26. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 6. 2007

Petrof - díl druhý: nedostatek úpadku

V uplynulém týdnu splaskla bublina kolem návrhu na prohlášení konkursu na jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců klavírů a pian, královéhradeckou společnost Petrof. Krajský soud rozhodl v tom smyslu, že se návrh na konkurs zamítá. Podrobnosti nejsou známé, protože probíhá odvolací lhůta je pochopitelné, že úplné znění rozhodnutí Krajského soudu není veřejnosti k dispozici a obě strany jej určitě podrobně studují. Navrhovatel proto, aby posoudil své šance v případném odvolání a firma Petrof proto, aby se pokusila vyčíslit škody, které jí tento spor přinesl.

Petrof: Zatímco my se fackujeme o základnu, oni nám tu mezitím tiše kradou... ZDE

Říká se, že zamítnutí mělo tři základní důvody. Tím prvním byl takzvaný nedostatek úpadku, to znamená, že Petrof nebyl v ani insolventní ani předlužený. Navrhovatel navíc inkriminovanou pohledávku údajně nikterak nedoložil a v neposlední řadě jednalo se o věřitele jediného, byť z opravdu velké americké země, a to prostě na prohlášení konkursu jaksi nestačí ani v tak malém státečku, do kterého se vejde sotva jeden radar.

První kolo skončilo, tak jak mělo. Spíše je na místě položit otázku, co vede takovou firmu jako je Geneve International Corporation k tomu, že podá takovýto návrh. Obávám se, že to bylo proto, že si prostě myslela, že ten český soudíček si před „stars and stripes“ sedne na zadek, podobně jako to nedávno předvedla česká ministryně obrany, a prostě vloží ten „český švajneraj“ do svobodných a demokratických ručiček. Jak by to dopadlo, vidíme celkem všude, kam nový velký bratr vleze. Je celkem lhostejno zda se jedná o Irák, Afganistán, Tatru nebo Flectronics. Nikdy z toho nic dobrého nepovstane a je třeba podotknout, že v tom si jsou všichni velcí bratři podobní jako vejce vejci. Něco málo o tom víme, protože my máme určitě víc velkých bratrů než těch malých.

Arogance tohoto návrhu na prohlášení konkursu je do nebe volající a pokud se potvrdí informace o důvodech zamítnutí, bude to volat ještě dál. Prostě je z toho cítit ono okřídlené rčení, že by to „byla chyba to nezkusit...“ A tak to velký bratr na hulváta prostě zkusil. Třeba se Čecháčci leknou a nebo si řeknou, že by mohli za zradu vlastního podniku dostat „jidášský bagsík“ a ještě ukojit tu pověstnou českou závistivost a nepřejícnost v podobě Ceralovic-Petrofovic chcíplého Petrofu. Nevyšlo mu to, zatím...

Když píšu zatím, vím dobře o čem mluvím. Velký bratr se může odvolat až do samotné Prahy k Vrchnímu soudu a ten by mohl shledat mouchu a věc vrátit. A Krajský soud by musel v řízení pokračovat. Trvalo by to a Petrof by chřadl, protože by se informace o tom, že je na něj podán návrh na konkurs šířila v jeho okolí i po světě jako mor. No, a po takových dvou třech letech by už byl na konkurs doopravdy, protože takovou státní soudní péči nemůže žádný podnik dlouho vydržet. Pokud byste si snad mysleli, že blábolím z hladu mohu posloužit mnohými příklady a některými i přímo z mé praxe.

Počkáme si a uvidíme. V každém případě GIC nic neprohrál. Má ještě minimálně do konce roku 2007 platnou smlouvu s Petrofem a může mu škodit tak říkajíc opravdu nakrátko. Za toho půl roku dokáže napáchat ještě mnoho. Petrof je v zásadě bezbranný. Možná vyčíslí škodu, ale představa, že někdo někoho odsoudí za šikanózní návrh na konkurz je skoro dětinská. Petrof dokonce namůže ani smlouvu ukončit mimo výpovědní lhůtu, protože tím by se dopouštěl porušení smlouvy a tím i obchodního zákona. A byl by znovu napaden.

Skutečně velice toužím potom, aby byl v novém trestním kodexu ponechán paragraf, který alespoň trochu dává napadené firmě určité právo na přiměřenou sebeobranu. Podobně jako je tomu u napadeného člověka.

V každém případě budu za několik týdnů psát článek s názvem „PETROF po třetí...“. Jen bych si přál, aby byl o tomhle případu amerického chucpe v podobě šikanózního návrhu na konkurz už tím úplně posledním. Pokud se GIC odvolá, začne neverending story po česku. Jenže s opravdu smutným koncem. Bude o čem psát. Ale to bude tak všechno.

                 
Obsah vydání       26. 6. 2007
26. 6. 2007 Britské střední vrstvy na pokraji revoluce
26. 6. 2007 Rovnost je definujícím rysem dobré společnosti
26. 6. 2007 Soudím, že islám musí být zničen Štefan  Švec
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?
26. 6. 2007 Kam až jsou Britské listy ochotny zajít?
26. 6. 2007 Petrof - díl druhý: nedostatek úpadku Ladislav  Žák
26. 6. 2007 Nedostatek hlav, aneb Vzdělanost není důležitá jen pro hospodářství, ale i pro ženitby chtivé muže Uwe  Ladwig
26. 6. 2007 Kam si můžete strčit to vaše UNESCO Štěpán  Kotrba
26. 6. 2007 Drážďanský most, souboj lobbistických skupin, nebo občanských iniciativ?
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy
26. 6. 2007 Ústavní soud po čtrnácté Stanislav  Křeček
26. 6. 2007 Čertovský kousek Václav  Dušek
26. 6. 2007 Průmyslové vyvražďování ptáků je správné Wenzel  Lischka
26. 6. 2007 Zimní kouzlo SS Natallia  Sudliankova
25. 6. 2007 Když silní pomáhají slabým, činí nás to všechny silnějšími
25. 6. 2007 Kterak komunisté zase ovládli "státní" televizi Bohumil  Kartous
25. 6. 2007 Švýcaři budou muset odevzdat střelivo Richard  Seemann
25. 6. 2007 Iluze úplně apolitičnosti justice a bezpečnostního aparátu Zdeněk  Jemelík
25. 6. 2007 USA: Prezidentský úřad na prodej? Štěpán  Steiger
25. 6. 2007 Okénko do onkologického výzkumu: disulfiram Boris  Cvek
25. 6. 2007 Nedělní chvilka nejen poezie Josef  Vít
24. 6. 2007 Kde strávil Josef Mengele své poslední dny Fabiano  Golgo
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce