13. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 7. 2007

Ruský stát se rozhodl pozastavit účinnost Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE) a smluv s ní souvisejících. Učinil tak dekretem presidenta Putina, vydaným v sobotu 14. července 2007. Dekret sám se odvolává na "výjimečné okolnosti, týkající se obsahu uvedené Smlouvy z 19. listopadu 1990, dotýkající bezpečnost ruského státu a vyžadující bezodkladná opatření".

První bod dekretu pozastavuje účinnost uvedené smlouvy a smluv navazujících, tedy Dohody o maximálních úrovních počtů konvenčních zbraní BLR, Maďarské republiky, Polské republiky, Rumunska, SSSR a ČSFR, podepsané v Budapešti 3. listopadu 1990, jakož i navazujícího Dokumentu dohodnutého 19. listopadu 1990 účastníky Smlouvy -- přílohy k Závěrečnému aktu první konference věnující se účinnosti Smlouvy a Závěrečného aktu rozhovorů o počtech vojenského personálu ve Vídni 15.-31. května 1996, a to za 150 dnů ode dne doručení tohoto sdělení depozitářům a účastníkům uvedených smluv.

Plný text dekretu v ruštině ZDE

Důvodová zpráva k dekretu v ruštině ZDE
Důvodová zpráva k dekretu v angličtině ZDE

Důvodová zpráva k dekretu shrnuje důvody a okolnosti uzavření Smlouvy CFE a dohod navazujících, účinné od 9. listopadu 1992.

Sloupek
Ivan Diviš

Tvoje ústa nepromlouvají,
tvými ústy je promlouváno
tvoje srdce nebije
tvým srdcem je bito
o zem a o bránu jiného srdce
a buď šťasten, že je tomu tak,
tvá všechna rozhodnutí jsou jen zdánlivá,
tvá rozhodnutí z tebe samého
mohla by být jen rozhodnutími smrti,
zatímco život, být živ, být žit, a přesto žít --
toť zaživa sic umírat, ale přec jen v zázraku!

ze sbírky Sursum, 1967 vybral Tomáš Fürstenzeller

14. 7. 2007

Ruský prezident Vladimir Putin suspendoval účast Ruska na jedné z nejdůležitějších dohod o omezování zbrojení z doby po ukončení studené války.

V prohlášení Kreml uvedl, že Putin učinil toto rozhodnutí v důsledku "výjimečných okolností" týkajících se bezpečnosti.

Rusko rozhněvaly americké plány umístit protiraketové základny do Polska a do České republiky, připomínají stránky BBC.

14. 7. 2007

"Na Západě existuje ohledně Ruska určitá hysterie"

Nevzniká nová studená válka, píše analytik BBC Paul Reynolds. Vznikla situace, kdy Rusko není nepřítel, ale nelze ho charakterizovat jako blízkého přítele. Rusko je konkurence, která respektuje určitá mezinárodní pravidla a jiná si vytvořilo samo.

Je to změna ve srovnání s léty, kdy v Rusku vládl Boris Jelcin, kdy si Západ samolibě mohl v Rusku dělat, co chtěl. Jelcin poslouchal Západ na slovo, zejména ohledně hospodářských reforem.

13. 7. 2007

Tisková zpráva Ligy lidských práv -- 13. července 2007

Výbor pro zabránění mučení (CPT) působící při Radě Evropy zveřejnil svojí zprávu z návštěvy zařízení omezujících svobodu v České republice. Výbor zde v dubnu a červnu 2006 vykonal svojí třetí návštěvu. První dvě proběhly v letech 1997 a 2002. Delegace CPT navštívila mimo jiné 10 policejních stanic a 4 věznice.

V bodu 11. svojí zprávy CPT uvádí, že jeho delegace "získala několik informací o obvinění policie ze špatného zacházení, některá z nich se týkala špatného zacházení během dotazování a především výslechu prováděném důstojníky kriminální policie. Policejní důstojníci byli obviňováni z mlácení, kopání a bití různými předměty; mezi těmi, kteří tato obvinění vznesli, byli mladiství."

13. 7. 2007

Tisková zpráva MDAC a Ligy lidských práv -- 13. července 2007

Výbor pro zabránění mučení (CPT) působící při Radě Evropy zveřejnil svoji nejnovější zprávu z návštěvy zařízení omezujících svobodu pohybu v České republice. V dubnu a červnu 2006 navštívil Výbor mimo jiné tři psychiatrická zařízení a tři ústavy sociální péče. Za jeden z hlavních problémů české psychiatrie považuje Výbor akutní nedostatek komunitních zařízení psychiatrické péče, upozornil ale i na další slabá místa.

13. 7. 2007

Bývalý tiskový magnát Conrad Black byl ve Spojených státech shledán vinným za to, že vykradl 6 milionů dolarů ze svého mediálního impéria Hollinger prostřednictvím podvodného projektu, jehož cílem bylo zpronevěřit peníze jeho akcionářů.

Porota v Chicagu ho shledala vinným ze tří případů podvodu a z jednoho případu blokování průběhu spravedlnosti.

13. 7. 2007

Před cestou nového britského premiéra Gordona Browna do USA naléhal ve čtvrtek jeden z jeho nejbližších voádních spojenců na Spojené státy, aby změnily své priority, a zdůraznil, že síla USA by se už neměla měřit jejich ničivou vojenskou mocí.

Douglas Alexander, britský ministr pro obchod a rozvoj, pronesl tyto výroky v projevu v USA. Apeloval v něm na Spojené státy, aby revidovaly svou zahraniční politiku, uznaly hodnotu tzv. "měkké moci" a začaly jednat prostřednictvím mezinárodních institucí včetně OSN.

13. 7. 2007

Sledujeme-li pozorně, které síly nejvýrazněji formují chod celé společnosti, nelze nevidět, že je to v prvé řadě nejmocnější informační médium v zemi -- veřejnoprávní Česká televize. Její praktický vliv na utváření budoucnosti země je větší, než jaký mají politické strany. Je zřejmé, že politické strany závisejí na názorech obyvatel, které formuje v prvé řadě právě ČT.

13. 7. 2007

Pan Jiří X. Doležal uveřejnil na internetovém magazínu idnes.cz svoji glosu "Umělci proti radaru" v níž se zabývá rozborem smyslu dopisu několika známých umělců, v němž se hovoří o referendu a radaru. Stranou bych ponechal sloh a žargon článku, který až zlověstně připomíná politicko-satirické články normalizačního humoristického deníku Dikobraz, který občas čtu pro zábavu i poučení o tom, jací jsme byli. Co ale nemohu nechat bez povšimnutí, je následující sdělení J.X.Doležala:

13. 7. 2007

ANALÝZA

Když se americký prezident George W. Bush v březnu tohoto roku vydal na malou přátelskou cestu do pěti zemí Latinské Ameriky, setkal se tu s obrovskou vlnou nevole vůči své osobě, jakou Jihoameričané poctili snad jen bývalého prezidenta Nixona, který tu byl před čtyřiceti lety na inspekční cestě coby viceprezident Eisenhoverovy administrativy.

Zatímco byl Bush posledních šest let zaneprázdněn na Blízkém a Středním východě, mnohé se v latinskoamerickém regionu změnilo. Během té doby, ale hlavně minulý rok, se nejvýznamnější země na jihoamerickém kontinentu rozhodly nastoupit cestu suverenity v rámci vzájemné spolupráce a regionální integrace. Venezuela a Bolívie se po Kubě rozhodly nekompromisně zavrhnout ideje neoliberálních reforem, uskutečňovaných prostřednictvím politiky tzv. Washingtonského konsensu, jež vyústila ve výraznou polarizaci mezi chudou většinou populace Jižní Ameriky a úzkou a nadmíru bohatou elitou.

13. 7. 2007

Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, podle něhož má být většina amerických vojsk stažena z Iráku do dubna příštího roku.

Zákon požaduje, aby začal Pentagon stahovat americké vojáky z Iráku do čtyř měsíců. Prezident Bush pohrozil, že bude každý takový plán na odchod vojsk vetovat.

Sněmovna reprezentantů, kterou ovládají Demokraté, doufá, že přesvědčí senát, aby přijal obdobný plán.

13. 7. 2007

With tail held firmly between legs

Irská společnost Steorn tvrdí, že vyvinula revoluční technologii pro vytváření volné energie: Orbo. Vynález, který by mohl ukončit globální oteplování. Vynález, který osvobodí světové hospodářství od závislosti na ropě. ˇ5ešení rozvoje nejchudších oblastí světa. Takovéto titulky jste mohli vidět před několika měsíci i v seriózních novinách. Celostránkový inzerát v prestižním týdeníku The Economist , který vyzýval vědce, aby se zúčastnili testu, sliboval zhroucení ropného trhu... Nachytat na investiční public relations se dali mnozí novináři "vědeckých" rubrik, včetně Wiredu, BBC, Engadged, irské RTE News či britský Guardian. Skoro všichni... Steorn například neodpověděl na otázky magazínu Forbes. Investoři jsou a musí být extrémně opatrní.

Nicméně... inspirující vědeckofantastický spisovatel Arthur C. Clarke kdysi řekl: "Když význačný, ale postarší vědec říká, že něco je možné, má téměř jistě pravdu. Když říká, že něco je nemožné, je velmi pravděpodobně špatný vědec."

Anděla Dvořáková
13. 7. 2007

Anděla Dvořáková, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu, řekla v rozhovoru „Bráníme historickou pravdu z vlasteneckých pozic“ pro Haló noviny v sobotu 7. 7. 2007 mimo jiné: „My důsledně hájíme historickou pravdu a nekompromisně se pouštíme do konfliktů s jejími lživými vykladači“ . A hned také sdělila koho má na mysli:

„My jsme dříve za to kritizovali senátora Bártu. A já kvůli tomu dala všanc i své dobré jméno a přijala jsem kandidaturu ve volbách do Senátu. I když jsem věděla, že se do Senátu nemohu dostat. Kandidovala jsem jen proto, že mě požádal jak starosta Terezína a občané tohoto města, tak i naši členové ČSBS, aby senátor Bárta nemohl už kandidovat, protože hluboce urážel celý český národ. Například tvrzením, že se v Terezíně k odsunutým Němcům, kde byl jejich sběrný tábor, chovali Češi stejně tak špatně jako se chovali nacisti k českým vězňům. A můj úkol byl jediný: porazit ve volbách senátora Bártu, aby se nedostal dál do Senátu. A to se mi povedlo.“.

Paní Dvořáková, jak je ostatně jejím dobrým zvykem, kombinuje lži a pravdu tak, že jsou pak od sebe k nerozeznání. Ano, svůj "úkol" splnila. I prostřednictvím lži.

13. 7. 2007
Včerejší rakouský tisk až překvapivě pozitivně hodnotí středeční první zasedání česko-rakouské meziparlamentní komise, ustavené pro řešení otázek spojených s jadernou elektrárnou Temelín. Zdůrazňuje, že jde o "pozitivní start na obtížné cestě", kterou usnadňuje i slib rakouských jaderných odpůrců spolkovému kancléři Alfredu Gusenbauerovi, nepokračovat zatím v hraničních blokádách.

13. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Existuje jen jedna pravá církev, a to je ta katolická, alespoň pro papeže Benedikta XVI. A já se divím, že němečtí protestanté se tomu zase diví...

Vlastně papež Benedikt XVI. opakoval jen to, co už vyhlásil jako kardinál a prefekt Kongregace pro nauku víry pod svým vlastním jménem Joseph Ratzinger v roce 2000 v pojednání pod titulem 'Dominus Jesus'. Podle toho je římská katolická církev jedinečná, pravá církev, kdežto protestanti a jiné křesťanské kruhy a společnosti mohou vytvářet jen, jak tomu říká Ratzinger, takzvané 'církevní společnosti'. Chybí jim asi hlavně, že neuznávají papeže, a tím se nemůžou odvolávat na apoštolské následnictví. Už v roce 2000 se ptali protestanti, jak by se tohle mínění dalo spojit s řečmi o ekumenických cílech, a vlastně nenašli na tu otázku uspokojivou odpověď. Mezitím ale asi na slova kardinála Ratzingera zapomněli, a proto se teď zase znova diví...

13. 7. 2007

Píšu to s tečkami, aby nedošlo k omylu. Není to tedy Ku Klux Klan, ale Kauza Karel Koecher. Ten muž ve svém životě něco vykonal. Už za svého života se dočkal ocenění i odsouzení. A tak tomu bude do té doby, než se na něho zapomene. Je součást doby, na kterou by jedni i druzí rádi zapomněli. Každý z jiných důvodů. Je součást doby činů. Je součást doby, ve které tu současnou podobu demokracie utvářely testy atomových bomb uprostřed tichomořských atolů, hořící kříže amerických rasistů, špinavé operace CIA, krvavé šmouhy na Berlínské zdi a vojenské přehlídky jaderných raket na Rudém náměstí. Je součást doby, ve které byli naši rodiče v nejlepším věku a přetvářeli svůj svět dle svých představ. A já byl mlád...

12. 7. 2007

Vzhledem ke svobodě slova si samozřejmě mohou BL publikovat co chtějí a nikdo jim v tom nebrání. Je ale paradoxní, když se BL zaklínají svobodou slova v případě, kdy publikují propagandu kubánského diktátora, který neváhal své oponenty fyzicky likvidovat a jehož režim vězní stovky politických vězňů a uplatňuje tuhou cenzuru.

Je neméně paradoxní, když se BL pohoršují nad politickou kulturou a stavem školství v zemi, ale zároveň publikují texty placených udavačů StB a dokonce rezidentů komunistické tajné policie, kteří řídili špiclování české inteligence.

12. 7. 2007

Nestor britského žurnalismu John Simpson:

Někteří lidé v Londýně protestovali proti tomu, že BBC interviewovala zrovna Arkana, někoho, kdo stál v této válce "na druhé straně fronty". "Tomu, obávám se, prostě nerozumím," konstatuje Simpson. "Jak může být špatnou věcí to, máme-li k dispozici více informací? Jsme tak nejisti ohledně svého vlastního postupu, tak strašně se bojíme slyšet něco jiného, že se neodvážíme dovolit lidem, aby si poslechli reakce zločince?" Dostal také spoustu nenávistných e-mailů od televizních diváků. Píše o tom: "Lidi pořád argumentují, jestli by BBC měla reportéra i v Berlíně v letech 1939 - 45. No, samozřejmě, že by ho tam měla, kdyby to bývalo bylo možné. Když procházím těmito nenávistnými e-maily, chápu, že těm lidem se nelíbí, že jsem jim připomenul, že pod bombami NATO byli úplně normální lidé, muži a ženy jako jsou oni sami. Nechtějí to vědět. Chtějí si myslet, že každá bomba zasáhne svůj cíl, že všichni lidé, kdo jsou při bombardování usmrceni, si to zaslouží. No tak já jsem tady od toho, abych svědčil o tom, že to není pravda. Je mi líto."

Jan Čulík, "Britský novinář John Simpson: symbol buržoazní nezávislosti, kritičnosti a slušnosti"

12. 7. 2007

Chápu morální rozhořčení pana Šuty, že podle něho jsou ve společnosti jedinci, jimž by na základě svého morálního a politického přesvědčení ani ruku nepodal. Méně již chápu jeho argumentaci, že to, že Britské listy mají široký autorský záběr - tedy že jsou otevřené - toto periodikum diskredituje.

Ať mi pan Šuta promine - ale otevřený postoj nás může diskreditovat pouze u bigotních zabedněnců, kteří se obávají, že jiný názor může otřást jejich skálopevným přesvědčením, že věci jsou přesně tak, jak si myslí, že jsou.

12. 7. 2007
odpověď pánům Cvekovi, Golgovi i Šutovi

Britské listy se nediví. Už asi nebudou, po jedenácti letech své existence, jiné. A nikdy ani jiné nebyly. Vždy psaly jinak, než desítky jiných českých, převážně středopravicových mainstreamových médií. Jinak vás informovaly o sociálních fórech, o CzechTeku, protestech proti válce i MMF, americké armádě v Iráku, divoké privatizaci, homosexualitě, bigotní víře i věrolomných politicích. Jinak vás budou informovat o prorůstání špionáže do politiky i médií, jinak než většina médií vás budou informovat i o korupci bojovníků proti korupci. Jinak vás budou informovat o dění ve světě a prioritách velmocí. Nebudou povinně tleskat establishmentu a klanět se mocným. Budou i nadále publikovat zajímavé texty těch, kteří jsou v jiných médiích cenzurováni. Budou přinášet informace ze světa, která ostatní česká média zamlčují.

13. 7. 2007

Vážený pane Kotrbo,

ačkoliv váš titulek vyzývá k přemýšlení, přece jen mi to nedá.

Velice lituji, že místo podstaty problému (hodnověrnost propagandy publikované na BL a její případné zasazení do kontextu) reagujete osobním útokem na ty autory, kteří na problém upozorňují. Alespoň v mém případě (ale zřejmě i dalších napadaných) v dobré vůli pomoci chyby nejen najít, ale i odstranit.

13. 7. 2007

Osobně se nedomnívám, že směs příspěvků seriózních autorů (Bárta, Seemann) s propagandou profesionálních lhářů je projevem kvality a otevřenosti médií. Jelikož nejsem novinář, dám si rád vysvětlit věcnými argumenty, že se mylím a proč, píše Miroslav Šuta.

Přiznám se, že nad touto větou stojím naprosto bezradně. Kdo určí v dnešní hodnotově rozkolísané společnosti, kdo je či není profesionální lhář? Jak mám jako editor poznat, že článek, který nám kdosi poslal k vydání, je účelově cílenou snůškou lží a manipulace? (Mimochodem, samozřejmě, že z tohoto hlediska články hodnotíme a vylučujeme z vydání každou PR - v případech, kde si nejsme jisti, aspoň uvádíme co nejplnější informace o zázemí autora.)

Přiznám se, že naprosto nevím, co si Miroslav Šuta přeje, že by "zvýšilo hodnověrnost" Britských listů. Máme nutit autory, aby před vydáním článku vyplňovali rozsáhlý kádrový dotazník? Jaké položky by měl ten dotazník mít?

Michael Marčák: Nechtěl jsem tě nechat ukřižovat, příteli, ale věř, že Kubiceho zpráva hovoří naprosto jednoznačně !
13. 7. 2007

13. 7. 2007

Jako přikývnutí vyvíjejícímu se světu multimediálního webu 2.0, MTV se obrací k novému zdroji pro hudební fanoušky. Společnost v červnu tiše zavedla bezplatnou službu Video Remixer Service, která umožní uživatelům vytvářet jejich vlastní verzi vybraných videí za použití originálního obrazu, archivovat na MTV stopáž, fotky a jiná média. MTV pak bude vysílat výsledky, které získají nejvíce diváckých ohlasů na internetu. MTV se tak připojuje k rostoucímu množství video služeb, které dávají uživatelům zvýšenou tvořivou kontrolu nad vizí umělce, mezi něž patří dnes Eyespot, Gotuit a brzy má přibýt i Sony Music Box .

Co na to říkají skalní zastánci všezahrnující ochrany autorských práv ?

13. 7. 2007

V České republice před každou volbou prezidenta platí, že příští prezidentská volba bude přímá.

13. 7. 2007

Channel 4 získal právo vypustit do étéru 10 nových národních digitálních rozhlasových stanic v naději, že to podnítí průmysl a nabourá nadvládu BBC. Mediální regulátor Ofcom prohlsil minulý pátek, že udělil licenci na digitální rádiový multiplex konsorciu čtyřech provozovatelů. Vedle Channel 4 Radio také BSkyB, Emap a Carphone Warehouse. Podle plánu bude Channel 4 Radio provozovat tři digitální stanice: jednu pro mládež 15- 29 let; jednu pro zpravodajství a aktuální publicistiku a jednu hudební stanici.

13. 7. 2007

Minulý víkend se konala na sedmi kontinentech čtyřiadvacetihodinová sekvence koncertů v rámci projektu Live Earth. Prostřednictvím 120 televizních stanic ji měly sledovat 2 miliardy lidí. Prostřednictvím portálu Microsoft MSN ji sledovalo dalších 9 miliónů internetových diváků.

V londýnském Wembley vystoupili např. Madonna, Genesis, Red Hot Chili Peppers, Snow Patrol, Beastie Boys a Duran Duran, and Blunt. Přímý přenos koncertů ze všech kontinentů, jejichž cílem je vyjádřit prostřednictvím hudby kolektivní obavy mladé generace o další vývoj vztahu ke klimatu planety Země přenášela až do rána České televize. Sledovalo ho několik desítek tisíc diváků Česká televize se tak stala jedním uzlem multimédia budoucnosti.

13. 7. 2007
Dorothee Wilhelm
Hlavní referát ze setkání Komise švýcarských církví pro mír, spravedlnost a zachování stvoření v St.Gallen ve Švýcarsku.

Termín pochází od norského badatele Johana Galtunga, zakladatele bádání o míru a konfliktu. Podle Galtunga je třeba považovat strukturální násilí za právě tak závažné jako násilí, které vychází z úmyslného destruktivního jednání jednoho pachatele nebo skupiny pachatelů, a je třeba ho brát stejně vážně. Galtung definuje: 'Strukturální násilí je vyhnutelné krácení základních lidských potřeb nebo, vyjádřeno obecněji, života, které reálný stupeň uspokojování potřeb snižuje pod to, co je potenciálně možné.'

13. 7. 2007
Rolf Bossart
Koreferát ze setkání Komise švýcarských církví pro mír, spravedlnost a zachování stvoření v St.Gallen ve Švýcarsku.

Abychom porozuměli tomu, proč je rostoucí kontrola nad jednotlivými lidmi a nad veřejným prostorem přijímána takřka bez odporu, ba často dokonce souhlasně, musíme hovořit nejprve o mnoha jiných věcech, přiblížit si mnoho jiných procesů a navzájem je spojit.

13. 7. 2007

Informace o výsledcích posledního setkání Mezinárodní rady Světového sociálního fóra

V roce 2008 se nebude konat setkání Světového sociálního fóra. Všechny organizace, které jsou členy Mezinárodní rady, vyhlásily Globální den akcí. Ten je podpořen krátkou společnou výzvou: Žádáme každého, kdo je součástí globální aliance za jiný svět, aby v ten den zorganizoval nějakou akci zaměřenou na zviditelnění svých zápasů, kampaní, alternativ ve formě a způsobu, kterým dává přednost.

Návrh je zaměřen na posílení mnoha tématických, politických a kulturních pluralit, které dnes vytvářejí hnutí mnoha hnutí, na bránění riziku fragmentace a rozpuštění, růst solidarity mezi rozdílnostmi. Bude možno mít tisíce a tisíce akcí všude po celém světě: demonstrace, koncerty, setkání, velké a malé akce na místní a národní úrovni.

Zdeněk Mézl: Peklo, dřevoryt, 17 x 11 cm, 1976 - 2005
13. 7. 2007
Zdeněk Mézl: Peklo, dřevoryt, 17 x 11 cm, 1976 - 2005

Mám teď hromadu jiných starostí než se na stránkách BL dohadovat s panem Cvekem, ale nemohu si pomoci: Není to prvně, kdy se někdo dopustil toho dnes už téměř klasického českého mediálního podrazu, že někomu vložil do úst něco jiného, než co řekl. Svou poznámku jsem psal - a snad ji tak většina čtenářů i pochopila - s úsměvem, a vůbec jsem neměl v úmyslu dělat nějaké obecné dalekosáhlé závěry o morálce, natož srovnávat (například) morální stránku masového vraždění v dějinách s takovou běžnou lidskou neřestí, jakou je nevěra.

Boris Cvek se ale chytil - asi jsem se nechtě nějak dotkl tématu pro něho citlivého. Reagoval na to bohužel úplně stejně jako ti faráři, kteří neumějí nic než hrozit muky pekelnými.

13. 7. 2007

Nedá mi nereagovat na trochu podivný článek pana Golga o kubánském zdravotnictví. Pan Golgo se zde opět dostal na velmi tenký led. Hodnocení zdravotní péče je velmi obtížné i pro odborníky. Pro laiky, kterým je i pan Golgo, opravdu asi nemožné. V tomto případě má pan Golgo bohužel jeden velký handicap. Psát o kubánském zdravotnictví v Čechách je trochu nošení sov do Athén. Mnoho našich lékařů na Kubě roky pracovalo a situaci nejenom ve zdravotnictví znají velmi detailně. Proto i budou schopni identifikovat skutečně legrační argumentaci pana Golga jako zcela manipulativní.

13. 7. 2007

Zaznamenal jsem dost ostrou názorovou výměnu mezi Fabianem Golgem a panem Wagnerem. Osobně mi přijdou oba postoje nesmyslně vyhrocené. To, co píše Golgo, je v zásadě pravda, ale platilo to tak prvních dvacet let Castrova režimu.

Nevěděl jsem, že Fidela přesvědčila jeho dcera, že je nesmysl posílat homosexuály do pracovních táborů, ale homosexualita není na Kubě trestná od roku 1984 (v SSSR byla trestná ještě několik let za Gorbačova).

V českých kinech běžel v devadesátých letech kubánský film o zajímavém vztahu homosexuálního umělce a naivního aktivisty kubánské obdoby SSM Jahody a čokoláda, který dost drsně popisuje realitu současné Kuby. Myslím že i v relativně liberálních šedesátých letech československého socialismu by měl takový film problémy, píše čtenář Václav Neckář.

13. 7. 2007
Několik poznámek k článku pana B. Cveka "Věda a morálka"

Vztahy mezi genetickou výbavou a chováním druhů, včetně člověka, se studují dlouho. Nikdo dobu nemusí předbíhat. Například trizomie se zdvojením chromosomu Y je známa z padesátých let. Byla podrobně studována a zcela jednoznačně popsáno chování postižených jedinců. My bychom ho označili jako kriminální.

13. 7. 2007

NÁZOR AFRIČANA:

"Práva lidí na život a spravedlnost vítězí tisícerými způsoby. Věřím v mobilizaci a boj lidu. Věřím v ideje spravedlnosti. Věřím v pravdu. Věřím v člověka!"
Fidel Castro, 1. 9. 2001, Světová konference proti rasismu, Durban, JAR

Význam a inspirující síla převratných historických událostí tkví v jejich schopnosti změnit náš způsob myšlení o realitě, a tím i revolucionizovat s nimi spojené gnoseologické předpoklady. To je velmi důležité s ohledem na skutečnost, že nic není reálnějšího než samotná historie lidstva, kterou nelze chápat jinak než jako ztělesnění neobyčejně složité živé lidské práce řešící nejen otázky zvládání přírodních a společenských procesů, ale i problému vytváření předpokladů humánní koncepce organizace života jako celku.

13. 7. 2007

V každé době bývají jisté bytosti mimo pořadí a nároků na slušné zacházení. Ocitnou se mimo sféru zájmů, jsou vypuzeni lačnými lovci v oborech daných k získání financí nebo slávy -- nebo obojího. Šťastní lidé, netoužící ani po jednom falešném a lákavém šidítku. Kdo podlehne pokušení stát kdesi nahoře v běsnivé fujavici závisti a nenávisti, nemůže se podivovat následnému trestu. Neobratné pokusy ustát významnost do konce života se zdaří málokomu a energie vyplýtvaná na "maličkost" ve vesmíru nestojí ani za zlámanou grešli.

Poslední dobou se někteří naši nezávislí publicisté unášejí různými projevy díkůvzdání za všechno, co pro nás udělala Amerika. Platí to samozřejmě i o politicích pravicového spektra. Vděk a obdiv však neznamená pěstovat vůči Americe patolízalství a doslova systematicky se předhánět v umění, kdo z nás bude servilnější.

Když si tohle člověk přečte v levicovém deníku musí uznat, že tam jistě vědí, o čem píší, protože léta letoucí zažívali jsme společně s nimi adoraci východních bratří -- za to jim nyní krademe z hrobů bronzové ozdoby a filuta a demokratický obr kdesi v "jeho" městě sápe se na památník a ubrušuje srp a kladivo a ze své zasviněné funkcičky vzkazuje svým hrdinným činem -- hrrr na ně, vše povoleno!

12. 7. 2007

SITA/AFP - Rusko sa plánuje zriecť dvoch protiraketových základní na Ukrajine, informoval vo štvrtok ruský denník Vedomosti. Ruská vláda už predložila dolnej komore parlamentu návrh zákona, ktorým by sa ukončila dohoda s Ukrajinou, v rámci ktorej Moskva prispieva ročne na obe základne 940 000 eur. Radarové základne v Mukačeve, neďaleko hranice so Slovenskom, a v Sevastopole na juhu krajiny by mali nahradiť radarové stanice v Rusku.

Karel Koecher
12. 7. 2007

EXKLUZIVNĚ

Karel Köcher

Ačkoli bych ze všeho nejraději měl pokoj a komunikoval kromě svých pár přátel se svými pěti (čtyřnohými) kočkami, asi mi nezbývá, než se k tomu pozdvižení okolo pořadu Uvolněte se, prosím, nějak vyjádřil. Pokud jde o pana Pacnera jako takového, nemyslím, že stojí za to se s ním j příliš zabývat. Přesto ten jeho postoj, že v demokratické zemi je třeba zabránit určitým lidem v tom, aby se objevili v čistě zábavném pořadu, je opravdu průlomový.

Když už se tedy musím nějak vyjádřit, myslím že udělám nejlépe, když se věnuji konkrétně tomu jeho tvrzení, že "Karel Köcher má na rukou krev, podílel se na sebevraždě jednoho ruského diplomata, když ho pro KGB označil jako agenta CIA." Pan Pacner tím diplomatem ovšem myslí Alexandra Ogorodnika, který zemřel za záhadných okolností v roce 1977 po svém zatčení, když vyšetřování přebral od sovětské kontrarozvědky generál KGB Kalugin.

12. 7. 2007

Karlu Koecherovi: Dovolil bych si upozornit na rozpor ve vašich výpovědích, píše Aleš Suchánek. V článku publikovaném v BL dnes Romeo odpovídá" "...Ogorodnik na mou žádost odvolán nebyl... Ogorodnik zůstal v Bogotě až do konce prosince 1974, kdy mu řádně skončila jeho zahraniční mise." V článku, který vyšel před 8 lety "K démonizaci..." jste napsal: "Ogorodnik byl vskutku s bleskovou rychlostí odvolán, takže musel vědět, že šlo o nějaký mimořádný důvod."

18:56 Karel Koecher odpovídá: Aleš Suchánek má naprosto pravdu, před osmi lety jsem napsal, mylně, že Ogorodnik byl bleskově odvolán. Moje přesvědčení, že k tomu došlo, vycházelo z mého osobního rozhovoru s Kaluginem v roce 1976, kdy mi tvrdil, že mé žádosti bylo vyhověno. O odvolání Ogorodnika z Bogoty také Kalugin píše ve svých pamětech. Že Kalugin lhal, mně, i ve svých memoárech, jsem zjistil až teprve v roce 2000 z již citované knihy I. Peretruchina.

12. 7. 2007

V červenci 1999 jsem - poprvé a naposledy -- cestoval s dětmi ze skotského Glasgow autem do České republiky. Je to hodně daleko. Jeli jsme pomalu, po východním pobřeží Británie, zastavovali v Lindisfarne (to je ostrov, kde býval středověký klášter, proslulý iluminovanými rukopisy, na ostrov vede silnice, po níž se však dá jet jen při odlivu: při přílivu je asi kilometr této asfaltky dva metry pod vodou). Zastavili jsme se tehdy v červenci i v přístavě Whitby či v historickém, středověkém městě Yorku a naposled jsme přespali v univerzitním městě Cambridgi.Tam jsem si ráno před odjezdem v trafice koupil Guardian. Vyšel v něm obsáhlý článek "Princezna Diana, milionář Fayed, CIA a český rozvědčík". Po jeho shrnutí se Britským listům "český rozvědčík" ozval a článek dementoval textem "Západní rozvědky asi skutečně zatajují případ Diana. Já s ním neměl nic společného". Své dementi poslal i do deníku Guardian, kde ho samozřejmě otiskli.

Když jsem byl tehdy v České republice, Karel Koecher mě pozval do své vily za Prahou a vyprávěl mi tam, po dobu asi čtyř hodin, svůj životní příběh. Nikdy jsem ho nepublikoval, řekl jsem mu na rovinu, že jeho tvrzení jsou nedoložitelná, pokud nebude možno získat z ruských archivů podrobné ekonomicko-politické analýzy, argumentující, že je potřeba, aby se východní blok liberalizoval a demokratizoval, které Koecher údajně do Ruska posílal. Byl jsem si vědom, že tak úspěšný špion, jakým byl Karel Koecher -- žádnému jinému východnímu špionu se po tak dlouhá léta nepodařilo proniknout do samotného ústředí americké CIA -- bude mít naprosto v malíčku zvládnuto umění psychologické manipulace.

Karel  Kocher v pořadu Jana Krause \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
11. 7. 2007

Uvedení bývalého špiona Karla Koechera na obrazovce České televize v bulvárním pořadu Jana Krause "Uvolněte se prosím" bylo pro historika kosmonautiky a špionáže Karla Pacnera důvodem k takovému rozčilení, že se jím bude podle iDnes zabývat Rada České televize.

"Karel Koecher má na rukou krev, podílel se na sebevraždě jednoho ruského diplomata, když ho pro KGB označil jako agenta CIA. Do toho pořadu neměl vůbec přijít. A když už, tak mělo být zřejmé, o koho jde," řekl pro iDnes spisovatel iDNES.cz.

Nechápu, k jakému výroku Rady může dojít. Karel Koecher žije na svobodě v České republice už dlouho. Dle zákonů tohoto státu se nedopustil ničeho, zač by mohl být stíhán a odsouzen. Svou špionážní minulost neskrývá a stejně jako u jiných, je dnes pěšák Velké hry, agent Romeo, jen úsměvnou romantickou součástí historie. Gorbačov osobně žádal, aby Koechera vyměnili za Ščaranského. Karel Pacner přitom coby čerstvý absolvent Vysoké školy ekonomické v Praze nastoupil v létě 1959 do redakce deníku Mladá fronta jako redaktor. Byl tváří, která popisovala úspěchy socialistické, a zvláště ruské vědy po celou dobu bipolárního rozdělení světa i po celou dobu normalizace. Patřil k tvrdě prověřeným, k režimu loajálním a takto použitým kádrům.

12. 7. 2007
Pro mne je ZÁSADNÍ rozdíl mezi špionem ve službách nacistů či komunistů a špionem ve službách demokratické mocnosti. Vím, že práce špiona nikdy není a nikdy nemůže být čistá, jde však o to, které věci slouží. Pro špiona, který sloužil komunistům či nacistům, není slovo "kontroverzní" dostatečně výstižné pro jeho poslání. Chápu, že pan Koercher mohl mít složitý příběh a že byl možná (kdo ví? kdo může věřit veřejným vyjádřením špionů?) donucen sloužit Sovětům... pak by se ale měl stáhnout, omluvit a připustit, že sloužil svinstvu, které díky službám lidí jako ono ovládalo velkou část světa po desítky let - a mohlo jej ovládnout celý. Pro mne je, opakuji, zásadní rozdíl mezi tím, zda by studenou válku nakonec vyhráli Sověti, nebo Američané.

12. 7. 2007

... aneb kdož jsi bez viny, hoď kamenem

Přípodotek křesťanského antikomunisty Borise Cveka "Koecher sloužil totalitě" ukazuje, jak nepřekročitelné příkopy vykopává odhalování minulosti, zejména té nejméně minulé z dob studené války, pokud se tak děje v souvislostech dotýkajících se živých. V období socialismu sloužili totalitě všichni, kteří ze své vlasti nechtěli nebo nemohli emigrovat. Sloužili totalitě všichni, kdo skládali zkoušky z marxismu leninismu a dějin mezinárodního dělnického hnutí, aby pak přísahali na zlatá žezla svých fakult a slibovali budovat svým věděním lepší svět. Sloužili totalitě všichni, kteří chtěli na svých pracovištích vyniknout - poctivě, svou prací, třebas rýsováním výrobních výkresů motorů raketových tahačů či lepší organizací výroby. Sloužili totalitě všichni, kteří neprováděli sabotáže, nevyhazovali do povětří sklady či mosty, ale naopak třeba stavěli přehrady, elektrárny, školy, továrny, silnice. Protože sloužil totalitě každý, který přiložil ruku k dílu.

13. 7. 2007

Copak nedokáže Štěpán Kotrba docenit rozdíl mezi uklízečkou v Goeringově paláci a Goeringem samotným?

U meteorického radaru na Ondřejově: Anděla Špindlerová, Karel Pacner  a dr. Boris Valníček začátkem roku 1962  foto:archiv Karla Pacnera
12. 7. 2007
Zdeněk Hrabica
Motto: Zájem o vědu vzbudil na podzim 1957 sovětský Sputnik. Jsem přesvědčen, že kdyby první družice odstartovala z amerického kosmodromu, věda by u nás pořád zůstávala popelkou -- jak ve společnosti, tak v tisku. Ovšem tenhle nepochybně obrovský vědecký a technický úspěch začala Moskva prodávat jako výdobytek socialismu. Myslím, že přinesl užitek celým generacím českých vědců a já jsem se na téhle vlně svezl.
Karel Pacner ZDE

Se zájmem jsem si přečetl komentář spolupracovníka MF DNES Karla Pacnera pod titulkem "Přepyšný generál Vacek účelově mlží". S podtitulkem "Vacek a Sacher udělali všechno, aby jim nové vedení státu nevidělo do karet". Článek napsal zcela jistě na společenskou objednávku někdejší dlouholetý československý kosmonautický redaktor a spisovatel literatury faktu, ověnčený bezpočtem novinářských a spisovatelských cen nakladatelství a vydavatelství Mladá fronta a jiných, člen Obce spisovatelů a Klubu autorů literatury faktu.

Jako jediný, spolu s nedávno zesnulým sportovním redaktorem Václavem Pacinou, přežil Karel Pacner všechny převraty této redakce, včetně té, která ji zahnala daleko za kopečky rodné vlasti. Karel Pacner pocházel do roku 1989 z chudé živnostenské rodiny z Klatovska, po roce 1989 pocházel z bohaté podnikatelské rodiny, zasažené komunistickou vyvlastňovací zvůlí.

U meteorického radaru na Ondřejově: Anděla Špindlerová, Karel Pacner a dr. Boris Valníček začátkem roku 1962 foto: archiv Karla Pacnera

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2007 Rusko zrušilo svou účast na významné mezinárodní vojenské dohodě   
13. 7. 2007 Teherán jako hlavní město Iráku Robert  Jarkovský
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
12. 7. 2007 Panu Klvaňovi, vládnímu mluvčímu pro prosazování amerického radaru na území ČR Jan  Neoral
11. 7. 2007 Kubišová a Kačer pro referendum   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Americký Kongres se chystá zablokovat plán na protiraketovou obranu   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 "Ivanov varoval Američany," píše ruský list Vzgljad Karel  Dolejší
5. 7. 2007 Spojené státy trvají na radaru v Česku, vláda ČR přikyvuje bez souhlasu parlamentu a přes odpor obyvatel   

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
18. 6. 2007 Jak jsem potkal Rusko Ladislav  Žák
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
15. 6. 2007 Americký protiraketový systém ve Východní Evropě: Neúplný systém, který kontinentu přinese menší bezpečnost   
14. 6. 2007 Putin o raketové obraně   
12. 6. 2007 Neuspěchat, neutrácet, slíbit Oskar  Krejčí
12. 6. 2007 Ruský generál očekává jednání o radaru s Američany v červenci   
12. 6. 2007 Bývalí členové Varšavského paktu a členové NATO jednají ohledně kontroly zbrojení   
11. 6. 2007 Teď jde do tuhého: Bush je nahý Lukáš  Rázl
9. 6. 2007 Rusko vydalo varování ohledně amerického plánu na raketovou obranu   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein
18. 6. 2007 Radar a víza místo ústavní smlouvy Lukáš  Jelínek
16. 6. 2007 Raketový systém: USA odmietli ruskú ponuku   
16. 6. 2007 Novinky.cz: Podle Rusů dostanou antirakety v Polsku jaderné hlavice, použití jaderných hlavic u antiraket GBI je technicky možné Petr  Nachtmann

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2007 Nábřeží mlhy Alex  Koenigsmark
19. 2. 2007 Brány noci Alex  Koenigsmark
2. 2. 2007 Návštěva z temnot Alex  Koenigsmark
23. 1. 2007 Děti ráje Alex  Koenigsmark
19. 1. 2007 Hovno Alex  Koenigsmark
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek
22. 6. 2007 Zakažte Číně znečišťovat ovzduší .... Jan  Hošek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek
4. 7. 2007 ■ ■ ■ Kateřina  Bolechová
4. 7. 2007 Úterní pokračující projekce Štěpán  Kotrba
3. 7. 2007 Setkání zadaných Bohuslav  Binka
2. 7. 2007 Fotografický deník: Karlovy Vary 2007 Štěpán  Kotrba
29. 6. 2007 ■ ■ ■ František  Schildberger
28. 6. 2007 Vzpomínka na samotu Bohuslav  Reynek

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Krvavý epitaf Blairově válce   
17. 6. 2007 Blair věděl, že Amerika nemá plán na poválečnou znovuvýstavbu Iráku   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona