23. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 8. 2006

Izrael se úmyslně zaměřoval na ničení civilní infrastruktury a během čtyřtýdenní války v Libanonu páchal válečné zločiny, praví se ve zprávě Amnesty International, zveřejněné ve středu.

Zpráva konstatuje, že vojenské údery proti civilním budovám a strukturám zacházely daleko za "vedlejší škody" a rovnaly se podle Ženevských konvencí o válečných zákonech nerozlišeným a nepřiměřeným útokům.

Kate Gilmorová, náměstkyně generální tajemnice Amnesty International, uvedla, že bombardování elektráren a vodáren a dopravní infrastruktury bylo "úmyslnou a přímou součástí vojenské strategie".

"Tvrzení Izraele, že byly útoky na infrastrukturu legální, je zjevně nesprávné," uvedla. "Mnoho činů, které identifikuje naše zpráva, bylo válečnými zločiny. Vzorec, rozsah a míra útoků způsobuje, že je tvrzení Izraele, že šlo o vedlejší škody, prostě nedůvěryhodné."

Amnesty International požaduje, aby bylo zahájeno oficiální vyšetřování OSN, jehož tématem by bylo porušování lidských práv na obou stranách konfliktu.

Sloupek
Karel Škrabal

Čemu se divíš
My kluci z paneláku
děti rodičů
středně technických kádrů
My žili vedle knihoven
s třema mušketýrama
My jsme to měli
trošku jináč

než vy
hoši od krav

Z Almanachu Vítrholc 08, Větrné mlýny, Brno 2005 vybral Štefan Švec

Karel Škrabal * 21. 6. 1969 Brno

básník a performer. Pracoval v různých médiích, je členem uměleckého sdružení Vítrholc. Vydal sbírky Zapalte Prahu! (1998), Šlehačka (2000) a Druhá verze pravdy (2003).
23. 8. 2006

Martin David Brown: Dealing with Democrats. The British Foreign Office and the Czechoslovak Émigrés in Great Britain, 1939 to 1945. , Vol.7 série "Mitteleuropa - Osteuropa Oldenburger Beiträge zur Kultur und Geschichte Ostmitteleuropas", editor prof. Hans Henning Hahn, vyd. Universität Oldenburg a Peter Lang GmbH. Europäischen Verlag der Wissenschaften, Frankfurt am Main 2006. ISBN 3-631-53570-8, US-ISBN 0-8204-7688-9, NK ČR zázn. 001649951

Problematika druhé světové války patří i několik let po začátku nového tisíciletí k ožehavým historickým tématům prakticky všude na světě. Propletenec vin, traumat a často hořkých vítězství dodnes tvoří podhoubí individuálních biografií i skupinových identit, jež se odráží v politických rozhodnutích. A české prostředí není výjimkou.

V našem pohledu na válečná léta má mimořádný význam tematika "zahraniční akce", Edvardem Benešem vedeného exilu, který se začal rodit hned po mnichovském okleštění ČSR a Benešově rezignaci; právě zde pak vznikla koncepce obnovení státu na základě údajné právní kontinuity, jakož i myšlenka odsunu sudetských Němců a navázání užší spolupráce se Sovětským svazem. Hodnocení těchto událostí bylo dlouho -- a často stále je -- závislé na zpolitizovaných perspektivách těch, kdo jimi byli zasaženi. Proto je vždycky přínosné, když se o popis dotyčného období pokusí někdo "zvenčí". A pokud takový pokus spojí se zpracováním nových archívních dokumentů, můžeme mluvit o historiografické události. Tak je tomu i v případě britského historika Martina Davida Browna a jeho knihy Jak se jedná s demokraty s podtitulem Britské ministerstvo zahraničí a československá emigrace ve Velké Británii, 1939 -- 1945, kterou letos vydalo akademické nakladatelství Peter Lang v německém Frankfurtu.

23. 8. 2006

Americká "válka proti terorismu" posílila moc a vliv Íránu na Blízkém východě, zejména nad jeho sousedem a bývalým nepřítelem Irákem, konstatuje analýza britského výzkumného ústavu Chatham House, která byla zveřejněna ve středu.

Zpráva poukazuje na to, že války v Iráku a v Afghánistánu zlikvidovaly hlavní soupeře Íránu v regionu.

Konflikt Izraele s Palestinci a jeho invaze do Libanonu také "výrazně posílily postavení Íránu" na Blízkém východě, konstatuje Chatham House.

Pokud nebude v regionu znovu vytvořena stabilita, moc Íránu nadále poroste.

Jan Špáta, foto Jindřich Štreit
23. 8. 2006
Jan Špáta, foto Jindřich Štreit

V pátek 18.8. 2006 podlehl krátké, ale těžké nemoci klasik českého filmu, dokumentarista Jan Špáta. V říjnu by mu bylo 74 let. S ním skončilo více než čtyřicetileté období českého dokumentu, které zásadním způsobem ovlivnil a formoval.

(Zítra, ve čtvrtek 24. 8. a příští čtvrtek 31. 8. uvede Česká televize ve 20:00 na ČT2 dvoudílný bilanční autoportrét Láska, kterou opouštím.)

Kdykoliv se hovoří o filmové tvorbě šedesátých let 20. století, používá se zjednodušující souhrnné označení "československá nová vlna". Tím je vytvářena iluze, že šlo o koordinované a koncepční hnutí s formulovaným programem. Ve skutečnosti se "jen" prosadila řada pronikavých individualit, která měla v jednom časovém úseku společné podmínky tvorby -- tvůrčí elán, příznivé politické klima a relativní svobodu projevu, nové technické vymoženosti a stejně relativní finanční vklad objednavatele. Díky této konstelaci vnikl do českého filmu čerstvý vzduch a načechral mramorovou strnulost padesátých let. Ruční synchronní kamery otevřely dveře autenticitě a lidé začali mít k filmařům důvěru.

Největší boom nastal v dokumentárním filmu, který je na autenticitě postaven.

23. 8. 2006

A vítězství tohoto práva na stránkách LN

Po oslavě stravování v síti McDonalds přicházejí nepřekonatelné (a nepřekonatelně) Lidové noviny s dalším zásadním článkem na podobné téma, jenž hrdinsky bojuje za svobodné právo být tlustý. To se musí "moderním čtenářům výjimečným v mnoha směrech" (citováno podle vlastní sociodemografické charakteristiky LN), kteří se v největší míře rekrutují z příslušníků staršího středního produktivního a důchodového věku (40 -- 79 let, 67 %, stejný zdroj), ohromně zamlouvat.

23. 8. 2006

Ředitel zpravodajství České televize stáhl z pořadu Události, komentáře moderátora Davida Borka. Informaci na základě zprávy serveru Česká média potvrdila ČTK.

Důvodem je podle Šámala nezvládnutý rozhovor s premiérem Jiřím Paroubkem ve vydání pořadu ve středu 16. srpna. Podle Šámala se moderátor mimo jiné nedostatečně připravil, překročena byla podle něj i míra toho, jak Borek skákal premiérovi do řeči. Způsob vedení rozhovoru se setkal i s kritikou některých jiných médií. Mladá fronta Dnes v té souvislosti citovala Britské listy. "Ze strany premiéra jsme žádnou stížnost neobdrželi," uvedl na dotaz ČTK mluvčí ČT Martin Krafl, a vyloučil tak jakýkoli vliv Paroubka na rozhodnutí ČT stáhnout Borka z pořadu.

přepis pořadu Události komentáře : Borek na Paroubka vypuštěný ZDE

Fabiano Golgo: "Kotrba, Paroubek, Borek, Blair a Paxman" ZDE

23. 8. 2006

Po přečtení článku Bohumila Kartouse a článku publicisty Nováka jsem nejprve nechtěl reagovat. Ale protože LN jsou velkým a respektovaným deníkem, tak si reakci neodpustím. Na sjezdu v Brisbane jsem nebyl a také v Austrálii mají problémy s obezitou výrazně menší než jinde. Při poslední návštěvě v USA na sjezdu AACC v Chicagu jsem si uvědomil opět naléhavost této "nemoci z nadbytku" . Dvacetileté slečny, vážící 150 kilo a konzumující jako snack něco, co by mně stačilo na měsíc, nejsou vzácností.

Autor je primářem oddělení klinické biochemie v Mladé Boleslavi - v Klaudiánově nemocnici

23. 8. 2006

Server Česká média publikoval dne 23. 8. 2006 text Johna Boka pod názvem Blisty aneb jak blít listy". Je to tentýž kritický dopis, který Britské listy vydaly Johnu Bokovi přesně před rokem, dne 23. 8. 2005 pod názvem "O malé české podlosti a dědictví bolševismu v Britských listech".

O Zdeňku Jemelíkovi na oficiálních stránkách ministerstva vnitra ZDE

Články Johna Boka v Britských listech ZDE
Články Zdeňka Jemelíka v Britských listech ZDE
Rozhovor Jana Čulíka s Johnem Bokem v Britských listech ZDE

Pokud autor píše článek o věci, v níž je v důsledku své historie osobně zainteresován, je povinností redakce o tom čtenáře informovat. Autory nekádrujeme a texty, zaslané ke zveřejnění, posuzujeme podle jejich kvality, nikoliv podle "kádrového profilu" autora. |

23. 8. 2006

Plány na výstavbu americké protiraketové základny na území ČR vyvolávají rostoucí vášně a stávají se předmětem politických diskusí. Podle průzkumů veřejného mínění snad až 83% občanů si její vybudování u nás nepřeje. Mnohem více překvapující je ovšem podobný nesouhlas polské veřejnosti, která je známa svými proamerickými postoji. Mezi českými občany již i vznikla iniciativa "Ne základnám", která zahájila kampaň proti výstavbě a sbírá podpisy pod petici, žádající vypsání celostátního referenda k této otázce. Desítky občanů a občanských iniciativ sdružených v této iniciativě zdůvodňují svůj nesouhlas nejen tím, že by území základny i její vojenský personál byli zcela mimo pravomoc českých orgánů, a to i soudních, ale především tím, že považují vybudování této základny za nebezpečný návrat do dob závodů ve zbrojení.

Já bych se ale nyní rád zamyslel nad jinou otázkou.

23. 8. 2006

Mezinárodní konference Digital Hollywood - Building Blocks 2006, která se konala 15- 17. srpna 2006 v San Jose v Kalifornii, byla věnována současným technologickým změnám v oblasti médií - prolínání zábavy, komunikačních technologií a globální komunikační sítě: inovacím v oblasti televize, kabelového vysílání, telekomunikací, spotřební elektroniky, mobilní telefonie, širokopásmového internetu, vyhledávání a elektronické poště, VoIP, RSS, blogingu a tvorbě internetových stránek. Kupodivu měla velmi provokativní a antiestablishmentový podtext:

"Rozvratné myšlení -- iniciátor změn, které promění svět".

23. 8. 2006

Celkem přišlo do Británie za prací za poslední dva roky 447 000 mladých, svobodných "Východoevropanů". Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnilo britské ministerstvo vnitra.

Většina těchto lidí pracuje mimo Londýn, kde vyplňují poptávku po pracovních místech, hlavně v továrnách, v pohostinství a službách, ale také v potravinářském průmyslu.

Tito mladí Středoevropané však nepracují pouze v zemědělství a ve stavebnictví. Více jež 143 000 středoevropských přistěhovalců vykonává většinou dočasná zaměstnání ve "správě podniků a v podnikatelských a manažerských službách", anebo pracují jako zaměstnanci v sektoru britských veřejných služeb, například je v Británii 6500 středoevropských řidičů autobusů a nákladních automobilů, 12 700 pečovatelů a pečovatelek, 310 zubařů a 2000 lékařů a jiných zdravotníků. V Británii také pracuje 15 středoevropských cirkusových artistů.

Náměstek britského ministra vnitra Tony McNulty konstatoval, že rozhodnutí těmto lidem dovolit pracovat v Británii, ale nedovolit jim pobírat sociální dávky, se vyplatilo (je to rozhodnutí silně diskriminační, protože tito lidé odvádějí sociální pojištění, nemají však v prvních 16 měsících svého pobytu v Británii nárok na sociální služby!). "Tito pracovníci vyplňují mezery v poptávce po pracovních silách, kterou nedokáže zaplnit britské obyvatelstvo," řekl náměstek.

Přesto v britské vládě sílí tlak pro rozhodnutí zakázat práci v Británii pro Rumuny a Bulhary, až Rumunsko a Bulharsko vstoupí do EU 1. ledna příštího roku. Ministři argumentují, že občanům z Rumunska a z Bulharska by se nemělo povolit pracovat v Británii, protože v těchto zemích je vyšší nezaměstnanost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Michael Marčák: Jestli se ti dva spolu domluví, tak jsem moc zvědav, jak s námi budou tahat.
23. 8. 2006

23. 8. 2006
Polemika s článkem Fabiana Golga "Kotrba, Paroubek, Borek, Blair a Paxman"

Rád se ujmu Fabianem Golgem nastolenému srovnávání s BBC. V první řadě je zásadní rozdíl, když redaktor nechá politikovi stejně malé množství času, jako mu trvalo položit dotaz, následně mu ukáže svou námitku, kterou již částečně směřuje jinam a nechá mu ještě méně času na to zareagovat a nakonec přejde raději k jinému tématu. Tedy celý rozhovor je jako tenisový zápas - chvíli mluví redaktor, chvíli politik. V druhé řadě je to právě rozdílný způsob redaktorovy reakce - ten by neměl vnášet do diskuse jiné podružné téma. Jádro problému totiž vidím tam, kde dotazovaný nestačí ani dojít k podstatě své myšlenky a redaktor ho opět přerušuje se svou připomínkou. Narozdíl od toho Paxman ve vámi odkazovaném přepisu rozhovoru nechává Blairovi mnohonásobně více prostoru k odpovídání, ke zformulování CELÉ své myšlenky. Teprve potom na to drze, ale CHYTŘE zareaguje, navíc stále tak, aby dotazovaný (Blair) mluvil k tématu a nemohl odběhnout.

23. 8. 2006
pokračující polemika nad kritikou redakce zpravodajství ČT v úvodu přepisu diskusí pořadu Události komentáře pod názvem "Borek na Paroubka vypuštěný" a navazující replikou Fabiana Golga "Kotrba, Paroubek, Borek, Blair a Paxman"

I článek Fabiana Golga je hodně nevyvážený, možná víc, než názor Štěpána Kotrby. Kromě toho soudím, že Golgo ten rozhovor v České televizi neviděl a neslyšel. Samotný přepis, pokud četl jen ten, je jen přepis a těžko postihuje intonaci moderátora, jeho neurvalost a netaktnost, snahu urážet a vysmívat se. Názory některých ekonomů vydával redaktor České televize za "potvrzené pravdy" a několikrát vůbec nedal premiéru Paroubkovi příležitost nejen myšlenku dokončit, ale vlastně ani ji uvodit, začít.

Bylo to prostě ubohé a neetické, moderátorova pravicovost byla více než patrná a znalosti z oblastí, na které se tázal, byly minimální nebo spíš žádné.

23. 8. 2006

Na pátek 18.srpna 2006 jen tak rychle Rakouská lidová strana ÖVP nezapomene. Vždyť prakticky měsíc před parlamentními volbami se jí vymkla z ruky dosud suverénně ovládaná ORF (Rakouský rozhlas a televize), která má převažující vliv na veřejné mínění země.

Stalo se tak po dlouho očekávané volbě generálního ředitele ORF, kterou podle rozložení politických sil uvnitř rady této instituce měla být opět potvrzena 61 letá Monika Lindnerová. Za jejího čtyřletého vedení ORF stále více skrytě, ale i otevřeně podporovala politiku lidové strany, která od roku 2000 byla vedoucí silou koalice za účasti krajně nacionalistické strany Svobodných.

23. 8. 2006
Zamyšlení nad jednou privátní berlínskou výstavou Svazu vyhnanců "Vynucené cesty - útěk a vyhnání v Evropě 20. století."

Ukázalo se jak prozíravý byl počin Paroubkovy vlády, když se omluvila pouze sudetoněmeckým antifašistům. U těch bylo jasno. Současně však je třeba napnout všechny síly na zlepšení občanských česko-německých vztahů. Mnoho pozitivního v tomto vykonal Fond budoucnosti, který by měl v příštím roce skončit. Je třeba ho ale nadále zachovat. Pro poznání budoucnosti vztahů Čechů a Němců.

10. srpen 2006, Kronprinzenpalais, třída Unter den Linden. Erika Steinbachová je skoro u cíle. Před palácem se protestuje. Je vidět plakát - něco ve smyslu "přepisování dějin odsuďme a nevystavujme". V recepci paláce však již čekají netrpělivě novináři a televizní štáby. Pro Eriku Steinbachovou je dnes velký den .

23. 8. 2006

Francouzská socialistická strana

Fenomén Ségolène, "royalismus", nebo jen madame Royal. Její jméno denně skloňují všechna francouzská média. Každý její krok je bedlivě sledován a každé slovo analyzováno. Kamkoli přijede, sledují jí zástupy novinářů a davy příznivců. Tak to je Ségolène Royal, pravděpodobně budoucí kandidátka na post prezidenta Francouzské republiky.

Michael Marčák: Máme-li tady mít vaše rakety, žádáme, abychom mohli volit vašeho prezidenta !
23. 8. 2006

Kolem Kuby za 20 dní
23. 8. 2006

Někdy v roce 1965, to mi bylo 12 let, jsem dostal útlou knížku "Povstalci ze Sierra Maestry", kterou jsem zhltnul a opakovaně si prohlížel snímky zarostlých mladých mužů (i hubených žen), kteří dovedli svůj boj k vítěznému konci. Pojal jsem k barbudos nezměrný obdiv. Přivedl mne k zájmu o latinskoamerické dění i k pozdějšímu studiu španělštiny. Podařilo se mi navštívit Kubu třikrát. Chci se podělit o zážitky s těmi, co o životě na Kubě hovoří bez jakýchkoliv poznatků, případně i poskytnout informace těm, kteří se k návštěvě Kuby chystají.

Kuba 2006 FOTOGALERIE

23. 8. 2006

Komplikace při přípravě dohody mezi občanskými a sociálními demokraty o menšinové vládě jsou dány snahou obou stran vytěžit co nejvíce z nevýhodné situace.

Každé přirovnání kulhá. To platí i o srovnávání opoziční smlouvy mezi sociálními a občanskými demokraty z roku 1998 a v tyto dny chystaných dohod ODS a ČSSD. Nejde jen o rozdíl povah tehdejších a dnešních hlavních vyjednávačů, byť ani tento rozdíl není zanedbatelný: Miloš Zeman a Václav Klaus si navzájem rozumějí a věří i při náznacích, Mirek Topolánek a Jiří Paroubek po vášnivém předvolebním boji dodnes s obtížemi hledají společný jazyk, natož vzájemnou důvěru.

Michael Marčák: Nu což, Jean-Piere, není to efektivnější, než nějaké pitomé volby ?
24. 8. 2006

23. 8. 2006

Ani tři roky po pádu Saddáma Husajna nevládne v Iráku spravedlnost

V Iráku jsou ve vězeních pro mladistvé drženy děti, které nebyly nikdy z ničeho obviněny. Mnohdy v nich setrvávají prostě z toho důvodu, že není, kdo by je vyzvedl a odvezl domů. Dne 19. srpna 2006 o tom informovala zpravodajka listu Washington Times Sharon Behn. Skutečnost, že nejde o otrlé kriminálníky či teroristy, potvrdil Marshall Adame z Národního koordinačního týmu sídlícího v Iráku. Dodal, že se vyskytly zprávy o špatném zacházení, ale že Američany vedená koalice nepovažovala věc za "svou naléhavou agendu".

22. srpna 2006: Podezřelí  povstalci  sedí ve vojenském táboře v Baqubě, 65 km  severovýchodně od  Bagdádu .
23. 8. 2006
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Organizace Mi'mar oznámila, že v 8:30 přistálo na bagdádském letišti americké letadlo, na jehož palubě byl "izraelský" diplomatický posel s poselstvím pro tzv. premiéra Málikího a vůdce strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma. Emisar ve 14:10 zase z Iráku odletěl směrem přes Jordánsko.

Kromě toho přistálo v 10:20 na stejném letišti americké nákladní letadlo, které přepravovalo druhou část zásilky amerických "chytrých zbraní"od amerických sil v Iráku a Perském zálivu do "Izraele", aby mohly být použity při sionistické agresi vůči Libanonu. Podobná tři letadla už z Bagdádu odletěla v úterý 1. srpna v 16:00, rovněž směrem přes Jordánsko do "Izraele" a se stejným nákladem, naloženým v Kuvajtu a Kataru. Organizace k této informaci dodala, že podle dohody mezi iráckým režimem a americkou armádou nejsou Američané povinni informovat iráckou stranu o pohybech svých zbraní.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

◄ 22. srpna 2006: Podezřelí "povstalci" sedí ve vojenském táboře v Baqubě, 65 km severovýchodně od Bagdádu . Muži byli mezi 13 lidmi, které hlídka zastavila a zabavila u nich během časné ranní razie v Muqdadiyi rozmanité zbraně, řekl reportérovi představitel armády. Foto: Reuters/Stringer

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
22. 8. 2006

72 procent Britů je přesvědčeno, že Blair učinil z Británie terč pro teroristy

Šéf britských konzervativců David Cameron by nyní vyhrál všeobecné volby. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění listu Guardian a organizace ICM, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý. Získal by mírnou většinu v Dolní sněmovně. Voličská podpora britských labouristů mezitím poklesla na minimum za posledních 19 let.

Voličská podpora pro britské konzervativce roste za poslední měsíc, zatímco podpora pro Labouristickou stranu dramaticky poklesla zejména po nedávném údajném teroristickém spiknutí proti letadlům letícím do Ameriky. Zdá se, že většina britských voličů za toto spiknutí částečně obviňuje Tonyho Blaira, který svými intervencemi v Iráku a v Afghánistánu ohrozil bezpečnost Velké Británie.

22. 8. 2006

V dobách dávno, a přece ne tak dávno minulých jezdil nejprve náš budoucí gubernátor do matičky Moskvy studovat, kterak zakroutit krkem třídnímu nepříteli. Při té příležitosti předváděli mu věci nevídané: Jabloně plodící za polárním kruhem, pšenici naroubovanou na pýru, koksagyz, krávu s hektolitrovým vemenem a kukuřici jako telegrafní sloupy. Je totiž snahou vládců činit čas od času zázraky, ba nemožné. Zázraky a nemožnosti totiž zvyšují symbolickou moc nad ovládaným. Stalin není tajemník, Stalin je bůh.

Zatímco novinové články, televizní a rozhlasové zprávy plnila zapřísahání o tom, jak náš spojenec je mnohem lepší než ti, kteří nás zradili v roce 1938, v jeho štábech se rodil plán na naprosté "opotřebování" Československé lidové armády při dobývání německého území. Většina Čechů si své skutečné postavení v sovětském impériu uvědomila teprve po příjezdu "bratrských internacionálních pomocníků" 21. srpna 1968. Jinde takové iluze neměli. Rumunské vedení, které odmítlo poskytnout své území k transportu invazních vojsk, zahájilo okamžitě intenzivní vojenský výcvik všech dospělých mužů...

Ve čtvrtek 17. srpna 2006 česká delegace ve Washingtonu sledovala počítačovou simulaci zásahu raket z plánované americké základny na českém území proti útočící íránské raketě. Simulace v té podobě, jak ji popsal v Hospodářských novinách Daniel Anýž, je asi stejně realistická, jako bývaly "zásadní" výsledky sovětských "vědců" z oboru zemědělství. Prozkoumáme-li blíže možné raketové vybavení plánované americké protiraketové základny, vyvstává před námi tento obraz naprosto jednoznačně.

22. 8. 2006

Stále více lidí se nás ptá: Proč vznikla tato iniciativa? Jsme placeni vládou USA, tajnými službami či českými politickými stranami? Ne, ani jedna z možností není správná. Celý projekt založila skupinka studentů vysokých škol jako reakci na dříve vzniklou iniciativu proti základnám, píše Tomáš Čáslavka.

... což ovšem není až tak dalece pravda - viz: Manipulace ZDE

23. 8. 2006

Organizátoři petice "Pro základnu":

Původním záměrem autora článku "O petici "Pro základnu" bylo zřejmě dokázat mně a Tomáši Čáslavkovi jakýsi neurčitý konflikt zájmů, když jeden pozorný diskutující na diskusi www.prozakladnu.cz na internetu našel, že jak já, Daniel Truxa, tak Tomáš Čáslavka, jsme místopředsedové občanského hnutí Mladí evropští federalisté, píše Daniel Truxa a pokračuje: Já to jako konfliktní skutečnost nevnímám, naopak si myslím, že občanská angažovanost je pro naši znovuzrozenou sedmnáctiletou demokracii důležitá. Čím dříve se mladý člověk o dění kolem sebe začne zajímat, tím lépe.

22. 8. 2006

Výzkum počáteční vývojové fáze západoevropských zelených (od konce 70. do začátku 90. let) a českých zelených (od 90. let do r. 2005)

Zájem některých představitelů ekoiniciativ o spolupráci se SZ zjara 2002, společný postup při parlamentních volbách v červnu 2002 a vstup mnoha ekoaktivistů do SZ v druhé půli roku 2002 (který rozšířil členstvo z 250 na 750 členů) vedl k většímu zájmu o dosud ignorovanou SZ i mezi studenty, pedagogy a sociálními vědci.

kazetový magnetofon Plus Deck 2c
23. 8. 2006

Pořiďte si vzpomínku na své mládí -- kazetový magnetofon PlusDeck 2c jako mechaniku do volného 5.25" slotu vašeho počítače. Nejen že si naposledy přehrajete songy svého mládí v analogové hifi kvalitě, ale automaticky si je propříště převedete do MP3, abyste už nikdy nemuseli kazetu použít. I tak může vypadat pokrok -- za pouhých 139 dolarů.

vyjde ve čtvrtečním vydání týdeníku Ekonom

22. 8. 2006

"Bývalý-současný" český premiér nemá rád reportéry, který mu "neprojevují respekt"

Štěpán Kotrba opakovaně -- a nyní pravděpodobně schválně proto, že jsem ho za to veřejně kritizoval -- proměňuje v palcové titulky něco, co vadí jen ČSSD a bývalému premiéru.

Kotrba píše:

22. 8. 2006

(Bláhový úsměv nad volbami)

S bláhově jízlivým úsměvem jsem dnes zjistil, že tzv. nová vláda nebyla dosud sestavena. Od voleb uběhlo drahně času. Pokud to takto půjde ještě chvíli dál, tak máme brzy celé současné volební období rychle za sebou a máme na krku další nové pravidelné volby. Předčasné volby jsou zbytečné. Jedině, že by se týkaly příští povolební neřešitelné situace, takže bychom mysleli moudře dopředu. Ostatně, co to bude za novou vládu, když tam budou zase jenom staří známí a ideově přestárlí lidé, kteří chtějí vítězit, vládnout a být prvním předvojem?

21. 8. 2006
Nevím, nakolik pan velvyslanec přispěl informacemi, spíš se mi zdá, že záměrně uvádí dezinformace. V situaci, kdy se ukazuje, že základnu USA nechtějí ani v Británii, ani v Polsku, ani v ČR, jeho snaze sice rozumím, ale pochopení pro ni nemám.

Přibližně v tu chvíli, kdy vyjednavači USA obratem změnili informace podávané české straně o chystané základně (nově prý má chránit i území ČR a nově také má podléhat zákonům ČR), přispěchal i velvyslanec USA v ČR William Cabaniss, aby "přispěl do debaty dalšími informacemi", a sice článkem "Rozhodnutí o základnách bude na vás" 19.8. v Právu.

V úvodu složil pan velvyslanec malý kompliment "o zralosti české demokracie". Jak se však ukazuje v dalším textu, má o naší vládě lidu mínění velmi nízké. A sice v první části věty "Myslíme si, že je věcí české vlády, zda a jakou roli chce v evropské obraně hrát." O referendu k základně pan velvyslanec zjevně neuvažuje ani náznakem, na naši vládu lidu zvysoka šlape. Zajímavější je ovšem druhá část věty - jakpak ji asi pan velvyslanec myslí? Nepodezírám pana velvyslance Spojených států Ameriky, že by nám doporučoval plně se věnovat evropskému bezpečnostnímu systému a tím pádem zrušit probíhající sólové jednání s USA o základně USA. Pan velvyslanec naopak zapřádá jakousi tajemnou spojitost mezi předmětnou základnou USA a evropskou obranou, ba činí směle z obojího jedno a totéž. Pak je ovšem přinejmenším podivné, že evropští politici tuto "evropskou obranu" nechtějí ani komentovat - s odkazem na to, že jde o bilaterální jednání mezi USA a ČR. Nemluvě o ruských (tedy rovněž evropských) politicích, kteří takovouto "evropskou obranu" přímo kategoricky odmítají.

21. 8. 2006

Prezident Václav Klaus jmenoval Mirka Topolánka premiérem a zároveň pověřil odstupujícího premiéra Jiřího Paroubka řízením země až do okamžiku, než Topolánek sestaví vládu, kterou Klaus jmenuje. Země má tedy dva premiéry, z čehož se snaží někteří publicisté a experti udělat problém.

Ve skutečnosti se o vážný problém nejedná, pokud se budeme řídit zdravým rozumem. A ten se obvykle promítá do tzv. ústavních zvyklostí---tedy procedur, které nejsou sice ústavou výslovně předepsány, ale jsou přesto obecně respektovány. Zatímco ve Velké Británii, kde vládne "common sense" a psaná ústava vůbec neexistuje, by si nad "problémem" dvou premiérů nikdo nelámal hlavu, v Česku, poznamenaném fachidiotismem právního positivismu, se hned vynoří dalekosáhlé úvahy na téma možné ústavní krize.

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

23. 8. 2006

se bude konat dne 13. září 2006 v restauraci Hybernia v Hybernské ulici 7 v Praze 1, od 19 hodin.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Americká protiraketová základna a právo občanů Milan  Valach
23. 8. 2006 Nelžeme   
22. 8. 2006 Jsme pro základnu!   
22. 8. 2006 Simulované spojenectví? Karel  Dolejší
22. 8. 2006 O petici "Jsme pro základnu"   
21. 8. 2006 Veřejná diskuse nezačala, manipulativní mediální kampaň pro základnu pokračuje Jakub  Rolčík
21. 8. 2006 Strategický partner a základna Wenzel  Lischka
21. 8. 2006 Nekulaté výročí invaze spojeneckých vojsk a Základna Vladislav  Černík
21. 8. 2006 Cabanissovy polopravdy Milan  Vlk
21. 8. 2006 Northern Echo: Britské ministerstvo obrany popírá, že bude základna v Yorkshiru   

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   
17. 8. 2006 Zrušte extremistické webové stránky   
17. 8. 2006 Evropská unie plánuje segregační kontroly cestujících   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Analýza: Americké intervence posílily Írán   
23. 8. 2006 Amnesty International obvinila Izrael z válečných zločinů   
16. 8. 2006 Verdikt Izraele: Tu válku jsme prohráli   
16. 8. 2006 Fisk: Poušť plná mrtvol je svědectvím izraelského selhání   
16. 8. 2006 Dopis osmnácti   
15. 8. 2006 Dětí se ptejte Ondřej  Ivanek
15. 8. 2006 Olmert pravděpodobně za Bushe zahájil válku proti Íránu Karel  Dolejší
14. 8. 2006 V Libanonu vešlo v platnost příměří   
12. 8. 2006 Izrael rozšířil útoky na Libanon navzdory rezoluci OSN   
11. 8. 2006 Mír, propaganda a Zaslíbená země Jakub  Rolčík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 V Iráku jsou vězněny nevinné děti   
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Když se kácí les, padají třísky? Veronika  Valachová
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba
14. 8. 2006 Krysy vyrážejí z mediálního podpalubí do útoku Štěpán  Kotrba
11. 8. 2006 Robert Piksa nikdy nebyl poradcem Úřadu vlády ČR či premiéra   
10. 8. 2006 ČKA v roli řezníka Ladislav  Žák
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
27. 7. 2006 Nemáme se rádi Miroslav  Kodet