25. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 6. 2007

Nedělní chvilka nejen poezie

Jako každou neděli se v poledne s mým přítelem díváme na politické pořady v televizi. Samozřejmě až po obědě, abychom si nezkazili požitek z jídla. Včera byl pořad Otázky Václava Moravce na rozdíl o dřívějších hodinových rozšířen na celé dvě hodiny. Někomu v ČT asi došlo, že pro většinu národa jsou digitální ČT24 nebo internet nedostupné.

Téma včerejší dvouhodinovky bylo trochu jiné než obvykle, ale dost zajímavé pro každého. Tedy pokud bychom se na problém podívali z té opravdové a zajímavé stránky. Jednalo se totiž o romskou problematiku. To je opravdu problém -- vlastně dva problémy. Prvním je zoufalý život našich romských spoluobčanů a druhý je jejich vysoká kriminalita. Nikdo v diskuzi nechtěl připustit, že jedno vyplývá z druhého. Nikdo si nepoložil otázku, co by dělal, kdyby byl dva roky bez práce. Když jsem o tom uvažoval já, tak bych neváhal si vzít obživu pro sebe a své děti u těch, co mají dost a opilí se v noci vracejí z baru s plnou peněženkou. Jó, žít se musí, děti chtějí jíst. A Romové jich mají hodně, na rozdíl od většinové společnosti.

Diskuzi vedli dva experti -- ministr Čunek, známý svým řešením romských problémů ze Vsetína a ministryně školství z Kazachstánu. O té toho moc nevím. Ale zaujala mě její myšlenka, že romským dětem by se měla věnovat škola. Tedy učitelé. Já bych se zeptal, proč by to učitelé měli ve svém volném čase zadarmo dělat při těch bídných platech, které jako vysokoškoláci mají. Navíc hodně z nich musí mít druhé zaměstnání, aby uživili rodinu. A že by se ještě navíc chtěli zaobírat romskými dětmi, si dovolím pochybovat.

Pokud se týká pana Čunka, už jsem v jednom ze svých článků napsal, že jeho řešení ve Vsetíně bylo správné. Problematické bylo pouze vystěhování několika rodin 300 km daleko do barabizen na spadnutí. To nebylo fair. Ale poskytnutí bydlení v nových pěkných unimobuňkách bez nájemní smlouvy s možností okamžitého vystěhování pro neplatiče a nepřizpůsobivé, mi špatné nepřipadá.

Při sledování diskuze jsme se spolu s přítelem usmívali a usmívali až jsme se chechtali. Celá diskuze se totiž točila okolo peněz. Peněz pro Romy , kteří z nich samozřejmě neuvidí ani korunu. Mluvilo se o grantech, zakládání dalších a nových agentur věnujících se romské problematice. Jakoby jich už nebylo dost. Některé byly v režii Romů. Dneska už jsou tito v kriminále, protože peníze určené jejich spoluobčanům rozkradli. A to je celý problém. Všechny ty granty a agentury jsou jen koryta pro politiky, kteří nemají lepší kšeft. Polovina peněz padne na jejich platy, kanceláře, auta a zbytek rozkradou.

Jak bylo řečeno, většinu těch peněz by měla poskytnout Evropská unie -- to je organizace, která samozřejmě takovou iniciativu vítá. Jde jí o to, aby mohla vykázat činnosti. Jestli to opravdu pomůže potřebným, už nikoho nezajímá. Za celé dvě hodiny nepadla ani zmínka o tom, že jediné, co Romům chybí, je práce. Za komunistů měli všichni cikáni -- tenkrát to byli ještě cikáni -- práci -- a dobrou práci dobře placenou. Zatímco já jako inženýr, jsem bral 2 tisíce, tak cikáni, co kopali na ulici výkop pro kabely brali 6 tisíc. A všichni měli byt v paneláku. Takže - kde je dnešní problém???

Když už nás ty jejich kecy přestaly bavit, přepnuli jsme na Primu. Tam k nám promlouval pan prezident Klaus. I tam byly věci zajímavé. Evergreen byl dluh našeho státu. Každý občan tohoto státu včetně nemluvňat dluží státu už 80 tisíc. Všechna média nám to otloukají o hlavy, každý - i pan prezident nás s tím postrašil. Pro pana prezidenta i celou jeho ODS je velkým vzorem USA. Proč se nepodívají tam?

Každý Američan totiž dluží více než 600 tisíc korun. Celkem to dělá v USA už 9 tisíc miliard dolarů. Za časů vlády prezidenta Bushe tento dluh stoupl na dvojnásobek a pan Bush je klidný. Nebije na poplach jako Klaus. Není taky proč, zároveň Bush snížil dluh na polovinu. Jak to udělal? Jednoduše. Stačí si vzpomenout, že před pár lety jsme za dolar platili 42 korun. Dneska je za dvacku. A rázem je státní dluh poloviční. Inflace ukrajuje z dluhů. A není špatná -- lidem žijícím od výplaty k výplatě (a to je u nás víc než polovina obyvatel) to nevadí. A bohatí si pomůžou.

Jako další problém pan prezident vidí náklady na státní správu. 30 miliard stojí úřady a úředníci. Proč ne, když poslanci plodí nové a nové zákony, které zatěžují lidi i úřady. Například z poslední doby ten zákon o studnách. Stavební odbory nabírají lidi. A všechno jenom proto, aby stát měl přehled, kolik je u nás studní. A proč to potřebuje? Z jednoduchého důvodu, protože lidé budou platit za vodu z vlastních studní.

Já měl geniálního otce. On znal velmi dobře tyto lidi. Když jsme v PADESÁTÝCH LETECH šli na procházku lesem, otec nám říkal : "dýchejte zhluboka -- dokud je to zadarmo". Ano, zítra budeme platit za vodu v našich studních a pozítří budeme platit za vzduch, který dýcháme. Teď už jde jen o to, jak to změřit. Ale oni na to přijdou. Ještě malou poznámku -- na povolování těch starých studní nechají přiživit i soukromníky -- 5 tisíc za hydrogeologický průzkum.

Pro mne ovšem byla nejzajímavější informace o tom, že střední škola, ve které je ředitelem (nebo majitelem -- nevím a nezajímá mě to) nějaký pan Klaus - čirou náhodou syn našeho prezidenta - dostala 100 000 000 Kč (slovy sto milionů) na provoz. A dostala ho od státní firmy ČEZ. To jsou slušné peníze, ne?? Když se na tu sumu dívám, tak si myslím, že jsem se musel přeslechnout. Ale prý ne....

Přeji příjemnou neděli -- tu příští.

                 
Obsah vydání       25. 6. 2007
25. 6. 2007 Když silní pomáhají slabým, činí nás to všechny silnějšími
25. 6. 2007 Kterak komunisté zase ovládli "státní" televizi Bohumil  Kartous
24. 6. 2007 Kde strávil Josef Mengele své poslední dny Fabiano  Golgo
25. 6. 2007 Bruselská shoda EU - úspěch, nebo špatný kompromis, aneb Argumenty, na které se nezapomíná Uwe  Ladwig
24. 6. 2007 - - - Egon  Bondy
25. 6. 2007 My prostě máme strach... Dalibor "Exx" Záhora
25. 6. 2007 Pan Golgo může tancovat sambu... Josef  Vít
25. 6. 2007 Iluze úplně apolitičnosti justice a bezpečnostního aparátu Zdeněk  Jemelík
25. 6. 2007 Nedělní chvilka nejen poezie Josef  Vít
25. 6. 2007 Okénko do onkologického výzkumu: disulfiram Boris  Cvek
25. 6. 2007 USA: Prezidentský úřad na prodej? Štěpán  Steiger
25. 6. 2007 Švýcaři budou muset odevzdat střelivo Richard  Seemann
25. 6. 2007 Chládek pod stromem
25. 6. 2007 Normální čeští závistivci?
24. 6. 2007 Pákistán: Britská pocta Salmanu Rushdiemu porušuje předpisy OSN
24. 6. 2007 "Nedejte se strhnout všelijakými cizími naukami". Zdeněk  Bárta
23. 6. 2007 Iracionální zlo Bohumila Doležala Tomáš  Svoboda
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním
22. 6. 2007 RSS Britských listů - co to je a jak funguje
22. 6. 2007 CIA odtajní historii svých protizákonných akcí během studené války
22. 6. 2007 Požadujeme otevřenou diskusi Tomáš  Bodžár
22. 6. 2007 Soud: "zdravotní poškození není důsledkem nezákonného policejního zákroku" Michal "Wolf" Vlk
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek
22. 6. 2007 Tancujte sambu, pane Golgo!, aneb Luděk  Toman
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce