26. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 6. 2007

Středostavovské Anglii postupně dochází, že byla podvedena: Blairova vláda ji deset let přesvědčovala, že se každé pracovité rodně dostane pohodlného živobytí. Ve skutečnosti byl však realizován jiný scénář.

Problém nerovnosti se v Británii poslední dobou přesunul mezi střední vrstvy. Rozhořčení a nespokojenost středních vrstev však nevyvolává náhlé uvědomění, že v Británii trpí chudobou více než 10 procent obyvatelstva, ale sílící pocit křivdy u samotných, na první pohled relativně bohatých, britských středních vrstev.

Pokud chcete porozumět této vznikající bouři, čtěte pravidelněji pravicové deníky, jako je polobulvární Daily Mail, seriózní Daily Telegraph či konzervativní týdeníky The Spectator nebo třeba The Tatler, píše Madeleine Bunting v deníku Guardian.

26. 6. 2007

Britský filozof a spisovatel Matthew Arnold přesvědčivě argumentoval,že je ve společnosti nutno usilovat o snižování rozdílů mezi chudými a bohatými. Stál pevně na straně oněch křesťanských moralistů z devatenáctého století, kteří považovali větší rovnost za právo samo o sobě, nikoliv jen za záruku, že v bohatých čtvrtích se středostavovští občané nebudou muset pohoršovat pohledy na brlohy a že si střední vrstvy budou moci užívat svého luxusu s čistým svědomím, píše vlivný labouristický komentátor a bývalý náměstek šéfa Labouristické strany Roy Hattersley.

26. 6. 2007

(pět modliteb z půlměsíce)

Mít opravdového nepřítele je radost. Ostatně, kdo by mohl mít rád muslimy. Vždycky vám jen tak mezi řečí vybuchnou. V zájmu vítězství v budoucím střetu civilizací jsme podnikli malou, soukromou invazi do muslimského světa. Konkrétně do vzorového muslimského státu, Ománu. Než se s touhle zemí vzájemně utopíme v krvi, chtěli jsme ji poznat. Zjistit, proč musí být islám zničen.

26. 6. 2007

Plány Pentagonu vybudovat si v Africe vojenské velitelství se setkaly s vlnou nepřátelských reakcí od afrických vlád, které se nechtějí spojovat s Bushovou "válkou proti terorismu" a obávají se amerického vojenského vlivu.

Americká delegace, kterou vedl Ryan Henry z ministerstva obrany, se vrátila minulý týden do Washingtonu s tím, že rozhovory s činiteli Alžírska, Maroka, Libye, Egypta, Džibuti a s Africkým svazem nepřinesly žádné výsledky. Předhozí rozhovory se subsaharskými zeměmi, od nichž Amerika požadovala, aby poskytly infrastrukturu a zázemí jeho novému obřímu velitelství pro Afriku Africom, které má začít fungovat od příštího září, nepřinesly také nic konkrétního.

"V Africe máme velký problém se svou pověstí," přiznal činitel amerického ministerstva zahraničí. "Veřejné mínění je opravdu proti tomu, aby tamější země lezly do postele s USA. Spojeným státům tam lidé prostě nedůvěřují."

Jinou obavou Afričanů je, že by se americká základna mohla stát cílem teroristických atentátů. Hospodářské pobídky, včetně nabídek stovek pracovních příležitostí pro místní lidi, nevyvolaly zájem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 6. 2007

Václav Klaus bude tento čtvrtek v Centru pro politiku a ekonomiku promítat dokumentární film televize Channel Four, zpochybňující globální oteplování The Great Global Warming Swindle (Velký švindl globálního oteplování). Tento film vyvolal po odvysílání v Británii obrovskou kontroverzi, četní komentátoři poukázali na to, že obsahuje omyly a věcně chybné informace. Televize Channel Four se od filmu distancovala a jeho tvůrci se za chyby ve filmu omluvili.

Václav Klaus musí vědět, že film obsahuje věcně chybné informace, které byly veřejně zpochybněny a za něž se tvůrci omluvili.

Hnutí Duha k záležitosti vydalo tiskové prohlášení, které zveřejňujeme níže. Pozoruhodné je, že Duha film zpochybňuje nevěcně, "typicky česky", totiž použitím antikomunismu.

Kádrovací poukaz na to, že autoři filmu pocházejí z okruhu bývalého časopisu Living Marxism, který byl zlikvidován, když ho úspěšně žalovala britská komerční televize za pomluvu ohledně údajně zmanipulovaných záběrů z koncentračního tábora Trnopolje v bývalé Jugoslávii, je neférový.

Časopis Living Marxism byl do té doby v Británii zdrojem záslužných polemik a kontroverzí. V Británii můžete těžko někoho skandalizovat nálepkováním, protože v demokracii mají právo na polemiku a vyjádření názoru stoupenci jakékoliv ideologie. Mainstreamová média se vyjadřovala k rozhodnutí velké komerční televize soudně zničit časopis Living Marxism jako k velmi sporné a neférové záležitosti. Koteckého snaha zdiskreditovat film Channel Four poukazem na to, že jde o film z kruhu bývalých marxistů, je tak typicky česká...

"Durkin podobné filmy netočí náhodou," píše ve svém prohlášení Kotecký. Možná ho bude zajímat, že paranoidní obrat "není náhodou, že", jak na to poukazuje Robert Conquest ve své klasické studii stalinského útlaku The Great Terror byl oblíbeným výrazem Stalinovým a v důsledku doprdelismu ho jeho poskokové a propagandističtí stalinští novináři rozšířili do kultur zemí bývalého sovětského bloku... :)(JČ)

Takto hájí časopis Living Marxism velký britský televizní novinář John Simpson:

Traumatickým zážitkem pro novinářskou práci byla epizoda, kdy začátkem roku 2000 žalovalo britské zpravodajské studio komerční televize Independent Television News časopis Living Marxism za to, že napsal, že reportéři ITN údajně zkreslili záběry vyhublých mužů za ostnatým drátem, pořízené v roce 1992 v překladišti válečných zajatců v Trnopolje. Muslimská bosenská vláda těch záběrů okamžitě využila jako důkazu, že Srbové jsou nacisty dneška.

Časopis Living Marxism argumentoval, že záběry vyhublých mužů před ostnatým drátem v Trnopolje vytvářely falešný dojem, že jsou tito muži v koncentračním táboře. Ve skutečnosti nebyli uzavřeni v prostoru, obehnaném ostnatým drátem, ostnatý drát byl kolem televizních reportérů. Britští televizní novináři ve své reportáži nikdy netvrdili, že je Trnopolje "nacistický koncentrační tábor", avšak jiné televizní stanice, které tyto záběry převzaly, už nebyly při své interpretaci tak opatrné. Soudce při tomto procesu přijal argumentaci časopisu Living Marxism, že ostnatý drát byl kolem televizního týmu, nikoliv kolem vězňů, ale akceptoval tvrzení televizních reportérů, že si to neuvědomili. Ostatní záběry, z nichž byla inkriminovaná reportáž posléze sestříhána, už nebyly k dispozici, a tak Living Marxism prohrál při a v důsledku obrovského odškodného udělal bankrot a už nevychází. Paradoxně, ITN žalovala časopis Living Marxism "ve věci obrany svobody projevu". Bankrotem časopisu Living Marxism byla tedy "svoboda tisku skutečně uhájena," poznamenává Simpson suše.

Jan Čulík, "Britský novinář John Simpson: symbol buržoazní nezávislosti, kritičnosti a slušnosti"

26. 6. 2007

přečetl jsem si BL článek "Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?" a jsem překvapen jak daleko jsou BL ochotny zajít, píše Miroslav Šuta přímo v intencích antikomunismu, popsaného v tomto článku, a pokračuje:

Když už jde o údajně "kádrování", tak byste měl čtenářům BL zprostředkovat názor Vámi na BL často citovaného britského novináře pana Monbiota, kterého snad neobviníte z české malosti :-))) ZDE (Tento článek je mimochodem potvrzením, že proces televize ITN vůči časopisu Living Marxism vyvolal velké protesty významných osob z anglosaské kulturní obce, pozn. JČ)

Vaší pozornosti také doporučují profil skupiny nazývající sebe sama jako Living Marxism z webportalu věnovaného PR a lobby průmyslu: ZDE

26. 6. 2007

V uplynulém týdnu splaskla bublina kolem návrhu na prohlášení konkursu na jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců klavírů a pian, královéhradeckou společnost Petrof. Krajský soud rozhodl v tom smyslu, že se návrh na konkurs zamítá. Podrobnosti nejsou známé, protože probíhá odvolací lhůta je pochopitelné, že úplné znění rozhodnutí Krajského soudu není veřejnosti k dispozici a obě strany jej určitě podrobně studují. Navrhovatel proto, aby posoudil své šance v případném odvolání a firma Petrof proto, aby se pokusila vyčíslit škody, které jí tento spor přinesl.

Petrof: Zatímco my se fackujeme o základnu, oni nám tu mezitím tiše kradou... ZDE

26. 6. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Vlastně neexistuje doba, kdy šéfové německých firem nemají starosti. Dlouho to byla hlavně vnitrozemská konjunktura. Teď ale má hospodářství problémy a přišlo se na to, že existuje nedostatek dobře vzdělaných lidí. Německá spolková vláda oznámila, že do r. 2014 bude ročně v Německu chybět 41 000 až 62 000 vysokoškolsky vzdělaných profesionálů. Že ta chybějící vzdělanost je ale nejen příčinou hospodářské stagnace, ale také důvodem poklesu počtu obyvatel, to dokázala studie Berlínského institutu pro obyvatelstvo a rozvoj.

Drážďany
26. 6. 2007

Města existují proto, aby v nich žili spokojeně lidé - jejich obyvatelé - nikoliv proto, aby se na jejich panorama jezdili dívat turisté.

Toto prosté konstatování jaksi nerespektuje organizace, která byla založena, aby chránila v celém světě kulturní dědictví. UNESCO. Zájem rozličných lobby na "konání dobra" už přesáhl únosnou mez. Praze hrozí za potlesku rozličnách ekologistů a komunálních vyděračských lobby UNESCO vyškrtnutím ze "seznamu kulturního dědictví" za stavbu administrativní budovy "Prague Point Building". Pražští ekologisté dokonce připravili světové organizaci pro kulturní dědictví stížnost a tím i argumentaci. Nyní nejnověji hrozí UNESCO Drážďanům. Kvůli mostu, který podle nich "narušil celkový charakter panorama údolí". A co na tom?

26. 6. 2007

Ačkoliv jsou případy, kdy si nejsem jist, zda je činnost UNESCA přínosná, v případě u drážďanského mostu si dovolím oponovat. V tomto případě se právě UNESCO stalo jistou brzdou projektu, který vyvolal nesouhlas místních obyvatel. Podle článku na IDNES.cz bych došel k podobnému názoru jako pan Kotrba ZDE. Ale pokud jste v Drážďanech aspoň jednou v posledních letech byli, určitě se na věc budete dívat jinak. Právě labské louky a panorama centra města z něj dělají tu nádhernou labskou Florencii., píše Vojtěch Draxl.

26. 6. 2007

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ:

Do pondělní půlnoci spadlo v Anglii za předchozích 24 hodin tolik srážek jako za celý předchozí měsíc. V mnoha částech Anglie napršelo v pondělí až 80 mm deště a velká část země utrpěla povodně. Britský meteorologický ústav vydal více než 15 vážných varování před extremně nepříznivým počasím. Průtrže mračen byly doprovázeny silným větrem a Británie zaznamenala i minitornádo.

Stovky lidí byly izolovány uvnitř zaplavených budov. V městě Hull na jihovýchodě Anglie zahynul osmadvacetiletý muž, který se pokusil vstoupit do pouličního kanálu, vyčistit ho od větví a naplavených trosek a zabránit tak záplavě místní oblasti. Při čištění kanálu uklouzl a uvázla mu v něm noha. Záchranáři se ho několik hodin marně snažili vyprostit, poskytli mu i kyslíkový přístroj, muž však posléze upadl do bezvědomí, zmizel pod přívaly vody a utopil se.

Zcela v bahně a ve vodě se konal velký tradiční rockový festival v Glastonbury; wimbledonský tenisový turnaj kvůli průtržím mračen dosud nezačal. Jak poznamenávají komentátoři, dubnová horka jsou nyní v Británii zapomenuta. Deník Times v pondělí napsal, že by si Britové měli změnit svůj společenský kalendář a zvyknout si na to, aby pořádali akce pod širým nebem v horkém dubnu či květnu, než přijde počátkem léta nové "monzunové období", které nyní Británii trápí.

26. 6. 2007

Před několika týdny zveřejnil Ústavní soud již třináctý (I. US 123/06), a před několika dny svůj čtrnáctý nález ve věci nájemného. Jestliže se Ústavní soud celkem již čtrnáctkrát musel, bez viditelného respektu (Ústavní soudce Fr. Duchoň: "Některé soudy nerespektují nálezy Ústavního soudu"), zabývat jedním, zdaleka nikoliv pouze právním problémem, jistě je na místě položit si otázku: jsme opravdu tak zcela bezprávním státem, ve kterém nejsou respektovány nálezy ústavní instituce, ač jsou podle čl. 89 Ústavy pro všechny závazné, nebo jsou nálezy Ústavního soudu ve věci bydlení a nájemného v tak osudovém rozporu se sociální, ekonomickou i obecně lidskoprávní realitou, že je prostě realizovat z celé řady dobrých, a to ústavních důvodů, není možné? Obávám se, že pravdou je spíše to druhé...

26. 6. 2007

Do poklidného života mně vstoupila reklamní kampaň s nabídkou O2 Trio. Samé výhody! A slabý člověk snadno podlehne. Nezaváhal jsme ani v okamžiku, kdy má dcera žehrala, že ta firma jaksi vypadá silnější, než ve skutečnosti je. Měla zkušenosti -- skoro měsíc jí nešel internet.

26. 6. 2007

(Zpráva z Negativní strany)

Na poslední schůzi Přípravného výboru Negativní strany v restauraci "Na pěkné vyhlídce" jsme probírali závažná témata, která nyní hýbou naší vzrušenou společnosti (radar, ptačí chřipka, klíšťata, politické ochlazování globálního oteplování, vedra a přívalové deště, nová přítelkyně jistého herce atd.... a narození mláděte v ZOO). Rozhodli jsme se loajálně přispět k uklidnění společnosti, zejména v ohledu vyvražďování ptáků, protože kolem nich je momentálně největší rozruch. Níže uvádím zkrácenou zprávu za našeho jednání.

26. 6. 2007

Den 22. června ve mně vždy vyvolává zvláštní pocity. Válka, která začala před 65 lety, zanechala tak hlubokou stopu v mé rodině, že vnímat tento den stejně, jako ostatní dny v roce, prostě není možné.

Válka začala ve 4 hodiny ráno 22. června před 65 lety a už o šesté ráno byli ve dvoře domu mého dědečka Němci. V naší rodině se traduje, že za plotem naší zahrady byl pohřben jeden z prvních Němců, kteří padli při útoku na SSSR. Moje maminka se narodila vedle Brestské pevnosti, kdy už Rudá armáda bojovala v Bělorusku. Přesné datum jejího narození není známo, protože na jaře roku 1944 se registraci narození a úmrtí nikdo nezabýval.

25. 6. 2007

Nový britský premiér Gordon Brown:

"Vyrostl jsem ve skotském městečku Kirkcaldy, v komunitě, kterou nyní zastupuji v parlamentě. Chodil jsem do místní školy a byl jsem jedním z těch žáků v naší třídě, co se dostali na univerzitu. Když mi bylo 16, utrpěl jsem úraz a přišel jsem o zrak v jednom oku. Měl jsem štěstí, že existovalo britské státní zdravotnictví [fungující pro pacienty zadarmo, pozn. red.], které mi zachránilo zrak v druhém oku. Pro mě je věcí základního principu, aby nejlepší vzdělání a nejlepší zdravotnická péče, jaké se mi dostaly, byly přístupné pro všechny rodiny ve všech částech Británie.

Všechno, v co věřím, a všechno, o co se pokouším, vyplývá z hodnot, s nimiž jsem vyrostl: povinnost, poctivost, tvrdá práce, rodina a respekt pro druhé. Jsem politik, který jedná z přesvědčení.

Mým přesvědčením je, že každý si zaslouží v životě spravedlivou šanci. Že každý z nás má odpovědnost za všechny ostatní. Že když silní pomáhají slabým, činí nás to všechny silnějšími.

Říkejte tomu síla a energie sociálního svědomí, říkejte tomu lepší andělé naší přirozenosti, říkejte tomu povědomí o morálce, říkejte tomu víra v občanskou povinnost. Vstoupil jsem do této strany jako teenager, protože jsem v tyto hodnoty věřil. Řídí mou práci, jsou mým morálním kompasem. Toto jsem.

A protože toto jsou i hodnoty naší strany, strana, jíž stojím v čele, musí mít více než pouze politický program - musíme mít duši."

Gordon Brown byl v neděli v britském Manchesteru korunován po odchodu Tonyho Blaira novým britským premiérem a šéfem Labouristické strany. Ve svém inauguračním projevu hovořil o svém politickém přesvědčení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 6. 2007
Snad z tajných fondů, které kdyby mohli, tak by je jistě založili pohlaváři bývalého sovětského bloku při jeho rozpadu, snad ze Severní Koreje mají příjmy mladí čeští stalinisté. Možná zasáhl mocnou rukou Milouš Jakeš, na první pohled tragikomická postavička, ve skutečnosti ale boss mediálního zásvětí. Ať už je to jakkoliv, vypadá to, že v ČT mají pokračovatelé odkazu Sovětského svazu vyhrazen pravidelný reklamní čas v hlavním vysílacím čase. Srp a kladivo se objevují ve zpravodajství, které má být veřejnou službou, vcelku často.

25. 6. 2007

Ve světě Švýcarsko zaujímá druhé místo za Spojenými státy při používání střelných zbraní k řešení rodinných problémů.

Pouze ve švýcarském spříseženství bylo možné, aby otec rodiny předváděl účinnost svěřené zbraně svým dětem. Nyní pouhých dva tisíce mužů či žen si může ponechat střelivo pod postelí u své armádní zbraně jako příslušníci speciálních zásahových jednotek. Ostatních 12O tisíc vojenskou službou povinných bude muset odevzdat střelivo do skladů, nebo v nejzazším případě je mít ve zvláštních zatavených schránkách. Rozhodla o tom definitivně převážnou většinou hlasů 46 členná druhá komora švýcarského parlamentu, aby pomohla vyřešit stále rostoucí rodinná dramata s armádní zbraní v ruce.

25. 6. 2007

Náměty z justiční a bezpečnostní politiky jen zřídka ovlivňují významným způsobem politický vývoj země. Výjimkou bylo uplatnění hesla "akce čisté ruce", které pomohlo sociálním demokratům vyhrát volby a vstoupit hlavním vchodem do Strakovy akademie. Záhy po dobytí moci vyšumělo do ztracena a bylo odloženo i se svým nositelem Jaroslavem Baštou, kdysi na jeho základě rozviřujícím veřejné diskuse. Je to tím, že s justicí a orgány přípravného trestního řízení (státními zastupitelstvími a policií) přichází do styku existenciálně významným způsobem jen malá část obyvatelstva, kterou nesjednocuje žádný společný zájem. Přesto krátkodobě dochází k prolínání zájmů politického vedení země a justice a bezpečnostních složek, a to v obou směrech. Jejich vzájemné ovlivňování může mít rušivý charakter.

25. 6. 2007

19. června oznámil newyorský starosta Michael Bloomberg, že odchází z Republikánské strany. Zpráva by nevzbudila velký rozruch, kdyby nebylo podezření, že jde o jeho další krok ke kandidatuře na prezidenta.

25. 6. 2007

Nedávno jsem psal do Britských listů o disulfiramu ZDE jako o nadějném léku proti rakovině. Je jisté, že toto půl století široce používané léčivo proti alkoholismu je schopno velmi efektivně inhibovat proteasom. Inhibitory proteasomu, mezi které patří např. bortezomib, zatím jediné léčivo tohoto účinku povolené pro léčbu rakoviny, dokáží selektivně zabíjet nádorové buňky, což je jedním z dosud nenaplněných cílů moderní onkologie. Strašné účinky chemoterapie na zdravé tkáně organismu by s použitím této efektivní léčby odpadly. Čeští vědci snad řeknou, že dávám planou naději onkologicky nemocným pacientům. Osmělilo mne však to, že v USA, v zemi, kde se dělá ten nejlepší protinádorový výzkum, je naděje, že rakovina bude jednou definitivně poražena, a to, že úspěchy na této cestě existují, se tam neskrývá. Lepší je bojovat než si hrát na mrtvého brouka.

25. 6. 2007

Jako každou neděli se v poledne s mým přítelem díváme na politické pořady v televizi. Samozřejmě až po obědě, abychom si nezkazili požitek z jídla. Včera byl pořad Otázky Václava Moravce na rozdíl o dřívějších hodinových rozšířen na celé dvě hodiny. Někomu v ČT asi došlo, že pro většinu národa jsou digitální ČT24 nebo internet nedostupné.

24. 6. 2007

a kde měl Eduard Roschmann v Jižní Americe své nacistické ústředí

Je všeobecně známo, že mnoho vysokých činitelů nacistické Třetí říše v Německu uprchlo do Jižní Ameriky, aby se tak vyhnuli trestu. Argentinský prezident Juan Peron prý vyslal svou slavnou manželku, Evitu, do Evropy s množstvím falešných cestovních pasů pro lidi, jako byli Adolf Eichmann, Paul Schaeffer, Martin Bormann, Walter Rauff, Aribert Heim a Erich Priebke, aby se mohli skrýt v Jižní Americe. Tito nacisté se usadili po celém kontinentu, mezi německými potomky dřívější imigrační vlny, které podporoval v druhé polovině devatenáctého století Otto von Bismarck.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Proč jsme nezískali Ameriku Lukáš  Rázl
8. 6. 2007 Rusko převezlo Spojené státy ohledně raketové obrany   
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2007 Stratfor: Skutečným účelem americké protiraketové obrany je vojensky ovládnout vesmír   
19. 6. 2007 Protiraketová základna -- a české zájmy Josef  Pokštefl
19. 6. 2007 Reuters: Írán tvrdí, že Rusko nepovolí Americe, aby použila radaru v Ázerbajdžánu   
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
18. 6. 2007 Antirakety v Polsku budou mít těžko jaderné hlavice Karel  Dolejší
18. 6. 2007 Kongres seškrtal rozpočet na základnu v Polsku, protože plánované rakety dosud nejsou k dispozici Karel  Dolejší
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Pane Topolánku, paní Parkanová, bez rozpaků lžete národu! Jan  Neoral

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   
12. 6. 2007 Mařilo Německo vyšetřování skandálu CIA? Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Bush nemá rád matky usmrcených vojáků Tomáš  Krček
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
28. 4. 2007 Mám absolutní pohrdání pro Bushův tým   
25. 4. 2007 Americká armáda "zneužila smrti fotbalisty Tillmana"   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Český film RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2007 Tajnost dnešního českého filmu Tomáš  Koloc
30. 5. 2007 Bestiář: Překvapuje banalitou i mechaničností Jan  Čulík
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
23. 5. 2007 Zemřel filmový režisér Pavel Hobl   
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
10. 5. 2007 Byli jsme to my? Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
20. 3. 2007 Tmavomodrý svět Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2007 Omyly ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka aneb proč nemá smysl pozitivní diskriminace vlády Anna  Čurdová
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
21. 6. 2007 Čína předstihla Spojené státy a je nyní největším globálním znečišťovatelem ovzduší   
21. 6. 2007 Klaus, neexistence globálního oteplování a britský tisk   
20. 6. 2007 Boj s větrnými mlýny   
19. 6. 2007 Planeta Země je přímo ohrožena bezprostředním nebezpečím   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
22. 6. 2007 Peří Bohuslav  Reynek
21. 6. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
19. 6. 2007 Přeháňka Jana  Štroblová
18. 6. 2007 Netonální partitury? Milena  Fucimanová
14. 6. 2007 to nepochopíš Michal  Šanda
11. 6. 2007 Domov E. B.  Lukáč
11. 6. 2007 Létobraní Kateřina  Komorádová
5. 6. 2007 * * * J. H. Krchovský
4. 6. 2007 Maminka Tomáš  Koloc