25. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 6. 2007

Kterak komunisté zase ovládli "státní" televizi

Snad z tajných fondů, které kdyby mohli, tak by je jistě založili pohlaváři bývalého sovětského bloku při jeho rozpadu, snad ze Severní Koreje mají příjmy mladí čeští stalinisté. Možná zasáhl mocnou rukou Milouš Jakeš, na první pohled tragikomická postavička, ve skutečnosti ale boss mediálního zásvětí. Ať už je to jakkoliv, vypadá to, že v ČT mají pokračovatelé odkazu Sovětského svazu vyhrazen pravidelný reklamní čas v hlavním vysílacím čase. Srp a kladivo se objevují ve zpravodajství, které má být veřejnou službou, vcelku často.

Jsou to několikeré demonstrace proti radaru, nebo třeba demonstrace odborářů, na kterých si kamera najde vždy zejména rudý prapor s dělnickými znaky a dokumentuje jím průběh těchto akcí, čímž utváří pohled na ně pro nezúčastněné diváky. Mladí komunisté si tohoto proaktivního jednání ČT určitě všimli a pravděpodobně by teď šli demonstrovat klidně i za okamžitou deregulaci nájemného, protože být v hlavním vysílacím čase dělá z této marginální skupinky radikálů na slepé ideologické cestě rázem společensky významnou "hybnou sílu". Když pomineme fantaskní představy z úvodu, proč vlastně věnuje ČT (a nejen ona) těmto vzácným exotům v České televizi tolik místa?

Ty pohnutky, s nimiž se Česká televize snaží vytvářet dojem důležitosti kolem skupinky politováníhodných zoufalců, jsou důležité. Jsou kořenem k vysvětlení toho, co je generátorem této demagogie.

V lepším případě může být pohnutka prostá a dá se říct, že je to pouze neschopnost a chybějící cit pro to něco sdělovat spojený se snahou ukazovat lide obrázky, které sice neodpovídají realitě, ale kterým jejich tvůrci alespoň trochu rozumí. V době, která prožívá rozmělňování obsahů sdělení a s tím související naprostou inflaci forem, je takový žlutý srp a kladivo na červeném pozadí velmi cennou relikvií. V současnosti vše, co chce být srozumitelně komunikováno v masovém měřítku, snaží se získávat svou čitelnou a jasnou formu. Stačí si uvědomit, kolik prostředků investují bohaté firmy do toho, aby se lidé naučili rozpoznávat její symboliku (a kolik je stojí něco tak zdánlivě malicherného, jako změna jména). V komunikačním přenosu znamená každý srozumitelný znak velký kapitál.

Nemusí to přitom být vždycky jen uživatel takových znaků, kdo se bude chtít snažit s tímto kapitálem vydělávat. Při pověstné vzdělanosti a rozhledu současných novinářů by mě proto vůbec nepřekvapilo, kdyby intenzivní poukazování na přítomnost naprosto bezvýznamného politického spolku bylo pouze důkazem, jak omezené rozlišovací schopnosti lidé v českých médiích mají. Dokážu si představit ten dobrý pocit z toho, jak takový mediální pozorovatel, sám dezorientovaný a zmatený, s hrdostí a pýchou hledí na dílo své blbosti.

Když jsou přece srp a kladivo dobře čitelné pro něj, musí to dobře "přečíst" i ostatní. Nelámaje si hlavu s hlubšími souvislostmi své povrchnosti, ustaví si takový mediální pozorovatel (oproti všem zásadám objektivního hodnocení) svou nevhodně reduktivní a deformující metodu abstrahování. Jeho však tento objev těší, neboť řeší jeho problém dezorientace. Má nějaký pevný bod...

Jak jsem uvedl, v lepším případě tomu tak je. Na tom je ale několik zarážejících rozporů. Jak to, že zrovna lidé omezení vnitřní slepotou mají přenášet ostatním obrazy o skutečnosti? Je vůbec možné, aby se děl takový šlendrián za nasazení všemožných kontrolních mechanismů? A je vůbec možné, aby se něco takového dělo bez zištného úmyslu a nepromyšleně?

Pokud se to tedy děje úmyslně, co má tento pokus znamenat? Má snad být tím, čemu se dnes už i v médiích hlavního proudu otevřeně říká primitivní antikomunismus?

Ten byl až donedávna zprostředkováván výhradně formou pologramotných a pomatených spamů, ale s jeho exploatací neváhají ani nejvyšší političtí představitelé, takže proč by se měla upejpat média. Vždyť ta netvoří v českém kulturním prostoru přirozenou opozici politice, pouze ji nevhodně doplňují. Můžeme se pobaveně usmívat tomu, jak se někdo snaží s neuvěřitelnou hloupostí otupovat veřejné mínění, jenže při pomyšlení, že se to skutečně daří, běhá mráz po zádech.

Česká televize je sice podle svých vlastních stanov veřejnou službou, ale čím je ve skutečnosti? Pravda, není už vysloveně státní televizí ve smyslu stranického cukru a loutkového divadla pro udržování mas v přihlouplém stádním rozpoložení, ale něco státního v ní zůstalo. Je to snaha modelovat společnost k určitému jednolitému obrazu, v němž je jasně vymezena hranice mezi dobrým a zlým a v němž má dobré i zlé svou patřičnou hodnotovou stupnici, která je jasná a pevná. Komerční televize to má v podstatě ve svých základních principech (nikdo jí také nemusí věřit a dělá to pouze z naivity), ale televize existující jako veřejná služba by měla být pravým opakem. Tak tomu ale rozhodně není, což z ní ovšem činí potenciálně nebezpečný nástroj schopný ovlivňovat chod společnosti měrou, o které si vláda v demokratické státní konstituci může nechat pouze zdát. Další otázkou, která se nabízí, tedy je, jestli jsme schopni něco takového vůbec účinně kontrolovat. Nezbývá doufat, že ano, protože v opačném případě se vystavujeme nebezpečí, že si tentokrát dobrovolně a s vlastním přispěním necháváme něco nalhávat, místo abychom se dokázali podívat se sami sobě přímo do očí.

                 
Obsah vydání       25. 6. 2007
25. 6. 2007 Když silní pomáhají slabým, činí nás to všechny silnějšími
25. 6. 2007 Kterak komunisté zase ovládli "státní" televizi Bohumil  Kartous
24. 6. 2007 Kde strávil Josef Mengele své poslední dny Fabiano  Golgo
25. 6. 2007 Bruselská shoda EU - úspěch, nebo špatný kompromis, aneb Argumenty, na které se nezapomíná Uwe  Ladwig
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
25. 6. 2007 My prostě máme strach... Dalibor "Exx" Záhora
25. 6. 2007 Pan Golgo může tancovat sambu... Josef  Vít
25. 6. 2007 Iluze úplně apolitičnosti justice a bezpečnostního aparátu Zdeněk  Jemelík
25. 6. 2007 Nedělní chvilka nejen poezie Josef  Vít
25. 6. 2007 Okénko do onkologického výzkumu: disulfiram Boris  Cvek
25. 6. 2007 USA: Prezidentský úřad na prodej? Štěpán  Steiger
25. 6. 2007 Švýcaři budou muset odevzdat střelivo Richard  Seemann
25. 6. 2007 Chládek pod stromem
25. 6. 2007 Normální čeští závistivci?
24. 6. 2007 Pákistán: Britská pocta Salmanu Rushdiemu porušuje předpisy OSN
24. 6. 2007 "Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami". Zdeněk  Bárta
23. 6. 2007 Iracionální zlo Bohumila Doležala Tomáš  Svoboda
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním
22. 6. 2007 RSS Britských listů - co to je a jak funguje
22. 6. 2007 CIA odtajní historii svých protizákonných akcí během studené války
22. 6. 2007 Požadujeme otevřenou diskusi Tomáš  Bodžár
22. 6. 2007 Soud: "zdravotní poškození není důsledkem nezákonného policejního zákroku" Michal "Wolf" Vlk
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
22. 6. 2007 Tancujte sambu, pane Golgo!, aneb Luděk  Toman
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2007 Kterak komunisté zase ovládli "státní" televizi Bohumil  Kartous
19. 6. 2007 Diskurs banalizace - novinařina jako věštění z křišťálové koule Mirek  Vodrážka
11. 6. 2007 Gorily získaly další meiznárodní ocenění - německou Komenského mediální cenu   
5. 6. 2007 Říman chce nechat jmenovat kozla zahradníkem Štěpán  Kotrba
3. 6. 2007 Jaklová: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
2. 6. 2007 Cenzura v ČT!   
18. 5. 2007 Proč chodí politici do médií, když nechtějí nic říct?   
16. 5. 2007 BBC předvedla dost efektní boudu o údajné "podstatě Vzkříšení" Miloš  Dokulil
16. 5. 2007 ČT: Péro Václava Moravce už není na prodej, aneb jaké to je mít informační náskok   
16. 5. 2007 Česká televize znovu záměrně manipuluje se skutečností   
10. 5. 2007 Ne-profesionální ne-veřejnoprávní Česká ne-televize Jakub  Rolčík
3. 5. 2007 Jak se lže v Českém rozhlase   
30. 4. 2007 ČT musí zaplatit za pomluvu poslance ČSSD Štěpán  Kotrba
23. 4. 2007 Ryby vždy smrdí od svých hlav Štěpán  Kotrba
16. 4. 2007 Krafl: ČT se prý inspiruje BBC... :)