3. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Saddám Hussein při vyhlášení rozsudku - foto pool AP
5. 11. 2006

Bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna shledal soud v Bagdádu vinným ze zločinů proti lidskosti a byl odsouzen k smrti oběšením.

Saddám Husajn byl shledán vinným za to, že se podílel na usmrcení 148 lidí v převážně šiitském městě Dudžail v roce 1982. Saddámův bratr Barzan al-Tikriti byl také odsouzen k smrti a třetím odsouzeným k smrti je bývalý irácký nejvyšší soudce Awad Hamed al-Bander. Bývalý viceprezident Taha Yassin Ramadan byl odsouzen k doživotnímu žaláři a tři další osoby byly odsouzeny na 15 let do vězení. Saddám vykřikl "Allah Akhbar" ("Bůh je největší!") a "Ať žije hrdinný irácký národ a zemřou jeho nepřátelé!" poté, co soudce oznámil rozsudek.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Sloupek
Theodora Žurková

ženy rozkošaté boubelaté
kypré zralé osamělé
s podzimní krásou ve vlasech
obětavé usměvavé
opuštěné matky
nedoceněné milenky
romantické vdovy
nešťastně šťastné
samy
za svými okny
v bytech
si tiše prozpěvují
staré šlágry
a možná sní
že přijede Matuška
vousatý princ na vraném koni
a zašeptá: ty víš kdo měl tvý úsměvy rád

a pak dlouho do noci uklízí
znovu myjí staré hrnce
a místo prášku na spaní
jim hraje Kubišová
(pro všechny případy)
že v lásku nevěří

ze sbírky Horkou jehlou v kupce sena, Klub rodáků a přátel Kutné Hory, Kutná Hora 2005 vybral Štefan Švec

Teodora Žurková * 27. 3. 1980 Žije v Praze. Studuje na Katedře autorské tvorby a pedagogiky na DAMU. V letech 2000 a 2002 získala v literární soutěži Ortenova Kutná Hora 3. cenu.

5. 11. 2006

Husajn a zmodralé právo

Patří k demokratické a humanistické tradici České republiky, že trest smrti pokládá za doménu režimů absolutistických.

Z hlediska české politické scény je symptomatické, že rozsudek byl představiteli vlády v demisi (premiérem Topolánkem, ministrem zahraničí Vondrou či ministrem obrany Šedivým) přivítán bezvýhradně, zatímco političtí představitelé evropských vlád buď "vzali rozsudek na vědomí", nebo cítili potřebu se od způsobu trestu vyneseného nad diktátorem distancovat.

Irácká soudní moc dosazená vládou, která byla dosazena americkou okupační mocí, odsoudila (bývalého?) iráckého prezidenta Saddáma Husajna k trestu smrti. Saddáma čekají další procesy, v nichž se bude zodpovídat z odpovědnosti za smrt dalších desítek, stovek, možná tisíců lidí.

5. 11. 2006

Bývalý diktátor Saddám Husajn byl odsouzen k trestu smrti za masakr 148 ší'itů v městečku Dudžajl v roce 1982. V neděli dne 5. listopadu 2006, dva dny před volbami do Kongresu Spojených států, byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Spravedlnosti bylo učiněno zadost. Možná.

5. 11. 2006

Těsně před úterními klíčovými volbami do amerického parlamentu se chystá vlivný odborný americký armádní časopis požadovat ve svém redakčním komentáři, aby odstoupil Bushův ministr obrany Donald Rumsfeld, který je odpovědný za organizaci a provádění války v Iráku.

Military Times Media Group, která vydává armádní časopis The Army Times, má v pondělí vydat redakční komentář, zaměřený proti Rumsfeldovi. Jeho závěrem má být: "Bez ohledu na to, jaká strana ve volbách dne 7. listopadu zvítězí, nadešel čas, pane prezidente, čelit tvrdé pravdě: Donald Rumsfeld musí odejít."

4. 11. 2006

Několik čelných neokonzervativců zaútočilo pouhých několik dní před klíčovými volbami do amerického parlamentu na prezidenta George Bushe. Ostře zkritizovali jeho vládu za nekompetentnost při organizaci války v Iráku. Zpochybnili iráckou invazi z března 2003 kterou původně podporovali.

Richard Perle a Kenneth Adelman, oba z nichž byli před útokem na Irák poradci v Pentagonu, Michael Rubin bývalý vysoký činitel v Úřadě pro zvláštní plánování v Pentagonu a David Frum, bývalý autor Bushových projevů, jsou mezi neokonzervativci, kteří se otevřeně kají v článku v časopise Vanity Fair. Článek zřejmě silně ovlivní úterní volební boj o to, kdo bude napříště dominovat americkému Kongresu. Válka v Iráku je dominantním tématem nadcházejících voleb.

4. 11. 2006

MÉDII IGNOROVANÉ INFORMACE

Členové Židovské liberální unie v ČR, konzervativní komunity Masorti ČR a Anti-Defamation League pro ČR zaslali dne 1. listopadu 2006 otevřený dopis ministru vnitra Ivanu Langerovi, v němž jej žádají o "předložení hodnověrných důkazů", že mělo dojít v průběhu Vysokých svátků k útokům na židovské objekty v Praze.

Média tento závažný a logický dotaz dodnes ignorovala, až nyní polemiku s ním zveřejnila Mladá fronta Dnes. Nezveřejnila však text dopisu. Snad proto, že původně vyšel jako inzerát v deníku Právo. Snad proto, že Rostislav Rod, bývalý novinář, účastnící se v minulosti prodeje Mladé fronty, oznámil, že premiéru Grossovi půjčil v roce 1999 prostřednictvím jeho strýce Vika z Jihlavy 900 tisíc na byt. Snad proto, že fyzik František Fendrych jako předseda ŽLU zabránil v roce 2003 konání neonacistické provokace - pochodňového pochodu Židovským městem - zorganizováním protestního "obranného" shromáždění 150 sympatizantů před budovou židovské radnice spolu s antifašisty a anarchisty, rozzlobenými pronacistickou akcí policie a magistrátu. Policie se lekla a na poslední chvíli rozpustila shromáždění ultrapravicových aktivistů. Snad proto, že profesor Petr Pechan -- Popper z Pražského ústavu pro pokročilá studia, Českého fondu pro evropský rozvoj a spolku Sisyfos se podle slov Terezy Gafny Foltýnové z Masorti s touto konzervativní židovskou organizací - ač její zakladatel - rozešel a od jakýchkoliv jeho kroků včetně dopisu ministru Langerovi se zbytek Masroti ČR důrazně distancuje. Na logických otázkách, vznášených vůči "procházejícímu" (něco mezi přicházejícímu a odcházejícímu) ministru vnitra, to ale nic nemění. "Seriózní" média v České republice ale dotazy i dopis ignorovala a před svými čtenáři je do dnešního dne zatajila. Podezření pisatelů, zavánějící poplašnou zprávu či mediálně zpravodajskou hrou se začínají potvrzovat.

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

MfD: Židé chtějí po Langerovi důkazy o hrozbě ZDE

Otevřený dopis ministru vnitra Ivanu Langerovi ZDE
5. 11. 2006

V Nikaragui začínají dnes 5. 11. 2006 prezidentské a parlamentní volby. V metropoli Managui se o úřad prezidenta uchází pět kandidátů a hledá se 92 členů Národního shromáždění. Podle posledních průzkumů veřejného mínění má největší šance někdejší prezident z let 1985-1990, téměř jednašedesátiletý "revolucionář ducha" Daniel Ortega Saavedra, lídr Sandinistické fronty národního osvobození (FSLN - Frente Sandinista de Liberación Nacional). Její jednotky se střetávaly v občanské válce s oddíly "contras", vyzbrojovanými a financovanými USA. Volby jsou proto i demokratickým referendem o vztahu Nikaraguy vůči USA.

3. 11. 2006

V poslední době jste otiskli několik názorů pana poslance Křečka a jeho oponentů. Z tohoto důvodu bych chtěla pana Křečka podpořit a doložit svoji podporu skutečným příběhem a jsou jich podle mého zjištění stovky, ne-li tisíce. Jenom se o nich, z mně neznámých důvodů ,úporně mlčí, zatímco "ztrátoví" majitelé soukromých činžovních domů jsou na obrazovkách, či jiných médiích několikrát do týdne.

Máme "tetu", je jí 73 let, bydlí v Brně v soukromém činžovním domě, který koupil majitel od restituenta v roce 1994. Proč píšu teta v uvozovkách? Protože se jedná o cizí paní, která mi, když byly děti malé, pomáhala a my se teď na oplátku snažíme pomoci jí.

Od roku 1994 této hodné staré paní udělal majitel činžovního domu ze života peklo.

3. 11. 2006

Chtěl bych jen velmi stručně zareagovat na článek p. Zabloudilové "Byt", konkrétně na zmínku o poskytování ochrany dle § 5 občanského zákoníku.

Musím upozornit, že ochrana dle § 5 OZ, o níž autorka hovoří, není poskytována automaticky, ale pouze na návrh (žádost), kdy je pak zkoumáno, zda existoval určitý pokojný/faktický stav, zda došlo k nějakému zásahu do tohoto stavu, a to k zásahu zřejmému, a zda po tomto zásahu nedošlo k ustavení nového pokojného stavu (nelze se domáhat ochrany např. rok po zásahu),píše Jan Potměšil.

3. 11. 2006

Každý občan by měl vědět, že už v současnosti je zaznamenáváno a ukládáno, kde je, podle pozice jeho mobilního telefonu, že když zaplatí v obchodě debitní či kreditní kartou, zaznamenává se do centrálního počítače, co si kdy koupil, a pokud si vyhledává něco na počítačí prostřednictvím vyhledávačů, jako je Google, vyhledávač zaznamenává individuálně jeho osobní vyhledávací historii.

Rozsáhlou diskusi v médiích vyvolala ve čtvrtek v Británii analýza Richarda Thomase, činitele vládního úřadu pro ochranu soukromí občanů, který v ní varoval že se Británie stává v důsledku technologie orwellovským státem založeným na špehování.

Jak napsal deník Guardian, vypadá to jako scéna z futuristického thrilleru Toma Cruise Minority Report: Mladík vstoupí do obchodu s hudebními nahrávkami a skanner ukrytý ve vstupních dveřích okamžitě přečta data, skrytá v elektronických čipech, které jsou součástí jeho oděvu. Skanner zkontroluje značku oděvu, kde byl zakoupen, analyzuje, jaký druh člověka kupuje takovéto oblečení a automaticky předpovídá, jaké jiné zboží si bude určitě chtít zakoupit. Ve vteřině se před mladíkem v obchodu objevují reklamy šité jemu osobně na míru.

4. 11. 2006

Stížnost Renaty Hanušové, adresovaná Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

Dne 2.11. 2006 informovala ČT1 v hlavních zprávách v 19:15 o sporu o zákoník práce mezi odbory a zástupci Svazu průmyslu - potažmo odstupující vlády ODS.

Zástupcům odboru bylo v příspěvku věnováno méně prostoru pro vysvětlení stanoviska než odpůrcům a kritikům nového zákoníku práce, zástupce Svazu průmyslu se navíc o odborech a jejich stanovisku vyjadřoval posměšně a expresivně.

3. 11. 2006

Vývoj České republiky ovlivňují minority: straníci, grázlové, novináři a -- malý počet aktivních voličů

Dnes je 3. listopadu. Před pěti měsíci proběhly v České republice volby do Poslanecké sněmovny.

Je pět měsíců po volbách. Česká republika je bez vlády. Proběhl jeden "pokus" (přidržme se tohoto termínu) o sestavení vlády. Nyní se sice na politické scéně jedná, ale fakticky se nic neděje. Co se děje v zákulisí, raději nevědět.

Kdyby byl prezident Václav Klaus demokrat a nepohrdal ústavou, mohla situace vypadat jinak. Pět měsíců je doba, během níž:

4. 11. 2006

Odpověď poručice Policie Praha 1 Evy Miklíkové z 2. listopadu 2006 na stížnost KSM k uveřejnění nepravdivé informace

Tímto Vám sděluji, že informace, které jsem dne 30. října 2006 telefonicky poskytla redakci ČTK, nebyly nepravdivé a v žádném případě jsem v nich neměla v úmyslu nikoho diskreditovat!

Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? ZDE

Radek Mikula: Dementi. Dopis ČTK ZDE
KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie ZDE
3. 11. 2006

V Senátu asi nemají co dělat

Třicet šest senátorů z jednačtyřiceti hlasovalo pro sestavení dočasné "komunistické" komise (termín použily Lidové noviny) na základě návrhu Jaromíra Štětiny. Pravděpodobně si myslí, že právě touto činností posílí stále trvající diskusi o smysluplnosti existence této instituce. Zdá se ale, že se stali obětí lenosti (mystifikace) svého kolegy. Nebo o tom snad vědí?

4. 11. 2006
reakce na článek Mileny Zabloudilové "Byt" a článek Jana Potměšila "§ 5 OZ"

Zjistil jsem ale, že vlastně ani nemusím nic nového vymýšlet. Rozhodoval jsem se jenom mezi tím, zda nabídnu ke zveřejnění téze volebního programu KSČM z oblasti bydlení nebo některé z předchozích našich stanovisek. Rozhodl jsem se upravit jedno stanovisko k nájemnému, které jsem uplatnil jako odborný mluvčí KSČM, abych prokázal, že poslanci KSČM navrhovali lepší řešení, které mohli poslanci ČSSD podpořit. Nestalo se tak. Proto v zájmu informovanosti veřejnosti jsem připojil i kousek z textu návrhu, který měli poslanci pro své rozhodování.

Postoj KSČM k nájemnému se po schválení zákona č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného z bytů, nemění.

4. 11. 2006

Ministerstvo vnitra koncem října rozhodlo, že národní Schengenský informační systém druhé generace (SIS II) vybuduje společnost Hewlett-Packard. Částku, za kterou vítězná firma speciální počítačovou síť pořídí, však ministerstvo odmítá zveřejnit. Píše to dnešní Právo. Tolik stručná informace z tisku. Snad až příliš stručná, vzhledem k závažnosti problematiky a možným korupčním praktikám při tak závažné zakázce. Dosavadní systém, který nyní využívá 15 zemí, obsahuje asi 13 miliónů údajů. Na novou databázi, v níž mají být uloženy i digitální fotografie hledaných lidí nebo biometrické údaje jako otisky prstů, budou napojeny všechny přechody na vnějších hranicích EU a letiště. Využívat se má ale také k bezpečnostním kontrolám uvnitř unie. HP totiž realizuje mimo jiné problematickým způsobem back office pro systém elektronického mýta pro Kapsch.

3. 11. 2006

Situace po volbách - tak jak se vytvořila i u nás, se stává pravidlem v celé Evropě. I v Německu jsou preference voličů téměř rovnoměrně rozděleny mezi pravici a levici. Dokonce i Švédsko si vyzkouší pravicovou vládu po mnoha desítkách let. Volit pravici je dnes v módě. Jak je to možné? Jak je možné, že polovina národa volí proti svým zájmům? Odpověď je v podstatě jednoduchá. Lidé masírovaní 24 hodin dennodenně pomocí médií volí sny, které jim šikovně naservírovala komunikační média vlastněná soukromými kapitalisty, pracující v žoldu svých pánů a v jejich prospěch. Pravicoví redaktoři ve veřejnoprávních médiích pracují proti zájmům 90% obyvatel země - je potřeba je tam odtud vyhnat.

Největší chybou socialistů bylo, že neudělali čistku ve veřejnoprávní televizi a rozhlase a že nezřídili veřejnoprávní deník, který by podporoval jejich názory. V soukromých televizích si můžou majitelé dělat co chtějí. Veřejnoprávní média by měla být v publikovaných názorech vyvážená. Je to divná svoboda slova, když veřejnoprávní média ovládá gang pravicových redaktorů, kteří nepřipustí jiné než svoje názory.

3. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Začal čtvrtý ročník dětské university v Hamburku.

Hamburg na podzim 2006. Děti se mačkají před vchodem Audimaxu, největší posluchárny hamburské university, děti plné euforie a napětí. A zvláštní je, že nejde o žádnou demonstraci, o dětskou oslavu narozenin ani o veletrh elektronických hraček, ale o nabídku vzdělávání.

3. 11. 2006

Pro nás v ČR je dnes "irácká problematika" jaksi stranou. V USA je ale tento problém zvýšenou měrou na přetřesu v předvolebním klání dvou tamních stabilních politických rivalů. Irácká pokračující válka "po válce"samozřejmě není jen projektem prezidenta Bushe. Ani ty stamiliardy dolarů, které už Američany ten irácký konflikt stál. Je otázkou, zda automaticky plyne žádoucí poučení třeba z dávné korejské války před víc jak půl stoletím. Stabilizovat mít je vždy mnohem obtížnější, než zahájit --- ať už se sebelepšími předsevzetími --- válku.

3. 11. 2006

Ne vždy se dá myšlenka zestručnit do osmi slov jako například ZDE Tedy, jak to zhruba viděl president Václav Klaus a co dál?

3. 11. 2006

Reakce aktivisty Hnutí pro život ČR Radima Ucháče

Se zájmem jsem si přečetl článek "Zemři, nebo jdi do vězení!" o problematice umělých potratů. I když jsem nečekal obdivnou reakci na rozhodnutí nikaragujského parlamentu, který nyní bez výjimky chrání život každého člověka od početí, přeci jen značnou část čtenářů asi překvapilo ideologické zabarvení textu. S tím souvisí i neskrývané pohrdání autorky demokratickým rozhodnutím v této zemi, aniž by svůj povýšenecký postoj jakkoli zdůvodňovala.

3. 11. 2006

Pan Ucháč evidentně nemá ani ponětí o nikaragujské změně v legislativě. V předposledním odstavci své odpovědi na můj článek ubezpečuje, veden zřejmě dobrou vírou, že v ohrožení života ženy "samozřejmě" budou potraty dále prováděny a katolická církev nebude proti. Ale to není pravda!

Onen odstavec z roku 1893 povoloval právě to (byla potřeba analýza 3 lékařů), ale nyní byl zrušen a takovéto zákroky třeba v případě, že by byl ženě diagnostikován zhoubný nádor apod; povoleny již nejsou. Nemocné ženy nebudou moci legálně potratit a budou v mnoha případech odsouzeny zemřít. proto je více než 90 procent nikaragujských gynekologů a porodníků proti nové legislativní změně.

2. 11. 2006

ČTK reflektuje probíhající debatu v Británii o tom, co tam znamenalo zavedení univerzitního školného. ZDE ČTK ovšem má ve zprávě chybu, protože univerzitní školné nebylo zavedeno po celé Británii, ve Skotsku se neplatí, protože se proti němu skotský parlament vzbouřil. Skotští absolventi univerzit platí však nyní při absolutoriu jednorázový poplatek 2000 liber.

2. 11. 2006

Vědci na Harvard Medical School a z amerického National Institute of Aging zjistili, že přírodní látka, která se nachází v červeném víně, zvaná resveratrol, neutralizuje u myší špatné důsledky vysokokalorické diety a podstatně prodlužuje jejich věk.

2. 11. 2006
Příštích padesát let je jen částí počátku, prostorem, kde se střetává empirismus a epistemologie a není nic jako dřív - místem, kde se znovu zamýšlíme nad podstatou vlastního bytí a světa, v němž žijeme.
John Brockman

Bezpečnost patří stabilně mezi primární hodnoty českých občanů, a to jak pokud jde o rizika vnitřní, tak i vnější, jakkoli se vnímání bezpečnostních hrozeb spolu s dobou vyvíjí a mění.

Výsledky průzkumu agentury Median z roku 2005 např. ukazují, že jsou to především terorismus, epidemie, přírodní katastrofy a chemické či biologické útoky spojené především s islámským světem. Zajímavé je, že ekonomické bezpečnostní hrozby (ekonomická krize, rozpad EU a zčásti také migrace) se objevují až po již citovaných hrozbách. A teprve po nich lidé jako bezpečnostní ohrožení vnímají zčásti ty historické či aktuální státy -- Německo, Rusko a Čínu.

2. 11. 2006

Před několika týdny se pozoruhodnou shodou okolností sešly dvě akce. Jejich následky rezonují na mezinárodním poli dodnes. Největší ze šňůry evropských vystoupení zpěvačky Madonny symbolicky zakončené v Moskvě a největší ze série mší pod širým nebem celebrovaná Svatým otcem v jeho rodném Bavorsku.

2. 11. 2006

Nový silniční zákon, od něhož ministr dopravy se svými odborníky, jakož i zákonodárci, očekávali větší kázeň na silnicích, méně nehod, mrtvých a zraněných, platí už přes čtyři měsíce. Pokud by Policie ČR opravdu na dodržování zákona dohlížela a jeho porušování důsledně penalizovala, mohlo dojít k trvalé nápravě. Nestalo se tak a snad ani nemohlo. Stávající poměry na silnicích jsou totiž pouze hlubokým odrazem poměrů ve společnosti. Svým chováním na silnici řidiči vyjadřují svůj vztah k okolí, k ostatním spoluobčanům i k celé společnosti.

2. 11. 2006

Volbám je konec a politická paleta místo barev pestrého podzimu nabrala sytější modrý odstín. Se zeleným odstínem je to složitější.

2. 11. 2006

V článku "Klimt to není, ale podnikání ve východoevropské televizi je senzační" (název odkazuje na to, že Al Lauder nedávno zakoupil jeden známý obraz Gustava Klimta) konstatuje americký deník New York Times, že někdejší problémy Al Laudera s podnikáním ve (středo)východní Evropě zmizely, že Al Lauder nedávno tiše prodal polovinu svého podílu v podniku Central European Media Enterprises za 190 milionů dolarů, což znamená, že celý podnik má nyní hodnotu 380 milionů dolarů, a to je o hodně víc než byla původní investice 40 milionů dolarů před dvanácti lety. Avšak co píše NYT o morálce a slušnosti a dodržování smluv?

2. 11. 2006

Argentinský deník III:

I když jsem byla v Buenos Aires na dva měsíce rok předtím, byla jsem přesto ohledně svého nynějšího příjezdu sem dost nervózní. Protože teď to mělo být jiné. Teď jsem tu měla zůstat po celý rok. Teď jsem tu měla studovat a bydlet. Teď jsem sem jela úplně sama.

Prvních pár dnů jsem bydlela ve čtvrti jménem "El Abasto". Nastěhovala jsem se do téhle studentské ubytovny, která byla velmi podivné místo. Většinou byla plná mladých, nezralých chlapců, z celé Jižní Ameriky, ale ne z Argentiny. Bylo na první pohled jasné, že nejsem odsud, zvlášť taky proto, že v prvních týdnech má španělština nebyla ještě moc dobrá. Tak na mě všichni pořád civěli... prostě civěli na mě, ale nemluvili se mnou. Z toho jsem měla opravdu divný pocit a bála jsem se ještě víc než předtím vyjít do města. Myslela jsem si, že když už tolik vyčuhuju v téhle ubytovně, v ulicích to bude stokrát horší a za prvních deset vteřin mě okradou.

2. 11. 2006

A Letter from Argentina III.

Even though I had been to Buenos Aires the year before on a two month trip, I was still nervous about coming here now. Because now would be different. Now I would stay for a whole year. Now I would live and study here. Now I went al alone.

For the first few days I stayed in an area called "El Abasto". I checked into this student residence which was a very odd place. It was mainly occupied by young, immature guys, from everywhere in South America, except Argentina. I was blatantly not from around here, even more so since my Spanish wasn't that sharp in my first weeks. So they all kept staring at me...obviously staring, but not speaking. They made me feel weird and even more scared then I already was about going out into the city. I thought that if I already stuck out this much in the residence, it must be a hundred times worse on the streets and I'll get robbed in the first ten seconds! There you are as a little Dutch, with your cute blond hair and big blue eyes and your weird accent and your foreign valuta, ready to get mugged. That is how I felt. That is how I was told to feel about coming to a big city in South America: dangerous and poor. Me; a foreigner, them; barbaric, me; getting robbed of all my belongings, them; taking all my belongings.

2. 11. 2006

ANALÝZA

Tradiční spolupráce Egypta se Sovětským svazem, která byla již před desetiletími přerušena, dostává po rozpadu bipolárního světa novou náplň. Ideologické problémy ustoupily do pozadí a posilující se mezinárodní význam Ruské federace díky významným hospodářským a vojenským kapacitám se projevuje ve vstřícnosti a vyhledávání spolupráce různých zemí právě s Ruskem. Egypt nyní patří k jedním z nich a jeho přístup reflektuje vývoj situace.

2. 11. 2006

Také vás to rozčiluje, když slyšíte, že okradli důchodce? Nemyslím to, že jej okradl nějaký penzijní fond, stát nebo nějaká správa sociálního zabezpečení vlastního úřednictva. Na to jsou důchodci zvyklí. Tak je okrádali celý život. Ani nemyslím to, že okradli důchodce někde na ulici. To je také normální. Jako je normální, že mu nikdo nepomohl (bodejť, když jej přepadla parta ogarů a vy jste byli jen sami, kdo by mu snad chtěl z kolemjdoucích pomoci, takže jste stejně neměli žádnou šanci).

Ostatně takové okrádání je vlastně spravedlivé.

1. 11. 2006

Dementi, které musel včera zaslat médiím Radek Mikula, vypovídá o charakteru činnosti a informací, produkovaných v posledních měsících policejními složkami. Nekompetence, politický aktivismus, zneužívání pravomocí, lži, podvody, falšování úředních listin, falšování důkazů, vědomé podvrhování falešných důkazů soudům, krádeže, násilí se zbraní v ruce, falšování úředních listin, napomáhání trestné činnosti, krytí trestné činnosti, podněcování k trestné činnosti, zločinné spolčování, vyzrazování služebních tajemství, porušování služebního zákona a zákona o policii, vnitřních postupů a směrnic. Politické provokace.

Taková je současná česká policie.

1. 11. 2006

Demokratická politika v České republice je v komatu. Pravda, nemocná byla po celou dobu od svého vzkříšení v roce 1989, jenže až zhruba do roku 2003 jakž takž fungovala. Souboje hlavních aktérů--jakkoliv občas trapné a provinční--se odehrávaly povětšinou v politické aréně. Politické strany, ač malé velikostí, měly sice neúměrný vliv, bujelo přehnané partajničení, ale poslední slovo měl občan---ať už ve volbách nebo, když bylo nejhůř, třeba v protestech typu televizní krize v roce 2000.

(Vyšlo v Literárních novinách ve zkrácené verzi.)

1. 11. 2006

Největší ekonomický denník Hospodářské noviny se propůjčil jako nosič k lobbistické kampani reklamních společností a jejich inzerentů poté, co padesátšest největších reklamních zadavatelů včetně mobilních operátorů a více než sedmdesát reklamních a mediálních agentur podepsalo výzvu o zachování reklamy na ČT. Je absurdní, že se "jako laik" ve prospěch zkomercionalizování televize vyjádřil i předseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Vlček. V rozporu se stanoviskem sociální demokracie, jejím programem i politikou levice vůči nadnárodním korporacím. V kampani, kterou rozpoutaly HN, opačné názory chybí. Jak typické pro demagogické žvanily z PR, schované za "objektivitou" "seriózních" novinářů...

6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Ženám po padesátce Theodora  Žurková
2. 11. 2006 Chvění vody za požáru Petr  Fiala
1. 11. 2006 Variace Theodora  Žurková
31. 10. 2006 Neměj mi za zlé Jiří  Pištora
30. 10. 2006 Vyhnanství Jiří  Karásek ze Lvovic
27. 10. 2006 Nemožná láska Jiří  Karásek ze Lvovic
26. 10. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová
25. 10. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
24. 10. 2006 Exercicie říjen Theodora  Žurková
23. 10. 2006 Býk Josef Jaroslav Langer

17. listopad RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
3. 10. 2006 Vláda nedostala důvěru, 97 poslanců není většina Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
27. 9. 2006 Šaškárna v Praze Martin  Schulz
25. 9. 2006 Langerova falešná hrozba Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Velký bratr tě sleduje Štěpán  Kotrba
25. 9. 2006 Nedotknutelní hlinění obři Václav  Dušek
25. 9. 2006 Trendy globálního terorismu: drtivé dopady války v Iráku Štěpán  Kotrba
24. 9. 2006 Langerova bouře ve sklenici vody Petr  Nachtmann