29. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2007

Práce (když ne poslání) novináře v demokratické společnosti spočívá, zjednodušeně řečeno, v tom, že shromažďuje informace o důležitých skutečnostech a předává je čtenářům (informuje je). V českých poměrech tomu tak ovšem bývá jen zřídka.

Mezi nejostudnější příklady zpronevěření se novinářskému řemeslu patří produkce deníku Mladá fronta Dnes. Kriticky jsem se na adresu jeho redakce vyjádřil již loni, když agitovala před volbami ve prospěch jedné z kandidujících stran a později pak, když čtenářům sugerovala, že íránský prezident chce získat jaderné zbraně, třebaže ten v přetištěném rozhovoru budování arzenálů jaderných zbraní odmítl.

Sloupek
Jan Skácel

Tři velké smutky jsou na tomto světě
Tři smutky veliké a nikdo neví
Jak se těm velkým smutkům vyhnout

Ten první smutek Nevím kde zemru
Ten druhý smutek Nevím kdy to bude
A poslední Nevím kde se na onom světě octnu

Tak jsem to slyšel v písni Nechme tak
Nechme jak zpívá píseň Dokažme
Vzít za úzkost jak za kliku a vejít

Ze sbírky Metličky, nakl. ČS, 1968, vybral Michal Černík. Uveřejněno s laskavým svolením agentury Aura-Pont

29. 5. 2007

Helsingin Sanomat, 28.5.2007:

"Jsem noční můra vlády", říká starosta Trokavce.

Včera vyšel v největších finských novinách Helsingin Sanomat na titulní stránce svazku "zahraničí" článek o vesnici Trokavec, píše Rudolf Kubala:

29. 5. 2007

Tajnosti (2007), režie Alice Nellis

Českým filmařům, jak se zdá, nezbývá pomalu nic, než točit filmy o mezilidských vztazích: ústup od obecněji společenské tematiky je ve srovnání s první polovinou devadesátých let zřetelný. Tajnosti jsou film na zdánlivě banální téma o manželské nevěře; o okoralosti vztahů mezi lidmi, kteří si kdysi byli blízcí. Výjimečnost Tajností spočívá v tom, jak režisérka zpracovala své téma -- v jemné a neuvěřitelně efektivní souhře hereckých výkonů, kamery, střihu i hudby. Film obsahuje sekvence, které diváka absolutně vtáhnou, jsou tam scény, při nichž vás mrazí.

(Ukázka z připravované knihy Jana Čulíka o českém hraném filmu v letech 1990-2007.)

29. 5. 2007

Pokud bychom chtěli najít jednu charakteristiku, které se ve větší či menší míře nachází napříč českými pedagogickými institucemi, pak by to snad mohl být jejich zvláštní vztah k nečeskému školství. Vztah, který se vyznačuje zaujatým pohledem jak na nadnárodní pedagogické instituce působící v Čechách, tak vůči celým vzdělávacím systémům v jednotlivých zemích za hranicemi. Vzhledem k silnému postavení anglosaského světa je tento přístup dobře patrný právě vůči anglosaskému školství.

29. 5. 2007

ZÁKLADNA:

doporučuje Tomáš Franke:
29. 5. 2007

Nedělní výroky ministra Vondry svědčí o tom, že vláda je s argumenty pro americký radar v koncích. Vyhrožování znovuzavedením povinné vojny je skutečně zajímavé pojetí oné slíbené informační kampaně. Podle logiky pana Vondry by nemohla v Evropě existovat země s profesionální armádou, která by ale zároveň neměla na svém území alespoň jednu cizí základnu. Pan ministr zároveň zaměňuje dvě rozdílné věci: Naše členství v NATO (tj. organizaci, která se od amerického projektu distancovala) a americký protiraketový deštník, píše Jakub Ryppel.

29. 5. 2007

Dovoluji si reagovat na příspěvek, zveřejněný v Britských listech dne 22. 5. 07 pod názvem Chytráci, kteří do knihovny nechodí, projekt jen brzdí".

Nebudu se pouštět do polemiky s názorem jeho autora, že ti, kteří nejsou uživateli nebo zaměstnanci Národní knihovny ČR (NK ČR) mají mlčet a nejlépe se ke stavbě vůbec nevyjadřovat. Pouze připomínám, že jelikož jde o instituci národní, financovanou námi všemi, jsme tedy všichni přinejmenším potencionálními uživateli jejích služeb i její podoby, jež nás může potěšit či rozladit, píše Libuše Piherová, vedoucí Oddělení PR a marketingu, Národní knihovna ČR.

29. 5. 2007

Největší tuzemský deník v článku "Heydrich, česká zbabělost...a americký radar k tomu" (26. května 2007) naservíroval českým čtenářům opravdu silnou kávu. Ve svém protičeském tažení, které je pro tyto noviny charakteristické po celou dobu "svobody" slova, pošpinil české obětí jedněch z největších nacistických zvěrstev spáchaných za 2. světové války na našem území.

Představme si, že by se v tisku objevil článek, který by třeba hovořil o vyhlazování Židů za druhé světové války ( třebaže by ani slůvkem nezmínil koncentrační tábory) a jedním dechem o jakési židovské zbabělosti -- Bylo by něco takového vůbec představitelné?

V případě českého národa to možné je.

29. 5. 2007

Hlava německého státu Horst Köhler ukončil svou asijskou cestu do Vietnamu a Číny návštěvou Šanghaje, kterou uskutečnil ve dnech 2O. až 26.května. Jen na okraj, proto se omluvil na setkání prezidentů v Brně a nikoliv, jak bylo uváděno některými českými novináři, kvůli nemoci. Jak zdůraznili političtí pozorovatelé, šlo o "choulostivou misi" do komunisty ovládaných zemí s rychle se rozvíjející ekonomikou podle zásady "růst bez demokracie".

29. 5. 2007

Hugo Chavez se vyznamenal, potlačuje svobodu slova v křehké Venezuele, když se rozhodl neprodlužit licenci televizní stanici RCTV. Máme konečně další potřebný "kouřící revolver", abychom na pozadí Chavezových "zločinů proti demokracii" vyzvedli přínos vyšších principů euroatlantické civilizace, která vede totální válku od roztrženého Somálska přes libanonské uprchlické tábory, Palestinu, která má na kahánku, uloupený Irák, až po Afghánistán, kde se astronomicky zvedla dětská úmrtnost od té doby, co je v moci NATO a spřátelených warlordů ze Severní Aliance.

29. 5. 2007
"Zasílám jednu, zřejmě propagační, pozvánku," píše Zdeněk Paul:
29. 5. 2007

Nonstop čtení 2007:

... je akcí, kterou si před deseti lety i Karel Srp, držitel Jazzové sekce nad vodou, vyvzpomněl, jako krásu k oblažování lidského ducha. Dřina na českém poli. Opravdu a bez nadsázky.

Vzhledem k tomu, že internet je místem, kde je vše viditelné (snad a zatím), jako na dlani, nelze jinak, než přispěchati -- jako "očitý" čtenář - s aktuální zprávou ze zahájení.

28. 5. 2007

Před desítkami let jsem při návštěvě Francie viděl, že na jaře se tam prodávala pěkná jablka v ceně dokonce pouhý 1 frank za kilo. Méně už to být nemohlo, soudím, dle tamějších ekonomických souvislostí. Ani dnes u nás nekupujeme jablka po několika málo korunách, ani při výprodeji.

Po návratu jsem pak v Rudém právu v nejkratší zprávičce četl, že ve Francii se ničí tuny jablek, ačkoliv si je tisíce francouzských rodin nemůžou dovolit. Tenkrát jsem pochopil, že tisk nelže; pouze překrucuje. Jistě tam žilo množství rodin, právě ony zmíněné tisíce, které pro opilství či narkomanii si nemohly dovolit dát našich tehdejších 5 korun za kilo krásných jablek. Kdežto pro miliony rodin to neplatilo.

Množství lidí zúčastněných na sobotní demonstraci "Ne základnám", uspořádané proti zbrojení, jsem odhadl nejprve méně, ale pak jsem obešel celé množství a upřesnil na 5 až 6 tisíc. A to dle své zkušenosti někdejšího návštěvníka fotbalových stadionů. Byli to lidé, co se nebáli přinést svou kůži na trh. Pak tam ale také byl pán, který se nebál; přišel s americkou vlaječkou a zastával se svých názorů. Způsobně česky vyjádřeno: nebál se nebát se.

28. 5. 2007

Dnes, v neděli po ránu, jsem si chtěl přečíst něco o včerejší demonstraci na Václavském náměstí v Praze. Sešlo se tam v úmorném vedru odpoledne (16:30) podle mého odhadu na 3000 demonstrantů všech věkových kategorií. Demonstrovali proti základnám vojensko-průmyslového komplexu Spojených států amerických a umístění radaru na našem území, území ČR. Plakát pozvánky na demonstraci nesl i název Davidové proti Goliášovi, píše Oldřich Květák.

<Takto, naznačuje server ceskenoviny.cz, vypadala sobotní demonstrace proti americkému radaru. V třicetistupňovém vedru bundy... U článku se neuvádí, že jde o fotografii z února 2007, z vesnice Jince, to až když kliknete na větší rozlišení... Foto: server cn.cz
28. 5. 2007

Nemáš-li prozatím potíže, milá bytosti, navštiv peněžní ústav a vezmi si půjčku. Nestačíš se divit, co radosti ti vypůjčené finance přinesou. Jen musíš počítat s tím, že půjčky v sobě skrývají slušné úrokové sazby. Konečně, i finančníkům se musí dobře žít, že? Banka není svatý kopeček.

28. 5. 2007

Vratné lahve (2007), režie Jan Svěrák

Film je svým způsobem variací na Míchálkovo Babí léto (2001), avšak scénář Jiřího Hubače je podstatně hlubší než jemné sentimentální vtipkování Svěráka seniora, autora scénáře tohoto filmu i představitele hlavní postavy. Vratné lahve dokonce vrcholí týmž motivem jako Babí léto: i v tomto filmu se v závěru vydá stárnoucí manželská dvojice na výlet balónem. Vratné lahve jsou podstatně povrchnější než Babí léto, protože, jak je tomu i u jiných filmů Svěrákových, autoři závažnější témata rozmlžují smířlivou sentimentalitou, takže jako objevná výpověď o lidské existenci jejich filmy působí málo. Zajímavé je, že Babí léto vidělo v kinech v České republice málo lidí, protože prý vadilo, že je to film o "starých lidech" -- status celebrity Zdeňka Svěráka zjevně tentokrát tento handicap překonal.

Další ukázka z připravované knihy Jana Čulíka o českém filmu devadesátých a nultých let, která vyjde v nakladatelství Host koncem roku 2007.

28. 5. 2007
Petr Pešek

Problémem ruských elit byla vždy jejich osamělost a izolovanost. V 19. století byly na toto téma popsány stohy papíru a celou ruskou klasickou literaturou (což je asi to nejlepší, co Rusko přineslo světu) se tento rozpor proplétá jako červená nit. Rozpolcenost ruských elit a neúčast jejich převážné časti na pokusech o reformu carského režimu zevnitř -- to byly momenty, které připravily půdu, na níž vyrostl bolševismus.

28. 5. 2007

Ministr pro evropské záležitosti a vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) v Otázkách Václava Moravce v ČT varoval, že pokud Česká republika odmítne vybudování americké radarové základny na svém území, může to znamenat narušení spojeneckých svazků v rámci NATO. Podobné kroky by pak mohly mít za následek, že se Češi na své spojence nebudou moci spo-lehnout a budou muset obnovit povinnou vojenskou službu.

ZDE

PRAHA - Vondra připomněl, že zavedení profesionální armády v České republice bylo možné právě proto,

že země postavila svoji obranyschopnost a bezpečnost na spojeneckých svazcích. "Samozřejmě můžeme říct teď ne, ale takové odmítnutí může mít své konsekvence. Mimo jiné se v budoucnosti nedá vyloučit, že bychom museli obnovit povinnou vojenskou službu kupříkladu," řekl vicepremiér. Povinná vojenská služba byla zrušena od roku 2005.

Komentář:

28. 5. 2007

Hned v úvodu musím upřesnit, že jsem se v titulku inspiroval začátkem finského reportéra Československé televize z období 80. let, který se chtěl asi zavděčit ideologům režimu, a tak svou reportáž začal: "Dnes už v Helsinkách žebrá skoro každý." Vydařil se mu mimořádně vtipný trapas. Spočítal jsem to, byl jsem v Paříži v průběhu posledních 17 let letos celkem poosmé, ale zatím jsem s žebráním neudělal žádnou výraznější zkušenost. K zážitkům z letošního února se tedy vracím tímto krátkým fejetonem.

(Autor je poradcem Václava Klause.)

28. 5. 2007

Shodou okolností jsem v pátek četl článek pana Uwe Ladwiga o dopinku v cyklistickém sportu a současně viděl v televizi německého závodníka Zabela, který ronil krokodýlí slzy nad svou účastí v této dopingové aféře. Během víkendu z toho byla aféra.

4. 5. 2007

V dubnu 2007 přispělo celkem 97 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 18, 437.07 Kč . Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30.4. 2007 částku 255 292.76 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2007 Propagační akce o americkém radaru   
28. 5. 2007 Politická propaganda   
28. 5. 2007 Veřejnoprávní rozhlas překroutí Bohumír  Tichánek
26. 5. 2007 Není třeba lhát – stačí pouze neříci všechno Monika  Hoření
25. 5. 2007 Vojenská základna USA --vláda nerozpoznává velké a malé Oldřich  Průša
25. 5. 2007 Výzva občanům   
25. 5. 2007 Mladí zelení odmítají americký radar   
22. 5. 2007 Americký expert na raketovou obranu v ČR poskytne informace - ale jen někomu   
22. 5. 2007 Národ bez emocí -- není moc impotentní? Luděk  Toman
21. 5. 2007 Co by řekl asi Jimmy Carter o zastáncích základen? Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   

Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2007 U nás v Brazilii a Brasilii se pořáde něco děje. Aneb tragikomedie pro bramborové divadlo Josef  Mikovec
9. 5. 2007 Lula   
12. 4. 2007 Internacionalizace genocidy Fidel Castro Ruz
23. 3. 2007 Jak Bush a Chavez cestovali po Americe Nikola  Čech
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Brazílie: Lula jako vítěz, Colgate a kandidát X Josef  Mikovec
29. 10. 2006 Brazílie: dnes jde 125 milionů občanů k druhému kolu prezidentských voleb Štěpán  Kotrba
23. 10. 2006 Brazíle: budou volby. Opět. Josef  Mikovec
13. 10. 2006 S Lulom alebo bez Lulu Sergio Iván Moya Mena
10. 10. 2006 Brazílie: Jsme zase u geniálního Gramsciho Josef  Mikovec

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
15. 6. 2006 Sudetoněmecký den nepřinesl nic nového Richard  Seemann
2. 2. 2006 Benešovy dekrety Alois  Matuška
21. 11. 2005 Provokace paní Merkelové   
18. 11. 2005 Merkelová podporuje zřízení Centra vyhnání Radek  Vogl
16. 9. 2005 Sudetští Němci v Krnově světí památku židů   
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
25. 7. 2005 Okupanti utekli ještě před koncem války, kolaboranti zůstali Stanislav A. Hošek
25. 7. 2005 Soucit s těmi, co nemohou zapomenout na prožité křivdy   

Bodies RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2007 Jaký je rozdíl mezi anatomickou pitvou a komerční exhibicí Martin  Kucharík
16. 5. 2007 O pochybné etice výstavy Bodies   
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři   
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
7. 5. 2007 Prznění mrtvol Radek  Mikula

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
11. 5. 2007 Dozvuky 1. máje 2007: Oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele Štěpán  Kotrba
1. 3. 2007 Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
25. 2. 2007 Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Jak se líbí Kateřině Jacques mezi zastánci globálního kapitalismu? Monika  Hoření
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger
16. 5. 2007 Předehra k „Velké ruské hře“ F. William Engdahl
5. 5. 2007 Čeho je bezprostředně zapotřebí, je energetická revoluce Fidel Castro Ruz
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2007 Somálsko: bílé tváře pod maskami černých Daniel  Veselý
6. 2. 2007 Momentky ze Somálska Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2007 USA odmítly německý návrh pro summit G8 na boj proti globálnímu oteplování   
23. 5. 2007 Světové emise CO2 jsou vyšší než nejhorší modelovaný scénář   
21. 5. 2007 Klimatické změny, globální darwinismus a náboženský fanatismus Kamil Vladislav Vaněk
19. 5. 2007 Ne, Blaire! Americký dar na rozloučenou britskému premiérovi   
16. 5. 2007 Placatá, nikoliv kulatá Země   
16. 5. 2007 Klaus a úroveň českého mediálního diskursu Jan  Čulík
5. 5. 2007 Vědci OSN: Není moc času   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Školství RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)