7. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2006

Anonym prostě lže

Čtenář, který se redakci Britských listů představil jako "Milan Čech", tvrdí, že jsem byl "pro svou neseriózní práci" nucen opustit redakci Reflexu a Lidových novin. O jeho úrovni samozřejmě nejvíc vypovídá už fakt, že nepolemizuje s věcnými argumenty v mých textech, ale napadá mě osobně. Mnohem podstatnější ale je, že prostě lže.

Z Reflexu jsem na jaře 1999 udešel ze dvou důvodů. Prvním byla únava ze stereotypu (v Reflexu jsem byl zaměstnán od podzimu 1994, externě jsem pro něj psal zhruba od roku 1991). Druhým důvodem bylo nedostatečné finanční ohodnocení, které mne nutilo přivydělávat si v jiných médiích, což se zpětně projevilo mým autorským vyčerpáním.

Kdybych byl opravdu vyhozen kvůli "neserióznosti", těžko bych asi v Reflexu tiskl své ekologické texty až do jara 2004, jak ostatně v poznámce pod "Čechovým" článkem uvádí i Tomáš Feřtek.

Že Čech na podporu své lži cituje právě jeho, je dost bizarní. Na jaře 2004 jsem totiž s Reflexem ukončil spolupráci kvůli Feřtekově snaze prosadit cenzuru mých článků. Podstatné je, že šlo o mé svobodné osobní rozhodnutí. Řada bývalých kolegů z Reflexu mě dokonce později přemlouvala, abych se na Feřteka "vykašlal" a psal do časopisu dál.

Důvodem mého rozčarování byl fakt, že se Feřtek na jaře 2004 pokusil porušit princip plurality názorů a svobody vyjádření, na kterém Reflex jako autorský časopis stojí. Udělal to kvůli mému článku o účasti Greenpeace na finanční exploataci lidské tragédie v indickém Bhópálu.

Marně jsem tehdy přemýšlel, co Feřteka k tak profesně neadekvátní a lidsky podivné reakci vedlo. Až později jsem zjistil, že pracuje pro ekologické skupiny, o kterých zároveň v Reflexu pozitivně píše a o nichž naopak já zveřejňuji nepohodlné informace.

V tomto kontexu je také třeba hodnotit citát Feřtekova článku v léta 1999, který Čech uvádí na podporu svých lživých tvrzení. Ve skutečnosti je totiž sám Feřtek krajně ideologickým autorem, prosazujícím jasně definovanou agendu. Jako kdyby nepsal o mně, ale sám o sobě. Osobně na tom ale nevidím vůbec nic špatného - jde o zcela legitimní metodu tzv. advokátské žurnalistiky, ke které se sám hlásím. Pomyslný Rubikon, oddělující aktivismus od cenzury, Feřtek překročil teprve svou snahou umlčet kolegu s jinými názory.

Že jsem měl ve sporu s Feřtekem ve svých tvrzeních o Bhópálu pravdu, následně prokázala Rada České televize.

Posuzovala stížnost Greenpeace na mou televizní reportáž, v níž zazněly zcela identické informace jako v článku pro Reflex. Znovu ale opakuji, že jsem na jaře 2004 pro Reflexu přestal psát sám a dobrovolně jen kvůli znechucení z Feřtekova chování. Že jsem tehdy nebyl "donucen opustit redakci" si mohl Čech snadno ověřit dotazem u šéfredaktora Petra Bílka.

Ani s Lidovými novinami jsem nikdy neměl žádný spor pro "neseriózní práci". Tehdejší šéfredaktor Pavel Šafr LN mě z nich na jaře 2000 vyhodil kvůli lživému nařčení Miloše Zemana, že jsem zkorumpován firmou ČEZ. Mezi čtyřma očima mi to otevřeně přiznal a jeho rozhodnutí jsem vzhledem k závažnosti obvinění považoval za legitimní. Oficiálním důvodem výpovědi byly úspory v redakci, o kterých v poznámce pod článkem mluví Štěpán Kotrba.

Když se Zemanovo nařčení vysvětlilo (soudy všech instancí rozhodly, že lhal), začal jsem do Lidovek bez problémů opět psát. I to si mohl "Milan Čech" snadno ověřit v jejich redakci, nebo v autorské databázi článků. Stejně tak si mohl snadno zjistit, že mé názory na ekologickou problematiku pravidelně zveřejňují nejen LN, ale také Týden, Respekt, Neviditelný pes a řada dalších českých médií včetně veřejnoprávních.

Žádný můj článek ani účast v rozhlasové či televizní polemice nebyly nikdy odmítnuty s poukazem na mou údajnou "neserióznost".

Co je ale nejzajímavější: žádný Milan Čech nejspíš neexistuje.

Od pátku totiž nereagoval na žádost, aby buď mně, nebo redakci Britských listů zaslal bližší údaje, umožňující ověřit jeho totožnost. Nejsem paranoidní - Jan Čulík může potvrdit, že nejde o první případ. Podobně zavádějícím způsobem s mými texty před časem polemizoval "Dr. Josef Dvořák, poradce na zdravou výživu". Že jde o anonyma, v tomto případě redakce Britských listů zjistila předem a z tohoto důvodu také odmítla jeho text zveřejnit. Anonymův obsesívní zájem mě jen utvrzuje v přesvědčení, že moje články mají smysl.

S vysokou pravděpodobností tuším, kdo se za anonymními útoky skrývá. Nemyslím, že jde o Tomáše Feřteka. Spíš je to aktivista, který mi v posledních dnech za mé články o životním prostředí začal dokonce vyhrožovat soudními spory. Anonym totiž používá naprosto stejný slovník, dikci a argumenty.

[Prostřednictvím frekvenční analýzy slovníku a specifických slov i Britské listy přišly před časem na totožnost jednoho "anonyma", který se pokusil psát své názory do BL pod dvěma různými totožnostmi. Jednou pravou a druhou virtuální. Byl to přitom univerzitní učitel... Nepovedlo se. Stejným způsobem jsme ztotožnili autora blogu deHaló. Vzhledem k tomu, že nezpůsobili svým psaním žádnou škodu a dnes už nepíší, necháváme oba autory v anonymitě. Snad se ke svým pokleskům někdy přiznají sami a poodhalí i důvody, které je k takové schizofrenii vedly... Svůj slovník a logiku stavby vět si nosíme s sebou, je součástí našeho podvědomí. Zbavit se ho nebo ho měnit a tím vytvářet jinou osobnost vyžaduje vyšší míru profesionality, než se laikovi může zdát. - pozn. red.]

Pátrat po něm ale nehodlám, protože jde vlastně jen o úsměvnou banalitu. Ze stejného důvodu je mi také jedno, jestli zbabělec, který se stydí podepsat, mé články bere či nebere vážně. K žádným dalším osobním útokům podobně ubohé úrovně se už v Britských listech nebudu vyjadřovat. Pro ekologickou diskusi není podstatné, že jsem se na základní škole pral, v 15 letech se s kamarády opil, na PřF UK udělal zkoušku z fyziologie živočichů až napodruhé ani že dnes pracuji v celosvětově nejúspěšnějším pánském časopise Maxim.

Podstatná jsou pouze fakta, která zveřejňuji. Jen o nich má smysl debatovat.

                 
Obsah vydání       7. 4. 2006
8. 4. 2006 Ztratí o víkendu Itálie svého Berlusconiho? Josef  Brož
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu
6. 4. 2006 Hlasování esemeskami v politických televizních pořadech může být v rozporu se zákonem
8. 4. 2006 Budyšín zůstal pestrý Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem
7. 4. 2006 Když lobbisté obviňují novináře, že je lobbista Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 Krátce o korupci Michal  Rusek
7. 4. 2006 Nová tvář "terorismu": anglické babičky
7. 4. 2006 Connecting People Jiří  Krombholz
7. 4. 2006 Telefonní společnosti se snaží blokovat internetové telefonování zdarma
7. 4. 2006 Ukrajina: Oranžové pokračování bez vítěze
7. 4. 2006 Rakouské bankovnictví v krizi Richard  Seemann
7. 4. 2006 Anonym prostě lže Ivan  Brezina
7. 4. 2006 Stále mladý Jindřich Štreit a unavený "stařec" Jiří David Jan  Paul
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
6. 4. 2006 Zákeřný směr úmyslně oslabující komunistické hnutí Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 Hozená předvolební kost Ivo  Bubeník
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
7. 4. 2006 Policejně evidovaní aktivisté Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Zeleně anorektická blondýna Štěpána Kotrby Bohumil  Kartous
7. 4. 2006 Dharmačakra jako romipen Štěpán  Kotrba
6. 4. 2006 Afrika je víc než chudoba a beznaděj Robin  Ujfaluši
5. 4. 2006 Hon na čarodějnice na amerických univerzitách
4. 4. 2006 Katolicismus a svoboda, dva neslučitelné pojmy Milan  Valach
6. 4. 2006 Evropská unie a tržní principy Luboš  Zálom
5. 4. 2006 Bobošíková nebude mlčet
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Greenpeace RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2006 Anonym prostě lže Ivan  Brezina
31. 3. 2006 TESCO a LIDL stáhnou v Maďarsku z prodeje masové konzervy s ilegálním obsahem GMO   
31. 3. 2006 Zelení: Pro osvěžení paměti Pavel  Pečínka
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
21. 3. 2006 Starosta Londýna se namísto atomu rozhodl pro decentralizované, moderní a soběstačné město Jan  Beránek
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Francouzský soud rozhodl: jaderný odpad je odpad Jan  Beránek
14. 3. 2006 Dolary a nevládní organizace mezi Washingtonem a Moskvou Stanislav  Kliment
14. 3. 2006 Duhové peníze Štěpán  Kotrba
14. 3. 2006 Nový finský reaktor je doslova mizerný od základů Jan  Beránek
13. 3. 2006 Zavedení GM vojtěšky může mít vážné ekologické dopady Linda  Nová
10. 3. 2006 Šuta: "Brezinova směs výmyslů a pomluv" Miroslav  Šuta
9. 3. 2006 Velký megafon Miroslava Šuty Ivan  Brezina
23. 2. 2006 GMO: Celosvětová koalice žádá zákaz "sebevražedného osiva" Miroslav  Šuta