29. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2007

Mladá fronta DNES zhanobila památku nacisty vyhlazených Lidic

Největší tuzemský deník v článku "Heydrich, česká zbabělost...a americký radar k tomu" (26. května 2007) naservíroval českým čtenářům opravdu silnou kávu. Ve svém protičeském tažení, které je pro tyto noviny charakteristické po celou dobu "svobody" slova, pošpinil české obětí jedněch z největších nacistických zvěrstev spáchaných za 2. světové války na našem území.

Představme si, že by se v tisku objevil článek, který by třeba hovořil o vyhlazování Židů za druhé světové války ( třebaže by ani slůvkem nezmínil koncentrační tábory) a jedním dechem o jakési židovské zbabělosti -- Bylo by něco takového vůbec představitelné?

V případě českého národa to možné je.

Článek zástupce šéfredaktora Michala Musila je dovedně sestavenou demagogií, která jakoby (ale jen na první pohled) náhodně surfuje dějinami a vybírá si z nich některá jména a události....Na Musilově jedné hromadě se tak spolu ocitá říšský protektor Heydrich, atentátníci Gabčík a Kubiš, americký radar a....česká zbabělost. A ještě, jakoby mimochodem, jakoby v podtextu, jakoby o něčem, co si vskutku nezaslouží ani pojmenování, se mluví o vyhlazených obcích Lidice a Ležáky.

Autorovi tyto obce, jejichž čeští obyvatelé se stali obětí nacistické odvety za zavraždění říšského protektora a které jsou už po víc jak 60 let jedním ze symbolů nejhorších nacistických zločinů spáchaných za 2. světové války, vůbec nestojí o to, aby je jmenoval, natož aby se s pietou sklonil před památkou padlých Čechů (třebaže o nich mluví!), avšak pomocí názoru jednoho pamětníka, jehož citát si vypůjčil z Týdne ("Atentát byl k ničemu, jen se pak zbytečně umíralo"), který mu zřejmě připomíná to věčné české remcání, vede paralelu mezi tímto názorem a dnešním odmítavým postojem české veřejnosti k americké základně, a tak se konečně dostává k pointě svého textu - české zbabělosti!

O české zbabělosti jsme si v posledních dnech zvykli číst především v souvislosti s názorem 70% občanů, kteří si nepřejí nový vstup cizích vojsk na české území. Zatím se tomuto častování spíš usmíváme, tak je postavený na hlavu a tak zřetelně protikladný je skutečné realitě ( stejným newspeakem bychom Vasila Biĺaka museli označit za "nejstatečnějšího" Čechoslováka v '68). Podceňovat bychom ale takové urážky neměli (Goebbelsovo "Tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou!"), obzvlášť když dnešní obviňování odpůrců základny ze zbabělosti má právě takovouto zbabělost ( či alespoň totální rezignaci a lhostejnost) u českých občanů vyvolat.

Psát o české zbabělosti ve stejném článku jako o tragédii Lidic a Ležáků a tak zhanobit památku všech českých obětí ve druhé světové válce se však zatím nikdo neodvažoval.

Musilův článek je perfektní propagandou s jediným cílem: urazit Čechy. Nejen ty dnešní ( my se aspoň můžeme bránit), ale i naše předky, kteří kdysi kvůli svému češství umírali

Není divu, že zástupce šéfredaktora ve svém článku ony vyhlazené obce Lidice a Ležáky raději přímo nejmenuje. Celá jeho pointa o "zbabělosti Čechů" by se totiž dostala do příliš velkého rozporu s realitou a Musilova a Mladé fronty DNES nestydatost by pak možná bila do očí tak, že k tomu tento "svobodný" deník zatím nemá odvahu. Zatím.

My Češi bychom se ale v souvislosti s dnešní "svobodnou" (anti-českou) propagandou měli zamyslet ještě nad jednou věcí. Není to neustálé bombardování "českou zbabělostí" stejného rázu, jako bylo kdysi třeba klišé antisemitů o "smradlavých" či "špinavých" židech?

Útok na památku českých obětí 2. světové války na stránkách MF DNES přitom není žádným náhodným "vykolejením". Tato kdysi svazácká tiskovina se na urážky českého národa tak říkajíc specializuje. Po celou dobu éry "svobody" slova", kdy došlo k jejímu zprivatizování do rukou někdejších svazáckých novinářů a poté k prodeji jakési německé společnosti, se na jejích stránkách psalo v souvislosti s českým národem výhradně negativně, české vlastenectví bylo vytrvale dehonestováno jako "nacionalismus" či málem nacismus.

To samé platilo i při pohledu na jednotlivé historické události či periody českých dějin. MF DNES se specializovala zvláště, a vlastně výhradně na jedno: těsně po skončení 2. světové války, když jí obligátně zajímalo jen "vyhánění" sudetských Němců, a tedy vlastně "zločinnost Čechů". Články dvou hlavních čechobijců a někdejších disidentů E. Mandlera a B. Doležala se také staly naprosto pravidelným "pokrmem" servírovaným českým čtenářům.

Musilův článek tak rozhodně není jen nějakým náhodným přestřelením. Třebaže "stará škola" Mandler a Doležal jsou z MF DNES pryč (Doležala ale uklidili do Lidových novin), zdá se, že "nové kádry" jsou připraveny plnit staré úkoly.

Jediná podstatná otázka pak v této souvislosti je: Do kdy si to my Češi necháme líbit?

                 
Obsah vydání       29. 5. 2007
29. 5. 2007 Mladá fronta Dnes je bolševický list Jakub  Rolčík
29. 5. 2007 Maličká vesnice zkouší překazit záměr Američanů
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
29. 5. 2007 O výjimečnosti českých škol Albín  Sybera
29. 5. 2007 Napište dopis poslancům, Tomáš  Franke
29. 5. 2007 Vondra a jeho výhrůžky o znovuzavedení povinné vojenské služby
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
29. 5. 2007 Národní knihovna patří k nejvýznamnějším světovým knihovnám
29. 5. 2007 Mladá fronta DNES zhanobila památku nacisty vyhlazených Lidic Luděk  Toman
29. 5. 2007 Köhlerova asijská mise Richard  Seemann
29. 5. 2007 "Diktátor" Chavez a impotence světových médií Daniel  Veselý
29. 5. 2007 Propagační akce o americkém radaru
29. 5. 2007 Kultuře dvakrát přes držku: - letos znovu z české klasiky... Oldřich  Průša
28. 5. 2007 Veřejnoprávní rozhlas překroutí Bohumír  Tichánek
28. 5. 2007 Politická propaganda
28. 5. 2007 Lichváři a taškáři Václav  Dušek
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
28. 5. 2007 Kam kráčíš, Rusko? Petr  Pešek
28. 5. 2007 Bude v ČR znovu zavedena povinná vojenská služba? Jan  Neoral
28. 5. 2007 V Paříži dnes žebrá už skoro každý Michal  Petřík
28. 5. 2007 Je možné zastavit doping? Josef  Vít
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007