19. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 7. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ramádí: Podle informovaných zdrojů došlo v tzv. Radě spásy provincie Anbár k roztržce, způsobené rozdílností politických názorů předsedy rady Sattára Abú Rišá na jedné a tzv. guvernéra provincie šajcha Alího Hátima al-Sulajmána na druhé straně a napětí mezi frakcemi nyní hrozí přerůst v kmenovou válku. Sulajmán obvinil Abú Rišá ze zneužívání postavení, neboť jím zřízená tzv. Revoluční policie Anbáru se vymkla kontrole guvernérského úřadu a místo pronásledování příslušníků al-Qá`idy terorizuje civilní obyvatelstvo provincie. Londýnský deník al-Haját citoval Sulajmána, že "Abú Rišá ve dne bojuje s al-Qá`idou, ale jak padne noc, jeho gangy olupují obyvatelstvo."

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 1. července 2007

Bagdád

Příslušníci tzv. národní gardy zasáhli při střelbě ve čtvrti Džamíja těhotnou ženu, stojící spolu s manželem před jejich domem a usmrtili ji. Obyvatelé této čtvrti jsou opakovaně vystavováni útokům loutkových sil, které po nich beztrestně střílejí.

Ve 22:30 dopadlo deset minometných střel do čtvrti Ámil, kde způsobily rozsáhlé hmotné škody a zranily několik obyvatel. Hned poté došlo k boji mezi obránci čtvrti a mahdisty.

Miqdádíja

Okupační vojáci doprovázení kolaborantskými silami provedli za svítání razii v centru města. Pod záminkou pátrání po „hledaných osobách“ prohledávali dům za domem a všechny okolní zahrady a háje. Razie byla součástí operace, kterou Američané před 12 dny v provincii Dijála zahájili a podobné razie a zatýkání mají podle příslušníka bezpečnostních sil ve městě pokračovat, dokud nebude jisto, že tam není žádný povstalec. Američané po razii oznámili, že ráno ve městě nalezli a zneškodnili dvě bomby u důležitého mostu, po kterém se jejich hlídky a konvoje pravidelně pohybují.

Sebevražedné útoky

V poledne zaútočil fidá‘í na policejní kontrolní stanoviště u Džadíríjského mostu v bagdádském okrsku Karach. Auto však vybuchlo předčasně před nárazem do stanoviště, zabilo jednoho a zranilo čtyři civilisty a poškodilo několik aut v okolí.

V Ramádí najel fidá‘í do objektu policejní stanice, kde usmrtil pět policistů. Podle policejního důstojníka bylo zraněno dalších 14 osob, z toho tři policisté.

V 15:30 najel ve Fallúdže fidá‘í do policejního kontrolního stanoviště na východním okraji města, kde zabil pět a zranil 13 lidí, většinou policistů.

Ozbrojené akce

Na severovýchodně Ba‘qúby zaútočili povstalci na oddíl loutkové armády, který prováděl razii v tamní čtvrti. Při přestřelce byli tři vojáci zabiti a tři zraněni. Zpravodaj neměl informace o tom, zda byl zabit či zraněn také někdo z povstalců .

Večer zaútočili ozbrojenci na policejní hlídku ve čtvrti Askarí v Miqdádíji a několik policistů zranili.

Bez jakýchkoli podrobnosti Američané oznámili, že v provincii Anbár byli zabiti jejich dva vojáci a jeden příslušník námořní pěchoty, další dva vojáci zemřeli na následky střelných zranění utrpěných v jižním a západním Bagdádu. Další dva příslušníci námořní pěchoty měli zemřít v provincii Anbár v „nebojové situaci“.

Bombové útoky

Na ulici Palestine ve východní části Bagdádu ráno poškodil výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo, usmrtil dva policisty a zranil čtyři civilisty. V poledne zasáhla v okrsku Zujuna na východě města bomba policejní hlídku, zabila dva policisty a pět zranila. Po poledni explodovalo v Sajjidíji podezřelé auto, kde usmrtilo jednoho a zranilo tři civilisty.

Pondělí 2. července 2007

Ramádí

Podle informovaných zdrojů došlo v tzv. Radě spásy provincie Anbár k roztržce, způsobené rozdílností politických názorů předsedy rady Sattára Abú Rišá na jedné a tzv. guvernéra provincie šajcha Alího Hátima al-Sulajmána na druhé straně a napětí mezi frakcemi nyní hrozí přerůst v kmenovou válku. Sulajmán obvinil Abú Rišá ze zneužívání postavení, neboť jím zřízená tzv. Revoluční policie Anbáru se vymkla kontrole guvernérského úřadu a místo pronásledování příslušníků al-Qá‘idy terorizuje civilní obyvatelstvo provincie. Londýnský deník al-Haját citoval Sulajmána, že „Abú Rišá ve dne bojuje s al-Qá‘idou, ale jak padne noc, jeho gangy olupují obyvatelstvo.“

Sulajmánova tvrzení popírá člen Rady spásy Mu‘ajjid al-Chašín s tím, že „bezpečnostní síly a kmeny plní jen své přirozené úkoly, když bojují s al-Qá‘idou“, přičemž „zatýkání a operace, které provádějí míří jedině na individua, která jsou s al-Qá‘idou spojena“.

Miqdádíja

Vesnice Dubabíja ležící 5 km západně od Miqdádíje se v noci na pondělí stala terčem minometného ostřelování. Čtyři střely poškodily několik domů, nikoho však nezranily. Identitu útočníků zůstala neznámá.

Ozbrojená akce

Dopoledne zaútočili povstalci na tržišti v Huwajdžá na policejní hlídku a dva policisty zranili.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Britské základny v prezidentském paláci v Basře a na tamním mezinárodním letišti se staly terčem raketových a minometných útoků. Podle Britů při nich nedošlo ke škodám ani ztrátám na životech.

Jižně od Bagdádu sestřelili povstalci podle přiznání amerického velení vrtulník Kiowa. Posádku sestřeleného stroje prý evakuoval vrtulník Apache, trosky zničené helikoptéry pak zlikvidovala americká letadla dvěma 250kilogramovými bombami. Jak se však ukázalo, nešlo o jeden, ale o dva ze svazku vrtulníků, který zaútočil raketami a tříštivými bombami na jihobagdádský okrsek Arab Džabbúr a zabil či zranil řadu civilistů. O osudu posádek strojů sestřelených raketami země-vzduch místní lidé nevěděli nic; i jejich zranění museli být dopraveni k ošetření na americkou základnu, protože celá oblast je už 14 dní uzavřena a žádné lékařské středisko nefunguje.

Bombové útoky

Na silnici mezi Chanaqínem a Naft Chana v severovýchodní části provincie Dijála zasáhla ráno bomba oddíl pohraniční stráže a podle oficiálního oznámení zabila dva důstojníky a tři zranila.

Ve čtvrti Bunuk na východě Bagdádu zabila exploze auta devět lidí a dalších 33 zranila.

Úterý 3. července 2007

Bagdád

Nalezeno bylo dalších 18 obětí sektářského násilí, z toho 13 v okrsku Karach. Všichni byli zastřeleni.

Ostřelovač tzv. Irácké národní gardy zastřelil v Ámiríji místní ženu.

Američtí vojáci začali uzavírat ulici Munazzama a oddělovat ji od okolí betonovou zdí. Další zdi začali stavět kolem okrsků Ghazalíja a Adl. Stavební práce znemožnilay obyvatelům, aby se po práci vrátili domů, takže celá kolona 500 aut se nakonec musela otočit a vydat se domů oklikou.

Iskandaríja

V nedaleké vesnici Asríja vyhodili mahdisté do vzduchu tři domy. Ačkoli se všude kolem pohybovali američtí vojáci a loutkové síly, nikdo jim v akci nezabránil. Přímo v Iskandaríji dochází opakovaně k útokům na sunnitské mešity a obytné domy, zničeno tak bylo i několik domů stojících přímo proti policejní stanici.

Basra

Americká armáda oznámila, že 1. července zemřel na oddělení intenzivní péče vězeňské nemocnice ve věznici Camp Bucca u Umm Qasru za přítomnosti lékaře jeden vězeň a příčina jeho smrti se vyšetřuje.

Bombové útoky

Exploze auta zasáhla ráno kolonu velitele místní policie v Kirkúku.

Ve čtvrti Ubajdi na východě Bagdádu zapálil výbuch bomby americký tank. V poledne zasáhly dvě bomby americkou hlídku v Sajjidíji a přinejmenším zničily jedno Humvee. K výbuchu podezřelého auta došlo na tržišti v okrsku Ša‘b, kde bylo nejméně osm osob zabito a 20 zraněno. Večer zničila na jihozápadě Bagdádu bomba další americký tank a zranila v něm několik vojáků.

Středa 4. července 2007

Provincie Anbár

V řadě míst provincie podnikli povstalci v posledních dnech útoky na policejní stanice sil tzv. Rady spásy provincie Anbár. Z dalších dvou policejních stanic jejich osazenstvo uteklo, když se doslechlo, že budou terčem dalšího útoku.

Američané proto uzavřeli rozsáhlé oblasti západně od Bagdádu – Chálidíji a Habbáníji s okolím a okrsek Ankúr – vydali v nich zákaz vycházení a začali za pomoci loutkových sil a pod ochranou bojových vrtulníků oblasti prohledávat.

V Habbáníji byly mezitím nalezeny podřezané mrtvoly devíti policistů, zřejmě výsledek dalšího povstaleckého útoku.

Bagdád

Nejvyšší sunnitská náboženská autorita, rada ulamá, vydala fatwu, v níž prohlásila, že islámské právo vládě nedovoluje souhlasit s návrhem tzv. ropného zákona, vnuceného okupačními představiteli vládě a parlamentu ve snaze dosáhnout legality k rabování iráckých ropných zdrojů. Každý, kdo bude pro zákon hlasovat, „si zaslouží Boží hněv za zločin kolaborace s nepřítelem při plundrování veřejného majetku“. Taková osoba je “zrádcem Boha, jeho Proroka a muslimů“.

Bývalý irácký vicepremiér Táriq Azíz byl po 50 měsících zatčení obviněn z údajného „utlačování náboženských stran“ před invazí. Důvodem k tomuto obvinění má být videonahrávka zasedání Revoluční velitelské rady, nejvyššího orgánu strany Baath z roku 1980, kde byl navržen příkaz, aby do modliteb v mešitách byla přidána modlitba za Saddáma Husajna. Proti tomuto opatření tehdy byli někteří šíitští duchovní, na druhou stranu jsou modlitby za hlavu státu obvyklé při obřadech po celém arabském světě. Na soudcův dotaz, proč se Táriq Azíz proti tomuto nařízení nepostavil, odpověděl, že schůzi nesvolal a jako křesťan do mešit nechodil. Zodpovědnost podle něho ležela na všech členech vlády, nikoli výlučně na něm. Na další dotaz, kde jsou ukryty zbraně hromadného ničení, reagoval udiveným dotazem, proč je tato otázka vyslovována 50 měsíců po okupaci.

Miqdádíja

Za svítání bombardovalo americké letadlo vesnici Širwín severovýchodně od Miqdádíje a okolní háje, v nichž se údajně skrývali povstalci. Nálet způsobil smrt či zranění 17 civilistům včetně žen a dětí a zničil několik domů.

Na čtvrť Askarí v noci zaútočili ozbrojenci, mezi nimiž a obyvateli došlo k více než půlhodinovému boji. Několik obránců bylo během přestřelky zraněno a několik domů poškozeno.

Sebevražedný útok

V poledne najel fidá‘í v Sajjidíji na jihozápadě Bagdádu do policejního kontrolního stanoviště, kde exploze usmrtila nejméně dva policisty a sedm zranila.

Ozbrojené akce

V 5:45 přepadli v Kirkúku povstalci policejní hlídku, jednoho z policistů zabili, tři zranili a sebrali jejich zbraně.

V Miqdádíji vyhodili povstalci do vzduchu dům kolaboranta, sloužícího Američanům v loutkových bezpečnostních silách.

Ve Fallúdže nalezla policie těla dvou příslušníku policie sloužící tzv. Radě spásy provincie Anbár, které povstalci zajali v Sadžáru a jako kolaboranty popravili.

V 11:30 přepadli v Haqlaníji u Hadíthy povstalci policejní hlídku a několik policistů zranili.

Jak přiznali Američané, byl jeden jejich voják zabit během boje v jižní části Bagdádu.

Ostřelování, sestřelení vrtulníků

V noci na středu zasáhla minometná střela štáb americké armády v Hillá a další dvě střely dopadly současně na tamní štáb loutkové armády, kde zranily dva vojáky a poškodily několik objektů.

Za svítání se terčem povstaleckého ostřelování stala britská základna na mezinárodním letišti u Basry.

Americký Camp Delta 4 km západně od Kútu v provincii Wásit zasáhlo ráno několik minometných střel a raket.

Do bagdádské tzv. Zelené zóny dopadla série minometných střel.

V provincii Ninwa sestřelili povstalci americký vrtulník. Podle mluvčího americké armády zemřel při nuceném přistání jeden voják, druhý člen posádky byl zraněn.

Bombové útoky

V Túz Churmátú asi 200 km severně od Bagdádu zneškodnil za poledne výbuch bomby Humvee loutkové armády a zabil jednoho vojáka.

Ve 13:00 usmrtil v Bajdží výbuch auta pět členů policejní hlídky a dalších deset zranil.

Do západní části Durá a do Baladíjatu na východě Bagdádu dopadlo několik minometných střel nejasného původu, které podle policie zranily šest osob.

V Abú Ghurajb zničila exploze Humvee americké hlídky a zranila jeho posádku; jednomu z jejích členů výbuch podle svědků utrhl nohu.

Čtvrtek 5. července 2007

Bagdád

Ženy shromážděné na ulicích zdí obehnané A‘zamíje žádaly propuštění vězňů z vězeňského tábora. Při demonstraci před mešitou Abú Hanify an-Numána požadovaly ukončení amerických razií a porušování lidských práv, kterého se při nich jak američtí, tak loutkoví vojáci běžně dopouštějí. Vyzývaly OSN a organizace lidských práv, aby ve věci vězňů, jichž je v současné době asi 19 000 a denně přibývají další, vyvinuly nátlak na okupační a loutkový režim.

Příslušníci „Lví brigády“ sil tzv. ministerstva vnitra zastavili pohřební průvod s tělem Udaje Šakíra Hámida, jenž byl 1. července unesen a o tři dny později bylo jeho zohavené tělo nalezeno a předáno soudnímu lékařství. Vojáci zabavili tělo a zatkli dva Hámidovy příbuzné, Mahíra Hámida Alwána a Muhamada Alwána, které odvedli je na jednu ze svých základen.

Odpolední výbuch auta u oblíbené restaurace v okrsku Abú Dušajr na jihu města si odpoledne vyžádal 17 mrtvých a 30 zraněných.

Během tohoto dno nalezla policie po městě dalších 24 mrtvých.

Bajdží

Americké letadlo ostřelovalo po půlnoci sunnitskou mešitu ve vesnici Džurajš u Bajdží, asi 200 km severně od Bagdádu, a velkou část stavby zničilo. Američané často útočí na mešity a zdůvodňují to tvrzením, že se v nich ukrývají „teroristé“.

Madá‘in

Příslušníci „Lví brigády“ tzv. ministerstva vnitra přepadli na tržišti člena místní rady Sajida Ámira Abbuda Alího ad-Dulajmího, zbili ho, sebrali a odvedli do vězení.

Mahmúdíja

Ve čtvrti Askarí byla nalezena těla zavražděného muže a jeho dvou dětí, které krátce předtím unesli šíitští ozbrojenci.

Ozbrojené akce

Nedaleko vesnice Sarha jižně od Kirkúku zajali ozbrojenci řidiče čtyř kamionů.

V Salmán Páku jižně od Bagdádu ozbrojenci unesli a zastřelili velitele policie střežící elektrárny v této oblasti.

Podle amerického prohlášení byli v Iráku při několika útocích zabiti dvě příslušníci námořní pěchoty a čtyři vojáci.

Ostřelování, sestřelen další vrtulník

V noci na čtvrtek dopadl minometná střela na americký štáb v Hillá; druhá dopadla vedle štábu a způsobila paniku mezi obyvatelstvem.

V Iskandaríji zasáhly za svítání dvě minometné střely dům, který poškodily a zranily dva z jeho obyvatel.

V 17:00 dopadly čtyři střely na americkou základnu v centru Ána.

Bombové útoky

Ráno došlo v Miqádíji k výbuchu bomby pod americkým obrněným vozidlem.

Při dvou explozích bomb byl v Kirkúku zabit jeden příslušník loutkové armády, zraněni tři policisté a čtyři civilisté.

V 19:00 narazila v Haqlaníji u Hadíthy na bombu policejní hlídka v Humvee, které bylo výbuchem vyřazeno z provozu.

Pátek 6. července 2007

Bagdád

QudsPress oznámil, že v Bagdádu bylo nalezeno 24 těl svázaných obětí, těžce poznamenaných mučením a zastřelených. Od začátku července bylo již takto zjištěno 60 mrtvých; za měsíc červen jich bylo 600.

Večer zastřelili američtí vojáci v A‘zamíji ženu, která se jich otázala, zda může přejít ulici. Vojáci pokývli na souhlas, ale uprostřed ulice ji zastřelili.

Minometná střela podezřelého původu, jež v noci dopadla do okrsku Fadl, zabila sedm členů rodiny spící na střeše svého domu a další dva členy rodiny zranila.

Ozbrojené akce

V Huwajdžá ráno povstalci zastřelili loutkového vojáka.

Američané přiznali, že jeden z jejich vojáků zraněných při útoku na západě Bagdádu na následky zranění zemřel.

Britové oznámili, že na jejich základně v pevnosti v Basře byl zabit jeden jejich voják v „nebojovém incidentu“, dva další byli zraněni při útoku ozbrojenců a třetí při explozi bomby.

Ostřelování

Britská armáda oznámila, že její základny v prezidentském paláci v Basře, na mezinárodním letišti, jakož i společné koordinační centrum v sídle místní policie se staly terčem raketového a minometného ostřelování. U koordinačního centra kromě toho explodovala bomba a útočníci pak Brity ostřelovali z lehkých zbraní. Oznámení neobsahovalo žádnou zmínku o ztrátách.

Bombové útoky

Za svítání narazila na hlavní ulici ve východní části Hillá na bombu hlídka loutkové armády, z níž byli zabiti čtyři vojáci včetně kapitána a další tři zraněni.

Ráno zasáhl výbuch bomby v Miqdádíji americkou pěší hlídku a zranil několik vojáků. Po výbuchu došlo k boji mezi povstalci a americkými vojáky, jimž později přiletěly na pomoc vrtulníky.

V poledne zasáhl v kirkúcké čtvrti Gharnata výbuch bomby policejní hlídku a zranil dva policisty.

Kolem poledne zničila bomba v Udwáníji u Júsufíje jižně od Bagdádu ropovod vedoucí do Durá. Exploze způsobila silný požár, jehož dým zahalil celou oblast.

Na silnici mezi Hillá a Maháwílem najela v poledne na bombu kolona loutkové armády, jejíž vojáci krátce předtím dvě jiné bomby zneškodnili. Výbuch poškodil vozidlo, obešel se však údajně beze ztrát.

Rovněž kolem poledne zasáhl v Sámarrá výbuch bomby hlídku sil Magháwir, zcela zničil jedno vozidlo, zabil čtyři vojáky v něm, zranil tři civilisty a poškodil okolní budovy.

V Chanaqínu zničila bomba vojenské vozidlo loutkové armády a zranila v něm čtyři vojáky.

Američané přiznali v Iráku ztrátu devíti vojáků a jednoho tlumočníka, jejichž smrt způsobily výbuchy bomb. Další voják zahynul při blíže nespecifikované bojové operaci.

Sobota 7. července 2007

Hadítha

Večer se dva američtí vojáci pokoušeli dostat na ostrov Huwajdžat an-Nahr uprostřed hadíthského jezera, přičemž se jejich člun převrátil a oba spadli do vody. Po jejich tělech pátraly pak americké vrtulníky a řada hlídkových člunů. Ostrov Američané čas od času prohledávají ve snaze dopadnout povstalce, kteří se pokoušejí dostat přes řeku. Kromě toho chytají Američané lidi lovící na jezeře ryby, což je zakázáno všem kromě jednotlivců, kteří k tomu obdrželi od Američanů speciální povolení.

Bagdád

Tzv. pořádková policie sebrala v komplexu Baladíjat během dopolední razie dva Palestince, prohledala byty lidí, kteří byli propuštěni z vězení i těch, jejichž někteří členové jsou stále v amerických věznicích či v podobných zařízeních loutkového režimu. V 18:00 dopadla do komplexu minometná střela, poškodila dům, ale nezpůsobila žádné zranění. Palestinský obytný komplex je častým terčem bombardování, razií, únosů a zatýkání. Desítky jeho obyvatel už byly uneseny mučeny a zavražděny.

Americká letadla zasáhla v noci vesnici Hadždž Munašíd v okrsku Uwajridž, zničila sedm domů, další těžce poškodila a přitom zabila 30 lidí a dalších 10 zranila včetně žen, dětí a starých lidí. Rada ulamá tento zločin odsoudila a upozornila, že k němu došlo v době, kdy Spojené státy tvrdí, že soudí vojáky, kteří se v Iráku dopustili zločinů, a snaží se tím svět přesvědčit, že zachovávají lidská práva.

Mahmúdíja

Na okraji čtvrti Askarí zřídili šíitští ozbrojenci kontrolní stanoviště, prohlásili, že patří k bezpečnostním silám a pak sebrali 25 lidí, které odvlekli neznámo kam. Oblast Mahmúdíje je dějištěm rozsáhlého „čištění“, v jehož rámci vyhánějí šíitští ozbrojenci sunnity z jejich domů.

Jathrib

Na policejním kontrolním stanovišti ve městě 70 km severně od Bagdádu zastřelili ráno Američané dva policisty a další dva zranili. Později označili incident jako omyl.

Samáwa

V bojích mezi mahdisty na jedné a příslušníky loutkové armády na druhé straně bylo ve městě zabito sedm a zraněno 51 lidí. V celém jižním Iráku zesiluje úměrně se stahováním britských sil válka mezi soupeřícími šíitskými milicemi a frakcemi, usilujícími o uchopení moci.

Džalawla

Neznámí ozbrojenci unesli v sobotu dva muže, kteří patřili do americké invaze mezi vysoké důstojníky irácké armády. Jejich těla byla nalezena na ulici nedaleko jejich bydliště.

Amirli

Exploze nákladního auta naloženého výbušninou a řízeného sebevražedným útočníkem si na tržišti města ležícího v provincii Saláh ad-dín vyžádala 130 mrtvých a 250 zraněných. Policie kromě toho evidovala dalších 20 nezvěstných lidí. Zničeno bylo 50 obchodů a 50 domů, v jejichž troskách zůstala pohřbena řada obětí a jejich vyhrabání trvalo několik hodin.

Útok odsoudila rada ulamá, která obvinila loutkovou vládu a americké okupanty, že podobné zločiny napomáhají jejím snahám o rozdělení země, působení chaosu a rozbrojů, aby tak mohli získat kontrolu nad bohatstvím země.

Basra

Britská armáda oznámila, že na jejich základně v prezidentském paláci v Basře byl „při plnění nebojových úkolů“ zabit fidžijský voják a jeho smrt se vyšetřuje.

Sebevražedné útoky

Do skupiny mužů vracejících se z pohřbu najel podle zprávy bezpečnostních sil útočník autem nedaleko vesnice Qara Quš v blízkosti Džalawly 120 km severovýchodně od Bagdádu, usmrtil 22 a zranil 17 lidí. Podle policie útočník auto odpálil na tržišti ve vesnici Ahmad Marís jižně od Džalawly.

V poledne najel na bagdádské ulici Rabí‘i fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkových sil, usmrtil pět vojáků a jednu jinou osobu, a zranil 18 vojáků a šest dalších lidí.

Ozbrojené akce

V noci z pátku na sobotu se britští vojáci v Basře stali při razii ve čtvrti Džumhuríja terčem několika různých útoků lehkými zbraněmi, RPG i bombami. Mluvčí britské armády oznámil, že k likvidaci bomb byly použity vrtulníky a bojové letouny a ve čtvrti byla zatčena řada lidí.

Ve 3:15 došlo v díwáníjských čtvrtích Džumhúrí a Sálim k boji mezi americkými a loutkovými vojáky a neznámými ozbrojenci. Pokračoval asi hodinu a bylo během něho zabito pět místních lidí a sedm zraněno. Ve východní části Díwáníje přepadli dopoledne povstalci policejní hlídku a zranili její tři členy.

Ostřelování

V 5:30 dopadlo osm minometných střel na americký Camp Echo v Díwáníji. Americké dělostřelectvo pak hodinu ostřelovalo čtvrti Džumhúrí, Sadr a Wahda, kde poškodilo řadu domů.

Večer ostřelovali povstalci minometnými střelami a raketami americkou základnu v Rawě.

Bombové útoky

Krátce po půlnoci zasáhla v Basře bomba britskou hlídku a zabila jednoho vojáka. Další bomba zničila ráno v okrsku Ma‘qal v Basře dvě obrněná vozidla jiné britské hlídky a zranila několik vojáků.

Dopoledne zasáhla v Kirkúku bomba policejní hlídku a zranila tři policisty.

V Díwáníji zasáhl výbuch bomby kolonu velitele tzv. národní gardy majora Ámira Nadžífa, usmrtil jeho a dva z jeho strážců, zničil jejich auto a zranil pět civilistů.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka při explozi bomby v Sámarrá.

Neděle 8. července 2007

Bagdád

Američané oznámili, že byla nalezena těla dvou zaměstnanců jejich ambasády –Iráčana a jeho ženy – kteří byli v květnu uneseni a k únosu se přihlásila irácká al-Qá‘ida. Házim Hanna a Anil Miskúní byli identifikováni podle otisků prstů.

Sámarrá

Ampliony místních sunnitských mešit oznámily, že do města hodlají vstoupit síly Magháwir a policie, jejichž příslušníci patří vesměs k šíitským milicím, aby provedly „pomstu“ na sunnitech. Vyzvaly obyvatelstvo, které v tomto městě tvoří převážně sunnité, aby se připravilo na obranu sebe a svatých míst. V odpověď na to se po čtvrtích rozmístily desítky místních lidí a zahájily ozbrojené přípravy na obranu města.

Ve čtvrti Sikak Američané v noci zatkli dva muže ve věku 61 a 50 let, kteří seděli před svými domy uprostřed čtvrti a o chvíli později je oba zastřelili.

Miqdádíja

Za úsvitu vtrhli do vesnic severně od Miqdádíje Američané a buldozery zničily zahrady a 20 obchodů patřících místním lidem, aby se tak na vesničanech pomstili za útoky povstalců na okupační základnu v blízkém okrsku Šaqarraq.

Mahmúdíja

Ráno zastavili mahdisté u čerpací stanice ve městě muže, jehož po zjištění, že jde o sunnitu, zasypali sprškou kulek a usmrtili. Další mahdisté mezitím zřídili ve čtvrti Askarí falešné kontrolní stanoviště, kde sebrali několik lidí. Už předchozího dne tu zajali 25 místních lidí a prohledávali domy přímo před očima nečinně přihlížející americké armády.

Sebevražedný útok

V Abú Ghurajb najel fidá‘í do amerického Humvee stojícího před odvodním střediskem a odpálením nálože zabil 17 a zranil 20 kolaborantů. Život ve městě se v poslední době do značné míry zastavil po uzavření tržišť a restriktivních opatřeních americké armády včetně zřízení řady kontrolních stanovišť, která kontrolují veškerý pohyb obyvatel. Město trpí nedostatkem lékařské péče a veřejných služeb

Ozbrojené akce

V Basře byli při útoku ozbrojenců zraněni tři britští vojáci, z nichž jeden téhož dne na následky zranění zemřel.

V noci přepadli ozbrojení muži policejní stanici Wadžíhíja na východě Ba‘qúby, kde bylo několik policistů zraněno. Tato stanice se stala terčem útoku už dříve během dne spolu s domem loutkového guvernéra Miqdádíje. Při těchto útocích bylo zraněno pět příslušníků loutkových bezpečnostních sil.

Ostřelování

Během noci a rána dopadlo 13 minometných střel a raket nejasného původu do několika míst provinci Bábil. Šest z nich způsobilo v Haswě pouze materiální škody, tři rakety Kaťuša způsobily severně od Hillá zranění dvou civilistů a poškodily několik domů.

Bombové útoky

Ve 2:00 explodovalo šest bomb pod americkými silami při vjezdu do díwáníjské čtvrti Sadr. Zapálily dvě Humvee a patrně způsobily ztráty mezi americkými vojáky, jejichž rozsah se ale nepodařilo zjistit.

Před polednem vybuchla dvě auta v bagdádském okrsku Karradá, kde zabily sedm a zranily 20 lidí. Další bomba usmrtila jednoho civilistu a tři zabila u tržiště na ulici Džumhuríja.

Ve 14:00 zasáhl v Barwaná 3 km od Hadíthy výbuch bomby Humvee americké hlídky, zapálil je a pravděpodobně zranil jeho posádku.

Američané přiznali smrt jednoho a zranění čtyř vojáků, k nimž došlo při výbuchu bomby v provincii Saláh ad-dín

Pondělí 9. července 2007

Bagdád

Ráno zahájili Američané palbu na civilisty přecházející Dijálský most , který spojuje Bagdád s jihem země, tři lidi přitom zabili a čtyři zranili.

Loutkové síly sebraly při raziích v okrscích Džamí‘a a Adl asi 60 lidí, přičemž v prohledávaných domech kradly peníze a šperky.

Rada ulamá oznámila, že po nových raziích amerických vojáků a vpádech šíitských milic do palestinského obytného komplexu Baladíjat došlo k nové vlně palestinských uprchlíků. Asi 330 jich nyní žije v táboře Tanaf na irácké straně hranice a v táboře Haska na syrské straně, zatímco 1124 Palestinců je v táboře Wálid u syrské hranice.

Ani tento den se neobešel bez nálezu dalších umučených obětí. Tentokrát jich bylo 29 a od počátku měsíce podle oficiální statistiky už 79.

Túz Churmátú

Fronta džihádu a reformy, což je zastřešující organizace několika odbojových skupin včetně Islámské armády a Armády mudžáhidů, odsoudila prohlášením na internetu bombový útok na tržiště v nedalekém Amirli, kde bylo v sobotu zabito asi 150 lidí. „Odsuzujeme tyto zbytečné exploze a prohlašujeme, že s nimi nemáme nic společného. Vyzýváme všechny skupiny džihádu, aby se držely pevných zásad šarí‘i, Koránu a Prorokových výroků, zvláště těch, které se týkají nedotknutelnosti nevinných lidských životů, majetku a cti.“ Džihád „je namířen výlučně proti okupantům a jejich sluhům, ne proti nevinným lidem, těm pomáhat a dopomoci jim k slušnému životu patří mezi úkoly džihádu.“ Podobné útoky na civilisty jako v Amirli „se staly běžnou praxí za Málikího vlády a pod bodáky amerických obchodníků se smrtí a vývozců katastrof.“

Madá‘in

Americké dělostřelectvo ostřelovalo okrsek Dir‘íja, který je už několik dní neustálým terčem podobných útoků a způsobilo tu vážné škody.

Těla deseti zaměstnanců výrobny Pepsi Coly, kteří byli v neděli odpoledne při návratu z práce uneseni spolu s dalšími sedmi lidmi z kontrolního stanoviště šíitských milic, bylo odpoledne nalezeno se stopami po mučení.

Sebevražedný útok

Ve čtvrti Mikanik v Durá najel v poledne fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády, kde výbuch usmrtil jednoho a zranil tři vojáky.

Ozbrojené akce

V Miqdádíji zastřelili ráno ozbrojenci vyšetřujícího soudce místního soudu Haqqího Ismá‘íla. V poledne byl v Miqdádíji povstaleckým ostřelovačem zabit voják z místního štábu loutkové armády.

Za poledne zasáhla u Baládu bomba konvoj loutkové armády, na nějž pak povstalci zaútočili přímo a v boji zabili devět vojáků a 21 zranili.

V noci podnikli povstalci v Miqdádíji útok na policejní hlídku, při němž dva policisty zranili.

Ostřelování

Kolem 4:00 se terčem minometných střel stala v Díwáníji americká hlídka, z níž bylo několik vojáků zabito a další utrpěli zranění.

Pozdě večer dopadly dvě minometné střely do vesnice Bašír u Kirkúku, kde zranily policistu a poškodily traktor.

Ve 22:00 dopadly tři rakety Kaťuša do blízkosti dálnice jižně od Bagdádu.

Bombové útoky

Ráno vybuchly v rozmezí několika minut dvě bomby na autobusovém nádraží v bagdádském okrsku Nahda, kde zabily čtyři osoby včetně policisty a 21 lidí zranily. Výbuch auta zaparkovaného v okrsku Karradá zasáhl policejní hlídku a několik jejích členů zabil nebo zranil. Ve stejném okrsku došlo ještě ke dvěma dalším explozím aut, při nichž byli podle policejních údajů zabiti dva civilisté a 11 zraněno. Také v Hárithíji v západním Bagdádu zasáhl odpoledne výbuch auta policejní hlídku, zabil však údajně jednoho civilistu a tři zranil.

Na dálnici východně od Díwáníje zapálily exploze bomb dvě americká Humvee.

Úterý 10. července 2007

Abú Ghurajb

Ve městě pokračovala tzv. Brigáda Muthanna loutkových sil čtvrtým dnem v razii, při níž sebrala stovky místních lidí, především mladých. Obyvatelé města už žádali její odvolání, protože její příslušníci v rámci sektářského násilí vpadají do domů sunnitských obyvatel a urážejí je i jejich ženy, takže mezi domácími lidmi vzrůstá hněv.

Bagdád

Při návštěvě rodiny v A‘zamíji byl unesen generálmajor Abd ar-Razzaq Ásil, ředitel tzv. Centra společné bezpečnosti v Mosulu.

Americká armáda oznámila, že v její věznici v Camp Cropper na bagdádském mezinárodním letišti zemřel v sobotu 7. Července další vězeň. Stalo se tak údajně na následky zranění způsobených jinými vězni. V tomto zařízení už zemřeli, alespoň pokud podle známých údajů, tři vězni; čtyři další jdou hlášeni z věznice v Camp Bucca u Basry.

Po městě bylo nalezeno 26 mrtvých, většina z nich na ulicích okrsku Karach.

Madá‘in

V 15:30 ostřelovali Američané dům Táhá Razzuqiho Abbuda a pohřbili v jeho troskách celou devítičlennou rodinu.

Ba‘qúba

Ve čtvrti Askarí vpadli neznámí ozbrojenci do řady domů a unesli 15 místních lidí.

Dulu‘íja

Na východě města zasáhl večer americký vrtulník obytný dům, v němž zahynuli čtyři členové rodiny Chalafa Muhajmida – jeho dvě snachy a dvě vnoučata. Otázku, proč k náletu došlo, nemohl policejní informátor zodpovědět. Uvedl jen, že časně ráno se v oblasti objevili američtí výsadkáři a došlo k velkému pohybu pozemních sil. Vojáci pak začali prohledávat domy, což zdůvodnili pátráním po ozbrojencích, kteří se prý ukrývali v okolních polích.

Tikrít

Do zdejší nemocnice dopravili američtí vojáci 12 mrtvých těl, aniž poskytli jakékoli vysvětlení, kde byly mrtvoly nalezeny či jak vůbec k jejich smrti došlo.

Ozbrojené akce

Dopoledne zaútočili v Jathribu povstalci na auto se čtyřmi policisty z tikrítské policejní akademie, tři zabili a čtvrtého zranili.

Před polednem přepadli povstalci ve třech autech kontrolní stanoviště loutkové armády na dálnici Sámarrá-Bagdád, zničili je, zabili pět a zranili tři vojáky.

V bagdádské čtvrti Sajjidíja přepadli povstalci kontrolní stanoviště sil Magháwir, kde zabili jednoho vojáka. Večer byli při ozbrojeném útoku na policejní hlídku v severním Bagdádu nejméně čtyři policisté zabiti a dva zraněni. Američané přiznali v Bagdádu jednoho mrtvého vojáka.

Policejní hlídka byla předmětem útoku i ve Fallúdže, kde byli dva z policistů zraněni.

Ostřelování

Agentura Reuters odvoláním na policejní informace oznámila, že do bagdádské přísně střežené tzv. Zelené zóny dopadlo během čtvrthodiny mezi 16:00 a 16:15 celkem 40 minometných střel. Podle některých svědků jich většina dopadla kolem sídla premiéra Málikího. Při útoku byly zabity tři osoby – dva iráčtí kolaboranti a Filipínec – a 23 zraněno. Úředník americké ambasády médiím na dotaz o eventuálních amerických ztrátách odpověděl, že „nemůže komentovat“, zda byl někdo z pracovníků vyslanectví zabit nebo zraněn. Šlo o největší útok na zónu od počátku okupace. Teprve ve středu Američané přiznali, že byl zabit jeden jejich voják a zraněno pět lidí – dva vojáci a tři žoldáci.

Bombový útok

Hlídkové policejní vozidlo poškodil ráno výbuch bomby v Miqdádíji.

Středa 11. července 2007

Fallúdža

Po odhalení masového hrobu obsahujícího ostatky 40 Iráčanů, kteří byli zajati, uvězněni a umučeni policií tzv. Rady spásy provincie Anbár, odvolali okupační představitelé loutkového guvernéra Fallúdže. Pětičlenný tým amerických důstojníků dospěl při vyšetřování nálezu k názoru, že guvernér Sa‘d Awwád al-Chálifáwí o masakru vězňů, kteří vesměs pocházeli z města, věděl. Současně byl odvolán policejní velitel města a devět důstojníků z policejního ředitelství zatčeno. Velení nad policií převzal americký generál do doby, než bude nalezena „vhodná osoba“. Již přede dvěma týdny byl jižně od Fallúdže nalezen masový hrob se 40 ostatky fallúdžských obyvatel, které měla rovněž na svědomí policie tzv. Rady spásy.

V Karmě ležící 14 km východně od Fallúdže zničila odpoledne mohutná exploze dům šajcha kmene Džamílat, který právě vyzýval muže svého kmene, aby se hlásili do řad loutkové armády a policie. Podle líčení policie na sobě při shromáždění v domě v 17:00 odpálili čtyři muži nálože a zabili tak 21 lidí a 46 zranili. Podle příbuzného šajcha Muhsína šlo jen o dva atentátníky. Šajchův dům byl z valné části zničen, poškozeny byly okolní domy, také v nedaleké policejní stanici vyrazil výbuch okna. Zda byl šajch mezi mrtvými, nebylo dosud známo.

Bagdád

V ranních hodinách uzavřeli američtí vojáci a loutkové síly přístupy do A‘zamíje a vyzvali obyvatele, aby zůstali ve svých domech a připravili se na to, že proběhne pátrání po zbraních. Na hlavních ulicích čtvrti obehnané zdí se rozestavěly americké tanky. Při razii vojáci prohledali mj. budovu A‘zamíjské obchodní asociace, pak ji uzavřeli a vyhodili do vzduchu. Výbuch silně poškodil i sídlo listu al-Basa‘ir, vydávaného radou ulamá. Na ulici Sihám al-Mutawalli se po prohledání jednoho domu jeden z amerických vojáků zastřelil.

Po městě bylo nalezeno 18 obětí sektářského násilí, 15 z nich v okrsku Karach.

Sámarrá

Kolem poledne vpadli povstalci ve čtvrti Sikak do domu úřadujícího loutkového guvernéra města Abbuda Hámida Sáliha, zasypali ho deštěm kulek a zmizeli. Sálih (47) se stal prozatímním guvernérem v květnu, kdy guvernér provincie odvolal jeho předchůdce. Byl na místě mrtev, ostatním členům rodiny se nic nestalo.

V noci ostřelovaly americké vrtulníky vesnici Su‘ajwíja jižně od města. Čtyři lidi zabili a několik zranili. Zraněné pak jejich lékařské vrtulníky odvezly neznámo kam. Bombardování také poškodilo řadu domů.

Chális

V poledne unesly ve čtvrti Zahra šíitské milice tři osoby – muže, jeho ženu a její sestru a odvlekly je na neznámé místo.

Mosul

Za svítání zasáhly rakety vypálené americkým vrtulníkem dům ve čtvrti Sihha, v nichž usmrtily dvě ženy a dvě děti a zranily dalších 12 lidí. Američané později útok přiznali, ovšem s tvrzením, že nešlo o úmyslný útok, ale o „omyl“.

Dulu‘ íja

K podobnému útoku jako v Mosulu došlo tak u Dulu‘íje v provincii Saláh ad-dín. Také tady zahynuly ve zničeném domě dvě ženy a dvě děti, Američané se však k náletu nijak nevyjádřili.

Díwáníja

Ve 3:30 bombardoval americký vrtulník domy ve čtvrti Sádiq, přičemž shořelo nejméně osm soukromých aut a zabito či zraněno bylo několik místních lidí. Šlo zřejmě o pomstu za úterní ostřelování amerického Camp Echo.

Ozbrojená akce

Nedaleko Mahmúdíje zastavila skupina ozbrojených mužů čtyři kamiony jedoucí z Basry do Bagdádu s nákladem elektrických spotřebičů vyrobených v Íránu. Ozbrojenci vytáhli řidiče z vozů a poslali je pryč, zajali a zastřelili však majitele zboží, který konvoj doprovázel a hodlal zboží v Bagdádu rozprodat. Vozy pak polili benzínem a zapálili

Ostřelování

Před rozedněním zasáhly čtyři rakety Kaťuša americký „Camp Echo“ na okraji Díwáníje.

Pět minometných střel dopadlo do amerického „Camp Delta“ 4 km západně od Kútu. Tato základna je už déle než měsíc terčem téměř každodenních minometných a raketových útoků.

Bombové útoky

V 7:00 vybuchlo pod americkou hlídkou v Díwáníji několik bomb. Zapálily a zničily dvě vozidla a přinejmenším zranily jejich posádky.

Ráno zasáhl na bagdádské ulici Palestine výbuch bomby americkou hlídku a zapálil Humvee.

Čtvrtek 12. července 2007

Bagdád

V 9:30 vtrhli do ulic Ámiríje američtí vojáci doprovázení příslušníky tzv. Irácké národní gardy a kolaborantskou jednotkou, která se nazývá Revolucionáři Ámiríje a začali náhodně zatýkat mladé muže a studenty. Sbírali v podstatě každého, koho na ulicích potkali, včetně mladého muže, jenž se procházel se svou ženou a 14letého chlapce stojícího před domem rodičů.

Britská agentura Reuters oznámila, že ve východním Bagdádu byl zabit jejich kameraman Nimr Núr ad-Dín a jeho řidič Sa‘id Šammagh. Stalo se tak v oblasti bojů mezi americkými vojáky a povstalci. Agentuře se nepodařilo zjistit příčinu jejich smrti, svědkové mluvili o explozi, zatímco policie uvedla, že šlo o americký nálet nebo minometnou střelu.

Dulu‘íja

Časně ráno se v okrsku Džabúr objevili američtí výsadkáři, prohledali tři domy, sebrali deset lidí a odvedli je na svou základnu. Bylo mezi nimi šest členů jedné rodiny, muž s pěti dětmi. Mezi zbývajícími oběťmi byl jeden starší muž.

Tal Afár

Mezi účastníky svatby místního policisty odpálil na sobě nálož jeden z mužů a čtyři svatebčany zranil.

Basra

Američané přiznali, že ve věznici Camp Bucca v Umm Qasru zemřel další vězeň. Kromě tvrzení, že příčinou smrti byla zranění, k nimž došlo v boji s jinými vězni, neobsahovala zpráva žádné údaje, dokonce ani jméno a národnost zemřelého.

Ozbrojené akce

Odpoledne povstalci v Dawru zaútočili z jedoucího auta na policejní kontrolní stanoviště, zabili čtyři policisty a vojáky, kteří na stanovišti stáli.

Američané připustili, že v Bagdádu byl zabit jeden příslušník jejich námořní pěchoty, jako obvykle bez jakýchkoli podrobností.

Ostřelování

Minometná alba zasáhla areál, kde americká společnost Fluor plánuje výstavbu velké čistírny vody v jihoirácké Násiríji. Palba způsobila poplach mezi zahraničními inženýry, kteří se dali na útěk na americkou základnu v západní části města. Na útěku narazili na bombu, která usmrtila iráckého tlumočníka. Areál po minometné palbě přepadla skupina ozbrojenců. Americká společnost dala zaměstnancům volno na tři dny v naději, že armáda mezitím zvládne situaci a získá nad oblastí kontrolu, aby bylo možno v práci pokračovat..

Pátek 13. července 2007

Bagdád

Za svítání se američtí vojáci stali ve východní části Bagdádu terčem palby z policejního kontrolního stanoviště a ze střech okolních vysokých budov. Na pomoc jim přiletělo letadlo, které zasáhlo a zabilo šest policistů a dalších sedm osob, považovaných za členy šíitských milic. Američané pak zatkli důstojníka loutkové armády, jehož obvinili z plánování útoku na ně a z těsných vazeb na Írán.

Cestou do práce byl v Sajjidíji zastřelen jeden z iráckých dopisovatelů listu The New York Times Chálid Hasan (23).

Za posledních 24 hodin bylo ve městě objeveno 24 mrtvých těl poznamenaných mučením. I tentokrát se většina z nich našla v okrsku Karach.

Miqdádíja

Kolem poledne přepadli nedalekou vesnici Wadžíhíji neznámí ozbrojenci, vpadali do domů a zabili 12 členů jedné rodiny, mezi nimi i ženy. Několik domů zapálili.

Ozbrojené akce

Ve 3:00 zaútočili povstalci na strážnici u hlavního vchodu do přísně střežené budovy tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu. Při útoku zabili pět strážců a dalších 12 zranili. Odpoledne přepadli povstalci v okrsku Tuwajthá na jihu města americkou hlídku, zničili obrněné vozidlo a zabili nebo zranili jeho celou posádku.

V noci přepadli povstalci konvoj pešmergských zásobovacích kamionů směřující z Mosulu na americkou základnu v Rawě ležící 315 km severozápadně od Bagdádu. Při útoku zničili 17 kamionů a zabili nebo zranili asi 30 kurdských ozbrojenců. Kurdové poskytují Američanům logistické služby a řada jejich jednotek je rozmístěna v okrsku Machazín jihozápadně od Hadíthy. Pro dopravu z Mosulu do měst na horním Eufratu jsou Kurdové donuceni volit cestu přes poušť, protož povstalci zničili všechny mosty přes Eufrat s výjimkou mostu v Rawě. Ten kontrolují američtí vojáci. Agentura QudsPress ke zprávě o útoku poznamenala, že šlo o největší akci v oblasti horního Eufratu provincie Anbár za poslední čtyři měsíce.

Ostřelování

Také tento den byla mezi terči minometné palby bagdádská tzv. Zelená zóna. Čtyři střely tu usmrtily dva loutkové vojáky.

Několik minometných střel způsobilo požár budovy britského konzulátu v Basře. Britové na útok odpověděli palbou, při níž údajně zabili jednoho z útočníků.

Bombové útoky

V Madá‘ínu explodovala v 11:00 hodin bomba přímo uvnitř objektu policejní stanice, využívaného i americkou armádou. Výbuch těžce zranil většinu amerických vojáků i policistů, kteří byli v tu dobu uvnitř. K ošetření byli dopraveni na místní americkou základnu.

Odpoledne zabil výbuch auta v bagdádské Sajjidíji dva civilisty a šest zranil.

Sobota 14. července 2007

Bagdád

V Tálibíji na východě hlavního města zranila střelba americké hlídky dva lidi, jiná hlídka střílela po civilistech v okrsku Šab.

Ve věznici na bagdádském letišti Muthanna spravované tzv. ministerstvem vnitra, vyhlásili vězni hladovku na protest proti špatnému zacházení a proti tomu, že jsou zadržováni bez obvinění a bez vyhlídky na soudní proces.

Během tohoto dne přibylo dalších 21 umučených obětí sektářského násilí, nalezených na několika místech města.

Miqdádíja

Šíitské milice vypálily ve městě mešitu al-Múminín a 17 domů, jejichž sunnitské obyvatele vyhnali.

Madá‘in

Ahmad Šalabí dorazil s doprovodem do města, aby se tu pokusil založit kolaborantskou městskou radu spásy. Za poledne, krátce před zahájením jednání s vybranými kolaboranty, začalo na dům, v němž mělo k jednání dojít, dopadat 15 minometných střel. Vzápětí po dopadu prvních střel se dal Šalabí s doprovodem na útěk, zmizeli a okolí domu okamžitě uzavřeli američtí vojáci, takže nebylo možno zjistit, zda se všem přítomným podařilo uniknout.

Hillá

Neznámí ozbrojenci zaútočili v okrsku Humajríja v severní části města na obytné domy, zabili devět civilistů včetně žen a dětí a tři další, členy jedné rodiny, zranili. Ti byli ve vážném stavu dopraveni do nemocnice.

Badra

V noci uteklo z věznice ve městě ležícím v provincii Wásit na hranici s Íránem (160 km východně od Bagdádu) 24 Íránců, kteří vylomili vrata vězení. Byli obviněni z nelegálního přechodu hranice a vyslýcháni; policie však zároveň potvrdila, že nebyli zapleteni do žádného „teroristického“ činu. Nebylo jasné, zda se na svobodu dostali sami nebo s něčí pomocí. Po jejich útěku byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení. Čtyři uprchlíci byli chyceni v neděli ráno, během dalších 24 hodin bylo dopadeno ještě dalších 16; zatčena a výslechům podrobena byla vězeňská stráž.

Ozbrojená akce

Odpoledne přepadli severně od Ba‘qúby na silnici do Chálisu povstalci kontrolní stanoviště loutkové armády, tři vojáky zabili a pět zranili.

Ostřelování

Ani tento den neuplynul bez ostřelování bagdádské tzv. Zelené zóny. Odpoledne na ni dopadlo několik minometných střel, které podle sdělení policie usmrtily dva irácké zaměstnance ve službách Američanů.

Večer ostřelovali povstalci celou hodinu minometnými střelami americkou základnu v Haqlaníji.

Bombové útoky

V 9:30 zranila exploze bomby na bagdádské ulici Muhammada al-Qásima tři americké vojáky, jejichž Humvee zapálila. Ve čtvrti Ámil zabila exploze auta civilistu a další čtyři zranila, kromě toho poškodila několik domů a obchodů .Další podezřelé auto explodovalo za poledne u čerpací stanice ve východní části Bagdádu, zabilo 4 lidi a 12 zranilo.

V 10:00 zapálila bomba v díwáníjské čtvrti Furát Humvee americké hlídky.

V Miqdádíji zasáhl výbuch bomby americké vojáky a irácké gardisty při razii v okrsku Balwár a usmrtil pět gardistů.

Američané přiznali, že při dvou explozích bomb přišli v Bagdádu o dva vojáky

Neděle 15. července 2007

Bagdád

Při náletu na okrsek Arab Džabbúr na jihu Bagdádu zabil americký vrtulník ženu a zranil dva další civilisty.

Podezřelá exploze auta v okrsku Karradá, kde je plno restaurací, zabila nejméně deset a zranila 25 lidí. Mezi mrtvými byly dvě ženy, mezi zraněnými tři ženy a pět dětí.

Nálezem 22 mrtvých těl umučených obětí dosáhl počet takto zabitých civilistů za první polovinu července čísla 248.

Miqdádíja

Ráno zaútočily americké vrtulníky raketami na vesnice Dir‘íja a Channasa u Miqdádíje a zabily nebo zranily řadu obyvatel. Oblast Dir‘íje je častým terčem útoků amerických sil, které tvrdí, že se tam skrývají příslušníci al-Qá‘idy.

Ozbrojené akce

Britsko-irácké tzv. Společné koordinační centrum v policejní stanici v okrsku Hakímíja v Basře se za svítání stalo terčem útoku ozbrojenců s lehkými a středními zbraněmi, jenž se údajně obešel beze ztrát.

Nedaleko města Bandžwín u íránské hranice (360 km severovýchodně od Bagdádu) přepadli ozbrojenci hlídku pohraniční stráže, pět jejích členů zabili a čtyři zranili. Do této oblasti bylo v květnu vysláno 1 000 mužů, aby zastavili rostoucí vlnu útoků. Z tohoto posledního obvinil loutkový guvernér Bandžwínu Umar Gharíb kurdskou skupinu iráckého odboje Ansar al-Islam.

Američané oznámili smrt jednoho svého příslušníka speciálních sil na následky zranění při útoku povstalců v provincii Ninwa.

Ostřelování

V noci a za svítání dopadaly minometné střely a rakety Kaťuša na britské základny v prezidentském paláci v Basře a na tamním mezinárodním letišti.

Zřítil se americký bombardér

Americká armáda oznámila, že na jedné z jejich základen v Iráku se krátce po startu zřítil bombardér F-16. Jeho pilot pád stroje přežil a byl dopraven do vojenské nemocnice, aby se podrobil lékařským testům.

Američané podle svého zvyku nic bližšího neuvedli, z jiných zpráv však plyne, že bombardér startoval ze základny v Baládu severně od Bagdádu. Zda šlo o závadu či byl i tentokrát sestřelen odbojem, nebylo zatím zjištěno.

Bombový útok

Ve večerních hodinách poškodil výbuch bomby v Kirkúku policejní hlídkové vozidlo a zranil jednoho policistu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       19. 7. 2007
19. 7. 2007 Češi patří k nesmutnějším Evropanům - PROČ? Monika  Binke
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
19. 7. 2007 Odpovězte, prosím, proč ČT propaguje výstavbu amerického radaru Tomáš  Bodžár
19. 7. 2007 Rusko vyhostilo čtyři britské diplomaty
19. 7. 2007 Ortegův režim v Radě OSN pro lidská práva
19. 7. 2007 Lichváři v České republice Jan  Čulík
19. 7. 2007 Lichva
19. 7. 2007 I v ČR je spotřebitel chráněn Tomáš  Gawron
19. 7. 2007 Rusko odmítá účast na mimořádném zasedání Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě
19. 7. 2007 Ako Argentína zreformovala dôchodkovú reformu Hernán  Blejer
19. 7. 2007 Zlodějská vláda Milan  Valach
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 Arogance ohrožující demokracii v České republice Bohumil  Kartous
18. 7. 2007 Jsme znepokojeni postoji české vlády i českých médií k projektu americké základny
19. 7. 2007 Vous mentez, vous répétez les mensonges de notre gouvernement et de certains de nos politiciens. Jan  Neoral
19. 7. 2007 Je prekvapujúce, že USA podporujú európsku ústavu? Matt  Reichel
19. 7. 2007 Možnosti "zklidnění" legislativního procesu v Poslanecké sněmovně: omezení práv poslanců
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007
19. 7. 2007 Duo "Reflex Attack" v akci - JXD jako dvanáctiletý chlapeček Štěpán  Kotrba
19. 7. 2007 Podvody v BBC
19. 7. 2007 Diskuse o "střetu civilizací" v Teplicích je "mimo mísu"
19. 7. 2007 VZP: Pacientka nemá právo na asistenčního psa
19. 7. 2007 Daniela smí na léčení
19. 7. 2007 Můžou za to poslanci Ladislav  Metelka
19. 7. 2007 Ne muslimské předsudky, ale prachy jsou přednější Vít  Černý
19. 7. 2007 SNK je chamraď Boris  Cvek
19. 7. 2007 Bolívarianská revoluce ve Venezuele Daniel  Veselý
19. 7. 2007 Vytoužený, ale bohužel mylný pocit bezpečnosti, aneb Co můj tehdy pětiletý synovec věděl, zastánci základen možná ani netuší Uwe  Ladwig
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 Je třeba vědět, kde stojí Poselství a kde "sekundární literatura" Tomáš  Koloc
19. 7. 2007 České celebrity na filmy nechodí Jan  Lipšanský
19. 7. 2007 Prezident Sarkozy: Jak změnit Francii? Simone  Radačičová
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe
18. 7. 2007 Tragikomický klub SNK v Senátu Jiří  Pehe
18. 7. 2007 Svoboda projevu a shromažďování se nerealizují v podmínkách výjimečného stavu Radek  Mikula
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
19. 7. 2007 Názory a soudy
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
19. 7. 2007 Kuba: Dokud nás Alzheimer neskolí Jan  Bím
19. 7. 2007 Opět jsme u toho - co je pravice a co je levice
19. 7. 2007 Klerofašistická koalice a bílá lůza v Čechách Štěpán  Kotrba

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba