11. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
MacGyverův švýcarský  nůž Victorynox v inovované podobě - koupit si ho můžete i v Praze
12. 8. 2006
Zakládám hnutí "Do povětří s lahví v ruce a s úsměvem na rtech". Anebo by museli být při nástupu do letadla všichni ožralí, což by přirozeně vyřadilo pravověrné muslimy z letecké přepravy a islámský terorismus by byl v civilním letectví paralyzován, nebo by se muselo jednat o franchising... Ať jdou někam. Kdyby počkali aspoň týden po těch prosraných Liebermanových primárkách, tak by jim to věřil kromě Ándora Šándora ještě můj malej Ládik, ale takhle?!

Cynicky výsměšná SMS jednoho z přátel, naznačující příliš mnoho silných slov a příliš mnoho silných souvislostí neprovedených atentátů dvacetiletých britských mladíků pákistánského původu s aktivními operacemi PSYOPS americké administrativy, mne přivedla k opětnému studiu. Americká vláda si před časem najala špičkovou komunikační agenturu, aby přesvědčila svět o odůvodněnosti boje proti terorismu a zlotřilosti islamistů. Aby Evropané nebrali americký boj jen jako válku o ropu. Aby milovali US Army. No tak, už je to tady. V Evropě. Už máme důvod. Bát se.

Podnětem k malému průzkumu anorganické i organické chemie nitrátů a peroxidů byla nejen SMS z pátku 11. srpna, ale ve stejný den vyšlý článek "experta" na výbušniny pod šifrou (rm) v deníku Právo. Ten tvrdil na základě vyčteniny z amerického magazínu Jane's, že, se teroristé opět pokusili o propašování triaceton triperoxidu (TATP) na palubu letadla. Proč by to ale, proboha, dělali takhle složitě?

◄ MacGyverův švýcarský nůž Victorynox v počítačově inovované podobě - koupit si ho můžete i v Praze, v Carrefouru na Smíchově

Sloupek
František Emanuel Zelenka

Nad krajem sluneční paprsek jásá,
na stráni šeptá a směje se krása,
do duše nálady jara dech se střásá.

Ve větvích procitlé ptáče sny zpívá,
nad travou vzpučelý mladý květ kývá,
mládež za motýly honí se divá.

Kde jaký les a háj hlaholí smíchem,
ssšeřená ústraní lekají hříchem,
duše chce vzpomínat v zákoutí tichém.

ze sbírky Zapadlé cesty (1901) vybral Štefan Švec

13. 8. 2006

  • Otevřený dopis od muslimů, obviňujících britského premiéra, "frustruje Downing Street"
  • Britská politika vůči Iráku a Blízkému východu "posiluje kauzu extremistů"
  • Čelní britští muslimští představitele poslali Tonymu Blairovi společný dopis, v němž argumentují, že jeho zahraniční politika v Iráku a vůči Izraeli nabízí "munici extremistům a způsobuje Británii "zvýšené riziko".

    Otevřený dopis podepsali tři ze čtyř britských muslimských poslanců v Dolní sněmovně, dále tři ze čtyř muslimských šlechticů, členů Horní sněmovny, a představitelé 38 muslimských organizací včetně Muslimské rady Británie a Muslimské asociace Británie. Dopis vyvolal v Downing Street odmítavou reakci.

    13. 8. 2006

    Letecké společnosti British Airways a Ryanair v sobotu veřejně kritizovaly vlastníky londýnského letiště Heathrow Airport a dalších britských letišť za to, že zvýšili chaos na letištích, způsobený bezpečnostními opatřeními z minulého týdne.

    Společnost British Airways konstatovala, že byla nucena v sobotu zrušit čtvrtinu svých evropských letů a ostatní lety musely odletět dříve, než se cestující dostali na palubu letadel. Willie Walsh, generální ředitel společnosti British Airways, obvinil společnost BAA, která provozuje hlavní letiště v Británii včetně Heathrow, že nezvládla zvýšená bezpečnostní opatření a pečlivější bezpečnostní prohlídky.

    Letecká společnost Ryanair se připojila k této bezprecedentní veřejné kritice a apelovala na vládu, aby začala jednat a snížila fronty neprověřených cestujících.

    Jochen Hellbeck
    11. 8. 2006
    U autorů těchto deníků existovala hluboce niterná, morální dimenze jejich touhy patřit do společnosti, jíž jsme si dříve, bez studia těchto deníků, nemohli být vědomi. Viděli jsme jen politickou stránku věci a mysleli jsme si, že to určuje všechno. Domnívali jsme se, že sovětští občané se většinou vůči obecnějším cílům revoluce stavěli cynicky. A teď tyto dokumenty ukazují, jak angažovaně se tito lidé stavěli vůči své komunitě i vytváření světové historie.

    Německý historik Jochen Hellbeck, působící na Rutgers University ve Spojených státech, vydal pozoruhodnou novou knihu, která na základě studia deníků obyčejných občanů, žijících v Stalinově Rusku dosti podstatně přehodnocuje naše porozumění mentalitě tehdejší společnosti. S dr. Hellbeckem hovořil Jan Čulík v italské Sieně.

    Jochen Hellbeck : Revolution on My Mind: Writing a Diary Under Stalin
    11. 8. 2006
    There is a deeply internal, moral dimension to the quest to belong, which in the absence of this diary literature we simply did not see. We saw the political side and believed that it determined everything. We believed that Soviet citizens for the most part had a cynical attitude toward the larger goals of the revolution. And now these documents reveal how involved they felt in their larger community and in the making of world history.

    German historian Jochen Hellbeck, who teaches history at Rutgers University in the United States, has just published a new book which -- analysing personal diaries written by ordinary Soviet citizens in Stalin's times -- quite radically changes our perception of people's attitudes to the Soviet regime of the 1930s. Jan Čulík interviewed Dr. Hellbeck in Siena, Italy.

    12. 8. 2006

    Izrael pokračoval v sobotu ve své vojenské ofenzívě do Libanonu a usmrtil nejméně 19 osob, navzdory rezoluci OSN, požadující příměří, která byla v pátek jednohlasně schválena.

    Nejvražednějšímu útoku byly podrobeny domovy ve vesnici Rachaf, na jihu Libanonu, asi 6 km od izraelské hranice, kde bylo leteckými údery usmrceno nejméně 15 civilistů.

    11. 8. 2006
    Jde o něco zcela jiného, a to o směr budoucího vývoje globální lidské civilizace. Současná americká vládnoucí třída nám nabízí koncept unilaterálního světa se Spojenými státy jako jeho hegemonem, a to i za cenu celé řady válek a rozpoutání dalšího kola závodů ve zbrojení.

    Před pár dny zahájilo v Praze činnost občanské sdružení spojující jednotlivce i mnoho občanských iniciativ v jejich odporu proti výstavbě americké protiraketové základny. Toto sdružení zahájilo i sběr podpisů pod petici žádající vypsání celostátního referenda k této otázce ZDE a přistoupilo i k pořádání demonstrací na podporu svých požadavků.

    Rád bych zde upozornil na některá nebezpečí, kterým musí tato iniciativa čelit. Velká část diskusí o protiraketové základně, které se rozbíhají na stránkách Britských listů a v menší míře i na stránkách Práva (jinde, a to včetně tzv. veřejnoprávních sdělovacích prostředků, se jedná spíše o propagandu proamerického stanoviska) se soustřeďuje na technickou stránku protiraketové obrany, maximálně pak na otázku omezení práva občanů rozhodovat o území a personálu této základny.

    Toto zúžení pozornosti na, podle mého názoru, podružné detaily, pak činí obtížným vyvrácení námitky, že se jedná o formu kapitulantství před nepřítelem, ať již jím má být světový terorismus nebo tzv. darebácké státy. Stačí pak připomenout mnichovský diktát a čtenář či divák je ve svém odporu vůči výstavbě základny znejistěn.

    Jenže mnichovský diktát má s touto otázkou máloco společného a když něco, tak jen servilní ochotu části českých politiků podřizovat se přáním velmocí.

    11. 8. 2006

    Veřejnost mlčí. Není totiž informována

    Nedávno se česká veřejnost dozvěděla, že vláda jedná o možnosti opět rozmístit armádu cizího státu na našem území. Je zvláštní, jak netečná je česká veřejnost v tak zásadní věci. Jedním z důvodů může ale být její nedostatečná a někdy zavádějící informovanost.

    Měli bychom si uvědomit následující fakta:

    • Základna nemá za úkol chránit vzdušný prostor České republiky, ale výlučně prostor Spojených států amerických.
    • Nejedná se o základnu NATO, ale pouze americkou základnu. Česká republika nemá žádnou povinnost tuto základnu umístit na svém území.
    • Čechy se stanou územím, na které by byl veden první úder.
    11. 8. 2006

    Myslím si, že se Josef Provazník plete. Já si to nemyslím, já to vím. Důkazem toho je jeho vlastní text. Josef má pravdu v tom, že Britské listy jsou v současnosti jedno z mála médií, která jsou ochotna (schopna) otisknout pozitivní názor na Fidela Castra. Má také pravdu v tom, nač naráží, že další média, která by to mohla udělat, jsou už jen obskurní ideologizované plátky té části levice, pro něž paradoxně představuje současná Kuba kontinuitu jejich představ o komunismu coby nástroji moci. Tento příměr je skrz na skrz pravdivý a nedá se odepřít, ovšem, a to mě trochu zaráží, dělat z něj jakýkoliv závěr v tom smyslu, že se z BL stává levicový plátek, je přece neoprávněné a nesmyslné.

    senátor Zdeněk Bárta
    12. 8. 2006

    16:00 Jeden z častých autorů Britských listů, evangelický farář a dosavadní nezávislý senátor Zdeněk Bárta, zvolený na kandidátce KDU-ČSL, se má stát ukázkou koaliční pružnosti Zelených. Podle usnesení právě skončené Republikové rady Strany Zelených a na základě politické dohody Bursíka a Kalouska bude Bárta nominován společně zelenými a lidovci na Litoměčicku a Slánsku pro podzimní senátní volby. Po dohodě s lidovci by po zvolení přestoupil do senátního klubu Zelených. Bárta se tak stane "téměř stranickým" kolegou senátora Štětiny. Štětina je prozatím znám pouze svými antikomunistickými výpady.

    11. 8. 2006
    Reakce na opět aktuální diskusi o ideologickém charakteru Britských listů

    Levice a pravice má podle průzkumů veřejného mínění a reálného rozložení politických sil přibližně stejný počet příznivců. Médii prezentovaná sociální realita silně potlačuje levicové akcenty. Příznivci levice tak mají tendenci své postoje spíše skrývat, uchylovat se k mlčení, protože se nechtějí dostat do izolace a konfliktu s názorem, o kterém se domnívali, že je společensky dominantní.

    O Britských listech rád a opakovaně tvrdím, že jsou špatné, ale ihned dodávám, že jsou současně i tím nejlepším, co dosud máme. Považuji je za jedinou a otevřenou názorovou platformu v ČR, kde se diskutují věci, o kterých se v našich klíčových masmédiích nemluví. BL listy jsou pro mne důkazem, že internet vytváří novou platformu pro otevřenou debatu - veřejnou sféru a současně nahrazuje tradiční mechanismy, prostřednictvím kterých kontrolují mocenské elity šíření informací. Také proto čtou Britské listy i elity, a to bez ohledu na vlastní politické a ideologické přesvědčení, ekonomické a sociální postavení. BL si dokázaly svou editorskou politikou získat pozornost čtenářů napříč politickým spektrem. I tak nepatří v mnoha firmách a institucích k oficiálně doporučené literatuře. K jejich četbě se tedy mnozí uchylují jen z čistě "studijních důvodů," aby věděli: " Jak o nás naši kritici, oponenti, nepřátelé mluví." Často jim mluví z duše. Přiznat to veřejně, mnohdy znamená, v lepším případě, opovržení nebo, a to je ta horší varianta, vybočení z řady, které se netoleruje, protože do BL píše pochybná sorta lidí s nezdravými názory, pomýleným pohledem na svět a společnost, jež svými názory jen podkopává stabilitu systému, společenský statuts quo.

    11. 8. 2006

    Původně jsem nechtěl reagovat na příspěvky reagující na můj text oponující jednostrannému pohledu pana Golga na Kubu a Fidela Castra. Ale po delším přemýšlení po ambulanci a před dovolenou se pokusím přece jenom něco slušně napsat. Především asi panu Provazníkovi.

    Takže snad na začátek - na Kubě i v jiných místech Karibiku, střední a jižní Ameriky jsem v posledních deseti letech strávil několik let. Pracovně i výzkumem místních podvodních jeskyní. Pokud se pan Provazník domnívá, že revoluce nepřinesla Kubě nic lepšího, než bylo před tím, dovolím si jeho názor respektovat a neargumentovat. Nehodlám ztrácet čas tvrzením, že 1+1 nejsou 5. Jsem rád, že se chystá na Kubu vypravit. Třeba se bude dívat a vidět.

    Srovnávat pány Hitlera, Stalina a Castra asi jde. Ale rozhodně ne jednoduchým nálepkováním a škatulkováním.

    11. 8. 2006

    Je smutné, jestliže někdo opře svou polemiku s něčím názorem nikoli o znalost tohoto názoru a kontextu, v němž je vyřčen, nýbrž o jakousi anonymní telefonickou referenci - denunciaci? - z třetí ruky ("Telefonoval mi ke konci minulého týdne jeden posluchač a upozorňoval, že Just s hosty mou argumentaci naprosto nepochopili, všechno totálně zmotali a skončili, jak se dalo očekávat, v NEPŘEMÝŠLIVÉM ANTIKOMUNISMU", Jan Čulík, BL 5. 8. 2006). Ještě smutnější je, jestliže takto postupuje zkušený novinář a profesionál, který už přes patnáct let nám, mediálně zaostalým Čechům, nikdy neopomene profesorsky zdůraznit nadřazenost někoho, kdo prošel britskou školou publicistické nestrannosti, vzorové objektivity, vyváženosti a korektnosti. Jan Čulík si myslí, že ve své recenzi, s nímž jsme na ČRO 6 nejprve s J. Rejžkem a týden poté s J. Peňásem polemizovali, vyslovil názor, že si "nespravedlivě utlačovaní staří páni" - takto svérázně nazývá politické vězně komunismu - zaslouží "daleko profesionálnější svědectví", mež jaké poskytují dokumenty K. Vlachové (v minulosti např. Jáchymovská stigmata, Věž smrti, nejnověji Dračí setba komunismu) a že "amatérismus K. Vlachové je urážkou jejich utrpení". Nevím, o jaké recenzi J. Čulík mluví - žádnou recenzi totiž v BL nepublikoval.

    11. 8. 2006

    Demokracie se musí dělat zdola, což není totéž jako vláda dělnicko-rolnické třídy.

    Naše ústava nehovoří nic o tom, že svobodu slova mají pouze lidé vzdělaní. Myslela jsem si, že už jsme se zbavili myšlení typu : "Neraď, není ti padesát a nebyl jsi v Rusku." Ale i jiné věty, kterými nás autoři chtějí umlčet a srážet k zemi. Já osobně ze všeho nejvíc nesnáším otázku některých lékařů: "Studovala jste lékařskou fakultu vy nebo já ?" Nezlobte se na mě, ale já v takové větě nic inteligentního nevidím a je mi jedno, kolik fakult takový člověk vystudoval.

    11. 8. 2006

    "Dnes večer věnujeme celý program podrobné analýze dnešní obří protiteroristické operace, která -- jak se nám tvrdí -- prý zabránila většímu počtu útoků na letadla uprostřed letu nad oceánem někde mezi Británii a Severní Amerikou. Přineseme nejnovější informace o tomto údajném spiknutí." -- Citoval jsem z emailové upoutávky televize BBC na čtvrteční večerní publicistický pořad Newsnight. Britská veřejnoprávní televize velmi rozumně zdůraznila při svém podrobném zpravodajství o protiteroristické operaci svůj odstup od prohlášení policie i vlády. Nikdo totiž vlastně nemůže vědět, co se ve skutečnosti děje a stalo. Řečeno drasticky -- pokud k nějakému násilnému útoku nedojde, nemůžeme si být vlastně nikdy jisti, zda byl skutečně plánován.

    Psáno pro ČRo 6

    11. 8. 2006

    Vedle pana Štengla se také já pokusím o krátkou reakci na článek M. Černíka "Poezie jako oběť doby". Bývalo zvykem, že poezie vycházela v časopisech, že byla čtena v televizi, bývalo v módě být intelektuálem či krasoduchem. Když si představím, že by se to mělo vrátit, děsím se. Poezie, kultura vůbec je pro mne něco posvátného, co může být veřejně sdíleno jen na určité úrovni ducha. Myslím, že umělec a milovník umění nemá být osvětový činitel, který lidem nutí svou vizi na stránkách časopisů pro ženy či na stránkách denního tisku. Může sem tam něco vydat, aby zkusil, zda tu jsou spřízněné duše, zda jeho autentický prožitek, vyjádřený v uměleckém díle či v reflexi nad ním, někdo opravdově přijme, může vyvolat vlnu nadšení ve vnímavé skupině obyvatel (tak třeba Goethův Werther či Ginsbergovo Kvílení), to je jistě i jedním z cílů jeho tvorby (sdílet se), ale nesmí dát svůj poklad napospas žvástu a lži, napospas "kultuře", proti níž tak vášnivě bojoval třeba Karl Kraus.

    11. 8. 2006

    Plně se ztotožňuji s názorem Josefa Provazníka. To, co jste uveřejnili Petru Wagnerovi a Mesfinu Gedlu o Fidelu Castrovi, je opravdu těžký kalibr. Hlásky o imperialismu jak z dob normalizace. Britské listy se tím opravdu staví na roveň nechvalně známému Virtually a jim podobným. Bohužel, píše Jaroslav Borovička.

    11. 8. 2006

    Nekorektní přirovnání Jana Čulíka

    Polemika s článkem Jana Čulíka "Na názorech občana nezáleží?"

    "Kdo chodí spát s raketami, nesmí se divit, když se ráno neprobudí," cituje publicista Jan Čulík ve svém sloupku ze 7. 8. 2006 izraelského velvyslance u OSN Dana Gillermana. Přesněji, pro účely svého článku cituje čtenáře Britských listů, který si to prý tedy "s tou americkou vojenskou základnou v brdských lesích ještě rozmyslí". Čulík doporučuje si to skutečně rozmyslet, neboť "čeští občané mají špatné zkušenosti s »dočasným« rozmístěním sovětských vojsk na území své země." Při těchto příměrech se pan publicista dopustil několika nekorektních přirovnání, píše Jan Kovanic z Neviditelného psa.

    11. 8. 2006
    článek Deidre McMurdyové o bývalém kanadském vyslanci na Kubě přeložil a shrnul Miloš Kaláb

    Reportérka vzpomíná na rok 1997. Tehdy se měl z Kuby vracet kanadský vyslanec Mark Entwistle a Fidel Castro trval na to, že ho osobně zaveze na letiště. Pan Entwistle si vzpomíná, že během 4 roků, které v Havaně sloužil, se setkal s Castrem nejméně 20krát a strávil s ním alespoň 100 hodin v diskusích o všem možném. "Někdy se Castro zastavil na kus řeči jen proto, že žil nedaleko "našeho". Kuba je v některých ohledech surrealistické místo". Surrealismus se ale na Kubě nevztahuje na každodenní politiku.

    Dnes je bývalý kanadský vyslanec soukromým konzultantem, který pomáhá rostoucímu počtu kanadských a dokonce i amerických firem proniknout na kubánský trh.

    11. 8. 2006
    Qttawa, Kanada

    "Nepotečou řeky krve" napsal Daniel Tencer v kanadských novinách The Ottawa Citizen 2. srpna 2006, když reagoval na zprávu z Kuby, že prezident Fidel Castro předal dočasně svou funkci svému bratrovi Raúlovi. Tato zpráva vyvolala úzkost u většiny Kubánců, ale dřívější přistěhovalci z Kuby, kteří jsou nyní americkými občany, tancovali v Miami radostí, že zřejmě prezident Castro brzy zemře a oni přinesou na ostrov "svobodu a demokracii". O několik stránek dále bylo ale varování z Bílého domu ve Washingtonu, aby nepodlehli kubánští exulanti emocím a nerozhodli se vrátit se na Kubu v masovém měřítku jen proto, že byl Fidel Castro operován. Tato zpráva byla vytištěna vedle Castrova prohlášení v plném znění o tom, které funkce předává svým spolupracovníkům.

    Castro: Bitva idejí bude pokračovat ZDE

    11. 8. 2006
    článek Harry Sterlinga v deníku The Ottawa Citizen přeložil a shrnul Miloš Kaláb

    Harry Sterling býval diplomatem, který mimo jiné sloužil na Kubě. Nyní je kanadským politickým komentátorem. Ve svém článku upozornil, že náhlý odvoz Fidela Castra do nemocnice pro naléhavou operaci, aby se zastavilo vnitřní krvácení, způsobil šok jak v ostrovní republice tak i ve Spojených státech.

    Skutečnost, že stárnoucí revolucionář oznámil, že předal dočasně svou funkci prezidenta svému mladšímu bratrovi Raúlovi, podnítilo spekulace, že je jeho stav patrně horší, než co si kubánská vláda přeje zveřejnit. K tomuto předání moci došlo nyní poprvé od roku 1959, kdy se Castro ujal vlády.

    11. 8. 2006

    Fabiano Golgo nevydržel nepodělit se o svoji radost nad brzkým koncem Fidela Castra. A nejen to. Když se ozvaly nesouhlasné hlasy, znovu nás obšťastnil svými názory. Nechtěl jsem se do této diskuze míchat - napsal jsem už o Kubě svoje. Ale musím reagovat, když se o mně otřel další svobodomilovný občan - Josef Provazník. Oba pánové nemají - na rozdíl od Kubánců - rádi Fidela Castra. Nikdo to po nich ani nechce. Ale měli by alespoň mlčet. Všechny jejich řečičky trpí základním nedostatkem. U nich je totiž přání otcem myšlenky.

    11. 8. 2006

    Údiv, údiv, údiv -- vyvolávají profesionálové jednotlivých redakcí České, tedy naší, televize. Nevěříte? Posuďte sami. V těchto dnech probíhá mistrovství Evropy v atletice. V přímých přenosech je vysíláno na ČT2. Zpravodajství o něm přinášejí pochopitelně i všechny ostatní televizní stanice.

    11. 8. 2006

    Ještě jednou k nešťastné raketové základně USA

    Proč se o tom všem mlčí? Kdo je odpovědný za cenzuru v médiích? Kdo určuje, který názor je vhodnější a který nevhodný? A podle kterých kritérií se rozhoduje?

    Pozorně sleduji události okolo rozhodování, zda umožnit Spojeným státům americkým aby na našem území postavili raketovou základnu svého obranného systému.

    Zaráží mne, jak o této věci informují česká média. Očekával bych diskuse, kde bude proti sobě sedět zastánce základen, popřípadě přímo ministr Svoboda, zástupce odpůrců základen, a možná ještě nějaký expert, který je schopen divákům za pomocí grafiky fundovaně vysvětlit, jak raketový deštník funguje, co se stane, vystřelí-li teroristé raketu, co se stane, vystřelí-li raketu na nás, co se stane, když raketa selže. Jaká jsou technická rizika, kam mohou dopadnout trosky obou těles, zda rakety používají karcinogení hydrazin a podobně. Veřejnoprávní televize by v souladu se svým etickým kodexem měla garantovat shodný čas pro názory obou stran.

    Místo toho média informují převážně o tom, co zamýšlí vláda.

    11. 8. 2006
    polemika s názorem Alexandra Vondry, zveřejněném 3.8. 2006 v HN pod názvem "Tři důvody pro základny...", kterou autorovi v Hospodářských novinách nevydali.

    Česká masmédia v letní okurkové sezóně začala povětšinou emociálně laděnou diskuzi o americké vojenské základně v ČR. Je to velmi laciný mediální trik, kde na jedné straně spektra vystoupí lidé s názory o další totalitě " nechceme imperiální Ameriku" a na druhé straně lidé s názorem " prestiž země, nejbližší partner USA, finanční profit...". Většinou se hovoří bez znalosti základních faktů, které jsou stejně utajeny, ale s o to většími emocemi.

    Článek Alexandra Vondry jako zastánce vybudování americké vojenské základny v ČR mne nepřekvapil. Dlouhodobé prosazování amerických zájmů od bývalého amerického velvyslance se očekává.

    10. 8. 2006

    Koncem sedmdesátých let jsem pracoval v tiskárně. V Rudém právu vycházely básně, které nikdo nečetl. Bývaly doprovázeny kresbami Josefa Velčovského. Kresby se mi líbily, básním jsem nerozuměl. Jednou vyšla v Ruďasu báseň s názvem Sabovčíkovo koleno. Jožka Sabovčík byl náš reprezentant v krasobruslení, který emigroval. Pokud si dobře vzpomínám, v jeho emigraci hrálo roli jeho pohmožděné koleno. Omlouvám se, jestli se doppuštím nepřesností, přeci jenom je to už pěkná řada let. A básník Miroslav Florian napsal o zlotřilém kolenu neméně zlotřilého Sabovčíka báseň. Vzpomínám, že tu báseň tehdy četli všichni u nás ve strojovně. I ti, kteří se při slově poezie jen ušklíbali. Zapamatoval jsem si to jméno, Miroslav Florian, abych do budoucna věděl, které autory nekupovat.

    11. 8. 2006

    "Zájmem ČSSD je, co možná nejdříve předat vládu ODS," sdělil MfD ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

    zdroj ZDE

    11. 8. 2006

    tisková zpráva Wise Brno

    O dva miliony liber, tedy zhruba 83 milionů korun, přišel provozovatel továrny na přepracování vyhořelého paliva THORP ve Velké Británii. Společnosti BNG Sellafield tuto částku strhnul Britský úřad pro vyřazování jaderných zařízení za vážnou nehodu, o které se veřejnost dozvěděla v dubnu 2005. Z potrubí továrny během několika měsíců nepozorovaně vytekl vysoce radioaktivní roztok obsahující 20 tun uranu a 169 kilogramů plutonia. Stejnou částku strhl úřad i další továrně na zpracování radioaktivních odpadů v Dounreay. A další stíhání hrozí za úniky radioaktivních částic na pláže v okolí.

    11. 8. 2006

    Blížící se páté výročí útoku na newyorská "Dvojčata" přímo vybízí k bilancování a úvahám nad tím, zda skutečně toto datum představovalo významný mezník a zda od této doby "už nic není stejné jako dříve." Není pochyb o tom, že 11. září vytvořilo specifickou atmosféru, kterou dokázali využít příznivci preventivních útoků, dalšího rozšiřování geopolitického vlivu USA a teorie střetu civilizací. V českých podmínkách se nadto projevil sklon nekriticky přijímat téměř jakékoliv zahraničně politické kroky americké administrativy. Většinou pravicově orientovaní autoři proto opakují teze o potřebě tvrdého postupu, o přínosu amerického protiraketového deštníku, přičemž prakticky obcházejí otázku, proč byla politika tzv. západního společenství po roce 2001 korunována tolika neúspěchy (válka v Iráku a její dohry, nárůst popularity radikálních politických směrů na Blízkém východě a v Íránu, zvýšení počtu teroristických útoků atd.).

    Někteří čeští konzervativní publicisté se také mnohdy dostávají do schizofrenních situací, kdy ve jménu obrany svobody a naší civilizace obhajují oklešťování základních práv a právních jistot.

    11. 8. 2006

    V reakci na článek Palestina, Libanon a Izrael: Složitý svět vzájemných nenávistí mi přišlo několik kritických mailů. Jádro jejich argumentace spočívá v tom, že nejsem schopen rozlišovat (postavení a utrpení Izraelců na jedné straně a Palestinců na straně druhé), a dále v obvinění, že nejsem nestranný, že jsem zaujat.

    V souvislosti s tím mne upoutala slova Milana Valacha, který v předmluvě ke své nejnovější knize Češi v neklidné době uvádí: "Již delší dobu je známo, že člověk nemůže zaujmout nehodnotící postoj, co však může a má, je veřejně se ke svým hodnotám přihlásit."

    11. 8. 2006
    Pavel Hroboň

    reakce na článek Štěpána Kotrby "Prachy jsou cílem reformy ODS". Autor je předseda občanského sdružení Reforma zdravotnictví - forum.cz

    • Senátor Julínek prohlásil jedině to, že jeho osoba ani volební kampaň nebyla nikdy financována farmaceutickými firmami.
    • Občanské sdružení Reforma zdravotnictví - forum.cz, jejímž je senátor Julínek jedním z členů (není to tedy "jeho" občanské sdružení), se nikdy netajilo tím, že část našich příjmů pochází od soukromých sponzorů, včetně farmaceutických firem.
    11. 8. 2006
    reakce na vyjádření předsedy "občanského" sdružení Reforma zdravotnictví - forum.cz Pavla Hroboně v článku "Reforma zdravotnictví: Realita podle předsedy", které původně vyprovokoval článek Štěpána Kotrby "Prachy jsou cílem reformy ODS"
    • Senátor Julínek neprohlásil "jedině to, že jeho osoba ani volební kampaň nebyla nikdy financována farmaceutickými firmami." To je hloupost, která je snadno vyvratitelná. Senátor Julínek toho navykládal médiím daleko víc... Víc, než je mu dnes milé. Například...:
      Pořad TV Nova -- Televizní noviny 22. 6. 2006
      David Rath: Je důvodné podezření, že jeho občanské sdružení Reforma zdravotnictví je financována právě zahraničními farmaceutickými společnostmi.
      Monika Zajícová, redaktorka: Žádné přímé důkazy ale Rath nepředložil.
      Tomáš Julínek: Moje aktivity nejsou financovány farmaceutickými společnostmi...

    Senátor Julínek není neveřejnou osobou; brožuru Reforma zdravotnictví prezentoval všude (i prostřednictvím médií) jako svou koncepci zdravotnictví; poslanec Tlustý se na toto téma dokonce chytil s ministrem Rathem v Otázkách Václava Moravce, kde doslova řekl, že tato aktivita není aktivitou ODS, ale aktivitou senátora Julínka. Tak jak to tedy je?

    10. 8. 2006

    V informacích Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR za rok 2003 (novější jsem nenalezl) se uvádí následující:

    • v tehdy cca 1900 nenemocničních lékárnách se za léky utržilo cca 36 miliard Kč,
    • v tehdy 82 registrovaných nemocničních lékárnách se utržilo cca 15 miliard,
    • v součtu bylo eidováno necelých 2000 lékáren,
    • celkem se utržilo asi 51 miliard.

    V článku v tisku na jaře 2006 se uvádějí náklady 60 miliard, píše čtenář Miroslav Říš.

    11. 8. 2006
    pokračování čtenářské polemiky s článkem Štěpána Kotrby "Prachy jsou cílem reformy ODS"

    Celková spotřeba je nižší, číslo uvedené v článku je odvozeno od maximálních cen. Nelze operovat průměrem, protože ten nic nevypovídá o skutečném rozložení obratu.

    11. 8. 2006
    reakce na čtenářskou polemiku s článkem Štěpána Kotrby "Prachy jsou cílem reformy ODS", , i když výpočet průměrného "žebráckého" zisku lékárníků přinesl článek Josefa Víta, zdrojovaný z článku samotné Leony Štěpkové -- jinak viceprezidentky České lékárnické komory.

    Ta v článku v deníku Právo uváděla příklad tvorby cen léků, které čtenáři nyní označují za fakt, že "autor problematice vůbec nerozumí". Autorce původních dat, citovaných v médiích 469x jen za poslední rok, se tak její mediálně vděčné argumenty vracejí jako bumerang...

    Příklad: výrobní cena je 100 Kč. Připočte se 29 Kč přirážka a pak 6,45 Kč (= 5 % DPH ze 129 Kč). Celková a konečná cena tohoto léku je tedy 135,45 Kč. Z této sumy je 100 Kč pro výrobní firmu (asi 75 %), 6,45 Kč odvede lékárna státu (asi 4,5 %) a 29 Kč si rozdělí distribuce léčiv a lékárna (asi 21 %). Na lékárnu zbude nakonec 17 %.

    Leona Štěpková: Proč se lékárny bojí? Právo, 31.1.2006, str. 12

    Nové ceny léků: Pacienti se bojí, straší čtenáře bulvární deník Aha! 1. 8. 2006. V lékárnách panuje chaos, konstatují hystericky Lidové noviny ze dne 2. 8. 2006. Chaos v lékárnách nenastal, kontruje klidně Deník Litoměřicka ze stejného dne, ačkoliv kvůli novým pravidlům museli lékárníci změnit ceny u více než deseti tisíc přípravků. Všechny články citují Leonu Štěpkovou.

    11. 8. 2006

    POKRAČOVÁNÍ "INVESTIGACÍ" MFD

    tisková zpráva mluvčí vlády ČR Lucie Orgoníkové

    Mladá fronta Dnes ve svém vydání z 10. 8. 2006 otiskla článek redaktora Jaroslava Kmenty, který obsahuje zcela nepravdivé tvrzení týkající se Roberta Piksy. Autor článku nepodloženě tvrdí, že pan Piksa byl poradcem Úřadu vlády ČR. Tuto zjevnou nepravdu deník uveřejnil přes fakt, že jsme v minulosti několikrát zcela jednoznačně uvedli, že pan Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR ani předsedy vlády ČR.

    10. 8. 2006

    Britské policii a bezpečnostním složkám se v noci ze středy na čtvrtek podařilo překazit teroristické spiknutí, jehož cílem bylo vyhodit do povětří až deset letadel letících z Británie do USA, konstatoval Scotland Yard. Šlo prý o plán "spáchat hromadné vraždy v neuvěřitelném měřítku," uvedl Paul Stephenson, náměstek hlavního komisaře londýnské Metropolitní policie.

    Útok měl být proveden prostřednictvím výbušnin, propašovaných v příručních zavazadlech na palubu až deseti letadel. směřujících do USA.

    Policie zatkla 21 losob v Londýně a v okrese West Midlands. Stephenson konstatoval, že hrozba útoku byla zřejmě odvrácena, ale američtí činitelé vyjádřili obavy, že některé osoby, spojené se spiknutím, možná ještě zůstávají na svobodě.

    V noci ze středy na čtvrtek ve 2 hodiny ráno britského času zvýšilo vládní Společné Centrum pro analýzu terorismu poprvé v historii riziko z kategorie "vážné" na "kritické" - na nejvyšší možnou úroveň. Internetové stránky britského ministerstva vnitra definovaly "kritické nebezpečí" jako bezprostřední hrozbu útoku.

    Americká vláda reagovala tím, že zvýšila hodnocení rizika pro komerční lety z Británie na "červenou" - nejvyšší možné nebezpečí.

    10. 8. 2006

  • Politikové, soudci a sdělovací prostředky "ohrožují bezpečnost občanů"
  • Britská vláda zavede další protiteroristické zákony
  • Britský ministr vnitra John Reid obvinil ve středu kritiky protiteroristických opatření britské vlády, že ohrožují bezpečnost státu tím, že nejsou schopni uznat, že Británii hrozí vážné nebezpečí. "Jim to prostě nedochází," řekl Reid.

    Reid naznačil, že britská vláda na podzim přijme celou řadu nových protiteroristických opatření. Varoval, že tradiční argumenty na obrany občanských svobod nejsou snad "nesprávné", ale patří do "jiné éry".

    10. 8. 2006

    Akcie leteckých společností a cestovních kanceláří po celé Evropě poklesly poté, co Scotland Yard oznámil, že odhalil spiknutí vyhodit do povětří celou řadu letadel, která létají mezi Británií a Spojenými státy. Vládnou obavy, že vzniklé problémy vážně poškodí turistický sektor a sektor letecké dopravy ekonomicky. Britský index hodnoty akcií FTSE 100 poklesl více než o 1 procento a akcie letecké společnosti British Airways o více než 5 procent.

    10. 8. 2006

    S překvapením jsem ve středu zjistil, že nový filmový přepis dobře napsaného románu Michala Viewegha Účastníci zájezdu je pozoruhodně špatný. Ze sofistikované struktury literárního díla ve filmu nezůstalo skoro nic. Příběh, i složitá, provokativní hra s různými rovinami a metarovinami, románu, ironie a vtip, založený v literárním textu na zábavné psychologické charakterizaci a srovnávání jednotlivých postav, byly ve filmu redukovány jen na jednotlivé, izolované "hlášky" -- drobné vtípky bez kontextu a bez strukturního zázemí. Režisér nenašel způsob, jak by složitý a zábavný podtext literárního textu převedl na filmové plátno.

    10. 8. 2006

    Debaty a úvahy, jak na české politické scéně dál při sestavení vlády, zda nějaká rozumná dohoda či předčasné volby, mě přivedly k trochu jiným, zdánlivě nesouvisejícím souvislostem - ale jenom zdánlivě. Protože se týkají nejen naší české společnosti, ale mají daleko širší, ne-li globální podobnost či platnost.. Volby jsou nedokonalým ba dokonce špatným konkursem na politiky, protože po volbách pak většinou mizí nebo je značně oslabena vazba mezi zvolenými a voliči.

    10. 8. 2006

    Mnoho lidí reagovalo na můj článek o disneyovské Kubě, ale jako Petr Wagner, všichni opakují tutéž mantru o Fidelovi, který proměnil Kubu v oázu gramotných lidí, kteří mají zdravotnictví zadarmo.

    Je to opravdu jenom fetiš! Pokud je cenou za to, aby byla celá populace gramotná a měla lékaře zadarmo, zákaz politické opozice, zákaz cestování do zahraničí a zákaz svobodného vyjadřování myšlenek... pak je ta cena příliš vysoká.

    Kuba
    10. 8. 2006

    Spojené státy čelí patrně největšímu neklidu od dob vietnamské války. Jako nejmocnější stát světa jejich zahraniční politika, tradičně řídící se trojjediným záměrem "bezpečnost, prosperita a víra ve zjevném předurčení USA šířit americké ideály svobody a demokracie po světě" a stále více propadající do vojenského zapletení, ohrožuje světový mír. To je dostatečný důvod, proč je třeba pozastavit se nad stále arogantnější zahraničně politickou praxí USA a jejími dopady na životy jiných národů a společností ve světě.

    Viděno touto perspektivou si myslím, že prvořadou pozornost zaslouží více jak 40 let trvající zahraniční politická strategie permanentní agrese USA proti Kubě.

    Murray Bookchin
    10. 8. 2006
    Murray Bookchin aka Lewis Herber

    Koncem července zemřel ve Spojených státech 85letý Murray Bookchin, jeden z hlavních teoretiků anarchismu, filosofie, sociální ekologie, kontrakultury a městského plánování, představující jakýsi krajně levicový pól mezinárodního zeleného hnutí. Představoval protiklad krajně pravicového pohledu na otázky životního prostředí, k němuž se v 80. letech "propracoval" a dále ho rozvíjel Rudolf Bahro - kdysi marxistický disident v NDR, pak představitel západoněmeckých Zelených a nakonec autor svérázné mystické teorie o nutnosti příchodu nového spasitele, "zeleného Adolfa" a o využití zakořeněné "hnědé části" německé povahy ne k repríze nacismu, ale nově k řešení ekologické krize.

    6. 8. 2006

    V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
    12. 8. 2006 Izrael rozšířil útoky na Libanon navzdory rezoluci OSN   
    11. 8. 2006 Mír, propaganda a Zaslíbená země Jakub  Rolčík
    11. 8. 2006 Hizballáh je teroristická organizace, USA náš spojenec   
    10. 8. 2006 Izrael schválil hlubší ofenzívu   
    9. 8. 2006 O co jde v Libanonu? Pavel  Urban
    9. 8. 2006 Rozhněvaní britští poslanci požadují zrušení parlamentních prázdnin   
    8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
    7. 8. 2006 Nejpravděpodobnější výsledek roztáčení spirál násilí Kamil Vladislav Vaněk
    7. 8. 2006 Fašistická křesťanská Syrská národně sociální strana Pavel  Pečínka
    7. 8. 2006 Libanon: pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování"   

    Český film RSS 2.0      Historie >
    10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
    3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
    2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
    1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   

    Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
    11. 8. 2006 Duše chce vzpomínat František Emanuel Zelenka
    10. 8. 2006 A tak tu stojím... Kateřina  Komorádová
    8. 8. 2006 Rukověť kadeta kurýrní služby Daniel  Hradecký
    7. 8. 2006 Infantilní Bolek  Hrušenský
    3. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
    2. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
    1. 8. 2006 ■ ■ ■ Viola  Fischerová
    31. 7. 2006 Docela malá neděle na malém městě Marcela  Gunázerová
    26. 7. 2006 Telefon Štěpán  Kotrba
    25. 7. 2006 Začátek balady, konec říkanky Sylvie  Richterová

    Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
    31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
    29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
    28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
    28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
    27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
    24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
    23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
    22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
    1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
    11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
    8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
    31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
    21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
    21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
    7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
    30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
    9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
    9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
    9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
    4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
    29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
    11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
    30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
    29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
    29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
    29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
    27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
    26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
    12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
    30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
    30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

    DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
    2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
    31. 7. 2006 Cztk Revue?   
    31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
    23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
    5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
    3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
    21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

    Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
    12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
    8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
    4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
    25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
    24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
    14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
    14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
    8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
    26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
    28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   

    Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
    20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
    15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
    15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
    24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
    10. 3. 2006 Jaderná energetika   
    6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
    17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
    11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
    31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
    19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka

    Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
    11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
    4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
    13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
    15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
    31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
    11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
    2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
    26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
    19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
    18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

    Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
    7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
    12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
    23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
    25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
    23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
    10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
    6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
    20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
    23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   

    VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
    2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
    30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
    28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
    28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
    28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
    28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
    26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
    26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
    23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
    30. 3. 2006   

    Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
    6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
    13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
    9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
    7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
    6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
    2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
    8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
    28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
    15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

    Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
    10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
    8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
    7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
    7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
    7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

    Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
    11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
    10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
    19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
    12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
    7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
    7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
    30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
    26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
    23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
    15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba

    České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
    11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
    4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
    31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
    28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
    28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
    28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
    27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet
    26. 7. 2006 Proč si komunisté vybrali Izrael Lukáš  Lhoťan
    25. 7. 2006 Jde opravdu jen o Zaorálka pro funkci předsedy Sněmovny? Miloš  Dokulil
    21. 7. 2006 Povládnou ODS a její sateliti z vůle KSČM? Radek  Macalík

    Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
    8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
    22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
    19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
    3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
    9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
    6. 7. 2003 Československý underground se směje   
    12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik