7. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Silvio Berlusconi
8. 4. 2006

Ztratí o víkendu Itálie svého Berlusconiho?

Berlucsoni s fašisty, Prodi s komunisty...

Kdo z koho: Prodi, nebo Berlusconi? O tomto prodlouženém víkendu, neděli 9. a pondělí 10. dubna, rozhodne 47 miliónů italských voliči doma a 2,6 miliónů v zahraničí, zda chtějí mít na čele země Romana Prodiho, donedávna předsedu Evropské komise, nebo Silvia Berlusconiho, dosud vládnoucího premiéra.

Nic nevypadá ani od pohledu tak diametrálně odlišně, jako tito dva lídři, z nichž ten první stojí na čele levo-středové koalice L'Unione (Jednota) a ten druhý symetricky pravo-středové koalice Dům svobody (La Casa della Libertà). Dvě tváře Itálie, dva pohledy na typ politického uspořádání a vlády.

Vypadá to ale trochu jako loterie. Sázky stojí vysoko, vyvolávači nešetří ostrými slovy. Stojí proti sobě dva muži, kteří jsou tak trochu jako oheň a voda. Jemný intelektuál Romano Prodi (66 let), vážený profesor ekonomie, bývalý předseda Evropské komise a bývalý premiér v letech 1996-1998 proti poněkud brutálnímu Silvio Berlusconimu (69 let), nynějšímu nejdéle vládnoucímu premiérovi a zároveň podnikateli, který ovládá obrovské mediální impérium.

Zatímco "il professore" Prodi seskupil kolem sebe širokou koalici stran od levého středu po strany komunistické, "il Cavaliere" Berlusconi neodmítá vedle moderovaných pravicových stran využívat i populisty a osobnosti, hlásící se k fašismu.

Coglioni a ti další

Poslední výzkumy veřejného mínění dávají lehký náskok (3-5%) Prodimu, ale první zprávy o slabé účasti Italů v zahraničí, dávají tušit, že není nic rozhodnuto předem. Berlusconi vystřílel v posledních dnech snad všechny náboje proti svým oponentům: jsou podle něj téměř všude. Zaútočil na tisk, bankéře, zaměstnavatele i soudce. Právě tato zdánlivá slabost, při níž se oproti předchozím kampaním premiér stylizuje do role "obětního beránka", je neodhadnutelná. Dosud totiž vystupoval velmi sebevědomě, pyšně až téměř monarchisticky. Na předvolební akci, kterou nedávno uspořádala v Praze L'Unione prohlásil mladý Ital, že Berlusconi zavedl v Itálii "republikánskou monarchii"...

Poslední dny a hodiny tedy přišly ke slovu některé hezké slovní výměny, které rozšířily studentům italštiny jejich slovní zásobu o vulgarismy a podpásové narážky. Některé obraty jsou opravdu téměř nepřeložitelné: ve chvíli, kdy Berlusconi označí například Prodiho voliče za "coglioni" - nevystačíte si s opisem "zbabělci" nebo "ťulpasové", neboť "coglione" je totiž "varle", člověk-coglione by asi byl nejlépe přeložitelný jako "vychcánek" - takže "vychcánkové". Levicoví voliči tototo obrat využili a přinesli na mítinky cedulky s nápisem: "Jsme všichni vychcánkové!"

V neprospěch Berlusconiho, který takovými perlami opravdu nešetří, mluví zejména ekonomická stagnace, které nedokázal zabránit. Osobnostní profil tohoto provázejí pravidelné korupční skandály a na pořadu dne často bývají i zákony, stojící na hraně zákonnosti. Berlusconi je obviňován, že zneužívá svých médií (je zejména vlastníkem společnosti Mediaset - sítě soukromých televizních kanálů) a svého postavení k prosazování vlastních podnikatelských zájmů.

V Prodiho neprospěch naopak mluví zejména účast komunistů, a to hned několika stran, které asi budou jenom obtížně zvládat své vášně vůči Vatikánu nebo v zahraniční politice vůči Spojených státům americkým. Je ale zapotřebí dodat, že italští komunisté – včetně šéfa Rifondazione Fausta Bertinottiho jsou přece jenom jiní komunisté, než na jaké jsme zvyklí v Česku: řekněme mnohem více reformní a často velmi nekonvenční. V regionálních volbách v Puglii v dubnu vyhrál například Nicchi Vendola, který se veřejně netají svou homosexualitou.

Dost bylo Berlusconiho?

O tom, kam se Itálie po tomto víkendu nasměruje, zůstává zatím velká neznámá. Italský tisk komentuje poslední hodiny agresivní kampaně jako „referendum o Berlusconim“. Jsme možná svědky posledních dnů tohoto muže, jenž dokázal jednoho dne svou stranou "Vzhůru, Itálie" (Forza Italia!) zvednou ze židle nejen fotbalové fanoušky. Berlusconi přišel z ambiciózní vizí, oproštěnou od etatismu a zkorumpované dvouhlavé (křesťansko-socialistické) saně, která se střídala u moci dlouhých 40 poválečných let. Zdá se, že jeho dny jsou sečteny.

Někteří již spojují s jeho jménem konečné "basta!" (dost!), ale Berlusconi již několikrát ukázal, že dokáže jako bájný Fénix vstát znovu z popela. Na jaře ztratil oporu téměř ve všech italských regionech. Ztratí o víkendu Itálie Berlusconiho?

                 
Obsah vydání       7. 4. 2006
8. 4. 2006 Ztratí o víkendu Itálie svého Berlusconiho? Josef  Brož
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu
6. 4. 2006 Hlasování esemeskami v politických televizních pořadech může být v rozporu se zákonem
8. 4. 2006 Budyšín zůstal pestrý Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 V Budyšíně bude zítra demonstrace proti pochodu neonacistů městem
7. 4. 2006 Když lobbisté obviňují novináře, že je lobbista Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 Krátce o korupci Michal  Rusek
7. 4. 2006 Nová tvář "terorismu": anglické babičky
7. 4. 2006 Connecting People Jiří  Krombholz
7. 4. 2006 Telefonní společnosti se snaží blokovat internetové telefonování zdarma
7. 4. 2006 Ukrajina: Oranžové pokračování bez vítěze
7. 4. 2006 Rakouské bankovnictví v krizi Richard  Seemann
7. 4. 2006 Anonym prostě lže Ivan  Brezina
7. 4. 2006 Stále mladý Jindřich Štreit a unavený "stařec" Jiří David Jan  Paul
7. 4. 2006 Vyučování nebo učení? František  Augusta
6. 4. 2006 Zákeřný směr úmyslně oslabující komunistické hnutí Štěpán  Kotrba
7. 4. 2006 Hozená předvolební kost Ivo  Bubeník
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
7. 4. 2006 Policejně evidovaní aktivisté Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Zeleně anorektická blondýna Štěpána Kotrby Bohumil  Kartous
7. 4. 2006 Dharmačakra jako romipen Štěpán  Kotrba
6. 4. 2006 Afrika je víc než chudoba a beznaděj Robin  Ujfaluši
5. 4. 2006 Hon na čarodějnice na amerických univerzitách
4. 4. 2006 Katolicismus a svoboda, dva neslučitelné pojmy Milan  Valach
6. 4. 2006 Evropská unie a tržní principy Luboš  Zálom
5. 4. 2006 Bobošíková nebude mlčet
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce