27. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 1. 2009

Vlastníci křišťálové koule

aneb 21. století podle George Friedmana

Osobně nemám příliš velkou úctu k analytikům, poradcům, futurologům a ostatním profesionálním prorokům, a to ne proto, že se pravidelně mýlí, to děláme všichni, ale protože na rozdíl od nás amatérů věří, že mohou předpovídat budoucnost jen proto, že mají lepší informace, popřípadě výkonnější intelekt. To je dle mého soudu čítankový příklad významu slova hubris.

Jak bylo mnohokrát řečeno, ti, kdo něco ví, nepředvídají. Lidská mysl není na prognostiku příliš dobře vybavena, jediné, co může dělat, je extrapolovat současné trendy do budoucnosti a to zejména, když vám naslouchají mocní lidé, může být velice nebezpečné. Zásadní změna běhu událostí je obvykle způsoben něčím, co nikdo neočekává, co je mimo kapacitu mysli většiny, profesionály nevyjímaje, spíš naopak, a koncentrace na umě vytvořené scénáře budoucnosti nám velice často brání vidět to co je nasnadě, co se ve skutečnosti děje.

Udělal jsem ale krátké shrnutí myšlenek z nové knihy George Friedmana (*)The Next 100 Years, protože jeho názory stojí v kontrastu k většině toho co bylo v poslední době na BL (a nejenom na BL) na toto téma řečeno. Jeho prognózy jsou natolik "mimo" tzv. mainstream současných analytiků, že je dosti pravděpodobné, že by se alespoň některé z nich mohly naplnit, že může mít pravdu, když říká, že "konvenční analýza trpí intenzivním selháním představivosti" a že se ukáže, že tzv. zdravý rozum se opět mýlí.

Friedman je a bez omluvy přiznává, že je, zcela sebestředný v otázce budoucnosti USA: USA, tvrdí, budou hlavním aktérem 21. století.

Historie 21. století, zejména jeho první polovina se bude točit kolem dvou protichůdných zápasů: jeden bude opakovaný pokus druhořadých velmoci omezit a kontrolovat US a druhý bude US preventivně zasahující proti zformování možných efektivních koalicí.

Nahlíženo zpět, počátek 21. století se bude jevit jako konec evropského věku a začátek věku amerického, signalizovaného snahou skupiny muslimů o znovuvytvoření Kalifátu, který se kdysi rozprostíral od Atlantiku po Pacifik. Ačkoliv USA byly vlákány do konfliktu a vpadly do islámského světa, jejich cílem nebylo rozhodující vítězství. Cílem bylo zabránit vzniku nové islámské říše. USA nemusí vyhrát války, stačí, aby narušily stav věcí do té míry, že druhá strana nebude schopná a dostatečně silná, aby se jim mohla postavit. Toto bude opakující se motto 21. století.

21. století zažije ještě víc válek než století dvacáté. Nebudou ale, díky pokroku v technice a charakteru geopolitických problémů, tak devastující. Americký konflikt s islámem pomalu končí, ale na obzoru se objevuje nový konflikt s Ruskem. Rusové si nemohou pomoci a znovu se pohnou na západ a pokusí se obnovit starou sféru vlivu. Narazí ale, v Estonsku, Litvě, Lotyšsku a v Polsku, na NATO, jemuž dominují Spojené státy. Rusko nemůže tento konflikt vyhrát, má příliš mnoho vážných vnitřních problémů, masivně vymírající populaci, špatnou infrastrukturu atd. Druhá studená válka, i když ne tak globální a tvrdá, dopadne stejně jako první: zkolabováním Ruska.

Čína nebude ve 21. století schopna Spojené státy ohrozit. Je geograficky příliš izolovaná (Sibiř, Himaláje, džungle) a svou podstatou nestabilní. Kontrast mezi bohatstvím pobřeží a vnitřní Čínou, který vznikne, kdykoliv se Čína otevře ostatnímu světu, povede jako vždy k sociálním nepokojům a příchodu nového "Maa", který se znovu pokusí rozdíly vyrovnat a znovu zemi uzavřít cizincům. Nedávný ekonomický rozvoj, jakkoliv dynamický, nezaručuje dlouhodobý úspěch. Spojené státy budou ale Čínu podporovat jako protiváhu k Rusku.

Uprostřed století se objeví nové velmoci. První bude Japonsko, které bude vlastními problémy, mimo jiné nedostatkem území a surovin, nedostatkem pracovních sil, stárnoucí populací atd. nuceno začít se chovat daleko agresivněji než dosud. Turecko, nyní 17. největší ekonomika na světě a jediná stabilní platforma na Balkáně a v arabském světě, se stane v oblasti bývalých držav osmanské říše nejsilnější zemí V Evropě to bude Polsko. Polsko nebylo od 16. století významnou zemí, ale úpadek Německa, které pomalu ztrácí ekonomickou dynamiku posledních dvou století, očekávaný pokles jeho populace, který ještě víc jeho hospodářství ochromí, i jeho nechuť k další, v pořadí už třetí válce s Ruskem, dovolí, aby se Polsko, s masivní ekonomickou a vojenskou podporou US, stalo vedoucím státem v koalici proti Rusům.

Vztahy mezi těmito zeměmi ovlivní 21. století a nakonec povedou k příští globální válce. Tato válka se povede zbraněmi, které zatím patří do oblasti science fiction, a tak jako v případě 2. světové války, bude katalyzátorem pro nové technické vynálezy. (**) Nové zdroje energie i zbraně, budou přesunuty do kosmu. Jako v případě stavby železnic a internetu bude nová infrastruktura vyžadovat financování ze strany vlád, což povede k nové ekonomické konjunktuře.

21. století také zažije konec populační exploze. Kolem roku 2050 budou vyspělé průmyslové země budou zvýšeným tempem přicházet o populaci. S rokem 2100 stabilizují porodnost i nejméně rozvinuté země. Trend, který trvá od roku 1750, totiž hospodářská produkce postavená na očekávání konstantního růstu populace, skončí a v celé výrobě dojde k posunu -- k větší závislosti na technice, speciálně na robotech a na genetickém výzkumu. Ten se zaměří na to, aby lidi bylí déle produktivní, ne nezbytně, aby déle žili.

Snižující se počet lidí povede v rozvinutých průmyslových zemích k nedostatku pracovních sil. Jednotlivé země se budou o imigranty ucházet, budou platit občany jiných zemí, aby se do nich přistěhovali. Na uzemí amerického kontinentu povede nová imigrační politika k změně ve složení obyvatelstva ve USA, zejména v oblastech, které původně patřily Mexiku. Mexiko se stane ekonomicky a vojensky silnější a agresivnější, což povede ke konečné krizi 21. století, k válce Mexika s USA. Tato válka může mít pro USA dosud netušené následky a patrně neskončí rokem 2100.

Shrnuto: 21. století bude počátkem nového věku, což se nestává tak často. "Be Practical, Expect the Impossible," říká Friedman. Buď praktický, očekávej nemožné.

Pozn.

* George Friedman je generálním ředitelem Stratfor Corp. (Strategic Forecast), privátní zpravodajské služby, které se někdy přezdívá "the Shadow CIA", "stínová CIA". List jejich klientů je samozřejmě tajný, ale je známo, že zahrnuje vlády cizích zemí a velké, tzv. 500 Fortune corporations.

Podrobnosti ZDE

Kniha The Next 100 Years má oficiálně vyjít 27. ledna 2009 a je k dostání na Amazon.com

** Tady bych rád, jako kontrast, připomenul citát Alberta Einsteina: "Nevím, jakými zbraněmi se bude bojovat ve 3. světové válce, ale ve čtvrté se bude bojovat klacky a kamením."

                 
Obsah vydání       27. 1. 2009
27. 1. 2009 Obama zahajuje diplomatické úsilí vůči Blízkému Východu
27. 1. 2009 Vězeň z Guantánama, kterého mučila al Kajda a Američané ho pohřbili
27. 1. 2009 Vlastníci křišťálové koule Jiří  Drašnar
27. 1. 2009 Ovládne Google počítače všech?
27. 1. 2009 O příkladném jednání Richarda Fulda, neboli Když si někdo nechá za něco platit, ale pak se odpovědnosti vyhne Uwe  Ladwig
27. 1. 2009 Navážet se do neziskovek umí každý Martin  Keder
27. 1. 2009 Nejprospěšnější = nejbohatší? Opravdu jen kecy. Štěpán  Kotrba
27. 1. 2009 Pozor na waldorfské školství?
27. 1. 2009 Michael  Marčák
27. 1. 2009 Znovu o plynu a tržních vztazích
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
27. 1. 2009 Bída se státní zárukou! Bohuslav  Binka
27. 1. 2009 Od kdy je MFDnes mystifikační médium? Prasárně by se fandit nemělo Štěpán  Kotrba, Luděk  Staněk
27. 1. 2009 Co třeba začít kopat? Jaromír  Habr
27. 1. 2009 Tak zle, a tak taky zle? Miloš  Dokulil
27. 1. 2009 Řidič nebo strom? Oba Tomáš  Peltan
27. 1. 2009 Řidič nebo krajina, ještě pár slov Pavel  Zoch
27. 1. 2009 Stromy u silnic jsou skutečně nebezpečné
27. 1. 2009 Týden Jana Palacha Vilém  Prečan
27. 1. 2009 The 1989 Palach Week
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes
27. 1. 2009 Gorily píší Radě Českého rozhlasu. Opět...
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
24. 1. 2009 Prosba o pomoc Tomáš  Koloc
27. 1. 2009 Schopná absolventka University of Glasgow hledá v ČR zaměstnání u filmu či v médiích
26. 1. 2009 Les, golf, Bém a jeho parta(j) Zita  Kazdová, Pavel  Roušar
26. 1. 2009 Grázlové ve zlínské sociální demokracii zvítězili - prozatím Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Pět stupňů kolapsu Jindřich  Kalous
26. 1. 2009 Žába Přemysl  Janýr
26. 1. 2009 Filmová inspirace 60. let, dnešní andělé a záhadné Bytosti odjinud Josef  Brož
26. 1. 2009 Poučenie z plynovej krízy Karol  Krpala
26. 1. 2009 Jiný plyn Milan  Smrž
27. 1. 2009 Čurdová místopředsedkyní Parlamentního shromáždění Rady Evropy
27. 1. 2009 Wave: "Kill the Dandies" na studiovém koncertu v přímém přenosu a navíc zdarma
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008