22. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 2. 2007

Theodore Postol, vědec na americkém Massachusetts Institute of Technology, argmentuje, že v důsledku kulatosti zeměkoule by americký radar prvního varování, který je umístěn v Británii v yorkshirské vesnici Fylingdales, neviděl rakety, odpálené z Íránu proti americké základně v Česku a v Polsku. Poukazuje na to Philip Coyle, odborník na raketovou obranu z Center for Defense Information v USA a zdůrazňuje, že z tohoto důvodu jsou americká tvrzení, že by radarový systém ochránil i Polsko a Českou republiku, zavádějící.

V článku, publikovaném ve Financial Times, se dále praví (slovy polského zpravodaje) že ruská varování před postavením americké raketové obrany v ČR a v Polsku "ženou ČR a Polsko" blíže k USA. Americký raketový systém má však chránit východní pobřeží USA před jaderným útokem z Blízkého východu a americké základny umístěné ve střední Evropě nijak neprospějí obraně České republiky či Polska. ČR a Polsko ale vidí americkou přítomnost jako štít proti ruskému vlivu a chtějí základny postavit z vděčnosti za to, že USA pomohly porazit Sovětský svaz.

I když si pravicové vlády ve Varšavě a v Praze přejí zahájit jednání s Američany o stavbě základen, počet odpůrců základny v obou zemích podle průzkumů veřejného mínění podstatně převažuje nad počtem občanů, kteří jsou pro základny.

Podle některých vědců by bylo umístění radarové základny u Jinců v ČR příliš daleko na Západě. Ze zeměpisného hlediska by měl být ideálně radar spíš v Litvě, v Bělorusku, v Rusku, na Ukrajině či v Gruzii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Ivan Diviš

Zlo kulaté rys tu pije
kulečník musí být zaprášený
zlo už je v rybách

Prokletý žaludek žlutá žluč
visací visíš na háku daleko od Aljašky
grizzlyho drápů atakujícího losa

Blbe u koho si míníš stěžovat?
Souvit? Zinkový pult?
poblití češi šri Bunda Kundalini

Mínili vytahovat boha z páteře
Kdo má tebe vytahovat z vyjetého oleje?
Boží oko všechno vidí
hostinský tě neošidí

jenže začít u svého geniálního srdce
jenže zkrotit zlatou
souloživou mladost

ze sbírky Žalmy, BB art, Praha 2003 vybral Štefan Švec

22. 2. 2007

Ve svém čtvrtečním sloupku v Právu se Jiří Hanák rozzlobil na lidi demonstrující proti americké protiraketové základně. Na první pohled má pravdu. Některá vulgárnější hesla na transparentech neodpovídají ani mému vkusu. Následně ovšem vyslovuje podezření, že za protesty stojí KSČM, aby přešel k obecnějšímu odsudku, že je vlastně jedno, kdo tyto protesty organizuje. Podstatné je, že jsme mlčeli, když zde byly umístěny ruské rakety a tak podle něj máme mlčet i nyní.

22. 2. 2007

Již mnoho let vede Václav Klaus svůj boj za hodnoty otevřené, demokratické společnosti proti všem, kteří ji podle jeho názoru ohrožují. To je myslím samo o sobě sympatické. Současný český prezident navíc dokázal hned v několika polemikách (týkajících se například byrokratizace Evropské unie či krize v České televizi) hájit svou pozici velmi silnými a přesvědčivými argumenty. Na rozdíl od mnoha dalších českých politiků tedy není pouze prázdným, ničemu nevěřícím mluvkou. A to je rozhodně sympatické.

Bohužel však existují otázky, které Václav Klaus nechce, nebo neumí řešit argumentačně, s kritickým a sebekritickým odstupem. Otázky, u kterých nepotřebuje znát a používat fakta, u kterých nepotřebuje zkoumat realitu. Otázky, na které mu, jako ostatně všem dogmaticky věřícím, stačí jako odpověď jen jeho vlastní víra.

Jak jinak si totiž vysvětlit rozhovor Václava Klause z Newsletteru Centra pro ekonomiku a politiku ZDE, který svou atmosférou i způsobem argumentace připomíná žargon upřímných neofytů-komunistů třicátých let či naopak absurdní články Jaroslava Haška z doby o deset let dřívější. Ale dříve než se pustíme do hodnocení, podívejme se na zmíněný rozhovor.

22. 2. 2007
tisková agentura GITA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a stínový ministr zahraničních věcí sociální demokracie Lubomír Zaorálek se dnes sešli se zástupci iniciativy Ne základnám Janem Tamášem, Janem Bednářem a Janem Májíčkem. Jejich stanoviska na současnou nabídku USA směrem k České republice jsou totožná -- ne radaru USA a ano referendu.

22. 2. 2007
Se spojenectvím je to jako v lásce. V té se musí neustále deklarovat, že mám toho druhého rád, a to slovy i skutky. Spojenectví ohledně radarové základny je skutek, kterým právě deklarujeme svou vůli být spojencem Spojených států amerických.

Jaromír Štětina

Ještě není čas, abychom se chovali jako Ghándí. V rozhovoru pro tiskovou agenturu GITA to řekl senátor Jaromír Štětina (bezpartijní, zvolený za SZ). Podporuje proto instalaci radaru USA na území ČR a hájí zahraniční politiku Spojených států amerických, v jejímž rámci nejsou výjimkou ani vojenské údery. Vypráví v této souvislosti o válkách, kterých byl účasten v roli novináře i o tom, co mu prý u nejedné sklenice vodky povídali ruští generálové.

22. 2. 2007

Sir Jeremy Greenstock, bývalý britský velvyslanec u USA a první britský velvyslanec v Iráku, se vyjádřil, že premiér Blair v klíčových prvních dnech a týdnech po osvobození Iráku "nedával pozor".

Greenstock odsoudil britskou vládu, že nepředvídala, že v Iráku dojde k povstání: "Ve dnech po vítězství dne 9. dubna 2003 nedostal nikdo, zdá se mi, příkaz, dát přednost bezpečnosti Iráku. Vytvořit bezpečnost na ulicích. Neexistovala policie. Neexistovala armáda, kromě vítězných invazních vojsk.

A neexistoval žádný americký generál, který by býval měl odpovědnost zajistit, že prvním úkolem každé vlády - a my jsme byli vláda - je udržet v ulicích pořádek. Od začátku existovalo vakuum, které velmi rychle zaplnili plenitelé, sabotéři, zločinci, povstalci."

22. 2. 2007

Ne, některé věci si prostě líbit nenechám. Nenechejme! Jednou z nich je strkání hlavy do písku českého Ministerstva zahraničních věcí. A tak jsem zopakoval svůj dotaz z prosince. A pěkně doporučenou poštou, tušil jsem, na co to budou hrát:

22. 2. 2007

MATURITY V ČR:

V posledních dnech se velmi často diskutuje o státních maturitách. O tom, zda je odložit od dva roky, zda je spustit za rok, nebo zda v příštím roce začít pouze českým jazykem a cizím jazykem a zbytek odložit o rok. Zúčastnil jsem se školení budoucích hodnotitelů státní maturity a dospěl k tomu, že odložení o dva roky je nejen nezbytné,ale přímo nutné, pokud nemá dojít k naprosté degradaci maturitní zkoušky z českého jazyka. Ředitel Cermatu a někteří další v televizních vystoupeních a v tisku píší o tom, že zkouška z českého jazyka je připravena a může začít třeba okamžitě. Není to pravda, dovoluji si vás poskytnout postřehy a názory učitelů (na školení jich bylo 17, ani jeden nebyl pro takovouto podobu státní zkoušky z českého jazyka). Opravovali jsme budoucí strukturovanou písemnou práci.

22. 2. 2007

Tiskové prohlášení Otto Jelínka

V posledních dnech se v médiích objevily informace, že jsem jako bývalý externí konzultant společnosti BAE Systems měl v souvislosti se smlouvami na nákup a pronájem Gripenů spolu s jinými osobami údajně zprostředkovávat úplatky některým představitelům české strany. Takové náznaky a podezření v českých i zahraničních médiích kategoricky odmítám. Prohlašuji, že jsem připraven plně spolupracovat při policejním vyšetřování celé záležitosti.

22. 2. 2007

O lustracích:

Nepochybně je, a bojím se, že takovéhle blbosti budou ještě přibývat. Ale nezdá se mi, že by to byla otázka nesoudnosti. Nemohu se totiž zbavit pocitu, že vyvolávání "lustračních" afér slouží ve většině případů k odvádění pozornosti veřejnosti od věcí, které by se skutečně měly řešit, píše Vladimír Boleslav:

Ty "lustrační" mají oproti jiným uměle vyvolávaným aférám výhodu, že jde o záležitosti, o kterých třetina populace nemá už dnes žádné povědomí, kromě toho, že KSČ byla zločinecká organizace, milicionáři (samozřejmě šmahem) byli z ní ti nejhorší lumpové (LM = SS - viz i takový RESPEKT) a spolupracovníci StB byli hnusní udavači.

Tím jsou poměrně účinné, zvláště jsou-li namířeny na osobnosti veřejně dobře známé (v poslední době Nohavica, Tošovský a Lambert).

22. 2. 2007

Sjezd českých zelených:

Měl bych se tetelit zadostiučiněním čta o výsledcích právě skončeného sjezdu Strany zelených. To proto, že jsem na jaře 2006 z jediné strany mého života dobrovolně vystoupil. Ale zadostiučinění ani radost z toho, jaký jsem dobrý předvídač, se ne a ne dostavit, píše Stanislav Vozka:

22. 2. 2007

Britský premiér Tony Blair oznámil ve středu v poledne v Dolní sněmovně, že sníží počet britských vojsk v Iráku o 1600 mužů. Referuje Jan Čulík.

(Odvysíláno v ČRo 6.)

20. 2. 2007

Aneb: ještě budeme nadále ve stínu senzačních senzibilů?

Z našeho "informačního" menu ještě nezmizely úvahy o reálných vazbách jedné "senzibilky" na ještě viditelnější divadlo z Ruzyně těchto dnů. V současném medializovaném prostředí se může zdát, že slovní pentle ospravedlní málem jakýkoli ne dost prozíravý čin. Jako kouřová clona okamžitě poslouží třeba odkaz na nesolidnost opozice, která hledá jakékoli "záminky" ke své destruktivní kritice. Lze považovat za přiměřené, že v době, kdy věda je zcela mimo byť jen přibližnou chápavost většiny lidstva, naprosto nepřiměřeně vystrkují své růžky pseudoobory a praktiky, které parazitují na naivitě a nedostatečné soudnosti lidí mezi námi? Kolik už máme "tam nahoře" ve státních orgánech poradců z řad šamanů a senzibilek? Budou na další obdobná místa konkurzy?

22. 2. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Sociální revoluce rodinné politiky konzervativců. Ursula von der Leyen není jen matkou sedmi dětí, ale také je to německá federální ministryně pro rodiny, seniory, ženy a děti a člen konzervativní strany CDU.

Jako ministryně zavedla nejen Elterngeld (rodičovský plat), teď k tomu ještě žádala, aby se počet míst v jeslích pro děti mladší tří let do roku 2013 ztrojnásobil.

Existují konzervativci, kteří zastávají názor, že není na světě dost Němců, alespoň tedy němečtí konzervativci.

21. 2. 2007

Italský socialistický premiér Romano Prodi odstoupil poté, co prohrál zásadní hlasování o zahraniční politice v Senátu.

Prezident Giorgio Napolitano nyní bude vyjednávat s politickými představiteli o možném řešení. Buď Prodiho rezignaci přijme, anebo ho požádá, aby setrval ve vládě.

Při hlasování se Prodiho koaliční partneři postavili proti vyslání italských vojsk do Afghánistánu a proti plánům na rozšíření americké vojenské základny v severní Itálii.

Dosud není jasné, zda italská vláda padne.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 2. 2007

aneb Bajka, co třeba ani bajkou není...

Bylo to někdy v roce 1960. Nikita Sergejevič Chruščov trávil dovolenou v Oděse, možná v Soči. Seděl na pláží v chládku slunečníku, popíjel vodku, zakusoval ji kukuřicí a díval se přes Černé moře směrem k Turecku.

Pod vousy si nasupeně bručel:

,,Zatímco tady nasávám, Američané támhle za tou louží si v Turecku instalují rakety středního doletu s atomovými hlavicemi. Drzost! Mně pod nosem, doslova na našich sovětských hranicích. A já se na to jen bezradně dívám. Když pošlu těm zatraceným Amíkům protestní nótu, jen se mi smějí..."

21. 2. 2007

(Třikrát o policii a českých novinářích)

V poslední lednový den zemřel v Praze protestantský teolog Milan Opočenský, který v letech 1989 až 2000 působil jako generální tajemník Světového svazu reformovaných církví. Den před ním podlehl v Hradci Králové nemoci jakýsi drogový dealer. Dva dny před skonem dealera si vzal v Jevanech u Prahy život hudební skladatel Karel Svoboda. V nadpisu článku jsme tři zesnulé seřadili nikoli podle chronologického pořadí (ani podle obrácené chronologie) úmrtí, ale podle kritéria obecné relevantnosti jejich života a díla. Jak si laskavý čtenář jistě povšimne, samotným přehozením "zavedeného pořádku" provádíme v českém mediálním rybníčku hotovou revoluci!

21. 2. 2007

Austrálie oznámila, že do roku 2010 plánuje nahradit veškeré tradiční žárovky s wolframovým vláknem energeticky daleko efektivnějšími fluorescentními žárovkami. Australský ministr pro životní prostředí Malcom Turnbull zdůraznil, že to bude znamenat, že do roku 2012 sníží Austrálie své emise CO2 o 4 miliony tun.

Austrálie se tak stane prvním státem na světě, kde bude zakázáno používání tradičních žárovek, i když Kalifornie uvažuje o stejném opatření.

Turnbull konstatoval, že doufá, že ostatní svět bude následovat příkladu Austrálie a také zakáže tradiční žárovky.

"Kdyby se svět odhodlal k témuž kroku, snížili bychom globálně spotřebu elektřiny pětkrát více, než je celoroční spotřeba elektřiny celé Austrálie," uvedl.

Fluorescentní žárovky používají jen asi 20 procent energie tradičních wolframových žárovek, které plýtvají energií, protože vyzařují teplo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 2. 2007

Právě jsem recenzovat rostoucí množství empirických důkazů pro akademický časopis Biologist, z nichž vyplývá, že sledování televize způsobuje u lidí fyziologické změny -- bez ohledu na to, na jaký pořad se dívají. Škodlivé je médium, nikoliv to, co vysílá, píše v deníku Guardian Aric Sigman:

21. 2. 2007

Americká armáda bojuje v Iráku již déle, než bojovala v druhé světové válce proti Německu a Japonsku. Zdá se, že zbytečně. Několikaleté motto ostinato, jež situaci v Iráku charakterizuje, zní: "situace je vážná a pokud nebude učiněn nějaký zásadní průlom, hrozí, že se ještě zhorší". Opakováno od konce roku 2003 každých pár měsíců, stalo se nicneříkajícím klišé, podobně jako výroky:

"irácký lid byl osvobozen od tyrana a je svobodnější,"

"Irák je frontou boje proti terorismu" nebo

"v Iráku dochází k výbuchům násilností a k sektářskému násilí, nejde ale o občanskou válku."

Téměř denně informují média o výbuších náloží, o desítkách zabitých při sebevražedných atentátech; a také o nejnovějších plánovaných bezpečnostních operacích. Neustálým opakováním se ale ze zpráv, už tak nedostatečných, stala pouhá slova.

21. 2. 2007

Mezinárodní organizace vedoucích představitelů velkých podnikatelských firem apelovala na vlády, aby začaly razantněji zasahovat proti globálnímu oteplování.

Globální kulatý stůl pro podnebné změny, u něhož je zastoupeno více než 80 velkých korporací, zdůrazňuje, že politikové musejí přijmout nové limity pro emise CO2.

Tyto nové limity by měly být "vědecky zdůvodněny", uvádějí podnikatelé, a měly by vést k cenám uhlíku na globálním trhu. Tím by se dosáhlo snížení emisí CO2. Po několika letech rozhovorů v New Yorku vydala tato organizce důležité prohlášení. Praví se v něm:

"Podnebné změny jsou naléhavým problémem, který vyžaduje globálních akcí za účelem snížení emisí CO2 a dalších skleníkových plynů. Svět musí přijmout nové strategie udržitelné energie, které budou schopny splnit rostoucí potřeby světa v oblasti energetických zdrojů, ale zároveň dovolí stabilizaci koncentrace CO2 v atmosféře na přijatelné úrovni."

Podrobnosti v angličtině ZDE

21. 2. 2007

"Obecně knižní typ kultury skončí, nikoliv však samotná literární tvorba. Ta, vytěsněna, bude absorbována jinými technologiemi, časově úspornými (film, internet, výběry), takže například několikadenní četba Mannova Kouzelného vrchu se scvrkne do dvouhodinového segmentu." Věroslav Mertl; Hovory se spisovateli, www.v-art.cz

Když Společnost Národní knihovny ČR a Národní knihovna ČR uspořádaly v březnu 2001 seminář Soužití knihy a internetu, ztrapnil se v jeho průběhu velmi známý spisovatel, kterého přizvali bezpochyby pro zvučnost jména, ale on nedokázal k tématu pranic říci.

Když jsem v březnu 2006 hovořil s velmi známým spisovatelem, řekl mi: "Za čas bude literatura jenom na internetu."

21. 2. 2007

Proč ne?

Jako vojenský pedagog jsem u svých posluchačů neměl problémy, kterými se v současnosti naši pedagogové zabývají a pokoušejí vyřešit. Záškoláctví, šikana, nekázeň byly pro mě neznámým pojmem. Naopak, pokud jsem měl za posluchače vojáky z povolání kteří si potřebovali doplnit své odborné vzdělání pro další funkční i hodnostní postup měli tito maximální zájem o vyučování a učení.

21. 2. 2007

Světové sociální fórum (WSF) se sešlo ve dnech 20. až 25. ledna v keňském Nairobi. Organizace založená jako protiklad Davosu dozrála a vyvinula se více, než si sami její účastníci uvědomují. Od začátku bylo WSF setkáním široké palety organizací a hnutí z celého světa, které se samy definovaly jako odpůrci neoliberální globalizace a imperialismu ve všech jejich formách. Zvolilo si heslo "Jiný svět je možný" a co do struktury je otevřeným prostorem bez funkcionářů, mluvčích nebo rezolucí. WSF se staví proti neoliberální globalizaci a jeho stoupenci si říkají alterglobalisté, aby tak vyjádřili, o co jim jde - o jiný druh globální struktury.

21. 2. 2007
Adalbert Krims

Místo zasedání vrcholového setkání NATO v roce 2006 bylo myšleno také jako symbol: Poprvé zasedalo vrcholové grémium západního vojenského paktu v jednom ze států bývalého Sovětského svazu - v Rize, hlavním městě Lotyšska. Na to ve své řeči výslovně poukázal americký president George Bush. A Bush chtěl, aby právě na tomto místě bylo zpečetěno nové zaměření a stanovení cíle NATO.

21. 2. 2007
polemika s textem Daniela Veselého "Odlišné vnímání skutečnosti", který byl reakcí na na článek Egona T. Lánského "Mezistátní kšefty s lidskými životy"

V Britských listech jsem v posledních týdnech zveřejnil dva příspěvky týkající se skupiny bulharských zdravotnic a palestinského lékaře, vězněných, podle odborné expertízy nevinně, falešně a nespravedlivě již osmým rokem v libyjském vězení a během této doby dvakrát odsouzených k trestu smrti tamním soudem. Nezakrývám, že jsem byl a nadále jsem z absence rázných mezinárodních a českých iniciativ zklamán.

21. 2. 2007
Vydavatel nejprestižnějších novin světa NY Times Arthur Sulzberger vyvolal na nedávném ekonomickém fóru v Davosu malé pozdvižení. Podle izraelského deníku Haaretz totiž řekl: "Opravdu nevím, jestli budeme za pět let tisknout Timesy. A víte co? Je mi to jedno." ... Ve světle těchto informací je Sulzbergerův výrok pochopitelný. Nebyl to projev náhlého nihilismu, ale smíření se s faktem, že na internetu bude brzy více peněz. A mediální organizace, jejímž cílem je šířit prvotřídní žurnalistiku, se musí zorientovat v nových podmínkách.

Tak popisuje Adam Javůrek ve vynikajícím a přitom nikoliv přehnaně optimistickém shrnutí reakcí klíčových světových vydavatelů a ekonomů na rozmach internetu nevyhnutelnou převahu online žurnalistiky nad tištěnými médii. O globálních médiích anglicky mluvících zemí to platí o něco méně než o médiích lokálních. Kritickým nejsou náklady na pořízení obsahu v jedné jazykové mutaci, ale náklady na vytištění obsahu a distribuci, což je jednodušší v megapolích a místech s vysokou koncentrací obyvatel na kilometr čtvereční (aglomerace, konurbace). Podle magazínu National Geographic dva ze tří lidí budou v roce 2030 žít ve městech. Paříž s předměstími má už dnes 9.5 milionů obyvatel.

18. 2. 2007

V lednu 2007 přispělo celkem 120 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 29 331 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2007 částku 195 485.62 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2007 O čem rozhodnou zítra?   
22. 2. 2007 Financial Times: Zvýší americká základna riziko pro Polsko a ČR?   
22. 2. 2007 Rusové a americká základna Milan  Valach
21. 2. 2007 Americký radar pro Českou republiku nyní na Aljašce   
20. 2. 2007 Základny a kritika od německého ministra zahraničí, anebo O čem Frank-Walter Steinmeier nemluvil Uwe  Ladwig
20. 2. 2007 Archivní svědectví: Tvrdík chtěl smlouvu s Američany podepsat už v roce 2002 Štěpán  Kotrba
20. 2. 2007 Nefunkčnost amerického Národního systému raketového obrany USA   
19. 2. 2007 Do jaké míry je americký systém protiraketové obrany systémem obranným?   
19. 2. 2007 Podle Ivana Langera představuje americká základna bezpečnostní riziko Bohumil  Kartous
19. 2. 2007 Bursík poškozuje jméno evropských Zelených   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
9. 1. 2007 Současná Čína: Sebevědomá, rozporná a šovinistická Lukáš  Zádrapa
8. 1. 2007 Dokáže Čína překonat svou krizi?   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
28. 2. 2006 Ropa, militarizace a zájmy nadnárodních korporací Mesfin  Gedlu
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila   
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2007 Zimní klauzury na VŠUP, aneb promarněná příležitost Jan  Paul
15. 1. 2007 Je v Čechách právo více než politika? Jiří  David
13. 12. 2006 Pravdu si nelze "přivlastnit", stejně jako ne VŠUP Jan  Paul
9. 12. 2006 Otřesné poměry v zatuchlém rybníce Štěpán  Kotrba
9. 12. 2006 Jak to bylo opravdu na VŠUP Josef  Čančík
8. 12. 2006 Volba nového rektora VŠUP ve stínu nejasností aneb republiku si rozvracet nedáme! Nikdy! Jan  Paul
8. 12. 2006 Odmítám reagovat na snůšku polopravd a lží Jiří  David
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2007 Žalm 21 Ivan  Diviš
21. 2. 2007 Mystifikace!   
20. 2. 2007 Nahým a mokrým navrch Jan  Skácel
19. 2. 2007 Vysoké vatry Vlado  Janček
16. 2. 2007 Pointe du Raz Marcela  Zengrová
15. 2. 2007 II. Marcela  Pátková
14. 2. 2007 Malá nádraží Jan  Skácel
13. 2. 2007 Oddávající Jaroslav  Kovanda
12. 2. 2007 Na konečnej Andrijan  Turan
9. 2. 2007 Golf Michal  Šanda

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2007 Al Gore má dostat čestný doktorát za svůj film Nepohodlná pravda   
21. 2. 2007 Evropská unie dosáhla dohody ohledně snižování emisí   
21. 2. 2007 Austrálie se rozhodla zlikvidovat veškeré tradiční žárovky   
21. 2. 2007 Čelní mezinárodní podnikatelé vyzývají ke snížení emisí CO2   
21. 2. 2007 Ochrana před klimatickými změnami, aneb Že by se politikové dali poučit? Uwe  Ladwig
19. 2. 2007 Výraznému stoupnutí hladin moří zřejmě nebude možné už zabránit   
15. 2. 2007 Globální oteplování "způsobuje kosmické záření"   
14. 2. 2007 Kysličník - ne oxid Tomáš  Krček
14. 2. 2007 Prezidentův poradce: demagog o demagogii Tomáš  Mančal
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   
15. 2. 2007 650 Kč za papír o ničem Milan  Kulhánek
8. 2. 2007 Maturity pro barbary Ondřej  Hausenblas
5. 2. 2007 Po stopách Komenského a Cimrmana Alena  Damijo
19. 1. 2007 Rektoři britských univerzit varují: Školné bude muset stoupnout na 10 000 liber ročně   
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek