19. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 7. 2007

Londýnská studie:

Podle londýnské nadace New Economics Foundation ZDE se Češi ze 30 měřených národů Evropy umístili na 24.místě. První místa obsadil Island a severské země. V celosvětovém měřítku skončili až na 128.místě. Nejšťastnějším místem na zemi se stal tichomořský ráj Vanuatu.

Jeden z autorů průzkumu Nic Marks podotýká, že smyslem průzkumu bylo dokázat, že spokojenost a štěstí nesouvisí s konzumní společností, ale že náš život by byl spokojenější, kdybychom žili ve shodě s životním prostředím. Pořadí šťastných míst nezávisí ani na tom, jak velký je v zemi HDP nebo inflace. Experti se zaměřili především na ukazatele, jakými jsou životní styl, spokojenost a ochrana životního prostředí. Spojené státy se tak propadly na 150.místo a Rusko dokonce na 172.místo. Zajímavé je i zjištění, že Bhútán(jediná země na světě, kde je naprostý zákaz kouření včetně prodeje tabákových výrobků) se dostal na 13.místo.

Sloupek
František Listopad

Černá krev jako káva
voda na ruby na Zelném trhu
a noc je bílá dívka
Do oken zvoní Petrov
Škoda že do nich netlučou větve
severovýchodních stromů
půjdu domů
kam jinam v Brně
kam

Báseň Kam v Brně ze sbírky Krleš, Vetus Via, 1998 vybrala Kateřina Komorádová

František Listopad (26.11.1921, Praha) -- básník, prozaik, esejista, dramatik, překladatel. Od r. 1947 žil ve Francii, v r. 1959 přesídlil do Portugalska, po r. 1989 pobývá opět v České republice. Spolupracuje s týdeníkem Literární noviny či s brněnskou JAMU.

19. 7. 2007

Jsme ve válce...My jsme ve válce s terorismem, my jsme ohroženi terorismem.

Tomáš Töpfer, ČT24

Vy chcete být ve válce, vy chcete kšeftovat s válkou, vy chcete kšeftovat se smrtí...

Věra Chytilová, ČT24

Místy humornou, místy absurdní vložku v duchu Troškovy komedie Slunce, seno a pár facek do vážné mezinárodně politické i technické diskuze o amerických základnách ve střední Evropě připravila Česká televize - rozhovor "umělců" o radaru. Kdo chcete znát názory herce, senátora ODS Töpfera, režisérky Chytilové a hudebníka Kocába, zaposlouchejte se.

Pokud čekáte, že komunisty občas šikanovaná autorka Hry o jablko a Panelstory bude hájit americkou politiku a nadávat na komunisty, mýlíte se. Režisérka Chytilová se v polemice vrátila až do roku 1945 ke zradě "demokratických" velmocí a jejich dohodě se Stalinem. Töpfer vyjadřoval USA vděčnost: "To nejmenší, co mohu udělat v rámci NATO, a v rámci naší spolupráci s naším silným spojencem, který chrání demokracii a svobody, ..." "...je položit svůj život", přerušila Töpfera Chytilová. "...Ne, nabídnout obyčejné dva hektary k tomu, aby zde postavil svoji základnu," konstatoval herec a senátor.

Pozn.JČ: Moderátor je skandálně zaujatý proti paní Chytilové a ve prospěch amerických základen. Hrubě porušuje základní novinářský princip, že musí zpochybňovat postoje obou interviewovaných stran. Moderátor zpochybňuje pouze názory paní Chytilové. To je veřejná služba?

ČT24 16. 7. 2007 - 11:31 Před polednem - Chytilová, Kocáb a Töpfer o radaru ZDE

19. 7. 2007

Otevřený dopis Zdeňku Šámalovi

Ve včerejším on-line rozhovoru jste se pokaždé vyhnul otázce spojené se zaujatostí ČT v souvislosti s výstavbou radaru USA. Každého dotazujícího jste odbyl buď skrytým výsměchem, a nebo jen tím, že je to prostě nesmysl. Já se Vás proto ptám zcela slušně a věcně. Také bych rád přímou a rozumnou odpověď. Prosím žádné PR nebo náznaky toho, že jsem se snad zbláznil a tak podobně.

Dlouhodobě je proti výstavbě této základny více jak 60% obyvatel ČR. Řekněme tedy že poměr proti a pro je 60:40 v procentech. Vy jako veřejnoprávní služba máte reprezentovat všechny názory veřejnosti. Mezi ně patří i těch zmíněných cca 60%. Ale informování z této oblasti je v tomto případě bohužel v poměru tak 90:10 ve prospěch názoru PRO. Z těch 10% ještě děláte umně za pomocí "správně" natáčených demonstrací a rozhovorů dojem, že proti jsou jen komunisté, bolševici, levičáci a jiná "lůza". Věřte, že proti je i spousta pravicově orientovaných občanů, podnikatelů a zástupců tzv. inteligence (vědci a další). Dostala tento styl informování ČT jako ideologický úkol odněkud zeshora (jako v letech před rokem 1989), nebo to snad nařídila některá z osob uvnitř ČT?Zajímaly by mne (a nejen mne) argumenty, PROČ veřejnoprávní instituce odmítá dát oběma názorům stejný prostor, přestože to má zákonem i kodexem předepsáno.

19. 7. 2007

Oplátkou za vyhoštění čtyř ruských diplomatů z Londýna vyhostilo nyní Rusko čtyři britské diplomaty v pokračující kontroverzi ohledně odmítnutí Moskvy vydat do Británie k soudu muže, obviňovaného britskými úřady z vraždy Alexandra Litviněnka. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexander Kamynin oznámil, že nadále nebude možná spolupráce Ruska a Británie v boji proti terorismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

19. 7. 2007

Novými členy Rady OSN pro lidská práva jsou kromě Slovinska, Itálie, Bosny, Egypta, Angoly a Kataru jsou ještě Bolívie, Indie, Nizozemsko, Indonésie, Madagaskar, Filipíny, Jihoafrická republika a Nikaragua . Zde vládne od listopadu 2006 demokraticky zvlolený Daniel Ortega Saavedra, lídr Sandinistické fronty národního osvobození (FSLN - Frente Sandinista de Liberación Nacional). Její jednotky se střetávaly v občanské válce s oddíly "contras", vyzbrojovanými a financovanými USA. Celkem je v Radě zastoupeno 47 ze 191 členských států OSN. Kuba byla roce 2006 do Rady zvolena 135 hlasy, Česká republika 105 hlasy. Ke zvolení za člena Rady je třeba 50% plus jeden hlas, čili 96 hlasů.

19. 7. 2007

Česká televize se záslužně zabývala problémem úžery v české společnosti. Poukázala na to, že zadluženost obyvatelstva rychle roste. Je to velmi jednoduché. Do domácnosti stařenky penzistky přijde agent a tak dlouho jí přesvědčuje, aby podepsala smlouvu o pojištění, anebo si koupila na půjčku předražený nekvalitní výrobek, až ta nebohá paní to učiní. Pak není schopna půjčku splácet, a tak přijdou exekutoři a zabaví jí veškerý majetek.

Je záslužné, že Česká televize upozorňuje aspoň na určité povrchní rysy tohoto vážného problému, který bude v České republice pro občany stále větším břemenem. Bohužel, v pořadu chyběl mezinárodní kontext.

19. 7. 2007

Je to velmi závažná věc.

A bohužel je v tom zapojena tak velká část obyvatelstva, že změnu asi jen tak čekat nelze. Lichva funguje i mezi příbuznými a to tak, že úplně stejně, jako byste jednal s nějakou společností. Hrůza a děs. Vůbec už asi nemá smysl hovořit o tom, že mnoho současných "bankéřů" si prošlo praxí u "vyložených" lichvářů, kterých tu ještě donedávna bylo tolik, že pomalu každá ulice měla jednu takovou kancelář. Tyto kanceláře většinou dělaly 2 věci: lichvu a odkup akcií čili antilichvu.

Bylo naprosto běžné, že pro půjčených 50 tisíc jste přišel o dům (a je stále), jelikož 10% úroků týdně či jen měsíčně se prostě nedá přežít, či že jste na akciích z kupónovky prodělal MNOHO. (V USA zákonem reguluje každý stát hranici úrokových měr, pozn. red. Např. v Alabamě jsou legální úroky nyní 6 procent, není povoleno účtovat víc než 8 procent, další podrobnosti ZDE)

Pomoc britského státu zadluženým občanům je ZDE. EU připravuje novou směrnici, která bude regulovat půjčování peněz ZDE

(Příspěvek čtenáře, který požádal o anonymitu.)

19. 7. 2007

Jak popisujete, že v Británii smlouva nabývá platnosti až měsíc po jejím podepsání, tak v ČR je spotřebitel na dobu 14 dní před podomními obchodníky chráněn podobným institutem (v případě nedodání zboží po dobu měsíce), konkrétně §57 odst. 1 občanského zákoníku:

19. 7. 2007

Rusko se ve středu 18. 7. 2007 odmítlo zúčastnit mimořádného zasedání o Smlouvě o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, které navrhlo svolat NATO. Uvedl to vedoucí odboru pro správu mezinárodních úmluv při ruském ministerstvu obrany generálporučík Jevgenij Bužinskij. Oznámila to ruská agentura Interfax. Podle Bužinského by v ideálním případě měla být přijata nová smlouva, která by měla počítat s lepší reflexí současné situace. "NATO má 150 dnů, protože moratorium CFE ze strany Ruska má nabýt platnosti 13. prosince. Doufáme, že NATO, jestliže je připravené, použije toto období k tomu, aby poněkud zmírnilo svůj postoj a projevit ochotu k přehodnocení jednotlivých bodů smlouvy CFE," řekl Bužinskij.

Česká média tuto informaci ignorovala. Jediným zdrojem v češtině byly české stránky čínského rozhlasu.

19. 7. 2007

ANALÝZA

Začiatkom tohto roka padlo v Argentíne historické rozhodnutie. Takmer všetky politické strany podporili zákon, ktorý znamená koniec nedobrovoľného trhu, koniec mimoriadnej výnosnosti finančných inštitúcií na úkor pracujúcich a dôchodcov. Sporitelia v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) sa odteraz môžu slobodne rozhodnúť, či sa vrátia do štátneho piliera.

Prognózy totiž predpovedajú, že vysoké percento z týchto sporiteľov inak odíde na dôchodok s príjmami pod minimálnou hranicou. Na druhej strane tí, ktorí sa ešte nerozhodli pre prvý či druhý pilier, zostanú v štátnom pilieri (po prvej privatizačnej reforme v roku 1994 to bolo naopak). Rovnako sa zlepšil aj výpočet štátom vyplácaného dôchodku a stanovila sa hranica výšky poplatkov DSS na úrovni 1 percenta z výšky platu, popri oveľa nižších nákladoch na poistenie. Zadefinoval sa aj výslovný zákaz použiť prostriedky budúcich dôchodcov na iné účely.

19. 7. 2007

Česká vláda zahájila sérii propagačních akcí, jejichž cílem je přesvědčit občany o blahodárnosti výstavby amerického radaru v naší zemi. Do čela kampaně byl postaven osvědčený propagandista pan Klvaňa. I když oficiální zahájení kampaně se chystá snad na začátek září, Tomáš Klvaňa již ve své funkci vystupuje, rovněž již jsou v provozu webové stránky www.radarbrdy.cz . Na tyto PR akce budou vydány nemalé finanční prostředky ze státního rozpočtu. I když na uvedených webových stránkách vyzývají čtenáře "napište nám", na dotaz ohledně výše prostředků na financování této propagandistické kampaně nepřišla žádná odpověď. A přitom se jedná o zásadní otázku.

18. 7. 2007

Tisková konference iniciátorů otevřeného dopisu PRO REFERENDUM

Seděl jsem hned vedle místa, kde Erazim Kohák poskytoval svá interview a nejčastější otázkou bylo "Jak byste hlasoval v referendu Vy?". Už daleko méně novináře zajímalo to podstatné, co Erazim Kohák řekl k samotnému problému, tedy ke snaze vlády prosazovat jednostranně kontroverzní vojenské zájmy cizího státu. Hezký příklad toho, jakým způsobem média zjednodušují celý problém na primitivní rovnici PRo a PROTI, kde jsou jednání a postoje lidí "chytře" posuzována podle domnělých motivací (jsem PROTI, takže požaduji referendum, jsem PRO, tedy nechci referendum).

"Naše iniciativa vychází z údivu nad tím, jakým způsobem vede vláda kampaň svou kampaň za zřízení cizí vojenské základny na našem území," uvedl Jan Kačer, jeden z představitelů této iniciativy sdružené okolo několika desítek signatářů dopisu PRO REFERENDUM adresovaného ústavním představitelům České republiky. Jan Kačer zároveň ubezpečil, že iniciativa není napojena na žádné politické subjekty a že nesleduje žádné politické zájmy.

Se zásadním prohlášením přišel Erazim Kohák, který se také k této iniciativě připojil. Prohlásil, že má strach z dezinformací, které se zde šíří. Jednání vlády ve snaze přesvědčit veřejnost hrubým způsobem o tom, že by měla přijmout vybudování cizí vojenské základny na území ČR, považuje za arogantní ohrožení demokracie v této zemi.

Představitelé iniciativy dále uvedli konkrétní příklady, na kterých chtějí dokumentovat demagogické a často primitivní jednání vlády, zejména jejího předsedy, ministrů místního rozvoje, obrany a ministra pro evropské záležitosti i dalších českých politiků prosazujících umístění základny bez dostatečné znalosti věci.

18. 7. 2007

Prohlášení iniciátorů otevřeného dopisu PRO REFERENDUM

tisková zpráva

Naše iniciativa není součástí žádného politického uskupení ani organizovaného hnutí. Vznikla zcela spontánně z velkého údivu a znepokojení nad tím, jakým způsobem vede vláda svoji kampaň za zřízení cizí vojenské základny na našem území. Vláda neplní své vlastní sliby o tom, že v rámci otevřeného dialogu s občany zajistí informace o připravované stavbě.

Své znepokojení jsme vyjádřili formou otevřeného dopisu prezidentu republiky a předsedům obou komor parlamentu. Tento dopis je podepsán několika desítkami občanů vesměs činných v prestižních profesích veřejného i soukromého sektoru.

Naše znepokojení ještě vzrostlo poté, co bylo v uplynulých dnech oznámeno, že Rusko vyhlašuje moratorium na smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, a to v souvislosti s jednostrannými kroky Spojených států.

19. 7. 2007

S ředitelem British American Tobacco jednat nebudeme - dopis Jana Neorala Tomáši Klvaňovi ve francouzštině

PRS Isère porte à ta connaissance un élément nouveau dans la lutte du peuple tchèque contre l'implantation de bases américaines en Europe. Il s'agit de la lettre ouverte rédigée par le maire de Trokavec, lieu choisi par l'armée américaine pour l'implantation de son bouclier antimissile sur le sol de la République Tchèque, à Tomas Klvana, à qui le gouvernement tchèque a confié la charge de ce dossier. Ce texte nous a été transmis par le collectif tchèque "Non aux bases militaires", qui regroupe plusieurs dizaines d'organisations citoyennes et démocratiques de ce pays.

Original en tchèque ICI

19. 7. 2007

Všetci pozorovatelia vyzerali trochu zaskočení, keď George W. Bush a Condoleezza Riceová vyjadrili pred dvoma rokmi počas návštevy kontinentu podporu ústave EÚ. Mnoho pravičiarov v tom videlo úder pod pás -- ako len mohla Bushova administratíva zradiť základné konzervatívne hodnoty vyjadrením podpory dokumentu, ktorý má zvýšiť európsku moc na úkor americkej hegemónie?

Liberáli medzitým len pasívne akceptovali fakt, že Bush snáď konečne urobil niečo principiálne... alebo, že sa v skutočnosti možno ani len nenamáhal prečítať tento dokument, predtým než ho komentoval.

19. 7. 2007

Vybrané práce Parlamentního institutu

"První možností zklidnění legislativního procesu je omezení práva podávat pozměňovací návrhy. Toto právo patří ke všeobecně uznávaným prerogativám členů parlamentu. Vyplývá z jejich práva zákonodárné iniciativy. Řada parlamentů však definuje přesné podmínky pro podávání pozměňovacích návrhů, což zefektivňuje zákonodárný proces a činí jej transparentnějším. Druhou možností je zavedení pravidla, podle kterého každý pozměňovací návrh podaný ve druhém čtení musí být projednán ve výboru. "

Tak začíná annonce studie analytičky PI JUDr. Jindřišky Syllové csc. na serveru Parlamentu. Tato práce ukazuje, kudy se ubírá snaha vládních stran po vyřešení patu ve Sněmovně. Omezení demokracie je nejjednodušší.

18. 7. 2007
Karel Köcher
Křičel na mě nejen soudruh akademik Komárek, ale i někteří další, později proslulí členové ústavu, že ohrožuji ústav, že projevuji neúctu k jejich soudruhovi řediteli, a že žádat "politické řešení, tak na to tedy nemáme." Pak se hlasovalo. Pro můj návrh hlasovali, pokud se pamatuji, kromě mne Randsdorf, a pak jedna paní z účtárny. Z těch ostatních profesionálních prognostiků ani jeden neměl nejmenší tušení, že totalita byla po smrti.

Ervín Hudeček se ptá, co jsem dělal v Prognostickém ústavu, naprosto oprávněně. A má zrovna tak pravdu, když poznamenává, že je divné, že se mě na to nikdo nikdy neptal. Mně to také připadalo divné, ale když to nikoho nezajímalo, neviděl jsem důvod sám o tom mluvit. Teď tedy to snad mohu konečně „odmlžit“.

V Prognostickém ústavu, který byl ústavem Akademie věd, jsem byl vědeckým pracovníkem v kategorii „samostatný vědecký pracovník specialista“, a to v sekci sociálních věd.

19. 7. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ramádí: Podle informovaných zdrojů došlo v tzv. Radě spásy provincie Anbár k roztržce, způsobené rozdílností politických názorů předsedy rady Sattára Abú Rišá na jedné a tzv. guvernéra provincie šajcha Alího Hátima al-Sulajmána na druhé straně a napětí mezi frakcemi nyní hrozí přerůst v kmenovou válku. Sulajmán obvinil Abú Rišá ze zneužívání postavení, neboť jím zřízená tzv. Revoluční policie Anbáru se vymkla kontrole guvernérského úřadu a místo pronásledování příslušníků al-Qá`idy terorizuje civilní obyvatelstvo provincie. Londýnský deník al-Haját citoval Sulajmána, že "Abú Rišá ve dne bojuje s al-Qá`idou, ale jak padne noc, jeho gangy olupují obyvatelstvo."

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
19. 7. 2007

Neotřelou akční žurnalistiku na pomezí happeningu a dokumentu se rozhodla provozovat dvojice redaktorů Reflexu. K věčně hravému drogovému specialistovi Jiřímu X. Doležalovi, známému z dlouhodobé kampaně za legalizaci marihuany (Cannabis Cup, MMM, Veverka Huli) a následně z obhajoby zdravého rozumu při chovu želv a jiné havěti se přidal mediální zpravodaj Jan Potůček. Vzniklo mediálně zesměšňovací duo Reflex Attack.

19. 7. 2007

Veřejnoprávní televize BBC se octla ve své nejvážnější krizi za několik posledních let, když vyšlo najevo, že ve vsoce populárních televizních charitativních pořadech "Comic Relief" a "Children in Need" (v nichž se během zábavného pořadu diváci vyzývají, aby přispívali na dobročinné účely charitativním organizacím) televizním divákům lhala. V těchto hlavních televizních pořadech byli ve vysílání vyhlašování falešní výherci diváckých soutěží.

19. 7. 2007

Mně by zajímala, místo emocionálních článků "Prorok to či ono" (jak někdo může vědět co by si Prorok myslel?),prostá fakta, píše Evžen Svoboda z Queens University v Belfastu.

Existuje v České republice zákon podobný anglickému zákonu proti diskriminaci postižených lidí? Ano, nebo ne?

Jak víte, podle tohoto anglického zákona by něco podobného v Anglii bylo porušením zákona a hned by to "šlo k soudu".

Jestli takový český zákon ještě neexistuje - je jasné že by měl existovat a BL by mohly při tom pomoci.

19. 7. 2007

Stanovisko k odmítnutí lázeňské péče

Jana Víšková, tisková mluvčí VZP ČR

V případě naší klientky slečny Daniely Machové k porušení žádného z předpisů nedošlo. Klientce byl schválen návrh na komplexní lázeňskou léčbu s průvodcem pro pobyt do smluvních lázeňských zařízení: Lázně Teplice v Čechách, Janské Lázně a Lázně Mšené. Z obsahu dopisu generálního ředitele Lázní Teplice v Čechách vyplývá, že naší klientce nebylo odmítnuto poskytnutí léčení, ale byla odmítnuta pouze přítomnost asistenčního psa, a to jen v přesně definovaném období. Pokud by pacientka netrvala na přítomnosti asistenčního psa, byla by dle obsahu dopisu v řádném termínu odléčena.

19. 7. 2007

Teplice:

Pan Ondřej Šlechta v článku "Muslimské předsudky přednější zdravotnímu stavu postižené dívky" zveřejněném 17.7.2007 na stránkách Britských Listů uvádí nepřesné informace.

Pan Šlechta tvrdí, že "Pravda však je, že Daniela se bez pomoci pětiletého labradora Evinky neobejde. Na nutnou rehabilitaci si tak bude muset počkat minimálně do října, kdy skončí lázeňská sezona." Přitom zdravotní pojišťovna ve svém prohlášení uvádí, že "Pacientka byla v Lázních Teplice v Čechách léčena už 2x, vždy za přítomnosti průvodce pro pobyt, a dle dostupných informací, i za přítomnosti asistenčního psa (tj. mimo hlavní sezonu)," píše Lukáš Lhoťan

Zdravotní pojišťovna dále ve svém prohlášení píše, že "nicméně vzhledem k tomu, že pacientka má schválený doprovod (zřejmě matky) na celou dobu pobytu, je prokazatelné, že má zajištěnou veškerou péči nejen odbornou, ale i asistenci pro osobní potřebu a obsluhu na celou dobu léčení". Odkaz na prohlášení zdravotní pojišťovny: ZDE

19. 7. 2007

Příběh Daniely Machové a Ebi má základ v neexistujících zákonech

Je pravda, že neexistuje zákon, který by zakazoval pobyt v lázních se psem. Tím méně s certifikovaným asistenčním nebo vodicím psem. Neexistuje ale také žádný právní předpis, který by těmto psům vstup do lázní garantoval. Je to tedy celé i chyba našeho zákonodárství, které se dodnes nedokázalo férově postavit k problematice vodicích a asistenčních psů a jasně jim garantovat alespoň základní přístupová práva.

19. 7. 2007

Tak bych si dovolil poopravit titulek článku Ondřeje Šlechty, který se pohoršuje na tím, že si kvůli bohaté arabské klientele nelze brát psy sebou do Lázní Teplice, a.s. Na celý případ dívky, která se bez psa bohužel neobejde a nemůže jít do lázní v letní sezóně, protože arabská klientela nemá ráda psy, se můžeme také dívat jako na vážné varování. Je to totiž hezká ukázka toho, jak neviditelná ruka trhu docela viditelně zasahuje do zdravotnictví. A zřejmě bude hůř. Dovoluji si upozornit, že ta písmenka a.s., kterým pan Šlechta zřejmě nevěnoval patřičnou pozornost, se začínají jako houby po dešti vyskytovat i za jinými typy zdravotnických zařízení, (například za názvy nemocnic), která mají pro zdravotní stav obyvatelstva České republiky daleko zásadnější význam než léčebné lázně.

19. 7. 2007

Článek pana Jiřího Pehe "Tragikomický klub SNK v Senátu" naprosto vystihuje můj názor na případ "Janáčková". Je pro mne absolutně nepochopitelné, že takováto politička může mít něčí toleranci, vyjma snad dřívějších Sládkových "republikánů".

Existuje zřejmě jediné vysvětlení, proč SNK s rasistickou senátorkou zachází tak měkce. Tak, jako se Unie svobody z původních bojovníků za transparentnost politiky stala jakýmsi podivným shlukem korytářů, u nichž by člověka neudivilo, kdyby zastávali cokoli, tak se z údajně moderní, nezávislé, čisté politické síly, jež měla být alternativou k špinavým dinosaurům, stalo celkem bezvýznamné politické hnutí všeho schopných, kteří už nedokážou ani to nejzákladnější - tvrdě a odhodlaně odmítnout něco tak odporného, jako je rasismus.

Chamraď chamradí ukáže se (a to jsem vždy čekal na to, až někdo ty staré špinavé dinosaury opravdu nahradí!).

Pozn. JČ: Jenže politikové v ČR bývají mesmerizováni moci - bývají ochotni jí zaprodat jakékoliv své principy. Pohlédněme třeba na to, co se stalo se Stranou zelených... Ta se zdiskreditovala úplně.

19. 7. 2007

Polemika s Fabianem Golgem:

Pan Golgo překvapil svým článkem na BL "Odhalena operace Sam", ve kterém píše o podílu americké vlády na vojenském puči v jeho rodné Brazílii v roce 1964. Zas tak překvapivé zjištění to ale nebylo. Tato skutečnost je po dlouhá desetiletí známa západnímu disentu i mimo jeho kruhy. J.F.K. spolu se svým bratrem Robertem Kennedym spřádali plán na vojenský převrat v Brazílii již pár let předtím. Autor se také zmiňuje o diktatuře, která po převratu trvala 21 let. Poté byla řádně zvolena demokratická vláda a hrůzy diktatury byly úspěšně zažehnány. Ovšem tak jednoduché to nebylo. Moci se chopila bohatá oligarchie a implementovány neoliberální reformy s drastickými následky, ostatně jako ve většině latinskoamerických zemích.

Podle BBC živořilo v roce 2003 z celkového počtu 170 milionů Brazilců za méně než dolar na den 46 milionů obyvatel. Jde tu o kolosální tragédii, jejímiž předními strůjci byly americké koncerny s entuziastickou podporou korporací ze zemí EU.

Zdroj: ZDE

19. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Zpravodajství včera přineslo informace o bezpečnostních nedostatcích v nákladních areálech německých letišť a v hamburské atomové elektrárně i o leteckém neštěstí v Brazílii. A na co myslím u těch zpráv plných hrůzy? Na americké základny v Česku a v Polsku a na dobu, kdy před hodně lety bylo mému synovci asi pět let.

19. 7. 2007

Tomáš Koloc: Tomáš Halík připomíná Vatikánem oficiálně přijatou (ale nejspíš zatím někde v oddělení libri prohibiti zapomenutou) tezi o "anonymních křesťanech", tedy agnosticích, či lidech jiných náboženství, kteří, následujíce Ježíšovo učení, dojdou spasení spolu s "křesťany".

ZDE

BC: Tato teze hraje dosti významnou roli v některých dokumentech 2. vatikánského. koncilu (třeba Gaudium et Spes). Navíc je to teze, s níž přišel zřejmě nejvlivnější římskokatolický teolog 20. století, jezuita Karl Rahner, šedá eminence koncilu.

18. 7. 2007

Odpověd Borisi Cvekovi

K uvedení mého článku "I římská konzerva se otevře..." na pravou míru: zkušenosti prvních filosofů křesťanství, těch, kteří se ještě nemuseli obávat římské církevní struktury a její represe, s kristovským učením, jsou nám, tápajícím, při vlastním duchovním hledání jistě posilou.

Je ale třeba si uvědomit, že každý z nás, i ten nejdokonalejší, stojí před Lidstvím v osobě Ježíše v pozici tříletého chlapečka, kterému jeho dospělý bratr vykládá základy kvantové fyziky.

19. 7. 2007

Ještě ke karlovarskému festivalu:

Původně jsem chtěl psát o nějakém letním festivalu, jeho obsahu, nabídce... Jenže -- v létě se konají jen dva a bude jim věnován větší prostor.

Ve spojitosti s tím "naším českým áčkovým" mě však napadlo, jak jsou ty hranice filmových fajnšmekrů rozdílné a navzájem vzdálené jak Paroubkovy a Topolánkovy názory.

19. 7. 2007

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve své předvolební kampani slíbil zásadní reformu institucí V. republiky. A právě teď nastal vhodný čas pro prosazování změn: ve středu vláda představila seznam 13 "moudrých", lidí, kteří budou stát u zrodu dalekosáhlých změn.

Pokud se blíže podíváme na seznam, zjistíme, že Sarkozy vybíral pečlivě. Je zastoupena jak pravice, tak i levice. Zdá se, že Sarkozy se pokusí dostát svému dalšímu slibu, a sice sjednotit zemi. Přesto s jeho návrhem nesouhlasí Socialistická strana (PS), která ani nepočkala na návrhy pracovní skupiny a ústy svého předsedy Francoise Hollanda předem prohlásila, že reformu nepodpoří. Poslední slovo ale má mít až stranický sjezd na podzim.

18. 7. 2007

To, co na nás dnes působí v římské církvi tak negativně, je dědictvím středověku (zejména od 13. století), nikoli starověku. Bohužel, lidé si to často málo uvědomují, ale do 4. století po Kr. (čili přes 300 let) neměla křesťanská církev žádné oficiální dogma, žádnou oficiální hlavu a žádnou společnou strukturu.

18. 7. 2007

dne 14. července 2007 v Praze

tisková zpráva

Dne 14. července 2007 se v Praze sešli partneři projektu ACCRETe, schváleného na základě 3. žádosti o návrhy v rámci programu INTERREG III B CADSES, na předposledním jednání, které předcházelo závěrečné konferenci projektu, jež proběhne ve dnech 9. a 10. listopadu 2007 v řeckém městě Aigio.

Projekt ACCRETe (Agricultural and Climate Changes: How to Reduce Human Effects and Threats, tj. Zemědělství a klimatická změna: Jak snížit vlivy a hrozby dané člověkem) vychází z následujících předpokladů: Klimatická změna bude mít dramatický dopad na zemědělství a ekonomiku v Evropě. Nové postoje, které jdou ruku v ruce se zaváděním a rozšiřováním systémů hospodaření využívajících obnovitelné zdroje, jsou nezbytné k redukci nebezpečí souvisejících s klimatem a ke zmírnění těch vlivů na klimatickou změnu, které jsou způsobeny lidskou činností. Zejména zemědělství má vliv na klimatickou změnu a je jí zároveň ovlivňováno. Například velká část skleníkových plynů, jako je methan a dusík, pochází ze zemědělství, a dojde-li pod vlivem jejich vypouštění k oteplení, zemědělství bude jedním z prvních hospodářským odvětví, které bude vlivy klimatické změny vážně zasaženo.

18. 7. 2007

Členové senátního klubu Sdružení nezávislých kandidátů došli k neuvěřitelným závěrům při posuzování rasistických výroků na adresu Romů, kterých se dopustila jejich kolegyně Liana Janáčková. Vzhledem k tomu, jak byla kauza načasovaná, je prý výsledkem bojů na ostravské radnici. Kolegové senátoři sice považují výroky Janáčkové za neadekvátní, ale rezignaci Janáčkové na post místopředsedkyně senátního výboru pro lidská práva nepožadují. Janáčková sama rezignovat odmítá.

18. 7. 2007

ANALÝZA TOTALITY S PŘÍKLADY

Příběh, který musí skončit, i tak bych mohl nazvat svůj článek s odkazem na 13. 7. 2007 publikovanou tiskovou zprávu Ligy lidských práv Nelidské zacházení v policii a vězeňství: nekonečný příběh? . V posledních letech bere dech rychlost, jakou jsou ze společenského vědomí vytěsňovány hodnoty zakládající lidská práva a občanské svobody. Jakoby se z nich stávaly pojmy, které nikoho nezajímají, jen obtěžují.

Vždy mě fascinovala otázka, jak se jich společnost dokázala vzdát po Únoru 1948. Nemohl jsem pochopit, jak mohlo být jednou něco samozřejmé a o několik měsíců nemožné nebo velmi nebezpečné, když jde o jevy tak důležité pro vztah jedince a celku. Nyní tomu asi začínám rozumět – pro většinu občanů to nic důležitého není. Svobody jsme se rychle nasytili a necítíme potřebu a často ani energii jí využívat ke svému působení ve veřejném prostoru.

18. 7. 2007

O bezpečnosti v Evropě nesmějí rozhodovat pouze vojáci. Už je to tady: Rusko na 150 dní zmrazilo účast na Smlouvě o konvečních ozbrojených silách v Evropě (KOS). Jestliže se v tomto čase nepodaří dosáhnout dohody s NATO o plnění této smlouvy, Moskva nebude vázána stanovenými horními hranicemi počtu tanků, obrněných transportérů, letadel, vrtulníků a děl ve své evropské části. Nebude předávat informace a nebude automaticky povolovat inspekce z NATO.

Podle ruského deníku Kommersant byl prezidentský dekret s tímto rozhodnutím připraven už před měsícem, kdy neuspěla jednání o plnění smlouvy o KOS. Ty vyvolalo Rusko s upozorněním, že NATO smlouvu nedodržuje. Diplomacie selhala: státy NATO ruské námitky odmítly.

19. 7. 2007
Reakce na článek Borise Cveka Spojené státy jsou Athény dneška

Je zvláštní číst seznam zemí (a jejich režimů), které cituje Boris Cvek v souvislosti s Kubou: Finsko, Belgie, Island, Nový Zéland. Jak pociťuje nutnost srovnávat Kubu s tímto výběrem místo se zeměmi střední Ameriky – Panamou, Nikaraguou, Hondurasem, Kostarikou, Haiti atd.,píše čtenář Leoš Kyslinger.

18. 7. 2007

Starověká církevní struktura nebude křivit páteř lidského charakteru věčně

Rád bych vyjádřil podporu názoru pana Cveka, že přebujelá teologie je balast, a poděkovat panu Ladwigovi za zveřejnění slov papeže Benedikta XVI. Vysvětlím proč.

19. 7. 2007

Pan Cvek se panu Kotrbovi snaží vysvětlit, že země na počátku 21. století ustrnulá v politické rovině " třídního boje" 50.let není souměřitelná s jakoukoli zemí s liberální demokracií stejně jako s ní není např. souměřitelný jakýkoli blízkovýchodní sultanát či náboženská teokracie mulláhů.

Pan Kotrba tu kdysi svými články o "alfa-samci a dinosaurech" odsuzoval neostalinské vnímání už ne bipolárního, ale unipolárního světa jedním krajním křídlem naší KSČM, v jeho snaze snad něco zvrátit z toho, co zde proběhlo na přelomu 90. let a co nás posunulo dál nejen ve zvýšení kvality našeho života po té materiální stránce, ale hlavně a především v praktickém výkonu našich občanských a lidských práv.

Je mi opravdu podivné, proč by měl někdo obdivovat izolacionismus Kuby a doživotní diktatury ještě pár zbylých socialistických vůdců a snad to ještě dávat za vrchol demokracie, když v těchto (co to dnes vlastně je, a jak to nazvat?

19. 7. 2007

Se zájmem jsem si přečetl článek pana Řezáče "Pravice v Čechách a na Moravě" a opět jsem dospěl k názoru, že je v takovýchto diskusích nutné upřesnit, co vlastně je pravice a co levice. Pan Řezáč spojuje pravici s fašistickými stranami, podle mého názoru jsou fašistické a zejména nacistická strana stranami krajní levice. To už vyplývá ze samotného názvu Národněsocialistická německá dělnická strana (NSDAP), píše čtenář Jaromír Eisman.

19. 7. 2007
krátký přípodotek k falešné debatě o komunismu a fašismu

V Čechách bohužel vazby parlamentní politické pravice na neonacistické a neonacionalistické neparlamentní spolky, strany a jejich představitele existuje. Stačí vzpomenout na oficiální návštěvu předsedkyně neonacionalistické Národní strany Edelmannové u předsedy ODS Topolánka před volbami 2006. Stačí vzpomenout na výroky předsedy koaliční KDU-ČSL Čunka na adresu Romů i jeho "transfer" nepohodlných obyvatel Vsetína. Stačí studovat xenofobní výroky Mladých konzervativců na serveru euRabia a jeho dalších klonech. Případně sledovat nejnovější výroky "bílé" senátorky Liany Janáčkové, její "omluvy bílým" a trapně vyhýbavé odpovědi předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS). Bílá lůza už mnohde vládne.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Vytoužený, ale bohužel mylný pocit bezpečnosti, aneb Co můj tehdy pětiletý synovec věděl, zastánci základen možná ani netuší Uwe  Ladwig
19. 7. 2007 Odpovězte, prosím, proč ČT propaguje výstavbu amerického radaru Tomáš  Bodžár
18. 7. 2007 Arogance ohrožující demokracii v České republice Bohumil  Kartous
18. 7. 2007 Jsme znepokojeni postoji české vlády i českých médií k projektu americké základny   
17. 7. 2007 Reuters: Většina Poláků je proti americké základně   
16. 7. 2007 ČT -- opět bulvár Milan  Valach
16. 7. 2007 Útěk politiků od politické odpovědnosti? Dagmar  Seibertová
16. 7. 2007 Americký radar útoky spíš způsobí Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Made to prevent attacks, the U.S. radar may actually cause them Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Referendum ohledně radaru je naprostý nesmysl   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Podvody v BBC   
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba
13. 7. 2007 Multimediální sdílení obav Štěpán  Kotrba
10. 7. 2007 OFCOM považuje zpravodajství za důležitou součást digitální éry Irena  Ryšánková
3. 7. 2007 Konec analogového vysílání ČT na Domažlicku   
3. 7. 2007 Od propagandy k propagandě Ivo  Šebestík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
17. 7. 2007 Evropa a konvenční ozbrojené síly I.: Od Helsinek po Vídeň Zdeněk  Brousil
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek
4. 7. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
4. 7. 2007 Úterní pokračující projekce Štěpán  Kotrba

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Bigotní dogmatismus zprava i zleva Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas