29. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2007

Mladá fronta Dnes je bolševický list

Práce (když ne poslání) novináře v demokratické společnosti spočívá, zjednodušeně řečeno, v tom, že shromažďuje informace o důležitých skutečnostech a předává je čtenářům (informuje je). V českých poměrech tomu tak ovšem bývá jen zřídka.

Mezi nejostudnější příklady zpronevěření se novinářskému řemeslu patří produkce deníku Mladá fronta Dnes. Kriticky jsem se na adresu jeho redakce vyjádřil již loni, když agitovala před volbami ve prospěch jedné z kandidujících stran a později pak, když čtenářům sugerovala, že íránský prezident chce získat jaderné zbraně, třebaže ten v přetištěném rozhovoru budování arzenálů jaderných zbraní odmítl.

Že se MF Dnes věnuje manipulaci spíše než zpravování čtenářů o důležitých věcech, bylo zřejmé nejen z několika propagandistických článků agitujících za základnu Spojených států na území České republiky (připomeňme např. příspěvky Teodora Marjanoviče), ale velmi markantně také v sobotním vydání dne 28. dubna 2007. Český prezident Václav Klaus byl tehdy na návštěvě Ruska. Ruský prezident Vladimir Putin při té příležitosti ostře odmítl záměr Spojených států a plánovanou základnu přirovnal k hrozbě raket typu Pershing, jež byly rozmístěny na území Západní Evropy v 80. letech minulého století.

Toto Putinovo prohlášení bylo mnohem tvrdší, než se očekávalo; a vzbudilo patřičnou odezvu i v českém tisku: Tak deník Právo informoval o věci na úvodní straně nepřehlédnutelným titulkem Putin Klausovi: je to jako s pershingy. Podobně Lidové noviny, jež hlavní zprávu na titulní straně sobotního vydání uvedly slovy Putin: Radar je jako Pershing.

Ne tak MF Dnes. Takto důležitou zprávu sice pominout nemohla, ale její závažnost aspoň relativizovala tím, že ji umístila teprve jako druhý článek na úvodní straně s nadpisem Putin a Klaus: místo úsměvů řeči o pershingu, vyvedeným menším písmem. Jako mnohem důležitější uvedla hlavní zprávu dne o potenciálním léku na některé druhy nádorových onemocnění, písmem dvakrát větším: Jedna injekce zničí nádor.

Zatímco v právě popsaném případě jde o pouhou manipulaci zpochybněním závažnosti dotčené zprávy, v pondělí 28. května 2007 už jde MF Dnes mnohem dál a neinformuje vůbec. O čem?

V sobotu 26. května se konala demonstrace pořádaná iniciativou NE základnám. Lidé, kteří se jí zúčastnili, vyjádřili svůj odmítavý postoj vůči záměru Spojených států vybudovat na území ČR vojenskou základnu spolu s požadavkem na vypsání referenda o této věci. Tito demonstranti reprezentovali postoj 70% české veřejnosti; a reprezentovali jej nepřehlédnutelným způsobem. Tomu také odpovídalo zpravodajství deníku Právo (článek na titulní straně s názvem "Proti radaru demonstrovalo v Praze pět tisíc lidí") i Lidových novin, jež přinášejí zprávu Generálka na Bushe: tisíc odpůrců radaru v ulicích.

A jak o této události informuje Mladá fronta Dnes? Nijak. Ani na titulní straně, ani uvnitř listu. Titulní stránka upozorňuje na rozhovor s polským prezidentem Lechem Kaczynskim (ve prospěch základen USA v České republiky a v Polsku) a odkazuje na stránku A5 - fotografií ministra Vondry (ve prospěch základny), titulem Vondra hrozí: Vojna se vrátí a doplňujícím sugestivním textem "Pokud neschválí radar, hrozí Čechům návrat povinné vojenské služby?" V navazujícím článku jsou vložena jediná slova nějakým způsobem se sobotní demonstrace týkající:

"Na sobotní demonstraci proti základně se na rozpáleném Václavském náměstí sešla pestrá společnost: režisérka Věra Chytilová, komunistická poslankyně Kateřina Konečná, exministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) spolu s předsedou Sněmovny Lubomírem Zaorálkem či režisérem Zdeňkem Troškou.

Zúčastnila se i řada členů Strany zelených."

Zopakujme si, co se v sobotu v Praze odehrálo:

- Na Václavském náměstí demonstrovalo něco mezi 1500 a 5000 lidí (sami organizátoři uvádějí, že během akce nasbírali na 2,5 tisíce podpisů pod petici za referendum o základně). Demonstranti vyjádřili názor většiny obyvatel České republiky.

- Demonstrace se zúčastnil místopředseda Poslanecké sněmovny a mnozí členové Strany zelených, kteří tak dali najevo svůj nesouhlas s postojem vedení vlastní strany.

- Demonstranti požadovali demisi současného premiéra Mirka Topolánka a jeho vlády.

To vše jsou závažné skutečnosti, které nelze odbýt, které nelze pominout. Dvě věty vložené do jiného, nadto manipulativního článku nejsou v žádném případě zprávou o proběhlé akci odpůrců základny. MF Dnes sobotní demonstraci ignorovala, zamlčela ji. Neinformovala o tom, co se stalo. Svým mlčením stvořila novou skutečnost, svým mlčením lhala.

Podobna je tak bývalému deníku Rudé právo, které rovněž neinformovalo o akcích nepohodlných tehdejšímu socialistickému režimu. Současná Mladá fronta Dnes je propagandistickým nástrojem dnešní strany a koaliční vlády ODS. MF Dnes prosazuje zájmy a vůli vládnoucí menšiny proti zájmům a vůli většiny.

Srozumitelně řečeno: Mladá fronta Dnes je sice pravicový, přesto však bolševický list.

K tomu dodává čtenář Petr Sedláček: V souvislosti s kritikou "profesionality" MFD v otevíracím článku BL dnešního dopoledne bych rád upozornil na jednu přehlédnutou perlu autorů článku otištěného v MFD s titulkem "Vondra:..." Když popisují. kdo všechno byl na demonstraci, nepíší hned dvakrát pravdu. Paní režisérka Chytilová se z účasti omluvila a čten byl jen její pozdravný dopis a HLAVNĚ - pan Zaorálek už NENÍ předsedou Dolní sněmovny, jak je u jeho jména uvedeno, ale předsedou Sněmovny parlamentu ČR je Miloslav Vlček, který byl v té době na mezinárodním setkání šéfů parlamentů hned několika zemí v Bratislavě, o které nejen MfD neinformovala vůbec...

                 
Obsah vydání       29. 5. 2007
29. 5. 2007 Mladá fronta Dnes je bolševický list Jakub  Rolčík
29. 5. 2007 Maličká vesnice zkouší překazit záměr Američanů
29. 5. 2007 Tajnosti: Snad nejhlubší a nejpozoruhodnější film z poslední doby Jan  Čulík
29. 5. 2007 O výjimečnosti českých škol Albín  Sybera
29. 5. 2007 Napište dopis poslancům, Tomáš  Franke
29. 5. 2007 Vondra a jeho výhrůžky o znovuzavedení povinné vojenské služby
29. 5. 2007 Smutky Jan  Skácel
29. 5. 2007 Národní knihovna patří k nejvýznamnějším světovým knihovnám
29. 5. 2007 Mladá fronta DNES zhanobila památku nacisty vyhlazených Lidic Luděk  Toman
29. 5. 2007 Köhlerova asijská mise Richard  Seemann
29. 5. 2007 "Diktátor" Chavez a impotence světových médií Daniel  Veselý
29. 5. 2007 Propagační akce o americkém radaru
29. 5. 2007 Kultuře dvakrát přes držku: - letos znovu z české klasiky... Oldřich  Průša
28. 5. 2007 Veřejnoprávní rozhlas překroutí Bohumír  Tichánek
28. 5. 2007 Politická propaganda
28. 5. 2007 Lichváři a taškáři Václav  Dušek
28. 5. 2007 Vratné lahve: Sentimentální variace na známé téma Jan  Čulík
28. 5. 2007 Kam kráčíš, Rusko? Petr  Pešek
28. 5. 2007 Bude v ČR znovu zavedena povinná vojenská služba? Jan  Neoral
28. 5. 2007 V Paříži dnes žebrá už skoro každý Michal  Petřík
28. 5. 2007 Je možné zastavit doping? Josef  Vít
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007