4. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2009

SKANDÁL V BRITÁNII

Britští soudci rozhodli, že jednoho z tajných dokumentů, které poskytla americká vláda - je to text obsahující sedm odstavců a pětadvacet řádků textu - vyplývá, že "lze argumentovat, že proti Mohamedovi bylo používáno mučení či nelidské či ponižující zacházení". Podle deníku Times tento rozsudek znamená, že není vyloučeno, že bude proti těm příslušníkům britské rozvědky, kteří byli přítomni, zahájeno trestní stíhání.

Britští soudci: "Není možné, aby jedna demokratická země ovlivňovala soud v jiné demokratické zemi"

Celé středeční odpoledne a večer se britská média, televize, rozhlas i tisk na internetu, podrobně zabývaly ostrou kritikou Spojených států, kterou zveřejnili dva soudci britského Nejvyššího soudu v souvislosti s případem etiopského vězně v Guantánamu. Binyam Mohamed, občan s trvalým pobytem v Británii, podal žádost k Nejvyššímu soudu v Británii, aby byly odtajněny dokumenty amerických výzvědných služeb, v nichž je prý podrobně popsáno, jak s ním americké úřady zacházely. Soudci britského Nejvyššího soudu rozhodli, že je skutečně ve veřejném zájmu, aby tyto informace byly zveřejněny, avšak Spojené státy pohrozily, že pokud to Británie učiní, Spojené státy přestanou poskytovat Británii výzvědné informace.

"Není možné, aby jedna demokratická země ovlivňovala soudy v jiné demokratické zemi," praví se v rozsudku britských soudců.

4. 2. 2009

Důkazy o tom, jak byl v Guantánamu mučen muž s trvalým pobytem v Británii, musejí zůstat utajeny, rozhodl britský soudce, v důsledku amerických hrozeb.

Konzervativní poslanec David Davis interpeloval vládu, aby vysvětlila roli MI5 v případě Binyama Mohameda

Důkazy o tom, jak byl občan s trvalým pobytem v Británii mučen v táboře v zálivu Guantánamo a co o tom věděla britská MI5, musejí zůstat utajeny v důsledku vážných výhrůžek, které Spojené státy učinily Velké Británii, konstatoval ve středu britský Nejvyšší soud.

4. 2. 2009

Vždyť máme s tím neoimperiálním Ruskem spoustu společných zájmů

Česká politika trpí impotencí. Tato impotence se projevuje jako absence vlastních, promyšlených a strategicky zdůvodněných postojů. Vykonávají ji lidé, kteří se etablovali v průběhu nekontrolovaného bujení ve veřejném prostoru v devadesátých letech, jimž se bohužel přizpůsobuje i menšina s intelektuální úrovní a morální integritou. Je to směska chaoticky vznikajících stranických, osobních a lobbyistických zájmů formovaných mezinárodními tlaky, v nichž se tvaruje podle aktuálního tlaku "nadřízených" globálních mocností. O to víc se ale snaží dávat najevo, jak suverénním hybatelem mezinárodního dění česká politická reprezentace vlastně je. Vše začíná a končí frenetickým ujišťováním o "potenci" před místním, informačně bohužel retardovaným publikem. Vleklé jednání české vládní administrativy o americké raketové obraně a její proklamace v této věci jsou toho skvělým příkladem.

4. 2. 2009

Prezident Obama zahájí nejambicióznější rozhovory o snížení zbrojních arzenálů s Ruskem za celou jednu generaci. Chce snížit jaderné arzenály USA a Ruska o 80 procent.

Tato radikální dohoda by snížila počet jaderných hlavic v každé z obou zemí na 1000. Klíčem k iniciativě je přehodnocení plánu Bushovy vlády vybudovat štít americké raketové obrany ve středovýchodní Evropě, projekt, vůči němuž Rusko zaujalo ostře záporný postoj.

4. 2. 2009

Údajně úspěšné vyslání íránského satelitu na oběžnou dráhu vypadá úplně jinak z Washingtonu než z Teheránu, píše Julian Borger v deníku Guardian. Pro íránskou vládu je to důležitý mezník na cestě k obnovení starobylého nároku Persie na statut významné mocnosti, který mu údajně nepřející Západ odpírá.

4. 2. 2009

Tisková zpráva Ligy starostů proti radaru:

V úterý 3.2.2009 se v Kulturním domě v Rožmitále pod Třemšínem konalo zasedání Ligy starostů proti radaru. Na tomto jednání byli přítomni i mluvčí hnutí Nenásilí Jan Tamáš a Jan Bednář.

4. 2. 2009

Tisíce cizinců čekají na rozhodnutí Topolánkova kabinetu

Ministr vnitra Ivan Langer, známý z policejního spisu Krakatice též jako "Íčko", prohlásil na prahu Nového roku, že hodlá rázně "řešit" těžkou situaci řady zahraničních pracovníků, kteří se kvůli ekonomické krizi ocitli na dlažbě a úplně bez prostředků. Jeho "akční plán" počítal s tím, že je policisté budou aktivně vyhledávat, pomohou jim a následně je budou vracet zpět do jejich domovské země.

4. 2. 2009

REAKCE ZÁSTUPKYNĚ OMBUDSMANA

28. 1. byl v Britských listech zveřejněn článek "Zavádění otrokářského řádu: výsledek arogance zaměstnavatelů vůči zákoníku práce“ obsahující otevřený dopis zaměstnanců a.s. Crystalex premiérovi. Pominu-li skutečnost, že se zaměstnanci Crystalexu s žádným podnětem na veřejného ochránce práv neobrátili, jak je v článku uváděno, obsah otevřeného dopisu svědčí o nedostatku povědomí pisatelů článku o právech zaměstnanců. Je až s podivem, že se mezi nimi nenašel nikdo, ani např. odborová organizace, kdo by je alespoň rámcově o právech poučil.

4. 2. 2009

Dobrý den,

rád bych reagoval na mail pana Kadlece, kterého tímto zdravím. Jeho dotaz jsem poprvé četl na stránkách blisty.cz, a pokud vím, ani do Člověka v tísni nevolal.

Nad vyhlášením sbírky pro Gazu jsme dlouho a vážně uvažovali. Problém by byl v efektivitě pomoci, která je jednou z priorit působení Člověka v tísni. Na místě nepůsobíme a neetablované organizace se těžko za tak krátkou dobu zorientují v určení potřebných příjemců pomoci, píše Tomáš Urban z mediálního oddělení organizace Člověk v tísni.

4. 2. 2009

Se zájmem jsem si přečetl rozhovor s novým, univerzálním ministrem, momentálně pro místní rozvoj. Jeho poznámka o vyhazovu pro lidi, kteří neumějí jazyk, nezní až tak od věci. Stejně jako pro jiná ministerstva by mohlo znít, že alespoň vysokoškolské vzdělání je podmínkou. Nicméně jeho neuvěřitelně xenofobní prohlášení, že nejsme žádní Asiaté, abychom jezdili s hordou tlumočníků, je opravdu zcela nepatřičné a hloupé.

Ty důvody jsou dva. Jednak kolik z našich vládních činitelů je opravdu schopno se domluvit nemateřským jazykem? To za prvé.

4. 2. 2009

Severní Korea prý připravuje test dalekonosných střel, které by mohly zasáhnout západní pobřeží USA, konstatovali v úterý jihokorejští státní činitelé. Informovali tiskovou kancelář Yonhap, že obdrželi dva americké satelitní snímky vlaku, který vezl to, co vypadalo jako raketa Taepodong-2 do Dongchangri nedaleko čínské hranice, kde jaderná Severní Korea buduje odpalovací rampu.

4. 2. 2009

Barack Obama čelil v úterý své první větší politické krizi, když byl donucen rezignovat Tom Daschle, jeho nejbližší politický přítel a mentor. Daschle byl nucen odmítnout nominaci na ministra zdravotnictví poté, co vyšlo najevo, že neplatil daně. Před několika dny měl obdovný problém Tim Geithner, nominovaný ministr financí, který byl potvrzen ve své nové funkci poté, co přiznal, že dodatečně zaplatil více než 40 000 dolarů nezaplacených daní. Jiná vysoká činitelka z Obamova týmu, Nancy Killeferová, nezaplatila relativně malou částku 950 dolarů místních daní za svou zaměstnankyni.

4. 2. 2009

KD│ Tajná studie údajněnaléhavě žádá Baracka Obamu, aby změnil dosavadní strategii ve válce proti Talibánu, napsala agentura AP. Měl by přestat klást důraz na budování demokracie, zaměřit se na zničení základen povstalců uvnitř Pákistánu a pomoci pákistánským ozbrojeným silám.

Doporučení zpracovaná Sborem náčelníků štábů jsou údajně součástí širšího přehodnocení politických cílů afghánské války, na něž naléhá šéf CENTCOMu generál David Petraeus a s ním i další velitelé. Existuje totiž důvodná obava, že ambiciózní politické cíle formulované Bushovou administrativou jsou pro USA jednoduše nedosažitelné. Jedním z požadavků generálního štábu je údajně také ohled na to, co chtějí samotní Afghánci, namísto aby vláda v Kábulu hrála jen roli nástroje k dosažení amerických cílů.

Podle anonymního vyjádření úředníka Pentagonu může ale trvat ještě celé týdny, než Obamova administrativa zveřejní dlouhodobou afghánskou strategii.

Zdroj: ZDE

3.6.2008, Dolejší, K.: Afghánistán: Čekání na strategii ZDE
4. 2. 2009

V úterý podepsalo v Moskvě Rusko a Bělorusko dohodu o společné ochraně svých vzdušných hranic, jakož o vybudování společného obranného protileteckého systému. K podepsání příslušné smlouvy, jak oznámil poradce ruského prezidenta Sergej Prichodko, se očekávají prezidenti Dmitrij Medveděv a Alexander Lukašenko. Stane se tak při jednání Nejvyšší státní rady rusko-běloruské unie. Obě země již delší dobu podle agentury RIA-Novosti jednaly o sjednocení svých protileteckých systémů.

4. 2. 2009

< Sněhulák uprostřed třídy vedoucí k Buckinghamskému paláci v Londýně

Sněhová nadílka v Anglii vyvolala v místních lidech pozoruhodně umělecké výboje...:)

Galerie sněhuláků v Guardianu ZDE

3. 2. 2009

Zdá se to být tak snadné. Stačí, aby se prezident Nicolas Sarkozy špatně vyspal, a konzervativní Le Figaro napíše, že je třeba nenechat nikoho usnout. V případě Evropské unie to zní takto: "Uplynul měsíc a Evropa je němá." Rozuměj: Češi ji uspali a doslova zbavili řeči. Prezident Sarkozy se cítí povolán pro celou Evropu řešení nabídnout -- a to už v dubnu na summitu G20. Úvod článku patří v jedné větě českému prezidentu Václavu Klausovi, samovyhlášeném disidentovi a euroskeptikovi, který mu slouží jako snadná návnada k otevření mnohem vážnějšího tématu. Tím není nic menšího než faktické převzetí vedení Evropy.

3. 2. 2009

V souvislosti s případem znojemské učitelky a reakcemi v BL je třeba poznamenat, že natáčení pornografických scén, které obsahují znásilňování nebo ponižování člověka, je trestným činem šíření pornografie podle § 205 odst. 2 písm. b) trestního zákona. Takové jednání je trestné i v případě, že jde o scenu zrežírovanou, kde "oběť" se k jejímu natočení propůjčila zcela dobrovolně. Pokud je pak navíc takové dílo zpřístupněno široké veřejnosti prostřednictvím internetu, je za to podle § 205 odst. 3 písm. b) stanovena trestní sazba od dvou do šesti let, píše Jaroslav Štemberk.

4. 2. 2009

Před zahájením a během americké okupace Iráku se v americkém tisku objevila řada zfalšovaných informací, které měly tuto okupaci ospravedlnit. Podle informace amerického deníku USA Today, řekla válečná dopisovatelka americké televizní stanice CNN, Christiane Amanpour, v diskusním pořadu na televizní stanici CNBS, že CNN byla během války v Iráku "zastrašována vládou a jejími pěšáky z Fox News" (televizní stanice Ruperta Murdocha), kteří "vytvořili atmosféru strachu a autocenzury".

3. 2. 2009

Poznámka k článku Štěpána Kotrby "Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit"

Nechci být hnusná, ale vzhledem k tomu, že regály s DVD v půjčovnách jsou plné akčních filmů, které každou chvíli hrají v některé z televizí, dobře jim tak. Několikrát jsem se pokoušela vypůjčit si balet nebo operu - to ovšem nevedli.

4. 2. 2009

V třistatisícovém dělnickém městě Ostrava, v takovém moravském Glasgow, promítá místní kino Art, které nehraje jen komerční filmy, jednou za měsíc přímý digitální přenos operních představení z newyorské Metropolitní opery v High Definition (HD) kvalitě - promítá se to s kvadrofonním zvukem na velké plátno.

V republice byla Ostrava vloni v říjnu už pátým městem s touto možností.

S přátelským pozdravem z dělnické Ostravy Stan.Gűttner

4. 2. 2009
projev místopředsedkyně Parlamentního shromáždění Rady Evropy, poslankyně a stínové ministryně pro ženu a rodinu ČSSD na londýnské konferenci o Národní raketové obraně USA

Poslankyně Anna Čurdová podpořila britskou organizaci Kampaň za nukleární odzbrojení (Campaign for nuclear disarmament) projevem, který poslala na její výroční konferenci. Této události se zúčastnili i další poslanci několika evropských zemí, zejména těch, kterých se Národní raketová obrana USA přímo týká. Byli jimi například Jolanta Syzmanek -- Deresz z Polska, Walter Kolbow, poslanec za německou Sociální demokracii nebo britští poslanci Michael Connarty, Jeremy Corbyn a Jean Lambert.

Projev Anny Čurdové ZDE

4. 2. 2009

Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende potvrdil zřízení nezávislé komise, která prošetří rozhodnutí jeho předchozí vlády "politicky podpořit" americkou invazi do Iráku v roce 2003.

4. 2. 2009

Medzinárodný súdny dvory (ICJ) v Haagu v utorok vynesie verdikt vo veci dlhodobého súdneho sporu medzi Ukrajinou a Rumunskom. Predmetom sporu je ostrovček v Čiernom mori zvaný Snake Island (Hadí ostrov), o ktorom sa predpokladá, že v jeho okolí sa nachádzajú veľké zásoby ropy a zemného plynu. Kyjev i Bukurešť sa preto snažia nad ostrovným územím získať kontrolu a vďaka predpokladaným energetickým zásobám surovín znížiť svoju energetickú závislosť od Ruska.

3. 2. 2009

Google Ocean přičlenil ke Google Earth velké části mořského dna. Uživatelé mohou procházet trojrozměrným terénem na dnech moří. Mapa také obsahuje 20 vrstev obsahu, vytvořeného z informací od čelných vědců. Při křestu nového "Google Ocean" v San Francisku byl přítomen Al Gore. Google doufá, že zmapováním moří postupně zakreslí veškeré prostory světa.

Google Ocean chce návštěvníkům zpřístupnit některá zajímavá podmořská místa, včetně podmořských sopek, stejně jako videa života v mořích, lodních vraků i záběry oblíbených míst, kde lidé surfují a potápějí se.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 2. 2009

Vážení, byl bych Vám vděčný za nějakou zprávu o tom, jak dopadla ve Slovensku ta jejich "měnová reforma". Než zavedli Euro, tak se o tom psalo dost, zejména jaký je Fico. A teď najednou - ticho po pěšině. Tak by mne to zajímalo, píše čtenář, který se podepsal Kropáč. Co na to naši čtenáři na Slovensku?

4. 2. 2009

Až do předvčerejška mě iritovalo, že se dopoledne probouzí hodně jedinců, kteří si plánují práci, to znamená co zaze dnes ukrást. Říkal jsem si k čemu jsou takoví budižničemové na světě?

Stalo se něco, co můj názor zcela změnilo. Ráno jsem zaparkoval u vlakového nádraží. Bydlím totiž na venkově, kde si před 150 lety osvícení sedláci nechtěli nechat rušit své krávy a výstavbu železnice nedporučili. Další osvícení způsobili, že dnes tam nejsou ani ty krávy.

Vrátím se vlakem z práce, chci se autem dovést domů a ... Nebylo čím. Konečně jsem se zařadil.

4. 2. 2009

Aneb co to provádíš, ty potrefená tržní končetino?

Jsa neznalec, prosím slovutné profesory a doktory čestné i ty druhé (odborníky) aby mně, ekonomickém bloudovi, pomohli pochopit, jak funguje neviditelná ruka trhu. Uvedu příklad. V okolí Prahy byla velká zahradnictví. Třeba v Hodkovičkách pěstovali skvělé, krásné růže. Cena mírná. Dnes to tipuji na 20 -- 25,- Kč.

Potřeboval jsem na sv. Valentýna koupit tuto květinu. Ale co to? Ta trochu pomačkaná kytka stojí 60,- Kč a více.

3. 2. 2009

Jen žádnou nostalgii? A přece... (je tu jedno zaokrouhlené výročí!)

V dnešní době všemožných partnerských vztahů, kdy ona je zkrátka "přítelkyně" a on recipročně zase "přítel", ani to vážné v životě se nejednou moc vážně nebere. Nehledě na to, že ten vztah se už skoro vůbec nevnímá jako něco nutně "na furt" závazného; tím méně s nějakým zřetelem k majetku rodičů obou mladých lidí. (Nechoďme teď ke svědectví třeba B. Němcové!) Nebudu teď analyzovat, jak se za posledních pár desetiletí prudce změnil čas; ačkoliv je tomu už víc jak šedesát let, co ten proces nenápadně začal. Především tím, že poprvé po druhé světové válce ženy již zůstaly v pracovním procesu, do něhož ne z vlastní vůle musely vstupovat za války v rámci totálního nasazení. A že takto konečně -- aspoň "na Západě" -- ekonomicky došlo k zrovnoprávnění ženy s mužem, což se rychle promítlo také v uvolnění toho "svazku", který se nazýval "manželským". Ale raději konečně blíže "k věci".

3. 2. 2009

Dne 30.1.2009 jsem požádal o informaci organizaci "Člověk v tísni" ohledně humanitární krize v Gaze. Do dnešního dne nepřišla žádná odpověď a ani nepředpokládám, že přijde. Myslím si, že by nebylo od věci, kdyby o tuto informaci nebo podobnou zažádaly Britské listy, určitě to bude mít větší váhu a nenechá tuto organizaci netečnou vůči poskytovaným informacím, míní Lubomír Kadlec.

3. 2. 2009

Během ledna se obecně bilancují úspěchy a neúspěchy minulého roku, a tak to bývá i v případě tzv. "vědeckého výkonu". Jeho hlavním měřítkem je publikační činnost. Vzhledem k tomu, že ve financování vědy jde o velké peníze z peněz daňových poplatníků a že věda je svou povahou mezinárodní, existují ve vyspělém světě různá pravidla pro hodnocení publikační činnosti a také spory o to, které z těch pravidel je vlastně spravedlivé.

3. 2. 2009

Reaguji na vyloženě nenávistný a nesmysly prokvetlý článek Jefima Fištejna "BLÍZKÝ VÝCHOD: Medvědí služba dárcům" publikovaný v časopise Euro a Neviditelném psu. Fištejn se drží oficiální stranické linie českých sdělovacích prostředků, jež je explicitně proizraelská a protiarabská, nehledě na aktuální masakr nejméně čtyř stovek dětí v Gaze. V očích tohoto "publicisty" totiž "žádné demografické vystřízlivění v pásmu nenastává -- průměrná žena stále rodí šest dětí. Na každých tisíc mužů od 40 do 45 let připadá 4300 kojenců mužského pohlaví. V USA je to tisíc a ve Velké Británii pouze 670." A proto - podle Fištejna - "jim nezbývá než se zabíjet."

Zdroj: ZDE

3. 2. 2009

V tomto roce si připomínáme 40. výročí nástupu normalizačního režimu v tehdejším Československu. Rok, který začínal stále ještě relativně volnými poměry, končil uhašením nadějí a očekávání, postupně narůstajících v průběhu celých 60. let. Rokem 1969 se na dlouhých dvacet let politický život v tehdejším Československu (částečně s výjimkou posledního "perestrojkovského" období) prakticky zastavil.

3. 2. 2009

Ohlédnutí za lednem 2009

Zřejmě nejvíce hluku bylo celý rok 2008 kolem předvolebního klání o kandidaturu na příštího prezidenta USA. Ještě než v listopadu zvítězil nakonec Barack Obama, začala málem "obamánie". Okamžitě se posílilo přesvědčení, že teď jsme na prahu obdoby s prezidentskými kariérami jak Lincolna, tak F. D. Roosevelta. Asi se nebude tolik připomínat, že Obamova inaugurace údajně stála čtyřikrát víc než poslední Bushova (ale když se počítá pečlivěji, rozdíly se fakticky sníží na minimum!). Ani se nekomentovalo, že k přísaze uplatnil své plné jméno; tedy i své "druhé" před příjmením, Hussein. Více pozornosti asi vzbudil kiks během prezidentské přísahy (a její opakování) nebo noční róba nové První dámy (pí. Michelle) na 10 plesech, které musel prezidentský pár hned první noc absolvovat.

1. 2. 2009

There is very little detailed information, available on the web in English on various aspects of Czech literature, culture and politics, as well as on the value system of contemporary Czech society. We have thought it useful to bring together on a single web page various articles in English, dealing with various aspects of life in the Czech Republic. Many of these have been written by Jan Čulík, editor of Britské listy, as material for his students at Glasgow University in Scotland.

Na webu je velmi málo podrobnějších informací o české literatuře, kultuře a politice v angličtině. Rozhodli jsme se na jedné internetové stránce dát čtenářům k dispozici soubor článků v angličtině právě na tato témata. Autorem většiny z nich je šéfredaktor Britských listů Jan Čulík; mnohé z nich vznikly jako materiál pro jeho studenty na Glasgow University ve Skotsku.

2. 2. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Smrt. Tento bloc-notes bude patrně dosti funerální. Není to záměr, ale takto se to prostě sešlo. Život je ze své podstaty ukončen smrtí, čímž tu nechci rozsévat nějakou životní beznaděj. Ale jakmile je toho někdy moc, je toho vyloženě příliš, že? Každý z nás se jednoho setkal nebo setká se smrtí. A dříve nebo nejpozději zcela jistě zažije tu vlastní. Jak obrátit ten nezadržitelný čas, který nás provází s postupným úbytkem energie, životodárných sil, s příchodem nemocí a konečnou smrtí?

2. 2. 2009
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Barack Obama byl 20. ledna slavnostně uveden do úřadu prezidenta Spojených států za jásotu velké většiny Američanů i obyvatel zbytku světa. Ve svém inauguračním projevu slíbil „opět začít pracovat na předělání Ameriky“. V této krátké větě, kterou zdůraznil světový tisk v titulcích a analýzách, Obama vystihl všechny dvojznačnosti svých prezidentských slibů. Sloveso „předělat“, „remake“, může totiž znamenat velmi rozdílné věci.

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Mrtvá česká politika a zoufalá deformace veřejného prostoru Bohumil  Kartous
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Londýnský analytik: Zdá se, že Írán podporuje stoupence americké protiraketové obrany v USA   
4. 2. 2009 Čurdová: "Máme společný problém: americkou základnu" Anna  Čurdová
2. 2. 2009 Rusko je "zklamáno Obamovým postojem k protiraketové obraně"   
29. 1. 2009 Nejen technické aspekty radaru v Brdech Petr  Pokorný, Milan Hlobil, Stanislav Kaucký
29. 1. 2009 Putin a ruská vláda nabízejí Spojeným státům smířlivý postoj   
28. 1. 2009 Rusko zruší plány na raketovou obranu   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 150 milionů na televizi je málo Štěpán  Kotrba
31. 1. 2009 O filosofech, manažerech a nenápadném půvabu buržoazie Karel  Dolejší
29. 1. 2009 Hospodářská situace se stále zhoršuje   
28. 1. 2009 Krize: Nevědomost, nebo neprofesionalita? Jaroslav  Ungerman
27. 1. 2009 O příkladném jednání Richarda Fulda, neboli Když si někdo nechá za něco platit, ale pak se odpovědnosti vyhne Uwe  Ladwig
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Prerastie globálna kríza do megakrízy? František  Škvrnda
23. 1. 2009 Ekonomická krize utajeným pohledem odborů   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Prezident Obama se chce dohodnout s Ruskem na radikálním snížení jaderných zbraní   
4. 2. 2009 Rána pro Obamu: Tom Daschle byl donucen rezignovat   
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
3. 2. 2009 Mise na Mars? Ani náhodou Petr  Litoš
2. 2. 2009 Immanuel Wallerstein: Jak předělat Ameriku: Obamovy dvojznačnosti Immanuel  Wallerstein
2. 2. 2009 Odchod Matúš  Holý
30. 1. 2009 Potrebná zmena Radovan  Geist
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Již první dny Obamova prezidentství ukazují, že bez prolévání krve to nepůjde Daniel  Veselý
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Pákistán RSS 2.0      Historie >
16. 12. 2008 Immanuel Wallerstein: Pákistán: Obamova noční můra Immanuel  Wallerstein
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc   
24. 10. 2008 "Americké rakety" zasáhly školu v Pákistánu   
8. 10. 2008 Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
27. 9. 2008 Další incident mezi USA a Pákistánem skončil na Valném sromáždění OSN   
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš Visingr
25. 9. 2008 Přestřelky v Pákistánu: konečně se Američané přiznali   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   

Čína RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit   
28. 1. 2009 Proč vedou média proti Drymlovi a Rathovi totální válku? Petr  Wagner
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2009 Bude v České republice vyhlašována "presstitutka" roku? Mojmír  Babáček
4. 2. 2009 Tajná studie Pentagonu požaduje revizi cílů afghánské války   
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda

Český film RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
4. 11. 2008 Naše Dílny skutečně nejsou workshopy, ale v této formě jsou důležité   
4. 11. 2008 Skutečné dílny by bývaly velmi užitečné. Proč to tak nedělat? Dominika  Švecová
3. 11. 2008 Hřebejkův a Vieweghův Nestyda: Zajímavý nový začátek Jan  Čulík
31. 10. 2008 Pár lakonických poznámek o Dílnách z FAMU Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Alkoholik, brutální krutost a nepromyšlený chaos Dominika  Švecová
26. 10. 2008 Je šokující, že takový film mohl vzniknout Jan  Tuláček
26. 10. 2008 Tajemství obrazu a vacátkovská Bathory Jan  Stern
24. 10. 2008 Jihlavský festival dokumentárního filmu zahájen uprostřed mírného organizačního chaosu Dominika  Švecová
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík