7. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2006

Nová tvář "terorismu": anglické babičky

Dvě babičky z anglického hrabství Yorkshire čelí až roku vězení, poté, co byly zatčeny podle nového protiteroristického zákona britské vlády.

Helen Johnová, 68 a Sylvia Boyesová, 62, obě veteránky protestů z Greenham Common, kde se před 25 let protestovalo proti rozmístění jaderných střel s plochou dráhou letu, byly v sobotu zatčeny poté, co se úmyslně rozhodly upozornit veřejnost na změnu zákona, která podle organizací hájících lidská práva kriminalizuje právo na svobodu projevu a dále omezuje právo na pokojné demonstrace.

Podle nové zákonné úpravy, které si málokdo povšiml a která platí od minulého týdne, budou považováni demonstranti, kteří proniknou na území nějaké britské vojenské základny, za potenciální teroristy a budou potrestání až ročním vězněním či pokutou 5000 liber. Toto nové ustanovení je součástí Zákona o policii a o vážném organizovaném zločinu.

Aktivisté ostře protestují proti tomuto novému zákonu ministra vnitra Charlese Clarka, který je podle nich dalším drakonickým pokusem omezit legitimní politické protesty pod rouškou boje proti terorismu.

Loni v říjnu byla odsouzena demonstrantka, která v londýnské vládní čtvrti ve Whitehallu pouze přečetla seznam britských vojáků, kteří byli v Iráku usmrceni. A na labouristické výroční konferenci loni v září vyvolala velký skandál skutečnost, že byl z konferenčního sálu vynesen starý aktivista Walter Wolfgang, který přežil nacisty, za to, že jednoslovným zvoláním přerušil projev ministra zahraničí Jacka Strawa.

Johnovou a Boyesovou zatkla policie britského ministerstva obrany poté, co vstoupily kolem stráže pětmetrů na území americké vojenské základny v Menwith Hillu v severním Yorkshiru. Obě ženy byly zadrženy na dvanáct hodin a pak byly propuštěny na kauci. 15. dubna jim sdělí policie, zda proti nim bude zahájeno trestní stíhání.

"Jsem přesvědčena, že je tohle opravdu důležitá věc a bylo nutno, abychom tento zákon zpochybnili," řekla Johnová, která byla loni nominována na Nobelovu cenu míru. Boyesová, kterou v roce 1999 osvobodila porota při soudu, kdy čelila obvinění, že zlovolně poškodila britskou jadernou ponorku, konstatovala: "Jsem stoprocentně připravena porušit zákon a nechat se odsoudit do vězení. Vláda si myslí, že si může dělat, co chce a že má pasivní občany, kteří přijmou všechno. Považuju to za velmi znepokojující."

Obě ženy, které byly zatčeny už několikrát předtím, byly vybaveny kladivem a malými kleštěmi na odstraňování matic. Zároveň nesly transparenty vyjadřující opozici vůči novému zákonu. Připravily si prohlášení, jímž odsuzují vojenskou politiku Spojených států a vyjadřující podporu občanům ostrovů Diego Garcia a Chagos, kteří byli vystěhováni ze svých domovů, aby si na jejich ostrovech mohly postavit Spojené státy vojenskou základnu.

Tresty za disidentství v dnešní Británii

John Catt, 81 let

Zločin: Měl na sobě během labouristické výroční konference v Brightovu protiblairovské tričko.

Co se stalo: Když šel směrem k pláži v Brightonu na protiválečnou demonstraci, byl policií zadržen před konferenčním střediskem. Na tričku měl nápis, obviňující Blaira a Bushe z válečných zločinů. Byl propuštěn poté, co podepsal formulář, že se podrobil výslechu. V policejním záznamu je uvedeno, že důvod pro Cattovo zadržení byl "terorismus" a oficiální důvod pro jeho zadržení bylo, že nesl "trransparrent" a "tričko s protiblairovskými informacemi" (sic).

Walter Wolfgang, 82 let

Zločin: Přerušil ministra zahraničí Jacka Strawa při projevu na výroční konferenci Labouristické strany.

Co se stalo: Tento starý mírový aktivista vykřikl: "To je lež!" když Straw ospravedlňoval přítomnost britských vojáků v Iráku. Zřízenci ho hrubě vytáhli z místa, kde seděl, a vyhodili ho z konferenčního střediska. Když se pokusil do sálu vrátit, byl zatčen podle paragrafu 44 Zákona proti terorismu. Vznikl z toho katastrofální skandál a ministři a Tony Blair se mu omluvili.

Maya Evans, 25 let

Zločin: Protestovala proti zabíjení britských vojáků v Iráku.

Co se stalo: Postavila se na Cenotaph ve Whitehallu a přečetla seznam vojáků, usmrcených v Iráku. Byla zatčena podle Zákona o vážném organizovaném zločinu a o policii z roku 2005. Podle tohoto zákona musí každý, kdo chce protestovat ve vzdálenosti do 1 km od anglického parlamentu, předem požádat policii o povolení. Byla shledána vinnou a podmíněně propuštěna.

Vojenský lékař Malcom Kendall-Smith, 37 let

Zločin: Odmítl sloužit v Iráku.

Co se stalo: Tento lékař britského vojenského letectva už sloužil v Iráku dvakrát, ale loni v červnu odmítl rozkaz k třetí službě v Iráku. Argumentoval, že vojenský zásah proti Iráku není ospravedlnitelný, protože Irák nenapadl Británii ani její spojence. Byl postaven před vojenský soud a čelí vězeňskému trestu až pěti let za odmítnutí splnit rozkaz.

Brian Haw, 56 let

Zločin: Udržuje před anglickým parlamentem trvalou protiválečnou stráž.

Co se stalo: Brian Haw je trvale přítomen 24 hodin denně na náměstí před britskou Dolní sněmovnou už od června 2001, kdy tam rozmístil celou řadu transparentů, kritických vůči Tonymu Blairovi a Georgi Bushovi. Zákon z roku 2005 o vážném organizovaném zločinu a o policii byl vypracován především proti němu. Avšak britský Nejvyšší soud rozhodl, že nový zákon nelze proti Hawovi uplatnit retrospektivně, a tak Haw před britským parlamentem jako jediný nadále protestuje. Britská vláda se proti rozhodnutí Nejvyššího soudu odvolala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       7. 4. 2006
8. 4. 2006 Ztratí o víkendu Itálie svého Berlusconiho? Josef  Brož
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu
6. 4. 2006 Hlasování esemeskami v politických televizních pořadech může být v rozporu se zákonem
8. 4. 2006 Budyšín zůstal pestrý Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem
7. 4. 2006 Když lobbisté obviňují novináře, že je lobbista Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 Krátce o korupci Michal  Rusek
7. 4. 2006 Nová tvář "terorismu": anglické babičky
7. 4. 2006 Connecting People Jiří  Krombholz
7. 4. 2006 Telefonní společnosti se snaží blokovat internetové telefonování zdarma
7. 4. 2006 Ukrajina: Oranžové pokračování bez vítěze
7. 4. 2006 Rakouské bankovnictví v krizi Richard  Seemann
7. 4. 2006 Anonym prostě lže Ivan  Brezina
7. 4. 2006 Stále mladý Jindřich Štreit a unavený "stařec" Jiří David Jan  Paul
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
6. 4. 2006 Zákeřný směr úmyslně oslabující komunistické hnutí Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 Hozená předvolební kost Ivo  Bubeník
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
7. 4. 2006 Policejně evidovaní aktivisté Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Zeleně anorektická blondýna Štěpána Kotrby Bohumil  Kartous
7. 4. 2006 Dharmačakra jako romipen Štěpán  Kotrba
6. 4. 2006 Afrika je víc než chudoba a beznaděj Robin  Ujfaluši
5. 4. 2006 Hon na čarodějnice na amerických univerzitách
4. 4. 2006 Katolicismus a svoboda, dva neslučitelné pojmy Milan  Valach
6. 4. 2006 Evropská unie a tržní principy Luboš  Zálom
5. 4. 2006 Bobošíková nebude mlčet
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce