28. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2009

ZNAMENÁ TOTO KONEC RAKETOVÉ OBRANY VE STŘEDNÍ EVROPĚ?

Světová média ve středu přinesla níže uvedenou zprávu z Ruska, jíž se vedení ruského státu snaží projevit vůči Obamovi vstřícnost ohledně kontroverzního protiraketového projektu pro střední Evropu. Komentátoři se - i vzhledem k už zaznamenanému, i když dosud nepřímému, nedostatku entusiasmu u Obamy pro Bushův raketový projekt - domnívají, že je projekt zřejmě nyní mrtev. (JČ)

Rusko oznámilo ve středu, že ruší plány na rozmístění raket Iskander, které lze vybavit jadernými hlavicemi, nedaleko Kaliningradu zřejmě na znamení toho, že si přeje lepší styky s novou americkou vládou. Činitelé z ministerstva obrany konstatovali, že návrhy Kremlu rozmístit střely krátkého doletu na kaliningradském území nedaleko Polska byly "suspendovány".

28. 1. 2009

Otevřený dopis zoufalých zaměstnanců Crystalexu předsedovi vlády

Zřejmě poslední způsob, jak se zaměstnanci mohou domáhat svých práv v bezprávním státě, jakým se Česká republika stala, je trestní oznámení, zaslané Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu, píše čtenářka Britských listů (jméno je redakci známo), zaměstnankyně Crystalexu a posílá nám otevřený dopis, zaslaný zaměstnanci premiérovi. Smutné je, že jako právní laik se mýlí, protože trestný čin otrocké práce byl liberalizovaným zákoníkem práce v podstatě legalizován. Za lhostejného přihlížení zaměstnanců, odborářů, občanů, voličů. Za jásání většiny novinářů a podnikatelů. Selhání preventivní a koordinační role ČMKOS jako centrály odborů považuji osobně za fatální. A byla to právě tato vláda, která kombinací úmyslu, podpořeného Svazem průmyslu (zaměstnavatelskou lobby) a lhostejnosti MPSV o ČMKOS k tomuto stavu přispěla... Nekonala se generální stávka, nechodilo se na náměstí. Odbory jakoby neexistovaly, nebo se staraly pouze o stravenky a vánoční bonboniéry... Nezbývá nyní, než - jako kdekoliv na Západě - vzít cepy a sudlice a táhnout na hlavní město, před honosný palác těch, kteří o zavedení otroctví v Česku rozhodli - před Úřad vlády. Teprv teď možná poznají dělníci nejen z Crystalexu, co znamená odborářská práce a hájení svých práv. A NIKOLIV HOLÉ RUCE, ALE HOLE V RUCE. Dokud nebude před Strakovou akademií nejméně deset tisíc lidí, kteří si nebudou brát servítek, a nebudou připraveni i na násilný střet s policií, nestane se nic. Dokud do Úřadu vlády nebude foukat studený vítr vytlučenými okny, nestane se nic. │ŠOK

My zaměstnanci sklárny Crystalex a.s., se sídlem v Novém Boru, ČR, podáváme trestní oznámení pro nedodržování platných zákonů, uvedených v Zákoníku práce ČR, porušování lidských práv a zavádění otrokářského řádu v ČR.
28. 1. 2009

Mění se Rusko v gangsterský stát?

Minulý týden jakýsi mladík v lyžařské kukle na moskevské ulici zblízka zastřelil známého lidskoprávního právníka Stanislava Markelova, 34, a pětadvacetiletou novinářku na volné noze Anastasii Baburovou. Oba pracovali pro protivládní list Novaja gazeta. Markelov byl kolega a blízký přítel před časem zavražděné opoziční novinářky Anny Politkovské. List Novaja gazeta je v Rusku dobře znám jako hlavní zdroj opozice vůči režimu Vladimíra Putina.

Na scéně nebyli žádní svědci, na ulicích nebyly žádné videokamery, a - jako pokaždé, když dojde k usmrcení osob, které jsou v opozici, zcela nepřítomna byla i policie.

28. 1. 2009

JAK RADA ČRO PORUŠUJE ZÁKON

13:12 "Rada ČRo Vaši žádost o stanovisko ze dne 26.1.2009 projednala na svém veřejném zasedání dne 28.1.2009 s tím, že text obdrželi jednotliví členové předem. ..." Tak takto znějící dopis Čj. 18/09 dorazil organizátorkám petice "Gorily online v ohrožení" jako odpověď na žádost o vysvětlení, kterou podaly Radě Českého rozhlasu v souvislosti s porušováním zákona na které se ptal Kotrolní výbor Parlamentu při projednávání Zprávy o hospodaření za rok 2007. Dopis sám není zajímavý, kdyby nepřišel dřív, než začalo zasedání Rady. Kdyby nebyl napsán dnes, 28. ledna 2009 už v 10:23 a odeslán sekretářkou v 12:10:36. Rada začíná jednat ve 14:00. Ukázka flagrantnějšího porušení zákona o Českém rozhlase Radou už by se asi hledala těžko. Členové Rady si zákonem vytírají zadnice. Stejně jako poslanci, kteří Radu už dávno měli pro porušování zákona odvolat. Podkladů ve Sněmovně už je víc než dost.

"Rada ČRo vyřídila všechny došlé stížnosti, připomínky a náměty posluchačů s tím, že řada z nich reagovala na tuto činnost Rady ČRo pozitivně", píše se v dopise Rady. Demonstrace před budovou rozhlasu proti Radě ovšem není pozitivní reakce. Stejně tak stížnosti posluchačů Stálé komisi pro sdělovací prostředky Parlamentu a petice tisíců osob.

plné znění dopisu Rady ČRo ZDE

28. 1. 2009

OPT-OUT, "FLEXIBILITA" a 48 HODIN PRÁCE

Europoslanec ODS Milan Cabrnoch na stránkách ODS píše horkou novinku, která nejspíše smete celoevropskou liberalizaci zákoníku práce, prosazovanou konzervativci a liberály v Evropské Radě, proti které se postavily evropské odborové centrály a všechny levicové kluby:

"Evropský parlament hlasoval v druhém čtení o návrhu směrnice o pracovní době. Byla přijata zpráva poslance Alejandra Cercase (Partido Socialista Obrero Español - PSOE, Evropští socialisté - PES), která vyjadřuje nesouhlas se společným postojem Rady z června 2008, zejména pokud jde o výjimky (tzv. "opt-out") a pracovní pohotovost, která se týká především pracovníků ve zdravotnictví. ... ...Vzhledem k tomu, že ani v druhém čtení nedošlo ke shodě mezi Radou a Parlamentem, vznikl Dohodovací výbor. Pokud se ani Dohodovacímu výboru nepodaří dojít k souladu mezi Radou a Parlamentem, novela bude zamítnuta a bude platit stávající znění směrnice o pracovní době."

28. 1. 2009
tisková zpráva Iuridicum Remedium

Již třetím rokem vyhlašuje Rada Evropy 28. leden za Evropský den ochrany osobních údajů. Občanské sdružení Iuridicum Remedium (IuRe) při této příležitosti připomíná, že právě v této době je bezpečnost osobních údajů českých občanů mimořádně ohrožena. Na některé z aktuálních problémů níže upozorňujeme.

Opencard nebo-li Univerzální karta Pražana začala v roce 2009 sloužit také jako tramvajenka MHD. Bezkontaktní čipová karta dříve používaná pouze k placení parkovného a jako průkazka do Městské knihovny ovšem není bezpečná. Bezkontaktní čip je dálkově čitelný a data na něm jsou propojitelná s centrální databází s osobními údaji. Technicky tedy není možné vyloučit sledování. Podle IuRe může být stávající karta zneužita k plošnému sledování pohybu i dalších zvyklostí či chování Pražanů.

28. 1. 2009

V intranetové interní diskuzi ČSSD byl poté, co v něm proběhla diskuze k odvolání Miloslava Štěrby, zadán jako téma diskuze článek z Britských listů "Grázlové ve zlínské sociální demokracii zvítězili - prozatím" a započala impotentní vzájemně obviňovací debata na základě zveřejnění okolností vyloučení Miloslava Štěrby z ČSSD za jeho výroky v médiích. Stranické diskutéry kupodivu nezajímá, jak je možné, že se stanovy strany porušují jak na běžícím pásu a mlčí okresní, ale i krajský kontrolní orgán a ten ústřední dělá prozatím mrtvého brouka. Nezajímá je ne-odpovědnost špiček zdejší sociální demokracie - místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové i poslance Zdeňka Škromacha. Nejvíc diskutéry zajímá, kdo a jak rozkryl "důvěrnost" stranického intranetu. Kdo to vynes', že se to objevilo v Britských listech?

28. 1. 2009

Tajné diskuse britské vlády z r. 2003 o tom, zda by byl útok na Irák legální či ilegální, by měly být být zveřejněny. Rozhodl o tom v úterý britský informační tribunál.

Britská vláda se proti tomu ostře staví a argumentuje, že úmyslem Zákona o svobodném přístupu k informacím nikdy nemělo být donutit vládu k zveřejnění takovýchto tajných jednání.

28. 1. 2009

Zelené karty, nebo odpovědný výběr kvalifikovaných migrantů?

Dramatická změna ekonomických poměrů přinesla i nutnost změny imigrační politiky. Do podzimu 2008 se zdálo, že trend přílivu levné pracovní síly ze zahraniční bude pokračovat. České firmy stále hlasitěji reptaly na lhůty vyřizování pracovních víz pro své budoucí zaměstnance, české konzuláty v Hanoji a Ulánbátaru se hrozily front před svými dveřmi a obvinění z korupce a ministerstvo průmyslu a obchodu dělalo všechno pro to, aby prosadilo dlouho již připravený koncept zelených karet a uvedlo ho do praxe. To se nakonec podařilo. Než však potřebné legislativní změny vstoupily v platnost, zelené karty dostaly barvu zimního listí. Pracovní místa, o něž je možno prostřednictvím portálu MV v rámci institutu Zelených karet požádat, z trhu práce prakticky zmizela. Obsadili je čeští zaměstnanci, jimž je najednou dobrá každá práce, kterou vůbec seženou.

Michael Marčák: Stručně řečeno, příteli:  Evropa od vás čeká jen, že nerozpoutáte válku, nerozvrátíte Unii a škody budou odstranitelné. A havně už žádnou kultůru. Prosím !
28. 1. 2009

28. 1. 2009

Nabucco je nejen název opery, je to i operní jméno babylonského Nabuchodonosora (Nabukadnesara II.), krále a tyrana, který je stižen šílenstvím, vězením a posléze obrátí na pětníku jako Ferdyš Pištora. Dá se na židovskou víru a dává kácet sochy babylonských bohů, které ovšem v čele se sochou boha Baala raději spadnou samy, aby se nemusely na toho zcvoklého přeběhlíka s hanbou dívat...

Unikla mi hloubka komunitární myšlenky, která pojmenovala hypotetickou utopickou rouru z Kaspiku do Rakous jménem tohoto operního hrdiny. Nicméně Evropa je mistrem v pojmenovávání všeho možného, zejména zkratkovými slovy, a platí, že kdo nemá takové jméno, jako kdyby nebyl. Nemohu se však ubránit dojmu, že tentokrát je toto jméno skutečným nomen omen. <

28. 1. 2009

přece to není jenom tak, něco za tím bude a ještě zemřel v den, kdy se mu narodila dcera., to má určitě nějaký význam, atd. Nemyslím si to, pan Kaplický přesto, že vypadal a působil vitálně, byl už starší člověk, logicky s mnohem většími riziky a dítě navíc počal s velmi mladou ženou. Spontánní náhlá smrt může také ukazovat na nějaký skrytý zdravotní problém, jenže ten není nikdy až tak skrytý.

28. 1. 2009

Každý turista to musí znát; jen pár kroku za humny končí zástavba a začíná smetiště a autodrom, v něž se krajina během asi posledních dvaceti let stále více mění.

Výletník tady najde téměř všechny myslitelné rekvizity obecního blahobytu, nábytkem a ložním prádlem počínaje, přes použitou elektroniku v podobě pohozených televizorů a ledniček, vraky osobních automobilů, a konče záchodovými mísami jakoby jen vybízejícími k usednutí a k mlčenlivé kontemplaci, žel už bez splachovacích zařízení -- nicméně i ta se tu někde jistě povalují.

28. 1. 2009

Spolehneme se na zázraky svatého Antoníčka?

Nyní je již pozdě vymýšlet protikrizová opatření. Je to stejně absurdní, jako kdybychom v období povodní, v polozatopeném domě, začali vymýšlet stavbu protipovodňových hrází. Ty měly samozřejmě stát dávno před povodní. Dnes se začínají stavět základy pro konkurenceschopnost české ekonomiky pro období konjunktury, které zákonitě po krizi přijde. K rozvinutí diskuze, na toto téma, slouží i tento článek.

28. 1. 2009

Možná by stálo za to se jen trochu zamyslet nad tím, jak se chápe současná hospodářská krize. Je určitě dobré, když se z oficiálních míst dozvídáme, že její první fázi jsme úspěšně zdolali. To vyvolává zdání jakoby i její další fáze měla pro nás dopadnout dobře. Jen se nikde nemluví o tom, co je to vlastně ona první fáze krize, protože alespoň si každý pod tím může představit, co se mu právě hodí. Ale jestli jsme v té či oné fázi krize, to snad nikoho ani tak netrápí -- ponechme to politikům. Horší je, když si to myslí i někteří ekonomové.

28. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Začalo to ve Velké Británii. Ateisté si tam najali na autobusech velké reklamní plochy a se zjevnou opatrností na nich začali hlásat : " ŽÁDNÝ BŮH PRAVDĚPODOBNĚ NEEXISTUJE. PŘESTAŇTE SI DĚLAT STAROSTI A UŽÍVEJTE SI ŽIVOTA. (THERE'S PROBABLY NO GOD. NOW STOP WORRYING AND ENJOY YOUR LIFE.)" Se stejným reklamním textem se teď ozývají ateisté v Barceloně a obdobné akce jsou naplánovány v Itálii i v Kanadě. O strachu před božím trestem a o strachu politiků před věřícími voliči něco v téhle poznámce...

27. 1. 2009

Reakce na článek Uweho Ladwiga "O příkladném jednání Richarda Fulda, neboli Když si někdo nechá za něco platit, ale pak se odpovědnosti vyhne"

Bankrotář prodat vilu manželce za 100 dolarů v Americe nesmí, to by bylo porušením zákona, je to tzv. "fraudulent transfer in anticipation of bankruptcy" - podvodný převod majetku v očekávání bankrotu. Je to převod majetku od vás či z vašeho podniku jinam tak, aby se octl mimo dosah vašich věřitelů. Takové převody majetku jsou legální jen tehdy, pokud dostanete za majetek plnou tržní cenu. Například, pokud jste na hranici bankrotu, smíte prodat svůj dům jen za jeho plnou tržní cenu. Důvodem je, že věřitelům je jedno, zda je váš majetek v nemovitosti, nebo v penězích. Dávají nakonec přednost penězům.

V žádném případě nemůžete prodat dům manželce či příteli či příbuznému za minimální cenu. Pokud by to bylo možné, znamenalo by to, že máte možnost skrýt svůj majetek před věřiteli. Takové jednání je protizákonné a americké soudy ho okamžitě anulují, upozorňuje Ota Černoch z Washingtonu.

27. 1. 2009

Možná Vás to bude zajímat: spisovatel Daniil Granin, jehož rozhovor pro petrohradské noviny jste nedávno uveřejnil, dostal řád Apoštola Ondřeje: za přínos pro literaturu, tvůrčí a společenskou činnost. Má to být to jedno z nejvyšších státních vyznamenání. 1.1. mu bylo 90, píše Ivana Klímová.

"Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu" - rozhovor s Daniilem Graninem ZDE

Fotka s Medvěděvem: ZDE

video ZDE

28. 1. 2009
tisková zpráva Oživení

Loni v létě jsme byli svědky bouřlivé veřejné diskuse o budoucím osudu Masarykova nádraží, v souvislosti se schvalováním nového územního plánu. Málokdo však tušil, že o budoucím majiteli a kupní ceně se rozhodlo již v roce 2006. Tehdy ČD, a. s., současný majitel Masarykova nádraží, podepsaly smlouvu o zřízení předkupního práva na koupi Masarykova nádraží se společností Masaryk Station Development a. s. na časově neomezenou dobu a za maximální kupní cenu 900 mil. Kč.

Smlouva o zřízení překupního práva PDF

Schéma firem s předkupním právem PDF
28. 1. 2009

Nevěřím příliš na politiku a její způsob spravování věcí veřejných. Rovněž vím, že média i z koštěte umí udělat hvězdu a z hvězdy koště. Přesto mne trochu překvapila razance a urputnost, s jakou se pustila do pana kolegy Drymla a do pana kolegy Ratha. V jednom šiku s letadly i tanky a pěchotou se je snaží zadupat a zničit. Proč? Protože jsou silné osobnosti se silnými názory a schopnostmi? Protože vědí, něco co by mohli říci? Protože vyhráli sociální demokracii volby? Ve světle dnešních opravdových problémů je taková koncentrace mediální pozornosti na tyto ... promiňte, pitomosti poněkud podivná.

28. 1. 2009

tisková zpráva

"Skutečnost, že od prvního dne nástupu do funkce amerického prezidenta žádá Barack Obama uzavření věznice Guantánamo a nutí Spojené státy, aby se přizpůsobily Ženevské úmluvě o válečných zajatcích, přináší velkou naději: od nynějška mohou Evropa a Spojené státy spojit své síly v tradičních rolích ochránců nejnáročnějších norem mezinárodního práva," uvedl předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy, Lluís Maria de Puig, při své zahajovací řeči zimního zasedání.

"Vyzývám naše členské státy, aby přijaly zadržované osoby z Guantánama, jež jsou nevinné, ale nemohou se vrátit do zemí svého původu z důvodu ohrožení jejich života či fyzické integrity", dodal ještě předseda Shromáždění.

Celý projev (v angličtině) ZDE

28. 1. 2009

tisková zpráva Ekologického právního servisu

Bývalý ministr Čunek zanechal na ministerstvu pro místní rozvoj pohrobka, se kterým se bude jeho nástupce horko těžko vypořádávat. Jedná se o návrh tzv. Politiky územního rozvoje, která má být základním nástrojem územního plánování České republiky/1. Vedle řady obcí, připomínek tisíců občanů a nesouhlasných reakcí profesních organizací se nyní proti schválení tohoto dokumentu ostře postavilo i Bursíkovo ministerstvo životního prostředí. Příprava Politiky přitom už stála daňové poplatníky téměř dva miliony korun.

28. 1. 2009

GRATULACE

ŠOK│Tisková zpráva ČSSD, která dnes dorazila do redakce, mne rozesmála. Konečně Lidový dům přiznává naplno to, co bylo realitou už dlouhé měsíce a co celý Lidový dům zoufalecky popíral pod heslem Švejkova poživačného feldkuráta Katze: přiznání ztěžuje zapírání. Vedením sekce PR a marketingu ČSSD byl (podle Lidového domu dočasně, do 30. června 2009), pověřen Petr Dimun. Vedoucím tiskového oddělení, který je pověřen komunikací s médii, zůstává Ondřej Macura.

Petr Dimun (nar. 1979) je členem ČSSD. V minulosti zastával funkce ředitele tiskového odboru Ministerstva pro místní rozvoj ČR (2002-2004) a Ministerstva spravedlnosti ČR (2004-2006). Za působení v těchto funkcích získal opakovaně profesní ocenění Komory PR, naposledy Tiskový mluvčí roku 2005, konstatuje tisková zpráva ČSSD.

28. 1. 2009

Poněkud pochmurná východiska k futurologické prognóze

Jak souvisí agrese Izraele v Gaze, bigotní křesťané, americká kultura, neoliberalismus a baťůžkáři?

Není to tak složité. Všechno jsou to rysy jednoho a téhož: Militarizace světa, společnosti i lidského nazírání na svět. Militarizuje se i naše móda.

S uhrančivou kombinací slov "právo na existenci" zřejmě již 60 let nejsou konfrontováni jen Židé v Izraeli a ti, kteří v důsledky tohoto jejich práva na existenci tuto svou existenci ztrácí. Ve stále větší míře celý svět a každý z nás. Stačí sledovat většinu amerických filmů a do lidského podvědomí se neodbytně vkrade pocit, že žije v permanentní, kruté válce, kde platí především zákon číslo jedna: Zabij, nebo budeš zabit.

28. 1. 2009

ČTK - Odpůrci Rady Českého rozhlasu z řad veřejnosti sdružení do několika občanských iniciativ, spojí své aktivity. Ve středu, v den pravidelného veřejného zasedání rady, uspořádají před budovou ČRo společný happening v podobě symbolického pohřbu "kvality v Českém rozhlase". ČTK to dnes sdělil Roman Kučera za pořádající iniciativy Nechceme přeladit, nemáme kam (iProtest), ProWave a Gorily on-line. Vyjádření rady ČTK shání.

28. 1. 2009

Ani s jinými texty britského lékaře Theodora Dalrympla nemusí člověk kompletně souhlasit, ale rozhodně v nich najde dost důvodů k zamyšlení. V článku zveřejněném na Social Affairs Unit na příkladu psychiatrických služeb v Británii předestírá svůj pohled na některé obecnější trendy vývoje britské společnosti. Zaujme už první větou, která zní:

„Psychiatrické služby v Británii ničí stejná třída aparátčíků, která již narušila naše školství, univerzity a policii.“

28. 1. 2009

Reakce na článek "Ovládne Google počítače všech?"

"Ale vám nevadí, že někdo jiný bude mít neomezený přístup k vašim datům?" ptá se David Smith v článku "Ovládne Google počítače všech?". "Ne, nevadí, " odpověděla by většina lidí. Nemají přeci co skrývat! A mají pravdu. Obyčejný člověk nemá co skrývat. Obyčejnému člověku je ochrana osobních dat zcela lhostejná, neboť pracuje správně a očekává, že ho díky tomu společnost automaticky ochrání.

Z pohledu obyčejného člověka potřebují osobní údaje tajit pouze ti, kteří se něčím provinili, nebo jsou paranoidní. Podobně se dívá na svobodu projevu. Obyčejný člověk nepotřebuje vyslovovat zakázané myšlenky. Jednak v tom nevidí pro sebe žádný užitek a jednak jej takové zakázané myšlenky možná ani nenapadají.

28. 1. 2009

V Budapešti se sešli jejich potomci. Vzešlí z nových zemí EU. Kvůli vybudování nového plynovodu mimo dosah Ruska. ( Sezvaní v den oslav, které připomínají lidstvu zneužití jiného plynu - v Osvětimi.) Aby projektem Nabucco podpořili "svobodu, nezávislost a mír". Neuvěřitelné, ale to jsou slova Mirka Topolánka na summitu v Budapešti. S hudebním rancem, tentokrát bez potřeby sbratření dle hymny EU, zato s aktuální Verdiho třetí operou Nabucco. Kde sbor otroků vysílá jako S.O.S. k nebi myšlenku: Va pensiero, sull'ali dorate (Leť, myšlenko, na zlatých křídlech....). V 19. století sloužící obyvatelům evropské boty k povznesení ducha. K odporu vůči říši, rakousko-habsburské moci. Dnes k zahřátí vychladlých tureckých WC v bratrském Bulharsku.

28. 1. 2009

Proč vždy, když posluchám mluvit novináře z Respektu, tak mám pocit, že slyším mluvit fašistu? Jako teď v pořadu Události a komentáře se jeden vyjadřoval k privatizaci ČSA prostřednictvím Aeroflotu. Argumenty typu, že třeba Air France nebyla tím pravým ořechovým, byly marné. Prostě zaměstnanci Respektu jsou hnědými bojovníky proti Rusku. Jestlipak vůbec vědí, co znamená to slovo Respekt? uvažuje čtenář Karel Vaněk.

28. 1. 2009

Termín regionalismus není z nových. Jako takřka s obrozeneckým se s ním setkávali už příslušníci dnešní nejstarší generace po vzniku samostatného Československa a po celé meziválečné období. Aktuálně je regionalismus intenzivněji oživovaným tématem od vstupu republiky do Evropské unie. Vždy samozřejmě šlo a také jde o regionalismus nejen hospodářský, ale zároveň i kulturní.

27. 1. 2009

Eluned Zoë Aiano, která vystudovala na Glasgow University obory filmové vědy a Slavonic Studies, hledá zajímavé místo u nějaké filmové či mediální společnosti v České republice. Přínosem pro zaměstnavatele bude žadatelčin široký rozhled, inteligence, schopnost samostatného úsudku a odpovědný přístup k práci. Žadatelka má podstatné znalosti ze světového a středoevropského filmu, včetně českého, o němž na škole psala podnětné rozbory. Na konferenci na University of St Andrews bude mít v blízké budoucnosti přednášku o současném filmu z pobaltských zemí. Aianová má rodilou znalost angličtiny, hovoří dále italsky, španělsky a francouzsky a dorozumí se i česky. Prosím, pište na adresu eza1020@hotmail.com. (JČ)

28. 1. 2009

Ačkoli se za několik týdnů od aféry s tzv.“Entropou“ vyřklo mnohé, to podstatné dosud nezaznělo. Neboť stále panuje dojem, že se jednalo pouze o jakýsi ceremoniál zahájení tzv.“předsednictví“. S nímž je spojeno vystavení nějakého artefaktu, či uspořádání happeningu.

Zkrátka, něco jako dát „na úvod flašku do placu“. Exekutivě našeho státu ale připadla na šest měsíců formální funkce reprezentovat vedení EU.

27. 1. 2009

Nový americký prezident Barack Obama poskytl rozhovor televizi al-Arabiya, v němž zdůraznil muslimskému světu: "Američané nejsou vaši nepřátelé."

Opakoval svůj příslib, že chce pronést projev v hlavním městě důležité islámské země. Dodal, že několik let žil v Indonésii, cestoval muslimskými zeměmi a ví, že bez ohledu na víru mají všichni lidé určité společné naděje a sny.

"Mým úkolem je dát najevo muslimskému světu, že Američané nejsou vaši nepřátelé. Někdy děláme chyby. Nebyli jsme dokonalí," zdůraznil Obama.

27. 1. 2009

RELATIVITA SLOVA LEVICE

Průzkum veřejného mínění IFOP hlásí, že s demonstracemi a stávkami, svolanými na čtvrtek 29. ledna 2009 všemi odborovými organizacemi a levicovými organizacemi a stranami (kromě Socialistické strany), souhlasí 75% francouzských občanů, 83% občanů mladších 35 let. Celonárodní akci podporuje 94% socialistických voličů, 97% komunistických voličů, 88% voličů zelených, 72% voličů středopravicové strany MODEM. Že akce je oprávněná (justifiée), se domnívá 52% voličů Sarkozyho strany UMP a 61% voličů krajně pravicové Le Penovy strany Front National. Rovněž si to myslí 87% námezdně pracujících (salariés) veřejného sektoru a 76% dělníků (ouvriers) všech odvětví.

27. 1. 2009

Aneb narušila "panensky" angažovaná Matka Spravedlnost práva žen?

Ten příběh jsem psal asi před osmi dny a nedopsal ho. Teď ho prezentují média v ČR jen jako problém, který jako kdyby vyvstal teprve s tím, že žena-ministryně se vrátila do práce hned pět dní po porodu. Přitom jde o mnohem složitější spletenec předpokladů jak k možné kritice, tak k obavám, ale též už k tomu, co podle plánu stejně přijde, a to nejen pokud jde o poslední nynější kroky ministryně Dati(ové). Zároveň by se nemělo zapomínat, že ve Francii právě jmenování Datiové za ministryni spravedlnosti (v květnu 2007) jako kdyby také pro USA předznamenávalo "klima 21. století", které o rok později nakonec vyneslo do prezidentského křesla Baracka (Husseina) Obamu!

27. 1. 2009

Přesně před sedmi lety tento týden mě prosil šestadvacetiletý syrský Kurd v Kandaháru v jižním Afghánistánu, kterého po dva roky předtím mučil Taliban, abych požádal právě příchozí americká vojska, aby mu pomohla, píše ze zálivu Guantánamo reportér deníku Times Tim Reid.

Když američtí vojáci dorazili, Abdula Rahima Abdula Razzaka al-Ginca zatkli a poslali ho do tábora v zálivu Guantánamo. Je tam vězněn dodneška. Svědčí, že tam byl mučen, musel stát či ležet ve stresových pozicích, nenechali ho dlouhé dny spát a hrozili mu psy. Zavřeli ho tam v dubnu 2002 a nikdy ho z ničeho neobvinili. Al-Ginco nyní musí používat léky, protože u něho vznikly vážné duševní choroby. V soudních dokumentech svědčí o tom, co se mu za poslední léta stalo a co znamenala pro něho Bushova "válka proti terorismu". Částečně je to zdokladováno, částečně ne. Případ je nyní u civilního soudu ve Washingtonu.

27. 1. 2009

aneb 21. století podle George Friedmana

Osobně nemám příliš velkou úctu k analytikům, poradcům, futurologům a ostatním profesionálním prorokům, a to ne proto, že se pravidelně mýlí, to děláme všichni, ale protože na rozdíl od nás amatérů věří, že mohou předpovídat budoucnost jen proto, že mají lepší informace, popřípadě výkonnější intelekt. To je dle mého soudu čítankový příklad významu slova hubris.

Jak bylo mnohokrát řečeno, ti, kdo něco ví, nepředvídají. Lidská mysl není na prognostiku příliš dobře vybavena, jediné, co může dělat, je extrapolovat současné trendy do budoucnosti a to zejména, když vám naslouchají mocní lidé, může být velice nebezpečné. Zásadní změna běhu událostí je obvykle způsoben něčím, co nikdo neočekává, co je mimo kapacitu mysli většiny, profesionály nevyjímaje, spíš naopak, a koncentrace na umě vytvořené scénáře budoucnosti nám velice často brání vidět to co je nasnadě, co se ve skutečnosti děje.

27. 1. 2009

Pan kolega Tomáš Peltan mi vlastně vložil do ruky téma, které jsem již chtěl zpracovat několikráte a domnívám se, že je asi ten správný čas. Tedy vašnosto, už jste jel po novém úseku dálnice z Prahy do Karlových Var okolo Hostivic a Jenče? Já ano, a docela často... A musím říci, že masakry už začínají...

S ohledem na silniční síť a obecně energeticko dopravní situaci v České republice bych rád připojil několik otázek ke koncepci silniční (i když zejména dálniční) dopravy v ČR, v rychlosti, krátce...

27. 1. 2009
Martin Keder

Štěpán Kotrba nás ve svém článku "Koupit barokní zámeček umí každý" označil za vyžírky a pijavice přisáté na těle společnosti. Zrekapitulujme si to s využitím jeho siláckých, nacokolivodbornických slov, píše Martin Keder.

(Štěpán Kotrba reaguje na dopis, který psal Tomáš Koloc, náš zaměstnanec. Tomáš s námi text nekonzultoval a neplánoval ho v této podobě publikovat, takže byl plný nepřesností. Část Kotrbových vývodů vychází právě z nich, zbytek je čirá dojmologie a předpojatost.)

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Krize: Nevědomost, nebo neprofesionalita? Jaroslav  Ungerman
27. 1. 2009 O příkladném jednání Richarda Fulda, neboli Když si někdo nechá za něco platit, ale pak se odpovědnosti vyhne Uwe  Ladwig
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Prerastie globálna kríza do megakrízy? František  Škvrnda
23. 1. 2009 Ekonomická krize utajeným pohledem odborů   
23. 1. 2009 Británie je v recesi   
22. 1. 2009 Finanční krize -- největší černá díra v dějinách Patrik  Nacher
22. 1. 2009 O rozložení majetku a o sociálním smíru Uwe  Ladwig
21. 1. 2009 Požadavek: Znárodněte britské banky   
20. 1. 2009 Kissinger: Svět musí vytvořit nový světový pořádek   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Již první dny Obamova prezidentství ukazují, že bez prolévání krve to nepůjde Daniel  Veselý
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
22. 1. 2009 Proboha, jsi vůbec "Robert"? A není to fuk?! Miloš  Dokulil
22. 1. 2009 Chce vyjednávat s Íránem bez předchozích podmínek   
21. 1. 2009 Toto je cena a příslib občanství Barack  Obama
21. 1. 2009 Nový tón. Opustil falešný optimismus   
21. 1. 2009 Co Obamův projev znamená   
21. 1. 2009 Komentář deníku Daily Telegraph   
21. 1. 2009 Bloggeři a komentátoři nejednotni ohledně Obamova projevu   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů   
16. 1. 2009 Putin o plynu v německé televizi   
16. 1. 2009 Bielorusko a Ukrajina sa nelíšia iba o faktor priepustnosti plynu   
15. 1. 2009 Může vůbec dnes Ukrajina přepravovat plyn do Evropy?   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Obama zahajuje diplomatické úsilí vůči Blízkému Východu   
26. 1. 2009 Článek podepsaný Arnoštem Lustigem, i když s jakýmkoliv obsahem, bývá uveřejněn vždy   
26. 1. 2009 Konflikt v Gaze a mezinárodní solidarita Milan  Valach
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?   
23. 1. 2009 BBC: Co udělala moje rodina Izraeli?   
23. 1. 2009 Kostlivci v Benediktově skříni Karel  Dolejší
23. 1. 2009 BBC odmítla odvysílat reklamu charitativních organizací ve prospěch sbírky pro Palestinu   
23. 1. 2009 Situace v Izraeli je nyní podstatně horší než dříve   
23. 1. 2009 Izraelci rozesílají po světě článek, že v Gaze zabili "jen 600 lidí"   
23. 1. 2009 Izrael lže o nárůstu palestinských útoků, usvědčil se sám   

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman
27. 10. 2008 Rumunsko a Rakousko zrazují Nabucco   
23. 10. 2008 Nový plynový kartel by mohl mít podstatný dopad na Evropu   

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Britská vláda "musí zveřejnit" záznam kabinetních jednání o válce v Iráku   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
20. 1. 2009 Vyšetřování antraxových útoků - konflikt vědecké pravdy s mocí Mojmír  Babáček
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
26. 12. 2008 CIA získává afghánské válečné magnáty rozdáváním viagry   
24. 12. 2008 Přeji si stažení vojsk z Afghánistánu   
23. 12. 2008 Dialog, nikoliv válka může Afghánistán postavit na nohy Daniel  Veselý
22. 12. 2008 Hrrr do Afghánistánu! Štěpán  Steiger

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová

Školství RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice   
16. 1. 2009 Hospodárska kríza zasiahla už aj ruské vysoké školy   
11. 1. 2009 Izraelci také likvidují palestinské školství   
2. 1. 2009 Biologické a sociální faktory vývoje člověka a jejich důsledky pro pojetí výchovy Jiří  Beránek
1. 12. 2008 Advent... Ladislav  Žák
24. 11. 2008 Demogrant jako nástroj financování vysokého školství Petr  Gočev
19. 11. 2008 V české společnosti vládne despekt vůči intelektuálům a humanitním oborům Jan  Mertl
18. 11. 2008 Akademická jatka 2008, aneb Gaudeamus Igitur Josef  Švéda
18. 11. 2008 Akademický senát FFUK žádá o navýšení rozpočtu vysokých škol   
13. 11. 2008 100 000 školáků demonstruje za lepší školy František  Řezáč

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2009 Rusko zruší plány na raketovou obranu   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda
13. 10. 2008 Kopnete-li si do Kundery, stanete se komickou postavou jeho románů Jan  Čulík