oskara Krejčího.

Jako příklad hledání intelektuální orientace zahraniční politiky mocností může posloužit v 6. kapitole zmiňovaný vývoj sovětských názorů na otázky války a míru, ale také svár mezi konzervativním a liberálním myšlením v USA v době studené války. Složitější je zmapování doktrinálního a strategického myšlení, přičemž je nutné mít i na paměti, že se v dokumentech často doktrinální a vojensko-strategické úvahy i pokyny úzce prolínají. Jako příklady aktuálního stavu doktrinálního a strategického myšlení lze uvést Bushovu doktrínu z roku 2002, která byla upravena v roce 2006, ale i politicko-vojenskou strategii NATO z roku 1999, která Bushovu koncepci předznamenala. Pozoruhodné je srovnání těchto dokumentů se zahraniční doktrínou Evropské unie z roku 2003.

15. 5. 2007

Arogance českých politiků dosahuje vrcholu. Své pohrdání občany, které považují za nezodpovědné a v podstatě hloupé stádo ovcí, se již ani nesnaží příliš skrývat. Podle nich nejsme schopni rozhodovat o vlastní zemi, a tak toto právo přisuzují jen sami sobě, a to včetně práva na faktické postoupení části území České republiky cizí armádě a rozhodnutí o našem podílu na dalším kole světových závodů ve zbrojení.

15. 5. 2007

Pan František Řezáč píše:

"Ale ve všech školách, úřadech, nemocnicích atd., se pořád čeká na zestárnutí jako na hlavní "kádrový předpoklad". Proto třeba slibovat nápravu ve školství je čirý klam, o policii nemluvě. K chirurgickému řezu se nikdo neodváží, vždy se prosadí status quo a spokojenost s málem, alespoň trochu jistým. Pokud se latentní generační konflikt nevyřeší, nelze čekat od mladých nic než pasivitu anebo zoufalý protest."

Dojem pana Řezáče chápu. Pokud někdo vstoupí například do budovy Národní knihovny, může nabýt dojmu, že omylem vstoupil do domova důchodců. Je to opravdu první dojem. Nicméně zestárnutí není "kádrový předpoklad" v tom smyslu, ve kterém se mu jeví. Je pravda, že státní zaměstnanci jsou odměňováni za každý rok služby zvýšením platu, ale toto zvýšení činí kolem 100 korun měsíčně za rok služby - tedy za rok služby si státní zaměstnanec může navíc měsíčně zaplatit v hospodě dvě kávy. Jedná se o zvýšení platu, které můžeme nazvat v lepším případě symbolickým, v horším případě urážlivým.

15. 5. 2007

Když nás bolí hlava, tak co, vezmeme tabletku proti bolesti. Podvedli jsme tím tělo, jež nám skrze bolest vzkázalo, že něco není v pořádku. Odstranili jsme symptom a přestali pátrat po příčině, která bolest způsobila. Příště to uděláme stejně, jen nakoupíme více tablet.

Studenti nejeví zájem o určitý předmět a zhrzený učitel vyčte žákům jejich nezájem o studium, neúctu k rodičům, kteří jim dopřávají, co jim na očích vidí, a hazard se svou budoucností. Napětí v hodinách narůstá, otrávení studenti provokují k dalším výčitkám a učitel láteří, že za ty peníze... I on řeší symptomy a nepátrá po příčině. Možná by ji objevil, kdyby se zeptal kolegů, proč je v jejich hodinách tak živo.

14. 5. 2007

Úpravy křižovatky u Národního divadla a přeložení cyklotrasy A1 z Národní do přilehlých ulic se dočkáme už brzy, neboť k zabití cyklisty tam zajisté dojde v nejbližší budoucnosti.

Praha se žene za svými 450 kilometry cyklostezek a cyklotras, které, jak hlásaly předvolební plagáty primátora Béma, tu mají být do roku 2010. Inu bylo by to dobré, to ne, že ne. Horší je, že ten běh je během přes mrtvoly, a to doslova.

Celá ta záležitost s cyklotrasami se pražské radnici vymyká z rukou. Co čert nechtěl, lidi ty cyklotrasy začali používat. Zdá se mi, že mnohé pražské radní a projektující inženýry ani v tom nejhorším snu nenapadlo, že by po jimi navržených cyklostezkách a cyklotrasách mohl někdo jet, natož pak že by ten cvok snad jel na kole.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Michael Marčák: Furt se ti na tom radaru něco nelíbí, teď zas design !
16. 5. 2007

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 USA budou ignorovat obavy Ruska z protiraketového štítu   
16. 5. 2007 Česká televize znovu záměrně manipuluje se skutečností   
15. 5. 2007 Přinesou Američané s radarem do ČR nový, zázračný zdroj elektrické energie? Jan  Neoral
15. 5. 2007 Protestní hnutí občanů - hlasujte pro referendum Milan  Valach
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
14. 5. 2007 Plzeňští Zelení odmítli americký radar, Schwarzenberg ho prosadí i přes odpor v NATO   
14. 5. 2007 Veřejnost má právo se vyjádřit k radarové stanici USA   
14. 5. 2007 Diskuse o radaru v Rokycanech a v Příbrami   
14. 5. 2007 Usesení plzeňských Zelených: Jsme proti základně a chceme referendum   
11. 5. 2007 Občánku, a co teď?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)