7. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Silvio Berlusconi
8. 4. 2006
Berlucsoni s fašisty, Prodi s komunisty...

Kdo z koho: Prodi, nebo Berlusconi? O tomto prodlouženém víkendu, neděli 9. a pondělí 10. dubna, rozhodne 47 miliónů italských voliči doma a 2,6 miliónů v zahraničí, zda chtějí mít na čele země Romana Prodiho, donedávna předsedu Evropské komise, nebo Silvia Berlusconiho, dosud vládnoucího premiéra.

Nic nevypadá ani od pohledu tak diametrálně odlišně, jako tito dva lídři, z nichž ten první stojí na čele levo-středové koalice L'Unione (Jednota) a ten druhý symetricky pravo-středové koalice Dům svobody (La Casa della Libertà). Dvě tváře Itálie, dva pohledy na typ politického uspořádání a vlády.

Sloupek

Marně ti z Prahy do Utahu
volám, znova a znova.
Mobil nás spojil. Bez průtahu.
Jenže mně chybí slova.

9. 4. 2006
"Jestliže Spojené státy rozpoutají válku v Íránu, udělají z vývoje jaderné bomby věc íránské národní hrdosti." ... "Jestliže USA zaútočí," prohlásil nejmenovaný vysoký diplomat ve Vídni, "Ahmadinedžád bude nový Saddám Hussajn arabského světa, ale s větší důvěrou a větší silou".

Administrativa George Bushe připravuje masivní letecké údery proti Íránu, a to včetně nasazení taktických jaderných "protibunkrových" bomb B61-11, které chce použít pro podzemní prostory íránského jaderného reaktoru Natanz, kde je prý v provozu na 50 000 centrifug pro obohacování uranu.

Píše to už nějaký čas prestižní americký investigativní novinář Seymour Myron Hersh v The New Yorker. Naposledy teď.

Prezident a jeho poradci pro národní bezpečnost upevnili podle Hershe kontrolu nad armádou a tajnými službami, tvořícími strategické analýzy i tajné operace. Bush má dnes agresivní a ctižádostivý program pro užití síly během svého druhého volebního období vůči mullům v Íránu a proti dalším cílům v pokračující válce s terorismem. Mnoho západních zpravodajských služeb, včetně těch ze Spojených států, věří, že Írán je přinejmenším tři až pět let od schopnosti samostatně vyrábět jaderné hlavice - ačkoli jeho práce na raketových nosičích je v mnohem více pokročilém stádiu.

10. 4. 2006 The Iran Plans - Would President Bush go to war to stop Tehran from getting the bomb? ZDE

6. 4. 2006

RRTV:

Z tiskové zprávy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání:

[RRTV] dospěla při diskusi o podnětu na téma hlasování prostřednictvím SMS v politicko-publicistických pořadech k závěru, že zařazování SMS hlasování do zpravodajských a politicko-publicistických pořadů může být v rozporu se zněním ustanovení § 31 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb., který stanoví povinnost provozovateli vysílání poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů a uložila předsedovi Rady informovat o tom provozovatele televizního vysílání.
Budyšín
8. 4. 2006

SASKO NA POZADÍ NEONACISTICKÉ SCÉNY

Budyšínský Landratsamt (Úřad Zemské rady) čekal do poslední chvíle - teprve v pátek večer zamítl neonacistický pochod. Místo toho uspořádali lidé městský festival pod heslem "Bautzen ist bunt". Antidemonstrace "duhové" protinacistické koalice zaplnila budyšínské hlavní náměstí jako občanská slavnost.

Městem přitom křižovalo na 20 policejních dodávek, které neonacisty, kteří se trousili městem ve skupinkách po 10 - 15, zkontrolovali a "rozprášily" je. Každou hodinu vystoupilo 4 - 5 řečníků, pak hrály místní kapely, vystupovaly děti, dudáci, k účastníkům promluvil i předseda lužickosrbské Domowiny Jan Nuk a český europoslanec, který si zařídil v srbské Lužici druhou kancelář, Jaromír Kohlíček. Výzvu k organizaci slavnosti podepsal radní Michael Harig, superintendent Reinhard Pappai, farář Veit Scapan, starosta Christian Schramm, předák odborové organizace DGB Bernhard Sonntag. Odbory byly koordinátorem slavnosti. Součástí byla výstava Neofašismus v Německu na radnici, modlitby za mír a zvonění v kostelích.

Byl to svátek protineoacistické jednoty Budyšína. Každý, kdo v tomto městě něco znamenal a nebo znamenat chtěl, nesměl chybět na náměstí. Přišel se podívat, i když nemluvil, i místní předseda CDU. To trvalo až do 15 hodin, kdy se na jendnom konci náměstí sešikoval antifašistický průvod, který triumfálně obešel městem. Neonacisté se ke konci ještě jednou pokusili provokovat, okamžiě byli policisty umlčeni. Stejně byli umlčeni v městě Wojerecy (Hoyerswerda) kde proběhlo setkání mládeže PDS. Neonacistů bylo nakonec namísto hlášenách tří tisíc jen pár desíek.

Neonacistické pochody na podporu Ernsta Zündela byly avizovány i v dalších městech Německa.

Hrozba "hnědé národní fronty" dokáza nemožné: odhodlání anarchistů a radikálních antifašistů zapojit se do oficiální, do té doby nepřijatelně "zkorumpované" politiky a kandidovat v Bádensku-Württembergsku proti radikální pravici, reprezentované zde spojeneckou frontou NPD, Deutsche Partei, Jungen Nationaldemokraten, DVU, Freiheitliche Initiative Heilbronn a REP, v parlamentních volbách.

7. 4. 2006

V sobotu 8. dubna 2006 je povolen pochod přibližně 3000 neonacistů pod hlavičkou Lausitzer Aktionsbündnis (L.A.B) německými městy Budyšín (Bautzen) a Mannheimem na podporu známého popírače holocaustu Ernste Zündela. Město Budyšín chce uspořádat městskou slavnost pod heslem "pestrá různost místo hnědé jednoty".

Ernst Zündel byl 29. června 2005 obviněn z "podněcování nenávisti vlastněním a distribucí textů, které schvalují, vyvracejí či bagatelizují genocidu spáchanou Němci během války podle § 130 německého trestního zákona. Důvod, proč se neonacisté sešli v Budyšíně, je symbolický. Bylo zde vězení Stasi pro politické vězně s názvem "Gelbes Elend". Neonacisté tvrdí, že proces se Zündelem je také politický...

Židé, evangelíci, socialisté, komunisté, punkeři, radikální antifašisté, anarchisté a další skupiny v Německu směřují na sobotu do Budyšína podpořit novou, nenásilnou "jednotu různosti". Proti nacismu, vzmáhajícímu se opět v Německu.

Holocaust nebyl!? Současný stav hnutí popíračů holocaustu ZDE

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě TÉMA BL
Německo dnes TÉMA BL
7. 4. 2006

Dva články na serveru "Česká média" lobbisty Jaroslava Berky, který obdržel od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání digitální licenci na multiregionální projekt RTA, se věnují konkurenčnímu boji Berky. Oba obviňují projekt DigiZone z téhož lobbismu, který jim samým vyčítá šéfredaktor DigiZone, novinář Jan Potůček.

Berkova a Štěpánkova snaha "kopnout" si do Potůčka je čitelná za situace, kdy Berkovo lobbistické impérium opustilo několik novinářů, zhnusených poměry v Českých médiích a primitivně proódeesáckými komentáři jejich "kmenových autorů". Nejdříve odešla parlamentní zpravodajka Irena Ryšánková - do České televize. Poté odešel šéfredaktor zpravodajství Filip Rožánek - do Českého rozhlasu. Pak odešel bývalý jednatel a ředitel Českých médií Radim Hreha - do České televize. Naposledy od Berky odešla redaktorka zpravodajství Klára Kněžková - do Českého rozhlasu. Z kvalitních, inteligentních a pracovitých novinářů tak nezůstal v Českých médiích už nikdo.

7. 4. 2006

Přestože o korupci může jít i v soukromém sektoru, největší škody páchá korupční prostředí v přikázání platit mnohem vyšší daně, než by bylo v případě ideální efektivity veřejných financí nutné. Ptáme-li se však důsledně dál, zjistíme, že ta část společnosti, která by měla mít zájem korupční prostředí zrušit, jej naopak sama vytváří a využívá. Hle, jak samosvorný systém!

7. 4. 2006

Dvě babičky z anglického hrabství Yorkshire čelí až roku vězení, poté, co byly zatčeny podle nového protiteroristického zákona britské vlády.

Helen Johnová, 68 a Sylvia Boyesová, 62, obě veteránky protestů z Greenham Common, kde se před 25 let protestovalo proti rozmístění jaderných střel s plochou dráhou letu, byly v sobotu zatčeny poté, co se úmyslně rozhodly upozornit veřejnost na změnu zákona, která podle organizací hájících lidská práva kriminalizuje právo na svobodu projevu a dále omezuje právo na pokojné demonstrace.

7. 4. 2006

Uživatelé internetového telefonování zdarma (například prostřednictvím progamu Skype) zjišťují, že jejich hovory nebývají realizovatelné, protože telefonní společnosti a poskytovatelé internetových služeb (ISP) blokují tento druh provozu na internetu.

Julie Tymošenková a  Viktor  Juščenko
7. 4. 2006

Politická formace prezidenta Viktora Juščenka Naše Ukrajina vytvořila koalici s liberálními stranami z "oranžové revoluce". Juščenko tak vyloučil dohodu se Stranou regionů Viktora Janukovyče, která zvítězila v březnových parlamentních volbách. V koalici tak usedne Socialistická strana Ukrajiny Oleksandra Moroze a Blok Julije Tymošenkové. Za favorita na post premiéra označují tamní pozorovatelé Tymošenkovou, kterou před časem po sedmi měsících vlády Juščenko odvolal. Není otázka jestli se vrátím, ale kdy se tak stane, nechala se Tymošenková slyšet vzápětí poté.

7. 4. 2006

Ve stejnou dobu, kdy vypukl skandál kolem odborářské banky BAWAG ve Vídni, v Korutanech sídlící Hypo Alpe Adria Bank HAAB, patřící tamní zemské vládě v čele s hejtmanem Jörgem Haiderem, přiznala ztrátu kvůli chybné spekulaci ve výši 328 mil. euro.

7. 4. 2006

Čtenář, který se redakci Britských listů představil jako "Milan Čech", tvrdí, že jsem byl "pro svou neseriózní práci" nucen opustit redakci Reflexu a Lidových novin. O jeho úrovni samozřejmě nejvíc vypovídá už fakt, že nepolemizuje s věcnými argumenty v mých textech, ale napadá mě osobně. Mnohem podstatnější ale je, že prostě lže.

7. 4. 2006
Polemika s článkem Jana Čulíka "Demystifikátor Jiří David"

Tak nějak jsem Jiřího Davida zažil, při hodnocení klauzurních prací studentů na VŠUP v červnu 2005. Nepružnost v úsudku, názorové klišé, neochota vidět věci jinak, než z pohledu trendovosti umění. Nikoliv ve zdařilosti záměru, ale z hlediska "vývoje" umění hodnotil jejich práce. Statičnost, myšlenková pasivita, to je úděl starců. Spíše mám pocit, že agitkou je samotná recenze Jana Čulíka, než fotografie Jindřicha Štreita.

7. 4. 2006

Je důležité rozlišovat mezi vyučováním a učením? Tento problém se v současnosti objevil a nabývá na významu. Jak uvádí Dominik Dvořák ("Mozek, učení a školní vzdělávací program", Učitelské listy, 22.3.2006), zjednodušeně řečeno, vyučování je to, co děláme my, dospělí -- učitelé nebo rodiče. Učení je to, co se stane (nebo často také nestane) na straně žáků. Základní problém, s nímž se potýkáme dnes a denně, je, že děti neumějí něco,"co se ve škole probíralo", "co jsme se s nimi doma učili". Co to znamená? Že proběhlo vyučování, ale nedošlo k učení. Vyučování nesplnilo svůj základní účel.

Josef Heller - foto: Štěpán Kotrba
6. 4. 2006

"Socialismus je přece od toho, aby stroje dělaly práci za lidi"

Josef Heller z teoreticko - analytického pracoviště ÚV KSČM se vrátil z přednášky pro mladé z Ostravy, "kde byl vcelku přijat", jak to hodnotí jeden z přítomných. Část mladých neostalinských radikálů z KSM ale neuspokojil a už píší na MěV KSČM a do ostravského komunistického plátku Naše pravda denunciační dopisy.

A protože jeden takový tito soudruzi z Naší pravdy nechtěně zaslali i redakci Britských listů, zveřejňujeme jej. Pro pobavení čtenářů nad slovníkem i myšlenkovým rozsahem nekritických obdivovatelů "náboženství minulého režimu" i jako varování stranické veřejnosti, jakéto inteligenty si také radikální levice hřeje na prsou... Zdá se, že vnistrostranická diskuse o socialismu před VII. sjezdem KSČM bude ve znamení pokusu některých radikálních skupinek zvrátit vývoj zpět k čistému stalinismu. Aby složení delegátů a tím i výsledek byl definován předem. A mladé úderky, vedené brněnským předákem Kútou a pražskou předsedkyní Semelovou tomu mají sloužit. Důchodce Grebeníček se ze svého sklípku směje. A čeká.

Úsměvná je pak důslednost, s jakou své příznivce nazývá autor "soudruhy" a teoretického renegáta z pražského ústředí strany pak "panem". Soudruzi tam byli všichni... Je vidět, že to se svými soudruhy nemají soudruzi jednoduché.

7. 4. 2006

Šlágrem volebního programu ČSSD se možná stane vyšší valorizace důchodů, nad rámec jejich povinného každoročního zvyšování. Zdrojem pro toto navýšení má být kromě jiného také výnos z dividend, které obdrží stát každoročně od ještě polostátní společnosti ČEZ. Je na místě otázka, proč vůbec stát nevyužije na financování penzí majetek ČEZ celý? Vždy by to bylo spravedlivé, když byl i tento majetek budován z peněz daňových poplatníků a nikoliv pomyslného státu. Stát (daňoví poplatníci) by se zbavili značného břemene, které každoročně ukrajuje z rozpočtu na důchody. Privatizace by se odehrála na očích a pod dozorem veřejnosti i zahraničních poradců.

6. 4. 2006

V úterý 4. dubna se v brněnském Domě pánů z Kunštátu v Dominikánské ulici konala vernisáž výstavy fotografií pražského výtvarníka Jiřího Davida Inside Out. Zároveň vyšla výpravná, stejnojmenná obrazová publikace obsahující reprezentativní výbor Davidovy fotografické tvorby, víc fotografií, než kolik jich můžete zhlédnout na výstavě. Název (Naruby) je výstižný -- varuje nás, že David bude svým dílem ničit naše běžné vnímání světa. A dělá to hlubokým a autentickým způsobem.

Policejně evidovaní aktivisté
7. 4. 2006
polemika s článkem Ivana Breziny Oddělit mezi nevládkami "zrno od plev"

Ivan Brezina konečně odhalil veřejnosti, jak "maximalisticky" zkrocenou by si představoval občanskou společnost. Přesně v duchu morbidních karikatur, zveřejňovaných časopisem Maxim, v němž Ivan Brezina a Růžová svině pracují. Pokus o nasazení policejních náhubků všem neziskovým organizacím prostřednictvím jejich certifikace nyní a zanedlouho třebas i přesného sčítání jejich členů (kdo nemůže být členem se ještě na vnitru neví) nazývá eufemisticky "výzvou, aby se české nevládky vyjádřily ke snaze MV o jejich finanční "zpřehlednění""

Britské listy už několik let varují, že české ministerstvo vnitra se snaží o vytvoření legislativních podmínek pro protiústavní omezení lidských práv s možností následného provedení totalitního puče - americkými poradci inspirovaných pokusů o "protiteroristické" verze shromaďovacích zákonů, sdružovacích zákonů, rozšíření práv BIS bez jakékoliv účinné kontroly, rozšíření práv policistů nahlížet legálně do databází (prozatím do nich policisté nahlížejí mnohdy nelegálně a mnohdy databáze existují ve státních institucích i načerno - v rozporu se zákonem), rozšířením pravomocí k odposlechu a evidence komunikace prostřednictvím monitorování sítí elektronických komunikací ap.

5. 4. 2006

Štěpán Kotrba je někdy divný brouk, pokud tvrdí, že zelení by měli mít přístup do politiky jedině jako aktivní ochránci zvěře nebo regionální pracovníci z resortu životního prostředí. Je to stejné, jako kdyby chtěl po původně dělnické sociální demokracii, aby se její představitelé rekrutovali výhradně z odborových předáků a dílenských mistrů. To je poněkud směšná představa, podíváte-li se do parlamentních lavic ČSSD nebo na volitelná místa jejích kandidátek.

7. 4. 2006

Mezinárodní den Romů

Není takového dne, po kterém by nepřišla noc, a není takové noci po které by nenastal den. Štěstí a neštěstí jsou jako sestry, jedno druhé nikdy neopustí. Proto když jsi dole, nezoufej, neboť šťastné doby se vrátí. Ale též jsi-li nahoře, nepovažuj se, nemysli si, ne lepšího nade mě.
Ašóka

Mezinárodní den Romů připadá na 8. duben, což je den vzniku Mezinárodní romské unie (International Romani Union - vznikla 7. - 9. dubna 1971 v Londýně, 8. 4. zde byl vyhlášen jako svátek Romů na celém světě). Romové slaví Mezinárodní den Romů každoročně od roku 1990, kdy byl ustanoven na 4. kongresu Mezinárodní romské unie ve Varšavě.

V Orpingtonu poblíž Londýna se 8. dubna 1971 uskutečnilo mezinárodní setkání. I. světový kongres Romů. Jeho iniciátory byli Grattan Puxon a Donald Kenrick z Anglie, jugoslávští Romové zastoupeni Jarko Janovicem a dalšími, a francouzští, tzv. Mamuša, reprezentovaní Matéo Maximoffem. Romové v tehdejší Československé socialistické republice založili první oficiální organizaci už v roce 1969, v Čechách Svaz Cikánů -- Romů a na Slovensku Zväz Cigánov -- Romov.

6. 4. 2006

(Jeden svět a naše stereotypy vnímání jinakosti)

Po Jednom světě sem napsal do A2 následující úvahu. Poslal bych ji už k ledu, kdybych si nepřečetl článek Jana Klusáčka o Darwinově noční můře. Aby mi bylo dobře rozuměno: nemám vůbec nic proti filmu, ten rozhodně stojí za vidění, jen mám z recenze pana Klusáčka dojem, že si Afriku nebezpečně zjednodušujeme a je nám v tom náramně dobře... Afrika jako čirá chudoba a beznaděj, Afrika jako spolehlivě fungující sentimentální gesto.

profesor Paul Gilroy, Yale
5. 4. 2006

Američtí univerzitní profesoři jsou opět udáváni za údajný "antiamerikanismus".

Učitelé ve školách jsou suspendováni za své politické názory. Studenti jsou vedeni k tomu, aby udávali své učitele. Jsou americké univerzity obětí honu na čarodějnice, anebo je život amerických univerzit skutečně příliš "levicový", ptá se v deníku Guardian komentátor Gary Younge.

Jak podobné je to s životem disidentů za komunistické normalizace. Když byl americký scénárista Walter Bernstein v padesátých letech za mccarthyismu umístěn na černou listinu, jeho život se zúžil. "Skuteční přátelé mě neopustili, ale známí se se mnou přestali stýkat. Zdálo se jim, že jsem kontaminovaný a oni nechtěli riskovat, že se nakazí, Vyhýbali se mi, přestali k nám chodit na návštěvu, když jsem je sháněl telefonem, nezatelefonovali zpátky a když jsme se náhodou potkali na veřejnosti, chovali se nervózně a s odtažitostí."

Něco podobného se nedávno stalo profesoru Paulu Gilroyovi, vedoucímu katedry afroamerických studií na Yale University poté, co přednesl přednášku, kritickou vůči americké invazi do Iráku.

4. 4. 2006

Ve svém předcházejícím článku jsem psal o víře v jednoho boha a její principiální neslučitelností s demokracií. Demokracie totiž stojí na uznání plurality lidské společnosti a právu všech jejích členů se společně a rovnoprávně podílet na její správě i na rozhodování o zákonech, kterými se tato společnost bude řídit. Rovněž jsem poukázal na hlubokou vnitřní mentální příbuznost komunistických stran východního typu a hierarchických církví, jakými jsou např. církev katolická či pravoslavná. To ovšem není žádný objev. Již francouzští osvícenští filozofové zhodnotili praktickou zkušenost s autokratickým charakterem katolické církve ve své filozofii.

6. 4. 2006

Evropská komise si našla nový cíl, kam může napřít svoje snahy o naplnění socialistického pohledu o svobodný trh a odstraňování bariér obchodu. Podobně jako před nedávnou dobou, kdy si Evropská unie vzala na paškál Microsoft a její produkt Windows XP, se dnes zaměřila na nový operační systém Windows Vista, který by měl přijít na trh někdy na začátek příštího roku.

31. 12. 2000 - Oznámení na obrazovce České televize
5. 4. 2006

POZVÁNKA

Noční můra vzbouřenců z Kavčích hor přelomu let 2000 a 2001 se stala skutečností. "Kniha, která probouzí svědomí. O televizní krizi, politicích, o současnosti v EU." Tak nazval 208 stran textu vydavatel. Křest knihy bývalé šéfredaktorky zpravodajství ČT a současné europoslankyně Jany Bobošíkové Nebudu mlčet, vydané v nakladatelství Sincon, proběhne 12. 4. ve 20:00 v prostoru Zoom v Kongresovém centru v Praze 4. Má obrazovou přílohu z fotografií, převzatých z archivu Britských listů. Součástí křtu je i promítání sestřihu z filmu Bezesné noci autorů Radima Špačka a Davida Čálka. Název je parafrází sloganu, pod kterým "Bobo" kandidovala do Evropského parlamentu.

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Die Linke - levicová volba německé politiky RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem   
14. 9. 2005 Výsledek německých voleb v mlze Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Konzervativci a liberálové ztrácejí většinu Richard  Seemann
25. 7. 2005 SRN: Lafontaine jako divoká karta německých voleb Tomáš  Krček
19. 7. 2005 PDS se přejmenovala na Levicovou stranu Milan  Neubert
27. 6. 2005 Německá radikální levice před volbami Milan  Neubert
20. 6. 2005 Lafontainův pokus o comeback Richard  Seemann
25. 5. 2005 Útěk dopředu Tomáš  Krček
25. 5. 2005 Lafontaine na protest vystoupil z SPD Milan  Neubert
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   

Neonacismus a extremistická hnutí v současné Evropě RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2006 Budyšín zůstal pestrý Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem   
21. 3. 2006 Popírání a zamlčování Lubomír  Molnár
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
9. 2. 2006 Dánský list chce publikovat karikatury holocaustu   
7. 2. 2006 Kde skončily peníze pro odškodnění romských obětí?   
7. 2. 2006 Íránské noviny zveřejní kreslené vtipy o holocaustu   
30. 1. 2006 "Boj proti antisemitismu" jako zbraň krajní pravice? Ondřej  Slačálek

Německo dnes RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem   
23. 1. 2006 Dolary paní Osthoffové Tomáš  Krček
20. 1. 2006 Německé zdravotnictví potřebuje reformu Richard  Seemann
16. 1. 2006 Jaderná energie, mediální přestřelky a analytikovo know-how Štěpán  Kotrba
16. 1. 2006 Čtvrtina německé elektřiny z OZE? Nestrašte! Vítězslav  Novák
13. 1. 2006 Jaderná energie, mediální přestřelky a realita Tomáš  Krček
12. 1. 2006 Mediální přestřelky versus realita Martin  Tesař
11. 1. 2006 Německo a konec jaderné energetiky - ostré spory v koalici Štěpán  Kotrba
9. 1. 2006 Německo sází na energetickou efektivitu a nezávislost, proto končí s jadernou technologií   
7. 1. 2006 Merkelová kritizovala tábor v zálivu Guantánamo   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
17. 3. 2006 Jak efektivně financovat české školství František  Augusta
16. 3. 2006 K reformě českého školství František  Augusta
13. 3. 2006 Petra Buzková a gymnázia -- slova versus činy Radek  Sárközi
6. 3. 2006 Školství jako skanzen? Milan  Kulhánek
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech   
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?   
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
14. 2. 2006 Učitelé, počítače a gramotnost František  Augusta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2006 Leeds University suspendovala rasistického učitele   
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2006 Connecting People Jiří  Krombholz
6. 4. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
5. 4. 2006 Toulám se Josef  Krutil
4. 4. 2006 Tak nějak divně se mi ulevilo... Radek  Malý
3. 4. 2006 Předehra Štěpán  Kotrba
30. 3. 2006 Žádostivost Štěpán  Kotrba
30. 3. 2006 totální prázdnota Michal  Šanda
27. 3. 2006 V rodině Jan  Nedvěd
24. 3. 2006 Letní ráno Václav  Vokolek
23. 3. 2006 19. Jaroslav  Žila

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2006 Tři cesty Milan  Smrž
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu   
7. 3. 2006 Energie budúcnosti Radovan  Geist
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2006 Analýza obětí pandemie z r. 1918 by pomohla proti ptačí chřipce   
30. 3. 2006 Ptáci: Ptačí chřipka není problém. Problém jsou lidé, kteří se jí bojí   
22. 3. 2006 Virus ptačí chřipky se rozštěpil   
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný

Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2006 Kosovo: Menšiny "většinové" společnosti Miroslav  Polreich
31. 3. 2006 Vyvraždění Židů v Kosovu - "one is plenty" Miroslav  Polreich
21. 3. 2006 Miloševič - válečný zločinec? Jan  Makovička
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
11. 3. 2006 Slobodan Miloševič nalezen mrtev   
11. 3. 2006 V Mladé frontě Dnes Miloševiče odsoudili i potrestali Štěpán  Kotrba
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
15. 12. 2005 Protnuté Kosovo aneb lesklá sečna pravděpodobným daňovým rájem Jakub  Tayari

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba
10. 3. 2006 Kdo financuje ekologické NGO? Miroslav  Šuta