12. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 6. 2006

Ministerský předseda Paroubek po volbách prohlásil, že ČSSD zvažuje možnost podat žalobu na protiprávnost voleb, protože jejich výsledky byly ovlivněny předvolební kampaní. To je v ČR naprosto legální, protože zákonodárci usoudili, že možnost neregulérních voleb existuje a možnost podání stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu vtělili do paragrafu 87 zákona 247/1995 Sb.

Sloupek

Je to nepochopitelné. Může to, prosím, někdo vysvětlit? Opět - jako už tak často - vzniká dojem, že je Česká republika jeden velká blázinec pro duševně postižené. Je tomu asi tak, jako kdyby v roce 1935 se najednou všichni zbláznili a 17 let po likvidaci rakousko-uherského impéria se začali obávat, že od zítřka vznikne znovu.

Jsou pochody českých myslí nepochopitelné? Jak může někdo brát vážně představu, že v České republice, pevném členu Evropské unie, by mohl vzniknout - uprostřed Evropy - komunistický totalitní skanzen?

Jde o účelovou hysterii od ODS, která je frustrována tím, že nevyhrála volby a mstí se sprostou kampaní? To by snad bylo pod úroveň, ne?

Není to pod úroveň i pro česká média se chovat jako kdyby byla v blázinci?

Mohl by to, prosím, cizinci někdo vysvětlit?

Niall Ferguson:  The War of the World
12. 6. 2006
Niall Ferguson: The War of the World (Válka světa), imprint Allen Lane, Penguin Books Ltd., £25; 816 str., ISBN 0713997087, ISBN 13 9780713997088

Ferguson dospívá k závěru, že považovat dvacáté století za "triumf Západu" nebo za "americké století" a představovat si, že svět nyní navždycky přijal principy liberálního demokratického kapitalismu (viz Fukuyamovu teorii o "konci historie") znamená "zásadním způsobem dezinterpretovat trajektorii posledních sta let".

Ferguson vidí reorientaci světa směrem na Východ, což obnovuje rovnováhu mezi Západem a Východem, která existovala do roku 1500, ale pak byla ztracena. "Žádný historik dvacátého století si nemůže dovolit ignorovat tuto obrovskou -- a právě probíhající -- sekulární změnu," varuje Ferguson. Pokud jeho interpretace tohoto, jak praví podtitul knihy Věku nenávisti je správná, jeho dílo si nemůže dovolit ignorovat nikdo.

Britský konzervativní historik Niall Ferguson, který nyní vyučuje na Harvardské univerzitě, vydal k svému šestidílnému televiznímu seriálu The War of the World, který se bude vysílat na Channel Four od 19. června, vždy ve 20 hodin, obsáhlou knižní studii. V ní zkoumá otázku, proč bylo dvacáté století obdobím obrovské míry násilí a proč k nejintenzivnějšími násilí docházelo začátkem čtyřicátých let ve středovýchodní Evropě, v Mandžusku a v Koreji. Odpovídá, že násilí vyvolávají etnické konflikty, ekonomika a upadající impéria. To se nezdá být nic nového, míní recenzent listu Times, avšak "Ferguson podrobně zkoumá podstatu konvenčních úsudků o těchto věcech a dochází k novým závěrům".

Bilderberg 2003 - Paříž foto:indymedia
12. 6. 2006
◄ Bilderberg 2003 - Paříž foto:Guido, indymedia.fr

Vlivný think-tank, napojený na rodinu Rockefellerů, politickou a ekonomickou elitu západního světa, globální lobbistická skupina s půlstoletou tradicí, ovládající prostřednictvím svých členů kursy měn, vývoj ekonomik i ceny ropy, se ve dnech 8. - 11. června setkala v ottawském hotelu Brookstreet, aby tentokráte diskutovala vývoj cen na globálních ropných trzích, směřování venezuelského ropného průmyslu pod vedením levicového prezidenta Hugo Chaveze a dopady potenciální vojenské akce USA proti Íránu. I někteří rozumnější komentátoři skupiny, která má jinak mnoho fanatických odpůrců, tvrdí, že vždy přísně utajená až konspirativní setkání skupiny Bilderberg ustanovují ekonomický a politický program pro mnohé hlavní hráče průmyslového světa bez jakéhokoliv veřejného dohledu nebo odpovědnosti.

Patrice Basille, generální ředitelka hotelu Brookstreet , říká, že žádné setkání spojené se skupinou Bilderberg nebylo u hotelu formálně rezervováno. Basille řekla novinářům deníku Ottawa Citizen, že pouze dvě konference, jedna z Montrealu a další z Toronta, si rezervovaly hotel pro víkend začínající 8. června. ''Co je Bilderberg?'' ptala se ředitelka. ''Toto je poprvé, co o tom slyším...'' Setkání těchto "dvou skupin" přitom střežilo bývalé výsadkářské komando SAS, dnes privátní služba Globe Risk Holdings pod velením Alana Bella...

11. 6. 2006

Umělý antikomunismus umožňuje pravici škrtat 13 - 15 procent legitimních hlasů pro levici

Nerozumím tomu, proč se někdo neodváží říct, že král je nahý a tyhle volby vyhrály hlasy voličů, kteří hlasovali pro levici, ta ve skutečnosti má v parlamentu 106 hlasů.

Jeden čtenář poslal přemýšlivou úvahu, avšak připsal k ní:

Mám prosbu, snad srozumitelnou: pokud byste můj dopis chtěl zveřejnit, neuvádějte, prosím, mé jméno, ani mail - z té zdejší antilevicové nahnědlé hysterie mám opravdu strach - myslím, že od takové verbální agresivity vůči levici, která teď nastala, není k té fyzické daleko - děkuji....

Jan Čulík na to reagoval:

Vážený pane,

píšete zajímavě, ale my nemůžeme v demokracii zatajovat jména občanů. Naopak si myslím, že byste měl souhlasit s publikací svého názoru hrdě pod svým jménem. Když se budou všichni bát, kde to nakonec skončí?

Pisatel odpovídá:

Vím, že strach demokracii nesvědčí, ale bez mučení přiznávám, že jej mám, a že vím o řadě lidí v mém okolí, kteří se v roce 1989 nebáli chodit na manifestace ještě v době, kdy to nebyly jen lidové veselice a nebylo jisté, jak režim zareaguje, že se nyní obávají víc než tehdy.

Možná je to tím, že jsme o 17 let starší a o řadu iluzí chudší, já to ale vnímám především tak, že to potenciální násilí v roce 89 nebylo založeno na čiré iracionalitě, jako dnes, byl za ním jakýsi relativně "racionální" mocenský boj, střet nějakých rozumem pojmutelných myšlenkových konceptů, čili schopnost nepřesahovat určité meze (jak se koneckonců ukázalo). Dnes, když sleduji ty naprosto chorobné verbální zběsilé výlevy na nejrůznějších diskusních fórech, iracionální "antisocanské" kampaně založené na těch nejnižších emocích a přitom vedené zcela oficiálními "demokratickými" médii, podprahové povzbuzování lynčovací atmosféry Renčovými předvolebními klipy, Šináglovy akce pro pozdní hrdiny a nakonec už i viditelné násilí, třeba i jen rozmlácené vývěsky ČSSD ve městě, kde žiji, bojím se víc než před sedmnácti lety.

Bojím se proto, že racionálnímu střetu se lze vystavit, ale neumím si poradit s představou střetu s iracionální protofašistickou lůzou, s hysterickými emocemi na úrovni rozběsněných fanoušků Baníku. Atmosféra mi nějak naléhavě připomíná to, co se dělo v Německu počátkem třicátých let - je možné, že to vidím příliš černě a zkratkovitě, ale prostě je to tak.

Omlouvám se, že vás zatěžuji zdůvodňováním a děkuji, že jste si můj dopis přečetl.

Myslíte si, že je pisatelova obava přehnaná? Zde je jeho příspěvek:

12. 6. 2006

Dovoluji si souhlasit s anonymním autorem, který nechce exploatovat své názory pod vlastním jménem, s obavy před iracionálním násilím. Setkal jsem se také s neuvěřitelnou nenávistí a záští - jen z druhé strany. Jako autor několika polemických textů, které v průběhu let vyšly na Britských listech (míním: polemických proti generelnímu duchu BL) - potvrzuji, že po každém článku se na moji mejlovou schránku snesla sprška tech nejubožejších a nejvulgárnějších výhrůžek, urážek, nechutností a oplzlostí, výhrůžek násilím, sexuálních perverzností, virů všeho druhu, a slibů že si mne někdo najde a udělá se mnou cosi žalovatelného.

Po těchto zkušenostech jsem opakovaně odmítl rozkrýt redakci svou identitu občanským průkazem - a zůstávám skryt v jenom z X-desítek Janů Bláhů, kteří pobíhají po tomto světě - přetože to pro omezené Čulíkovo vnímání světa znamená jistou mou diskriminaci až dehonestaci, a ve většině případů i cenzuru mého názoru.

Já jsem ale podnikatel, mám rodinu, je mi co ukrást a je mi co zničit - a veřejně identifikovaná exploatace mého názoru mi nestojí za riziko, že některá z těch odporných zavilých výhrůžek je míněna vážně, a někdo kvůli mým názorům ublíží mé firmě nebo mé rodině.

Chlapovi se postavím - sajrajtovi který z relativního bezpečí anonymního internetu vyhoržuje že mi podpálí barák, protože jsem nepochválil Vítovy matematické konstrukce, čelit nedovedu - a žádná možnost publikace mého názoru mi za to nestojí. Pokud tedy má být zveřejnění své identity nezbytnou podmínkou pro projevení názoru - potom bude názorové spektrum (nejen) na Britských listech nepochybně ještě omezenější, než tomu bylo doposud, píše Jan Bláha.

Poznámka JČ: Potíž je, že pan Bláha psával své příspěvky pod fingovanou totožností dříve, než mu chodily útoky od čtenářů. Redakce BL považuje anonymitu příspěvatelů za nepřijatelnou a s výjimkou výše uvedených dvou příspěvků, v nichž chce poukázat v rámci diskuse na - ať už oprávněné či neoprávěné - pocity strachu - anonymní příspěvky a reakce publikovat nehodlá. Od čtenářů, kteří chtějí, abychom jejich reakci zveřejnili, požadujeme, aby se redakci identifikovali. V demokracii je to základní, prvotní podmínkou diskuse. Děkujeme.

12. 6. 2006

Volil jsem KSČM, píše ing. Jiří Bruner z Plzně a ptá se:

Je to ještě moje země, do jejíž správy bych mohl mluvit či se dokonce zapojit. Nebo dobré jsou jen moje daně? Zajímal by mě názor ostatních, kteří volili komunisty, zda by souhlasili s tím, abychom žádali od těch politiků, kteří nás vylučují ze správy země, aby nám vrátili našich 12,3 % ze všech platů, které berou v parlamentu a všech funkcích s tím spojených. Když nás nechtějí tak dobře, my se budeme o sebe starat sami bez nich.

Mohli byste můj článek resp.úvahu dát k vyjádření ostatním?

12. 6. 2006

Pane Brunere,

Tím, že jste dal svůj hlas komunistické straně jste se jednoznačně vyřadil ne z lidské společnosti, ale ze společnosti demokratické, neboť jak jistě víte, komunistická ideologie je s pluralitní demokratickou společností ze základu neslučitelná, míní Petr Dvořák. Vaše žádost o navrácení daní je směšná, neboť volíte stranu diktátu, žádáte státní diktát vůči svým spoluobčanům i sobě, a zároveň máte tu drzost se státu nepodřídit?

Myslím, že byste si měl znovu promyslet co vlastně od komunistů, kteří tu 40 let vraždili, utlačovali, pronásledovali a plundrovali, očekáváte.

Viktor Fischl
12. 6. 2006
Viktor Fischl - Avigdor Dagan: 30. 6. 1912 Hradec Králové - 29. 5. 2006 Jeruzalém

29. května přišla pro českou kulturu, a tím myslím kulturu v širším slova smyslu, tak jak toto slovo chápou západní jazyky, citelná ztráta. Viktor Fischl přestal psát své knihy.

Michael Marčák: Na dnešní politické jednání jsme přinesli argumenty  v hotovosti.
12. 6. 2006

12. 6. 2006

Vážení kolegové, je po volbách. Volila jsem vás.

Tyto dva důvody mě dnes vedou k otázce, zda skutečně považujete texty typu Komunisté a publicita (Vítězslav Čížek) na vašich www stránkách za prezentaci vámi zdůrazňované nezkorumpovatelnosti.

(Dopis byl odeslán SNK Evropským demokratům 4.6. 2006, zůstal bez odpovědi.)

12. 6. 2006

Vážený pane Čulíku, můžete, prosím, specifikovat, o jaké hysterii píšete a kdy podle Vás vypukla? V čem se podle Vás liší dnešní situace v Česku o té před 4, 6 nebo 8 lety?

Osobně nevidím žádný nárůst antikomunismu. Žiju tady od svého narození a žádnou antikomunistickou hysterii nepozoruji.

12. 6. 2006

Protikomunistická hysterie náhle nevznikla, ale je v České republice stále pečlivě udržovaná, míní Michal Čenko. Důvod protikomunistické hysterie je naprosto jednoduchý. Domnívám se, že z důvodu obecného dobra musí být každý upřímný politik i každá upřímná strana ochotni se kvůli obecnému prospěchu domluvit. Pokud to někdo apriori odmítá, zvláště, když nemá, co by tomu druhému vyčítal, neboť sám je za osmnáct a druhý za dvacet, není v tom nic upřímného ani dobrého -- pouhá manipulace. Pokud někdo, sám dříve rudý nebo přirudlý, vyhrožuje komunismem, má to jistě svůj účel. Loutkové divadélko potřebuje svého čerta.

12. 6. 2006

Dobrý den, podivuji se, proč se pořád operuje s plným počtem hlasů (100:100) ve sněmovně, píše Jan Šlemenda. Lze přeci uspokojivě vyřešit tuto situaci tím, že ČSSD sestaví vládu se Zelenými a KDU-ČSL a požádá KSČM o odchod jejich poslaneckého klubu ze sněmovny při hlasování o důvěře vlády. Myslím si, že to je daleko průchodnější řešení PATU než kterékoli jiné možné. Zelení ani KDU se nemusí opírat o komunistické hlasy, ale NEHLASY!!! čili vlk Paroubek se nažere a Bursíkovo a Kalouskovo stádečko zůstane nedotčené....opravdu se divím, proč toto řešení ještě nikoho nenapadlo a média se pořád točí na mrtvém bodě parity ve sněmovně.

12. 6. 2006

Devizové rezervy RF díky vysokým cenám ropy a plynu rychle rostou. V současnosti jsou čtvrté největší na světě - po Číně, která koncem března předstihla Japonsko, a třetím Tchajwanu. Pokud bude růst ve výši 5 - 6 miliard dolarů měsíčně zachován, předpokládá se, že rezervy RF se koncem roku dostanou na třetí místo hned za rezervy japonské. Podobné kroky v diverzifikaci devizových rezerv jako v Rusku jsou signalizovány i některými exportéry ropy z Perského zálivu.

MVDr. Přemysl Rabas, ředitel  Podkrušnohorského zooparku Chomutov
12. 6. 2006

Rozhovor s novým poslancem o zelených, modrých, černých, červených a oranžových

MVDr. Přemysl Rabas, (1963), zastupitel města Chomutova, zvolen poslancem jako lídr kandidátky zelených v Chomutově. Člen Strany zelených. Pochází z Kadaně. Od mládí se zabývá přírodou. V době, kdy jezdil do Chomutova na energetické učiliště, začal navštěvovat chomutovský zoopark jako volontér. Po maturitě vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně a nastoupil do zoo ve Dvoře Králové. V roce 1990 přešel do Podkrušnohorského zooparku Chomutov a od roku 1992 je jeho ředitelem. Sbírá lebky zvířat a etnografické předměty. Publikuje v odborných publikacích i populárních časopisech. Ze svých cest po Africe vydal v roce 2002 knihu Pil jsem ze Zambezi. Kromě členství v mnoha mezinárodních odborných organizacích je členem prezídia EARAZA (předseda komise pro etické zacházení se zvířaty), dvě volební období zastával funkci viceprezidenta a v letech 2003-2005 byl prezident Unie českých a slovenských zoo. Působil jako zástupce ČR ve Výboru pro chov šelem Evropské asociace zoo a akvárií, člen Světové asociace zoo. V roce 2004 zastupoval Unii zoologických zahrad na světovém kongresu IUCN v Bangkoku. Podílí se na projektu Nová odysea, zúčastnil se expedice na Sibiř v roce 2002.

Nejdu vás přemlouvat k přestupu do ČSSD, to říkám pro jistotu předem... Jak se cítí tulák s prachem afrických plání na botách, když vstupuje do naleštěné Sněmovny?
V Africe jsem nebyl více jak rok, ale ...
Jsou lidé, kteří se tam nepodívají celý život..
. ...pokud bychom to vztáhli na realitu, pak je to z buše chomutovského zooparku do parlamentní džungle, a to zas není tak daleko.
Jak si představujete práci poslance? Jako krmení divokých zvířat?
12. 6. 2006

Klíčovou otázku "kdo koho....?!?" jsem kdysi zmínil při malé reminiscenci na nejvyšší a nejdůležitější vztah reálného socialismu, totiž na lásku mezi stranou a lidem. Při svých několika nedávných zamyšleních na téma bezpečnost a bezpečí jsem se sám sebe začal ptát, co nejvíce ohrožuje stabilitu sociálního smíru uvnitř lidských společenství nebo mírového soužití mezi různými společenstvími, ať již se nazývají jakkoliv. Zmínil jsem jako základ energetické zdroje, bohatství, moc ale i obyčejnou lidskou vášeň.

12. 6. 2006

Nějak se nám v naší kotlince s "trefnými" historickými přirovnáními roztrhl pytel...,píše Darina Martykanová. Místo, aby se lidé snažili věcnými argumenty popsat jejich pohled na povahu věci, defilují tu Mussoliniové, rok 48...atd, atd. Dnes v Britských listech pan Žák jen tak na okraj radostně ustavuje paralelu mezi Mein Kampfem a feministickými teoriemi...jako by se nechumelilo. Představuje si snad autor, že my feministky a feministé se už třeseme na to, až postavíme koncentrační tábory, abychom mohli vyhladit mužské plémě z povrchu zemského???

12. 6. 2006

Již 5. června informovala agentura Inter Press Service z jordánského Ammánu, že v Ramádí, které leží asi 100 kilometrů západně od Bagdádu, se schyluje k velké bitvě mezi Američany a povstalci a že situace vypadá poněkud jinak, než ji popisují "embedded reporters".

12. 6. 2006

Přinášíme stručný přehled nejnovějších zpráv ze světa médií.

12. 6. 2006

Přemýšlím o tom, co bych asi dělal být na místě toskánských organizátorů, kdybych měl možnost přečíst si článek o jejich zemi v Britských listech. Sienská univerzita pozvala totiž na své akademické kolokvium do kláštera Certosa di Pontignano "britského historika" Jana Čulíka. Možná to udělají i příště. Přemýšlím, jestli bych to na jejich místě udělal. Italské kolokvium v klášteře -- jinak velmi podnětné, co se týče intelektuálního přínosu -- mělo bohužel jednu podstatnou chybu: chovali se totiž ke svému hostu s vybranou zdvořilostí.

12. 6. 2006

Zamyšlení nad stavem politiky v ČR v roce 2006

Možná ani pro vás není poslední dobou snadné začít s nahodilým známým rozhovor o společnosti, o jejím vývoji, o tom, kam bychom měli směřovat -- o politice. Jistě by se hodilo použít sousloví o vizi budoucí společnosti, ale to je snad už příliš vznosné, tak idealisticky zřejmě uvažuje málokdo... Média mezi nás neustále vpravují napětí, které panuje -- jak se zdá -- mezi dvěma hlavními politickými rivaly (záměrně nepoužívám označení pravice a levice, jak vysvětlím podrobněji dále). Dnes je velmi problematické projevit nahlas svůj názor, nebo dokonce začít tu či onu stranu kritizovat. Nevíme totiž, zda-li náš partner v dialogu snad právě námi osočenému politickému uskupení nefandí či nevěří...

12. 6. 2006

Je všeobecne známe, že postoj prvého prezidenta ČSR Masaryka voči katolíckej cirkvi nebol práve priateľský. Významným krokom ako podlomiť jej vplyv bola snaha Masaryka dosiahnuť odluku cirkvi od štátu. Ako je známe, to sa mu však napriek mimoriadnej snahe a tlaku za celú dobu jeho pôsobenia na čele ČSR nepodarilo a k odluke nedošlo ani po jeho abdikácii z funkcie prezidenta.

12. 6. 2006

Tanečky, povyky, plýtvání penězi, časem a energií

Znovu a znovu mě zarážejí ty prapodivné tance, pokřikování a zejména také plýtvání penězi daňových poplatníků. Díky zastaralému systému v ČR -- na jeho zastaralosti nemění nic podivná skutečnost, že jej používají i jiní -- se potýkáme s iluzí, že jakási "vítězná" klika (nebo strana, nebo koalice, nebo "opolice") na základě prázdných slov, prázdných předvolebních slibů a mnohdy trapných předvolebních půtek nám bude dobře vládnout.

12. 6. 2006

Proč taková aktivita politických stran, a to jak před volbami tak i po nich? Proč taková arogance a vzájemná napadení? Jakmile začne politický aktivista uvádět své myšlenky, tak aniž by je jeho politický oponent vyslechl, často okamžitě zjevně nesouhlasí. Pokud by ale poukázal na sporná místa, u kterých by nabídl své řešení, které by je v rámci odborné diskuse obhajoval, potom bych si takovéto jednání ze strany oponenta dovolil pojmenovat KONSTRUKTIVNÍ OPOZICÍ.

12. 6. 2006

aneb interpretace dezinterpretace

Když sdružení InnoVatio zveřejnila prostřednictvím Britských listů plné znění analýzy Media Tenor, kterou zpracovávala pro Lidové noviny, domníval jsem se, že je to analýza celá. Komentoval jsem ji, což vzbudilo polemiku s pracovníky firmy Media Tenor a nutilo mne ke zjištění, že sovy nejsou tím, čím se zdají být. Jak je vidět, PR kreativitě se v Česku meze nekladou. Neúplná informace není informace. Druhý díl analýzy toho, jak média ovlivnila rozhodování voličů, nyní Media Tenor zveřejnil pro změnu na serveru Aktuálně.cz. Kde zveřejní mediální "průzkumníci" díly další?

Aktuálně.cz: Média škodí malým stranám, tvrdí analýza ZDE

Media Tenor 2006 pro Aktuálně.cz ZDE

Media Tenor 2002 pro Respekt ZDE

Zřejmě chce Media Tenor posloužit. Zřejmě Media Tenor potřebuje, aby jeho služby vyhledala i strana Zelených. Podívejme se na obě různé analýzy roku 2006 z dílny InnoVatio blíže.

12. 6. 2006

Souhlasím s pane Rolčíkem

Jeden z dopisů, jaké dostáváme.

Díky za článek Jakuba Rolčíka z 9. 6., který mě uklidnil alespoň v tom, že nejsem nějaká divná, když vnitřně nesouhlasím s honem na pana Paroubka. Podotýkám, že jsem opět se skřípěním zubů volila ODS, jako to dělám už léta. Ale poprvé jsem byla za plentou na vahách, měla jsem oba volební lístky v ruce a váhala jsem.

Což o to, jsem pravicového smýšlení a vím, že se konečně musí přestat s rozdáváním ze státního, se zadužováním státu atd. Ale kdo nás má z toho vyvést? Stará garnitura ODS? A k tomu ta Kubicova aféra - to bylo sprosté a pod pás. Vím sama, jak pomluva ulpí a premiér je taky jen člověk. A k tomu ti Zelení, Balbínovci, denuncující KDU na billboardech po celé ČR.

Ale co začalo po volbách, nadávky, a přesně to, co píšete a s čím bytostně nesouhlasím. A mám v sobě takový vnitřní barometr, co je správné, a tady to křičí, že toto už není v pořádku. Kdo je za tím a co tím sleduje? Komu prospěje takové rozdmýchávání nenávisti?

Nebudu se dále rozepisovat, jen podotknu, že okrajově to zasáhlo i paní Paroubkovou. Nerozumím tomu, tady jsou dva lidi, kterí sice vypadají jako dva hroši, ale drží spolu, premiér paní nenechal kvůli nějaké mladé kočce, a že jich určitě mohl mít. To jen na okraj.

Ještě jednou díky a chci říci, že po létech opouštím Neviditelného psa a vracím se zase k Britským listům, píše Alena Jandová.

12. 6. 2006

Vážená paní Jandová, se zájmem jsem si přečetl Váš příspěvek v dnešních Blistech. Volila jste ODS se zaťatými zuby, stejně jako já a řada mých přátel, píše čtenář, který se představil jako Valentin Štorkánek. Na rozdíl od Vás však nejsme žádní zvláštní pravičáci, normálně bychom asi byli voliči standardní a slušné sociální demokracie. ČSSD v tom složení a na té ideové úrovni, kterou předvádí tzv.komoušosocani , v nás však budí veliké znepokojení. Slova pana Čulíka, že z nějakých (nejasných) důvodů nemůže uprostřed Evropy vzniknout komunistický skanzen, nás příliš neuklidňují.

Vy jste ovšem neměla se zaťatými zuby volit ODS a pak ronit krokodýlí slzy, měla jste povolit sevření (zubů) a se širokým škromachovským úsměvem vhodit do urny ten druhý lístek, co jste měla sebou.

Evangelík a polistopadový počestný vnitrák Kubice, jemuž jsou volby ukradené, byl Vašimi sociálními demokraty, co pro ně pláčete, zahnán do kouta, dílčí výsledky šetření jeho narudle zkorumpované chlebodárce vyděsily k smrti a podnikli proti němu frontální útok. Kdyby mlčel, nyní by už by byl volby nevolby tiše zlikvidován pod záminkou, že se jeho podřízení obohatili na cesťácích o 30 Kč.

Neviditelnému psu jste zasadila jistě těžký úder. Ale ujišťuji Vás, že tam začali obden publikovat zlověstné plky jistého Jičínského - kam se na něj hrabou ty nejnenávistnější levicové ataky v Blistech.

Promiňte, že Vás obtěžuji svými žvaněním, ale jen mě zaujaly ty zaťaté zuby a pozdní lístost. Je to dojemný barvotisk, pan Kotrba by možná zaplakal. Přeji Vám hezký den.

12. 6. 2006

Těžká otázka, těžká odpověď. Média jsou velmi pestrá a významně se liší: máme tu tisk, televizi, rozhlas, internet. Uvnitř těchto kategorií najdeme rozdílné struktury, majitele, personální profily, cílové skupiny, ediční politiku.

Zkusme přesto modelově vypreparovat média jako celek a vrátit se k původní otázce. Odhaduji, že po proběhlé předvolební kampani bude odpověď příznivců pravice spíše ano a příznivců levice spíše ne s bilancí zhruba vyrovnanou.

12. 6. 2006

BEZ KOMENTÁŘE

vydáno jako Austrálie; zdraví; sex; klitoris

Cannbera 12. června (ČTK) - Po dvě tisíciletí byl klitoris jen malým "pahorkem", nyní se ale zdá, že je spíše "horou". Tvrdí to alespoň australská uroložka Helen O'Connelová, která svým objevem začíná přepisovat učebnice anatomie. Že má centrum ženské rozkoše jiný tvar, než se dosud předpokládalo, odhalila již před 17 lety. Tehdy jí však nikdo nevěřil a kvůli svému objevu dokonce nesložila lékařské zkoušky. Časy se ale mění a lékaři připouští, že má pravdu.

Největší a zároveň nejpříjemnější dopad ale mohou pocítit páry, které dokáží anatomii využít ve svém sexuálním životě. "Sexuální průmysl to už nějaký čas ví," tvrdí Fiona Pattenová z asociace Eros, australského prodejce sexuálních pomůcek. "Můžete vidět, že naše produkty nejsou vyrobené pro nějaký pahorek. Jsou navržené pro daleko větší oblast," dodala.

12. 6. 2006

Vzniklou povolební patovou situaci pokládám za jedinečný důkaz o bezradnosti obyvatelstva jako celku se domluvit na své budoucnosti, potažmo na tom, co je pro lidi dobré a co špatné.

12. 6. 2006

,,Je dobrý vpravit do sebe trošku smrti -- třeba sníst čokoládu, vypít takovou tu instantní toxickou nudlovou polívku nebo oblíct si tyhle plastově růžový punčocháče,'' usmívá se Indra a strčí do zeleniny, která se připaluje na pánvičce. ,,Víš, mě samozřejmě život strašně baví, ale taky si říkám, že už jsem zažila tolik nádherných věcí, každý den je tak mírumilovně nádherný, že by dávalo docela dobrý smysl třeba zítra umřít. Možná zítra půjdu přes silnici a přejede mě auto. Byl by to krásně prožitý život! Ale třeba taky nepřejede, a s tím musí člověk taky počítat. Takže je dobrý do sebe po troškách tu smrt dostávat,'' zasmála se tehdy a při pohledu na pánvičku pokrčila rameny.

10. 6. 2006

neděle 13.00: Sebevraždy tří vězňů, zadržovaných v táboře v zálivu Guantánamo, jsou "válečným aktem", vyjádřila se americká armáda.

Velitel tábora konstatoval, že dva občané ze Saúdské Arábie a jeden muž z Jemenu, kteří spáchali sebevraždu, byli "angažovaní" a usmrtili se záměrně, aby uskutečnili "akt asymetrické války, vedené proti nám".

Právníci konstatují, že muži byli dohnáni k sebevraždě zoufalstvím.

Sílí kritika, požadující, aby byl vězeňský tábor v zálivu Guantánamo zrušen. Walter White, mezinárodní právník, který se specializuje na lidská práva, se vyjádřil pro BBC, že se tábor v zálivu Guantánamo stává "velkou poskvrnou" na postoji USA vůči lidským právům.

Od založení tábora před čtyřmi lety se pokusily o sebevraždu desítky zadržovaných osob, dosud však žádná sebevražda - až do nynější sebevraždy tří mužů - nebyla úspěšná.

Tři muži se oběsili. Velitel tábora admirál Harris konstatoval, že si nemyslí, že se oběsili ze zoufalství. "Jsou inteligentní. Jsou tvůrčí. Jsou angažovaní," uvedl. "Neváží si života, ani vlastního, ani našeho. Toto nebyl akt zoufalství, ale akt asymetrické války, kterou oni vedou proti nám."

Muži zanechali dopisy na rozloučenou, ty však nebyly zveřejněny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

sobota 21.00: Na americké základně v zálivu Guantánamo na Kubě v kontroverzním vězení, kde jsou léta zadržovány stovky osob bez soudu, zemřeli tři vězni, přiznaly americké úřady. Je to vůbec poprvé, co v Guantánamo někdo zemřel. Šlo údajně o vzájemnou dohodu, že spáchají hromadnou sebevraždu. Zemřeli dva občané ze Saúdské Arábie a jeden muž z Jemenu.

V táboře je stále vězněno asi 460 osob, podezřívaných ze spolupráce s Usámou bin Ladinem, s afghánským hnutím Taliban a s al Kajdou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

12. 6. 2006
Obvinění, která byla krátce před volbami vznesena na osobu pana dosavadního předsedu vlády jsou velmi tvrdá. Pokud je něco z toho pravda, měla by s toho dotyčná osoba vyvodit důsledky a taky by měl být ze zákona postižen. Není-li však něco z tohoto obvinění pravdou, měl by být ještě více postižen ten, kdo tyto informace podal a také ten, který je bez ověření šířil.

Je to již téměř 40 let, když jsem tuto odpověď slyšel na semináři či cvičení na vysoké škole. Tehdy na otázku pedagoga "Co si myslíme o politice?", odpověděl můj spolužák, že politika je špinavost, píše čtenář Jan Burkovič.

12. 6. 2006

Obete radikálneho feminizmu u nás

Už pol roka prebieha v časopise Vesmír vášnivá diskusia vyprokovaná vcelku nevinným článkom Eduarda Bakalářa "Podporujte ženy --- ale ne na sto procent" (Vesmír č.1/2006). Najmä feministky (menovite Eva Hauserová) okamžite autora napadli a neušiel ani osobným útokom. Sme teda svedkami známeho faktu, že feminizmus je pokračovaním komunizmu inými prostriedkami (veď. Engels je ich vďačným zdrojom citácií o "patriarcháte") a podobne ako komunisti, ani feministky nemilujú kohokoľvek, kto by si trúfal mať odvahu ku kritickému pohľadu. Tento ich totalitný útok na médiá ale nie je vôbec nový.

Alegorie dobré vlády, Palazzo Publico, Siena (1319-1348)
10. 6. 2006

Poselství českým politikům ze začátku 14. století

důsledky dobré vlády Při návštěvě historické radnice (Palazzo Publico) v italské Sieně uvidíte neuvěřitelnou věc. Hlavní jednací místnost v radnici je vyzdobena freskami, které alegoricky zobrazují Dobrou a Špatnou vládu. Obě jsou dílem malíře Ambrogia Lorenzettiho (1290?-1348). Alegorie Dobré vlády je z let 1319-1348 (!), tedy z doby, kdy v Čechách vládl chaos vlády nepřítomného Jana Lucemburského, alegorie Špatné vlády z let 1337 - 1339.

Špatná vláda Neuvěřitelně na první třetinu čtrnáctého století zdůrazňuje freska o dobré vládě, kterou měli sienští radní na očích každý den, že podmínkou dobré vlády je oddělení moci výkonné a moci soudní - justice musí být zcela nezávislá. Jedině tak může vláda jednat ve prospěch obce. Kolem dobrého vládce sedí alegorické ženské postavy, znázorňující vlastnosti, které musí uplatňovat dobrý vládce: Velkomyslnost, Umírněnost, Sílu, Mír, Moudrost. Nad moudrým vládcem je umístěn anděl, který znázorňuje Naději.

Na jiném místě radničního sálu je zobrazeno, jak vypadá krajina s dobrou vládou: země rozkvétá, vede se obchodu i zemědělství, lidé spolu jednají ve veřejném prostoru zdvořile a slušně.

V alegorii Špatné vlády má vládce - tyran - podobu ďábla. Jeho poradci shodou okolností nejsou ženy, ale muži. Mezi nimi jsou Ješitnost a Chtivost po penězích a moci. Justice je svázána a leží u nohou tyrana.

Tyranovi jde jen o jeho osobní prospěch. Důsledkem pro život země je válka (zničené budovy), násilí a vraždění.

Neměli by si čeští politikové při nynějším povolebním rozhodování vzít příklad z Italů ze začátku čtrnáctého století?

Důsledky špatné vlády (detail, rozbořené domy)
10. 6. 2006

"Ano, šlo o odhady, což samo o sobě znamená, že nejde o přesné výsledky"

Reakce České televize na článek Štěpána Kotrby Ostuda volebního zpravodajství , zveřejněný v Britských listech, týdeníku Ekonom a deníku Metro

Česká televize v letošních volbách dostála svého slibu -- přivedla k volbám vysoké procento připravených voličů, kterým poskytla dostatečné a kvalitní informace pro jejich zodpovědnou volbu. V historii, ať novodobé, natož té předlistopadové, se v žádném médiu na území ČR neodehrálo to, co v letošním roce od 2. 3. do 4. 6. v České televizi, když odvysílala 136,7 hodin předvolebního, volebního a povolebního vysílání na ČT1, ČT2 a ČT24, což představovalo 119 samostatných pořadů.

"Ostudu" prý utržilo zpravodajství ČT, míní rozhlasový radní Štěpán Kotrba. Musím se ohradit proti kritice volebního vysílání České televize. Jsem přesvědčen o tom, že k letošní vysoké volební účasti přispěla právě televize veřejné služby svým projektem předvolebních regionálních Otázek Václava Moravce Speciál.

11. 6. 2006

Čeština:

Varšava - Zatímco většina států v Evropě má nedostatek kněžích, Polsko je jedinou zemí starého kontinentu, kde počet aspirantů na kněžskou sutanu roste.

České novinyZDE

Nalezené tvary: kněz ~ kněze ~ knězem ~ knězi ~ knězích ~ knězovi ~ knězů ~ knězům

k kněz, -e m., jedn. 5. knězi, mn. 1. kněží, 2. -ží, 3. -žím, 4. -ze, 6. -žích, 7. -žími

Pravidla.cz ZDE

10. 6. 2006

Dopis člena ČSSD Straně zelených

Bez vědomí autora -- člena ČSSD Dušana Krátkého - přeposílám dopis zaslaný mj. i brněnským zeleným a novým poslancům Strany zelených, píše Pavel Pečínka.

10. 6. 2006

Výzva konferenci Zelených

Dopis zaslaný mimo jiné i brněnským Zeleným a novým poslancům Strany zelených. Bez vědomí autora -- člena ČSSD Dušana Krátkého -- přeposlal redakci jeden z členů Strany zelených...

Vážení přátelé, dovolte, abych tak oslovil i ty z Vás, které neznám osobně a popřál Vám i celé Straně zelených k historickému vítězství. Postrádal jsem Zelené na parlamentní půdě a měli vždy část hlasů naší rodiny při komunálních i parlamentních volbách. Jako člověk dlouhodobě se zajímající o problematiku životního prostředí jsem, coby nestraník, pomáhal při počátečních krocích vznikající brněnské organizace Strany zelených.

12. 6. 2006
tisková zpráva Asociace uprchlíků

V pondělí 12. června budou v České republice zahájeny oslavy Světového dne uprchlíků. Světový den uprchlíků si již od roku 2000 každoročně připomínáme 20. června. Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a další organizace při této příležitosti připravují informační kampaň a řadu akcí pro veřejnost.

12. 6. 2006

MOSKVA -- Podle amerického deníku The New York Times tvrdí ruská organizace na ochranu lidských práv "Memorial", že jsou důkazy o existenci tajného vězení ruských bezpečnostních sil na území Čečenska. Informace zveřejněné organizaci Memorial znovu rozvířily diskusi kolem ruského boje proti terorismu a mizení vězňů z ruských věznic na území Čečenska, píše Lukáš Lhoťan:

9. 6. 2006

Analýza výsledků voleb do Poslanecké sněmovny a možné povolební varianty

Při analýze voleb do Poslanecké sněmovny musíme předně pojmenovat vítěze a poražené nejvyrovnanějšího politického souboje v historii samostatné České republiky. Základními faktory v této analýze je počet dosažených mandátů v dolní komoře parlamentu, trend dosaženého volebního výsledku jednotlivých politických subjektů ve srovnání s posledními volbami, poměr pravicových a levicových mandátů v nové sněmovně a v neposlední řadě vyjednávací pozice, kterou získala ta či ona strana.

9. 6. 2006

Volby 2006

O pěstování nenávisti

To ošidné slůvko kdyby...

Kdyby se hlasy českých voličů hlasujících v zahraničí nezapočítávaly v jihočeském, nýbrž v některém z moravských krajů, měla by většinu v parlamentu levice. Kdyby šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice nevystoupil necelý týden před volbami se zprávou diskreditující ČSSD a jejího předsedu Jiřího Paroubka, čtvrtina voličů by hlasovala jinak. Kdyby v České republice nebylo tak málo novinářů hodných toho označení...

Kdyby...

Kostarický fanoušek na zahajovacím utkání fotbalového šampionátu mezi pořádajícím Německem a Kostarikou, které se hrálo 9. června v Mnichově - foto: Christof Stache, AP/ČTK/ČT
10. 6. 2006
Odpověď na reakci České televize na článek Štěpána Kotrby Ostuda volebního zpravodajství, zveřejněný v Britských listech, týdeníku Ekonom a deníku Metro

Tiskový mluvčí České televize Martin Krafl není kupodivu podřízen generálnímu řediteli Janečkovi, ale novému programovému řediteli Lambertovi, který byl odpovědný za volební vysílání ČT. Stejně inteligentní je i jeho odpověď na kritiku aktuálnosti a pravdivosti zpráv volebního studia ČT. Já o voze, on o koze.

Tisková zpráva ČT ČTZDE

§ 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb. stanoví povinnost provozovateli vysílání poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Stejně hovoří i §2 odst. a) zákon 483/1991 Sb. o České televizi a kodex České televize. O manipulacích SMS hlasováním v předvolebních pořadech Václava Moravce nemá smyslu mluvit, výsledky stížnosti na ně u RRTV Česká televize dlouhou dobu nerespektovala, a to přestože RRTV vydala zprávu, ze které vyplývá, že hlasování esemeskami v politických televizních pořadech může být v rozporu s vysílacím zákonem. Nyní je podstatné něco jiného. Volební studio České televize celý sobotní volební podvečer oslavovalo 38% triumf ODS stejně, jako mimořádné vydání Lidových novin. Do chvíle, než bylo i těm nejméně inteligentním divákům jasné, že triumf neznamená totéž, co pat, kterážto chvíle v v redakci zpravodajství ČT nastala až v 17:25. Přitom bod 5.6 Kodexu ČT praví, že ve zpravodajství a aktuální publicistice Česká televize dbá na přesnost a nestrannost spočívající především ve zjišťování a ověřování skutečnosti. Myslí se tím reálné skutečnosti, nikoliv něčích dojmů o ní.

Mandát ke kritice špatné práce České televize mám jako každý koncesionář. O ten nepotřebuji prosit Martina Krafla ani jeho "vrchního", ředitele Lamberta.

Podrobný průběh volebního vysílání ČRo 1 a ČT ZDE

9. 6. 2006

Monitor Jana Paula

Sálem žižkovského mauzolea defilovali nosiči relikvií, pestrobarevných medailí na červeném sametu, kterými byl během života vyznamenán zesnulý generál ve výslužbě František Peřina. Sálem defilovali se strnulými výrazy ve tváři i řečníci, president, ministr obrany, vojenští funkcionáři a žvanili u katafalku vyzdobeném květinami. Nezpochybňuji zásluhy zesnulého vlastence, jenom jsem pozoroval trapné divadlo, právě totiž skončil film Roma Federica Felliniho.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2006 Podivná reakce prezidenta Klause Jiří  Jírovec
10. 6. 2006 Jak mohou být Zelení součástí pravicové koalice?   
9. 6. 2006 Jediné řešení je neprůchodné Josef  Vít
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
8. 6. 2006 Jediným řešením je kompromis Jan  Čulík
8. 6. 2006 "Slušní občané" budou demonstrovat proti "diktátoru Paroubkovi"   
8. 6. 2006 V české politice chybí nekompromisní postoj   
7. 6. 2006 Místo politiky může parlament řešit reformu justice Martin  Kunštek
7. 6. 2006 Kdo zavinil povolební chaos Oskar  Krejčí
6. 6. 2006 Vole, či spíše volíce... co jsme komu nadrobili? Miloš  Dokulil

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Podmalba II Zdeněk  Volf
8. 6. 2006 Konec koně Jaroslav  Kovanda
7. 6. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
6. 6. 2006 Ty rozrůzněné tváře lidí... Martin  David
5. 6. 2006 Paranoidní symptomy Jiří  Štěpánek
2. 6. 2006 Ožeň se, bratře, ožeň se, bratře... František  Gellner
31. 5. 2006 ■ ■ ■ Jiří  Gold
29. 5. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
26. 5. 2006 Kočky mňoukaly na střeše František  Gellner
25. 5. 2006 Oblaka Jaroslav  Vrchlický

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
21. 4. 2006 Čeká nás nová energetická krize ? Egon T. Lánský
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
24. 5. 2006 Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001   
23. 5. 2006 11. září 2001 - budeme skutečně argumentovat fakty? Michal  Brož

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek