1. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 7. 2005

Něco vzniká...?

Všichni to cítili. Najednou, v tu chvíli, pochybnosti a cynismus zmizely. Jakoby v nás všech někdo stiskl velmi efektivní knoflík. Zapomněli jsme na fronty, zapomněli jsme na křivdy, na telefony, které nám, ponechány svému osudu, dál tiše zpívaly v kapse a pak umřely. Na obrazovce zablikaly záběry, zablikaly po celém světě. Status Quo. Bowie. Ten starej potrhlej teplouš Freddie. A pak najednou byl před námi na jevišti Paul McCartney, onen sympatický starý derviš, a začal nám sdělovat, svými prvními ochraptělými slovy, že tomu bylo, skutečně právě dnes před dvaceti lety ... a najednou mi tekly po tvářích slzy.

Protože to bylo dvacet let. Dvacet let života, pro nás pro všechny, od posledka, roky, které byly dány nám a všem těm, které milujeme, roky, které byly odepřeny tolika lidem. Měl jsem absurdní pocit, že mě tohle napadlo - že se chovám sentimentálně, dětinsky, iracionálně - že mám knedlík v krku a že se divím, proč mám najednou tak mokré tváře. A kolem mě, před jevištěm v Hyde Parku, vyzařoval i z ostatních stejný zmatek...

Citujeme z bezprostřední reportáže Euana Fergusona o sobotním koncertě Live 8 v londýnském Hyde Parku, jak vyšla v nedělním týdeníku Observer:

3. 7. 2005

O "NGOismu" Boba Geldofa:

Motto: "Are you ready for the revolution? Are you ready to change the history? Are you f-ing ready, London?" (Madonna na Live 8 v Londýně)

Bob Geldof se rozhodl že zatočí s extrémní chudobou. Neptal se volených představitelů, jestli může nebo ne, a dal se do díla.

A jak přesně chce té chudobě zatnout tipec? Jde na to skoro jako by četl projev českého pana prezidenta před měsícem. Ovšem vyložil si tu pobídku pana Klause přesně obráceně.

V květnu dostal nápad a tuhle sobotu proběhlo deset monstrkoncertů po celém světě. Sir Bob není žádný troškař. Chce změnit rovnou běh historie. Odůvodnil svojí akci mimo jiné takhle: "Tak jako lidé volali po zrušení otroctví, volebním právu žen, nebo konci apartheidu, my dneska požadujeme konec nespravedlivé absurdity jakou je extrémní chudoba, zabíjející na začátku 21. století 50 000 lidí denně."

Irský hudebník Sir Bob Geldof zpívá v  Londýně na koncertě Live 8 píseň I dont like Mondays
2. 7. 2005

"Make Poverty History"

V předvečer vrcholné schůzky představitelů skupiny G8 se od soboty konají v Londýně obří akce proti chudobě v Africe. Asi 200 000 lidí z Anglie se vydalo do Edinburku (v blízkosti Gleneagles, kde se koná schůzka skupiny G8), aby tam na výzvu hudebníka Boba Geldofa donutilo představitele skupiny G8, aby konečně začali efektivně jednat proti světové chudobě (skotská policie se mohla zbláznit!). Jiných 200 000 lidí se účastní v Londýně v Hyde Parku obřího koncertu Live 8, který je přesně po dvaceti letech opakováním historického globálního koncertu proti hladomoru v Africe Live Aid, který zorganizoval Bob Geldof v osmdesátých letech.

Oficiální stránky Make Poverty History ZDE

Koncert byl zahájen v sobotu ve 14 hodin vystoupením Sira Paula McCartneyho se skupinou U2. Zahráli píseň "Sgt Pepper Lonely Hearts Club Band", protože začíná slovy: "It was twenty years ago today... - Bylo to přesně dnes před dvaceti lety..."

Píseň byla připomínkou, že irský hudebník Bob Geldof, organizátor nynější akce, přesně dnes před dvaceti lety zorganizoval první takovouto globální akci "Live Aid", proti hladomoru v Africe.

Zároveň se konají paralelní koncerty v Římě, v Berlíně, ve Filadelfii, v Johannesburgu, v Moskvě a v městě Barrie v Kanadě.

Koncerty prý podle odhadů sledují v televizi stamiliony diváků.

Geldof se rozhodl akci nyní, těsně před vrcholnou schůzkou politiků zemí G8, zopakovat jako výraz nespokojenosti normálních lidí nad tím, že politikům nevadí, že miliardy lidí na světě dodnes žijí v chudobě. V Africe umírá na chudobu každodenně 50 000 lidí.

Samozřejmě, že se k tomu vyskytli cyničtí komentátoři, kteří poukazují na to, že prý většina rockových zpěváků se této globální akce účastní jen kvůli vlastnímu zviditelnění. Samozřejmě, že určitým, a významným způsobem zneužívají tyto akce touhu "obyčejného člověka" patřit k "tomu, co se zrovna nosí".

Ať je tomu jakkoliv, nejsem ochoten přijmout tuto cynickou interpretaci o tom, že toto celé koná jen kvůli "zviditelňování rockových hvězd" v případě Sira Boba Geldofa, hudebníka a nadaného, inteligentního člověka, pro něhož mám slabost od doby, kdy jsem četl před lety jeho vlastní životopis, poznamenává Jan Čulík a dodává: Mimochodem, víte, proč se Geldof neumí oblékat a dodnes má pověst, že chodí jen v nevyžehlených šatech? Když mu bylo asi deset let, Geldofovi náhle zemřela maminka na aneurismus (krevní výron do mozku). Byla to - v jeho dětství - naprostá životní katastrofa. Od té doby se dítě muselo o své šatstvo starat samo...

Sir Paul McCartney odpověděl v rozhovoru s Jonathanem Rossem, moderátorem televize BBC pro sobotní přenos z koncertu v Hyde Parku (další britskou mediální osobností, pro niž mám slabost v důsledku jeho velké schopnosti ironizace a podvratnosti všeho, zejména celebrit, ale i sebe samého, poznamenává Jan Čulík), že se sobotního koncertu v Hyde Parku, společně s ostatními rockovými celebritami účastnil, "protože mi to rozkázal Bob Geldof." :) I jiní přiznali, že se Geldofa v podstatě "bojí": Geldof si nebere servítky: stejně jako před dvaceti lety, kdy se na televizní kamery před politiky vyjádřil: "Ti lidi umírají teď. Tak mě neserte a darujte na jejich záchranu ty peníze, teď, v tuto chvíli!" Obdobně vystupuje i nyní, v okamžicích, kdy píšeme tyto poznámky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Al Džazíra o demonstracích v Edinburku proti chudobě v třetím světě - v angličtině ZDE
1. 7. 2005

Vrcholná schůzka G8

Britskému listu Guardian byl prozrazen přípravný text o klimatických změnách, který se má příští týden stát prohlášením vedoucích politiků skupiny G8, kteří se sejdou příští týden na vrcholné schůzce ve skotském Gleneagles. Mezi Spojenými státy a ostatními členy skupiny G8 je však obrovský rozdíl v postojích, a proto během pátku a soboty jednají vysocí státní úředníci ze všech osmi zemí ve snaze zabránit během schůzky konfliktu.

Podle informací z britské vlády je prý Tony Blair ochoten ve věci klimatických změn otevřeně zaujmout protiamerické stanovisko, "i když je to politicky velmi nebezpečný postoj".

1. 7. 2005

Americký zpravodajský týdeník Time oznámil, že se podvolí soudnímu rozhodnutí a předá soudu záznamy svého reportéra Matthewa Coopera, týkající se zjišťování, kdo prozradil médiím totožnost tajné agentky CIA.

Editoři týdeníku Time učinili toto rozhodnutí poté, co rozhodl americký Nejvyšší soud, že pokud Cooper tyto informace nevydá, bude odsouzen na 120 dnů do vězení.

Cooper zjišťoval, jak bylo jméno agentky CIA prozrazeno, ve spolupráci s reportérkou deníku New York Times Judith Millerovou. List New York Times konstatoval, že rozhodnutí týdeníku Time vydat reportérovy poznámky je "bezprecedentní, kam až sahá lidská paměť".

1. 7. 2005

Británie:

Muži, označovanému jako "A", kterého v dětství zneužíval katolický kněz, udělil britský soud odškodné ve výši 635 684 liber, více než 28 milionů Kč. Oběť zneužívání, jíž je nyní 35 let, sexuálně zneužíval od sedmi do osmnácti let katolický kněz Christopher Clonan v anglickém městě Coventry.

Oběť zneužívání nyní trpí schizofrenií a posttraumatickým stresem. Muž byl sexuálně zneužívám v letech 1977 - 1988, ale uvědomil si, co se dělo, teprve v roce 1992, kdy se jeho život rozložil.

Obžalovaní v tomto soudním sporu - arcibiskup z Birminghamu a správa birminghamské katolické arcidiecéze - přiznali právní zodpovědnost za to, že "těmto činům nezabránili".

1. 7. 2005

OPRAVA

Ve svém článku Dvojchyba polemizuji o tom, zda je citát o opulentním životě, který použil Václav Klaus při debatě s akademiky, nějak významný. Přijal jsem prezidentovo konstatování, že tento citát pochází z knihy The Counter-Revolution of Science: Studies in the Abuse of Reason, kterou podle prezidenta napsal K. R. Popper. Po upozornění anonymního čtenáře (doufám, že svou identitu odhalí a sklidí zasloužené ovace), jsem si ověřil, že autorem té "slavné" knihy není Karl Raimund Popper, ale Friedrich August von Hayek. Čtenářům se omlouvám.

Jak je vidět, důvěřovat českému prezidentovi se skutečně nevyplácí...:)

1. 7. 2005

Václav Klaus, a všemocný Bůh mi snad odpustí, že se opět stal tématem, se ohradil proti "karikování jeho názorů českými médii". Snažil se vysvětlit, v čem se jeho kritici mýlí, a jal se tedy patřičnou argumentací odhalit jádro sporu. Važme si toho, není to často.

Michael Marčák: Ne, já nejsem ten Krejčíř, já jsem také policejní komisař...
1. 7. 2005

1. 7. 2005

Debata o ekonomii a etice: Strašlivější, než jsem si dokázal představit...

1. 7. 2005

Vážený pane Krohu,

dovolte mi, abych s Vámi podiskutoval na téma padajícího kamene. Poněkud jsem se podivil Vaší představě popsané v článku publikovaném v dnešních Britských listech následujícími slovy: "Pustím-li kámen, padá vlivem zemské přitažlivosti nutně k povrchu země určitou rychlostí, která závisí na jeho hmotnosti. Děje se tak přitom stejně, ať tento fyzikální proces probíhá na jižním pólu, na Aljašce nebo na Sahaře," píše Jaromír Křepelka:

1. 7. 2005

Na stránkách Britských listů se rozběhla zajímavá diskuse o vztahu ekonomie a etiky. Proti Jindřichu Kalousovi vystoupil Ondřej Palkovský s pojetím ekonomie jako absolutně "neutrální" vědy, oproštěné od jakéhokoli hodnocení.

1. 7. 2005
reakce na článek Jana Tuláčka "Ekonomové nechtějí být omezováni ničím, ani etikou" a článek Michala Kroha "Kdo diskredituje vědu zvanou ekonomie"

Je ekonomie exaktní vědou nebo není ? Podle Michala Kroha převládají ve společnosti statistické zákonitosti, zatímco v přírodě "dynamické zákonitosti , které představují takovou formu příčinné souvislosti, při níž je vzájemný vztah mezi příčinou a účinkem jednoznačný; jinými slovy, známe-li počáteční stav určitého systému, můžeme přesně předpovědět jeho další vývoj". Tenhle newtonovský ideál ovšem přestal ve fyzice platit ještě dřív než v ekonomii. Typickým příkladem "statistické zákonitosti" je kvantová mechanika. Přesto dává výsledky, které odpovídají reálným pozorováním a mají i praktický význam. Nejde přitom o nějakou "úchylku" typickou pouze pro mikrosvět. Komplexita a chaos jsou jevy, které existují i v normálním světě, jsou zkoumány a dávají prakticky použitelné výsledky. Je pravda, že věda zabývající se lidským chováním pracuje s chaosem daleko komplexnějším, než fyzika elementárních částic, ale chaos není totéž, co naprostá neurčitost.

1. 7. 2005
Ludmila Pachtová

Domnívám se, že naším výsadním právem je žádat, aby byla provedena revize všech spisů s rozsudky nad bývalými politickými vězni, a pojmenováni zejména soudci, policisté a státní zástupci, kteří se jich účastnili. Je naším právem žádat, aby tyto osoby odešly od soudů a ze státního zastupitelství i od policie a aby jim nebylo přiznáváno nadměrné výslužné, ale důchod ve výši spíše průměrné, když ne minimální, tak jak činily důchody politických vězňů, pokud vůbec byly.

V souvislosti se vzpomínkou na zavraždění paní JUDr. Horákové bych ráda přispěla svým informačním odkazem dokumentujícím poměry totality. Právě v současné době probíhá u Krajského soudu v Praze řízení za očištění cti jednoho z politických vězňů a celé jeho rodiny (pana Rudolfa Šedivého, paní Anny Šedivé, dcery Jarmily Kotěšovcové a Věry Marsové), která byla perzekvovaná komunisty a zástupci akčního výboru od března 1948 a pak českými orgány po celé desítky let.

Tomáš Julínek, stínový ministr zdravotnictví za ODS
1. 7. 2005

Tak už dost, paní ministryně!

Senátor Tomáš Julínek, stínový ministr zdravotnictví za ODS, polemizuje v tomto článku s textem ministryně zdravotnictví Milady Emmerové Osobní účty - novinka, kterou jinde odmítají".

1. 7. 2005

Americký prezident George Bush konstatoval, v předvečer vrcholné schůzky G8 v Gleaneagles ve Skotsku, že zamýšlí zdvojnásobit během následujících pěti let roční pomoc Africe ze 4 na 8 miliard dolarů, avšak humanitární organizace varují, že na řešení problémů Afriky to zdaleka nestačí.

Michael Marčák: Chápu, pane předsedo, ale opravdu chcete nazvat naší povolební strategii
1. 7. 2005

1. 7. 2005

Dne 13.6.2005 však ČTÚ předložil návrh nového všeobecného oprávnění, které mimo jiné lehce zpřísňuje podmínky pro provoz v pásmu 2.4 GHz. Toto lehké zpřísnění ale může způsobit, že převážná většina současných radiových spojů (v pásmu 2.4 GHz) se přesune do ilegality.

Podle výzkumu společnosti Factum Inventio (1) jsou bezdrátové sítě nejvyužívanější variantou připojení k internetu mezi aktivními uživateli. Není divu - jedná se o jediný segment trhu s připojením k Internetu, na kterém vládne skutečná konkurence. Dnes však málokdo tuší, jak tento segment bude vypadat za několik měsíců.

1. 7. 2005

Dosud nevídané informace publikoval ve svém červnovém zpravodaji německý Institut Roberta Kocha (RKI): Podle posledních shromážděných dat znatelně stoupá počet onemocnění dávivým neboli černým kašlem (pertusí). K nárůstu onemocnění dochází navzdory očkování, co víc: původně dětská nemoc se znatelně posunuje do staršího věku nebo dokonce do dospělosti, kdy je riziko komplikací výrazně vyšší.

1. 7. 2005

Světovou obchodní organizaci od září převezme nový generální ředitel, Francouz Pascal Lamy. Jeho zvolení proběhlo korektně, při respektování všech procedurálních pravidel, a nikterak neovlivnilo činnost organizace. Nyní se Světová obchodní organizace a především vyjednavači z jejích členských zemí usilovně připravují na letošní předvánoční vrcholnou akci -- VI. konferenci ministrů v Hongkongu. Na jejím úspěchu velmi záleží pověst organizace, její akceschopnost a užitečnost. Není již možno připustit podobný neúspěch, kterým byl v roce 2003 Cancún nebo předtím v roce 1999 Seattle. Tomuto cíli budou muset být podřízena všechna očekávání, a to zřejmě i za cenu dalšího ustoupení od již omezeného rozsahu jednání.

1. 7. 2005

Ondřej Palkovský ve svém příspěvku na téma ekonomie a etika uvedl několik "zajímavých" názorů, se kterými nemohu souhlasit --- a co více --- některé pokládám za mylné.

Hned v úvodu zmínil jisté snahy přispěvovatelů Britských listů o zdiskreditování ekonomie jako vědy a zřejmě tím naráží na kritické články pana Kalouse. Není tomu tak --- pozorný čtenář jistě zaregistroval silné výtky na adresu současného neoliberálního paradigmatu, nikoliv však snahu poslat vědu ekonomii do propadliště dějin... Snad nikdo nepochybuje o tom, že pořádná dávka kritiky a snahy o nový pohled na věc není na škodu věci a posouvá nás kupředu. A je tomu dobře.

1. 7. 2005

Z posledních několika článků mám pocit, že jejich cílem je zdiskreditovat vědu, která se nazývá ekonomie, případně i liberalismus, jehož představitelé často používají poznatky ekonomie pro podpoření svých myšlenek, míní Ondřej Palkovský a upozorňuje: Pan Kalous například píše:

1. 7. 2005

V sérii článku o slevách v hypermarketech se vyskytlo několik zajímavých myšlenek, které by neměly zůstat bez odezvy.

V důsledku technické chyby vyšel původně pouze útržek tohoto textu, opraveno, autorovi i čtenářům se omlouváme.

Michael Marčák: Zdál se mi náááádherný sen o demokracii, měli jsme referendum o zrušení senátu.
1. 7. 2005

1. 7. 2005

V současné diskusi o registrovaném partnerství či o "sňatcích homosexuálů" se vynořuje široká varieta názorů a důvodů pro a proti. Účastníci diskuse se dají v zásadě rozdělit na dvě skupiny: na ty, pro které je zamýšlená zákonná úprava určena, a na ty, kteří ji nebudou využívat a kteří se mohou (podle názoru) cítit nebo necítit takovou úpravou ohroženi.

30. 6. 2005

tisková zpráva organizace Greenpeace

Praha, 30. června 2005

Množství zdraví škodlivých toxických látek obklopuje malé děti také v prostředí, ve kterém si celý den hrají -- v mateřských školkách. Vyplývá to z analýz vzorků prachu odebraného ekologickou organizací Greenpeace ve čtyřech mateřských školkách v různých částech republiky. Zdraví dětí ohrožují nejvíce ftaláty, jejichž koncentrace v interiérech školek jsou znepokojující. Greenpeace výsledky zveřejnilo na dnešní tiskové konferenci v Praze, na níž zástupci hnutí zdůraznili nezbytnost přísnější regulace používání chemických látek ve výrobě a vyzvali české politiky, aby se zasadili o přijetí nové chemické legislativy Evropské unie, tzv. REACH.

30. 6. 2005

Španělský parlament ve čtvrtek hlasováním schválil homosexuální manželství, navzdory ostré opozici od římskokatolické církve.

Španělsko je nyní čtvrtou zemí na světě, která poskytuje homosexuálním dvojicím stejná práva jako heterosexuálním manželským dvojicím. Kanada schválila homosexuální manželství tento týden ve středu, Holandsko a Belgie je legalizovaly v letech 2000 a 2003.

Rozhodnutí parlamentu ve Španělsku poskytuje homosexuálním manželským dvojicím rovná dědická práva a dovoluje jim adoptovat děti. Homosexuální manželské dvojice budou mít i při rozvodu stejná práva jako heterosexuální manželé.

Zapaterova socialistická vláda navrhla zákon o homosexuálních manželstvích nedlouho poté, co loni vyhrála volby. Zákon byl schválen 187 hlasy proti 147. Čtyři poslanci odmítli v této věci hlasovat. Senát, kde mají většinu konzervativci, tento zákon minulý týden odmítl, ale konečné rozhodnutí o něm učiní kongres.

Katolická církev zorganizovala proti tomuto zákonu obrovské demonstrace, jichž se 18. června v Madridu účastnily statisíce lidí včetně 20 biskupů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 7. 2005

Otevřený dopis pro poslance Zvěřinu

Pane Zvěřino,

obracím se na Vás jako na svého zástupce v EP, píše Jaromír Junek:

Z Vašeho vyjádření k SW patentům na Britských listech mám dojem, že si zřejmě neuvědomujete zcela důsledky případného přijetí SW patentů, což je pochopitelné, protože nepracujete v oboru IT.

Dovolte mi uvést několik jednoduchých příkladů, na kterých je nesmyslnost a škodlivost SW patentů zřejmá.

30. 6. 2005

Jeden spisovatel vydal po delší době knihu a jelikož měl příjemného a pracovitého nakladatele, jenž si přál, aby kniha měla ekonomický úspěch, musel absolvovat řadu podpůrných akcí, autogramiád, literárních čtení a besed. Na první autogramiádě se sešlo asi dvacet lidí, kteří jaksi nevypadali na čtenáře, jak si spisovatel stále určitěji uvědomoval, a rozhodně se o něho a knihu vůbec nezajímali.

Nikoho z nich neznal, a tak odevzdaně čekal, co se stane. Nestalo se nic a to bylo právě to nepříjemné. Ať se on i moderátor snažili jak chtěli, z kamenných tváří těchto přihlížejících nic, než unavený úsměv nevyloudili. Diváci se prostě nudili, nekladli ani žádné otázky a utrápený spisovatel nechápal, proč tam vlastně chodili, dokud tristní beseda neskončila a nedošlo k podepisování knih a papírků.

30. 6. 2005

Česká televize byla už kdysi kritizována za to (např. zde), že provozuje pořad Hodina pravdy (z produkce ČT Ostrava). Nejprve za to, jestli je tento formát reality show vhodný pro televizi veřejné služby (zejména z hlediska faktu, že téměř půlmilionové odměny hradí ČT), posléze pochopitelně za jeho kvalitu, která kreativitou připomíná realizaci vesnického plesu.

29. 6. 2005

Je to britský Enron

Snad nejvýhodnější příležitostí ke korupci a k parazitismu jsou projekty, v jejichž rámci je soukromá firma financována ze státních prostředků. Skutečný soukromý podnikatel musí zápolit na otevřeném trhu s poptávkou a nabídkou a s konkurencí. Oč to má lehčí podnikatel, který si vyjedná spolupráci se státní institucí: bývají to lehce získané peníze.

Jak to včera podrobně zdokumentoval George Monbiot v deníku Guardian, britskou vládou vychvalované projekty v rámci tzv. "private finance initiative" (tj. předání státních projektů soukromým firmám) jsou absolutně skandálními příklady plýtvání veřejných peněz.

Nechť jsou příklady podobného soukroměpodnikatelského "partnerství" se státním sektorem odstrašujícím příkladem pro Českou republiku a její případné projekty "veřejně-soukromého partnerství".

30. 6. 2005

Vzpomínky na Klub angažovaných nestraníků

Jan Štěpánek

Zdeněk Mlynář [otec Vladimíra Mlynáře, pozn. red.] byl chytrý a cílevědomý komunista. Netajil se svým pohrdáním k osobě "neschopného a bezkoncepčního" Dubčeka. Mlynářovi bylo jasné, že jediným schopným dirigentem mocenského orchestru KSČ je jen a jen on sám. Redaktoři některých deníků (Zemědělské noviny, Svobodné slovo aj.) mně sdělili, že jim Mlynář dával pokyny k tiskové blokádě KANu. Odpor ho drážil. Několikrát vybuchl s tím, že jednání končí a že si nasadí "policejní čepici".

Čestmír Císař měl častá liberálně znějící prohlášení, ale kontaktu s protisocialistickými silami -- tak nás komunisté nazývali -- se bál.

Rozhovor s [komunistickým] ministrem vnitra Josefem Pavlem na mne udělal dobrý dojem. Nepřesvědčoval, nehrozil a jen tichým hlasem opakoval" "Buďte opatrní". A dodal: "Nevím, jak dlouho tu (hovor se konal v budově ministerstva vnitra) budu."

Zajímavé, i když útržkovité a nepříliš analytické svědectví, jakýsi "pohled z druhé strany" na Pražské jaro 1968 napsal lékař Jan Štěpánek, který dlouhá desetiletí žije - vlastně z vůle československých reformistických komunistů - ve Švýcarsku.

Štěpánek byl v roce svobody 1968 v Československu předsedou Klubu angažovaných nestraníků, vedle klubu K-231 (klubu politických vězňů komunistického režimu) jedinou nekomunistickou organizací, která měla během krátkého svobodného období odvahu se ustavit.

Štěpánkovo svědectví dokazuje, jak ani údajně nejliberálnější komunističtí představitelé Pražského jara 1968 nebyli schopni osvobodit se od ideologické kazajky (že všechno musí nakonec řídit komunistická strana, i když třeba naprosto "pravicová" a "reformistická") a nekomunistických aktivistů z KANU se v podstatě báli. Mimo jiné i proto, že se právem obávali, že existence organizací, jako je KAN, se stane záminkou pro sovětskou invazi - k čemuž také došlo. Reformistický komunistický režim se sice KANU bál a snažil se ho různými podrazy ochromovat, mocensky však proti němu nezasahoval a když šlo do tuhého a po invazi bylo zjevné, že by předseda KANU mohl být vystaven od vznikajícího prosovětského režimu perzekuci, reformističtí komunisté rychle vystavili Štěpánkovi pas a umožnili mu emigrovat.

Otevřeně vyznávat v roce 1968 nekomunismus znamenalo, že vás vládnoucí komunisté budou považovat za extremistu. Ve své "demokratičnosti" proti vám však policejně nezasáhli. (JČ)

Premiér Jiří Paroubek na oslavě čarodějnic s dětmi v Praze 4
30. 6. 2005
Jiří Paroubek
Záznam vystoupení předsedy vlády ČR, předneseného na Žofínském fóru dne 29. června 2005

Ukázalo se však, že kvalita jednotlivých politiků a schopnost odborných týmů v politice, má mimořádný význam v jakémkoliv stranickém a koaličním rámci. Podle mého názoru Václav Klaus jako premiér i jeho tým, v období úsporných balíčků let 1996 a 1997 selhali. Premiér Zeman a jeho tým svojí hospodářskou politikou Klause naprosto převýšil. Považuji za svou povinnost tuto Zemanovu zásluhu o naši zemi zdůraznit.

Na jedné straně se naše ekonomika již řadu let nese na příznivé vlně úspěšného ekonomického růstu. Již šestý rok jsme na vzestupné trajektorii růstu, v posledních letech kolem 4 % ročního vzestupu HDP, v prvním čtvrtletí letošního roku dokonce 4,4 %. Obrazně řečeno prožíváme 6 tučných let, kdy reálná mzda vzrostla o jednu třetinu, expandovala spotřeba domácností a celou zemi pokryla kompletní nová síť supermarketů nabízející dříve nevídaný, prakticky plný světový sortiment zboží.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

22. 6. 2005

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík zastává názor, že při současném relativně vysokém počtu čtenářů tohoto deníku by mělo být možné, na základě relativně minimální osobní finanční újmy, aby čtenáři Britským listům umožnili (pravidelnou měsíční částkou cca 50 - 100 Kč) skutečně profesionální provoz v nezávislém občanském zájmu. Kdyby totiž z 8000 denních čtenářů Britských listů jen polovina přispěla pravidelnou měsíční padesátikorunou, list by měl k dispozici 200 000 Kč měsíčně a s takovou částkou by mohl dělat podstatné věci ku prospěchu řadových občanů v české společnosti. Jde tedy přirozeně jen o rozhodnutí čtenářů, zda mají pocit, že je takového nezávislého a průrazného listu v českém prostředí zapotřebí.

Po zveřejnění Čulíkova apelu "Proč to nejde" přispělo na konto Britských listů 166 čtenářů celkovou částkou přibližně 70 000 Kč. Přispěl tedy dosud jen zlomek z cca 8000 denních čtenářů, zato podstatně většími částkami než je navrhovaných 50 - 100 Kč.

Darovaná částka nám umožní odstranit dosavadní technické nedostatky v redakčním systému. Děkujeme. Kdo z dárců chce potvrzení pro daňové účely, napište si o ně, prosíme. - O dalším vývoji budeme informovat.

Britské listy mají účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo konta: 1001113917, kód banky 5500. (PS. Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.)

Diskuse "Měli by čtenáři přispívat na Britské listy?" je ZDE

8. 6. 2005

V květnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 5000 Kč, dalších 5000 Kč byl příjem z reklamy. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 Jaký je rozdíl mezi myšlenkou a údem? Alex  Koenigsmark
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
30. 6. 2005 V této zemi vládne absolutní sociální smír. My nevíme, co jsou stávky. Jiří  Paroubek
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"   
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová
15. 6. 2005 Orwellovská vize Jan  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
9. 6. 2005 Světové akademie žádají zásah proti globálnímu oteplování   
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 Hodina pravdy a spořádanosti v České televizi Bohumil  Kartous
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous
20. 6. 2005 Digitalizace: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání   
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek