23. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 7. 2007

Musím přiznat, že jsem byl rád, když Český rozhlas 1 Radiožurnál avizoval na pátek 20. července vysílání pořadu "20 minut Martina Veselovského" na téma "Kdy prorazí cena ropy stodolarovou hranici a jak se to podepíše na naší ekonomice?". ZDE

Autor pořadu podle mého názoru patří k lepšímu průměru českých veřejnoprávních médií a i když si pozval do studia zase jen jednoho z těch několika analytiků z bank a finančních společností, kteří se v rádiu vyskytují skoro denně (tentokrát to byl "pro změnu" Jiří Šťastný), doufal jsem, že na něm - tak, jak to občas předvádí s politiky - nenechá jednu nitku suchou. Bohužel jsem se zklamal.

Sloupek
Laco Novomeský

Je čas, keď nečas zákerný
bodákom do slov bodá bodku,
zababušiť sa do zámotku
myšlienok, predstáv nádherných

a nádejí a pohnutí;
pomyslieť tak, len jedným okom
na varovanie pod oblokom
"Opasno van se nagnuti"

a pľuvnúť naň! I do dlaní
a nad nástupom novej smeny
zamávať časom vyčasení
rozkrídlenými krídlami.

ze sbírky Stamodtiaľ a iné (1964) vybral Tomáš Fürstenzeller

23. 7. 2007
Blbý český lid je neschopný vstřebat řadu našich výtečných důvodů pro a nepřináší žádný racionální relevantní důvod proti -- s takovým matriálem se nedá pracovat!
23. 7. 2007

V minulých dnech prošlo tiskem, že se ministerstvo dopravy hodlá postavit proti návrhu britského europoslance Chrise Davise na konstrukční omezení rychlosti aut na 162 km za hodinu. Podle názoru náměstka ministra dopravy Ivo Vykydala (Právo, 19. 7., str. 15) tento návrh zbavuje řidiče odpovědnosti a nepovede k výraznému snížení emisí. Podle europoslance Březiny jde dokonce o iracionální snahy, které je třeba utnout v zárodku, protože by se mohly dostat do nové legislativy pro automobilový průmysl.

23. 7. 2007

Nad Klvaňovou myšlenkou dne (včerejšího) na BL z 20.7.07 mne napadlo toto:

Divím se proč česká vláda nemluví ve věci radarové základny jasně a nenalije veřejnosti čistého vína, míní Jaroslav Klíma:

23. 7. 2007

Nedávno jsem v článku "Mediální kultura v Čechách a v Británii" psal o tom, že se v západních zemích bortí monopolistický vliv terestrických televizí a doba, kdy bylo možno například druhý den v práci hovořit s kolegy o tom, co včera "bylo v televizi", je nenávratně pryč, protože se každý dívá na něco jiného, případně se lidé už na televizi nedívají, píše Jan Čulík.

Zdá se, že podobná situace postupně vzniká i v České republice, upozorňuje Petr Nachtman. Vyplývá to z článku "Centralizované mediální modely na ústupu" na serveru blog.webtrh.cz:

Není nad to podložit dojmy o trendech čísly. Sledovanost českých televizí klesla podle posledního průzkumu Mediaresearch meziročně o cca 16% (!). Prima a Nova chtějí měření přezkoumat, kdyby u něj "třeba došlo k neúmyslné chybě". Lidové Noviny a Právo zaznamenávají minimální prodeje za posledních deset a více let, celkový náklad prodaných deníků klesá.

Sledujeme konec centralizovaných médií.

Model push, kdy jedno médium určuje, co bude "konzumovat" masa lidí, je na ústupu. Dnes si chceme vybírat, chceme sami sestavovat svůj jídelníček.

Celý článek ZDE

Dodává Jan Čulík: Loni na podzim mě vezl na jakousi mediální konferenci ve Znojmě z Brna tamější asi dvacetiletý řidič. Cestou jsme se dali do řeči: ptal jsem se ho: "Diváte se na televizi?" - "Na to já vůbec nemám čas," odpověděl mladík. "Ale internet používáte, že jo?" - "To ano, odpověděl." - Jestliže to nebyla jen výjimka a mladí skutečně od televize odcházejí k internetu, bude to znamenat ve způsobu, jak se vede český veřejný diskurs, podstatné změny.

23. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Tour de France 2007. Nositel žlutého trika pod podezřením z dopingu. V Německu ARD a ZDF, dvě největší a veřejné německé televizní organizace přestaly závod vysílat. Vysílání převzala soukromá stanice SAT 1.

23. 7. 2007

Pomysli, kolikrát si komu stoupl na kuří oko v mele a tlačenici o lepší a přestaneš si stěžovat na mrzký osud. V okurkovém bezčasí můžeš sledovat oddechové informace o páření mezi horními deseti tisíci troufalců, zoufalců a neustrneš v nevědomosti. Dozvíš se novinku, že dráhy chtějí stávkovat, jako by nestávkovaly dnes a denně. Připomíná to starý totalitní fór: do naši automobilky přijedou experti ze západu a mají poradit, jak dál se slibně se rozvíjející výrobou -- a experti v údivu bloumají kolem výrobní linky a na schůzce s nejvyššími představiteli vysloví myšlenku, že pokud dělníci budou takhle ve stávce pokračovat, jistě ji vyhrají.

23. 7. 2007

Žijeme v čase destruktivních válek vedených imperialismem ve jménu "demokracie", nezřízeného vykořisťování půdy a lidí ve jménu "vznikajících světových sil", masivní migrace populace ve jménu 'immigrace' a vytěžování nerostného bohatství v nebývalém měřítku ve jménu 'volného trhu'.

Žijeme v čase barbarství, kdy barbarské elity si najímají armádu sofistikovaných manipulátorů, kteří ospravedlňují jejich dobyvačné choutky.

Nejtěžší zločiny proti humanismu jsou ospravedlňovány nahlodáváním jazyka a myšlení -- záměrnou "výrobou" eufemismů, lží a promyšlených podvodů. Kulturní výrazivo je ústředním determinantem třídních, národních, etnických a gender vztahů. Odráží a zároveň jsou produktem politické, ekonomické a společenské moci.

23. 7. 2007

V neděli 24. června se v malebném anglickém místě v Aston Abbotts, pořádala významná akce. Toto místo bylo během druhé světové války domovem československého prezidenta v exilu dr. Beneše. Akce začala v 11. hodin ráno v místním kostele za přítomnosti zastupitelů česko-slovenských velvyslanectví, legionářů a místních obyvatel. Poté následoval slavnostní oběd pro hosty a hlavní atrakcí dne byly zábavné pořady. Program zahrnoval tanečky kolem majáku, dále tam zatančili a zazpívali slovenští umělci z Karpat a nakonec vystoupili angličtí hudebníci souboru The Great Horwood band.

23. 7. 2007

KÁZÁNÍ:

Milé sestry a milí bratři, milí přátelé,

k zamyšlení nad dnešním textem z Janova evangelia (J 17,20 - 23) mne přivedly dva nedávno vydané dokumenty Římsko-katolické církve. Prvním je dokument Kongregace pro nauku víry nazvaný Odpovědi na otázky, týkající se některých aspektů nauky o církvi, vydaný 29. června 2007, druhým pak Apoštolský list papeže Benedikta XVI. nazvaný Motu proprio, vydaný 7. července 2007. Dokument Odpovědi na otázky zjednodušeně řečeno zdůrazňuje, že jen Římsko-katolická církev (a spolu s ní i Řecko-katolická) je ta jediná pravá církev Kristova.

23. 7. 2007

Monitor Jana Paula:

Zvěstují denně v poštovních schránkách některá parte smutnou zprávu. Kdo ale tuší skutečné osudy mnohých starých lidí za frázemi stovek kil potištěných papírů? Mám, či nemám psát o svém už obvyklém tématu? Co tím změním? Dívám se stranou, desítky pozvánek na výstavy také provokují k ťukání do klávesnice, jakýsi umělec se inspiruje především životem...

23. 7. 2007

Velice ráda čtu blisty.cz a doporučuji je také všem známým. Nežiji v ČR, ale náruživě se mě a mých přátel vše z naší staré vlasti dotýká, píše dr. T. Langová z Německa.

Bohužel se pro nás svým článkem o "slepičí duši" Váš redaktor a autor Š. Kotrba totálně zdiskvalifikoval. Jeho neurvalý článek a předpotopní názory na lidské soužití s jinými tvory této planety byl pro nás šokem.

21. 7. 2007

ISLAMOFOBIE A KOLEKTIVNÍ VINA:

Český informační portál Novinky.cz zveřejnil v sobotu v 13:59 článek s názvem "v italské mešitě trénovali teroristé pilotáž letadla", pod článkem vydali fotografii pořízenou v brněnské mešitě a pod ní bylo napsáno: "Teroristé se učili také šifrování zpráv na počítači. Ilustrační foto. foto: PRÁVO/Lukáš Táborský".

Nevím jakou spojitost vidí editoři Novinky.cz mezi brněnskou mešitou a zadrženými podezřelými z terorismu v Itálii. Souvislost není ani mezi českými muslimy a tímto případem. Bylo by zajímavé vědět, co vedlo editory serveru Novinky.cz k tomu, že k článku "v italské mešitě trénovali teroristé pilotáž letadla" přiřadili ILUSTRAČNÍ foto z brněnské mešity. Další neetický příklad chování českých médií.

Po intervenci člena správní rady Islámské nadace v Brně Novinky.cz obrázek brněnské mešity od článku odstranily.

Pozn. JČ: Osoby, které nebyly odsouzeny za teroristické činy, se v seriózních médiích nazývají osobami, podezřívanými z terorismu, nikoliv teroristy.

21. 7. 2007

Ruská tisková agentura RIA Novosti zveřejnila v pátek 20. července 2007 zprávu, podle níž se Bushova administrativa chystá zinscenovat "nové 11. září". Vycházela z interview, které rozhlasové síti The Thom Hartmann Program poskytl bývalý náměstek ministra financí v Reaganově vládě Paul Craig Roberts, známý jako "Otec Reaganomiky".

Roberts v interview ostře napadl Výkonné nařízení (Executive Order), které vydal dne 17. července 2007 americký prezident George W. Bush. Toto nařízení s označením "Výkonné nařízení: Zajištění majetku některých osob, které ohrožují stabilizační úsilí v Iráku" umožňuje Bílému domu zmocnit se bez předchozího upozornění majetku libovolné osoby na území Spojených států, kterou administrativa označí za "ohrožující stabilizaci Iráku".

20. 7. 2007

Ruští experti se obávají, že se do budoucna musí počítat s vypuknutím globálního konfliktu o oblasti bohaté na ropu. Vyplývá to z článku "USA plánuji útok na Sibiř", který vyšel v polském Deníku.

Autorka článku Magdalena Miroszewska v něm píše, že USA se podle ruských expertů dlouhodobě připravují k útoku na Ruskou federaci a plánuji se pokusit obsadit ruské oblasti bohaté na nerostné suroviny, a to hlavně na ropu.

21. 7. 2007
Комсомольская правда: А третья мировая будет?
Со времен распада СССР Москва и Вашингтон не мерились своими ракетами и армиями так демонстративно.

Plný text rozhovoru ruských stratégů - podklad k úvaze Lukáše Lhoťana "Plánují USA do budoucna invazi na Sibiř?"

Хотя президенты США и России иногда мирно пьют пивко с лобстерами и называют себя партнерами, отношения между нашими странами не столь дружелюбны. Москве страшно не нравится, что американцы все ближе подталкивают НАТО к российским границам, строят вблизи наших территорий новые военные базы и не хотят отказаться от еще одной затеи - разместить свою ПРО в Польше и Чехии. В ответ Кремль объявляет мораторий на участие в Договоре по ограничению вооружений - ДОВСЕ. А российские и американские генералы разрабатывают новые военные доктрины, не исключающие ядерных ударов. И не скрывают, что новая "холодная война" может перерасти в "горячую". Возможно ли военное столкновение между США и Россией? Мы спросили об этом известных экспертов. В дискуссии участвуют:

Будет ли Америка воевать с Россией? - Комсомольская правда, Виктор БАРАНЕЦ ZDE

Tento článek je v ruském jayzce. Přečíst si ho můžete, pokud máte nainstalovanou podporu azbuky ve svém počítači a font Arial Unicode.

20. 7. 2007

Studená válka trvá, aneb co nám odhalují články v Britských listech

Obávám se, že bychom si měli přiznat, že studená válka pokračuje, a to v našem myšlení. V Britských listech se rozhořela debata o efektivitě vědeckého výzkumu a vzdělanostní úrovni v USA. Připadne mi symptomatické, že kritici USA poukazují na nízkou vzdělanostní úroveň v této zemi, a pravicoví autoři vyzdvihují vědeckou úroveň v této zemi.

Podobně pravicoví autoři zastávají názor, že Ruská federace je nedemokratický stát s malou svobodou slova, aniž by se trápili demokratickou úrovní a svobodou slova v USA.

Levicoví autoři až nekriticky vyzdvihují režim prezidenta Castra, zatímco pravicoví přispěvatelé o něm hovoří jako o diktátorovi.

Podle mého názory je toto důsledkem binárních stereotypů, které přežívají od studené války.

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Americký radar potřebujeme pro přežití   
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Vytoužený, ale bohužel mylný pocit bezpečnosti, aneb Co můj tehdy pětiletý synovec věděl, zastánci základen možná ani netuší Uwe  Ladwig
19. 7. 2007 Odpovězte, prosím, proč ČT propaguje výstavbu amerického radaru Tomáš  Bodžár
18. 7. 2007 Jsme znepokojeni postoji české vlády i českých médií k projektu americké základny   
18. 7. 2007 Arogance ohrožující demokracii v České republice Bohumil  Kartous
17. 7. 2007 Reuters: Většina Poláků je proti americké základně   
16. 7. 2007 ČT -- opět bulvár Milan  Valach
16. 7. 2007 Útěk politiků od politické odpovědnosti? Dagmar  Seibertová
16. 7. 2007 Americký radar útoky spíš způsobí Fabiano  Golgo

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Bigotní dogmatismus zprava i zleva Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 7. 2007 Pochvala České televizi - Lindě Jablonské a Michalu Komárkovi Michal  Rusek
19. 7. 2007 Podvody v BBC   
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba
13. 7. 2007 Multimediální sdílení obav Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 OFCOM považuje zpravodajství za důležitou součást digitální éry Irena  Ryšánková
3. 7. 2007 Konec analogového vysílání ČT na Domažlicku   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
17. 7. 2007 Evropa a konvenční ozbrojené síly I.: Od Helsinek po Vídeň Zdeněk  Brousil
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona