20. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 2. 2006
pondělí 19.00: David Irving, britský historik, bagatelizující holocaust, byl v pondělí shledán vinným z "trestného činu" popírání holocaustu a odsouzen na tři roky do vězení.

Irving přiznal svou vinu. "Zločinu" se dopustil v interview, který poskytl v Rakousku v roce 1989. "Udělal jsem chybu, když jsem řekl, že v Osvětimi nebyly žádné plynové komory," řekl Irving u soudu ve Vídni.

Irving byl šokován tvrdým trestem a sdělil reportérům, že se odvolá.

Do soudní síně přišel s výtiskem své knihy Hitlerova válka, jedné z mnoha knih, kterou napsal o nacismu a v níž argumentuje, že holocaust nebyl tak rozsáhlý, jak uvádějí mainstreamoví historikové.

Irving byl zatčen v Rakousku loni v listopadu podle zatykače z roku 1989, kdy v Rakousku pronesl projev a poskytl interview, v němž popřel existenci plynových komor v Osvětimi.

Sloupek
Jiří Studený

Moje babička
nikdy neslyšela
o Buddhovi
dharmě
a sanghze
Její vyšívané
dečky a ubrusy
by pokryly
jedno menší
náměstí

z časopisu Dobrá adresa č. 8/2002 vybral Štefan Švec

20. 2. 2006

Ptačí chřipka se šíří Evropou, avšak na světě je jedna země, která nad ní úspěšně zvítězila, přestože zaznamenala řadu úmrtí na tuto nemoc - Vietnam. O tom, jak, informoval v pondělí britský deník Independent.

Vietnam byl nejpostiženější zemí - vyskytlo se tam 93 lidských případů nakažení ptačí chřipkou a 42 osob na tuto nemoc tam zemřelo. Podle Světové zdravotnické organizace se však Vietnam stal první zemí na světě, které se úspěšně podařilo ptačí chřipku neutralizovat.

Žádné nové případy ptačí chřipky u lidí se ve Vietnamu nevyskytly od loňského listopadu a u ptáků od prosince, uvedl Hans Troedsson, ředitel Světové zdravotnické organizace v Hanoji.

Edward R. Murrow
20. 2. 2006

Nový film o odpovědnosti novinářů

Studie mccarthyismu od George Clooneyho si plně zaslouží své nominace na Oskara, napsal v neděli v týdeníku Observer veterán britských filmových kritiků Philip French.

Edward R. Murrow je tak úctyhodnou osobností v americké mediální historii, jakou je v britské mediální historii dlouholetý rozhlasový a televizní reportér z padesátých a šedesátých let Richard Dimbleby. Murrow se původně proslavil svými rozhlasovými reportážemi z Londýna za druhé světové války, během nacistických náletů - lidé znali jeho hlas přenášený s atmosferickými poruchami do Ameriky přes Atlantik z Británie v obležení. Jako nestor britských a amerických rozhlasových komentátorů Alastair Cook byl i Edward R. Murrow mistrem rozhlasové pauzy. Jeho reportáže vždycky začínaly: "Tady je ... Londýn." Novináři ho uctívali za odvahu, vysoká měřítka a jasné, neafektované vyjadřování, které posléze napodobovaly celé generace novinářů, kteří pracovali pod jeho vedením v Evropě.

20. 2. 2006

Celá řada nových studií nyní dokazuje vazbu mezi závislostí na konopím a duševními chorobami.

V Británii byly právě zveřejněny alarmující statistiky - od roku 2001, kdy bylo dekriminalizováno užívání konopí - bylo přesunuto z kategorie tvrdých drog (třída B) do kategorie měkkých drog (třída C) - stoupl počet osob, které se podrobily nemocničnímu léčení v důsledku duševních chorob, vzniklých požíváním konopí, o 40 procent.

V roce 2001 se podrobilo v důsledku přílišného používání konopí nemocničnímu léčení v Británii 490 pacientů. V letech 2002 a 2003 bylo přijato k nemocničnímu léčení z tohoto důvodu už 710 osob (v každém z obou těchto roků).

19. 2. 2006

Kauza usmrceného Brazilce:

Několik policistů z londýnské Metropolitní policie bude trestně stíháno za to, že se pokusili zfalšovat důkazy v případě brazilského elektrikáře Jeana Charlese de Menezese, kterého policie omylem v červenci zastřelila na jedné londýnské stanici metra.

Britská prokuratura Crown Prosecution Service plánuje zahájit trestní stíhání proti policejním důstojníkům, kteří dohlíželi na průběh operace, za to, že se pokusili "překroutit důkazy a zabránit průběhu spravedlnosti".

19. 2. 2006

V nedělních Otázkách exceloval šéf ODS svým klidem a korektností ve srovnání s premiérem Paroubkem. Diskutovanými tématy byly daně, zdravotnictví a problémy, jež dle konkrétního výzkumu veřejného mínění tlačí voliče před volbami 2006 nejvíce.

V oblasti daní i zdravotnictví pokračoval hanebně nepřehledný kolotoč, v němž se politici na úkor korektního informování veřejnosti častují navzájem bahnem, jež svorně vyprodukovali. Bohužel (a pochopitelně!) neexistuje vůle vnést do této frašky jasno -- a to ani ze strany médií veřejné služby, jež by mohla jednak chytat politiky za slovo a neúprosně trvat na podrobném vysvětlení, jednak naproti nim posadit tři čtyři nezávislé odborníky, jejichž mezinárodní prestiž je víc než dostatečnou zárukou objektivity. Moderátor místo toho už dlouho připomíná komika, který se s politiky dobře baví a nevynechá příležitost ke kamarádskému zavtipkování. Tím je dojem frašky výrazně znásoben.

19. 2. 2006

Oba účastníci nedělní televizní debaty se chovali urážlivě

Vážený pane Cveku,

se zájmem jsem si přečetl Vás článek v BL. Nepochopil jsem ale, co vás vedlo k odvážnému tvrzení: "V nedělních Otázkách exceloval šéf ODS svým klidem a korektností ve srovnání s premiérem Paroubkem." Můžete být konkrétní? Nějak jsem onen údajný klid a korektnost nezaznamenal.

19. 2. 2006

Je nutno hájit nepopulární menšiny - lidi, kteří jsou obviňováni z teroristických zločinů, lidi, kteří žádají o azyl, lidi, kteří se staží vyhnout deportaci - protože se ve svém životě my všichni jednou octneme v postavení menšiny a potřebujeme ochranu od zákona. "Každý z nás by mohl být nespravedlivě obviněn z nějakého zločinu."

Prosím vás, abyste si uvědomili, že musíme bojovat na záchranu naší společnosti před noční můrou nového policejního státu. Musíme donutit všechny politiky, že tohle je něco, co si lidé nenechají líbit. V Británii za posledních padesát let nebyla závažnější kauza.

Blairovy nové zákony z nás činí oběti budoucích tyranů. Svobody, které bychom měli usilovně hájit, tato neliberální vláda systematicky likviduje, varuje v britském nedělníku Observer Henry Porter:

Michael Marčák: Ten jedinej se nikdy nebál žádný epidemie. Žere psy a pije rum !
20. 2. 2006

20. 2. 2006

No snad si nemyslíte, že za Vámi publikované články budu ještě BL platit! Celkem pravidelně "jukám" na tu Vaši žumpu, abych se pobavil. Asi tak, jak se ve středověku panovníci bavili šašky a zrůdami, míní čtenář Zdeněk Kříž.

Z Vašeho časopisu, dle mého soudu, přímo čiší zaujatost, hloupost, nekritičnost a nenávist. Jako kdyby to byla odnož Rudého práva. Když uvážím, kdo u Vás publikuje (např. Krejčí, Hanzlík, Keller [?? pozn. red.] aj.) tak se ani moc nedivím.

K něčemu je tak jeden článek ze sta a i ten obvykle pouze převezmete z jiného periodika.

Pokud Vás to baví, prosím, je to Vaše věc. I přes Vaše úsilí stále ještě zatím žijeme ve svobodném světě.

Neočekávejte ale prosím, že Vám za Vaše zvratky budu ještě platit. Musí Vám pro účely jednání o reklamních poplatcích stačit, že Vás vůbec někdy otevřu.

20. 2. 2006

Jsem rád, že noviny Britské listy existují, píše Ivan Vagera. Zveřejňují názory a pohledy, které opravdu v jiných novinách nejsou (bohužel nejsou) k nalezení. Na rozdíl od převážné většiny v České republice dostupných novin nevedou propagandistickou kampaň za nějakou politickou stranu nebo ve prospěch nějakých sponzorů.

Úroveň novin je vysoká a obdivuji úsilí, se kterým se noviny snaží poskytovat vyvážené a objektivní zpravodajství.

20. 2. 2006

Zajímavý spor chytré horákyně řeší Česká televize vůči Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, která s ní zahájila desítky správních řízení.

"Spuštěním Čtyřiadvacítky se televize domnívala, že může vysílací časy sčítat podobně jako to nyní dělá u jedničky a dvojky pro limit reklamního času," řekl iDNES předseda vysílací rady Petr Pospíchal o důvodnění, proč RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení. Česká televize totiž spuštěním programu ČT24 automaticky zvýšila počet reklamních spotů na všech svých kanálech.

RRTV se domnívá, že se reklamní čas sčítat nedá. Podle Pospíchala je to z několika důvodů. "Kanál ČT24 nemá vůbec omezen reklamní čas. Kdybychom tedy připustili sčítání, tak by to pak mohlo být rovnou sto procent vysílacího času na jedničce. Je to také digitální kanál, kdežto jednička a dvojka je vysílání především analogové," podotkl amatérský právník Pospíchal pro článek Ondřeje Tolara, zvřejněný 17. února 2006 na serveru iDnes.

Petr Pospíchal už předsedou Rady není a dnes lze jen doporučit RRTV, aby zahájená správní řízení zastavila pro zmatečnost a České televizi se omluvila. Protože bývalý předseda Rady si zákon vyložil po svém, v rozporu s jeho zněním.

20. 2. 2006

V poslední době si stále častěji uvědomuji významnou funkci, jakou hrála krásná literatura od renesance po dvacáté století v dějinách Západu. Jistě, máme liberální demokracii, můžeme se chlubit mírou svobody, která přesahuje všechnu historickou zkušenost, jenže ta vyrostla víc než z deklarací a politických bojů z našeho pohledu na svět. Lze pochopit smysl svobody tváří v tvář zmanipulovaným násilníkům ve frustrovaném muslimském světě, zůstaneme-li jen u obecných frází?

20. 2. 2006
Pro destrukci mýtu o konzervativním tradičním modelu rodiny udělal Václav Klaus svou nedementovanou, mediálně prezentovanou nevěrou mnohem více, než bude kdy schopno udělat několik tisíc řádných registrovaných partnerství.

Je zajímavé, jak řada lidí stále sdílí jako samozřejmost a standard sexuální normu konzervativně patriarchální křesťanské tradice, abych tak řekl, s puritánským zaujetím hodným vrcholné měšťanské kultury 19. století. Kultury národního obrozování.

Musím bohužel konstatovat, že prakticky se zcela stejnými argumenty o ohrožení tradiční rodiny, jako dnešní kritici zákona o registrovaném partnerství, přišli již v 19. století kritici snah o rovnost práv a povinností mužů a žen v manželství a v jeho rozluce a rozvodu, v přístupu ke vzdělání, k občanským právům nebo k zaměstnání.

Michael Marčák: Dost bylo porušování lidských práv na tom tvým Guantanámu, Fidéle !
20. 2. 2006

20. 2. 2006

V Británii se rodí jen minimum dětí, protože tlak v zaměstnání nutí mladé ženy, aby odkládaly své těhotenství. Přitom není pravda, že by ženy nechtěly děti - kdyby nebylo tlaku v zaměstnání, ročně by se v Británii rodilo o 90 000 více dětí než dnes. Vypočítala to respektovaná vědecká organizace Institute for Public Policy Research, Ústav pro výzkum státní politiky.

Jeho analýza konstatuje, že pracovní a finanční znevýhodnění, které jde ruku v ruce s rozhodnutím mít děti, znamená, že mnoho žen těhotenství odkládá na dobu, kdy může být příliš pozdě.

20. 2. 2006

"K mikrofonu přichází úspěšný podnikatel a konečně dodává spisovatelům trochu sebevědomí: Neshánějte sponzory, neponižujte se! Vaše schopnost vás uživí. Potřebujeme jazykově zrevidovat reklamy, připravit úspěšné billboardy... Ano, tento člověk nám ukazuje, jak být zase užitečný a potřebný společnosti! Ale k tomu já se nepropůjčím. Zapojím se v kraji, kde mám chalupu a kde ještě žijí dobří lidé. A jejich dětem budu psát domácí slohové úkoly: za talíř teplé polévky, za pár vajíček, za plátek domácí tlačenky. Takovou neměli ani na Dobříši."

Miloš Hoznauer: Po valné hromadě. Bulletin Dokořán, č. 24, r. VI., prosinec 2002

Je to historický paradox: Rok 1989 přinesl spisovatelům svobodu slova, ale vzal jim čtenáře.

20. 2. 2006

V několika větách má autor pravdu: Rok 1989 přinesl spisovatelům svobodu slova, ale vzal jim čtenáře. Je načase si odpovědět PROČ. Protože autor sice volá o pomoc, ale doposud nic nepochopil.

20. 2. 2006

Odpradávna brázdili moře, přepadávali obchodní lodě a naháněli strach králům. I v jednadvacátám století je stále obestírá aura výjičmečnosti. Johnny Depp jako jeden z nich před pár lety získal srdce milionů filmových fanynek.

Piráti nevymřeli. Jejich aktivita naopak v poslední době vzrůstá. Jenže nejsou z Karibiku, ale ze Somálska.

20. 2. 2006

After having almost won the last general elections and, in 2004, the European Parliament elections, the Civic Democrats (ODS) gained steadily in popularity only to see their lead evaporate under the rule of new Social Democrat (ČSSD) party leader and Prime Minister Jiří Paroubek.

Published in Czech Business Weekly HERE

20. 2. 2006

Před týdnem jsem v článku Tak já tedy nevím... vyslovil naději, že z Evropy snad zazní hlas určitého rozumu a soudnosti, který přehluší dosavadní harašení svobodou tisku a výzvy k dalším křížovým výpravám v jejím svatém jménu mezi nevěřící věřící. Možná nemám dost informací, ale zdá se mi, že k ničemu podobnému nedošlo. Převažuje naprosto zbytečné obviňování druhé strany a výzvy k vzájemné solidaritě. Musím říci, že jsem ve svém životě již několikrát zažil, že se lidé semkli kolem své fatální chyby a v rámci tohoto bratrstva omylu dokázali z obyčejné blbosti vytvořit legendu o veliké myšlence a okolním nepochopení, házení perel sviním a tak podobně. Skončilo to vždycky stejně. Okolí nedbalo na toto bratrstvo omylu a dalo na ně více nebo méně brutálně zapomenout.

20. 2. 2006

Důvodem, proč jsem poslal tento příspěvek do Britských listů, je moje obava, že by se mohlo v České republice dlouho tápat, podobně jako v Kanadě, nad případným "nepochopitelným" rozšiřováním rakoviny u českých hasičů.

Hasiči dnes hasí nejen hořící dřevěné trámy, dřevotřískové a sádrolepenkové stěny, nýbrž i hořící záclony, koberce, počítače, baterie, chemikálie, barvy a laky, umělé hmoty, auta a spoustu jiných věcí, které se ohněm mění na jedy a rakovinotvorné látky. Jsou vystaveni nebezpečí nejrůznějšího druhu - a umírají mladí.

     Názory na dřevěné rodinné domky jsou různé mezi lidmi žijícími v Kanadě a v České republice. Před příchodem do Kanady jsme žili v jednoposchoďovém domku ze škvárobetonových tvárnic a obavou z požáru jsme rozhodně netrpěli. V Kanadě jsme ale poznali, jaké nebezpečí oheň znamená. O velikonocích v roce 1968 jsme během jednoho dne viděli z balkonu činžáku, jak dva rodinné domky v poměrně chudé čtvrti pod námi vzplály a brzy jsme viděli hasiče v akci.

20. 2. 2006

Ta myšlenka se nabízí sama. Zelení podle nejnovějších průzkumů volebních preferencí STEM a SC&C překročili uzavírací klauzuli pro zvolení do Poslanecké sněmovny, a kdyby se nyní konaly volby, dostali by se do parlamentu. Pro mladého voliče, který je orientován na hodnoty nemateriálního charakteru, je to skvělá zpráva. Teď už by konečně jeho hlas nepropadl. Je však na místě naléhavá otázka, je tomu skutečně tak?

20. 2. 2006

Veronice Kramperové ve vřelé vzpomínce na její výklad Snídaně v trávě

Myslím, že je potřebné v naší postmoderní době, která se tak často vyznačuje kulturní a uměleckou nivelitou či indiferencí, zamýšlet se nad tím, co charakterizuje umění a co ho vymezuje od zábavy pro dav a od kvazi-umělecké produkce, tvořené za účelem byznysu. Je třeba se zamýšlet nad atributy skutečného umění právě v naší době, kdy produkty masové zábavy a části popové scény vyvolávají pervertovaný dojem, že právě toto je umění.

20. 2. 2006
se svolením redakce Libera Folio z esperanta přeložil Tomáš Klapka

Správce stránek jazykového portálu Evropské unie kapituloval před nelítostnými útoky rozlobených esperantistů. Na stránkách se již neuvádí, že umělé jazyky jako esperanto nemají historii, kulturu nebo rodilé mluvčí. Celý odstavec, který měl za cíl ukázat, jak se esperanto nehodí pro používání v EU, byl odstraněn 30. ledna. Správce stránek, Robert Rowe, se 6. února setkal s dvěma esperantsky hovořícími úředníky EU. Rowe vyprávěl, že některé z dopisů esperantistů, které mu byly zaslány, byly dost drsné. Také se divil, jak si někteří esperantisté myslí, že mohou diktovat jazykovou politiku EU. Zopakoval, že takové iniciativy mohou přijít jen od členských států.

17. 2. 2006

Bratři Orffové (Ivan Gajdoš, Lukáš Novotný, Matouš Godík), Bingriwingri, vyšlo 30.10. 2005 na Quazi Delict Records. Web http://www.bratriorffove.net

Bratři Orffové jsou vlastně takoví staromódní romantici. Lítají na Měsíc, válejí se v trávě, prožívají představy literárního fantasy světa, v němž získávají roli svých vlastních představ. Když se nad tím člověk zamyslí, mohl by jednoduše dojít k závěru, že to vlastně nestojí za poslech. To je ovšem velký omyl.

17. 2. 2006

Únor 2006 se zapíše do historie Poslanecké sněmovny: otevřeli jsme Informační centrum pro veřejnost. Krok je to promyšlený a zejména potřebný.

Důvěra občanů vůči oběma komorám Parlamentu ČR dlouhodobě osciluje někde mezi 20 -- 25 %. To není žádná sláva pro instituci, která není žádný úřad, ale nejdůležitější ústavní orgán země. Důvěra v parlament, to je důvěra v celý náš systém politické reprezentace, důvěra občanů v náš ústavní a politický řád.

Nejhorší, co se může parlamentu stát, je, když se o něm říká: "Oni tam někde zase rozhodli nějakou hloupost." V téhle větě je obsažena taková vzdálenost mezi veřejností a zákonodárci, která je naprosto zhoubná.

20. 2. 2006

Úrad priemyselného vlastníctva rieši kuriózny spor. Ide v ňom o ochranu patentu malého slovenského podnikateľa, ktorý prekáža veľkému globálnemu gigantu.

Mikuláš Kántor z Nitry predbehol nadnárodný koncern PepsiCo, Inc. a tri mesiace pred tým, než táto firma začala pracovať na novej, farebnej kole, si ju dal patentovať on. A hoci tento patent platí iba na Slovensku a v Česku, PEPSI-COLA, s. r. o. sa usiluje o jeho výmaz.

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, ide o jednoduchý, ale naozaj originálny nápad. Kamarát M. Kántora mu vnukol detskú myšlienku: prečo by kola mala byť vždy len čierna? Od myšlienky nebolo ďaleko k jej realizácii a výsledkom úsilia skúseného podnikateľa bol kolový sirup, ktorý umožňuje vyrábať sladký nealkoholický nápoj v najrôznejších farbách.

Fareed Zakaria: Budoucnost svobody
20. 2. 2006
Fareed Zakaria: Budúcnosť slobody, česky Budoucnost svobody, orig. angl. The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad. 2003, New York: W.W. Norton & Co, ISBN 0393047644 . překlad: Jaroslav Veis, Praha, Academia, 2004, 349 stran, ISBN 8020012850, EAN: 9788020012852

Jednou z najväčších slabín socialistického myslenia na Slovensku je jeho uzavretosť voči vonkajším prúdom. Niektoré pravicové konštrukcie považovala demokratická ľavicová inteligencia za také absurdné, že sa nimi odmietala zaoberať.

Spoľahla sa na prirodzenosť vlastných hodnôt, podcenila vedeckú analýzu a kritiku týchto smerov a dovolila im vyrásť až do dnešnej iracionálnej, ale vplyvnej podoby. Za najnebezpečnejší ideologický prúd považujem spojenie politického neokonzervativizmu s ekonomickým neoliberalizmom. Pre slovenské intelektuálne prostredie je obzvlášť typické, že uctievači Hayeka nikdy nečítali Marxa a vyznávači Marxa nemajú ani potuchy o diele Hayeka. Možno takto podobne by vykĺzla našej pozornosti kniha amerického politológa Fareeda Zakariu Budúcnosť slobody, ktorá sa stala ihneď po svojom vydaní bibliou neokonzervatívcov (slovenských nevynímajúc). Táto publikácia neobyčajne úprimným a otvoreným spôsobom formuluje ciele, ktoré sme doteraz iba tušili.

20. 2. 2006

Po konci vládnucich ideológií 20. storočia sa nachádzame v dobe veľkých protikladov. Zatiaľ čo v takmer všetkých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu boli otvorené pobočky reštaurácií McDonald's, na pozemku v manhattanskom Lower East End stojí osamotene sedem a pol metra vysoká socha Lenina.

Táto socha bola na začiatku 90. rokov na terase jednej z budov na Červenom námestí. Potom sa dostala do New Yorku. Lenin tam stojí dodnes. Budovy Svetového obchodného centra však už zdraviť nemôže. Tento obraz nevyvoláva myšlienky o Leninovi -- ideológovi. Je omnoho viac odrazom globálnych protirečení, ktoré sa dnes objavujú na každom mieste sveta.

20. 2. 2006
Radovan Geist

Keď je politická vízia štátnika postavená na tvrdení, že nič netreba meniť, môže to znamenať dve veci -- že krajina ide najlepším možným smerom, alebo že nevie prísť na to, ako nájsť cestu zo slepej uličky.

Koncom januára predniesol americký prezident George Bush v Kongrese tradičný prejav o stave únie. Viacerí komentátori si všimli, že jeho najcharakteristickejším znakom bola takmer úplná neinovatívnosť -- na rozdiel od predchádzajúcich rokoch v ňom Bush mladší nepredstavil, najmä v oblasti zahraničnej politiky, žiaden nový prístup. Môže to znamenať dve veci -- buď je smerovanie Spojených štátov absolútne správne, alebo je nesprávne, no prezident to nemôže priznať, pretože nevie, ako ho zmeniť. Fakty prvú možnosť prakticky vylučujú.

20. 2. 2006

Minulý týden jsem se ve svém příspěvku věnoval slibným předvolebním preferencím Strany zelených. Mimo vládnoucí ČSSD jsem se lehce "otřel" i o ODS. Vyčítal jsem jí, že není čitelná a neví kam se vlastně chce ubírat. Někdy se chová jako moderní liberální strana, po druhé jako britští konzervativci v 80. letech za zlatých časů premiérky Margaret Thatcherové. Ovšem, když se nad tím vším člověk trochu více zamyslí, tak dojde k závěru, že ona ideová nejednoznačnost pochází již z počátku 90. let, kdy se na dlouhou dobu ujal předsednictví nynější prezident Václav Klaus.

16. 2. 2006

Mluvčí Bílého domu: "Tato zpráva diskredituje OSN"

čtvrtek 18.00: Spojené státy by měly uzavřít vězeňský tábor v zálivu Guantánamo a postavit vězně před nezávislý soudní tribunál, anebo je propustit, požaduje zpráva OSN, která byla právě zveřejněna.

Tato čtyřiapadesátistránková zpráva požaduje, aby Washington "zlikvidoval tábor v zálivu Guantánamo a nepoužíval tam praxi, která se rovná mučení či krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení".

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
8. 2. 2006 Studentský šéfredaktor suspendován za to, že publikoval karikaturu Mohameda   
3. 2. 2006 Civilizační retardace a katalyzátory modernosti Martin  Škabraha

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Konflikty karikatur   
7. 2. 2006 Kde skončily peníze pro odškodnění romských obětí?   
6. 2. 2006 Luciferův ráj aneb úvaha nejen o kovbojích v sukni Karel  Moudrý
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek
6. 2. 2006 Británie bohatství a bídy, 2006   
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
4. 2. 2006 Bulvární úzkost českých šéfredaktorů Jan  Čulík
3. 2. 2006 Vzdělanostní společnost, univerzity a kvalita vzdělání Boris  Cvek

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2006 Londýnští policisté budou trestně stíháni   
30. 1. 2006 Policie "zfalšovala záznam o tom, jak byl usmrcen Brazilec v londýnském metru"   
20. 1. 2006 Až deset policistů bude zřejmě stíháno za usmrcení de Menezese v londýnském metru   
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 18 Jiří  Studený
17. 2. 2006 Sloky Jan  Vladislav
16. 2. 2006 Pohoda Richard  Weiner
15. 2. 2006 Kmotrem Zdeněk  Volf
14. 2. 2006 Mařatkova Eva Miloš  Vodička
13. 2. 2006 Já jsem skřítek Aladin Jan  Vodňanský
9. 2. 2006 Co máme od jiných národů odlišného Josef Svatopluk Machar
8. 2. 2006 Mystická noc Otakar  Auředníček
6. 2. 2006 Viktorie Petr  Pojar
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2006 V Iráku zatčeno šíitské komando smrti Karel  Dolejší
16. 2. 2006 Babičky všech zemí, pozor! Greg  Evans
11. 2. 2006 Vysoký činitel CIA: Bush si vybíral z výzvědných informací jen, co se mu hodilo   
10. 2. 2006 Hladovkáři v zálivu Guantánamo jsou nuceně vyživováni   
6. 2. 2006 Náklady války v Iráku a v Afghánistánu dosáhnou 440 miliard dolarů   
3. 2. 2006 Bush řekl Blairovi: "Invazi do Iráku provedeme stůj co stůj"   
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu   
23. 1. 2006 Dolary paní Osthoffové Tomáš  Krček
20. 1. 2006 V iráckých volbách zvítězila šíitská aliance   
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2006 Poslední operace premiéra Šarona byla úspěšná   
9. 2. 2006 Izrael možná bude litovat svržení Saddáma Husajna Karel  Dolejší
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
31. 1. 2006 Získá Netenjahu po nástupu islamistů?   
30. 1. 2006 Bush za to nemůže, může za to Arafat   
28. 1. 2006 České noviny: milujeme zbraně Jan  Klusáček
28. 1. 2006 Organizace Hamas odmítla "vydírání" od poskytovatelů pomoci   
28. 1. 2006 Vítězství Hamásu může být prospěšné Bohumil  Kartous
27. 1. 2006 Hamas se musí rozhodnout, zda bude schopna přijmout moc   
27. 1. 2006 Co je organizace Hamas?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Weak ODS leadership hurting `blue` chances Irena  Ryšánková
13. 2. 2006 Václav Klaus poškozuje ODS Milan  Daniel
2. 2. 2006 Žákovo mlžení: stamiliardové ztráty v příjmu do státního rozpočtu Ivo  Bubeník
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Spisovatelé vyklidili veřejný prostor Miroslav  Vejlupek
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic
13. 12. 2005 Poetry Slam v Ústí nad Labem   
1. 12. 2005 Pavel Janáček- Braková literatura   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková